Ларингит при възрастни. Лекарства за ларингитна кашлица. При деца

♠ Кога и защо ларингитът е опасен за малки деца ♠ Първа помощ ♠ Как да лекуваме правилно ларингит при възрастни ♠ Хубав детски сироп за ларингитна кашлица ♠ Лекарства ♠ Мукоплант ♠ Лечение с Хустагил ♠ Заразен ли е? ♠ Инхалации с Пулмикорт ♠ Антибиотик

Съдържание на статията:

Ларингитът при децата е от най-популярните форми на ОРВИ (вирусни поражения на дихателния апарат). За година мъничето може да го преболедува няколко пъти, при това с различна степен на изразеност на симптомите.

Какво е ларингит? Дихателните болести са разни като наименования, но представляват в общи линии едно – възпаление. Според засегнатата част от дихателния път, инфекциите се определят като фарингит, ларингит, бронхит и т.н.

Ларингит е възпаляване на гръкляна, разположен на входа на дихателната тръба. Неговата работа е да предава въздуха. В него са разположени гласните струни, така че минавайки, въздушната струя образува гласа.

Крайно важно е родителите да разбират същността на ларингита. Възпаленото гърло изглежда безобидно и то е такова за по-големите, но при мъничките деца създава опасност, включително за живота. Причината е особеният строеж на гръкляна в ранна възраст. До половото съзряване тъканите там са рехави, неплътни. Те отичат бързо и в значителна степен, като дори са способни да прекратят достъпа на въздух. Нарушава се вдишването, получава се недостиг на кислород. Липсата му нарушава функционирането на мозъка.

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Възпаление на ларинкса – опасно за децата и крайно дискомфортно за възрастните

Така едно възпаление на лигавица (обаче силно изразено и на жизненоважно място) може да има сериозни последствия. Затова ларингитът при децата протича значително по-тежко, отколкото при възрастните. И мъничетата се нуждаят от постоянен контрол от страна на родителите.

Сигнал за опасност

Незабавна лекарска намеса изискват следващите симптоми:

Затруднено дишане;
Издаването на свистящ звук при вдишване;
Хипертермия (над 39 0С);
Дискомфорт при преглъщане.

Ако детенцето се е събудило през нощта в резултат с чувство за задушаване и вие виждате, че диша тежко, незабавно потърсете лекар.

Описаното състояние представлява една от формите на ларингита – „стенозиращ“ (стеноза – стесняване). Класическият ларингит е възпаляване на ларинкса, а стенозиращият – възпаляване и стесняване на ларинкса. Втората форма е доста честа и родителите следва да са нащрек.

Демир бозан билки за бъбреци

Общи признаци за ларингит

За щастие ларингита при децата е лесно разпознаваем и няма риск да се развие незабелязано. Освен посочените по-горе знаци за опасност, се проявяват и „стандартни“ симптоми като:

Лаеща кашлица;
Изменение на гласа или цялостното му загубване за известно време;
Класически симптоми за вирусна инфекция: обща слабост, хрема и т.н.

Правилно домашно лечение

При 99% от децата ларингитът е проява на вирусна инфекция и само в редки случаи е алерг. реакция. Затова е напълно ясно, че в тези 99% от случаите той не се цери нито с антибиотици, нито в противоалергични средства. Противовирусните препарати също слабо влияят на протичането на болестта, макар и да успяват да облекчат симптоматиката – болката в гърлото и дразнещата кашлица.

Какво помага наистина? Може би ще предизвика изненада, но най-доброто лекарство е чистият, свеж и прохладен въздух в помещенията и обилно количество течности. За болното от ларингит мъниче е в пъти по-полезно да диша въздуха в студен апартамент (дори да трябва да стои с шапка), отколкото да поема сух и горещ въздух, докато се разхожда по гащички.

Оптималният микроклимат в стаята е темп. до 18 градуса и влажност 55 – 70%. Тази среда облекчава дишането, а обилното количество течности осигуряват и бързо оздравяване. Излишната вода в тялото разрежда телесните течности, включително слуз и секрети. Втечнявайки се, те не се отлагат във възпаления гръклян, а обратно – по-леко се отхрачват.

По отношение на инфекцията – симптомат. лечение в следните посоки:

 • При температура над 38° С се дават препарати за понижаване като Парацетамол или Ибупрофен;
 • При хрема и запушен нос се дават стягащи съдовете средства. Носовото дишане трябва спешно да се освободи, за да бъде облекчен гръклянът.

  Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

  Ето какво е ларингит

Съпътстващи мерки:

 • Повече мълчание – в ларинкса са разположени гласните връзки. При ларингит те „излизат от строя“ и следва да бъдат напрягани минимално. За детенцето е показан гласов покой за няколко дни;
 • За намаляване на възпалението се дават антисептични препарати за смучене от типа на Джуниър ангин, Ефизол, Фарингосепт, Септолете, Хексоралетен, Стрепсилс, Геломиртол и т.н (вижте подробно по-долу в глава „Лечение“);
 • Общи мерки: режим на легло, ограничаване на физическите натоварвания, проветряване на помещенията, пиене на големи количества топлички течности (горещи или ледени – не!), диета без солени, остри, подправени блюда. Желателно е храната да е топла.

В търсене на хубав сироп

за ларингит

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Да се ползват ли муколитици при ларингит или не? По този въпрос специалистите са раздвоени. Най-крайните от тях твърдят, че е голяма грешка да се дава сироп, още щом прозвучи кашлица, и обявяват муколитиците за табу при ларингит. Те обясняват, че при възпаление на гръкляна подобни продукти са способни да доведат до неговото запушване. Работата е там, че възпаленият орган е стеснен и пропуска по-малко от необходимото количество въздух. Отхрачващите препарати стимулират образуването на секрети, което допълнително натоварва органа в момент, когато капацитета му е намален. Така вместо да бъде облекчена работата му, той се претоварва и „запушва“.

Но немалка група лекари предписват сиропи за кашлица при ларингит заради тяхното противовъзпалително, антисептично и облекчаващо действие. Но в много малко от листовките на съответните медикаменти ще прочетете, че са предназначени за ларингит. Показанията са основно за секрети в бял дроб. В същото време те овлажняват и секретите по гласните връзки и така спомагат  за тяхното извеждане посредством кашлицата.

Най-често използваните наименования

С амброксол хидрохлорид

Активното вещество амброксол хидрохлорид е предназначен за секретолитична терапия. Прилага се при патологии във всички дялове на дихат. пътища при наличие на засилена секреция и затруднено извеждане. Повечето продукти са показани за лица над 2 години, като ползването в диапазона 1 – 2 г. се разрешава по лекарско решение и под наблюдение.

Сиропи с активна съставка амброксол хидрохлорид са: Амброксол (3.45 лв), Амбиксол (3.48 лв), Амбрекс (5.53 лв), Амбро солуц. (4.26 лв), Муколизин (5.01 лв), Солволан (3.67 лв), Мукосолван (8.50 лв), Флавамед (8.05 лв).

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Едно и също заболяване, но с доста различни причини и протичане при деца и възрастни

С бромхексинов хидрохлорид

Бромхексин

Втечнява гъстите секрет в бронхите, облекчава дишането и кашлицата. Показан за всякакви патологии на дихателна с-ма, при наличие на гъст секрет. Прилагането на Бромхексин е специфично и се извършва по лекарско предписание. Сиропът усилва концентрирането на антибиотиците в тъканта на белите дробове и не се комбинира с потискащи кашлица препарати.

Сиропът не се прилага за лица под 2 години. Цена 3.67 лв.

Сироп с ацетилцистеин

АЦЦ кид

Втечнява секретите от респираторния тракт, за да се отхрачат. Предписва се при наличие на жилави секрети в бял дроб. Показан за лица над 2 години. За по-мъничките – само по лекарска преценка и под наблюдение. Цена 6.48 лв.

Със салбутамол

Вентолин и Салбутамол. Представители на бронходилаторите, които отпускат стените на въздухоносните пътища в бял дроб и така намаляват дискомфорта, кашлицата, хриповете. Като цяло облекчава дишането. Тези препарати се дават с цел предотвратяване на усложнения след ларингит.

Препаратите също са приложими за лица над 2 години. Цена: Вентолин 5.84 лв, Салбутамол 4.56 лв.

С фенспирид хидрохлорид

Еуреспал и Сиресп

Представляват антибронхоконстриктивен и противовъзпалителни средства за симптомат. терапия (кашляне и експекторация) при патологии на б. дроб.Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Цена за Еуреспал 8.92лв, Сиресп 7.15 лв.

Билкови сиропи

Много голям клас препарати, произведени на базата на една билкова съставка или комбинация от растителни средства с отхрачващо и противовъзпалително действие. Пример Хустагил с активно в-во екстракт от мащерка. Мащерката има антисептично, бронхоспазмолитично, експекториращо д-вие. Цена 5.96 лв.

Остър ларингит при деца

При респираторните инфекции, в резултат от възпалението, се снижават защитните и очистителните свойства на лигавицата на носа. Секретите, заедно с вирусите, се спускат по дихателните пътища и достигат ларинкса. А някои вируси директно го поразяват, защото предпочитат да се размножават в епитела, който го покрива (например парагрип, RS-вирус). При епидемия от вирусни инфекции ларингит могат да провокират дори риновирусите и тези на грипа.

В ранната възраст (до 3 г.) инфекцията често се разпространява в дълбочина. Тъканите около ларинкса се уплътняват, увеличават обема си и в тежки случаи нарушават движението на въздух през органа. Тази обструктивна или стенозираща форма по-често поразява децата във възрастта от 6 до 36 месеца, склонни към алерг. патологии. Забелязано е, че заболяването „обича“ децата с наднормено тегло и увеличен тимус (отговаря за имунната с-ма). При тях ларингитите могат да се повтарят и при последващи дихателни инфекции. Но с възрастта даже такива деца боледуват по-рядко и прекарват ларингитите все по-леко, „израствайки“ проблема. За типа възпаления е характерна пролетно-есенна сезонност, когато се вдига и заболеваемостта от ОРЗ.

Признаци на острата форма са:

 • Пресипнал глас – той „дере“ или става глух;
 • Лаеща кашлица – особеността е, че пристъпите на кашлица настъпват на издишане, а при вдишане се чува съскащ звук – чува се как въздухът едва пробива път към дробовете;
 • Затруднено дишане – появяват се внезапно. Пикът е около 4 часа сутринта;
 • Хрипове в гърдите – те се засичат в горните отдели на дих. с-ма, но не и в гърдите;
 • Повишена температура – качва се внезапно до 38–39 °С;
 • Нервна превъзбуда;
 • Повърхностно дишане;
 • Цианоза около устата.

  Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

  При ларингит децата не се оставят без надзор

Първа помощ

При пристъп на задушаваща кашлица детето се успокоява, като му се дава да подиша пари (например в банята), да се направи инхалация с физиологичен разтвор или с препарати за облекчаване на дишането. Помага потапянето на краката в топла вода, но пък горещите питиета са вредни и нека се избягват – те може да провокират нов пристъп.

До идването на лекар състоянието на детето трябва да се облекчи чрез директно успокояване и с проветряване и охлаждане на стаята. Сложете го изправено на крака или на стол, защото така ще му бъде по-леко, отколкото в легнало положение.

Внимание! В никакъв случай не оставяйте дете с остър ларингит само, то постоянно трябва да бъде под наблюдение.

Лечение в домашни условия

Ларингит със свиване на гръкляна се лекува в болница, а останалите видове може и у дома. Освен изписаните медикаменти, мерките включват всичко изброено по-горе – големи количества течности, мълчание, проветряване на стаята, поддържане на ниска температура, диета (без горещи и студени храни, без газирано), почивка и липса на тревоги. Да се предотвратява или бързо да се прекратява разплакването на малкия пациент.

Медикаментозно лечение

Антихистамини

Те се назначава за сваляне на отока от ларинкса и заради успокояващото им действие (най-ефикасни през нощта). За съжаление повечето от тях са показани за над 2 г. с някои изключения.

⇒ Фенистил на капки (солуцио) – от 1 месец. За бебета до 1 година –по лекарско решение. Доза – 2 капки на кг тегло. Цена 5.62 лв.
⇒ Зиртек на капки (солуцио) – от 6 месеца, официално – от 1 година. Доза за лица над 1 година – 2.5 мг. Цена 18.82 лв.
⇒ Зодак сироп  – от 1 година, официално – от 2 години. Доза над 2 г. – 2.5 мг. Цена 8.41 лв.
⇒ Ериус разтвор – от 1 година. Дозата – 2.5 мл. Цена 7.61 лв.
⇒ Кларитин – над 2 години. Цена 14.86 лв.

Противокашлечни и отхрачващи

В случаите на силна, пристъпообразна кашлица, от която детето не може да спи, специалистът може да предпише противокашлечни препарати или комбинирани средства. На пазара се предлагат огромно множество, затова изборът, както и дозирането, се прави от педиатър. Някои възможности:

⇒ Хеделикс – с екстракт от бръшлян. Показан от 0 месеца. Доза от 0 до 12 мес. – 2.5 мл. Цената 8.96 лв.
⇒ Проспан на капки – с екстракт от бръшлян. Показан от 1 година (12 капки). Цената 11.02 лв.
⇒ Хебрион с живовляк при суха кашлица – от 2 години, с бръшлян – от 2 години.
⇒ Цефабронхин – над 4 години.

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

При ларингит кашлицата е суха и не носи облекчение

Когато кашлицата стане влажна, педиатърът може да препоръча друг тип препарати – на основата на бромхексин, ацетилцистеин, амброксол и други.

Таблетки за смучене

За малките пациенти са противопоказани. На фона на сухата кашлица и дразненето в гърлото, детенцето може да се задави с таблетката, а аерозолите провокират спазъм на ларинкса. Затова при всички лекарствени средства се следи за реакцията на пациента и дали няма да получи спазъм на ларинкса и алерг. реакция, усложняваща състоянието му.

Препарати за понижаване на температуратаПанадол, Парацетамол, Ефералган, нестероидни противовъзпалителни като Ибупрофен.

Местно лечение с инхалации

Точно както муколитиците, така и инхалациите са обект на спор – да се ползват или не при ларингит. Отново специалистите са раздвоени – една част ги препоръчват, а други ги обявяват за табу, особено ако са горещи. Но тук има и трета група, които апелират за грамотно прилагане на инхалациите и предупреждават, че такова домашно лечение носи риск.

Защо отричат инхалациите при обструктивен ларингит? Под тяхно влияние засъхналата слуз набухва и увеличава размерите си. В резултат се стига до обилно отделяне на секрети, които затрудняват и без това свития гръклян.

Инхалации се правят по „стария“ начин – надвесване над съд с течност, от която се вдига пара, и по новия – чрез специални инхалатори. Чрез устройствата се дават и лекарства – за по-насоченото и пълно действие.

Инхалации за бебе с пресипнал глас

За бебета е показано ползването на инхалатор. Процедурата оказва комплексно въздействие на дихателната с-ма и не само при ларингит. Ако липсва уред и се ползва традиционното вдишане на пари над съд, има някои особености:

 • Не се прилагат на прекалено малки деца заради риска да получат изгаряния по лигавицата;
 • Не се провеждат след каквото и да е физическо напрежение на детето – то трябва да е спокойно;
 • Правят се двукратно в деня, между храненията;
 • По време и ½ час след инхалациите не се разговаря с детето;
 • След инхалирането не се приема храна;
 • По време на процедурата се вдишва през уста и се издиша през нос.
Как се извършва

традиционната инхалация?

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Инхалатор или по традиционния начин? Според специалистите – при малчуганите горещите пари са опасни

Детето просто може да се подържи на ръце в кухнята, недалече от кастрола, в която кипи вода. Или да го сложите на колене и да го надвесите с фуния над съд (чайник) със сгорещена водичка. Детето трябва да диша както обикновено – равно и не дълбоко.

Разтвори за парови инхалации

Съществено е детето да няма алергии към съставките. Лечебни добавки:

 • Билки, които помагат: невен, мента, борови връхчета, лайка, град. чай;
 • Етер. масла: по 2-3. Подходящи разновидности – кедър, хвойна, евкалипт, чаено;
 • Солен р-р: 50 г сол + 25 г сода на литър водичка;
 • Йод – 5-6 на брой капки;
 • Физиологичен разтвор.

Възможен риск от инхалациите е да се усили възпалението, ако е прекалено гореща водата. Затова за малките деца са по-подходящи уредите за инхалации. Някои модели са пригодени само за минерална вода и готови лекарствени разтвори, а други работят с филтрирани отвари.

Плюс на инхалаторите е, че са безопасни заради ниската температура на водата и високата ефикасност на постиганата дисперсия. За процедурите не е необходимо детето да е будно.

Как се ползват т.нар. небулайзери, марки и цени на апаратите са описани ТУК: Как се използва небулайзер. Правила за безопасност.

Ако са дадени няколко препарата за инхалации, се нареждат така:

 1. първо се слагат бронхоразширяващите,
 2. след 15 минути – и отхрачващите средства;
 3. след изкашляне – противовъзпалителните и антисептични средства.
Инхалации при дете на 1 година

При бебетата и дечицата на около година се прилагат инхалации само с чиста вода или физиологичен разтвор.

Парни инхалации с билкови отвари и етер.масла – над 2 години.

Във всяка възраст процедурите се правят по назначение и решение на лекар. Да не забравяме, че според голяма група специалисти този тип процедури са противопоказани и дори опасни, особено при обструктивен ларингит.

Дават ли се антибиотици?

Да, но в определени случаи:

 • Наличие на бактериална среда във възпалението, която е открита чрез лабораторен анализ на секрет от гръкляна;
 • При интоксикация на организма – висока температура, слабост, втрисане, загуба на апетита;
 • Когато предхождащата терапия не е дала резултат.
 • Често лекарите се презастраховат, назначавайки антибиотици при неусложнен ларингит, за да избегнат задълбочаване. Но само в единични случаи възбудители на патологията се явяват бактерии. При всяко положение вир. инфекции не се третират с антибиотици.

Антибиотици при ларингитЛарингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

⇒ Пеницилини – Амоксиклав, Амоксигард, Аугментин, Медоклав;
⇒ Цефалоспорини във вид на сиропи – Цефаклор, Зинат;
Цефалоспорини във вид на инжекции – Цефатрексил, Медаксон;
⇒ Макролиди (азитромицин) при особено тежка степен на заболяването – Сумамед, Азитрокс, Макропен, кларитомицин.

Заедно с тях се пишат и пробиотици за подкрепа на микрофлората.

Внимание! При лечение на ларингит при малки деца с огромно внимание се ползват спрейове (важи за всички простудни заболявания). Силната струя носи риск за увреда на стената на глътката и провокира рефлекторен спазъм на гласовите връзки. Освен това у някои бебета има опасност от алерг. реакция.

За какво да внимаваме при лечение на бебе или мъничко дете:

 • Дишането по време на болестта и след това в идеалния случай е равно и се извършва през носа;
 • При по-големите е показана гаргара с билкови отварки или специални разтвори;
 • При силен оток на гърлото са показани топли бани за крачетата – това усилва кръвотока през тях и ослабва отечността на гласовите връзки.

Хомеопатия

Предвид вирусния характер на ларингита в преобладаващ процент от случаите, има резон да се стартира с хомеопат. лечение и при липса на положителни резултати да се премине към конвенционално. Показани препарати:

⇒ Хомеовокс – продукт, специално разработен за ларингит и инфекции, водещи до загуба на гласа. Той работи непосредствено върху зоната на възпалението + подкрепа на имунна с-ма. Има бързо действие и висока ефикасност, защото е комбинация от най-често ползваните хомеопатични продукти за ларингит. По 2 табл. през 1 час – под езика или разтворени в малко вода за дечица под 1 година.
⇒ Фосфорус – помага при заболявания на гласните връзки, загуба на глас. Ефикасният лечебен компонент е белият фосфор;
⇒ Ескулус – ликвидира отечността на гърлото и възпалението на кръв. съдове. Лечебната му съставка е конски кестен;
⇒ Аконит – работи успокояващо за лигавица на гърлото, помага при кашляне и хрема. Показан при внезапно начало и лаеща кашлица, при излагане на студено.
⇒ Хепар сулфур – успокоява болезненост с пробождащ характер. Помага на раздразнителни, разстроени деца, чувствителни към студа.
⇒ Спонгия тоста – прилага се за кашлица с лаещ характер, загуба на гласа.
⇒ Самбукус нигер – при симптоми за задушаване по време на кашляне, запушване на носа, трудно дишане, блокиране на дих.пътища от слуз и др.

Ларингит при възрастните

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Епиглотит и ларингит – сравнение

Остър и хроничен

При възрастните ларингитът в остър период има сходни с фарингита симптоми, но методите на лечение съществено се различават. Предпоставките за възникване на патологията сса специфични в сравнение с децата. При големите ларингитът обичайно е вирусна или бактериална инфекция, възникнала на фона на патологии на горни дих. пътища. Вероятни причини за остра форма са:

 • Усложнения от грип и аденовирусна инфекция;
 • Последствие от рубеола, морбили или скарлатина;
 • Раздразване на лигавицата при дълго сухо кашляне при бронхит;
 • Развитие на гъбична микрофлора на фона на ослабени защитни сили;
 • Продължително и екстремално напрягане на гласн. струни;
 • Стафилококови и стрептокок. инфекции в кариозни пространства в устата.

Съществува и такава форма като реактивен ларингит, който може да е причинен от отравяния с жив. пари, тежки метали. В частност от такива форми страдат работещи в металургията, газовият отрасъл, бензиностанции, циментови заводи и др.

При алергичната форма отичането на лигавицата на ларинкса е реакция от цвет.прашец, домаш. прах, цитруси, ягоди, мед и най-различни вещества.

Вероятни причини за хроничен ларингит са:

 • Професионално пренатоварване на гласа – при учители, диктори, актьори, певци, рецитатори и прочее;
 • Продължително редовно тютюнопушене, в това число и пасивно;
 • Пристрастяване към силен алкохол, който буквално изсушава гръкляна, правейки го уязвим за патогенна микрофлора;
 • Навик да се употребява гореща и подправена храна и напитки;
 • Отсъствие на адекватно лечение на гастроезофагеален рефлукс, при който се изхвярла солна киселина в хранопровода и нагоре до гръкляна.

За пълноценно лечение на острата и хроничната форма е необходимо пълно изключване на патогенните фактори.

Болестни изменения при ларингит

Патологичните изменения в гърлото при ларингита започват с ослабване на защитн. функция на лигавица. Тя се изтънява и загубва способността да изработва протеолитичните в-ва, които рушат обвивката на бактериите и вирусите. Така се формират благопр. условия за тяхното внедряване в клетъчните структури на лигавичния слой. В отговор на това в тялото възниква ответна реакция чрез възпаление – разширяват се малките кръвоносни съдове, получава се приток на левкоцити и лимфоцити. Освобождава се хистамин, който провокира отичането.

При ларингита гърлото губи способност за свободно пропускане на въздух и да осигурява достатъчната му овлажненост при преминаването му в бронхиалн. дърво. Гл. струни се удебеляват, процепът се стеснява, гласът става пресипнал.

При хроничната форма има риск от компенсаторни хипертрофични изменения, при които лигавицата се задебелява и продуцира прекомерно количество ексудат и слузни в-ва. Образува се постоянно изтичане на секрети, което формира устойчив кашлечен рефлекс.

Симптоми при ларингит

Симптомите зависят от формата на заболяването – изострена или хронифицирала. Причините за възникването им, както и проявленията, са различни. Острият ларингит може да обхване цялата лигавица на гръкляна или да се изолиран, най-често ограничен в лигавицата на епиглотиса.

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Местонахождение и анатомия на ларинкс

Острият ларингит започва с отичане на лигавицата и оформяне на силна хиперемия на тъканите. Една от ярките прояви е наличието на неголеми оцветени точки по цялата повърхност на лигавицата, които се формират заради просмукване на кръв от съдовете. Острият изолиран ларингит има свойството не само да предизвика оток на лигавицата, но и да доведе до инфилтрация в нея.

Понякога възпалението преминава към трахеята, при което се оформят още отоци. В този случай характерен симптом е силната кашлица, съпроводена с отделяне на секрети.

Типови симптоми в острия стадий:

 • Признаци на остра респират. патология;
 • Болка в гърлото, усилваща се при гълтане, кашлица и опит да се разговаря;
 • Повишаване на температура с интоксикация във вид на силна болезненост на глава, мускули, слабост, усещане за разбито тяло;
 • Суха кашлица на пристъпи с отделянето на оскъдни секрети;
 • Пресипване на гласа;
 • Хрема и запушване на носа.

При хроничния ларингит симптомите не са така остри и по-често се изразяват в:

 • постоянно усещане за залък в гърлото;
 • постоянно сухо кашляне, затруднено извеждане на секрета;
 • понякога – жилки ярка кръв в секретите.

Ларингитите се различават и по причините на възникване, като отделните подвидове имат разни проявления и съответно се различава и симптоматичното лечение.

 • Катарален – най-леката сред формите. Предизвиква слаб дискомфорт, свързан с дразнене в гърлото, хриптене и редки позиви за кашлица;
 • Хипертрофичен – слаби хрипове и разразствания на гласните струни;
 • Атрофичен – изтъняване на слоя лигавица, сухота, силно кашляне и евентуално – отделяне на корички слуз и кръв, силно хриптене на гласа;
 • Професионален – практически неизбежен за хората, чиито професионални задължения предполагат продължително напрягане на гласните струни;
 • Дифтериен – много опасен подвид заради разпространяването на бели налепи, при които съществува риска да се отделят и препречат въздуха (да спрат дишането);
 • Туберкулозен – следствие от туберкулоза, носи риска от дегенеративни изменения на епиглотиса и хрущяла на ларинкса;
 • Сифилистичен – усложнение от сифилис, който може да има необратими последствия.

  Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

  Ларингит е професионално заболяване за учители, певци, лектори, аниматори и др.

Най-благоприятна е прогнозата за катаралната форма на ларингита с класическа картина на остър възп. процес, преминаващ за 7 дни. Настъпва пълно оздравяване.

При хипертрофичната форма на хроничен ларингит се наблюдава удебеляване на лигавицата, което дава постоянно усещане за гъделичкане и сухота в гърлото. Възстановяване на загубените гласови функции изисква продължително системно лечение.

Определена опасност представлява атрофичен ларингит. Симптомите трудно се различават от първична левкоплакия на гърлото (образуване на бели плаки), която е свойствена за началния стадий на онкологичен процес. Още по-трудно е да се диференцира от дифтериен ларингит, който носи риск от смърт по причина пълно прекратяване на достъпа на въздух в дихателните пътища заради образуване на плътни корички.

Кашлицата – главен симптом

(Суха, лаеща, ларингитна)

Кашлицата при ларингита има специфичен характер, който позволява на лекаря само на основата на нейната характеристика да диагностицира заболяването. Тя даже има специфично наименование – ларингитна. Какво представлява:

 • Тя е суха, звучна и лаеща;
 • При пристъпите не се откашля секрет;
 • Продължителните пристъпи не носят облекчение.

Понякога след продължителен пристъп на кашлица пациентът отделя оскъден прозрачен секрет, но облекчение на дишането и подобряване на общото състояние не настъпват.

При децата пристъпите на кашлица често се затягат за дълго време и не минават сами. Най-действеният способ за борба с продължителните пристъпи е отвличане на вниманието. На детето трябва да се даде сладка напитка или да хапне нещо сладко, но да бъде отвлечено от фиксирането си в кашлянето. При някои деца пристъпите не приключват, докато детето не повърне. „Кашлицата до повръщане“ е по-характерна за коклюша, но се проявява и при обикновен ларингит.

Кашлицата е много мъчителна и изисква специално лечение.

Дразнене в гърлото

Освен болезнеността в гърлото, при ларингита се получава едно изсушаване на лигавицата, което се усеща като драскане. То провокира и кашлечни пристъпи.

Пресипнал глас, загуба на гласа
Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Увреждането на гласа или пълната му загуба е най-явният признак, че възпалението е именно в зоната на ларинкса

Те са категорична проява на ларингита, по която заболяването лесно се различава. Хриптенето възниква в резултат от пренапрягане на гл. струни или като съпровождащо явление при инфекциозни патологии като грип например. В крайни случаи изцяло се загубва гласовата функция.

Заразен ли е ларингитът

Заразяването от вирусен ларингит е много слабо вероятно. Околните могат да бъдат сигурни за здравето си. Но при наличие на бактериален причинител болният се явява разпространител на бактериите. Те се „пръсват“ във въздуха с кихането и кашлянето и могат да бъдат вдишани от друг човек.

Фарингит, тонзилит, трахеит

и ларингит – как да ги различим

Заболяванията означават възпаления в различни части от горната зона на дихателната с-ма: фарингит – на гърлото, тонзилит – на сливиците, трахеит – на трахеята. Кашлицата – най-яркия симптом на ларингита, присъства и при другите видове патологии. Затова за разграничителен признак на  ларингита служи появата на хриптящ или дрезгав глас. Изменението на гласа насочва към възпаление в зоната, където той се формира, а именно – в ларинкса.

Още признаци за уточняване на локацията на инфекцията са описани ТУК: Кашлицата и пресипването при ларингит – какво означават и какво да правим?

Друго важно разграничение е между алергична и ларингитна кашлица. В детска възраст са много разпространени и двете. Алергичната възниква на фона на хранителна или битова алергия, но може да е знак за глистна инвазия. Алергичните реакции извикват възпаление на лигавицата и пристъпи на кашлица.

Как да различим?

 1. Алергичната кашлица е глуха, а ларингитната – звучна.
 2. Алергичната е накъсната, като покашляне, ларингитната идва с дълги и мощни пристъпи.

При липсата на ясни симптоми, за определяне на природата на кашлицата се предприема обследване на пациента за алергии и се проверява за наличие на опаразитяване.

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Различни по вид и обхват възпалявания в зоната на гърлото

Диагностика

За поставяне на диагноза ларингит е необходим преглед при отоларинголог. Той ще се води по отока и хиперимията, които ще различи върху лигавицата на гръкляна. Те са свойствени за обикновената катарална форма. Наличие на точкови кръвоизливи може да свидетелства за атрофична форма на патологията.

Помощ в поставянето на правилна диагноза може да даде общият анализ на кръвта. При възпалителни състояния се отбелязва неголямо, но все пак видимо увеличение на СУЕ, както и умерена левкоцитоза. Двата показателя са белег за остра форма на заболяването.

При алерг. етиология в кръвния анализ ще се види еозинофилия.

При продължително протичане на атрофична форма на ларингит при възрастни е необходимо периодично хистологично изследване на клетките на лигавицата, за да се изключи онкологичен процес в гръкляна.

Лечение при възрастни

Лечението на остър ларингит се провежда от терапевт или УНГ-специалист, основно – амбулаторно. В отделни случаи на заболяването (например  дифтерийна форма) се предприема хоспитализация. В случай на инфекциозна природа на ларингита боледуващият временно е неспособен да се труди.

Най-важният фактор за оздравяване е спазването на гласов покой. Ако през целия остър период на болестта пациентът не говори, дори не се мъчи да шепти, той ще се излекува много по-бързо. Предписанието за мълчание е абсолютно буквално, болният общува чрез писане.

За ускоряване на възстановяването се препоръчва диета с щадяща храна – нито гореща, нито студена. Спират се временно газираните и спиртните напитки. Затова пък се увеличава к-вото на течности. Много са полезни мед в затопленко мляко и алкална минер. вода.

За възстановяване на ларинкса помагат още:

 • Отказ от пушене през цялото боледуване + още 10 дни;
 • Болният да не излиза на улицата в хладно, дъждовно и мъгливо време;
 • Да се поддържа адекватен микроклимат в стаята (температура около 20 ºС, влажност – не под 55 %), често проветряване;
 • Локални затоплящи процедури – полуспиртен компрес на гърлото, парни инхалации, топли бани на ходилата.

Лекарства за ларингит

при възрастни

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Острият ларингит при възрастните често се цери само с таблетки за смучене

Препарати с локално действие

Те имат противомикробно и противовъзпалително действие, ансептични са и подпомагат възстановяването на лигавицата. Предлагат се под формата на таблетки (бонбони, пастили, мус) и спрей. Ето някои от наименованията, без да сме изчерпателни. На пазара се предлагат десетки подобни средства. Преобладаваща част от тях се отпускат без рецепта и могат да се самоназначават по усмотрение на пациента.

⇒ Нео-ангин – форма за смучене и вариант без захар. Разработен специално за симптоматична терапия на леки инфекции по горния дихателен път – от устата през гърлото, сливици, включително ларингит. При лица под 6 години има опасност от спазъм на бронхите и гърч. Дава се по 1 брой през три ч., до 6 броя на ден. Оставят се да се стопят в устата. Очаквано подобрение – за 4 дни. Цена на препарата: 8.05 лв. за 24 броя, 8.70 лв за аромат на череша, 7.65 лв за продукта без захар.

⇒ Анги септ – пастили от Д-р Таис. Вариантите с аромат на череша и с мед и лимон са разработени за симптомите болезнено преглъщане, пресипване на гласа и дразнене, съпровождащи инфекции и възпаления в устата и гърлото, включително ларингит. Вариантът със салвия е по-точно насочен за дразнене в гърлото и сухота. Вариантът с ракитник съдържа и масло от мента, което разтваря дих. пътища. Противопоказан под 6 години и при лактация. Дава се 1 брой през три ч., най-много 6 броя на ден. Цена на всички разновидности 8.51 лв.

⇒ Куик бласт – капсулки за дъвчене, насочени към болезненост в гърлото и за подпомагане на дишането. Съдържа патентована формула на екстракт Ехинацеа, мед, лимоново, ментово и евкалиптово масла, ментол. Противопоказано за лица под 15 г. До 6 броя на ден, допустим курс – до 8 седмици. Цена 16.51 лв.

⇒ Бронхостим – таблетки на Д-р Тошков. Изцяло билкови съставки, сред които живовлек, слез, подбел, анасон, босилек, мащерка, лайка, ехинацея и още много други. Насочени към всякакви възпаления по пътя на вдишвания въздух – от харингит до пневмония. Срещу кашлица и за по-лесно отхрачване. Детската дозичка е 3 Х 1 брой, за възрастни – 3 Х 2 броя. Цената 13.01 лв за 120 бр.

⇒ Стрепсилс – таблетки за смучене, варианти Интензив и Лимон и мед. Показан за фарингит и ларингит. По 1 брой през три ч., максимум 8 броя на ден. Оставят се да се стопят бавно в устата. Курс до 5 дни без риск за микрофлората. Цена 8.11 лв за 24 броя.

⇒ Ефизол – създаден за местна противобактериална терапия при леки възпалявания в уста и носоглътка, включително ларингит. Таблетките се смучат (не се дъвчат!) по 1 брой през три ч., максимум 10 броя за денонощие. Курс пет до седем дни без риск за микрофлората. Показан за лица над 4 години. Цена 4.93 лв.

⇒ Септолете – варианти за смучене Тотал и Плюс. С антисептична активност, срещу болезненос в гърлото. Показан след 6 г. по 1 брой на 4 часа и над 12 г. – 1 бр. на 2 часа. Цена 6.01 лв за 18 броя.

⇒ Хексоралетен – за локално третиране на микроорганизми в еста и гърло при възпаления. Показан за лица над 4 г. – 1 бр., до 4 на ден, и след 12 г. – 1 бр.до 8 на ден. Цена 7.91 лв за 20 броя.

⇒ ГелоМиртол – показан основно за бронхити, при кашлица. Увеличава секрецията, втечнявайки и отделяйки храчките, с противовъзпалителна ефикасност. Показан над 4 г. – 1 бр. до 4-5 дневно, за над 10 години – по 4-5 Х 2 броя. Цената 8.88 лв за 20 броя.

⇒ Исла – варианти Мус и Касис. Пастили на базата на исландски лишей. Показан за суха кашлица и дрезгавост на гласа, преуморяване на гласните струни, сухота и затруднено дишане. За лица над 4 г. – 1-2 броя неколкократно, при необходимост. Цена 8.91 лв за 30 броя.

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Изборът на препарати с локално приложение е огромен – наименованията на пазара са десетки

Отхрачващи препарати

Използват се:

⇒ на основата на бяла ружа – Алтея (сироп за успокояване на горни дих. пътища, 5.01 лв), Лунац (сироп с бяла ружа и лайка, 6.10 лв) и други.
⇒ на основата на бръшлян  – Проспан (сироп за остри и хронични възпалявания с кашлица, 10.28 лв), Хеделикс (сироп от 1 година, 8.96 лв);
⇒ на основата на живовляк – Мукоплант (сироп за остри възпалявания на дихат. пътища с кашлица, 7.75 лв), Фолипил (с мащерка, 6.90 лв), Даса, Тусавит, Хербион и други.

Еуреспал, сироп – за откриване на дихателния път

Акт. съставка е фенспирид хидрохлорид с двойно действие – против възпаление и за отваряне на дихателните пътища. Действа срещу стесняване на бронхите. Показан за над 2 г. К-вото варира от 10 до 90 мл според възрастта и килограмите. Цена 8.93 лв.

Подробно ползите и действието на сиропа е дадено ТУК: Откровено за Еуреспал – минуси и ползи.

С муколитично действие

Разреждат жилавите и гъсти секрети, като ги „откъсват“ от мястото им и подпомагат извеждането. Те са на различна основа – карбоцистеин (Хюмекскоф, Флудитек), ацетилцистеин (АЦЦ, Флуимуцил), бромхексин (Бромхексин, Бисолвон), амброксол (Амброксол, Амбиксол, Амбрекс, Амбро солуцио, Муколизин, Мукосолван, Солволан, Флавамед).

При мъчителна суха кашлица

За нея помагат противокашлечни средства с кодеин (Ефералган с кодеин) и бутамират (Синекод, Бронхетамин).

Антихистамини

Те са показани при ярко изразен оток на ларинкса. Показани са:

Цетиризин – представлява противоалергичен медикамент, отпускан без рецепта. Показан над 6 г. 1 бр за денонощието. Цената 7.09 лв за 20 броя.

Лоратадин – насочен към симптоматиката на алергични прояви, включително отделяне на секрети, оток, кихане и други. Над 6 г, доза от 1 брой дневно. Цена 13.41 лв за 20 броя.

Калциев глюконат – представлява форма на калций с висока разтворимост, която облекчава алергичните прояви + подкрепа за имунитета. Форми на препарата:
На сироп – показан от 7 месеца, като според възрастта се дозира от 5 до 50 мл сиропче за деня. 50 мл е максималното количество, съответно на 650 мг калций. Цена 3.90 лв, аромат на мандарина.
На ампули – равностойност на 760 мг калций. Инжектира се 5 мл за децица, 10 до 20 мл за възрастни.

Подробно за препарата е дадено ТУК: Приложенията на калциевия глюконат.

Урбазон – приложение при алергичен ларингит. Акт. съставка е метилпреднизолон – глюкокортикостероид. Има противовъзпалително и противоалергично действие. Цена 5.61 лв. Подробностите са описани ТУК: Урбазон и други подобни – какво и как лекуват.

Лечение с антибиотик

При подозрение за бактериална природа на ларингита се предписват антибиотици. Те са два вида – с местно и с общо приложение. Местните препарати имат добре прецизирано и насочено действие спрямо точните симптоми – кашлица, хрема и възпалено гърло.

Кой е добрият спрей антибиотик?Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

⇒ Биопарокс – антибиотичен спрей за локално приложение. Активното в-во е фузафунгин – полипептиден антибиотик с местно действие. Отпуска се без рецепта, но ако за 10 дни няма подобрение, е препоръчителна консултация със специалист. Препаратът е показан при суха кашлица и запушване на дихат. пътища, възпаления, болезненост в гърлото. Противопоказан под 30 месеца. Прилага се едновременно в устата и в носа – по 2 до 4 впръсквания в първото и два пъти по-малко – на второто място. Цена 14.77 лв.
⇒ Хексорал – активното в-во е хекседитин. Отпуска се без рецепта, но ако няма резултат до 7 дни, следва посещение при лекар. Препаратът има антимикробно и антисепт. д-вие. Приложението е максимум 10 дни. Показан над 6 г. Едно – две впръсквания трикратно за ден. Цена 11.89 лв.
⇒ Трахизан – широкоспектърен антибиотик за локално приложение, на таблетки за смучене. Отпуска се без рецепта. Представлява лидокаинов хидрохл., показан за възпалявания и инфектиране на лигавици в гърло и устна кухина, специално при затруднено преглъщане и дрезгавост на гласа. Работи антибактериално и антисептично, успокоява болката. Цена 9.17 лв.

Антибиотици за системно лечение

При дихателни инфекции най-ефикасните и прилагани антибиотици са пеницилини, II и III генерация цефалоспорини и макролидите (приоритетно за долния отдел – дробове). При тонзилити, фарингити и ларингити са показани комбинирани пеницилини, бета-лактамни антиб. за 5-7 дни, цефалоспорини или макролиди за 7 до 10 дни. Дадени случаи изискват комбиниране – първоначално цефалоспорин и добавяне на макролид срещу атипични причинители.

Пеницилини – амоксицилин

Антибиотикът е действен срещу шир. спектър патогенни микроорганизми, провокатори на инфекции в разни органи и с-ми. Отличава се с прекрасна ефикасност и минимални странични ефекти. Недостатъкът му, че бактериите си изработват резистентност спрямо него, се тушира с клавулановата киселина. Тя премахва защитата на бактериите.

Комбинацията амоксицилин и клавуланова к-на е дотолкова ефикасна, че се произвеждат множество търговски наименования на тази база: Амоксиклав (14.12 лв), Ампицилин (4.31 лв), Аугментин (28.55 лв).

Цефалоспорини

Те приличат на пеницилините и разрушават микроорганизмите по същия механизъм като тях. Разликата е, че решават проблема с резистентността и на този етап са по-ефикасни. Има 4 генерации лекарства, като всяка следваща е с подобрен профил по отношение на безопасност и странични реакции.

В групата: цефотаксим (Абрицеф, Цефотаксим,  Цефокс), цефтазидим (Цефтазим, Фортум), цефтриаксон (Цефтриаксон, Цефтрин, Лендацин, Медаксон, Роцефин, Тeрцеф), цефиксим (Панцеф), цефетамет (Глобоцеф), цефоперазон (Цефобид, Медоцеф), цефтибутен (Цедакс), цефуроксим (Зинацеф, Цефуроксим), цефотаксим.

Макролиди

Някои от макролидите са високо ефикасни по отношение на инфекции на дих. с-ма. Сред тях се отличават:

⇒ кларитромицин – Клацид (особено в детска възраст), Клацар, Клабакс, Каплон и други;
⇒ азитромицин – Сумамед (хапчета и сиропна форма), Зимакс, Азифорт и други.

Ефикасни са при патологии и в горния, и в долния отдел. Нормалната продължителност на прилагане при неусложнени инфектирания е 7 дни с опция за удължаване до 10 дни. При среднотежки инфекции е показано комбинирането на амоксицилин с макролиди.

За ларингит при възрастните антибиотиците се назначават само в изключителни случаи – при бактериална природа на възбудителя и когато предходната терапия не е резултатна.

Инхалации с Пулмикорт

Инхалациите имат място както в лечението на деца, така и на възрастните. По-горе посочихме, че специално при ларингит е са за предпочитане инхалации със специален уред вместо традиционните парни бани. Т.нар. небулайзери или инхалатори работят с много ниска температура на водата – те не разчитат на загряването й до изпаряване, а я дисперсират. А специално при ларингитите има голяма опасност от изгаряне на възпалената лигавица при директно приложение на прекалено загрети пари.Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

За инхалиране с уред се произвеждат специални лечебни разтвори. Един от тях е Пулмикорт. Същността му е кортикостероид. Насочен е към облекчаване на дишането и спадане на възпалението по дих. пътища. След страничните ефекти са леко дразнене в гърлото и позив за закашляне.

Изходът от лечението на остър ларингит е благоприятен. Оздравяването настъпва от 7 до 10 дни. При хроничната форма обаче не се стига до пълно излекуване. Лекарите се стремят да минимизират неудобствата и дискомфортните прояви.

Хомеопатия при ларингит

Хомеопатичните препарати, показани при възпаляване на горни дихат. пътища, кашлене, дразнение в гърло и другите известни прояви, дадохме по-горе в отдела за лечение на деца.

Комбинирани продукти за ларингит в готови форми за страндартно приложение.

Хомеовокс

Таблетирана форма, която съчетава 11 хом. препарата, насочени специално за ларингит, пресипване и загуба на гласа. Успокоява гласните струни и съдейства за изцеляването им. Препаратът е показан и под 1 г., и за бременни. Детайлно за него е дадено ТУК: Характеристики, противопоказания и цена на Хомеовокс.

Хомеожен

Таблетирана форма, съчетаваща 9 активни хомеопатични съставки, насочени към ларингит, пресипване и болки в гърлото. Показан под 1 г. Гълта се през 1 час. 60 бр. са на цена от 6.78 лв.

Тонзилотрен

Таблетирана форма, съчетание от 5 активни хомеопатични съставки. Показан при инфекции, при които е привлечено възпаляване на лимфните възли и сливици. Повлиява температура, зачервяване на гърлото, проблеми с преглъщане. Допълва лечение в случаи на обилно отделяне на секрети. Намалява податливостта към инфектиране и подобрява имунитета. Цената 10.32 лв.

Лечение на ларингит с билки

В домашни условия се ползват отварки, сокове, инхалации, гаргари и компреси. Ето някои рецепти:

Глава лук се рендосва и кашицата се пуска в кипящо мляко (0.5 л), без да ври. Филтрира се и се поема топло – половината през нощта, а останалото – сутринта, след затопляне. Повтаря се няколко дни.

При загуба на гласа помагат 100 г моркови, сварени в 0.5 л  пр.мряко. Филтрира се и се поема по малко.

При ларингит помага жабурене с пресен сок от зеле – на мънички глътки.

Няколко портокала на ден са прекрасно средство, профилактиращо грипа и простудите. Помага за по-бързо възстановяване.

При остър ларингит е ефикасна отварка от сухи ябълки. Приема се доста топличко, 1-2 Х половин чашка, с мед.

При пресипване на гласа вземете неголям къс корен от хрян (колкото череша), нарежете на ситно и залейте с 60-70 мл кипяща вода. Да отлежи 20 минути + мъничко захар. Пие се по 5 мл с неголямо количество затопленка вода, на мънички глътки (1-2 дни).

Средство за успокояване на гърлото при професионални певци, учители, лектори: половин чаша анасоново семе се сварява за 15 минути на слабо котлонче. След филтриране се слагат 50 г липов мед и 40 мл коняк, само да кипне. Охлажда се. По 20 мл през ½ час. Гласът се възстановява за около 1 ден.

Варени зелеви листа помагат при кашлица и загуба на гласа. Няколко листа се измиват и сваряват, без да се разварят. След охлаждане се похапва по малко и се отпива от водичката.

Минете през ренде четвърт чаша очистени корени от джинджифил. Залейте с чаша мед и сварете. 5 мл от цялото се разтваря в чай. Пие се в леглото, когато пациентът се затопли.

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Народните и домашни средства подпомагат класическото лечение при ларингит

Инхалации

Инхалирането с мед при ларингит се провежда с помощта на инхалатор. При липсата му се използва чайник с малко вода. Когато кипне, се пускат 20 г мед. На чучура на чайника се поставя пластмасова тръбичка и през нея парите внимателно се вдишват. Водата в чайника периодично се подгрява. Продължителност на инхалацията – 15 минути.

Инхалации с лайка – облекчават острите форми. Полезно и добавянето на мъничко сода бикарб. Сварява се малко суха лайка и се добавя лъжичка сода. Пациентът вдишва парите от съда или прецедената течност се слага в инхалатор.

Инхалации с вода от картофи – вдишване на парите, които се издигат от врящи картофи.

Гаргара

⇒ С евкалиптово масло – 2 капки на 250 мл водичка. Добавки – мед или содичка. Гърлото се изплаква с гаргара три пъти.
⇒ С лайка – сварява се сух цвят и се охлажда леко. Периодично се жабури устата и се прехвърля към гърлото.
⇒ С мед – залейте 5 мл мед с чаша кипяща вода и оставете на котлона само за минута. За 2-3 гаргари.
⇒ С оцет – ефикасна е гаргара от ябълков оцет с малко мед, загрети до 40 градуса.

Компреси

При дрезгав глас помага загряване на ходилата. Те първо се намазват с крем, поставят се памучни чорапки, напоени с топла водка и изцедени. Отгоре – найлон и вълнени чорапи. Компресът стои 2 ч., ако е нощен – до сутринта.

Компреси на гърлото – с извара, свинска мас или печен лук. Лукът се изпича и пюрира + 10 г пудра захар. Избраната съставка за компрес се разстила на памучна тъкан и се прикрепя към гърлото с шал.

Компресите при ларингит са спорни според специалистите. Някои лекари изразяват мнение, че прекаленото загряване на гърлото е опасно и може да провокира разрастване на отока, вместо облекчение.

Физиотерапия

Ларингит при възрастни, Остър и хроничен, Причини за ларингит, Симптоми, Суха кашлица при ларингит, Как да различим ларингитна от алергична кашлица, Дразнене в гърлото, Пресипнал глас, Заразен ли е ларингита, Лечение, Лекарства за ларингит

Физиотерапевтичните процедури също допълват класическото лечение с таблетки и сиропи

Ползва се като подпомагащо лечение, основно при хронични форми на ларингит. Целта е облъчване на възпалената лигавица – с лазер, ултразвук, електрофореза с лекарствени препарати, магнитотерапия.

Профилактика

Тя е от огромно значение за два вида хора – предразположени към чести възпалителни заболявания на ларинкса и професионалисти, които постоянно пренапрягат гласовите си връзки. Предпазните мерки се превръщат в начин на живот, доколкото слабото място следва постоянно да се обгрижва и профилактира. Основните мерки са:

 • Без изстудени и ледени течности;
 • Да не се ядат ледени храни. Забраната е и относно сладоледа, но като компромис той може да се хапва полуразтопен, като се доразтопява в устата;
 • След пренапрящане на гл. струни да не се излиза навън на студено;
 • От значение е поддържне на добър имунитет, закаляване на тялото и систематичното му приучване да издържа на резки промени на температурата;
 • Отказ от тютюнопушене и употреба на алкохол;
 • Редовно почистване на лигавицата на горните дих. пътища от прах, полени и химически в-ва. Прави се с помощта на инхалатор.

Още подробности за ларингит ще откриете в чуждоезичните сайтове.

Наименованията на заболяването са: на немски, английски и латински: Laryngitis, на фр. език: Laryngite, на гръцки език: Λαρυγγίτιδα. На испански ларингит е Laringitis, на турски: Larenjit.

Вижте и ТОВА:

Флудитек. Как се дава и за каква кашлица? Указания

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.