Пресичане на разстройство с гентамицин, Смекта или Тазектан. Колко време се пие?

Пресичане на разстройство. Дозировка на Гентамицин, ампули през устата. Колко време се пие Смекта или Тазектан при диария?

Диарията (стомашно разстройство) се бележи от учестено изхождане, разводнени изпражнения и спазматична болезненост в корема. То се причинява от чревни и хранителни токсични инфекции, стрес, нарушено храносмилане, отравяне с лекарства, дисбактериоза на червата, глисти и някои заболявания. При отсъствието на адекватна реакция диарията често провокира обезводняване и други негативни последствия.

Първата помощ започва от отстраняване на причините, следват мерки срещу усложнения и за по-бързо възстановяване на физиологичните ресурси на организма.

Кога се лекува разстройство

Спешна медиц. намеса е наложителна при съчетаване на разстройство с:

понижение или силно повишение на температурата;
 появата на слуз и жилки кръв в изпражненията;
 фекалиите се обезцветяват или посивяват.

Тревожни симптоми са още:

Разстройство и болки в корема, Висока температура, Лекарства при разстройство, Активен въглен, Гентамицин, Лоперамид, Смекта, Тазектан, Ентерол, Прахчета за бебета

Представяме бързите и ефикасни мерки за пресичане на разстройство

 често зловонно и воднисто изхождане (повече от 15 пъти в денонощието);
 сърдечно-съдови нарушения;
 силно обезводняване на организма;
 силно изразена интоксикация.

При лека и средна степен на диария, протичаща на фона на нормална температура и без примеси на кръв в изпражненията, терапията се прицелва единствено към облекчаване на симптоматиката.

Схема на действие

при разстройство

Демир бозан билки против инсулт

Първо, отстраняване на причината за диарията;
Второ, симптоматична терапия (облекчаване на проявленията);
Трето, преотвратяване на обезводняване;
Четвърто, възстановяване на обменните процеси и нормализация на флората в червата;
Пето, лечение на основното заболяване, чийто симптом е диарията.

Първа помощ при разстройство

(диария) според симптомите

Най-първа цел е да се отстранят патогенните фактори, провокирали растройването. Да се изведе  точната причина понякога е затруднителна задача, но е абсолютно необходима. Може да е контакт с болен човек, замърсена или развалена храна/ напитки, някое лекарство или  неврогенен провокатор като стрес, страх, преживяно вълнение.

Ако диарията е с неясна етиология, болният трябва да мине през диагностично обследване.

Симптоматична терапия

при разстройство

Тя е за купиране на основните прояви на диариен синдром, независимо от причината.

Първото, още преди да започне даването на препарати, е да се промие стомахът. Подходящо с-во е чистата вода или още по-добре – слаб разтвор на хран. сода (примерно десертна лъжичка на чаша вода).

Второ, да се провери състоянието на изпражненията и температурата. При нормална температура и липса на слуз и кръв във фекалн. маса, се минава към приемане на антидиариен препарат – чревен антисептик, който да втвърди изпражненията и да намали броя на изхожданията. Подходящи са например лекарствата с активна съставка лоперамид (Имодиум, Стоперан, Лопедиум) или други антидиарични средства.

Трето, ако диаричните изхождания са породени от нервно напрягане и стрес, за овладяването им ще помогне седативно средство и успокоителни чайове.

Четвърто, при силно изразен воднист характер на изхожданията, се минава на чревни антисептици и течни форми на пробиотици (някои препарати се изписват от лекар).

Предотвратяване на

обезводняването

Дехидратацията на организма е опасно усложнение на диарията. Колкото по-течни са изпражненията, толкова повече течности се извеждат. За предотвратяване на опасното състояние болният трябва да поема минимум 30 – 50 мл течности:

 на всеки половин час;
 при всяко посещение в тоалетната.Мерки срещу обезводняване, Как се пие вода при разстройство

Какво да се пие според наличието/ отсъствието на гадене и повръщане

Диарията понякога се съчетава от повръщане (което се обуславя от причинителя на патологичното състояние) или само гадене. Според тези симптоми се избира течността, с която да се оводнява организма:

При отсъствието им е показано да се оводнява със слаб пилешки бульон или оризова вода. Разрешено е да се поемат малки порции негазирана минер. вода и билкови чайове ( примерно благотворни са лайката, жълтият кантарион и др.).

При наличие на гадене и/ или повръщане болният се ограничава с билкови отвари – маточина, мента, лайка, живовляк, коприва и др.

Болният ще избегне с лекота дехидратацията, ако успява да поема (и задържа) минимум 2.5 л течности. При наличие на повръщане течностите се дават на миниатюрни порцийки, дори по лъжица или пипета при бебетата.

Възстановяване на функционалността

На следващия етап трябва да се помисли за стабилизиране на болния и постепенно възвръщане на норм. функции на с-мите и органите. Под това се разбира основно регулиране на обмяната и оздравяване на чревната микрофлора.

По време на разстройство болният губи много течности, а с тях – и необходимите му витамини и т.нар. електролити, които определят киселинността на стомашната среда, участват в препредаването на нервните импулси и мускулн. съкращения. За тяхното възстановяване се използват специални рехидратиращи прахчета и разтвори. Те са проектирани да осигурят вътреклетъчната енергийна потребност, да стимулират всмукването на води и натрий в червата, да подобряват периферното кръвообращение, да отстраняват интоксикационния синдром и да възстановяват физиологичното клетъчно дишане.

Компоти и плодови напитки от боровинка или касис помагат за възстановяване на витаминния баланс.

За преодоляване на храносмилателни разстройства в червата е спешно да се възстанови и количеството полезни микроорганизми чрез пробиотици.

Лечение на осн. заболяване

Диарията не е болест, а синдром – сигнал за проблем с храносмилането. Разстройството на изхожданията възниква както при нарушаване на работата на храносмилателната с-ма, така и при други патологии, несвързани пряко със стомаха и червата. Затова след оказването на първоначалната помощ, се минава към установяване на диагнозата и по нататъшно лечение.

Лечението на острите чревни инфекции включват щадяща диета, дезинтоксикационна и рехидратираща терапия + нормализация на чревната микрофлора. В особено утежнени случаи се назначават антибактериални препарати.

Още в текста: ♠ Кога се лекува ♠ Схема на лечение ♠ Симптоматична терапия ♠ Обезводняване ♠ Разстройство при възрастни ♠ При деца ♠ Първа помощ при чревни инфекции ♠ Разстройство и повръщане ♠ Действие при хранително отравяне. Разстройство и болки в корема ♠ И вис. температура ♠ Лекарства ♠ Активен въглен ♠ Гентамицин ♠ Лоперамид ♠ Смекта ♠ Тазектан ♠ Ентерол ♠ Прахчета за бебета ♠ Лекарства при бременност ♠ Хомеопатия ♠ Нар. рецепти ♠ Дренки ♠ Джоджен ♠ Шипка Камшик ♠ Други ♠ Йод ♠ Мед? ♠ Рецепти ♠ Разрешени храни

Хелминтозите и протозойните инвазии изискват прилагането на специални химиотерапевтични препарати.

При лечение на дисбактериоза се назначават про- и пребиотици.

При неспецифични възпалителни процеси като дивертикулит, болест на Крон, колит, ентерит и др. целта е потискане активността на възпалението и да се поддържа ремисия.

Това е подробният лечебен подход към болен с диарични изхождания. Прилагането му в пълен обем или извеждането на определени приоритети зависи от конкретния пациент – състояние, възраст, набор симптоми.

Разстройство при възрастни

разстройство, диария, лечение, симптоми

Симптоми на стомашно разстройство – болезненост, ускорена перисталтика на червата и чести изхождания

Възрастните са по-устойчиви на диаричните прояви и на обезводняване. В по-леките (обичайните) случаи те се самолекуват, при което третират само последствията от полученото разстройство.

Съвет: при самолечение обърнете внимание на възвръщането на водно-солев. баланс и не си самоназначавайте антибиотици.

Самостоятелното третиране при възрастните на първо място включва диета. Съкращава се употребата на продукти, усилващи перисталтиката на червата като плодове, листни и обикновени зеленчуци, остра и подправена храна, млечни продукти, газирани напитки. Основното хранене в периода на болестта трябва да бъдат сухари/ препечен хляб, немазно месо и риба, постни суми, печени ябълки, извара, силен чай, кисели и други подобни.

За симптомите са показани симптоматични препарати като обезболяващи и противодиарични лекарства. Неотменна част от терапията е рехидратиране на тялото. Водно-солевият баланс лесно се оправя с медикаменти. Те са показани, когато причината е хранително отравяне, топлинен или слънчев удар, тежки физически натоварвания, смяна на климата и др. Препаратите съдържат соли и глюкоза.

Важно! Стресът удря директно в стомаха и червата! Неврогенната причина при диариите е водеща, веднага след натравянето с лоши храни. В публикацията ни по-долу обясняваме защо и как стресът влияе върху линията на храносмилането и отделянето (тестът продължава).

Нервен стомах: Лечение с хапчета и хомеопатия. Рефлукс на нервна почва

Разстройство при деца и бебета

При кърмачетата причината за поява на разстройство са по-специфични:

 • Чревни инфекции;
 • Непреработване на лактоза;
 • Недостиг на някои ензими.
 • Първа помощ при чревни инфекции

Дори и най-чистоплътните родители не винаги избягват появата на чревна инфекция. Защитните функции на червата (киселинност на стомашн. сок, местни имунни фактори) при кърмачето все още не са сформирани окончателно. Освен това възбудители, които не са опасни за възрастните, са способни да породят големи нарушения у малкото бебе.

При малките деца инфекцията стартира внезапно – с болка в корема (детето плаче, рита с крачета) и разстройство (понякога с наличие на слуз, кръв, зелени или други на цвят примеси). Чревните инфекции могат да се съчетават с вдигане на температура, но не винаги. При проява на някой от описаните симптоми задължително се допитайте до специалист, а като първоначална помощ се постарайте да облекчите състоянието на детето със следните мерки:

 1. С течните изпражнения децата губят много вода и соли и са застрашени от обезводняване. Бебетата трябва да се поят със солеви разтвори за електролитния баланс (Рехидрин, Хидратин, Рехидрато Бимби и др.). Целта е възстановяването на пълния обем течности, които то губи с изхождането и повръщането (желателно е този обем да се измери). Ако малкото не пие от бутилка, течностите се дават с лъжичка и дори с пипета. Порциите винаги са миниатюрни, защото те не провокират повръщане, така както големите количества течности. Преварената вода не е желателна, защото при диария се губят и соли. При даването на течност без соли този дефицит ще се задълбочи.
 2. Детето се нуждае от адсорбенти (Смекта, Диолин, Ентеросгел и др.) — препарати, които поглъщат подобно на гъба токсините, съдържащи се в червата. Но поглъщайки токсините, тези препарати не унищожават патогенните бактерии. В крупни дози те биха довели до запек.

Да се кърми ли детето в разгара на чревната инфекция? Да, не спирайте. Но обемът на кърмата нека бъде намален 1/3 – 2/3 от нормалното. Определете максималното к-во храна, което не води до повръщане.

Децата на адаптирани млека по-добре да минат на кисело-млечни смеси. Хранете по-често, на малки порции. Към вс. хранене е полезно да добавяте по 1/4 таблетка Мезим форте (активни ензими) или друг подобен. При консултацията дозата евентуално ще се коригира от лекаря.

Ето безопасните домашни мерки, до консултацията с лекар. В никакъв случай не давайте антибиотици без указанието на специалист. Някои антибиотици за чревни инфекции са противопоказани за новородени (например левомицетин).

разстройство, диария, симптоми, разстройство при деца

Малките деца често страдат от чревни инфекции

С огромно внимание се използват при най-малките препарати като Имодиум и други симптоматични средства. За тях непременно вземете мнението на лекар.

При непонасяне на лактоза

Ако изпражненията на бебето са воднисти, на петна и с кисел мирис, имате основание да заподозрете непреработване на лактоза – млечна захар, съставяща около 99% от въглехидратите във всяко мляко, в това число и женското. За разграждането на лактозата отговаря специален ензим – лактаза. Ако по някакви причини активността на този ензим е снижена (така наречената лактазна недостатъчност), количеството на непреработена лактоза се увеличава и води до диария.

Най-простото и достъпно изследване за установяване на проблема е определянето на количеството въглехидрати в изпражненията. За правилно лечение и за изясняване на причината на непоносимостта се отнесете към детски гастроентеролог.

Междувременно ако детенцето се кърми, не му спирайте полезната храна. Като начало се предприема изцеждане на около ¼ – 1/3 от обема на едно кърмене и добавяне в изцеденото мляко препарат с лактаза (ензимът, разграждащ лактозата). В началото на храненето на детето се дава изцеденото с лактаза и се дохранва от гърдата. Дозировката на ензима се определя от специалист.

Децата на изкуствено или смесено хранене се минават на нисколактозно или безлактозно мляко (също по препоръка на специалист).

Лактазна недостатъчност

на фона на алерг. възпаляване в червата

В случаите, когато детето прекалено рано започва да получава чужди протеини – най-често от краве мляко или соя, съдържащи се в смесите за изкуствено хранене, е възможно възпаляване. В резултат се разстройва синтезът на лактаза.

Алергичното възпаление в червата не винаги се съчетава с изменения по кожата или външността на детето – може да няма никакви признаци на алергия. Но освен че се нарушава преработването на лактозата, у такива деца се разстройва и усвояването на много други вещества в червата. Затова детето на изкуствено хранене при продължително разстройство трябва да мине през алергологично изследване.

Недостиг на различни ензими

Всеки ензим отговаря за разграждането на „своя“ хранителен компонент – захароза, фруктоза и др. Симптомите на недостиг възникват при употребата на определени храни и приличат на лактазната недостатъчност. Но такива разстройства се срещат значително по-рядко.

Първият симптом на непоносимост към захароза е когато в храненето се включи обикновена захар. Непоносимостта към фруктозата се появява при включване на мед и сокове. Припомнете си момента, в който е започнала диарията и дали тя съвпада с въвеждането на нова храна.

Разстройството при дечица се засяга и ТУК: Разстройство, комбинирано с повръщане, температура, втрисане. Препарати и билки.

Разстройство и повръщане

Болезненост в коремна зона, повръщане и диарични изпражнения – ето тази комбинация е характерна за разстройствата на ст.-чревния тракт. Почти винаги: + слабост. За какво говорят тези симптоми:

 1. Първото предположение е приемане на лоша храна;
 2. Комбинацията насочва към преяждане (особено с мазна храна) или препиване с алкохол.

Диарията може да се присъедини на фона на бактериална инфекция или вирус, или хронично заболяване. Понякога описаните симптоми се явяват и без сериозни патологии. Например понякога се срещат при диетуващите – при продължителни и строги диети, съчетани или не с дисбактериоза.

Ако разстройството не премине за няколко дни, вероятно показва възпалителен процес.

Ако гаденето, повръщането, разстройство и липсата на сили се повтарят често, те може да са свидетелство за по-сериозно заболяване. Допълнителен признак е изразено изменение на цвета на изпражненията или наличието на примес кръв.н

разстройство и повръщане, диария и повръщане

Съчетанието повръщане и разстройство е много изтощително

Възможни диагнози, свързани с поява на повръщане + диарични изпражнения + слабост:

 1. Внезапната поява на посочените прояви, съпроводени с куркане в червата, лека температура и умора са вероятни белези на хранит. отравяне. Първо промийте стомаха с голямо количество вода и изпийте 5 до 7 таблетки активен въглен.
 2. Гадене и повръщане на фона на много силна диария, с примеси на кръв и значително вдигане на температура + изразена слабост са вероятни признаци на чревна инфекция. Обезцветяването на фекалиите, пожълтяване или потъмняване на урината – това са очевиден признак на вирусен хепатит. В тези случаи не предприемайте самолечение.
 3. Разглежданите симптоми, съпроводени с изразена болезненост в корем и стомах, киселини, обезцветяване на изпражненията и горчивина в устата може да насочват към гастрит, холецистит, хронич. панкреатит, хронич. хепатит, язва.
 4. При изразена загуба на тегло и задълбочаваща се слабост + диарични изпражнения + висока температура има основание да се провери за хистиоцитоза.

Действие

при хранително отравяне

Приемът на некачествена храна и замърсена вода провокират възпаление на стомах и черва. Освен повръщането, се явява силно разстройство и слабост, свързани с токсичните и раздразващи фактори. Гаденето постепенно минава във връщане на храната – и това облекчава.

Ще познаем отравянето по липсата на сили, хладната пот, повръщането и диарията. Първото е промиването на стомаха и възвръщането на електр. Баланс (и да се предотврати обезводняване). При силно повръщане е потребно изпиването на 2+ л вода. Минава се и на диета.

В никакъв случай не задържайте позивите за повръщане. Точно обратното, пийте повече вода и я изхвърляйте, за да се промие стомахът. При съмнение за инфекциозен причинител, потърсете специалист.

Мерки срещу повръщането

При цялостна интоксикация на организма най-благотворно е повръщането да се третира с природни средства. Има множество варианти – избирайте по вкус: джинджифил, канела, карамфил, джоджен, канела, кимион, лайка, хомеопатия и много други.

Пълна информация за средствата срещу повръщане ще намерите ТУК:

Бабини рецепти за повръщане при деца. Прахчета. Домашна лимонада

Разстройство и болки в корема

Защо при разстройство боли корем?

Болезнеността е симптом за множество функционални нарушения и органични поражения на органите от храносмил. с-ма. Освен това причина може да бъдат възпалителни процеси в гръден кош, заболявания на бъбр. и на пикочн. пътища, инфекциозни болести и някои патологии на нервната с-ма.

Характерът и интензивността на болката зависи от зоната на поражение. Нерядко върви с гадене, напъни или реално повръщане, диаричност и повишение на температурата. Изборът на лечебна тактика следва уточняването на причината.

На какво да обърнем внимание при болки в корема

 • На интензивността на болката – дали е лека, умерена или драматично силна;
 • Локализация на болката – главен фактор при диагностициране. Може да е разлята или съсредоточена в определена област, а също така – периодично да променя местоположението си;
 • Характер на болката – постоянна или пристъпообразна. Може да е притъпена, режеща, дърпаща, пареща и т.н.;
 • Продължителност на болката – остра и хронична. Острата е от няколко секунди до броени часове, но не повече от денонощия. Хроничната продължава с дни и дори месеци;
 • Време на възникване на болката – нерязко причината е храна или физическо натоварване. Важен момент, който се съобщава на лекаря, е отсъствие или съхранение на болезнеността и диарията през нощта.

За какви заболявания са характерни разглежданите симптоми:

 • Болка ниско в корема и диария – тази комбинация се среща при цял куп заболявания.
 • Чревни болести – съпровождат се със спастични болки и диария;
 • Язва – болезненото състояние се развива от ½ до 2 ч. след вземането на храна;
 • Апендицит – болката е концентрирана в долен десен квадрант на корема. Усилва се при палпация- Диарията не е основен симптом, но при нарушаване на перисталтиката на червата се провокира възпаление, способно да разстрои изхождането.

Болка и разстройство

+ вис. температура
 • Остри чревни вирусни инфекции – виновници са вътреклетъчни паразити с вирусна природа (ротавируси, аденовируси, ентеровируси и астровируси). Проникването в храносмил. тракт води до симптоми на обща интоксикация – главоболие, слабост, температура, както и нарушена моторика. Възниква диария и болезненост в корема, появява се риск от обезводняване.
 • Дизентерия – типичен представител на чревните инфекции, характеризиращи се с ярко изразени клинични прояви като спастична болезненост в корема, диария, темп. до 39 – 40 градуса, тахикардия, слабост и други симптоми на обща интоксикация.
Разстройство, корем, повръщане
 • Хранит. отравяне –  провокирано от токсични продукти от бактериален, вирусен или гъбичен произход, а също и от химически вещества. Противодиаричните медикаменти често са достатъчни за нормализиране на работата на червата.
 • Бактериално отравяне – около час последващо приема на храна се развиват симптомите + спастична болезненост в коремна зона.
 • Вирусна хранителна токсикоинфекция – треска, повръщане и диария се явяват 12 – 48 ч. след некачествена храна.
 • Химическо отравяне – негативните признаци се развиват до 30 минути.
 • Ентерит – възпалително заболяване на тънките черва. Причината – чревни инфекции, глистни инвазии, нерационално хранене и нарушение в работата на храносмил. органи. Към най-характерните симптоми на ентерит се отнасят повръщането, диарията, слабост и вялост, повишена раздразнителност + снижение на телесната маса и хипопротеинемия.

Лекарства

Против повръщане и разстройстволекарства срещу разстройство, диария

Комбинацията от повръщане и разстройство е своеобразно самозащитаващо действие на тялото – за самоочистване от токсините, попаднали в него при поемане на некачествени храни или от инфекциозна активност.

Ако диарията и повръщането се съпровождат от силна болка в корем и висока температура, незабавно лекар! В другия случай симптомите се лекуват добре и в домашни условия.

Проявените симптоми на отравяне – разстройство и повръщане, не се третират от I ден след появата й. Трябва да се остави възможност на тялото да се самоочистви от шлаките и токсините. В началото се вземат течности (минерална алкална вода през ½ час, по ½ ч.), за да бъде то подпомогнато, и се изчаква. Има специални лекарствени средства, в чийто състав влизат соли на калия, а също калций, натрий и магнезий – Рехидрин, Хидратин, Хидровита, Хидрасек.

Хидрасек

Препаратът има разработени форми за различни пациенти:

 • Саше от 10 г за кърмачета (18.78 лв за 16 бр);
 • Саше от 30 г за деца (18.76 лв за 30 бр);
 • Капсула от 100 г за възрастни (20.31 лв за 10 бр).

Активното в-во е рацекадотрил със скоростно антидиарично д-вие. Едновременно лекува чревните стени и потиска отделянето на течности и загубата на соли. Показан при остри диарични състояния.

Не се препоръчва при бременност поради липсата на достоверни данни от клинични изпитания в тази посока.

Стандартното дозиране е 3 бр капсули на ден до появата на две поредни нормални изхождания. При деца едноразовата доза – 1.5 мг/кг. При кърмачето дозата е средно 1 мг/кг, но леко варира, за да се причисли към 1 – 2 сашета от 10 мг или 1 саше от 30 мг.

Активен въглен

Хапчетата активен въглен са добър избор в описваната ситуация. Те поемат токсините от стомах и черва и по този начин носят облекчение. Според тежестта на ситуацията се дозират от 1 до 2, до 3-4-кратно. 20 таблетки на Фармаком са 2.70 лв, Карбо активатус – 3.45 лв, на Fact Products – 2.91 лв, с прополис (10 бр) – 1.83 лв.

Става ли за деца?

Да, въгленът е безопасен и за най-малките. При бебенцата се дозира по 1 г на всеки кг тегло (до 1 г), а при по-големите – 25 до 50 г за едноразов прием с възможност за 4-кратно приложение в денонощието.

Става ли за бременни? Да, с обичайните дози за възрастни.

Гентамицин ампули

Антибиотик в ампули – предназначен за инжектиране. При разстройство (остри чревни инф.) е възможно през устата. Обичайно препоръката е разделяне на 1 ампула на два приема или на 3-4 – според възрастта и килограмите на детенцето.

Рискове от самолечение с гентамицин: като антибиотик, препаратът помага, когато причината за разстройството е бактериална инфекция. При самолечение провокаторът на болестта е само предполагаем, но не и доказан, откъдето произтича и рискът да се поема антибиотик без причина.

Антибиотичната терапия в миналото е широко прилагана за лечение на бактериални диарии (затова и днешните баби търсят гентамицин). Сега обаче се ползва от медиците, само ако е установен възбудителят и при тежко протичане на заболяването. Много форми на инфекциозна диария приключват самостоятелно и без терапия за 5 дни, а междувременно тялото се подпомага само с рехидрационни мерки. Затова при неусложнени случаи антибиотиците не са показани. Те не съкращават протичането на болестта, но удължават периода на извеждане на възбудителя.

Прилагането на гентамицин е оправдано при комбинация от следни симптоми:

 • Висока температура;
 • Признаци на изразена интоксикация;
 • Бактериемия (инвазия на кр. поток);
 • Поразяване на други органи.

В такива случаи освен гентамицин, в терапевтичен курс от 2 седмици са показани още:

 • ципрофлоксацин (10 мг/ кг/денон.);
 • ампицилин (тегло до 20 кг: 12,5 – 25 мг/ кг/ денон.; над 20 кг – 50 – 100 мг/ кг/ денон. 3-4-кратно);
 • хлорамфеникол (деца до 3 г.: 10 – 15 мг/ кг; над 8 г.: 0,2 – 0,3 г 3-4-кратно; 3 – 8 г.: 0,15 – 0,2 г);
 • ко-тримоксазол – алтернатива при изразена интоксикация (суспензия за възраст 2-6 мес. – по 2,5 мл; до 12 г.: 10 мл; 6 мес. до 5 г.: 5 мл), като схемата е двукратно за 1-2 седм.

Изборът на препарат се върши от лекаря. Прочетете допълнително ТУК: Терапия с ампули гентамици. За какво служи?

Лекарства при разстройство

Лечение с хапчета

Неприятните симптоми на диарията се отстраняват от ред медикаменти, които се получават без рецепта. Те са относително безопасни и способни да помогнат, независимо от причината, която е провокирала разстройството.

Видове

Лекарства, въздействащи на двигателната активност на червата

Те бавят движението на храна през червата, намаляват тонуса на чревните стени, намаляват секрецията на течности и слуз. От този тип са медикаментите Имодиум, Лоперамид, Лопедиум.

Лоперамид (Лопедиум)лекарства срещу разстройство, лекарства срещу диария, противодиарични средства, противодиарични медикаменти

Лоперамид (активната съставка на Лопедиум, Имодиум и др.) е разпространен препарат от противодиаричната група. Той помага при остри и хронични нарушения на дефекацията.

Лоперамид се препоръчва при лечение на разстройство, провокирано от:

 • Силен стрес;
 • Отклонения в режима на хранене;
 • Функционални сривове в обмена на веществата;
 • Инфекциозни заболявания.

В състава на капсулата влиза активното в-во, монохидрат лактоза, калциев хидрофосфат дихидрат, магнезиев стеарит, царевично нишесте и др. Обвивката е от желатин, който свободно се разтваря в стомашния тракт.

Лоперамид се свързва с опиоидните рецептори в чревните стени, благодарение на което коригира техния тонус. Извеждането на отработеното лекарство от тялото се осъществява преимуществено с урината. Ефектът от Лопедиум е бърз и продължителен. Учестените позиви за изхождане се прекратяват за под 1/2 час и не се възобновяват в течение на минимум 4 часа.

Оптимална дозировка на лоперамид

При остра диария (възрастен) отначало 4 мг (2 бр), а по-нататък – по 2 мг (по 1 бр) според състоянието и необходимостта. Максимумът за деня е 16 мг.

При дечица от 6 г нататък денонощн. к-во е 6 мг. Не е потребно повече от 1 бр. на прием.

Лекарството се съчетава с много вода. При липса на явен резултат, потърсете специалист (вероятно разстройството има специфичен причинител).

Странични ефекти – свързани са с потискането на центр. нервна с-ма. При първи признаци на неочаквано главоболие, мъчителна сънливост или безсъние прекратете употребата на препарата. За облекчаване на симптомите вземете активен въглен и потърсете мед. съвет.

Смяна на медикамента се налага още при реакция на повръщане или замяната на диарията със запек.

Лекарства с адсорбираща и защитаваща червата функция – ентеросорбенти

Препаратите от групата имат такава физико-химична структура, че не се всмукват в червата, а активно се свързват с водата, токсините, болестотворните бактерии и вируси. Те покриват със защитен слой лигавицата и така предотвратяват по-нататъшното й повреждане. От този тип са Смекта, Диолин, Каопектат.

Смекта

Смекта се прилага при терапия на разстройство в абсолютно всяка възраст. Представлява диоктаедричен смектит – ентеросорбент. Определя се като много (в пъти) по-ефикасен от активния въглен. Извежда излишните жлъчни к-ни, солна к-на, инфекции. Създава благотворна среда за развитие на полезни микроорганизми. Меко обвива лигавицата на стомах и черва, при което тя се възстановява доста бързо и става по-малко уязвима към болестотворни микроорганизми.

Показан при следните диагнози:

 • Гастроентерит с инфекциозен произход;
 • Функционална диария;
 • Диспепсия;
 • Метеоризъм и подобни състояния;
 • Киселини.

Смекта се отнася към препаратите, които не се всмукват в червата и се извеждат напълно от тялото в неизменен вид.

Противопоказанията за прилагане се ограничават в няколко изключителни случаи като чревна непроходимост.

Стран. ефекти се явяват рядко. Те са предизвикани изключително от неправилно приложение по отношение на дозировката и честотата на приемането.

При диария Смекта се прилага така: При първи прием – 2 пакетчета, разредени с 200 мл вода. По-нататък: 1 пакетче на 100 мл. Препоръчва се в следващия 1/2 час да се въздържате от приема на други препарати, независимо от съдържанието и действието им (защото Смекта има абсорбиращо действие и ще ги неутрализира).

При нетежка диария е достатъчно приемането на само 1 пакетче Смекта.

Смекта, лечение на диария, лечение на разстройство

Смекта има специални разфасовки за деца и бебета

Смекта за деца – напълно безопасен продукт, не провокира алерг. реакции, не е токсичен, няма стран. ефекти. Затова се разрешава приемането от най-ранна възраст. Заради високата му ефикасност и безопасност се препоръчва пред други препарати. Смекта е приятна на вкус, лесно разтворима и се дава на бебенцата, смесена с храната (лекарството остава незабелижимо по вкус).

Смекта за кърмачета и до 1 г. – показано е 1 саше, разделено на няколко пъти в денонощието. Пакетчето се разрежда в 100 мл и разтворът се дели на 3 или 4 части, които се поемат в интервал от 4 до 8 часа. Разреденият препарат се изсипва в бутилката с биберон. Показано е смесването с всякакви течни или полутечни храни като пюрета, каши, сокове.

Смекта при бременност – отнася се към безопасните препарати, не предизвиква алергии, няма противопоказания за бременни и при лактация. Не изисква промяна в дозировката и се прилага стандартно.

Противопоказания

Смекта е природен препарат (източник са черупки на ракообразни), но все пак има някои противопоказания: непонасяне на фруктоза, чревна непроходимост, нарушено усвояване на глюкоза-галактоза, захарозо-изомалтазна недостатъчност и хиперчувствителност (реакция към принципно безопасни ср-ва). Не се прилага при осмотична диария.

Смекта срещу разстройство при пътуване

Пътуванията за почивка, туризъм, в командировка често провокира появата на диария. Прегряването на организма провокира болезненост и издуване на корем, спазми в червата, диария. Извеждането на газовете бързо облекчава състоянието. Смекта има място като лечебно средство в „пътешественическите“ типове диария.

Тазектан

От 2014 г. у нас се предлага продуктът на швейцарската Новинте тикъл. Той представлява съчетание на желатин и танинова к-на. Тазектан пречи на прекаленото отделяне на електролити и течност, на възпалителни процеси и патогени в червата. Препаратът обвива чревната лигавица и я защитава от токсини и инф. причинители, които се отделят с фекалиите.

Предоставя се без предписание. Предлага се на капсули за големи и саше за деца. Дозиране:

 • До 3 г. – 1 саше през 6 часа;
 • До 14 г. – 1-2 саше на 6 часа;
 • Над 14 г. – 1-2 капсулки на 4 – 6 часа.
Пробиотик при диария

Съдържат бактерии, дрожди – микроорганизми, които потискат ръста на патогенните и условно-патог. бактерии и гъбички в червата, нормализирайки присъщата микрофлора. От този тип са Лактофлор, Ентерол, Линекс.

Ентерол (прахчета и капсули)

Френски продукт, който се предлага в следните форми:

 • Капсули по 10/20/30/50 бр с дозировка 250 мг;
 • Прах за изготвяне на разтвор по 10 пакета в опаковка с дозировка 250 мг;
 • Прах за изготвяне на суспензия по 2 до 20 пакетчета в опаковка с дозировка 100 мг.

Основата е пробиотика сахаромицес боларди – живи и бързо замразени, които възстановяват свойствата си при разреждане. Препаратът е с доказана ефикасност при разни бактерии, вируси, гъбички, а също и спрямо някои паразити. Прекрасно поддържа микрофл. в червата и обезврежда определени видове токсини.

Ентерол е показан при ред патологии на ст.-чревн. тракт, дисбактериоза и диарични изпражнения, провокирани от най-разнообразни причинители. Захаромицетите са устойчиви на антибиотици и полезни за микрофлората, затова препаратът спокойно се вписва в антибиотична терапия.

Капсулките са за възрастни, но е разрешено за по-големи деца да се отваря и прахчето в нея да се да се разтваря. Вземат се час пред нахранване.

Приложение на капсули за деца:

 • За пациенти 1 – 3 г. – 1 бр, двуразово – 5 дни;
 • За пациенти над 3 г. – 1 – 2 бр, двуразово (Ентерол 250), терапия 7 – 10 дни.

При тежка диария е превъзходно да се съчетае Ентерол с електролитни разтвори за рехидратиране като Рехидрин, Хидратин и др.

С внимание се назначава при бременност и лактация. При отсъствие на положителен ефект в течение на 2 дни, както при висока темп. и слуз и кръв във фекалиите, е необходима мед. помощ. Проявата на симптоми като жажда и сухота в устата говори за слаба рехидратация.

Прахчета за бебета и малки дечица

Ентерол, лечение на диария, лечение на разстройство

Различни форми на Ентерол за голям диапазон от възрасти

За най-малките се прилагат формита на прах, на разтвори и суспензии.

На кърмачетата до 1 г. се дава половин пакетче Ентерол 250 или цял пакет Ентерол 100 – двуразово в денонощието. Прахчето може да се разтвори в мляко или друга обичайна храна. За прекратяване на разстройството е достатъчна 5-дневна терапия. При дисбактериоза – 10 дни.

Дечицата на 1 г. се лекуват с Ентерол 250 цял пакет или Ентерол 100 – два пакета. Приемът е двуразов в деня, сроковете са като при кърмачетата.

Лекарства – аналози: Лактобактерин, Полисорб, Ентеросгел и др.

За функциите на пробиотиците е дадено още ТУК: Кога се ползват пробиотици. За деца, новородени и др. Всички приложения на пробиотиците.

Лекарства при бременност

Най-подходящото средство за лечение на диария при бременни е Каопектат като най-дълбоко изучен и безопасен за плода препарат. Приема се по схемата за възрастни. Прилагането на Смекта и Линекс също е разрешено. Множество други препарати или са недостатъчно изучени за рутинно използване при бременност, или показват някои неблагоприятни въздействия върху плода.

При разстройство и газове

Диария и метеоризъм, особено периодично повтарящи се, понякога са признак на хроничен ентерит или синдром на раздразненото черво. Голяма роля при такива заболявания играят неправилното хранене, честите стресови ситуации, при които състоянието на болния значително се задълбочава.

Как да си помогнем?

Изключете млякото, зеленчуци и плодове, тъмните видове хляб, мазнините и сладките неща;

Вземете препарати, затормозяващи движението на изпражненията в червата (Лоперамид, Имодиум по 2 – 4 г, 1–2-разово в денон.);

Вземете препарати, защитаващи чревната лигавица като Смекта (1 – 2 пак., до 4 пъти в денон.);

Показани са абсобриращи к-ва като акт. въглен и Еспумизан срещу газове.

Еспумизан

Препаратът е против акумулиране на газове и допълнително с-во за състояния, съпроводени с метеоризъм. Разгражда мехурчетата газ и така те се резорбират от лигавицата в червата. Цена 3.71 лв.

Хомеопатия при разстройство
 • Беладона – при силна диария, съпроводена с повръщане и периодични спазматични болки в коремна зона;
 • Алое 3, 6 – прилага се при всякакви видове разстройство;
 • Арсеникум албум 3, 6 – прекрасно помага при разстройство с консистенция на ов. ядки с  неголеми примеси на слуз, съпроводено със силни, усилващи се през нощта болки;
 • Хина 3а – за случаи на безболезнена диария, с голяма периодичност;
 • Ипекакуана 3, 6 – най-ефикасният препарат при разстройство в резултат от хранително отравяне;
 • Баптисия 3х – при диария с видима интоксикация, съчетана със слабост, повръщане, повишена темп., силно потене;
 • Меркуриус Корозивус 3, 6 – при тежки инфекции. Възстановява лигавицата на червата;
 • Апис 3х – диарии с алергична природа;
 • Аргентум Нитрикум 3, 6 – при течни изпражнения с голямо количество парченца непреработена храна;
 • Антимониум крудум 3, 6 – разстройство + бели налепи по езика;
 • Лахезис 6, 12 – само в крайно тежки случаи или по време на силно обостряне.

Народни рецепти

при лечение на разстройство

Най-значима опасност при диарията е обезводняване на тялото. Разстройството понякога се съпровожда с повръщане и висока темп., които още повече усилват дехидратацията. Черният или червеният цвят на изпражненията сигнализират за вътрешни кръвотечения, които изискват намеса на специалист. В останалите случаи традиционните нар. методики подпомагат отстраняването на причините и възстановяват загубените течности и соли.

компот, сок и чай от дренки против диария, разстройство

Дренки и джоджен – класика в народните цярове за диария

Природата е дала множество противодиарични средства. Ще разгледаме само по-достъпните.

Дренки

(компот, сок, чай)

През лятото чак до октомври свежите плодчета дават бързо облекчаване на диаричните симптоми. През останалото време – сушени, на компот или сок. Дренките широко се употребяват от нар. медицина като антибактериално средство при диария със защитни спрямо чревната лигавица функции. Дори и свежи, те не се консумират директно, а се приготвят на чай, отвара, сок, компот.

Компотът от дренки помага при разстройство, ако е без захар. Същото важи и за соковете. Ако нямате подходящ, по-добре сварете чай.

Половин шепа свежи или сушени дренки + чаша 100° водичка се запарват до охлаждане. Отварката се поема на части, периодично, поне 1 ден.

Противопоказания: язва с повиш. киселинност, аденом на простатата, ростатит, бъбречни патологии и запек.

Чай от джоджен

(гьозум)

Има противовъзпалително действие, отразява се прекрасно на ст.-чревн. тракт, много подходящ за лечение на мънички дечица.

За сваряването: 1 гол. лъжица сушен материал към чаша 100° водичка. Само се пари към 1 час. Поема се на глътчици, често, но не по време на хранене.

При екстрени ситуации може да се поеме неварен – сух, стрит на прах джоджен, преглътнат с някаква течност. Незабавно пресича диарията и болезненост в корема.

Джодженът се заменя донякъде равностойно с мента – тя успокоява и маха възпалението.

Кора от нар, чай

Отделят се само коричките и се наситняват. Отмерваме 1 шепа за чаша вода. Имат нужда да врат към половинка час. Отварката се поема на глътки, но не по време на хранене. Корите на нара лекуват и дизентерия.

Чай от шипка

Плодчетата оздравяват цялата храносм. и отделителна с-ми, попълват запасите с минер. соли на калия, калция, фосфора, магнезия и др. Пектинът в тях покрива лигавиците и ги защитава, танините действат като антисептик. Витаминозността подкрепя тялото в момент на слабост. Шипката е идеално ср-во с комбиниран ефект при диарии, когато болният е изтощен и изтерзан от болки.

Най-полезни за лечението са събраните от чисти райони шипки, но не по-малко и преработените, при които са запазени семките (съдържат много витамини), но са премахнати алергизиращите мъхчета между тях.

Мляна суха шипка без варене: за една чаша напитка трябва ½ или цяла гол. лъжица млян шипков плод. Пуска се в студена (по желание – и затопленка) вода и се държи да омекне за 5-6 минутки. После се изпива, заедно с едрите частици. Приготвена по този начин шипка съдържа всичките си полезни в-ва, които иначе се рушат при топл. обработка.

Билката камшик

Познатото още като агримония и бутрак растение има силен детоксикиращ, противовъзпалителен и запичащ ефект. Оздравява храносм. с-ма и червата. Има множество приложения, като диарията е от първа линия. За нея се прави отвара, подходяща и за малките (да се стикова с лекар).

Рецепта за отварка – до 1 лъжица – препълнена от супените, за стандартна чаша вода. Пуска се, когато закипи, ври само 4 мин. и се пари 20. 200 мл се делят на III приема, всеки да предхожда едно от основните хранения.

Билката бяло трънчеБяло трънче, Лечение на стомашно разстройство, как се лекува диария, симптоматична терапия, Обезводняване, Разстройство при възрастни, При деца, Първа помощ при чревни инфекции, Разстройство и повръщане, Действие при хранително отравяне

Стом. проблеми с разстройство – от вирусен или функционален характер, се лекуват с растението, познато като бяло трънче или бял трън).

Сушена стрита билка – щипка, изпита с течност, помага срещу разстройство по-ефикасно отколкото отварката. Болките и учестените позиви за изхождане спират в рамките на минути. При липса на сушено бяло трънче – пресни листенца, измити и се дъвчат (3 броя). Листенцата са миниатюрни, буквално милиметри на размер.

Бялото трънче е основна съставка в готов сбор, продаван от Здравница за стомашни разстройства и диария при бебетата и детето. Там то е комбинирано с огнице и червено подъбиче – едни от най-силнодействащите растения при разстройване на изхождането.

Огниче

Растения със силно изразено противодиарично влияние, показана включително за следоперативни разстройства. Наричат го „тежката артилерия“, защото успява да се справи с най-тежките форми на чревни разстройства и възпаления до дизентерия.

Внимание! Билката принадлежи към групата на отровните билки, затова дозирането и употребата й се прави от специалист. Рецептата, която нар. целители знаят е, 2 стръка огниче на 600 мл, варене десетина минути. К-во – 3 Х 50 мл.

Подъбиче бяло и червено

Червеното подъбиче също влиза в групата на „тежката артилерия“, що се отнася до хрон. и тежки инфекции на червата.

Бялото пък (змийско биле) се смята за най-лечебното от всичките видове на растението. Има запичащо и антисептично действие. Внимание! И този вид е отровен при предозиране.

Рецепта: наситнена билка – около половин шепа за 0.5 л на 100° вода, варене 5 мин. + 30 мин. запарка. Доза: 3 Х 50-70 мл.

Живовляк

Листо от билката, измито добре, се дъвче като бърза помощ и при липса на условия за варене. Отварка – 3 до 5 листа на 250 – 500 мл вода. Да изври наполовина.

Живовлякът убира излишните течности, пречиства и стяга. Добре си върви с джоджен, жълт кантарион, мента, лайка и др.

Друга технология е запарването в термос 10 часа. Дозата е 3-4 Х 100-180 мл.

Бял равнец

Нар. целители препоръчват няколко пресни листенца от белия равнец да се изядат. Така се спира неусложнено разстройство за 15 минути.

В търсене на друг лек
Зърна боб (зърна чер пипер)

Няколко зърна бял сух боб се гълтат цели и се запиват с вода. Има положителни отзиви за този метод, но за съжаление – нито едно обяснение на принципа, по който се лекува диарията.

Йод за разстройство

Едно от най-действените с-ва за лечение на диария е смес с главна съставка обикновен йод. Спиртният разтвор на йод се намира в аптеките и е евтин. От него се приготвя средство за вътрешна употреба, но правилната дозировка е много важна, иначе може да се обгори хранопровода и да се провокира сериозно отравяне.

Употребата на спиртен разтвор на йод (5%) вътрешно не оказва лечебно въздействие върху органите от ст.-чревн. тракт. По-скоро обратното – чистият йод е способен да нанесе непоправими вреди на щитов. жлеза, хранопровода, стомаха и всички органи като цяло. В живота си човек усвоява едва 2 чайни лъжици йод. Големи количества от веществото провокира хормонално разстройване.

Син йод, Лечение на стомашно разстройство, Действие при хранително отравяне Син йод при разстройство

При разстройство се ползва син йод, а не обичайния

За лечение на разстройство нар. целители прилагат син йод, който представлява сложна смес от нишесте, вода и аптечен йод. Съединявайки се с вода, нишестето неутрализира опасните свойства на йода и го оцветява в синьо. Подобно съчетание на компоненти оказва на храносм. тракт дезинфекциращо, противомикробно и смекчаващо д-вие, което спира диарията. Във военни времена някога синият йод е бил основно средство за борба с дизентерията. Днес йодът помага при походи, в природата и във всякакви ситуации, когато няма достъп до артека или мед. пункт. Освен терапевтичното си действие върху храносм. тракт, синият йод укрепва имунната с-ма и отстранява дефицита на някои минер. в-ва.

В нар. медицина съществуват 2 най-популярни рецепти за приготвяне на йод за разстройство. При висока чувствителност на лигавиците се препоръчва първата – с по-щадящ ефект.

Рецепта №1 за син йод

Необходими са спиртен р-р на йод (5%), картофено нишесте (20 г), 400 мл – преварена по желание вода, 5 г захар, 1 г лим.к-на, подсладител. Лекарството по тази рецепта е с по-дълга трайност.

Разтворете нишестето в 100 мл на 100° вода и веднага сложете захарта и лим. к-на. Бъркайте до цялостно разтваряне. Отделно кипнете и охладете 300 мл вода. В гореща, но не кипяща вода изсипете разтвореното нишесте. Доведете до кипене на слаб огън, като постоянно бъркате. Охладете по естествен начин до стайна темп. и добавете 1 чайна лъжица йод. Бъркайте,до еднороден син цвят.

Рецепта №2 без лим. к-на

Сместа, приготвена по рец. №2 се пази на студено максимум 3 седмици. В края на срока тя започва да губи характерния си син цвят и леч. си свойства.

Вземете негореща вода (100 мл) и кипяща (200 мл), картофено нишесте (10 г), разтвор на йод (5%).

Разтворете в хладката вода нишестето и йода. Бъркайте, докато стане равно. Тази течност изсипете бавно в сгорещената вода. Охладете на тъмно.

Доза

За прекратяване на разстройство, без да се навреди на организма, средната доза е 4 чайни лъжици на ден след нахранване – курс от 4 дни.

Внимание! Ако дозата се намали, то бактериите, провокирани растройството, си изработват имунитет и терапия с този способ е безсмислено. Ако се даде по-голяма доза – над 4 лъжички, състоянието може да се задълбочи. Някои обстоятелства обаче налагат корекция на посочената средна дн. доза:

 1. общото здраве – измъченият от болест организъм не е способен да усвоява микроелементи в необходимото количество. В такъв случай вземайте намалена доза – до 2 чайни лъжици на денонощие;
 2. състояние на щитов. жлеза – при проблеми от миналото или настоящи, син йод се приема крайно внимателно, започвайки се от 1 чайна лъжица на ден. При здрава жлеза и силна диария количеството може да се вдигне до 5 чаени лъжички на ден.
Мед при разстройство?

Възможно ли е?

Самият мед не е в състояние да спре диарията, но той е полезен като съпътстващ продукт заради богатия минерален и витаминен състав. Той помага за по-бързо справяне с болестта. Биогенните стимулатори в него активизират дейността на храносм. тракт, органичните к-ни помагат при разстроен стомах. Като цяло оказва успокояващо въздействие.

При разстройство мед се поема само като заместител на захарта.

Още противодиарични средства

Оцет против разстройство – 1-2 лъжички в чашка вода имат противодиарично действие;

Айрян (айран) или кисело мляко – единственият мл. продукт, показан при диария. Като естествен пробиотик, той помага за по-бързо оздравяване на чревната среда. Айрянът е за предпочитане, защото решава и втори проблем – обезводняването. С малко сол, той става прекрасна разхладителна напитка по време на боледуването.

Оризова вода – познато на всички противодиарично средство. 1-2 чайни лъжици ориз се разваряват в 100-200 мл. Отделя се течността и 1:1 се разрежда с превар. водичка. На 2-3 часа по стотина грама.

Ванилия – 1 пакетче се размива с мъничко водичка и се изпива.

Лимон с вода при диария –  комбинацията очиства ст.-чревн. тракт и го оздравява, помага при всякакви разстройства – запичане и разхлабване. Освежава и оводнява.

Грейпфрут – цитрусовото сокче дезинфекцира и потиска вредоносните бактерии. Много ценна информация за плода и действието му е дадена ТУК: Грейпфрут за 10 болести + отслабване. Как работи?

Джинджифил – коренът има много особено действие. Сварен на чайче, той помага срещу спазматични болки в корема и разсейва газовете, препоръчителен при течни изпражнения. Забавя активността на червата. Чудесен при хранителни отравяния. В същото време при предозиране, джинджифилът дава като стран. ефект разстройство и позиви за повръщане. Употребявайте умерено. ТУК има подробно инфо за лековития корен.

Джинджифил – ползи за отслабване, лечение и в кулинарията. Отглеждане

Кафе при разстройство?

Съществува убеждението, че дъвченето на кафени зърна помага при разстройство. Лекарите обаче настояват, че кафето не лекува, а обратно – провокира диария. Освен това зърната са способни да раздразнят стените на стомаха и червата и да влошат протичането на растройството. Твърди се, че особено рисково е в период на интоксикация да се употребява кафе, още по-малко – с мляко. Те усилват разстройството и правят изпражненията още по-воднисти и слузести.

Какво се яде при разстройство

(диета при стомашни проблеми)

За всички заболявания на червата – остри и хронични, съчетани с диария, е разработен типов диетичен режим под №4. Той е базиран върху идеята за облекчаване на храносм. тракт по време на боледуването му. Заедно с това системата на хранене предоставя условия за намаляване на възпалението, на процесите на ферментиране и гниене и за нормализиране на храносмилането.

Диетата при чревно и стомашно разстройване в значителна степен ограничава всички възможни дразнители на червата – механични, химически и термични. Изключват се храни, които стимулират секрецията на органите от тракта, и които усилват ферментационните и гнилостни процеси. Ястията се варат или готвят на пара и се водеждат до течен или пюриран вид.

Калорийност на менюто – 1800 – 1900 ккал на ден.

диета при разстройство, диета при диария

Стягащи и разхлабващи храни

Разрешени храни са:

 • сухари (без хляб);
 • нетлъсти месни супи на основата на ориз (без зърнени, макаронени, млечни, мазни компоненти);
 • нетлъсти меса и риби (без колбаси, кожа, консерви, хайвер, осолени продукти);
 • от млечните – извара (без пълномаслени млека и др. продукти);
 • яйца – до 2 бр, рохки, на пара или в гозбите (без пържени и твърдо сварени);
 • от зърнените – само оризови каши или от елда, овес (без бобови, макаронени, ечемик и др.);
 • зеленчуци – само в супите, плодове – само стипчиви (без преработени на компоти, сладка и др);
 • мазнини – само кр. масло в ястията (без зехтин).

Други диетични предписания

Хората се доверяват и на „народните“ разбирания за храненето по време на диария. Някои от предписанията съвпадат, други противоречат на диета №4. Например:

Макарони за децата (или попара) – препоръчвана закуска, но според официалната диета нито макароните, нито сиренето са сред позволените храни;

Супа от моркови – полезна и оздравяваща храна, а зеленчуците на супа са позволени. Морковите и картофите са най-полезни за супа при диария;

Зехтин – според нар. рецепти той е подходяща мазнина, според диета № 4 – не;

Банани – режимът, както и ред специалисти, не позволява директна консумация на пресни плодове, вкл. банани. Но някои нар. целители ги препоръчват с уговорката да се спрат, ако в изпражненията се появят несмлени парченца;

Нишесте, брашнена каша – оздравителното хранене изисква ограничаване на кашите, сладките плодове, карт. пюре, киселите с нишесте. Нишестето и бялото брашно затягат, но само приготвени на отвара.

За още инфо по темата ползвайте чуждоезиковите наименования за „ разстройство, диария“: на английски: Diarrhea, на испански: Diarrea, на немски: Durchfall, на френски: Diarrhée, на руски: Понос, диарея, на гръцки: Διάρροια, на турски: İshal.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *