Компот от арония, сибирско сладко от арония. Рецепти 2020

Как се прави компот от арония? А сибирско сладко от арония? Кои са най-добрите домашни рецепти? Оцет, желе, консервиране и др. Как да съхраним арония?

Съдържание на статията:

Аронията се консумира прясна, но възможността е така кратка, че от по-голямо значение са възможностите за консервирането й или преработването на сок, сироп, сладко и  компот. Не са за пренебрегване рецептите за ликьори и вина.

Всичко, което приготвите със или от арония, ще ви зарежда обилно с витамини, особено Р, ще ви пази от външни агресивни фактори и от вътрешни болестни изменения.

Днес всичко може да бъде купено готово и аронията не прави изключение. Първата част от статията ни е за почитателите на домашното производство с гарантирано качество и по интересни рецепти, а във втората част ще прегледаме готовите продукти на пазара – марки, качества и цени.

Компот от арония

Аронията придава на компотите красив цвят. Тя с право се слага за красота към други плодове. Възможен е и обратен вариант – компотът от арония да се овкуси с ябълка, шипка, слива или дребни костилкови плодове.

Рецепта №1: За сиропа (1000 мл вода) се вземат от 300 – 700 г захар. Плодовете предварително се мият и накисват за 2 дни. Докато текат, водата се сменя. Присипаната в бурканите арония се залива с кипящия сироп и се стерилизира за 15 минути, литровите буркани – по 25 минути.

Ако в този компот се добави друг плод, захарта се увеличава до 800 г за 1 л вода.

Рецепта №2: Количеството на плодовете съответства на приготвените буркани. На половин част захар се приготвя 1 част вода.

Аронията се почиства и промива на течаща вода, подсушава се с тъкан. Междувременно се стерилизират бурканите и се запълватна 1/3 със сухите плодове, не повече. Заливаме с кипяща вода и оставяме за 3 мин.

Изливаме водата в кастрола, кипваме я и изсипваме в нея захарта. Разбъркваме, варим 10 мин. и връщаме в бурканите. Затваряме ги, обръщаме и завиваме в одеяло, където да останат до пълно охлаждане. Компотът е в пълна готовност след 1 месец.

Демир бозан билки против акне

Рецепта №3: Захар – 400 г, сок ябълка (водичка)– 1 л, лимон. к-на – 3-4 г. Промитите плодове се разпределят по бурканите и се заливат от сиропа. По-нататък процедурата е стерилизиране за 3 минути при съд 0.5 л или 5 минути – за буркани от 1 л.

Още рецепти за консервиране на арония ще откриете и ТУК: Наслади и лечение с арония

Как се прави компот за бебе?

След навършване на година в детското меню може да се въвеждат хипоалергенни плодове, сред които на челно място стои аронията. Тя поднася значимо количество органични захари, поради което се харасва на малки деца.

Компотът не е най-полезната форма за поднасяне на плода. За предпочитане са натуралните сокове, смути и кисели. Но пък компотът е за предпочитане пред конфитюра и сладкото. Както и да предлагате аронията, придържайте се към едно правило: малки дози!

Големите дози арония може да предизвикат усещане за драскане в гърлото и раздразване на гласните връзки. Компотът за деца се прави силно разреден или се разводнява преди поднасяне. Минимално допустимо разреждане – 1:4.

„Преяждането“ с арония води още до запек и чревен дискомфорт. Не на последно място е възможно обриване – не от самия плод, който е хипоалергенен, а от токсините, които плодът е поел от екологично нечиста среда.

Откъде се взима готов цена?

Изборът на готов компот е изключително беден. При наличието на толкова много сокове и сиропи на пазара, само с малко по-евтините компоти от арония не привличат вниманието. Но има вариант – компот се поръчва по интернет от специализирани сайтове, като възможностите са две: Ot Mazzetto – стойност 1.07 лв за 330 мл и Kompotti – цена 2.21 лв към лятото на 2020 година, неуточнено количество.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Сладко от арония

(домашно)

Рецепта №1: чиста арония

Плодовете, с които се снабдяваме, са 1 кг. Варим за 5 мин. Сосът се излива, а оцедените зрънца се пускат в сиропчето (1 кг захар + 400 г вода). Най-задоволително става, ако сладкото се свари на два пъти в интервал от няколко часа. В самия край се добавя лимонена к-на на върха на ножа.

Рецепта №2: арония с ябълки

За сладко са необходими ябълки от такива сортове, които не се разваряват. Количества: 500 г  нарязани на парченца ябълки, 500 г плодчета, 1.2 кг захар + 0.45 л вода. И при тази формула показанието е сладкото да се свари на два пъти. Започва се вечерта, но за през нощта се спирна. На сутринта се доварява, като се пуска на върха на ножа лимонена к-на.

Рецепта №3: арония с кора от портокал или лимон

Приготвянето е по рецепта №2. Добавката е кора от цитрусов плод. Основната маса е 1 кг, като към това е кората от 2 портокала – нека са средни, или 1 – голям или над средното, лимон. Корите се наситняват на много тънки слайдове и се прибавят 10 минути преди вдигане от котлон. Сладкото става много ароматно.

Рецепта №4: арония с подправки

Приготвянето е по рецепта №2. Подправките се пускат в крайните 7 минути, преди вдигането на сладкото. Възможни подправки: нарязан на тънко джинджифил, кардамон или настърган мускатов орех. Количествата на подправките са миниатюрни, иначе сладкото ще загорчи. Накрая не забравяйте лимонтузуто.

Сибирско сладко/ сурово сладко

(студена технология)

Как се прави сладко от арония, рецепти за сладко от арония

Разликата между обичайното и сибирското сладко е в топлинната обработка

Своеобразната рецепта е за консервиране на арония без варене. Необходими са само плодовата съставка и равно на нея колич. захар. Компонентите се редят в буркан на пластове – ред арония, засипване със захар, ред арония и така до гърлото. Завършва се със захарта, покрива се с хартия и се затваря. Държи се на предпочитана темп. от 6 – 8 градуса.

Вариант: 1 кг арониеви плодчета и 1.5 кг (или мъничко повече) захар. При тази формула няма редене на пластове, а равномерно размесване. Останалото е същото.

За студената технология са подходящи по-едри плодове с тънка ципа.

Конфитюр от арония

Рецепта №1: 1 кг зряла и здрава арония се слага в кастрола  с ок. 300 мл водичка, за да се развари напълно. Протрива се с гевгир или сито, може пюриране с блендер. Пюрето се доварява, заедно със захар, чието количество в този случай е 1.2 кг.

Рецепта №2: за тази рецепта ще ни потрябват равни количества плодчета (хубави, с опънати кожици) и захар. Водата е наполовина. Значи ако твърдите съставки са по 1 кг, водата е – 0.5 л. Слага се и канела.

Процедурата стартира стандартно с миене и пюриране. Отделно  се прави сиропчето (водата + захарта), в което се пускат пюрето и малко канела. Оставете на слабо до сгъстяване, което ви се харесва. В самия край сложете 1 лъжичка лимонена к-на. Оставете настрани от котлона за десетина минути и разсипете в стъклени бурканчета (да са затоплени). Затворете.

Желе от арония

1 част плод и половин част вода се събират в кастрола – да закипят и оттам нататък врат на слабичко, като се чака плодовете да омекнат и да се разпукат. Тогава се минават през сдвоен слой марля и сокът се връща в съда. В него се изсипват 600-700 г захар и започва варене на много слаб огън. Когато от захарта не остане и следа, се отмерват още 20 минути. Горещото желе се разлива по бурканите и се затваря.

Сок от арония

Аронията е №1 по витаминозност сред плодовите напитки. Но тя съдържа толкова много дъбилни в-ва, че притежава подчертано тръпчива нотка.

Как се консумира арония, как се приготвя, рецепти с арония

Арония – цялото богатство на природата в едно!

За някои вкусове това е неприемливо. Затова често аронията се подслажда и комбинира с по-меки на вкус плодове от рода на малини, ябълки, ягоди и други.

И все пак нищо не е в състояние да се сравни с натуралния сок от арония. Чистата напитка е съкровищница на витамини и микроелементи. Тя има подчертани лечебни качества – регулира кръвното, без значение дали е високо или ниско, създава устойчивост към простуди, стимулира храносмилането и всички органи, свързани с него.

За лечебните свойства и конкретните заболявания, които се церят са арония, вижте по-долу.

Точната работеща рецепта

Сок от арония се приготвя по две технологии –  със захар и без захар, и като варианти – със и без варене. Пресният сок от плодчетата, който е изстискан със сокоизтисквачка, запазва полезните си съставки за много кратко и като всеки фреш, се консумира на момента. Тъй като не е пастьоризиран или стерилизиран, в хладилник издържа до 2 денонощия. За отложена употреба ползвайте някоя от дадените по-долу рецепти.

Начин №1: Сок от арония без захар

Плодчетата се измиват и мелят, добавя се неголямо количество водичка  – към половинка чаша на 1 кг плодова маса. Нагряват се максимум 10 минути при температура 60°C, за да се подобри  сокоотделянето.

Прецежда се събралото се количество, а в останалата гъста плодова маса се долива вода (доведена от 100°C и след това – охладена до 60°C). Количеството е 0.2 л на всеки кг плод.  4 часа по-късно плодовата маса отново се изстисква.

Полученият на два пъти сок се събира, филтрира се и се нагрява до 85°C. Разлива се по бутилките и се пастьоризира на същата температура (0.8 л – за 12-13 мин. и мъничко повече, ако е 1 л).

Начин №2: Сок от арония със захар

От аронията се извлича сок по начина, който описахме в начин №1. Разликата в рецептите се състои в по-нататъшната обработка на получения сок. При неподсладения вариант соковете от първо и второ оцеждане се смесват. Ако искаме да направим подсладена напитка, тогава запазваме сока от първата цедка, а този от втората ще обработим със захар.

На 650 мл течност се добавят 350 г захар и се изготвя сироп. Щом е готов, се събира с натуралния сок от първото оцеждане, който запазихме настрани. По-нататък рецептата продължава по горната схема – загряване до 85°C, разливане в бутилки и пастьоризиране.

Начин №3: Сок от цял плод арония (нектар)

Измийте добре плодчетата и сложете за 3 мин. в кипната вода. Извадете и ги минете през сито. Сокът с нежни късчета плод се кипва и се отчитат 2 до 4 минути да врат. Веднага се разлива в буркани и се затварят с капак.

Начин №4: Сок от арония с отделно направен сироп

Трябват ни захар – 350 г, вода – 650 мл, арония – 1 кг. Плодовете се мелят и се подгряват при температура 80°C в течение на четвърт час, без добавяне на вода. Минават се през сито, за да се пюрират. Масата се събира със сиропа (вода + захар в посочените по-горе пропорции). Всичко общо се загрява до 80°C и се разлива в шишета. Пастьоризиране: 15 мин. за бутилки от 0.5 л, 22 мин. за бутилки с вместимост 1 л.

Приготвяне на сок от арония със захар, приготвяне на сок от арония без захар

Сокът от арония е божествена напитка, която съхранява повечето ценни съставки на малкия черен плод

Посочените рецепти са доказани в практиката. Ако се чудите коя да приложите, ще подскажем, че при аронията е добре минимум топлинна обработка. При загряване тя губи някои благотворни свойства, особено антоцианините, които не издържат на повишена температура. Но пък топлинната обработка удължава трайността. Изберете вариант според личните ви приоритети.

Как се меле арония

Към извличане на сок от плода на аронията се пристъпя, след като е измит много добре и е приведен в подобно на пюре състояние. От цели плодове не става! За смилане или пюриране на плодчетата използвайте:

 • пасатор за плодове;
 • домашен блендер;
 • преса или мелачка за грозде;
 • мелачка за домати;
 • месомелачка.

Продуктите от арония имат висока трайност, но препоръчително е да се държат на сухо, затъмнено и ако може – прохладно.

Прием на сок от арония

Сокчето от прекрасното растение е силно концентриран източник на био активни вещества. Той не се пие безотчетно. С внимание и в много малки к-ва се приема от хипертоници, при язва, риск от тромби, гастрит, висока киселинност на средата в стомах, склонност към запек. Притежава и оксалова к-на, която създава риск от отлагане на кристали в бъбреците. При проблеми с отделителната с-ма се разрежда значително.

Безопасната консумация на чист сок се определя на 30-50 мл за прием до 120-150 мл на денонощие. Възприемайте аронията като лекарство, което се дозира внимателно. Когато се потребява за лечение, често се определя ограничен курс от порядъка на 10 до 45 дни.

Препоръката е сокчето от арония да се разрежда, с каквато и цел да се консумира – за спокойствие на стомаха.

За какво се дава, ползи

Сокът от арония повишава имунитета и лекува редица заболявания. За здравето той се пийва преди нахранване, до 40 минути по-рано.

За какво помага сокът:

 • Премахва напрежение, главоболие, умора, депресия и нервно напрежение;
 • Антибактериално и антисептично д-вие – охранява от инфекции от страна на вируси и бактерии, съдейства за ликвидирането им, особено когато са на дихателна и отделителна с-ми;
 • Регулира налягането в съдовете, лекува хипертония;
 • Като антиоксидант – за защита от дегенеративни заболявания, рак, сърдечни и съдови патологии, за забавяне на стареенето;
 • Подпомага възстановяването на мускулни и костни тъкани;
 • Защитава кожата от ултравиолетово лъчение и вредящи фактори на околна среда;
 • Противоалергична активност;
 • Диуретичен ефект – за извеждане на ненужни течности, при отоци, за пречистване и детоксикация;
 • Подкрепа за щитовидна жлеза и други.

  Как се пасира арония, месомелачка, блендер, ръчно

  Повечето рецепти с арония изискват плодът да се размачка предварително, защото ципата му е много здрава и еластично

Как се дава на деца

Аронията е естествен имуностимулатор, подходящ за деца. Препоръчително е малките да го приемат в сезона му до края на есента, за да се подготвят за студения период.

Аронията се числи към плодовете, които не предизвикват алергии при децата. Полезният й състав е много необходим за растящия организъм.

На децата, особено на най-малките, се дава приоритетно сок от свежи плодчета, разреждан 1:4 или към 6.

Противопоказания има само относно децата, които страдат от запек.

Продава ли се пресен?

Натурален сок от арония тип фреш се приготвя у дома или евентуално във фреш-бар. Продаваните готови продукти са в различна степен обработени за постигане на трайност. Най-облекчени откъм термична обработка са т.нар. био сокове, добити чрез студено пресоване. Те не съдържат консерванти и не са варени, но са подложени на пастьоризация – загряване до по-малко от 100°C.

Продукти и цена към 2020 година.
 • На Арониада Агро – 100% сок от студ. пресовани плодчета, в опаковки по 270 мл, цена 4.96 лв;
 • На Био-Ко – 100% сок, студено пресоване, по 3 л в опаковка bag-in-bags, цена 25 лв;
 • На Наберини – директно пресован мътен сок – неизбистрен и нефилтриран, пастьоризиран, опаковки по 3 л, цена 18.91 лв;
 • На Organic-aroniа – производство на семейна ферма от Добрич, 100% сок чрез студено пресоване, опаковки 3 л, цена 23.01 лв;
 • От aronia.alive  –  100% сок от студена преса, опаковка 3 л, цена необявена;
 • На Витанея – 100%, 250 мл от пресни плодове, цена 5.28 лв;
 • Medi Grun – 100%, 500 мл, за директна консумация, цена 17.98 лв;
 • Medicura Naturpr. Германия – 330 мл, цената 7.66 лв.

Сироп от арония

(рецепти)

Преимуществена част от рецептите предвиждат подслаждане на сока от арония. Дори редица производители освен подслаждането, прибягват и до подправяне на напитката със сок от други дребнокостилкови (и не само) плодове с цел туширане на изявения тръпчив вкус. По-горе изброихме някои от продаваните на пазара чисти сокове от арония, но много повече се намират такива, представляващи смеси с малина, ягода, касис и други. Целта не е пестене на материал, а единствено да се постигнат по-добри вкусови качества.

Разликата между сок и сироп се състои във влаганото к-во захар. Соковете се разреждат по-слабо (обичайно от 1:2 до 4, само за мъничките – до 1:6), а сиропите – много повече. Например продуктът на Витанеа е показан за разреждане 1:13, но потребителите знаят, че напитката спокойно издържа и повече от това вода.

Приготвяне на сироп от арония, как се приготвя сироп от арония, арония и захар

Арония и захар е всичко, което е потребно за приготвяне на сироп. Плюс лим. к-на за трайност

Сиропите са по-икономични и с малко плод се прави по-голямо количество напитка. Естествено тази технология се отразява на поеманото количество полезни в-ва. Все пак сиропът е напълно подходяща форма за приготвяне. Остава да нямате против приемането на толкова захар. За приготвянето на сиропи съотношението захар към плод гравитира ок. 1:1. Ще дадем и по-„диетичен“ вариант.

Рецепта №1: Сироп от арония със стерилизиране

Трябват ни захар – между 750 г и  1.2 кг (по вкус) за 1 кг почистен плод арония (само зърна). Материалът се измива и смила (помагат месомел., пасатор). Слагат се + захарта в стъклена купа  и се опправят към тъмен шкаф за 2 денонощия. Отделилата се течност се профилтрира и се разлива по бутилките. Следва стерилизация за 5 минути.

Рецепта №2: Сироп от арония без варене (по студен начин)

Същата рецепта като №1, но накрая към сока се сипва лим. к-на – 1 г на 1 литър готова напитка. Стерилизира се колкото да се вакуумират капачките.

Вариант: Сироп от арония с лимони

Количеството на цитрусовата добавка е на вкус, но нека тя не доминира. Добро съотношение е половинка лимон на 1 кг арония.

Лимончетата с корите (да се измият) и черните зърна се смилат заедно и се филтрират през ситен тензух. Сокът се измерва и се омесва със захар. Количеството на захарта варира според вкуса –1:1 до 1:2.

Тази рецепта заобикаля варенето чрез слагането на 1 грам лимонена к-на на всеки литър готов продукт. Налива се в постоянните бутилки.

Рецепта №3: Сироп от арония без варене (със спирт)

Плодовете се насипват със захар, както е дадено в рецепта №1. Разликата е, че се оставят на слънце, а не на тъмно, и се държат 1 месец. Накрая пропитите със сиропа плодове хубаво се оцеждат и се налива спирт за трайност. К-вото му е 25 мл на 500 мл сироп.

Тази формула се ползва за лекарство и се разрежда обилно с вода –1:10 до 1:20 пъти. Приеман сутрин на гладно, той помага при стомашно разстройство.

Рецепта №4: Сироп от арония с варене

На 1 кг плодчета се предвижда 3 пъти повече водичка и 1.5 кг захар. Сваряват се и се отделя течността. Пюрето се намачква и оцежда. Двата сока се събират + захарта + 1 лъжичка лимонтузу. Когато пясъкът се разтвори, сиропът се разлива в буркани или бутилки. Следва затваряне и варене 10 минути.

Разлики с касис

(сок и сироп)

Разлика между арония и касис

Арония (1) и касис (2) си приличат само на пръв поглед. Подчертана е разликата в листата, забележима – при плодовете

Арония, боровинка и касис имат подобен външен вид, но не са сродници. Касисът и аронията много си приличат и по структура на плода, затова соковете и сиропите от тях се приготвят по идентични рецепти. Двата плода имат още нещо общо – те са почти еднакво богати на витамини. Разликата е в 1 пункт (количеството на витамин Р), по който аронията излиза едни гърди напред пред черното френско грозде.

Готови концентрати

(продукти и цени)

Сиропът на Витанея

Най-известната марка сиропи за разреждане са на пловдивския професор Христо Крачанов, който създава оригинална технология за промишлена обработка на арония. Фирмата на професора работи под името Витанея. В продуктовата листа има чист сок арония, нектар със и без захар (95% арония с добавени дребнокостилкови плодове) и концентрат за разреждане в съотношение 1:13. Концентратът е опакован в стъкло от 1 л, стойността – 11 лв, или в пластмасови бутилки, цена 6.89 лв.

Витанеа предлага още смесени концентрати с вишна, малина, касис и къпина (поотделно) и цена за литър от 6.89 лв.

Професор Крачанов има славата на най-големия познавач на аронията в България и като учен, благодарение ни чиито изследвания малките плодчета са станали известни. Професорът разказва за аронията в следващото видео:

330 мл концентрат предлага фармацевтичния концерн ABO Pharma срещу цена 8.38 лв.

Арония с мед

Снабдяваме се с обемист буркан и изсипваме до средата течен мед. Останалото място запълваме с измит плод арония. Първата седмица бурканът се преобръща по няколко пъти в денонощие.  Консервираната по този начин арония запазва повече от полезните си съставки в сравнение със сладкото и сиропа (включително всичките си витамини).

Медената арония се взема в миниатюрни количества. В лъжици измерено: най-много 1 супена за възрастен и то разделено на приеми и точно 1 кафеена за мънички – под 12 години. Средството е много мощно заради факта, че медът и плодът усилват взаимно своите свойства и действие. Препоръчително е медът да се топи в устата.

Рецепта за конфитюр от арония, приготвяне на желе от арония, арония с мед

От арония се приготвят и по-фини като консистенция продукти – конфитюр, желе и медена смес

Пектин от арония

1 кг зрял плод с фина кожица се промива и слага в кастрола с чаша водичка. Нагрява се до 70°. Когато стигне 70°, плодът бързо се претрива – ползваме сито, и му се изсипват 300 г захар. Плодчетата и захарта се размесват до възможна равномерност и се разпределят в чистички  буркани. Слагат се капачки и се пастьоризират при 85°. Времето, необходимо за пастьоризация, е 15 минути за буркани от 0.5 л и 21 минути – за буркани от 1 л. Другата възможност е варенето за 7 и 10 мин. съответно. Бурканите се нареждат с дъно нагоре.

Десертно вино от арония

(домашно)

Рецепта: плодът се почиства, но не се мие. Размачква се и се добявя ½ чаша захар на всеки 1 кг арониеви плодчета. Мести се в съд да ферменира, като газовете се отвеждат с гумена ръкавица (виж как на снимката). Всеки ден съдът се отваря един или два пъти, за да се разбърка. След седмица е необходимо ферментиралата маса да се прецеди. Най-просто е – здрав тензух или сито.

Сладкият сок се профилтрира и се излива в стъклен съд с подходящ обем (3 или 5 л). На гърлото пак се поставя гумена ръкавица, върху която е направен тънек прорез. Съдът се мести на тъмно.

как се прави вино от арония

Приспособления за отвеждане на газовете при производство на домашно вино

Оцеденият плод  се обработва по-нататък, като се сипват допълнително 220 г захар и литър охладенка вода. Внимателно се размесва всичко и на гърлото се нанизва леко прорязана ръкавица. Всеки ден плодът се бърка, а седмица по-късно се оцежда. Сокът се профилтрира и сумира с първата порция. Изцеденият плод сега вече се изхвърля.

Бурканът с ферментиращия сок се държи на затъмнено при температура на въздуха, която е по-ниска от стайната. При значително спадане на обема, сокът може да се прелее с помощта на маркуч в друг съд. Очаква се моментът, в който ще престане да се отделя газ. Познава се по липсата на мехурчета в сока, както и по това, че ръкавицата (която досега е издута) спъхва. Тогава сокът се преминава през цедка, после се разпределя по бутилките. Затваряме с капачки и виното е готово.

Разчетът е, че от 5 кг арония се добиват около 3 л вино.

Рецепта за вино с квас

(букет с друг дребнокостилков плод)

Аронията прекрасно се съчетава с малини, ягоди, шипки, къпини. Виното от тези плодове става ароматно и с необичаен вкус. Помнете, че зърната не се измиват, защото ще се премахнат от повърхността им естествените дрожди. Допълнителният плод се потребява за предварителна закваска. Ако нямате плодове, достатъчни са 2 чаши немити шипки, 0.5 л прохладна вода и се подслаждат леко (40 г захар). Ферментирането ще отнеме  три дни. Масата периодично се размесва. Закваската е готова за използване, когато започне процес на активна ферментация.

Втора подготвителна стъпка е приготвяне на сироп от 3 л вода и наполовина к-во захар, освен ако не сте любител на доста сладкото.

Арониевият плод се смила или намачква и се разполага в подходящ по размер стъклен буркан. Добавят се виненият квас и сиропът, който междувременно е охладен. Гърлото се покрива с няколко слойчета марля. Ферментац. процеси ще се извършат за 7 — 9 дни. Ежедневно масата се размесва срещу образуването на тапа от изплували плодчета.

След 8 дни масата се профилтрира или се излива през маркуч. Гъстата част се изстисква, за да се увеличи количеството течност. Впоследствие съдът с отделената напитка се покрива с медицинска ръкавица с продупчен пръст. Държи се на тъмно при 20°С, като поръката е за периодично разклащане.

Ферментацията продължава 40 дни. Виното се разлива по бутилките с помощта на маркуч. В тях то трябва да постои 2-3 месеца.

Опростена рецепта за вино от арония

Плодчетата не се мият. Смилат се и на 1 кг от тях се дозира по литър водичка и от 300 до 600 г захар. Удобно е виното да се прави в трилитрови буркани с надяната на гърлото гумена ръкавица. Изчаква се ферментацията да стихне (познава се по активното газообразуване), след което винцето се разлива по бутилките с помощта на маркуч (виж изображението).

Вино от арония, как се прелива вино

Начин за преливане на виното от арония

Купешко вино от арония, цена

Вино от арония се произвежда промишлено. То се рекламира като естествена витаминозна напитка. Един от производителите сполучливо го е нарекъл Арониада. Виното е червено,  с висока стойност на компонента полифенолни съединения, включителноантоциани, катехини, флавони и други, коитобиват означавани като витамин Р. Тези съединения носят антиоксидантния ефект, което прави и виното от арония такова – пречистващо и общоукрепващо.

Някои производители и марки

 • На Арониада-Агро – алкох. съдържание 8%, колич. – 500 мл – 9.01 лв, 1500 мл – 13.48 лв;
 • VINOAR – 40% арония и останалият % мерло. Сухо вино стипчив вкус, предаван от плода. Подсладено със стевия. алкох. съдържание 11.5%, колич. – 500 мл.
 • Донна Арония – нискоалкохолна. Според производителя, са запазени качествата на плода и лечебните му свойства. Колич. 0 750 мл, 12.01 лв;
 • От Винпром Лясковец  – предприятието се води първото в България, което започва производство на вино от арония (2010 година). Използва специална технология, която съхранява вкуса и свойствата на плода. Колич. – 750 мл, 7.81 лв.

Ликьор от арония

За рецептата са потребни арония и листа от вишня. Те се пускат в активно варяща се вода за 14 минути. За съд с обем от половинка литър отиват около 200 листа. След прецеждане на течността, пускаме още захар 300 г, ванилия на върха на ножа, 8 г лимонена к-на. Всичко се връща на котлона да поври 5 минути. Сиропът се охлажда и му се добавя половин литър водка. Задължително оставете ликьора на престои, тогава той става по-ароматен.

Оцет от арония

Такъв оцет носи само ползи. Той е богат на денни елементи, а също така придава на блюдата пикантен вкус. Минус е, че малко изменя цвета им.

За дом.производство на оцет се вземат равни к-ва плодчета и вода. За литър смес добавката е 10 г сухи дрожди, 50 г захар, изсушен черен хляб 20 г. Омесените компоненти ще ферментира на нормалната температура в помещението.  Като преминат десет дни, формиралата се течност се заделя, а към гъстото се слагат още 50 г захар. Забравяме оцета за няколко месеца. Накрая го прехвърляме в бутилки и се затапва.

Консервиране

Сушена арония
Как се изсушава арония, сушена арония

Сушене на арония

За тази цел предпочитана е късно събраната арония, в края на подходящия период. Плодовете се прибират, промиват се щателно и се оцеждат. Разстилат се на шперплатови плоскости и се излагат на възможно най-пряко греене от слънцето.

По-бърз начин за сушене на арония е чрез топлинно въздействие във фурна или сушилни. Температура – не повече от 50-60°С.

През целия процес плодовете задължително се разбъркват.

Замразяване на арония

Плодчетата се промиват и се растилат на плат, за да се изпари влагата. След това аронията се разпределя на порции в пакети и плътно се запечатва (завързва) Пакетите се нареждат във фризер.

Арония с кисело мляко

Пектинът в аронията има желиращ ефект. Добавена към кис.мляко, тя го превръща в прекрасен млечен крем-желе. Десертът е върхово полезен за подложените на дълги часове работа с компютър и телефонни разговори със смартфон (срещу излъчванията).

Плод от арония

(пресен и сушен)

Откъде се бере? Аронията е непретензиозно към почва и климатичн. условия растение. Под 1000 м надморска височина и почти в цяла България средата е подходяща за отглеждането й. Би могла да бъде навсякъде, но всъщност растението не е много популярно. Ако търсите арония, най-опостеният начин е да купите.

Откъде се купува? От сайтовете за частни обяви – най-лесно и бързо. Производители – повечето съвсем малки, разпродават добива си на 2 до 3, много рядко 4 лв за кг (август, 2017 г). Да се намери плод арония на пазар или тържище, е въпрос на случайност.

Пазарът на арония у нас е слаб. Според производители, на едро цената на плода пада и до 1.50 лв/ кг. И дори на тази цена реализацията не е добра, става ясно от различни коментари и специализирани земеделски публикации. Плодовете застояват по тържищата или изсъхват недообрани по дърветата.

Общият добив на арония в България възлиза на едва 300 тона, казва дъщерята на известния проф. Крачанов, когото цитирахме по-горе (Благовеста Крачанова се занимава с  производството на сокове в семейното предприятие под марката Витанеа).

Към момента на съставяне на материала се продават и земеделски площи с насаждения арония на средна цена от 3000 лв/ дка.

Сушена арония, цена

Нереализираната в прясно състояние арония се суши и отново се предлага на на пазара. На подобна процедура се решават по-крупните производители. Непродаденият през август пресен плод за около 2 лв/кг, през септември се превръща в сушен срещу  10 лв/кг (ориентировъчно). Това са цени, които обявяват производители.

Но в биомагазините – вече разфасована на малки опаковки, сушената арония може да надхвъли  48 лв/ кг. Например пакетче от 100 г в магазин Зоя се продава за 4.80 лв. В serenaltd.com например намираме 1 кг на цена от 12.06 лв.  Частни лица са продавали домашно сушена арония от реколта 2016 г чрез интернет обяви на цена 6-7 лв за кг.

Ползи от аронията

Най-големи ползи носи арония на страдащите от хипертония и ендокринни заболявания. Лечебните свойства на плода им позволява значимо да подобрят статуса си.

Замразяване на арония

Разлика между сушена и замразена арония

Целебните зърна отдавна се ползват в нар.медицина:

 • Те отстраняват отоци;
 • Очистват тялото от шлаки;
 • Подобряват зрението и намаляват вътреочното налягане;
 • Отварка от сухи плодове лекува чревни разстройства;
 • Поддържа тонуса на тръвоносните съдове;
 • Укретва нервните окончания и мускулната тъкан;
 • Има общо укрепващо и хидратиращо въздействие;
 • Натурален източник на разнообразни витамини;
 • Мощен източник на витамин P, който намалява проницаемостта на капилярите, подпомага синтеза на жлъчен сок, укрепва имунитета, нормализира обмена на вещества и намалява изработването на хиставин;
 • Аронията съдържа много пектин, който неутрализира токсините при патологии на щитовидна жлеза;
 • Отделя радиоактивни компоненти от черва, ч. дроб, бъбреци;
 • И много други ползи, които идват от съдържанието на антоциани, рутин, дъбилни вещества, цинк, кверцетин, хесперидин.
Как се консумира за лечение

Аронията е лечебна на сок, сироп, компот, дори под формата на вино. Но за насочено лечение на конкретен здравословен проблем се приготвят чай, отварки и тинктура.

Чай от сушена арония

(приготвяне, рецепти)

За половин литър чай (2 дози) трябват няколко големи лъжици сушен, но нека е цял плод. Не се вари, пари се 5-7 минути.

Смесен чай плод и листа

Сушени листа от арония + плод. Допустимо е да се обогати с други компоненти, според лечебните нужди или за вкус. Подходящи са малина, вишня, касис, както и билки. Чайт се приготвя по посочения по-горе начин.

Чай от листа на арония

6 големи лъж. листа на 1 л прокипяла вода, пари се 25 мин. Приема се трикратно по 1 чаша. Този чай сваля кръвното и регулира съсирването на кръвта.

Чай със сок от свежа арония

Ако разполагате с плод арония и искате да си направите плодов чай, то ето една рецепта.

100 мл сок от арония (фреш), малко черен чай и канела. Смесете 0.5 л вода със сокчето и кипнете. Добавете чай, захар и канелата. Сложете капака и свалете от огъня. Запарвайте няколко минути, прецедете и разлейте по чашите.

Чайт от арония е прекрасен за профилактика на атеросклероза.

Отвара от арония

20 г изсушени плодчета се пускат в прокипяла водичка в к-во около 200 мл. Варенето е на съвсем слабичко за 10 мин., след него – запарване още 20 мин. Плодът се оцежда и се премахва. Напитката се пийва по 120 мл, 3-4 пъти.

Отварката укрепва имунитета, придава сила и активизира енергията.

Настойка от арония

Чай от арония, рецепта за чай, кисело мляко с арония

Напитки и десерти с арония – топъл и студен чай, както и вълшебното желирано мляко с арония

Една шепа сух плод се запарва в термос 400 мл вода. На другия ден вече се поема трикратно, 40 мин. предхождащо яденето.

Всички по-слаби или силни отвари от арония имат вазопротективно действие. Те помагат при лъчева болест, авитаминози, за възстановяване след сериозно боледуване и операции.

Ендокринолозите ги препоръчват при нарушена работа на щитовидна жлеза. Аронията във вид чай или отвара профилактира и цери сърд.-съд. патологии като атеросклероза и други. Тя избавя от безсъние, нормализира обменните процеси.

Тинктура

Старинна рецепта

Вземете  буркан и го изпълнете до гърлото с изчистен и измит плод, но без да го уплътнявате. Залейте с водка или спирт 45-50%, докато покрие всички плодове. Затворете съда и оставете на тъмно и прохладно (идеално е в избата). След денонощие проверете буркана и долейте още водка. През първо денон. аронията „изпива“ част от течността и се подува. Би трябвало да се наложат 3-4 подобни доливания.

След  13 дни бурканът се обръща няколко пъти, за да се обърка добре съдържанието. Не бива да се тръска или разбива, за да не се пукнат плодовете. Спиртът трябва сам да извлече сока от зърната. Затова бурканът нежно се преобръща, докато плодовете сами се наместят меко и без натиск.

Подобно обръщане на буркана се провежда през 13 дни, а спиртният извлек е в готовност след 8 седмици. Прехвърля се в бутилки. Оттам нататък те трябва да престоят 1 година преди използване.

Рецепта със захар

1 кг арония, 0.80 г захар, водка 45% или повече. Плодът се полага до 2/3 на буркана. Отгоре – захарта и водката, да ги покрие. Държи се 4 седмици. Спиртът се излива и се заменя с нов за още 6 седмици. Вторият спирт се излива и се смесва с първия. Тинктурата се оставя да почине седмица, може и две, ако не бързате. Получената напитка е 22-25 градуса. Тя се пийва като питие по мъничко или за лечение.

Сладкиши с арония, пай с арония, арония в кухнята

Плодчетата арония са прекрасни и за влагане в сладкиши – придават уникален вкус и красиво оцветяват в тъмно

Лечебни приложения на арония

При ендокринни заболявания

Лечение на хипотиреоза

с помощта на арония

Ярко изразени са лечебните свойства на аронията по отношение на ред ендокринни патологии като измененията на щитовидна жлеза и диабета. Плодовете съдържат много йод и се ползват от нар.медицина при базедова болест и гуша. Пектините в аронията очистват щитовидната жлеза. Простата смес от арония и захар лекува дирекно и регулира функциите й.

Рецепта: вземете равни части от двете съставки, смесете и премайте директно по 3 големи лъжици 25 мин. предхождащо нахранване.

При диабет

Еднакво полезни са червената и черната арония. Те допринасят за лечението на диабет и от двата типа. Прилагат се сушени или замразени, на сок, настойка, чай или в директна консумация. Ясно, че от изложените по-горе рецепти са от полза само беззахарните. За диабетици рецептите може да се изпълнят със стевия или друг заместител като сорбит или ксилит. Допустима доза – 30 г на единичен прием, не повече от 60 г за ден.

Полза от аронията за диабетиците: ускорява затварянето на рани, овладява възпаления, води до общо укрепване на тялото и има антимикробна активност. Подпомага лечение на проблеми с кожата, каквито често възникват, с кървене на венците и хипертония.

Хранителните влакна в аронията регулират секрецията на инсулин, което помага да се съхрани нивото на захар в кръвта на нормално положение и да се предотвратяват скокове и спадове.

Диабетиците прилагат аронията вътрешно и външно. Кожните възпаления се превързват с тъкан, напоена в сок от арония, прясно изцеден. Най-оптималният начин за лечение е чаша свеж плод да се хапне на няколко пъти.

При анемия

Активното влияние на аронията върху кръвотворенето е още едно от неоспоримите й преимущества. Употребата на плода стимулира възпроизводството на хемоглобина и тромбоцитите, затова се назначава за лечение на анемия от всякакъв характер – постхеморатична, желязодефицитна и други.

Плодът съдържа на практика всички необходими за човека макро и микроелементи.

За отслабване
отслабване с арония

На европейския пазар има множество продукти за вталяване на базата на арония

Аронията се слави с ниското си съдържание на калории и мазнини, но съдържа хранителни влакнини и много полезни в-ва. Благотворна е за хора, които желят да останат сити и здрави и в същото време да свалят няколко килограма безопасно. Аронията е отличен диетичен помощник. Тя се съчетава отлично с всякакви режими, а личният й принос е:

 1. Подобряване на храносмилането чрез високо съдържание на фибри – облекчава преминаване на храната през стомаха и червата, увеличава обема на фекалната маса, работи срещу запек, диария, спазми, подуване на корема и общ дискомфорт по храносмилателния път. Органичните съединения, съдържащи се в аронията, защитават червата от опасни бактерии;
 2. Антиоксидантна активност – това е главното й преимущество, тъй като в състава й се съдържат десетки различни антиоксиданти. Благодарение на това аронията повишава цялостно здравето – повлиява кръв, кожа, очи, органи и тъкани, влияе върху мутацията на здрави клетки. Това действие на плодчетата е значимосамо по себе си, както и за вталяващите се, които премахват част от излишните килограми, решавайки други свои здравословни проблеми.
Профилактика на рака

Съдържанието на антоциани в състава на аронията й позволява да бъде много ефикасна в профилактика на рака на дебелото черво.

При високо кръвно и за сърдечно здраве

Калият в състава на аронията е достатъчно много, за да коригира функцията на сърцето. Той действа разширяващо съдовете, което автоматично сваля пресата от сърд. мускул и съдовете.

Други здравословни ползи 

При когнитивни разстройства – свободните радикали рушат мозъка и познавателните функции. Антоцианите в аронията увеличават невронната активност и намаляват окислителния стрес в мозъка. Плодът профилактира болестта на Алцхаймер, деменцията и други когнитивни разсройства, свързани с възрастта.

Имунна система – голямото количество на вит.С в аронията стимулира активността на белите клетки на кръвта и се явява важен компонент в производството на колаген. Колагенът пък е неотменна част от ръста и ремонта на тъканите, органите, кръвоносните съдове и клетките.

Здраве на очите – каротините в аронията намаляват окислителния стрес в очите, предотвратяват дегенератилни процеси и катаракта.

Стареене и кожа – цял ред компоненти в аронията подобряват външния вид на кожата. Окислителният стрес влияе върху нея, създавайки условия за образуване на бръчици, пигментирани петна и други. Антиоксидантите в аронията предотвратяват възрастови изменения , стягат кожата и й позволяват да изглежда по-млада.

Готови продукти

за лесна употреба (предимства и приложение)

За желаещите да се възползват от безкрайните ползи на аронията, без да се ангажират с търсене, преработване или консервиране на нетрайния плод, пазарът предлага ограничени, но все пак налични готови продукти. По-горе сме изброили и фабричните варианти на сокове, компоти, вина и други изделия от арония. Как още можем да приемаме арония:

Арония на прах

Ще се сдобиете с изсушена сушена арония, стрита на прах и опакована в пакет или бурканче, от магазините за био и чисти храни. Средната цена силно варира между 2.80  и 10 лв за 100 г. Фино смлените плодове подправят плодови напитки, шейкове и фрешове, кис.мляко и други.

Арония на прах

Арония на прах от различни производители, разнообразие от вид опаковка и грамаж

Брашно от арония

Сушената и стрита на прах арония може да видите представена и по този начин. Брашно или прах, продуктът е идентичен и се използва единствено за добавка без топлинна обработка към храни и напитки.

Арония с карамфил

Продукт на Биония, представляваш миниатюрни парченца от сушена арония, обработени за улеснена консумация и дълго съхранение. Комбинацията е целенасочена към диабетици, към провеждащи отслабващи режими, към прекарващи дълги часове пред компютър или на мобилен телефон. Подходящ за изчистване и за имунитет във всички възрасти.

Сокове и био концентрати

Сокове за директна консумация и напитки за разреждане (концентрати) се предлагат от множество местни и чуждестранни производители. В този сектор изборът е много голям. Вижте списъка в главата ни за сокове и концентрати по-горе.

Тинктура “Панацея”

с арония и гинко билоба

Тинктурата е показана при високо кръвно, диабет, отслабване на паметта, сърдечни тпатологии, лош холестерол, слединсултни състояния и други. Стимулира кръвооросяването, имунитета и паметта. Това действие се получава от съчетанието на арония с гинко билоба – растение, също подобряващо мозъчната дейност.

Дозиране според производителя: 40 на брой капки, разтворени в много течност. Посоченото е еднократно количество, с възможност за три повторения в рамките на 1 ден.

На таблетки и капсули
 • От Буров – 30 броя, 10 лв. Продуктът е за пречистване, антиоксидантна защита, подобряване на храносмилане, за подобряване на обмяната на глюкоза, за имунитет, зрение и други;
 • Зеолит с арония – 90 капсули. Съчетание на плода с природен зеолит срещу мускулни болки, при физическо натоварване, за изчистване и регулиране на цялото тяло. Имуномодулатор, против анемия, за хормонален баланс, за по-добра концентрация.
 • Родиола и арония на Sanct Bernhard – 120 капсули, 65 лв. Посочен за психически и физически  натоварвания, умора, проблеми с концентрация, стрес, главоболие, импотентност, за зрение.
 • Арония и лутеин от „Сибирско здраве“ – капсулки, насочени към подобряване на зрението, 30 броя за 17.63 лв.

  Арония на таблетки, арония на капсули, арония и амарант, арония и киноа

  Някои готови продукти от арония

На сироп
 • Амарант и арония – срещу оксидативен стрес, за подобряване на мастната обмяна, за кръвотворене, за стави, кожа, кости, коса и др. 200 мл/ 16.01 лв;
 • Киноа и арония – за сърце, бял дроб, жлъчка, храносмилане и добро кръвно налягане. 200 мл/ 16.01 лв;
 • Моринга Арония – за имунитет и след боледуване. 175 мл/ 48,87 лв;
 • Комбуча чай лайф – зелен чай с арония и шипка. Естествено ферментирала напитка за освежаване. 330 мл/ 2.61 лв.

Противопоказания на аронията

(евентуални вреди)

Аронията има ред противопоказания и потенциално може да навреди в следните случаи:

 • при тромбофлебит и варикоза – защото влияе върху съсирването на кръвта;
 • При ИБС, стенокардия, след инсулти и инфаркти — също заради опасността от формиране на тромби;
 • При повишена киселинност на стомашен сок, язва на стомах и 12-пръстник;
 • При хипотония, защото може драстично да намали налягането;
 • При склонност към запек.

Хората, затрудняващи се да се изходят, могат да употребяват арония, но в намалено количество или силно разредена, ако се касае за сок.

Отглеждане на арония

в България

Аронията е прекрасен храст, който краси дворовете и градини, но се отглежда и по стопански причини. Тя се оформя и като нискостеблено дръвче (до 3.5 м), по желание и според целите.

Отглеждането на арония в България е напълно подходящо, лесно и без проблемно, тъй като условията са подходящи, а храстовидното растение е съвсем непретенциозно. Захващането става чрез резници, семена и издънки. Това е показано през есента, преди да е станало студено.

Засаждане на арония

Площите се подготвят и торят. За промишлено отглежда растоянието между храстите е 3 метра, а на редовете – 4 метра.

Растението се въвежда в почвата плитко – до кореновата шийка. Кореновата му система се разклонява широко, но не на дълбоко. Отглеждането изисква обработка на почвата и поливане.

Резитба

След засаждането фиданките се намаляват на 60 см. После ежегодно издънките се намаляват до 4-6 броя. Внимава се храстът да не се сгъсти прекомерно. Добре оформеният има 25-30 издънки на различна възраст от 1 до 6 год.

Резитба с цел почистване и разреждане се предприема на 6-та година от засаждането. Ако аронията расте в двор, тя се оформя по желание като форма и като време. Подходяща е за декоративна растителност в обществени паркове и пространства. Издържа на замърсяване на въздуха.

След 8-10 години храстът се подрязва, за да се подмлади. Тогава той се намалява до 1 м.

Разсад, цена

В сайтовете за частни обяви се предлага разсад за 2 лв и поотраснали фиданки (на около 3 години) за 5 лв. Арониада предлага едногодишен разсад, като цената се договаря според количеството (за стопански цели).

Вредители

Аронията няма естествени вредители, което я прави много лесен и евтин за отглеждане вид.

Кога се бере (беритба)

Растението цъфти в края на май и се бере от август до първите дни на септември. Много е плододайно – добивът варира от 700 0о 1000 кг от декар.

Изкупуване

Пазарът в България е изключително тесен. Арония се изкупува от малцинат производители на сокове, нектари и вино в страната. Според специалисти, и износът не е лесен, защото на европейския пазар имаме сериозна конкуренция от страна на Полша и Унгария.

Отглеждане на арония в саксия?

Аронията се гледа и като декоративно растение, защото е много красива. От нея се оформя жив плет в градини и дворове. Храстът достига естествено до поне 3 метра  височина. Отглеждането му в саксия е възможно в началото заради плитките корени. Началните 3-4 години аронията расте по-бавно, но след това поиска да бъде присадена на по-обширно пространство.

За още информация ползвайте чуждоезичните наименования на плода на аронията, които са следните – На латински: Aronia prunifolia. На английски, испански и турски: Aronia. На немски: Apfelbeeren. На гръцки: Αρώνια. На руски: Арония.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.