Афламил гел, саше, таблетки и инжекции. Мнения, заместители

♠ Действие на Афламил ♠ Как се пие и колко време ♠ Какво лекува  ♠ Болки в гърба ♠ Болки в ставите ♠ Зъбобол и др. приложения ♠ Видове Афламил ♠ Нежелани реакции ♠ Противопоказания ♠ При бременност ♠ Може ли с алкохол ♠ Коментари и мнения

Още в текста: ♠ Заместители ♠ Диклофенак ♠ Алмирал ампула ♠ Афламил или Диклак ♠ Афламил или Фламексин ♠ Лекарствени комбинации

Ацеклофенак има специално място сред обезболяващите средства, използвани в ревматологията. Той е активно вещество от нестероидния противовъзпалителен клас с документиран ефект при ревматични заболявания.

Лекарствата с ацеклофенак са достъпни и качествени препарати. Те се отличават с балансиран обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Могат да се изпишат както за бързо обезболяване в спешни ситуации, така и за продължително лечение на болка при хронични патологии.Афламил, нестероидно противовъзпалително лекарство

Ацеклофенак се понася отлично от болните. С това си качество той се откроява сред многото противовъзпалителни лекарства.

Още по-хубавото е, че той много по-рядко причинява диспепсия – с 20 до 50% по-рядко, отколкото основните НСПВС.

Единствен представител на ацеклофенак към момента у нас е Афламил на Gedeon Richter.

Действие на Афламил

Болката е основна проява на болестите на ставите и гръбнака, на най-разпространените ревматични заболявания. Това е първото и главно оплакване на засегнатите, както и причината да се влоши качеството им на живот. Ето защо максимално пълното и бързо купиране на болката е първостепенна задача при противоревматичната терапия.

Само по себе си обезболяването не влияе върху развитието на болестта. Широко ползваните в ревматологията аналгетици без противовъзпалителен ефект като парацетамол и опиоидите са чисто симптоматични средства. Те облекчават страданието за момента, но не водят до значими последствия. Не влияят и върху силата на болката, която възниква след прекратяване на приема им.

Ето защо препарати като Афламил имат широк терапевтичен потенциал.

Той потиска обратимо ензима, който осигурява бързо повишаване на локалната концентрация на простагландини. Простагландините са субстрат за синтеза на най-важния медиатор на болката и възпалението.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

COX са свързани с появата и усилването на болката при тъканни увреждания от какъвто и да е генезис, с образуването на хроничен болеви синдром, местна и системна възпалителна реакция, локална и системна хипертермия, катаболитни процеси и др.

Болката винаги е свързана с процеси на възпаление, ето защо НСПВС като Афламил са супер решение – той действа и в двете посоки. Лекарството не само активно намалява изразеността на болката и подобрява общото състояние, но и показва отчетливо противовъзпалително действие и отстраняване на сковаността.

По структура ацеклофенак е близък до диклофенак. При перорален прием той бързо и напълно се всмуква в червата и след 1.5 – 2 часа достига максимална концентрация в кръвта. Периодът на полуизвеждане се колебае между 3.6 и 6.2 часа. Храненето не повлиява усвояването на Афламил.

Как се пие и колко време?

Афламил се отпуска срещу рецепта и дозата му се фиксира от специалист. По данни на производителя, стандартната доза за ацеклофенак е:

200 мг за денонощие, разделена на два приема по 100 мг

Ето защо Афламил се произвежда на табл. 100 мг и се назначава по схемата 2 Х 1 бр., тоест през 12 часа.

Таблетката се поглъща цяла, с много вода.Афламил, нестероидно противовъзпалително лекарство

Дозиране при специфични случаи:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • За пациенти над 65 г. дозата се преценява от специалист;
 • При увреждания на бъбреци и сърдечни патологии – също, като пациентът се контролира периодично чрез нарочни прегледи;
 • При чернодробни увреждания – дава се редуцирана наполовина доза;
 • При продължителна терапия – ПКК и изследвания на ч. дроб и бъбреци през 3 месеца.

Предозиране на Афламил: отнесете се до спешно отделение.

Пропускане на Афламил: продължете по схема, без да компенсирате с по-голяма доза.

Спиране на Афламил: лечението се завършва в срока, определен от лекар, дори когато сте се почувствали по-добре или симптоматиката е изчезнала.

За какво се ползва Афламил и как?

Той е нестероидно противовъзпалително и противоревматично средство. Неговият „ресор“ на действие са главно патологични изменения на опорно-двигателната с-ма.

Болки в гърба

Лекарството помага при лумбаго, дискова херния и други болки, съпроводени с остро възпаляване. То е сред най-ефикасните при визираните диагнози. Действието му не зависи от възрастта на пациента.

Всички НСПВС имат противовъзпалителен ефект, както сочи името им. Но те са с различна сила и бързина на въздействие. Ацеклофенак е равнопоставен на най-ефикасните медикаменти от своя клас като кетопрофен, индометацин, диклофенак, пироксикам и напроксен.

Действието му е широко изследвано и е документирано. Обезболяващият ефект при ацеклофенак настъпва бързо и се съхранява през целия период на наблюдение.

Интензивността на болката спада значително още след първите няколко приема, а при пациентите с умерена болезненост тя напълно изчезва.

Афламил е препарат от първи избор при лечение на радикулит. Защо е така и коя е „златната триада“ за терапия, разказваме ТУК:

Радикулит: как се лекува? Всички лекарства. Профилактика и упражнения

Болки в ставите

Афламил е от първа линия на избор при остри и хронифицирали патологични процеси в ставите, такива като ревматоиден артрит, остеоартроза, анкилозиращ спондилит и други.

Защо е предпочитан?

Освен стандартното противовъзпалително действие, при Афламил се откроява и допълнителен ефект – той работи като хондропротектор или с прости думи пази и профилактира хрущялните тъкани, както и подпомага възстановяването им.

Ацеклофенак е ефикасен колкото диклофенак и напроксен. Но за разлика от тях, той стимулира синтеза на гликозаминогликани. Най-известният гликозаминогликан е хиалуроновата к-на. Специфичните полизахариди участват в изграждането на синовиалните стави.

Установено е, че при ревматоиден артрит ацеклофенак в доза 200 мг е съпоставим по ефикасност на диклофенак и кетопрофен 150 мг, пироксикам 20 мг.

Разликата в полза на Афламил е, че при част от случаите той се задейства по-бързо.

Сходни резултати са получени при сравняване на ацеклофенак с напроксен и индометацин при болни с анкилозиращ спондилоартрит.

В Институт по ревматология в Русия е проведено лечение с 200 мг ацеклофенак на болни с ревматоиден и реактивен артрит и с остеопороза. Ефективността е оценявана по продължителността на сутрешната скованост и по изразеността на болката. Ацеклофенак се доказал като лекарство с достатъчно изразен аналгетичен и противовъзпалителен ефект, което подобрява функционалното състояние на болните.

Други приложения на Афламил

 • Болка с двигателни нарушения при периартрит и екстраартик. ревматизъм;
 • Ревматично поражение на меки тъкани;
 • При изкълчен глезен и травми;
 • Зъбобол;
 • Дисменорея (болки при месечен цикъл).

Афламил има някои плюсове пред други „стандартни“ нестероидни противовъзпалителни.

 • Първо, той има бърз период на полуразпад, който намалява възможността лекарството да се натрупва в тялото и да развива странични ефекти.
 • Второ, ефектът от Афламил не зависи от възрастта на пациента, нито от схемата на хранене.
 • Трето, той има по-добра от други препарати поносимост.

Видове Афламил

(цена и приложение)

Афламил на таблетки, 100 мгАфламил, нестероидно противовъзпалително лекарство

Таблетираната форма е подходяща за всякакви диагнози. Тя подава стандартната единична доза за прием на ацеклофенак, а 2 таблетки представляват денонощната доза.

Таблетките се продават в кутии по 20 броя, осигуряващи 10-дневен терапевтичен курс. Цената на такава опаковка е 10.27 лв.

Афламил на саше, 100 мгАфламил, нестероидно противовъзпалително лекарство

Прахчетата Афламил се разтварят в миниатюрно количество вода. Тяхно преимущество е, че са в отделни опаковки, като всяко саше представлява еднократната доза от 100 мл. Сашетата също се продават по 20 бр. в кутия срещу 12.21 лв.

Афламил на крем, 1.5%Афламил, нестероидно противовъзпалително лекарство

Вариант на лекарството, предназначен за локална терапия и точно въвеждане на болното място. Подходящ за обработка на стави, дискова херния и други увреждания, които могат да се третират през кожата.

Крем (гел) Афламил се използва като помощно средство. Той не отменя пероралния прием на таблетки или саше. Туба от 60 г е на с-ст 12.28 лв.

Нежелани ефекти

Нежелателните явления при ацеклофенак и при другите нестероидни противовъзпалителни са подобни. Съществената разлика е в честотата на тяхната поява.

При ацеклофенак може да се очаква виене на свят, стомашни неразположения, главоболие, депресивност, сърбежи. Обаче такива усложнения се случват много рядко. Затова се казва, че поносимостта на Афламил е отлична.

В днешно време е прието, че няма безопасни НСПВС. Затова всички препарати се делят на такива с висок и с нисък риск за стомашни проблеми. Афламил спада към втората група.

Противопоказания

за лечение с Афламил

Внимание: Астма! Ако сте имали такава диагноза или свиване на дихателните пътища, хрема, обриви или друг алергичен отговор след прием на аспирин или друго НСПВС, не се лекувайте с Афламил.

Внимание: Язва! Наличието на язва било то на стомах или 12-пръстник, случаи на кървене в храносмил. с-ма или други кръвоизливи, Афламил не е подходящ за вас.

Патологии на черен дроб и бъбреци изискват намаляване на дозата или друго решение на специалист.

Риск съществува и при сърдечна недостатъчност, когато е в тежка форма.

При бременност?

Да, възможно е лечението, но само по решение на специалист и никога в последните 3 месеца. Като цяло бременност е противопоказание за Афламил.

Може ли с алкохол?

Алкохолът не влияе директно върху работата на Афламил, но не е допустим по време на терапия. Той и лекарството едновременно натоварват черния дроб и му създават проблеми.

Съобщете на лекаря, ако пушите, имате диабет, вдигате кръвно, повишен холестерол или триглицериди.

При деца Афламил е неприложим, тъй като не е изследван върху малки пациенти.

Коментари, отзиви и мнения

Афламил, нестероидно противовъзпалително лекарство

По структура тези две съединения са почти еднакви

Ацеклофенак присъства на българския пазар само с едно наименование. Затова Афламил не е достатъчно широко познат и съответно – няма достатъчно отзиви.

Прегледахме мненията на по-големи от нашия пазари, където лекарството се има традиции. Отзивите са отлични и главно се базират върху две точки:

 • Първо, той бърз и ефективен.
 • Второ, почти няма недостатъци, дори цената му е подходяща.

Ето някои мнения накратко:

 • Марина Рафаилова: Лекар съм и много пъти съм изписвала ацеклофенак в различни случаи и на съвършено различни пациенти. Така това лекарство се настани вкъщи.
 • Алекса: Помогна ми да преодолея болките след травма. За 5-6 дни всичко премина.
 • Ололошка: Отдавна боледувам от ревматоиден артрит, пробвала съм маса лекарства. От едното си развалих стомаха, от другото се наложи да лекувам черен дроб, при трето похарчих яко пари. Казаха ми за ацеклофенак – бил по-добър. Няма да го хваля, на мен не ми понесе. Стомах, депресивност, потиснато състояние цяла седмица. Какво още да чакам – спрях го.

Още отзиви ТУК: Сигурният цяр срещу възпаления Афламил.

Заместители

Афламил е единственото лекарство с активна съставка ацеклофенак – към момента няма друго регистрирано у нас. Затова негови заместители се явяват нестероидни противовъзпалителни със сходно действие. Най-близък до Афламил е

Диклофенак

Той е силно разпространено лекарство, преимуществено използвано при болки и болести, свързани с гръбнак, стави и въобще целия опорно-двигателен апарат и нервните пътища. У нас се продават няколко десетки лекарствени препарати с тази активна съставка.

Преимуществото на диклофенак е, че той е разработен във всички възможни форми. Може да бъде купен на ампула и да бъде поставен инжекционно – възможност, каквато Афламил не предоставя.

Пример за инжекционен диклофенак е

Алмирал ампула

Диклофенак се въвежда мускулно и е за предпочитане при ревматични кризи, твърде драматична болезненост в гръб, кръст или стави, при различни форми на ревматизъм и пристъп на подагра. Предпочитан е още след операции, травми, за тежки мигренозни пристъпи, при болки от камъни в жлъчка или бъбреци.

Адмирал може да се влее и венозно, главно за следоперативни състояния.

За действието на диклофенак при артрит ТУК:

Диклофенак + Дуо: На гел, таблетки и ампули. Прием, цена, мнения

Заместители на Афламил крем са препаратите с диклофенак за мазане като Волтарен гел.

Афламил или Диклак?

Диклак е от най-познатите представители на диклофенак. Негово преимущество е, че е разработен от производителя си в широка гама от лекарствени форми – таблетки, обикновени и със забавено действие, на ампула, на гел. За по-лесно дозиране таблетките са в два „грамажа“ – по 75 и по 150 мг.

Вижте по-обстойно за Диклак ТУК:

Диклак, лекарство за болки в гърба и кръста. Приложение, болести и дозировки

Афламил или Фламексин?

Фламексин е едно от търговските наименования на пироксикам – нестероидно противовъзпалително и антиревматично средство, точно като ацеклофенак.

Според цитираното по-горе изследване, двете активни съставки са еднакво лечебни и обезболяващи. Пироксикам отстъпва по безопасност – при него стомашните негативи са по-ярко изразени.

Още информация и източници на английски: Научно сравнение между активното вещество на Афламил гел: Ацеклофенак и Диклофенак; * Описание на ацеклофенак; * Приложение и дозиране на ацеклофенак.

Още НСПВС вместо Афламил

Аулин – мощно обезболяващо действие, подходящ при драматични болки. Описваме го ТУК:

Аулин за силна болка. Кога да го пием и кога не? Рискове и безопасност

Мовалис

Лекарството представлява мелоксикам, който е предпочитан при възпаляване и болезненост в стави и мускули.

Мовалис на ампули и таблетки. Ценните инжекции при болки в ставите

Мнозина пациенти не правят сериозна разлика между антибиотик и нестероидно противовъзпалително. В действителност антибиотикът също има противовъзпалителен ефект, но той се използва само при патологични процеси, провокирани от бактерии.

За по-голяма яснота вижте ТУК статия за разпространения антибиотик Оспамокс.

Лекарствени комбинации

Афламил и Мидокалм се комбинират, когато са засегнати нерви. Толперизон действа върху ЦНС, помага при спазмирани мускули, притиснати нерви, нарушено кръвообращение

Афламил и Аналгин – ацетилсалициловата к-на намалява концентрацията на ацеклофенак в кръвта.

Болките в гърба, кръста или врата се облекчават не само с лекарства. Много помагат някои специални упражнения, част от които се показват във видеото:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.