Чистене на пикочна киселина в кръвта. Билки за изхвърляне и др.

Кои са начините за чистене на пикочна киселина. Какво означават стойности 400, 470 и 530? Кога е повишена? Билки за изхвърляне на пикочна киселина в кръвта. Изследване и прочистване.

Високите нива на пикочна киселина сигнализират, че нещо с организма не е наред. През последните години се наблюдава значителен ръст при броя на лицата, страдащи от този проблем. Доскоро повишената пикочна киселина се считаше за симптом на подагра или сигурен признак за камъни в бъбреците.

В последно време обаче се наблюдава повишеното й наличие в кръвта на пациенти, страдащи от болести, свързани с неправилна обмяна на веществата. Подобни оплаквания се срещат и при лица със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Често високите нива на пикочна киселина са резултат от употреба на алкохол в големи дози или от консумирането на хранителни продукти, богати на пурини – месо, гъби, сладки изделия и морски дарове.

Вследствие на тези фактори нивата на пикочната киселина в организма се покачват и могат да бъдат открити в кръвта.

Завишените й норми водят от отлагане на кристали от нея, които се наслагват около ставите. Едновременно с това се затрудняват и функциите на бъбреците. Тези органи не успяват да преработят пикочната киселина и тя остава в кръвта.

Именно това състояние медиците наричат подагра. То е най-често срещаното заболяване, което се образува вследствие на високата пикочна киселина. Обикновено се засягат пръстите на краката, а по-рядко тези на ръцете. Понякога се увреждат китките или коленете. За да се избегне този проблем е необходимо да преминете към подходяща за това състояние диета.

Подаграта е заболяване, което възниква вследствие на високите нива на пикочна киселина в кръвта

Подаграта е заболяване, което възниква вследствие на високите нива на пикочна киселина в кръвта

Диета и хранене

За да поставите в граници високата пикочна киселина, трябва да си изградите определена система на хранене. Важното в този случай е спазването на строг хранителен режим и приемът на храни, бедни на пурини, които са съществените виновници за образуването и натрупването на кристали около ставите и сухожилията.

Консумирайте храни, които са бедни на животински протеини. Това означава, че и количеството пурини в тях е по-малко. Подходящи за Вашата диета са кафявият ориз, пълнозърнестият хляб, плодовете и зеленчуците. Мазните риби и червените меса не са препоръчителни. А що се отнася до кафето, алкохола и захарните изделия – опитайте се да ги спрете окончателно.

Ограничете максимално приема на мазнини. Консумирайте само нискомаслени млечни продукти. От изключително голямо значение е пиенето на течности – вода, чай, фреш, сок, айрян, нектар. Старайте се да приемате поне 2 литра на ден от изброените продукти.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
лечение на повишена пикочна киселина

Получихме коментар от нашия читател Лъчезар Бояджиев за хранителните добавки и лекарства при повишена пикочна киселина и дописваме текста. Пишете ни и вие!

Норма и референтни стойности

В този раздел искаме да благодарим на нашия читател Лъчезар Бояджиев, който отдели от времето си, за да ни пише. Поместваме неговия коментар за пикочната киселина и се надяваме, че и Вие ще последвате примера му, като коментирате и ни информирате за всичко, което Ви интересува по всяка една тема от нашия сайт.

А сега ще се опитаме да отговорим максимално изчерпателно и ясно на въпросите на нашият читател. Възможно е наличието на повишена концентрация на пикочна киселина в организма да бъде установено посредством изследване на кръвта.

Референтните стойности са различни за всяка една лаборатория. Счита се, че нивата на пикочна киселина са високи, ако надвишават около 340 µmol/l за жените и 420 µmol/l за мъже. Що се отнася до въпроса какви са симптомите на повишени нива на пикочна киселина и натрупаните вследствие на тях кристали в тялото, отговорът е следния: Подути и възпалени стави, придружени със болка могат да бъдат симптом на коварното заболяване подагра.

Бъбречните кризи също сигнализират, че нещо в организма не е наред. Най-същественото доказателство за повишена концентрация на пикочна киселина в кръвоносната система обаче си остават лабораторните изследвания.

Именно на тях се позовават лекарите преди да поставят каквато и да било диагноза на пациента.

Нормалните стойности на пикочната киселина са различни при мъжете, жените и децата, а също и при различните възрастови периоди на всяко от тях. Например при жените нормата е до 16 г. до 120-350 микромола на литър, до 60 отива на 200-310, а над 60 вече е 120-470. Това са референтните стойности. При мъжете принципно тези нива са по-високи с около 30 единици. До 16 г. са между 150 и 350, от 17 до 60 г са от 250 до 400, а над 60 са 210 до 500 микромола на литър. При децата се гледа дали са до 1 месец, до една години или от 1 до 16 години. Там референтните стойности съответно са 140-290, 140-210 и 160 до 500, като при момчетата може да са по-големи с нещо от порядъка на 10-20 единици.

Получихме този разказ във формата за коментари и помолихме Николай Димитров за повече подробности и негова снимка. Ето какво ни изпрати той:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Имах пикочна киселина 530, но я оправих с билки!

Николай Пикочна киселина 530, 400

Николай Димитров от Пловдив

Имал съм референтни стойности на пикочната киселина от 530 µmol/l, което е страшно много за моята възраст. Това значи почти сигурна подагра, ако не се вземат бързи мерки. Изписаха ми хапчета, но основната работа свършиха билките Демир бозан, които купих за 43 лева от интернет. Прочетох много отзиви на хора, които са спрели подаграта и поръчах. Пият се около 3 месеца, както и аз направих и в края на периода пак ходих да изследвания. Киселината ковеше на 305 микромола, което си е супер в нормата!

Николай Димитров от Пловдив

Още мнения и откъде се поръчва ще намерите ТУК:

Демир бозан при подагра и чистене на пикочна киселина

Симптоми на хиперурикемия

С този термин се определя количество на пикочна киселина в организма, което е извън референтните стойности. Хиперурикемия се характеризира с оток и инфектиране на ставите.

Като главен виновник за този здравословен проблем се посочват кристалите, които се отделят вследствие на повишената пикочна киселина в кръвта. Те се натрупват в ставите и бъбреците като по този начин допринасят за настъпването на бъбречни кризи и хиперурикемия.

Ако имате хиперурикемия, Вие сте потенциално застрашени от подагра. Задължително преминете на диета, защото тези състояния настъпва най-често вследствие на нездравословен начин на живот.

Подаграта може да засегне и пръстите на ръцете

Подаграта може да засегне и пръстите на ръцете

Подагра и подагрозен артрит, болки в ставите, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност

Подаграта е заболяване на ставите. Болестта е позната още от дълбока древност, когато е била наричана „кралска” или „царска болест”. Това име може би се дължи на факта, че от подагра са страдали само богатите хора, защото са водили охолен начин на живот. Големите количества алкохол и ястията с месо са основните причини за възникването на заболяването.

При подагра болните се оплакват от подуване и болки в ставите. Коварната болест засяга най-вече големия пръст на крака, колената, китките, пръстите на ръцете. Образуването на камъни в бъбреците е резултат от кристалните соли, които се отлагат както в тези жизнено важни органи, така и в цялото тяло.

Подагрозния артрит е заболяване, което се характеризира с рязко и изключително бързо инфектиране на ставите. Това състояние се дължи на образуваните от пикочната киселина в кръвта кристали, които се отлагат в тях.

Ако не преминете към незабавно лечение, Вие рискувате болестта да засегне и ставите в цялото Ви тяло, които постепенно ще се деформират. Бъбречните кризи също не са изключение, както и острата и пареща болка в засегнатите от подагрозен артрит участъци.

Освен камъни в бъбреците подаграта може да предизвика бъбречна недостатъчност, която в някой случаи може да бъде смъртоносна. При бъбречната недостатъчност се наблюдава нарушение в дейността на бъбреците, при което те не успяват да пречистят организма от натрупаните в него токсини.

Лечение

Ако страдате от подагра или друго заболяване, дължащо се на голям процент пикочна киселина организма, то Вие със сигурност се нуждаете от лечение. Спазването на нископуринова диета и здравословен начин на живот е от изключително значение при този вид заболяване.

По преценка на Вашия ревматолог е възможно да се наложи лечение с медикаменти, които да спомогнат за понижаване на нивата на пикочна киселина. Обикновено се назначават таблетки мовалис, колхицин, тилкотил, ибудолор или цистон, които са една добра алтернатива за спасение от неприятното състояние.

Голяма част от тези лекарства имат опасни странични реакции, затова е необходимо приемът им да се извършва под строг медицински контрол. За облекчаване на болката може да използвате волтарен или друг гел, който има ефект при заболявания като подагрозен артрит.

Хранителни добавки

Понижете нивата на високата пикочна киселина с помощта на хранителни добавки

Понижете нивата на високата пикочна киселина с помощта на хранителни добавки

Често при подагра биват изписвани хранителни добавки, които имат благоприятно влияние върху здравословното състояние. За да бъде предотвратено възпалението, което засяга ставите и сухожилията се препоръчва редовния прием на рибено или ленено масло. Съдържащите се в тях омега 3 възпрепятстват инфекциозните процеси в организма.

Може да си закупите хранителна добавка, съдържаща бромелаин или коприва, които са много полезни при този вид заболяване. Бромелаинът е вещество, което се извлича от екзотичния плод ананас. Той има свойството да прочиства кръвта и кръвоносните съдове от натрупалите се в тях токсини и вредни вещества. Хранителната добавка с бромелаин допринася за разграждане на натрупаните в ставите кристали.

Приемът на извлек от коприва или корени от репей ефикасно регулира нивата на пикочна киселина. Преди да започнете приема на хранителна добавка, потърсете компетентното мнение на лекуващия Ви лекар.

Колкото и безопасно да Ви се струва, не проявявайте своеволие, защото болестта е коварна и би могла да се повлияе отрицателно дори от прием на безобидни на пръв поглед продукти.

Л карнитин

За да се спасите от подагра, Вие трябва да спазвате здравословен начин на живот, който да допринесе за изгарянето на мазнините и постигането на перфектна фигура. От тази гледна точка, приема на л карнитин е подходящ при лечение на заболяването.

Според някой изследвания хранителната добавка успешно регулира пикочна киселина в организма. В съчетание с подходящ хранителен режим и умерено натоварване, л карнитинът е наистина безценна аминокиселина, която има благоприятно действие върху тялото.

Приемайте таблетките според инструкциите в упътването. Обикновената доза е по 1-2 капсули дневно.

Аспирин

Не приемайте аспирин в случай, че имате завишени стойности на пикочна киселина. Аспиринът може да забави отделянето й, като по този начин влоши здравословното Ви състояние.

От друга страна аспиринът се препоръчва като ефикасно средство за облекчаване на болките, предизвикана от подагра. Като цяло мненията за употреба на този продукт при висока пикочна киселина са противоречиви. Преди да приемете аспирин поискайте компетентното мнение на Вашия лекар.

Други

Съществуват още много средства, които имат благоприятно въздействие върху организма при нива на пикочната киселина в тялото, които надхвърлят референтните стойности. Консумация на храни богати на витамин С, чай от различни видове билки (коприва, глухарче, репей, женшен), прием на големи количества течности и други.

Зеленчуците са добра алтернатива при борбата с повишената пикочна киселина

Зеленчуците са добра алтернатива при борбата с повишената пикочна киселина

Храни и напитки, богати и бедни на пурини (диета)

Пурините са истинският виновник за повишаване на пикочната киселина в човешкото тяло. Те се образуват чрез сложни процеси, свързани с обмяната на веществата, които протичат в черния дроб. След разпада си пурините попадат в пикочната киселина.

Тези съединения са необходими за тялото, но в малки количества. Ако в организма постъпват прекалено много пурини, има риск от повишена концентрация на пикочната киселина. В подобни случаи често се стига до наличието на песъчинки и камъни в бъбреците, подагра, диабет.

За лицата, които се оплакват от завишени количества на пикочната киселина е важно стриктното спазване на нископуринова диета. Позволена е консумацията на нискомаслени млечни продукти, храни богати на фибри, витамини и минерали.

Един от най-ценните витамини, от които се нуждае тялото при подагра е витамин С, който стимулира извеждането на пикочна киселина от организма чрез отделителната система. И най-важното – пийте много течности!

Не е задължително да приемате само вода. Може да заложите на любим чай, фреш, нектар или айран. Сокът от моркови или от лайм е добра алтернатива. Тези плодове съдържат много от така необходимия витамин С. Череши, ягоди, боровинки и други горски плодове също са позволени.

Избягвайте мазната риба, морските деликатеси, гъбите, пикантните храни и подправки. Също толкова богати на пурини са телешко и свинско месо, език, дроб, мозък и други карантии. Колкото и да обичате тези храни, запомнете, че те са опасни за Вас и застрашават здравословното Ви състояние.

Домати

Ако страдате от подагра, консумирайте сок от домати

Ако страдате от подагра, консумирайте сок от домати

Доматите са богати на витамини зеленчуци, които се препоръчват при подагра, подагрозен артрит и други подобни заболявания. Червеният зеленчук изобилства от ликопен – вещество, действащо като антиоксидант върху всяка една клетка в тялото. Установено е, че доматът е полезен след термична обработка. Тогава концентрацията на ликопен в него е по-голяма.

На болните от подагра се препоръчва консумация на доматен сок или доматено пюре.

Кафе

Според някои учени кафето не само, че не е противопоказно при подагра, а дори е способно да предотврати появата на коварното заболяване. Други обаче твърдят, че приема на кофеиновата напитка е изключително вреден и съветват да ограничите консумацията й, ако страдате от висока концентрация на пикочна киселина в организма.

В случай, че не може да се откажете от кафето, опитайте да сведете приема му до минимум. Заложете на по-слаб вариант на напитката, без захар и с няколко капки обезмаслено мляко. Посъветвайте се с Вашият ревматолог какво е мнението му по въпроса за консумацията на кафе и кофеинови напитки.

Може ли алкохол?

Алкохолът е абсолютно забранен при подагра, подагрозен артрит и други подобни заболявания, при които има натрупване на кристали в ставите и сухожилията. Самото заболяване възниква вследствие на прекомерната консумация на алкохолни напитки и  храни, изобилстващи от пурини.

Ако Вие страдате от подагра, първата и най-важна стъпка към преодоляването на кралската болест е спирането на алкохолните напитки, чиито прием предизвиква болки в ставите. Някои медици позволяват приема на чаша вино в определени случаи, но като цяло избягването на спиртните напитки е препоръчително, а на бирата – задължително.

А бира?

Не консумирайте бира, ако имате завишени нива на пикочна киселина в кръвта

Не консумирайте бира, ако имате завишени нива на пикочна киселина в кръвта

Колкото и да обичате това питие, незабавно спрете консумацията му в случай, че имате излишък на пикочна киселина. Много хора предпочитат пивото поради слабата концентрация на алкохол в него и приятния му горчив вкус.

Оказва се обаче, че бирата е враг № 1 на болните от подагра и всички лекари са категорични, че употребата й от лица, страдащи от заболяването е опасна. След редица проведени проучвания е установено, че болните от подагра трябва да се пазят от слабоалкохолната напитка.

На второ място се нареждат спиртните напитки, а виното е едва последно, като е позволена умерената му консумация. За да се предпазите от кралската болест не приемайте повече от 2-3 бири седмично.

Слабоалкохолната напитка има отрицателно влияние върху организма и допринася за образуването и натрупването на кристали в ставите и сухожилията.

Изследване и апарат за измерване

За да се докаже високата концентрация на пикочна киселина е необходимо да бъде направено лабораторно изследване. По преценка на специалист могат да бъдат проверени нивата на пикочна киселина както в кръвта, така и в урината на пациента.

За да се прецени доколко са засегнати бъбреците и техните функции е необходимо Вашата урина да бъде подложена на анализ. В напреднал стадии на подагра е възможно изменението на ставите да бъде доказано посредством ренгенова снимка, а благодарение на ехограф се установява натрупването на кристали около сухожилията и ставите.

За да контролирате стойностите на пикочна киселина в кръвоносната система, Вие може да се възползвате от апарат за измерването им. Употребата му е лесна. За да извършите проверката е нужното да се сдобиете с капка кръв от пръста си, посредством свръх тънка и малка игла.

Убождането почти не се усеща, а резултатът се изписва върху дисплея на апарата само няколко секунди след като сте поставили лентичката. Ако редовно записвате Вашите показатели след приема на различни храни и напитки, Вие ще улесните себе си и Вашия лекар при изготвянето на подходяща нископуринова диета.

За улеснение на пациентите повечето апарати притежават памет, в която се „складират” резултатите, заедно с датата и часа на направеното изследване.

Топ 17 домашни средства и билки при повишена (висока) пикочна киселина

На първо място е необходимо да прекратите консумацията на алкохол, кафе, месо и захарни изделия. Приемайте колкото се може повече вода и течности.

Преминете на нископуринова диета, като обогатите менюто си с храни, съдържащи много фибри и нишестени въглехидрати. Нискомасленото мляко и млечни продукти са за предпочитане пред пълномасленото такова.

В по-долните редове подробно ще разгледаме всички домашни средства, хранителни продукти и подходящи диети за нормализиране на високите нива на пикочната киселина.

Ябълков оцет

Органичният ябълков оцет е известен със своите ползи върху целия организъм. Приемът му се препоръчва при много заболявания, като кожни проблеми, болки в гърлото, диабет, стомашни неразположения, скованост и болезненост в ставите. Ябълковият оцет има антибактериално действие.

За да понижите нивата на пикочната киселина е необходимо да смесите чаша топла вода с една – две лъжици ябълков оцет. По желание може да добавите и малко мед. Тази напитка се консумира не повече от три пъти дневно. Постепенно нивата на пикочната киселина в организма спадат.

Не приемайте големи количества ябълков оцет, защото има риск да понижи нивата на калий в организма!

Ако страдате от завишени нива на пикочна киселина в кръвта, консумирайте лимон и лимонов сок

Ако страдате от завишени нива на пикочна киселина в кръвта, консумирайте лимон и лимонов сок

Лимонов сок и лимонена вода от лайм

Богатият на витамин С лимон допринася за понижаването на пикочната киселина. Лимонената киселина действа като разтворител на кристалите, които са главни виновници за появата на подагра.

Пригответе си лимонена вода от лайм или лимон, за да се справите с проблема. Напитката е освежаваща и полезна, а рецептата е повече от лесна. Изстискайте сока от един лайм в чаша топла вода. Приемайте лимонената вода всяка сутрин на празен стомах.

За да има ефект лечението е необходимо то да продължи поне няколко седмици.

Витамин С

Приемът на витамин С успешно понижава високите нива на пикочна киселина. За да бъдат вашите резултати в норма, заложете на консумацията на лимони, портокали, ягоди, киви и други хранителни продукти, богати на витамин С.

Ако предпочитате може да си закупите витамина под формата на таблетки. Този продукт се предлага в аптеките и в течен вариант, така че сами ще решите как да приемате полезното вещество.

Череши

Редовната консумация на череши намалява нивата на пикочна киселина

Редовната консумация на череши намалява нивата на пикочна киселина. (На латински тя е hyperuricemia, а на английски най-често – High levels of uric acid).

Черешите са добра алтернатива за лечение на подагра. Болестта, която е следствие от повишената пикочна киселина се повлиява добре от този плод, както и от ягоди, боровинки, къпини и други горски плодове.

Черешите и тъмните плодове помагат за регулиране на нивата на пикочната киселина и намаляват възпалението на ставите. Яжте около 200 – 300 грама от тях на ден и скоро ще забележите, че Вашите показатели са значително понижени.

Сода за хляб

В последно време стана ясно, че този продукт е един от най-евтините и успешни методи за лечение на цял куп заболявания. Използването на сода бикарбонат се препоръчва при гнойна ангина, гъбички по ноктите, проблемна кожа, обриви, акне, пъпки, пърхот, пародонтоза.

Хлебната сода се използва и за лечение на подагра, ревматизъм и други болести на костната система. В продължение на две седмици пийте по една чаша вода с разтворена в нея половин лъжичка сода. Содата неутрализира високата киселинност в организма.

Лечението в никакъв случай не бива да продължава по-дълго от указания период. Не приемайте това домашно лекарство, ако страдате от високо кръвно налягане!

Лечение със сода бикарбонат: При киселини, подагра и още 20+ болести. Рецепти

Зехтин

За да се справите с подаграта и артрита трябва да преминете към специална диета. Сменете олиото и маслото със студено пресован зехтин. Качественият зехтин е богат на витамини и за разлика от слънчогледовото олио е много полезен, дори и след термична обработка.

За да има ефект Вашата диета, приготвяйте всички ястия и салати със зехтин, който освен, че успешно се справя с образуваните от завишената пикочна киселина кристали, е много полезен за целия организъм.

Чесън

Чесънът е най-мощният природен антисептик. Зеленчукът е богат на витамини и минерали. Приемът му се препоръчва горещо за всяко заболяване.

При завишени нива на пикочна киселина наблегнете на силни подправки като черен пипер, люти чушки, джинджифил, чесън. Тези продукти подобряват кръвообращението и допринасят за изчистването на пикочната киселина от кръвта.

Артишок е добър съюзник при борбата с високата пикочна киселина

Артишок е добър съюзник при борбата с високата пикочна киселина

Артишок

Артишокът е вид зеленчук, който не се радва на голяма популярност у нас. Все пак откриването му на пазара не е невъзможно.

Артишокът е беден на калории и изобилства от витамини и минерали. Растението е богато на калий, калций, фосфор, магнезии, витамин А и витамин С.

Артишока успешно намалява нивата на пикочната киселина в кръвта. За да има ефект, консумирайте зеленчука редовно.

Сок от моркови

Приемът на сок от моркови се препоръчва при състояния като артрит, а както вече стана ясно подаграта води до изкривяване на ставите.

Ето защо в случаите на завишена пикочна киселина може да се лекувате със сок от моркови.

Ако не сте любители на този продукт, добавете към фреша си любим ваш плод или зеленчук, който да направи сокът вкусен за Вас.

Сок от пшеница

Пшеницата и особено младата е полезна за детоксикация на организма. За да пречистите кръвта си от пикочна киселина, токсини и други вредни микроорганизми и бактерии, си пригответе сок от пшенични кълнове.

Ако не желаете да пиете сок само от това растение, заложете на смути, в което освен другите зеленчуци може да добавите и пшеница.

Кълнове от люцерна

Люцерната е алкална храна, което я прави подходяща за Вашата диета. Тя неутрализира киселините в тялото и може да повлияе благоприятно върху завишените нива на пикочна киселина.

Люцерната изобилства от витамини и минерали и е важна храна за човешкото тяло. Не е необходимо да страдате от определено заболяване, за да се възползвате от положителните свойства на това растение.

За да вкарате високите нива на пикочна киселина в норма, прибавяйте към салатата си кълнове от люцерна. Те имат изключително приятен вкус и са идеално допълнение към пресните зеленчуци.

Най-добре е да си приготвите кълновете сами. Във виртуалното пространство изобилства от информация, която може да Ви бъде от полза при направата им.

Корени от репей

Корени от репей помагат за регулиране нивата на повишената пикочна киселина

Корени от репей помагат за регулиране нивата на повишената пикочна киселина

Ако сте почитатели на народната медицина, то със сигурност сте чували за билката репей, която помага при камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм и артрит.

За всички тези заболявания има един виновник – повишената пикочна киселина.

За лечение се използват корените на растението, от които се прави отвара. Нарежете корена на много ситно, отмерете една чаена лъжичка и я прибавете към половин литър вряща вода. Оставете запарката за няколко минути, след което може да консумирате полезната течност.

Дяволски нокът

Въпреки зловещото си име, дяволският нокът всъщност е билка, която понижава нивата на пикочната киселина.

Растението не вирее в България, но може да бъде намерено във всяка аптека или дрогерия под формата на таблетки или обезболяващ гел.

Може да го прилагате външно – за облекчаване на неприятните болки в ставите. За отстраняване на излишната пикочна киселина от кръвта се препоръчва приема на капсули, които съдържат дяволски нокът на прах.

Нископуринова диета

За да вкарате изследванията си в норми е необходимо време и спазване на строга диета. Препоръчва се да избягвате храни с високо съдържание на пурини, които са главният виновник за високата пикочна киселина.

Изхвърлете от ежедневието си алкохола, бирата, кафето, сладките изделия. Ограничете доколкото е възможно приема на червено месо и наблегнете на нискомаслените млечни продукти.

Скумрия, риба тон и други мазни риби не се препоръчват по време на спазване на диетата.

Заложете на храни богати на бавни въглехидрати като пълнозърнест хляб, кафяв ориз, зеленчуци и плодове.

Тези храни са много полезни не само в конкретния случай. Не приемайте този модел на хранене като диета, а като здравословен начин на живот.

Запомнете, че е от съществено значение да пиете големи количества вода и други течности.

Вода

При високи нива на пикочната киселина пийте колкото се може повече вода

При високи нива на пикочната киселина, пийте колкото се може повече вода

При подагра и други заболявания, които са резултат от завишени нива на пикочна киселина, най-важен е приемът на вода и то в големи количества.

Пиенето на течности помага на бъбреците да изхвърлят от организма излишната пикочна киселина заедно с урината.

Препоръчва се приема на повече от 3 литра вода дневно. Ако това количество Ви се струва прекалено, може да консумирате и други течности.

Заложете на полезни и здравословни напитки като чай, айран, фреш. Избягвайте газираните безалкохолни напитки, които не само, че няма да Ви помогнат, но и ще Ви навредят.

Храни богати на фибри и нишестени въглехидрати

За да регулирате нивата на пикочната киселина трябва да приемате храни богати на фибри и нишестени въглехидрати.

В такъв случай за Вас са подходящи пълнозърнест хляб, ориз, спагети. От плодовете може да заложите на гореизброените череши, ягоди, боровинки, къпини, лимони, портокали, мандарини, киви и други продукти, богати на витамин С.

От зеленчуците може да ядете до насита чушки, краставици, домати, броколи и зеле.
Нека кълновете от пшеница и люцерна станат част от менюто Ви.

Овесените ядки и бавните (сложи) въглехидрати също са за предпочитане. При спазването на диетата е позволена консумацията на картофи, които обаче в никакъв случай не трябва да бъдат пържени.

Нискомаслено мляко и млечни продукти

Както вече споменахме в по-горните редове, за да намалите нивата на пикочна киселина в кръвта е необходимо да промените Вашите хранителни навици.

При спазването на тази диета млечните продукти не са забранени, но се налага консумацията на нискомасления им вариант.

Яжте млека с ниско съдържание на мазнини. Сиренето, което консумирате трябва да бъде обезсолено. Маслото е позволено с минимални количества за разлика от изварата, от която може да хапвате колкото Ви се иска.

Като цяло диетата при заболявания, които се появяват вследствие на завишена пикочна киселина е изключително строга. За да се излекувате от подагра, камъни в бъбреците, артрит е необходимо строг хранителен режим.

Трябва да забравите за тлъстите мръвки, но пък понякога може да си позволявате заешко, патешко или друг вид по-сухо месо. Яжте много зеленчуци.

Може да си ги приготвите на пара или да ги консумирате в сурово състояние. Няма да сгрешите, ако разнообразявате менюто си със зеленчукова супа.

Веднъж седмично се позволява риба, която обаче не трябва да е мазна.
Всички ястия приготвяйте задушени или варени, но в никакъв случай пържени!

Черешите, ягодите, боровинките и къпините са задължителни за консумация, както и плодовете с високо съдържание на витамин С.

Чаша вино в редки случаи няма да Ви навреди. Забравете за бирата и алкохолните напитки!
И не на последно място пийте много вода и течности, които не съдържат добавена захар и изкуствени подсладители!

Не забравяйте, че за да нормализирате нивата на пикочната киселина е необходимо да спазвате диета много дълъг период от време. Дори се препоръчва този здравословен начин на хранене да продължи до края на живота Ви.

При необходимост освен спазването на хранителен режим, може да се наложи и приемането на медикаменти, за което е задължително да се посъветвате с Вашия лекар.

Тук Ви запознахме с всички ефикасни домашни методи и средства за понижаване на високите нива на пикочна киселина в кръвта.

Ако тази статия е била интересна и полезна за Вас, моля споделете я, за да достигне до по-широк кръг читатели!

Всичко за подагра – победимо ли е царското заболяване?

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

13 коментара по “Чистене на пикочна киселина в кръвта. Билки за изхвърляне и др.

 1. Здравейте, редакция! Благодаря ви за хубавата статия за евентуалното лечение на пикочна киселина. Интересува ме кои са симптомите за нейните повишени (референтни) стойности и какви хранителни добавки и лекарства може да ползваме. Успех с благородното начинание!

 2. zraveite moqt maj ot 23 godini srada ot podagra s mnogo visoki stoinosti na piko4na kisilina 560 nqkoga pada 340 izpisvat mu mnogo skapi lekarstva

 3. Добре, добре, много добре, и моето мнение е , че здравословния начин на живот е за предпочитане пред пиенето на химията, която изписват личните доктори. Много ми допадна статията, подробно и ясно е казано всичко, което трябва да се знае и да се спазва. Благодарности.

 4. Повишените нива на пикочна киселина ми ги откриха съвсем случайно при профилактични изследвания. По принцип имам проблем със ставите на краката (скърцат) дали е от високите нива на пикочна киселина не знам, друг симптом нямам (но това си е индивудално). Мен ме интересува след колко време дадена диета би имала ефект (месец, два, година).

 5. Искам да изкажа голямата си благодарност към Вас за статията. Съгласна съм със здравословния начин на живот, макар че в днешно време е трудно да се прецени качеството на хранителните продукти, които предлагат търговските вериги. Лято е и аз лично съм фенка на плодовете и зеленчуците в сурово състояние. Месото не ми липсва и от години на масата си нямам тлъсти меса,наденици, луканки, кремвирши, маргарин,майонеза и въпреки това тия дни правих изследвания и се оказа, че имам повишено ниво на пикочната киселина. В статията най-много ми допадна подробното описание за диетата която е необходимо да се спазва – разрешени и забаранени храни. Но ще изчакам два дни когато трябва да бъда с резултатите си в кераския кабинет и дано всечко да си дойде на мястото след време.

 6. Прочетох вашият материал в тази страница . Прочетох и коментара на Лъчезар Бояджиев . Да има много неща които научих , но за съжаление срещнах и много противоречия Например че червените домати са много полезни за подаграта .Това не е вярно . И много други противоречия . Аз моля уважаемата редакция да обърне внимание на моята молба . Аз съм борбен човек на 72 години но боледувам от няколко заболявания включително и подагра . Може ли вие да ми посочите диетолог , които според моите заболявания да ми изготви диетичен хранителен режим Страдам от остеопороза, диабет, исхемична болест на сърцето, подагра и наднормено тегло . Каква диета да ползвам като това което срещнах в нета си противоречат. В цяла Варна не можах да открия диетолог МОЛЯ ЗА ВАШЕТО СЪДЕЙСТВИЕ .

 7. Прочетох статията и останах озадачен, продукти като – домати,боровинки и особено люти чушки и чер,пипер да са препоръчителни ме стресна. Отскоро ми откриха подагра и съм изчел целия интернет за тази болест , но никой друг не
  ги препоръчва горещо, а напротив

 8. „…бирата е враг № 1…“ Защо забраняваш употребата на напитка, която е „враг № 1“ на болестта???

 9. Янка Кънева ,благодаря Ви ,много точна и изчерпателна статия ,благодарение на хранителния режим който провеждам ,посочен от Вас по горе и приемането на Демир бозан и корени глухарче пикочната ми киселина падна от 960 ,на 504 ,мерих последно преди пет дена ,на десетия ден почти не ставах от леглото пет шестст дена страшни болки в колената и ляв бъбрек но аз си казах тия кристали къде са се забили мълчешката сега излизат с бой ,урината мирише доста особено ,отслабнах и продължавам подутините изчезват ,като гледам какво става ,как се завръщам чак ме е гнус от месото . На когото мога да бъда полезна търсете ме на лични във фейсбук Janka Kaneva.Благодаря за статията и ям и домат ,люто и чесън ,благодаря!

 10. Вероятно, както много други читатели,останах изненадана от резултатите на кръвната ми картина.Аз също не консумирам месо,но не съм вегетарианка.Алкохол не пия.Млечни продукти си похапвам с удоволствие.
  Налага се сега да опитам,от посочените в статията храни.Не мога да коментирам резултати.Имам ли ги-веднага ще пиша.
  Здраве на всички!

 11. Една седмица пазих диета и пия Adenuric 80mg по една таблетка дневно и от 420 спаднах на 160.

  • Това е само временно, понеже лекарството е супер силно и дава много бързи резултати. Внимавай с черния дроб, понеже го натоварва доста, препоръчвам да взимаш и хранителни добавки за черен дроб, за да не стане зле на друг фронт.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.