Мнения за Ентан. Какво лекува? Противопоказания, цена

Какво лекува Ентан? Мнения: Детралекс или Ентан? За оловни крака. Странични ефекти и противопоказания. При високо кръвно. Флебодия

Започваме с това, за което ни питат: Откъде да купим Ентан? Ще продължим надолу с описанието на хранителната добавка, мненията за нея, страничните ефекти и противопоказанията, а също и с по-интересните заместители:

Откъде да купим Ентан на най-добра цена?
ЕНТАН 30 капсули ЕНТАН 10 капсули
ЕНТАН Капсули х 30, блистер, хапчета на Борола ЕНТАН Капсули х 10, блистер, хапчета на Борола
Виж цена Виж цена

Ентан е ангио (съдов) протектор – пази и подобрява кръвоносните съдове. В по-голямата си част ангиопротекторите са химически съединения, по-рядко – растителните средства.

Растителни съдови протектори
лечебно вещество от какво се извлича
есцин конски кестен
хесперидин цитруси
диосмин цитруси, бобови, софора, от хесперидин
гинколиди гинко билоба

Мнения за Ентан от БГ Мама и др.

Хемороиди, разширени вени, Алцхаймер, тинитус – това са диагнозите на потребителите, които дават мнения за Ентан във форумите. Има няколко отлични отзива за висока ефективност и бързо повлияване.

Други форумни участници приемат добавката в комплекс с лекарства, което пречи да се оцени продуктът самостоятелно.

Създава се цялостно положителна визия за препарата, хората го търсят и питат за него. Главно ги „дърпа“ неговият природен, следователно безопасен състав.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Ентан и дайте и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Какво лекувахте с него? Доволни ли сте? Какво бихте препоръчали? Пишете! Нека заедно да сме полезни на хората!

Какво лекува Ентан? За какво се използва и как?

Ентан има целенасоченост спрямо кръвоносната система като цяло, независимо от размера на съдовете. Еднакво добре оздравява от капиляри до артерии. Подобрява протичането на кръвта и оттам – доставката на кислород за тъканите. Има допълнителни свойства като противовъзпалителен, регенеративен, антиоксидантен ефект.

При оловни крака

Тежест и умора в краката, често съчетани с отичане и обща болезненост, възникват при хормонални промени, при наднормено тегло, при задържане на определена поза, при продължителен изправен стоеж. Всички тези ситуации влошават кръвообращението и провокират застой на кръвта.

Оловните крака са дискомфортен спътник на диабет, хормонален дисбаланс, хранителни дефицити, излагане на стрес, прекаляване със сол и медикаменти, патологии на щитовидната жлеза, сърце, бъбреци, черен дроб. Провокатори стават алергии и травми.

Решението при застой дава Ентан с неговата формула за втечняване на кръвта и ускоряване на потока. Препаратът въздейства и върху лимфата, при която се наблюдават идентични тенденции.

При разширени вени

Универсалният протектор Ентан горещо се препоръчва при разширени вени. Той има ефекта на съдосвиващ препарат с допълнителни, но много съществени влияния върху качеството на самите съдови стени.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ентан подобрява еластичността и заздравява стените, подобрява техния тонус и те не са така податливи на отпускане. Кръвния поток в тях се активизира и тъканите започват да се хранят по-добре.

Ентан 03

Ентан на блистери

Специфичен ефект от Ентан е подобряване на производството на колаген и еластин като структурни елементи на съдовите стени. Той предпазва от увреждания вътрешната „тапицерия“ на кр. съдове, потиска възпаляването.

Препаратът се препоръчва за предотвратяване на разширяването, когато са налице рисковите фактори като неактивен живот, напредваща възраст, професионални ангажименти в изправена или седнала поза без раздвижване.

За очи, за ретина

Ентан усилва кръвоснабдяването на очите и ретината. Ангиопротектори като него са нужни при хронични патологии на ретината и на хороидеята, която кръвоснабдява ретината. В тези случаи препаратът действа като ретинопротектор.

Нужен е при периферни и централни дистрофии, хориоретинити (неактивна и субактивна фаза). Той нормализира проницаемостта на съдовите стени, намалява отока на тъканите, подобрява обмена на веществата и метаболизма.

За здрави съдове и добро кръвообращение

Ентан се отразява върху системата на кръвта в две ключови точки:

 1. Оздравява стените, като повлиява на структурата (колаген и еластин) и на функционирането (тонус и еластичност). Намалява пропускателната им способност;
 2. Подобрява протичането на кръвта, като повлиява физическите й качества (втечнява я) и нейната скорост. Същият процес се наблюдава върху периферната кръв и лимфата.

Има десетки последствия от изброените въздействия, но най-видими и първи се повлияват патологичните симптоми като възпаляване, болезненост и оток.

Виене на свят, шум в ушите

Шум в ушите, замъгляване на съзнанието или предприпадъчно състояние, завиване на свят са прояви, които нерядко са свързани с хронична хипертония. Същността е хипоксия на мозъка (прекъсване на захранването му с кислород), нарушаване на кръвния оборот, изменение на проходимостта на съдовете и техните структури.

Болестните прояви се пораждат от лошо кръвоснабдяване и се премахват с възстановяване на кръвния оборот. Тук намира приложение Ентан като ангиопротекторен препарат.

Има множество пациентски отзиви за адекватното лечение на тинитус с Ентан и постигането на удовлетворяващ резултат.

Против оток след операция или травма

Нарушаване на лимфния дренаж е нерядко последствие от някои операции, например онкологични, гинекологични. При отстраняване на лимфни съдове и възли се нарушава дренажа на краката. Задържането на течност причинява подпухване и отичане, отлагане на фибрини, фиброза и трофични изменения.Ентан 11

 

За облекчаване на болните се прилага консервативно лечение с цел мрежата от носители на кръв и лимфа. Ентан подобрява еластичността, стабилизира вътрешното покритие, редуцира възпаляването и подпухването. Ускорява кръвния поток в периферията.

За концентрация, за памет

Нарушаването на кръвния поток към мозъка и неговото адекватно оросяване се отразяват върху мозъчните функции, на първо място възможността за концентрация, запомняне, аналитично мислене. На пациенти с прояви на забравяне или деменция се изписват препарати с гинко билоба, защото чрез повлияване на кръвоснабдяването се повлияват и функциите.

Ентан повлиява параметрите, от които зависи кръвоснабдяването на мозъка – способна леко да тече кръв, еластични и неразширени съдове, правилно налягане на потока.

Намира място при съдови увреждания като атеросклероза и възпаления, при влошаващи състоянието заболявания като диабет, хипертония, затлъстяване, анемия, хипотиреоидизъм и при влошаващи състоянието навици – преяждане, пушене, излагане на алкохол и стрес, липса на движение.

При хемороиди

Слабостта на съдовете в областта на ануса води до формиране на хемороиди – разтегнати участъци от вените. Лечението наподобява това на разширени вени и в други локации. Проблемът се овладява чрез прибиране и заздравяване на съдовете, а след това и повишаване на тяхната еластичност. Подобряването на тонуса е съпътстващо усилие в лечението.

Всички описани нужди се покриват от съдовите протектори като тези, извлечени от гинко билоба. Те повлияват универсално всички съдове, но заедно с всички се оздравяват и съдовете в правото черво.

При високо кръвно?

Представлява протичане на кръвта под високо налягане по мрежата от кр. съдове. Постоянният натиск разрушава стените, става причина за тяхното структурно изменение, пропускливост, разширяване. Сърдечните заболявания, инфаркт, аневризма, инсулт са очаквани усложнения на описаната ситуация. Зле се повлияват очите и бъбреците.

Първа линия са препаратите, които пряко намаляват налягането. Но заедно с това е разумно да се добавят препарати в подкрепа на обременените съдови стени. Ентан оздравява и повишава устойчивостта на стените. Той намалява последствията върху тях, докато тече основното лечение.

Прием и дозировка

Стандартно назначение е 3 Х 1 капсула, винаги след приключване на храненето.

 • Първоначално (при остра симптоматика, след операция, при хемороиди) е допустимо приемането на двойна доза 3 Х 2 капсули за кратък период, примерно за 7 – 10 дни или до овладяване на кризата;
 • Перманенто – преминава се към стандартната схема с една капсула през 8 часа.

Съдържание на добавката

 • Гинко билоба (40 мг) – извлек от сушени листа със съдържание на биофлавони, флавон гликозиди, антоциани, терпин лактони, рутин и витамин С. Ускорява циркулацията и микроциркулацията, възстановява ендотела, противовъзпалително, антиоксидант, подобрява настроението и тонуса;
 • Проантоцианидин (80 мг) от гроздени семки – антиоксидант с достъп до мозъка. Заздравява колагена, капилярите, съдовите стени, премахва последствия от възпаляване.

Цена в аптеките и откъде онлайн?

Регистриран като добавка, Ентан е наличен в аптечната мрежа. Предлага се в сайта на производителя Борола за 18 лв (там е налична само опаковката от 30 бр. по 450 мг).

Във Витания (най-ниска цена)

C_entan-30-kaps-3-blistera-300

В интернет аптеката се предлагат две от опаковките на Ентан – флакон с 30 капсули и пак 30 капсули, но на 3 блистера по 10 броя. Цената между тях се различава с 10 ст. Разлика в количеството активни компоненти няма – във всички опаковки те са по 450 мг.

Когато закупувате, обърнете внимание на различията в опаковките.

 1. Флаконите (шишенцата) с капсули са два вида – по 30 бр. и по 50 бр.;
 2. Опаковките на блистери са два вида – по 30 бр. и по 10 бр.

Към момента на пазара не са заредени и четирите опаковки едновременно.

 • В Марешки и Гален цените са доста изгодни. Например флаконът с 30 капсули струва 16.29 лв;
 • В Ремедиум са заредени само двете разфасовки на блистери. Един в кутия струва 5.36 лв, три в кутия (30 бр.) струва 14.12 лв;
 • В Софармаси са заредени три от четирите опаковки, няма единствено блистери 30 бр. Флаконите са на цена 16.39 лв и 24.59 лв съответно за 30 бр. и за 50 бр. 10 капсули в блистер струват 6.19 лв.

Странични ефекти от приема

Производителят не указва негативи и опасности от приема на Ентан, затова се обръщаме към общоизвестните факти за неговите съставки по принцип. Компонентите на Ентан са природни и с голяма степен на безопасност.

 • Гинко билоба има капацитета да породи диспептични разстройства, главоболие, световъртеж, алергичен отпор;
 • Проантоцианидин – да него се посочват единствено възможни алергични прояви.
Противопоказания

Единственото и за двата компонента е хиперчувствителност.

Да се внимава при съвместен прием на Ентан с други антикоагуланти, защото ефектът от тях се сумира (усилва).

Колко дълго може да се пие Ентан?

Препаратът е подходящ за продължително приложение.

Например при разширени вени:

 1. минималният срок е 3 месеца при стандартно дозиране от 3 Х 1 капсула;
 2. нататък дн. дозировка се редуцира до 2 Х 1 капсула за още 1 година или по-дълго.

Заместители и аналози

Няколко производители предлагат извлек от гинко билоба с адрес кръвообращението, но не го съчетават с проантоцианидин. Ентан и близкият по състав Гинко Вин са единствени по рода си като състав и нямат аналози.

Най-близки заместители са съдови протектори с гинко билоба, каквито се произвеждат от доста компании – таблетки на словенската Labormed и френската SPN, капсули на Натурал Факторс, Натрол, Валмарк и др. Има и течни форми – тинктури.

Заместители на Ентан са и останалите ангиопротектори – растителни (таблицата) и синтетични. Силни и ефикасни алтернативи са препаратите с диосмин и хиспередин.

Детралекс или Ентан?

Детралекс НЕ минава кръвно-мозъчната бариера, следователно не повлиява кръвоснабдяването на мозъка. За тази цел служи Ентан. Той може да се взима за памет и внимание, за очи и вестибуларен апарат.

Ентан 04

Диосмин + хесперидин е класическа комбинация при венопротекторите

Детралекс е съдов протектор и венотоник с доказан ефект при хемороиди и други венозни патологии. Противодейства на отпускането на съдовите стени и пропускането кръв през тях. Той е природен препарат – хесперидин + диосмин. Интересното е, че флавоноидите са „разбити“ на микро частици, което ги прави по-добри за усвояване.

По отношение на кръвообращението е трудно да се оценяват Детралекс и Ентан без пряко сравнително проучване. Принципно препаратите са близки. В гинко билоба също има флавоноиди, вкл. хесперидин.

Производителят на Детралекс обещава пълно прибиране на хемороидалните възли за 15 дни лечение. Минимумът за прием е 2 месеца, докато на Ентан е 3 месеца. И Детралекс, и Ентан могат да се пият целогодишно.

Вижте и ТОВА: Мнения за Детралекс гел за мазане. Ентан по-добър ли е? Или Троксевазин?  Колко време се пие?

Флебодия

Пречистен диосмин от 600 мг – това е съставът на Флебодия. Принципно се счита, че комбинираните препарати са с по-висока ефикасност, защото две активни вещества допълват своите въздействия и усилват резултата.

Флебодия обаче има своите преимущества. Например препаратът е с необичайно продължително действие на единичната доза, което е 96 часа. Освен това той е отлична алтернатива при чувствителност към хесперидин. Смята се за оптимален избор при начална варикоза.

Още по темата ТУК: Колко време се пие Флебодия? Мнения и странични ефекти. Детралекс по-добър ли е? Диокет, Ендотелон, Новарикс.

Аспирин протект и Ентан

Аспирин като антиагрегант потиска слепването на тромбоцитите. Оказва въздействие върху извън клетъчните фактори на съсирването. Той работи мълниеносно и се ползва при неотложни състояния, свързани с тромбоза и тромбофлебит. Аспиринът втечнява кръвта и благоприятства протичането й.

Аспиринът има изключително влияние върху кръвта, а Ентан и другите протектори – изключително върху „тръбопровода“ на кръвта (кр. съдове).

Това позволява тяхното съвместяване за получаване на цялостен ефект върху кръвообращението при някои състояния. Но да се има предвид, че Ентан също разрежда кръвта. Необходимо е дозите да се съобразят от специалист, за да не се получи прекалено натрупване на ефекта (риск от неспиращи кръвоизливи при наранявания и др.).

Гинковин

Споменахме, че Детралекс не влияе на мозъка, за разлика от Ентан. Ентан дължи тази си функция на извлека от гинко билоба. Всички препарати от гинко билоба се отразяват едновременно на мозъчните функции и на кръвоснабдяването.

Ентан 05

Ентан се адресира към диабетиците, при които се засяга кръвоснабдяването, и към загубата на слух при вирусна инфекция

Описаното важи за Гинко Вин. Той е най-близък аналог на Ентан, защото съдържа извлеци от гинко билоба и гроздови семки, в които има до 95% проантоцианиди.

Показанията за ГинкоВин напълно повтарят показанията за Ентан. Има разлика в дозировката. Гинко билоба е 100 мг, вместо 40 мг в Ентан. Проантоцианидите не могат да се сравнят като количество, защото в Гинко Вин се „мери“ само екстрактът от гроздово семе (50 мг), а не дозата проантоцианиди в него.

Гинко Прим

Добавката на Валмарк е съчетание от гинко билоба и магнезий. Това „измества“ целенасочеността към мозъка и неговото кръвоснабдяване. Гинко Прим вече е препарат за паметта, интелекта и рефлексите, а не за кръвообращение и съдова мрежа.

Наличието на гинко билоба обаче предопределя известен ефект и върху кръвоснабдителната с-ма като цяло. Посочва се, че Гинко Прим подобрява снабдяването на крайниците, противодейства на крампи, вестибуларни нарушения и намален слух.

Други заместители и аналози

Тебокан и Селеногин са стандартизирани извлеци от гинко билоба, направени за стимулиране на мозъка и подобряване на функционирането му. В Селеногин растителният извлек е подпрепен от селен и витамини.

Тебокан, Мемоплант, Танакан и Селеногин са ефикасни препарати за възстановяване след инсулт, нормализиране на налягането, забавяне на деменция и облекчаване на психологическа обремененост. Разширяват съдовете, пречат на окислението на липидите и слепването на тромбоцитите, освобождават мозъчните тъкани от отоци.

По отношение на мозъка и кръвоснабдяването му, визираните четири наименования са първа линия на избор, много адекватни и ефикасни препарати.

Тебокан, Мемоплант и Танакан са лекарствени безрецептурни препарати. Те се различават от другите с гинко билоба – съдържат стандартизирания екстракт EGb761.

EGb761 е проучен, с доказана безопасност. Препаратите с този екстракт са като лекарства – те подават винаги точно количество от активните съставки, нещо непостижимо при добавките. Затова в Танакан, Мемоплант и Тебокан има малко количество екстракт – по 40 мг, но концентрацията на нужните вещества в него е висока.

Останалите с гинко билоба са регистрирани като добавки. Извлеци от растението се предлагат в изобилие на капсули, таблети, в течна форма. Концентрацията варира от 540 мг (Биотика, тинктура) до 50 мг (GNC, капсула). Повечето продукти се разполагат в средата на диапазона, например Гинко билоба Макс подава 450 мг екстракт, на Виридиан – 360 мг, на Биохерба – 250 мг.

Интересни са капките на Сориа Натурал, в които екстрактът е лиофилизиран.

Цитизин и други препарати с цитиколин са аналози на Ентан в частта, която се отнася до мозъка. Цитиколин активизира мозъчната дейност, но дотук приключват съвпаденията с Ентан и другите съдови протектори. Този тип препарати не повлияват кръвния оборт и съдовете.

В посока подкрепа на мозъка заместители са Акутил, в който гинко билоба се съчетава с омега 3 и витамини, Сомазина със ситиколин против мозъчен и оток и др.

В посока вестибуларен апарат заместители на препарати като Вертигохил, Мементо, Бетасерк. Те повлияват световъртеж, шумове в ушите, замайване и патологии на слуха.

Видео ревю на Ентан.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Мнения за Ентан. Какво лекува? Противопоказания, цена

 1. Попаднах на информацията, че гинко билобата се прави на лекарства и на добавки. При това положение изборът ми е ясен, Танакан за вертиго.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *