Дипрофос (Diprophos) на ампули. Инжекции за какво са? Заместители

Какво представлява лекарството Дипрофос. Само на ампули ли е? Как се поставят инжекции с него и кога? Какви заместители има Diprophos?

Още в текста: Действие на дипрофос и веществото бетаметазон. За какво се използва на ампули, инжекции. Гел. Таблетки, хапчета. Цена. Листовка – какво не забелязваме? При лечение на дискова херния и болки в кръста. Алергия. Подагра. При бременност. Дозировка при деца и възрастни. Мнения, отзиви и коментари. Противопоказания. Странични ефекти. Внимание: Диабет! Заместител: Дипроспан, крем дипрозон, флостерон.

Дипрофос (diprofos) е лекарство, спадащо към групата на глюкокортикостероидите. Медикаментът се прилага инжекционно, а основното му вещество е бетаметазон. Който доказано повлиява различни състояния, които се влияят от кортизанови медикаментозни средства, разбира се, след преценка на специалист.

Такива състояния са различни алергични реакции, придружени със сърбеж, подуване и дори болка.

Дипрофос действа противовъзпалително и се използва за лечение и на редица заболявания на костите, като артрит, лумбаго, ишиас. Медикаментът помага и при ухапвания от насекоми, както и при възпаления на кожата като тежка форма на акне, псориазис, копривна треска и дори белези от рани.

Как точно действа Дипрофос, кога и как се прилага, кога е добре да го избягваме – от zdrave.org събрахме на едно място всичко, което трябва да знаете, преди да се подложите на лечение с медикамента.

Действие на дипрофос и веществото бетаметазон

Бетаметазон е е от групата на активните кортикостроиди, които доказано действат противовъзпалително върху клетките в организма. Това се дължи най-вече на способността на веществото да си взаимодейства със специфични рецептори в цитоплазмата на клетките като стимулира синтеза на РНК и по този начин намалява възпалението

В допълнение, той стабилизира клетъчните мембрани, включително лизозомната мембрана, предотвратява увеличаването на лизозомните ензими и намалява тяхната концентрация във възпалението. Бетаметазонът подобрява микроциркулацията и намалява съдовата пропускливост.

Антиалергенното му действие се развива в резултат на способността му да ограничава синтеза и секрецията на причинителите на алергията.

Като основно активно вещество в Дипрофос, бетаметазонът прави лекарството незаменимо при всякакви възпалителни и алергични процеси.

За какво се използва на ампули, инжекции

Дипрофос е медикамент, който се предлага в аптечната мрежа на ампули, за инжекционно прилагане.

“Фигурин

Използва се за облекчаване и лечение на възпалителни процеси, тъй като действието му доказано повлиява отоците, сърбежите и зачервяванията.

Освен това Дипрофос помага и за лечение на редица алергични реакции. Сред заболяванията, които се лекуват с Дипрофос, са артрити, ишиас, сенна хрема, астма, бронхит, алергични реакции вследствие ухапвания на насекоми, както и нежелани реакции към други медикаментозни продукти.

Дипрофос е особено ефикасен и при състояния, свързани с козметични тревоги като проявленията на тежка форма на акне, а също и при екземи, копривна треска (уртикария), псориазис, косопад, помага и при белези от рани.

Прилагането му трябва да се извършва единствено и само под строг лекарски надзор и по предписание на специалист.

Гел

Дипрофос се предлага единствено под формата на ампули, за инжекционно приложение. При лечение на различни видове екземи и кожни възпаления, той може да бъде комбиниран с лекарствен продукт под формата на гел, за да се повлияе по-бързо на проблема и да се стигне до излекуването му.

Често предпочитани комбинации са Дипрофос с Флуцинар, Витасин или Дексем.

Таблетки, хапчета

Както вече споменахме, медикаментът Дипрофос се произвежда единствено под формата на ампули, за биене на инжекции. Той обаче може да се комбинира и с други лекарства от групата на кортикостероидите, най-вече при лечение на проблеми с мускулите и костите.

Предпочитан медикамент за комбиниране с Дипрофос са таблетките Мидокалм. Естествено, приемът им трябва да бъде под стриктно лекарско наблюдение.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Цена

Дипрофос цена, ампули, инжекции

Цената на ампула Дипрофос е около 4 лева

Дипрофос се продава на ампули като пациентът може да избере дали да си закупи само една ампула или цяла опаковка, в която се съдържат пет броя.

Единичната цена на медикамента е от порядъка на 4-5 лева за ампула от 5 мл, а цялата опаковка е около 20 лева в аптечната мрежа.

Листовка – какво не забелязваме?

Дипрофос е лекарствен продукт, който задължително трябва да се използва само след консултация с доктор и съответно под неговия надзор.

Въпреки безспорното му благотворно влияние върху разглежданите болестни състояния, има няколко основни момента в листовката му, които доста често биват пропускани от пациентите, а изобщо не са за пренебрегване.

На първо място е задължително да се отбележи, че медикаментът в никакъв случай не трябва да бъде прилаган за лечение на деца, които не са навършили три годинки.

Освен това приемът на лекарството не бива да бъде прекратяван внезапно, а трябва да следва точно определена схема на постепенно намаляване на дозата, предписана и стриктно съблюдавана от лекуващият ви лекар. Това важи особено в случаите, в които лечението е продължило по-дълго време.

В никакъв случай не трябва да се лекувате с Дипрофос, ако сте алергични към някоя от веществата в медикамента. Пациенти, страдащи от проблеми със съсирването на кръвта, също трябва да потърсят алтернативен метод на лечение.

Пациенти, които страдат от гъбични инфекции, както и такива, които в момента са диагностицирани с инфекциозно заболяване, също не трябва да приемат лекарството.

Дипрофос не е подходящ и за лечение на хора с освидетелствани психични проблеми. Освен това трябва да се внимава, ако по време на лечението с медикамента приемате и други противовъзпалителни лекарства, тъй като комбинацията може да доведе до проблеми със стомаха.

При едновременния прием на лекарството с антибиотици, хормонални препарати или медикаменти с диуретично действие, лекуващият ви лекар трябва да прецени каква доза от медикамента да приложи според индивидуалните ви нужди и симптоми.

При лечение на дискова херния и болки в кръста

Всеки, който е страдал от дискова херния и болки в кръста, е наясно как това състояние може буквално да съсипе ежедневието. Доста често болките не се повлияват от обичайните обезболяващи и затова се налага да се приложи специализиран курс на лечение, назначен от специалист.

Дипрофос е медикамент, който доказано повлиява дори и най-упоритите болки в кръста, в това число и тези, причинени от дискова херния.

Лекарството може да бъде изписано самостоятелно или в комбинация с друг медикамент, най-често лидокаин, за да се неутрализира възпалителния процес като в същото време се облекчат и спазмите в мускулите.

За най-добър ефект е желателно медикаментозното лечение да бъде комбинирано с активна почивка, а по възможност – и с физиотерапия.

Алергия

Дипрофос алергия, специални инжекции и заместители

Дипрофос се прилага и в случаи на алергия

Дипрофос е предпочитан медикамент и при лечение на алергии и сенна хрема, тъй като съставките му имат свойството да балансират активността на имунната система на пациента като в същото време успяват да овладеят симптомите на раздразнението.

Медикаментът облекчава неприятното сълзене и зачервяване на очите, обривите и чувството за задух.

Най-подходящата схема на лечение трябва да се определи от лекуващия лекар, а доста често инжекциите се поставят и превантивно, в началото на алергенния сезон.

Подагра

Дипрофос може да се прилага и при лечение на подагра, в това число и за овладяване на острия пристъп на заболяването. Разбира се, това трябва да се случва само под строго лекарско наблюдение и по предписана схема.

При нужда специалистът може да препоръча последователно лечение с дексаметазон, за да се гарантира пълното справяне с болестта.

При бременност

Както повечето медикаменти, Дипрофос не бива да се прилага по време на бременност, тъй като няма доказателства, че е безопасен за плода. Ако използването му в този деликатен период е крайно необходимо, това трябва да се случи единствено след много внимателна оценка от медик и по схема, изписана от него.

Жени, които кърмят, също не трябва да се лекуват с медикамента, тъй като веществата му преминават и в кърмата.

Дозировка при деца и възрастни

Дозата за прием на Дипрофос се определя от лекуващия медик в зависимост от симптомите на заболяването и индивидуалните нужди на пациента.

Поради тази причина схемата при всеки човек е различна. Самите ампули се бият най-често интрамускулно, но ако се налага, инжектирането може да се направи и директно в засегнатата тъкан, особено при тежки форми на псориазис.

Интервалът между две инжекции може да бъде един ден или дори повече. За превенция на алергични реакции пък специалистът може да препоръча една доза от Дипрофос преди началото на сезона на алергиите, за да бъде предотвратено влиянието на алергените върху организма.

Мнения, отзиви и коментари

Повечето пациенти са единодушни в мнението си, че Дипрофос доказано помага като облекчава симптомите както при болки от дискова херния и артрит, така и тези, вследствие на алергии и кожни раздразнения.

Както всяко нещо обаче, за действието на медикамента има както положителни, така и не толкова отзиви.

Въпреки благотворното действие на медикамента, доста пациенти се оплакват, че ефектът от него е временен и след около 2-3 месеца болките им се появяват отново.

Има и такива, които споделят, че вследствие на няколко инжекции Дипрофос, кръвното им се е вдигнало дотолкова, че се е наложило да приемат лекарства, за да го смъкнат в нормални граници.

Сред дамската част от потребителите има доста чести оплаквания за нарушения в месечния цикъл в следствие приема на лекарството.

Противопоказания

Дипрофос противопоказания, заместители

Дипрофос има редица противопоказания

Дипрофос е медикамент, който не бива да се използва за лечение на деца, ненавършили три годинки.

Освен това лекарството не бива да се използва от пациенти, с доказани алергични реакции към активните му вещества и изобщо към препаратите от групата на кортикостероидите. Както и от хора, които към момента на приема му имат гъбични инфекции, диагностицирани са с инфекциозно заболяване или пък са освидетелствани с психологични проблеми.

Задължително трябва да предупредите лекуващия ви медик, ако към момента на лечение с медикамента очаквате бебе или кърмите, ако сте болни от диабет или доказано страдате от проблеми с щитовидната жлеза.

Пациентите със заболявания на черния дроб, на стомашно-чревния тракт и бъбреците също трябва да внимават при приема на Дипрофос.

Странични ефекти

Както всеки един медикамент, Дипрофос може да стане причина за появата на редица странични ефекти, които да се появят вследствие на приема му. Имайте предвид обаче, че тези реакции често зависят от самата доза и продължителността на прием на медикамента и може и да не се появят при всеки.

Сред най-често срещаните странични ефекти от приема на Дипрофос са нарушения в имунната система на пациента като развитие на инфекции и дори алергична реакция към някоя от съставките му.

Описани са и чести случаи на смущения в ендокринната система, особено при дамската част от потребителите на медикамента, които се оплакват от смущения в месечния си цикъл. Може да се стигне до повишаване нивата на кръвната захар, забавяне на растежа, когато лекарството се използва при деца, забавяне на развитието на плода по време на бременност. Заради което е желателно медикаментът да се избягва в този период.

Приемът на Дипрофос може да доведе и до смущения в метаболитните и хранителните процеси, в това число напълняване.

Сред по-редките нежелание реакции са явни нарушения в психиката на пациента като необяснимо еуфорично настроение или пък точно обратното – внезапна тежка депресия, силна потиснатост и тревожност, лесна раздразнителност и бесзъние.

Дейността на нервната система също може да бъде повлияна от лечението с медикамента, което в редки случаи води до главоболие, световъртеж, конвулсии, топли вълни.

Дипрофос може да повлия и на очите като в редки случаи са документирани случаи на глаукома и завишени нива на вътреочното налягане.

Приемът на лекарството, особено в по-продължителен период, може да доведе до смущения в стомашно-чревния тракт и дори да докара на пациента язва и панкреатит.

Сред по-редките странични ефекти на лечение с Дипрофос са увеличени нива на секрецията от потните жлези, кръвоизливи по кожата както и затруднено оздравяване на отворени рани.

Някои пациенти могат да усетят слабост в мускулите, проблеми със сухожилията и ставите, дори и остеопороза.

Ако забележите някои от тези симптоми, трябва незабавно да се свържете с лекуващия ви медик, който да прецени доколко описаните странични ефекти са сериозни и ако се наложи, да предпише нова схема на лечение.

Внимание: Диабет!

Дипрофос е медикамент от групата на кортикостероидите и като такъв е изключително опасен за пациенти, страдащи от диабет. Които в никакъв случай не бива да се подлагат на лечение с него. Тъй като съществува сериозен риск да влоши състоянието им като допълнително повиши нуждата им от инсулин.

Заместител: Дипроспан, крем дипрозон, флостерон

Дипроспан е медикамент, много аналогичен с Дипрофос, чието активно вещество също е бетаметазона.

Дипроспан е заместител на инжекциите Дипрофос

Дипроспан е сред заместителите на Дипрофос

Действията на двете лекарства са много подобни, тъй като притежават противовъзпалителни и антиалергични свойства.

По преценка на лекаря, може да ви бъде изписана терапия с единия или другия лекарствен продукт.

Крем Дипрозон се изписва доста често за комбинирано лечение с Дипрофос. Той се прилага локално, при кожни проблеми и възпаления и служи за по-бързо излекуване на проблема.

Схемата на лечение се определя от лекар, а кремът не бива да се прилага върху рани, както и при деца, ненавършили 12 години.

Флостерон е другият най-чест заместител на Дипрофос. Той също се прилага под формата на инжекция и се предпочита в случаите, в които не успявате да се снабдите с Дипрофос, тъй като медикаментът е бил изчерпан в аптечната мрежа.

Вижте и ТОВА:

Ревматоиден артрит: първи признаци, диагностика. Лекарства, алтернативни терапии

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Дипрофос (Diprophos) на ампули. Инжекции за какво са? Заместители

  1. Една инжекция (ампула) Дипрофос ми повлия много положително на синузита(може би с полипи, за които имам три операции).Ефектът трая два месеца- отпушени дихателни пътища, чист нос! Има ли някаква опасност за организма ако системно (през два месеца) си бия по една ампула? Благодаря Ви!!!

  2. Георги в никакъв случай не си го бийте системно.Това лекарсво унищожава организма бавно.Баба ми го полза от години,първо е започнала в годината веднъж,а сега на 15 дни бие по една ампула.Всички странични ефекти са на лице,затова влязох и да чета тук.

  3. Biem go ot 3g vseki mesec majat mie sas silen renit ,kaslq do zadysavane iskame postepenno dago spem ,no kak? Ako nqkoi ima podoben problem pistemi vav feisa Nevin selimova

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.