Ксизал (xyzal), Фенистил, Ериус или Зиртек? Мнения. Незаменими при сенна хрема и алергии

Прием на лекарството ксизал (xyzal) на филмирани таблетки за алергия, 5 mg. На капки. Листовка – кое е главното? Цена. За деца. Дозировка, прием. Аналози: Клацид. Алергозан. Фенистил. Ериус. Зиртек. Кларитин.

Още в текста: С алкохол. Алергичен ринит (сенна хрема). При бременност. Кашлица, ларингит и астма. Действие на антихистамина левоцетиризин като противоалергично средство. При варицела. При синузит. Странични ефекти.

Ксизал (xyzal) е лекарство, което намира много широко приложение най-вече при справянето със симптомите на неприятните алергични ринити и кожни проблеми, причинени от алергия към дадено вещество.

Медикаментът се предлага на таблетки и под формата на капки и може да бъде приеман и без лекарско предписание. Той доказано повлиява състояния като сенна хрема и алергия към домашен прах и акари, а също и кожни раздразнения като сърбеж, екземи, обриви и дори копривна треска.

От zdrave.org събрахме на едно място всичко най-важно, което трябва да знаете за Ксизал – как се приема лекарството, може ли да се използва от деца, как действа, кога да избягваме употребата му.

Лекарството ксизал (xyzal) на филмирани таблетки за алергия, 5 mg

Ксизал (xyzal) се продава в аптечната мрежа най-често под формата на филмирани таблетки от по 5 мг, които се предлагат в опаковки от по 7, 10, 14, 20 или 30 таблетки.

Самите хапчета са бели на цвят, в овална форма и от едната им страна е изписана буквата Y.

Медикаментът може да бъде приеман без лекарско предписание, но при този случай се придържайте стриктно към начина на прием, описан в листовката, който ще разгледаме в подробности малко по-надолу в темата.

Имайте предвид, че ако почувствате твърде обострени странични ефекти или някакъв друг тип неразположение, трябва незабавно да потърсите лекар, който да прецени дали е удачно да продължите с приема на Ксизал.

Самото лекарство спада към групата на противоалергичните вещества и се използва за лечение на алергичен ринит и копривна треска, известна още като уртикария.

Таблетките се приемат винаги цели, с вода, без значение дали преди или след хранене.

“Фигурин

На капки

Ксизал на капки

Ксизал се предлага и на капки

Освен на таблетки от по 5 мг, Ксизал се предлага и на капки за перорално приложение. Тяхното предназначение е същото като на хапчетата – за справяне с алергични състояния, както и с някои кожни екземи.

Разликата между Ксизал на таблетки и под формата на капки е единствено в това, че таблетките не се препоръчват за деца под 6-годишна възраст, докато капките могат да се прилагат и при по-малки пациенти на възраст между 2 и шест години, естествено, по стриктна схема, която ще разгледаме в следващите точки.

Листовка – кое е главното?

Тъй като е лекарствен препарат, който може да се приема без лекарско предписание, е много важно да сме добре запознати със съдържанието на листовката на медикамента, за да знаем как да се възползваме от действието му, без да си навредим.

На първо място е от изключителна важност да знаете, че основната съставка на медикамента е левоцетиризинов дихидрохлорид, така че ако сте алергични към нея, не бива в никакъв случай да започвате лечение с препарата.

Както и ако имате непоносимост към някоя от другите съставки на лекарството.

Освен това медикаментът не е подходящ за употреба от пациенти, страдащи от тежка форма на бъбречна недостатъчност.

При проблеми с простатата за мъжете, трябва задължително да се консултирате с лекар преди да започнете да пиете Ксизал.

Също така е важно незабавно да уведомите лекаря си, ако пиете и други медикаменти или скоро сте приемали, дори и такива, които се купуват и без рецепта.

Внимавайте, ако ви се налага да работите с машини или да шофирате в периода, в който пиете Ксизал. В някои определени случаи медикаментът може да предизвика сънливост, затова е по-добре да изчакате и да установите как точно влияе лекарството върху организма ви.

Хората, с непоносимост към лактоза, трябва да се консултират с лекар преди да започнат да пият Ксизал, тъй като в таблетките се съдържа от веществото и може да предизвикат алергична реакция.

В този случай е по-удачно да изберете капките Ксизал за лечението си.

Цена

Стандартната опаковка Ксизал е на блистери от 20 таблетки по 5 мг в една кутия като цената й е около 23 – 25 лева в аптечната мрежа.

На капки медикаментът е малко по-евтин и излиза между 11 и 13 лева.

За деца

ксизал за деца

Ксизал е подходящ и за деца

Ксизал под формата на таблетки не бива да се употребява от деца под шестгодишна възраст, тъй като дозата е твърде голяма за тях и няма как да бъде адаптирана според техните нужди.

Децата над тази възраст могат да приемат лекарството по схемата, която ще ви предложим в следващата точка.

Ако пациентът е на възраст под шест години, тогава може да му се дава Ксизал на капки, отново по указаната схема. Той е подходящ за лечение на деца между две и шест години.

Дозировка, прием

Ксизал може да се приема и без предписание от лекар. Обичайната дозировка е по една таблетка на ден при възрастни и деца над 12 години.

Децата между 6 и 12 години също трябва да пият по една таблетка от 5 мг на ден. Ако страдате от проблеми с бъбреците, може да се наложи да приемате по-малка доза от медикамента, като това трябва да бъде обсъдено с лекуващия ви лекар.

Таблетките се пият с малко вода, без значение дали преди и след хранене.

Ако пиете Ксизал на капки, то дневната доза е както следва:

• За възрастни и деца над шест години – 20 капки един път на ден
• За пациенти между две и шестгодишна възраст – по пет капки два пъти на ден.

Самият прием на медикамента зависи изцяло от силата на заболяването. Ако става въпрос за обикновена алергия към полени, е достатъчно да приемате Ксизал в продължение на около една седмица, за да усетите ефекта му.

При сенна хрема лечението е малко по-дълго – между три и шест седмици, а при алергичен ринит – минимум един месец като може да се проточи и до половин година.

При още по-сериозни заболявания като хронична копривна треска може да се наложи да пиете Ксизал поне една година, а хората, страдащи от стопичен дерматит ще трябва да приемат медикамента до 18 месеца, за да има ефект лечението.

Ако превишите препоръчаната доза, се консултирайте с лекар, който да прецени дали има нужда да предприеме допълнителни мерки. Предозирането с Ксизал не носи риск за здравето, но се изразява в повишено усещане за сънливост при възрастните пациенти и силна нервност при децата.

Можете да спрете приема на медикамента по всяко време, той не предизвиква зависимост.

Аналози: Клацид

Клацид е сред лекарствата, които често се комбинират с Ксизал особено при тежки инфекции на кожата, съпроводени с неприятни обриви и сърбежи.

Клацид е антибиотичен продукт и се изписва заедно с Ксизал при лечение на симптомите на проявена алергия към определено вещество, в това число и друго лекарство.

Задължително е изписването и приема на двата медикамента да става под лекарски надзор.

Алергозан

Алергозан е най-често предписваният аналог на Ксизал. За него открай време се знае, че лекува алергични реакции, а предимството му пред Ксизал е, че се предлага и под формата на гел, с който да мажете засегнатите места, ако става въпрос за кожна реакция.

Освен това доста пациенти се оплакват, че от приема на Ксизал им се доспива, докато при Алергозан не се забелязват подобни странични ефекти.

Фенистил

Фенистил е друг лекарствен продукт, който се изписва често като заместител на Ксизал. Той също се предлага под формата на таблетки и капки, а може да бъде намерен и под формата на гел за локално приложение и справяне с проблема.

И двете лекарства са еднакво ефикасни като лекуващият ви лекар ще прецени най-добре кое е по-подходящото за вас в зависимост от индивидуалните нужди на организма ви.

Фенистил: Всички начини на приложение, плюсове и минуси на едно място

Ериус

ериус

Ериус е сред аналозите на Ксизал

Ериус е друг от аналозите на Ксизал, особено при лечение на симптомите на сенна хрема и уртикария.

Основното му предимство е доста по-ниската цена, но пък медикаментът не бива да се прилага при пациенти, ненавършили 12 години. Вижте по-подробен материал по темата ТУК: Как се приема Ериус, по колко и колко време? Кога започва да действа?

Докато, както вече обсъдихме, Ксизал на капки е подходящ дори и за деца, стига да са на поне две годинки.

Уртикария: какво да правим? Лечение на копривна треска и обриви. Лекарства, билки

Зиртек

Зиртек повлиява абсолютно същите симптоми като Ксизал и се използва за лечение на същите алергични реакции. Затова е въпрос на индивидуална преценка и избор, според нуждите на организма ви, на кой препарат ще се спрете.

Той също не бива да се прилага при пациенти на възраст под шест години и в някои случаи може да доведе до сънливост. Цената на Зиртек е идентична с тази на Ксизал.

Кларитин

Кларитин също е популярен аналог на Ксизал, тъй като доказано облекчава симптомите на копривна треска и сенна хрема като таблетките се препоръчват за пациенти над шест годишна възраст.

За малките деца медикаментът е наличен под формата на сироп. Въпрос на лична преценка (и на лекарско мнение) е кой медикамент ще изберете. Според част от потребителите, Кларитин има по-малко нежелани странични ефекти в сравнение с Ксизал.

С алкохол

Както всяко едно лекарство, Ксизал не бива да се комбинира с алкохол. Добре е да изчакате поне един ден след последния прием на медикамента преди да консумирате каквито и да било алкохолни напитки.

Алергичен ринит (сенна хрема)

Ксизал е медикамент от групата на антихистамините, който доказано повлиява неприятните симптоми, съпровождащи алергичния ринит, познат още като сенна хрема.

Употребата му се справя доказано със сълзенето на очите, секрецията от носа, подуването и чувството за отпадналост, съпровождащи сенната хрема.

Може да се използва и от деца над 2-годишна възраст, под формата на капки, но е желателно преди това да се консултирате с лекар.

При бременност

ксизал при бременност

Ксизал не се препоръчва по време на бременност

Няма данни употребата на Ксизал да влияе пряко на плода, ако сте бременна, но въпреки това е задължително да уведомите вашия лекар, ако очаквате дете и мислите да пиете медикамента.

Също така е нужно да му кажете, ако планирате да забременеете или ако кърмите, тъй като лекарството може да премине в кърмата.

Кашлица, ларингит и астма

Ксизал може да се употребява при кашлица, дори и при малки деца, стига тя да е породена от алергична реакция, а не от настинка или друга болест, тъй като тогава медикаментът няма да има ефект

Лекарството помага и при ларингит особено в случаите, когато той е причинен от алергична реакция срещу някоя вирусна инфекция. В зависимост от възрастта и симптомите на пациента, лекуващият лекар ще ви изпише най-подходящата схема на прием.

Ксизал помага много и на пациенти с бронхиална астма, в това число и на деца, които трябва да пият капките.

Действие на антихистамина левоцетиризин като противоалергично средство

Левоцитеризинът притежава мощни противоалергенни качества и спада към групата на антихистамините.

Механизмът му на действие не е никак сложен – той има свойството да блокира H1-рецепторите на хистамина като по този начин предотвратява спазмите на гладката мускулатура, разширява капилярите и съответно увеличава тяхната пропускливост.

По този начин облекчава състоянието на пациентите с астма, а в същото време намалява честотата на кихане, сълзене от очите и дразненията на носа и носната лигавица при страдащите от сенна хрема.

Доказано е, че употребата на антихистаминови препарати с активна съставка левоцетиризин намаля нужда от използване на инхалатори.

При варицела

Ксизал може да се дава на пациенти, болни от варицела, в комбинация с медикаменти, които да лекуват заболяването. Имайте предвид, че препаратът се изписва за облекчаване на сърбежа, предизвикан от заболяването, а не за неговото лечение.

Нужно е Ксизал да бъде комбиниран с друго лекарство, което да премахне причинителя на болестта като това трябва да се случи под лекарски надзор.

Ако пациентът е дете, е добре да му се дава Ксизал на капки.

При синузит

ксизал при синузит

Ксизал е ефикасен и при синузит

Ксизал е предпочитан медикамент и при синузит, най-вече заради факта, че той спада към лекарствата с удължен ефект. При необходимост, може да бъде заменен с Кларитин.

Странични ефекти

Както всяко едно лекарство, Ксизал също може да предизвика редица странични ефекти, макар да не е задължително всеки пациент да ги получи.

Сред най-често срещаните са засилено чувство на умора, сънливост и отпадналост, както и главоболие и чувство на сухота в устата.

В по-редки случаи пациентите се оплакват от стомашни болки и дори пристъпи на припадъци. Приемът на лекарството може да доведе още до световъртеж и трудности с уринирането, заради това не се препоръчва на пациенти, страдащи от проблеми с бъбреците.

Някои пациенти, приемали Ксизал, се оплакват, че са качили килограми заради медикамента. Ако сте алергични към някое от веществата в медикамента, може да усетите затруднения в дишането и подуване на лицето и гърлото.

При появата на който и да е от тези симптоми, незабавно се консултирайте с лекар, който да промени лечението ви.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ксизал (xyzal), Фенистил, Ериус или Зиртек? Мнения. Незаменими при сенна хрема и алергии

 1. Когато четох тази статия, под нея имаше едно видео на руски език, в което лекарка излагаше своите съвети. Нямаше субтитри и се напрягах да разбера, това което казва, но заради не много доброто качество на звука и, все пак, говоримия вариант на езика не успях. Реших да върна, за да чуя отново, но стана нещо и изгубих тази връзка. При повторно зареждане на страницата, на това място вече имаше друг материал.
  Руското видео, струва ми се, беше посветено на кожни проблеми и в частност на алергии. От доловеното от мен, лекарката май говореше за чай, който е основна и задължителна част в терапията, и за калций, който също е много важен. Разбира се, това е само малка част.
  Накратко казано, много бих искала да чуя всичко, защото имаме проблем в семейството.
  Чисто визуално видеото е кадър в оранжево, с кестенява, сравнително млада жена, която говорейки пред аудитория, която не се вижда, пише на бяло табло.
  Не зная какво да поискам, защото материалите, може би се сменят автоматично.Но би било добре, ако имаше възможност, читателите да посочват.

  • Здравейте! Сигурно сте гледали някаква друга статия. В историята на тази статия проверихме и не открихме такова видео. Но погледнете тук. В тази търсачка ще намерите всички видеа на руски за Ксизал. Може вашето видео да е сред тях. Успех!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *