Мляко от смокиня и смокинови листа в спирт за лечение. Рецепти, вреди

♠ Действие и лечебни свойства на мляко от смокиня ♠ Топ рецепти ♠ Отварка от смокинови листа за хемороиди ♠ В спирт ♠ Чай ♠ Тинктура, ликьор ♠ Свежи листа ♠ Плод ♠ Вреди

Съдържание на статията:

Смокинята е близка родственица на познатия ни фикус (на латински Ficus carica). Тя е древно растение, преди хилядолетия познато само в родината й Мала Азия. Днес от нея се ползват и народната, и конвенционалната медицина. От листата й са създадени фармацевтични препарати за псориазис и лишей.

Смокинята лекува щитов. жлеза, ч. дроб и бъбреци. Зрелите плодове церят кашлица, астма, ларингит. Използват се за сваляне на температура и като потогонно средство.

В плодовете има много желязо и са идеални при анемии. Благодарение на огромното си количество калий лекуват болести на сърце и съдове.

Вкусният плод е прекрасен при слабост и рязко отслабване. Той премахва запек, подобрява храносмилането, снижава болката при ревматизъм, лекува възпаления в женската пол. с-ма.

От уникалните свойства на смокинята се ползва и козметиката – против бръчки и недостатъчно овлажняване на кожата.

Действие и лечебни свойства на смокинови листа

Как се лекува със смокиня, ракия от смокиня, вино, ликьор, сладко

Пресни и сушени смокини, листа от смокини и млечният сок – всички лечебни и кулинарни приложения на едно място

Листата се срязват по време на цъфтежа (юни – октомври) и се сушат под навеси. Отделни рецепти искат листата да са срязани преди този период. Листната част на смокинята има свои специфични лечебни области, в които се прилагат:

При ентероколит, колит, разстройства на стомах и черва;
 За язва;
 При фурункулоза, лишей, краста;
 При ангина, фарингит;
 При цистит, камъни в бъбреците;
 При диабет;
 При витилиго;
 За незаздравяващи рани;
 При кожни раздразнения с алергичен произход и от насекоми;
 При лош имунитет, слабост;
 За снижаване на триглицеридите (рисков фактор за сърце и съдове, за метаболитен синдром);
 За понижаване на кръвното;
 При цироза;
 За гнездов косопад и др.

Листата са прекрасни още за при колики, диспепсия, анемии, хемороиди, жълтеница. Те са противоглистно, захаропонижаващо, противотуберкулозно и хепапротекторно средство. Активни са против вируса на херпеса, а също така – срещу рак. Още приложения накратко са дадени ТУК: Защо листата на смокинята са по-полезни от плода й?

Демир бозан билки за бъбреци

Топ рецепти със смокиня и листа

Листата на смокинята са годни за консумация. От тях се правят настойки, отварки, чай, тинктура. Плодът се консумира директно, суши се, преработва се на сок. Влага се в ред целебни формули. Много мощно е смокиновото мляко – белият сок, който избива при отчупване на плода.

За какво и как се ползват листа, плод и мляко от смокиня

Отварка от смокинови листа

Използва се при бронх. астма, кашлица, болести на бъбреците и уринарния тракт.

Рецепта № 1: 3 големи лъжици сух лист (бран преди началото на цъфтежа), се мелят и се пускат за 5 часа в термос със 100° 0.5 л вода. Цярът се взема 4 Х 100 мл.

Рецепта № 2: 1 лъжица млени листа на 200 мл, 100° вода. Запарването –  1 час. Цярът се поема 3 Х 70 или 100 мл.

Чай от смокинови листа

Ще се изненадате, но чаят от листа на смокинята има повече външни приложения, отколкото вътрешни:

⇒ За промиване на рани – той стимулира циркулацията на кръвта и разнася тъмните петна от удари и др. травми. При външното му приложение е важно след обработката да не се излагате под преки слънчеви лъчи, защото рискувате сериозно изгаряне;
 Чаят от смокинов лист се „смърка“ с нос за промиване на ноздрите при болки и инфекции и при затруднено дишане;
 Той се накапва в ушите при болка (затоплен);
 Премахва болката при ужилване и ухапване от насекоми;
 Ползва се за жабурене и гаргара при хрипове, ангина и лош дъх в устната кухина.
 Пие се при всякакви белодробни патологии – астма, бронхит. Превъзходно средство е при воднянка, спазми и конвулсии.

Лист от смокиня, чай, смокинов лист, чай от смокинови листа

Листата на смокинята имат по-благотворни свойства за човека, отколкото сладкият плод. Чаят се вари за лечение на доста заболявания

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За цяр пийте 4 Х 150 мл, пред нахранване 1 час. Или 6 Х 100 мл за по-бърз ефект.

Рецепта: сварете чайна лъжица ситно нарязан лист в 200 мл. Запарете.

Спиртен извлек

от смокинови листа

Приложения

 Като антиоксидантно средство – приготвя се от свежи (не изсушени) листа в съотношение 1:30. Основата е спирт 40%. Престоява 2 седмици на стайна температура. Приема се 3 Х 30 капки на ден.

 За подобряване на храносмилането – от свежи листа. Взема се буркан и се напълва рехаво с листа. Допълва се с аптечен спирт, приготвен така: 95° спирт + минер. вода в равни количества. Тинктурата се слага в хладен, затворен шкаф за 1.5 месеца. След филтриране се мести в затъмнено стъкло. При храносм. разстройства се взема супена – непълна, лъжица и се разтваря в 120 мл вода. Показано четирикратно приложение, винаги преди нахранване.

 При ревматизъм, артрити, артрози – пресни листа през месомелачка и последващо оцеждане на  50 мл сок. Смесване със 100 мл спирт в тъмно стъкло и се слага в хладилника за 2 седмици. Взема се след нахранване по схема:

 • Първото денонощие – по ½ супена лъжица (във вода) на 2 часа;
 • Второто и третото – 5 пъти;
 • Четвърто денонощие – 3 Х 1 чайна лъжица.
Свежи листа от смокиня

Прясно отрязан лист от смокинята помага при лишей. Той се налага на язви, рани, обриви. Превръзка от него ускорява съзряването на циреите.

Сок от пресни листа прекрасно овлажнява суха кожа, лекува акне и рани, „изважда“ брадавици и изсветлява родилни петна. Изсветлява татуировки и дори премахва изцяло някои от тях.

Плод смокиня

Взависимост от сорта плодовете на смокинята имат жълто-зелен или черно-син цвят. Незрелите съдържат млечен сок, много остър на вкус и силен. Зрелите са пълни с малки семенца – целулоза, която избавя от запек. Богати са на соли на калия, магнезия, фосфора, желязото и медта, както и вит. А, В и С.

Ежедневното похапване на прясна смокиня стабилизира кръвното, нормализира обменните процеси и ускорява регенерацията. Хранителните влакнини нормализират храносмилането. Сладкият вкус не е недостатък – фруктозата се всмуква много бавно, което прави смокинята чудесна за вталяване (но по-добре в сушен вид).

В нар.медицина отварка от плодовете на смокинята се прилага при простуди, пристъпи на кашлица, коклюш. При курс от 15 дни тя увеличава съпротивителната способност към респираторни заболявания.

Плод от смокиня, лечение със смокини, полезни свойства,

Смокините са вкусни и лечебни. Те работят пресни, сушени и дори сварени на сладко

Плодовете се ползват за много широк кръг заболявания. Ще ги разгледаме поотделно по-долу. Тук даваме най-често ползваните рецепти за приготвяне на лечебни средства.

Отварка на водна основа: 2 големи лъжици пюриран плод на 350 мл вода. Довежда се до 100° и стои на слабичък котлон 20 мин. Поема се 2 Х 100 мл например за бъбреци, камъни в бъбреците и др.

Отварка на млечна основа: 0.5 л пастьоризирано мляко 3,2% се излива в емайлирана кастрола, загрява се и тогава се слага 1 среден по размер, добре измит пресен или сушен плод. Кипва се и се захлупва плътно. Държи се 0.5 часа на бавен огън, докато намалее на 2/3. Кастролата се увива в одеяло и се оставя до пълно изстиване (отнема 3-4 часа). Смокинята трябва да се е разпаднала (и е отдала всичките си полезни с-ва на млякото).

Млечната настойка се пази в хладилник в добре затворено стъкло. Прави се в посочената доза, защото от втория ден започва да се сгъстява и да влошава качествата си. Млечният елексир е вълшебен най-вече за кашлица, но и при други случаи.

Отварка за 5-дневен детокс: прави се само с първите листа, които излизат върху оголените клони след зимата. Чака се да станат с големина от 4-5 см и се срязват 10 броя. Варят се на много слабо в 1.5 л, докато водата спадне с 1/3 (т.е остатък – 1 л). Прехвърля се в стъкло и на студено. Взема се 3 Х 65 мл, точно стига за 5 дни. Съвет – да е на гладно.

Тинктура от плод: смокините се пасират или мелят. Потапят се във водка в съотношение 25 г смокиня на 100 мл. Държат се 6 дни в стаята и се разклащат. След готовност се прехвърля в хладилника.

Сушени смокини

Сушен, плодът на смокинята съхранява каротиноидите, пектиновите и минер. в-ва, както и ензимите си, като концентрацията им се увеличава.

Преди употреба се сваля кожицата. Ако е твърде жилава, се накисва. Самата вода има лечебни св-ва, защото в нея са преминали минер. в-ва и фруктова захар. Не я изхвърляйте, а я изпийте.

Отвара от сух плод на млечна основа: 20 г сухо в-во + 0.2 л вода. Да е кипната, за да ври направо  на слачибно 10 мин. Отварката – гореща, цери кашлица, бронхит, бронхиална астма, при тумори. Плодът се изяжда.

Сушените смокини имат огромно приложение, дори повече от свежите. Подробностите – по-долу.

Сироп от смокинови листа

Смокинята има пикочогонно и слабително действие. Ползва се

за разхлабване (при запек)

Слабителното свойство на сиропа от плодовете или от листата е дотолкова меко, че е показано и за малки деца.

Сиропът е показан още за кашлица, а приложенията му в кулинарията са десетки – за гарниране на сладоледи, като разхладителна напитка, за сладкиши и пр.

30 листа се промиват отлично и се слагат в кастрола на среден огън, заедно с литър вода. Врат под капак 20 мин. Листата се вадят, а в сока се сипва 1 кг захар. Обратно на котлон се бърка до стопяване. Ври 30 мин. Накрая – 10 г лим. к-на. Сиропът се излива в затоплена бутилка и се слага капаче.

Лечение със смокиня, сироп от смокинови листа, сироп от смокини

Сиропите от плод намират голямо приложение в кулинарията, а от листата се използват повече за лечение

Сироп от плод

Рецепта №1: 400 г смокини се нарязват и се обвиват в марлена торбичка (завързват се два по два срещуположно краищата на парче марля). Пускат се в 1 л вода да поврат на слабо броени минути. Торбичката се вади и се изстисква сока – възможно най-много, докрай. Сокът се подслажда с мед и става сироп;

Рецепта №2: 8 млени смокини се обваряват в 250 мл (20 мин.) и се изваждат. В чистата течност се изсипва чаша захар и обемът се допълва до началното к-во. Вари се до пълно разтваряне на захарта. Добавят се сокът от ½ лимон и символично к-во джинджифил. Прелива се в стъкло.

Като лекарство, сиропът се дозира по 1 лъжица за възрастен и половин – за дете (супена). Помага при кашлица, храносмил. патологии и грип.

Начини на приложение и ползи

(подробно по заболявания)

Ще разгледаме приложението на смокинята (плод, лист, мляко, тинктура и др.) по болести, защото отделни болести се третират с разни средства на основата на фикусовото растение.

За отслабване

Веществата в смокинята, които оказват благотворно въздействие за вталяване, са:

 • Витамини (β-каротин, В1, 3, 6, РР, С);
 • Минел. в-ва на 100 г: натрий – 18 мг,  калий — 268 мг, калций — до 34 мг, магнезий — до 20 мг, фосфор — до 32 мг;
 • Аминокиселини;
 • Пектин;
 • Регулиращи храносмилане ензими.

Компонентите се намира в идеално съотношение, поради което се усвояват добре от тялото.

Ползи за вталяване

По съдържание на калий смокинята превъзхожда бананите и отстъпва само на ядките. Калият е необходимо за оптимално функциониране на мускули, особено сърдечния. Помага да се изведат натрупани течности. Редовната употреба на смокиня в храната е профилактика за работата на сърд.-съд.с-ма.

Смокинята е от полза за жените, защото в нея има екстра желязо и и подпомага анемия. През меструация (особено болезнена) се ядат по 3 плодчета.

В6 отговаря за производството на серотонин и влияе на нивото на холестерола.

Смокинята е растение-носител на омега 3 и 6, необходими за сърд.-съд. и нервна с-ми.

За редуциране на теглото плодът е полезен пресен и сушен. В пресния плод има до 24% захари, а в изсушен вид – до 77%. Сушената смокиня е висококалорична – 214 ккал/100 г. Но тя работи по друг начин. Високата й захарност предизвиква бързо чувство за насищане и с нея не се преяжда.

Отделно,  смокинята съдържа т.нар. баластни в-ва, които също намаляват усещането за глад, а семенцата й работят като фибри – подобряват храносмилането и профилактират запек.

Полезните аминокиселини в смокинята също допринася за вталяване. Така вътреки високата захарност, този плод действа за редукция на теглото. Но ако той се консумира в голямо количество, ще доведе до обратия ефект – което е от полза при рязко отслабване и анемия.

Как се ползва

рецепта за отславане със смокини, примерно меню

Смокинята е с висока захарност, но полезните й съставки подпомагат вталяването, а самият плод засища

За редуциране на теглото няколко пъти в седмицата се заменя едно от дневните хранения (например междинна закуска или вечеря) с 2-3 плодчета. Преди това смокинките се пускат за 30-40 мин. в хладка вода – така хранителните в-ва се усвояват по-добре.

С помощта на смокини в храната значително се снижава стресът, който тялото изпитва по време на вталяване и се попълват запасите от минерали, хран. в-ва, витамини.

Полезен съвет: ако по време на диета ви се прииска нещо вкусничко, бонбоните са нарушение, но 2-3 смокини не са, дори са от полза. Един плод съдържа средно 40-50 ккал, 2 г въгл. и практически няма мазнини.

Вкусна рецепта за отслабване

5 сушени смокини, 100 г стафиди, 100 г суш. кайсии, 150 г суш. сливи, 200 г обезмасл. извара, 150 г йогурт, кис.мляко или кефир. Плодовете се надробяват и смесват с млечния компонент. Получава се вкусно похапване, с което се заменя основно хранене.

За разхлабване (при запек)

За оздравяване на храносмил. тракт се прилагат пресни смокини и отварка. При наличие на понижена или повишена киселинност, патологични съст. като язва, гастрит, помага следната формула:

4 сушени плодчета + 0.5 л вода, кипват се и веднага се дръпват от печката. Покриват се с одеяло да стоят 6 часа. Отварката се взема сутрин след събуждане.

Посочената формула помага да се регулира храномилането без медикаменти. Освен това размекнатите плодчета се изяждат, за да подпомогнат и те процеса със своята целулоза (за моториката на червата).

За кашлица

Както посочихме, смокинята е перфектна за лечение и профилактиране на остри респираторни заболявания – най-вече болезненост в гърлото и кашлица. Най-популярна е рецептата на млечна основа. Ползвайте дадената по-горе или следната:

0.6 л прясно (желателно домашно и мазно) мляко и 4 големи смокини от виолетовите. Плодчетата се заливат с млякото и се кипват. Вари се до преполовяване на течността – на бавно и под капак, с периодично бъркане. Готовата течност се филтрира и се взема 4 Х 50 мл.

Ако кашлицата е раздираща, посочената доза се увеличава без риск. Ползата от млечната настойка е доказана при простуди.

Като противовирусно средство

Чаят от смокиня помага за възстановяване на защитните функции на тялото. В период на епидемии от ОРВИ пийте редовно чайче срещу прихващане на вируси.

Противовирусна активност има чаят от плод: 1 плод за чаша, сварява се и леко се охлажда. За вкус и допълнителна полза – лимон и джинджифил. Пие се периодично.

За хемороиди
Лечение на хемороиди със смокини

Редовното приемане на смокини за около 3 седмици намалява хемороидите и значително облекчава неприятните усещания

В лечението на хемороиди смокинята има вековен стаж. Освен прякото въздействие, тя възстановява чревната микрофлора, а семената избавят от запек – а тези патологии често са в основата на появата на хемороидите.

Рецепта: накиснете 4 плода в чаша хладичка вода и след 8-9 часа ги изяжте, а напоената с целебни в-ва вода – изпийте. Значим резултат  – чрез минимум 3-седмичен курс.

При стомашно разстройство

Някои сушени плодове като слива, кайсия и смокиня са препоръчителна храна по време на стомашни разстройства, придружени с учестено и втечнено изхождане. Смокинята притежава естествено слабително д-вие, но и предизвиква разстройство, ако се прекали с нея. Умереното количество – обратно, успява да регулира храносм. с-ма.

Затова по-безопасно е използването на отвара от листата на дървото. Тя е активна спрямо колит, дизентерия, като антибактериално и противопаразитно средство. Приложете рецептата по-горе.

Много подробно за разтройството даваме ТУК:

Разстройство: кога и как се лекува. Схеми, лекарства, билки

За бъбреци (чай)

Ако пациентът няма камъни в бъбреците, може да приема за лечение и профилактика на отделителна с-ма чай от смокинов лист.

Съберете листа преди да започне цъфтежът, смелете ги и ги отделете за 1 доза 3 големи л. + 0.5 л вода. Кипнете я и залейте листата. След охлаждане вземайте на празен стомах по 100 мл. Терапевтичната схема е с продължителност от 2 седмици до 6 мес. според патологията.

При бременност

За бременните е от полза свойството на смокинята да нормализира работата на храносм. с-ма. Честото използване на смесен сок с моркови предпазва от киселини, а сушеният плод профилактира запек и нормализира чревната моторика.

Бременните нека не забравят, че смокинята е калорична. В последните месеци нека я похапват в умерени количества.

При лактация

За кърмещите е от полза способността на растението да възстановява хормоналния фон, да стабилизира процесите и имунната защита. Върху качеството на кърмата не оказва влияние.

За високо кръвно

Плодът оказва пикочогонен ефект, чрез който се снижава кръвното налягане.

Смокиня вместо аспирин за разреждане на кръвта

Етеричните масла нормализират кръвния състав и пречат на сгъстяването. Така се заменя аспиринът, който също разрежда, но пък влияе зле на стомаха. За разлика от него смокинята върши това по естествен начин.

Смокиня за разреждане на кръвта и снижаване на кръвно се взема по следната схема: 1 плод на дене в течените на 30 дни. Пауза от 30 дни и повторение.

Подробен обзор на средствата за нормализиране на кръвно сме дали ТУК:

Сваляне на кръвното. 20+ начина за бързо смъкване на високо кръвно налягане

При диабет

На пръв поглед захарният диабет е несъвместим с толкова високо захарен плод като смокинята. В противопоказанията й често се сочи това заболяване, особено ако в инсулинозависима форма.

Но въпросът тук не е еднозначен. Смокинята носи ползи, жизнено-важни за диабетиците:

 • Нормализиране на функцията на бъбреците, пикочогонно д-вие;
 • Подобрява работата на ч. дроб и далак;
 • Помага да резорбцията на тромби;
 • Подобряване на състоянието на стом. лигавица;
 • Овладяване на сърцебиенето и намаляване на тонуса на съдовете;
 • Увеличава к-вото на хемоглобина;
 • Притежава меко слабително д-вие.

Още един плюс при диабета е, че в смокинята има много пектин. Влакната от този вид абсорбират всички вредни в-ва, в това число холестерола, в червата и ускоряват извеждането им организма. А това е благотворно при диабет.

И най-важното: в смокинята има мн. калий за удържане на по-нормално ниво кръвн. захар.

Извод: при диабет в лека и средна степен смокинята е полезна – пресна и в ограничено количество. 80 г плод се равнява на 1 ХЕ.

Смокинята е противопоказана само за тежките форми на диабет. Причината е не толкова в голямото количество фруктоза и глюкоза, колкото в съдържанието на ензима фицин. Неговата функция е намаляване на кръвосъсирването. Но при тежките форми на диабет често възникват рани и язви, които бавно и лошо заздравяват. За такива случаи смокинута с нейния фицин е противопоказана.

Внимание: за диабетиците само пресният плод има оздравителна функция.

При астма

Отвара от плодовете отлично лекува бронхиална астма. Смокинята помага да се отстранят трудностите с дишането, помага да се изведат секретите.

Измийте три сушени плода, накиснете ги във водичка и изчакайте 1 нощ. След събуждането изяжте плода и изпийте сокчето. Прави се с месеци, но още в началните етапи дава видимо облекчаване на симптомите.

Лечението на астма в подробности даваме ТУК:

Лечение на астма – на помощ идват мощните билки

При обриви и кожни раздразнения

В тази област влизат в действие листата – те са цяр за сърбежи, обриви и всякакви кожни раздразнения и образувания. Сокът имат противоалергично действие – идеално мазило след ухапване от комар, пчела, оса. И в същото време действа и при обриви от нервен характер (от напрежение).

За кожни проблеми се маже сокът, изстискан от листата, а на негова основа се приготвя и лечебна маз. Формулата е:

Смелете няколко сочни листа смокиня в кафемелачка, блендер или месомелачка. Целта ви е да изстискате от тях 4 големи лъжици сок (около 60-80 мл). Разтопете още толкова парафин и изсипете в него сокчето, заедно с 5 капки етер. масло от мента. Мазилото се изсипва в удобна кутийка и се държи на студено. Нанася се на тънко. Показано и безопасно е за деца.

За щитовидна жлеза

Сушената смокиня цери гуша. Нар. целители смятат, че е достатъчно хапването на 4 до 6 броя на ден. Паралелно се пие отвара от сушен плод. Удобна рецепта е следната:

Залейте с 200 мл вода 4 плодчета и дръжте 5 часа. Представлява единична доза, която се взема след събуждане. Терапията е за няколко месеца. Всяка нощ накисвайте смокините и изпивайте сокчето сутринта.

За кожа и коса
Маски за коса със смокиня, лечение на коса със смокиня

Благотворното въздействие на смокинята върху косата е открито и от козметичните компании: готова маска за коса със смокиня

Ползата от смокинята в тази област е достатъчно добре изследвана и се базира на научни наблюдения. Антиоксидантите в растението забавят възрастовите процеси, намаляват риска от разрушаване на космения фоликул, забързват растенето на косата.

Маска – 3 смокини, 50 г кис.мляко, 50 мл лим.сок, 25 мл сметана. Смокините се пасират и смесват с всички компоненти. Нанася се по цялата коса, до връхчетата. Отмиването е с шампоан.

За потентност

3 смокини на ден нормализират обмена на веществата в цялото тяло, подобряват кислородното хранене на всяка клетка. Резултатът: повишава се либидото и качеството на пол. живот.

При климакс

И тук, както при потентността, разковничето е общото нормализиране на процесите в тялото. По този път се отстраняват негативните външни прояви на хормонално нестабилния възрастов преход. Цялостното ликвидиране на проявите на менопаузата не е възможно, но смокинята максимално облекчава дискомфорта. За хормонален дисбаланс се препоръчва следното:

4 сушени плодчета + 200 мл + мед и 5 капки масълце от маточина. Хомогенизирате и прилагате по 1 супена четирикратно.

При висока температура

и инфекции в устата

1 голяма смокиня се пюрира и се сварява за 10’ в 300 мл. Охлажда се и прецежда. Пиене – 4-кратно.

При умора, слабост, нервно изтощение

4-5 плода се киснат в чаша мляко. Като се напоят, се пюрират. От това се яде на 4 пъти.

Цистит

3 -5 плода врат 5 мин. на слабичък огън в 200 мл и после се размиват. Приема се отделно от храната няколко пъти.

И накрая, смокинята подобрява работата на мозъка и е препоръчителна по време на интелектуални натоварвания и в творчески процеси като рисуване, композиране, писане и др.

Цена, на която може да се купят листа

Смокинята у нас е достатъчно достъпно дърво, но все пак в аптеките има и сушени, пакетирани. Купуването има смисъл за рецепти със сушени листа, доколкото изсушаването на листата отнема време и към него има специфични изисквания.

Кутия с 50 г струва 1.40 лв.

Мляко от смокиня

Премахване на брадавици с мляко от смокиня, лечение, смокиня, смокинови листа

При лечение с млечния сок, който отделя незрялата смокиня и дръжката при отчупване, носи риск от изгаряне. Прилагайте внимателно и тествайте преди това

Много мощно, много рисково средство. Млякото, което избива при отчупване на незрял плод, гори брадавици, но заедно с тях гори и околната тъкан. Затова: внимание! А здравите тъкани около болното място се подмазват с мазен крем за предпазване. Повече за рисковете прочетете в раздела за страничните ефекти по-долу.

Смокиновото мляко се маже на рани и абсцеси, лекува акне, премахва брадавици, папиломи и кокоши трън. Предписва се дори за кожен рак.

Брадавица, папилома, кокоши трън

В момента на откъсването на листо или плод, от среза започва да избива плътно-бял сок, подобен на мляко. Той е в ограничено количество, затова не се бавете да го нанесете върху кожното образувание. Размазвайте точно и се старайте да не засягате околните тъкани.

За премахването на брадавица и папилома се изисква 4-5-кратно мазане всеки ден, докато образуванието изсъхне и опада само.

Подобно, но по-слабо и не така рисково действие има плодът, пасиран и наложен за 30 минути върху образуванието. Подобно лечение отнема над 3 седмици.

Премахването на папиломи и брадавици е разгледано в дълбочина ТУК:

Премахване на папиломи в домашни условия с конец, с лекарства, при лекар. Как изглеждат?

Кокошият трън изисква малко подготовка – той се кисне в топла ваничка за размекване. Почиства се от най-излющената мъртва тъкан и тогава се намазва с мляко. Потъмняването е знак, че клетките почват да се умъртвяват. Тогава пристъпете към механично премахване.

При псориазис

Смокинята има стаж в дерматологията – във фармацевтични препарати за псориазис, дерматити, хиперпигментация. Залага се на съдържанието му на вит. РР.

При лечение на псориазис се прави двойна атака – вътрешно и външно, съчетано много внимателно с ултравиолетово облъчване.

Петър Димков също препоръчва мляко от смокиня за псориазис. Той дава сутрин, след измиване, обхванатите от заболяването места да се обтрият с тампон, потопен в мляко от сурови смокини.

Същата рецепта се потвърждава и от проф. Христо Мермерски – обтриване на засегнатите участъци от мляко от скършен лист смокиня или от незрял плод. Хари Маресков, който 15 години живее с псориазиса и заради него е обиколил десетки специалисти, свидетелства, че единственото с-во,което му е помогнало, е млякото от смокиня. При това той постига такъв ефект само за няколко намазвания в рамките на един сезон. Ето подробностите:лечение на псориазис с млечен сок от смокиня

Други кожни болести

При витилиго лишените от пигментация участъци от кожата ежедневно, по 4 пъти, се обтриват със сок, разреден с водка в равни количества.

Смокинята премахва и мазоли – при намазване със сок или налагане с разрязан плод (срезът към мазола).

Ракия от смокини

Формулата малко се отличава от общата схема за приготвяне на плодова ракия. Разликата е само в количеството захар, която се изисква при различните плодове.

Смокинова ракия се прави от млени плодчета. Не се мият предварително, защото на повърхността им се намират дрожди, които сами стартират ферментацията. Като правило процесът тече два дни. Ако той не протече до край, може да се добави немного захар. Ако се сгъсти прекалено, се долива водичка.

Ферментация, захарност

на смокините

Плодовете имат различна захарност – ниска, средна или висока. Смокинята спада към последната група – високо съдържание (на 100 г средно 20 г захар). В сушен вид тя достига до 40 г в зависимост от консистенцията.

В суровината количеството на захарта трябва да бъде 25% – не повече и не по-малко. Останалите 75% са плодно пюре. Процесът на дестилация е стандартен. Ракията от смокини е приятна, ако бъде около 38 градуса.

Алтернативна рецепта

за смокинова ракия

2.5 кг смок., 1.5 кг захар, 30 г лимон. сок, дрожди

Смокините се измиват. Ако са големи и твърди, обвивката им трябва да се размекне. Затова плодовете се нарязват и се полагат на огъня. Щом закипят, се добавят захарта и лим. сок. Сместа се държи мъничко и се сваля.

Плодната маса изстива и се смила в блендер. Прехвърля се в съд и се пълни на ¾ от обема. Добавят се дрожди, защото естествените са измити в началото. Разбъркване и покриване с фолио, в което се правят няколко неголеми прореза. Те са необходими, за да излизат газовете.

Ферментацията тече 3 денонощия. Фолиото се сваля и от повърхността на водата се убира ненужният слой суровина. Бъркане и пак покриване с надупченото фолио. След няколко дни продурата се повтаря. На третия път плодовата маса е готова за дестилация. Схемата за нея също е стандартна.

Трета рецепта

15 л млени смокини, 5 кг захар, 4 бр лимонтузу, 15 л вода. Плодовото пюре отлежава на около 20 градуса ср. температура. Пускаме и разтворените във водата захар и лимонтузу, покриваме съда и периодично отваряме за бъркане. Дрожди не са потребни, освен ако не желаете по-бърза ферментация.

Купувам, продавам

(цена на смокини и на ракия)

смокинова ракия, смокиново вино, рецепта, захарност на смокиня, ферментация

С високата си захарност и чудесен вкус смокинята е идеална суровина за ракия, вино и ликьори

Хората, които имат в дворовете си смокини или достъп до диворастящи дръвчета, нямат пречки да си приготвят ракия. За останалите обаче домашната напитка ще излезе доста скъпа. Този август (2017) цената на виолетовите сладки плодчета стигна до 5 лв, а в началото на септември се установи на 3.50 лв (борсови цени). За сравнение същите месеци на 2016 г. плодът се е продавал на борсите за 1.50 – 2 лв за кг.

Цената на домашната смокинова ракия също е по-висока от обичайните видове. Докато гроздовата, сливовата и други плодови ракии вървят от 5 до 11 лева, смокиновата се предлага на 9.50 – 10 лв за половинка. За сравнение – фабричната смокинова надхвърля 27-28 лв.

Вино от смокини

Домашното вино от смокини има вълшебен вкус и оригинален аромат.

Рецепта

1 кг смок., 20 бр боровинки, 3.5 л вода, 10 г дрожди обикновени, 10 г винени дрожди, 1 кг захар на бучки

Тази формула е точно със захар на бучки. Обикновено във винопроизводството такава технология не се прилага, но при нея виното става най-сладко и приятно на вкус.

От захарта и водата кипваме сироп. Охлаждаме и пускаме нарязаните на дребно смокини, боровинките и всички дрожди. Сместа се слага в дълбок съд. Гърлото се завързва стегнато с плътна тъкан. В това състояние се оставя за 2 седмици.

После пригответе нова партида сироп и го излейте в съда. Без бъркане. След 14 дни много интензивно се разбърква цялото съдържание и се оставя за още 2 седмици. Накрая профилтрирайте виното и приберете на тъмно.

Вино от сухи смокини

1.5 кг сухи смок., 1 кг захар, 10 г винени дрожди, 4 л вода

Смокините се режат на дребно и се слагат в съд от поне 8 л. Приготвя се сироп от водата и захарта и когато кипне, огънят се намалява. Сиропът ври5 мин., през които става средно гъст. Охлажва се и се добавя към смокините. Пускат се и дрождите. Гърлото се покрива с пергаментова хартия, в която се резват няколко среза. Съдът се разполага на тъмно и достатъчно топло място. Там ще протече ферментацията. Не го закачайте 1 месец, дори местенето на съда е забранено. В помещението се държи равна температура.

Виното е готово, когато всички плодови късчета потънат на дъното. Когато видите това, внимателно прецедете напитката няколко пъти – през гъстичка марля. Накрая виното се разлива в стъкло и добре се затапва. Прибира се на прохладно и тъмно.

Ликьор от смокини

Домашният ликьор по тази рецепта се запомня със сладко-пикантния си вкус с фруктови нотки и устойчив аробат на подправки. Дори опитните дегустатори не се досещат от какво е направена напитката. Получава се десертен ликьор с умерена спиртност, който не изисква мезе (21-23 %)

В качеството на алкохолна основа се използва евтин, но натурален коняк – дъбилните нотки прекрасно допълват смокинята и подправките. Конякът почти пълноценно се заменя с водка, хубава ракия или разреден до 40-45% етилов спирт (но вкусът на напитката леко ще се влоши).

Съставки: 750 мл алкохол, 8 броя пресни или 6 броя сушени смокини, 350 мл течен мед, 250 мл вода, 3 пакетчета масала чай (или 1 чайна с връх лъжица, ако е насипен).

Масала е черен чай с индийски подправки и билки – канела, джинджифил, ч. пипер, карамфил и др. За предпочитане е на пакетчета, защото по-лесно ще се отстрани впоследствие. За получаване на мек вкус идеално подхожда течен цветен мед.

Рецепта

Водата – до 100° исе дърпа от котлона. Добавя се чаят и се пари 3 мин. Пакетчетата се махат, а течността се охлажда до 40°C. Разтваря се медът. Охлаждаме сиропа.

В стъклен съд се нарязват на късчета смокините и се добавят алкохолът и охладения сироп. Съдът се затваря херметично. Оставя се за 3 дни на топло и тъмно. Разклаща се на 24 часа.

Готовият домашен ликьор от смокиня се прекарва през марля. Пробва се и евентуално се доподслажда с мед. Напитката се профилтрира през филтър за каже, за да се убере мътилката. Разлива се в бутилки за съхранение, плътно затворени.

Ликьорът има годност 1 година, ако се пази на тъмно.

Сушени смокини

как се сушат смокини, употреба на сушени смокини

Плодът не губи полезните си свойства при сушенето, напротив – концентрира ги

Сушените плодчета съдържат в себе си бета-каротин и витамин В в количеството, характерно и за пресните. Но концентрацията на глюкоза е много по-голяма. Като цяло сушеният плод е не по-малко полезен от свежия. Той съдържа пектини, магнезий, калций. Всичките му компоненти подобряват работата на нервната с-ма. Суш. смокиня повишава настроението, спокойствието и усещането за мир и баланс.

Полза от суш. смокиня:

 • Повишава хемоглобина;
 • Снижава нивото на холестерола;
 • Нормализира кръвното;
 • Нормализира кръвотворенето;
 • Подобрява работата на сърцето и умствената дейност;
 • Ускорява регенерацията на клетките.
В ябълков оцет за отслабване

Просто домашно средство за отслабване се базира на яб. оцет и сушен плод.

Съотношение: 200 мл оцет за 3 броя плодчета.

Набодете смокините на клечки за зъби и го сложете в съд с капак. Залейте с оцета и киснете една нощ. Сутринта извадете смокините и ги изяжте, а вечерта сложете в същия оцет други 3 плодчета. 200 мл оцет стигат за около седмица. На 8-я денсменете оцета с пресен и продължете още една седмица.

Описаната рецепта ускорява метаболизма, очиства тялото и зарежда с витамини.

Сушени смокини при запек

Заради голямото количество целулоза и пектин, плодът на смокинята е признато средство за лечение на запек. Ползва се и свеж, и сушен плод, но сушеният е за предпочитане при съпътстващи стом.-чр. проблеми. Той очиства стомаха и се бори с цялостната интоксикация.

Рецепта със сушена смокиня: няколко плода се накисват в зехтин за денонощие. Изяждат се сутринта, преди всякаква храна. Ежедневното приложение в течение на месец регулира изхождането и профилактира евентуални следващи затягания.

Рецепта с пресен плод: 150 г млени смокини + кипяща 0.5 л вода. Киснат 5 часа. Течността се оцежда и се поема на мънички порции пет или шесткратно. Ефектът – след 3 дни.

Сушене на смокини

Смокинята има малка трайност. Дори в хладилник може да издържи до 10 дни. Промишлено сушените и пакетирани плодове пък са обработени. Сушенето в дом. условия си остава незаменим метод за хора, които възнамеряват да ползват плода редовно за лечение или държат на неговото присъствие в менюто си.

Как се сушат

Смокинята, както и всички други плодове, се суши по два начина: изкуствен и естествен. Преди това плодовете се събират и подготвят за сушене.

Сдобийте се с отлично узрели плодчета. В идеалния случай те сами са паднали от дървото. Своеобразен показател за зрелостта на смокинята е разпукването най-отдолу. За да се избегне замърсяване, под дървото се постила чист чаршаф.

Падналите плодове се сортират. За сушене са пригодни абсолютно чистите и цели смокини. От леко повредените може да приготвите сладко или друга зимнина с варене.

Смокинята не се мие. Това позволява и в сушен вид тя да запази всички полезни с-ва. Ако все пак държите на измиването, то трябва да стане много фино и внимателно, за да не се смъкне деликатната кожица. Направете го с душ или пулверизатор.

Подсушените плодове (ако са били мити) се пускат за няколко секунди в кипящ захарен сироп – срещу евентуална ферментация. Плодовете се вадят и се нареждат на дървена решетка с горната част (откъм дръжката) нагоре. Ако завали, както и през нощта, смокините се прибират на закрито. През 2 дни се обръщат, за да не се „залежат“.

Технология

за сушене на смокини

как се сушат смокини, употреба на сушени смокини

Различни технологии за сушене на смокини

За 7 – 9 дни плодовете се поизсушават и може да се махнат от решетката. Те леко се притискат, за да получат обичайната плоска форма (като диск),  и се нанизват на конец. Окачат се под навес за окончателно доизсушаване.

Крайното изсушаване се прави на слънце, но може и във фурна или на газ, макар че вкусът леко ще се промени от топлинната обработка.

Сушене на смокини

в сушилня

Сортирайте зрелите плодове и ги измийте. Нарежете на късчета и внимателно ги наредете в електическата сушилня. Стандартна машина поема около 3 кг плод на 6 реда.

Включете уреда на темп. режим 55° и сушете 9 часа. Температ. в помещението със сушилнята,  е 22°.

От 3 кг зрели смокини се получават около 700 г сушени с ухание на пресен плод. Ако плодът се е запазил нежен, мек и еластичен, значи процесът на сушене е проведен правилно. Качествено изсушените смокини остават еластични. Те се пазят стъкло под вакуумен капак. Така се предпазват от появата на плесен и проникване на болестотворни бактерии.

Цена на сушени смокини

Насипните се продават на цена около 27 лв за кг, докато цената при малките разфасовки силно варира според производителя. Примери: 200 г за 3.90 лв, 5.50 лв, 7.50 лв и т.н.

Други ценни рецепти

Захаросани смокини

(рецепта)

Захаросаните плодове се съхраняват дълго извън хладилник.

Подгответе смокините, като ги измиете и ги разрежете на половинки. Пуснете в кипяща вода, за да омекнат – за 4 мин. Извадете. Измерете от водата 300 мл и добавете 175 г захар. Кипнете, бъркайки с дървена бъркалка до напълното изчезване на захарта. Залейте плодовете със сиропа и покрийте с лист пергаментова хартия. Оставете 24 часа на топло.

Извадете плодовете, а сиропа върнете в кастролата, заедно с други 50 г захар. Кипнете, бъркайки с дървена бъркалка. Отново залейте плодовете със сиропа и покрийте с пергамент – за още 24 часа. Направете го 5 пъти.

На 8-я път в сиропа се слагат не 50, а 75 г захар и се оставят за 48 часа. На следващата стъпка пак добавете 75 г захар, но оставете за 4 денонощия.

Когато минат, пробвайте смокините. Ако искате да станат още по-сладки, ги оставете в сиропа за няколко дни.

Накрая плодът се вади от сиропа и се разполага на решетка за 24 – 48 дни за изсушаване. Готовите плодчета се полагат в картонена кутия, с пергамент между всеки слой.

Замразяване

Замразените смокини в пълна зрялост, особено в захарен сироп, добре съхраняват вкус и свойства.

Преди замразяване плодовете се сортират, мият се и им се отделя водата. Опаковат се в картон и се слагат във фризер.

Друга технология е плодът да се нареже на парченца и да се посипи със захар (4-6:1).

Сладко от зрели и зелени смокини
рецепта за сладко от смокини

Сладкото от смокини е уникално лакомство

Лечението със смокини може да бъде и сладко. Всички знаем как сладкото от малини понижава температурата, но смокиновото го превъзхожда в тоза отношение трикратно. А като лакомство, то е ненадминато.

Сладкото се вари от цели плодове, както и от млени ( конфитюр).

Сладко от млени смокини

Смокините се мелят и засипват 1:1 със захар за най-малко 5 часа. Нагряват се докато закипят, образувайки гъсти мехури. Цветът става по-тъмен, придобивайки кехлибарен оттенък.

Сладко от цели плодове

Измийте плодовете и ги почистете от дръжките. Пригответе сироп: на 1 л – 1.2 л захар. Кипнете и залейте смокините с горещия сироп. Оставете ги и на следващия ден добавете лим. сок (произволно количество). Отново кипнете и оставете. На третия ден пак кипнете сладкото и го пресипете в буркани.

А ето и една видео рецепта за сладко от белени смокини:

Растението смокиня

Смокинята е субтропично плодно дърво от рода Фикус. По родните й места я наричат Карийски фикус. Тя е вероятно най-древното култивирано дърво. В 13 в преди Новата ера е играла важна роля в селското стопанство на древното царство Пилос, описано от Омир.

Те е ниска дръвче, достига до 8 метра. Кора – гладка, листа – до 25 см. Незрелият плод е зелен, а зрелият придобива кафяво-виолетов цвят. При разчупване клонките и неудрелия плод отделя млечнобял сок.

Кактусова смокиня

Въпреки идентичността на имената, тя е друг вид растение – от семейство кактусови. Плодовете му са ядивни, но сладко-кисели.

Оси и смокини

Смокинята е особено дърво. Няма да видите цвят по нея, защото той е миниатюрен и се разполага в средата на плода. В едни плодове порастват женски, а в други – мъжки цветове. Опрашването се извършва от оси, които се вмъкват в плодчетата, за да снесат яйцата си. По този начин те осигуряват размножаването на растението, но загиват.

Смокинова оса

как се отглежда смокиня, смокинова оса

Смокиновите оси не могат да живеят без смокините и обратното

Смокиновите оси снасят в центъра на плода. В пътя си до него обаче те губят крилата си и не могат да продължат живота си. В смокинята те снасят и загиват, след което плодът ги асимилира напълно. Процесът е сложен и има специфика според това дали осата ще влезе в плод с женски или плод с мъжки цвят. Важното е, че смокиновите оси (които са стотици видове) и смокините имат взаимообвързан цикъл.

Отглеждане

Отглеждането на смокиня е специфична (особено в северните страни), но увлекателна работа. Като дръвче, тя има преимущества: не е особено взискателна към почвата. Расте добре и в камениска, и в пясъчна. Има възможност от нея да се получи двойна реколта – в средата на лятото и през есента. Много сортове са устойчиви към зимния студ и не поставят ограничения спрямо климатичните условия.

Къде да посадим смокиня?
 1. На добре осветено място;
 2. Защитено от пряк вятър;
 3. Желателно от южната страна на дома, за да се обезпечи достатъчно слънце;
 4. Дълбочина на подпочвените води – не повече от 2.5-3 м.;
 5. На равна повърхност на участъка или полегат хълм.
Кога да посадим смокинята?

По отношение на подходящото време има много точно изискване – от средата до края на март, непосредствено след затопляне.

Как да изберем сорт?

Днес има множество разнообразни сортове, затова може много да се разсъждава кой е по-добър. При избора отчетете спрямо собствените си условия и изисквания следните параметри:

 1. Студоустойчивост – допустимата минусова температура за преживяване на дръвчето;
 2. Срок на узряване на плодовете;
 3. Обилност на реколтата;
 4. Размер на плода и особености на вкуса на конкретния сорт.

Популярни са Brown Turkey, Сан Педро, Брънсуик, студоустойчивата Жълта, Далматинска, Кордерия, Кадота и др.

Размножаване

Изберете двугодишна фиданка с две странични клонки – степента на преживяемост е значително по-висока и плодовитостта настъпва по-рано.

Въпреки че дървото е невзискателно към земята, тя задължително трябва да се подготви. Това ще помогне на растението да се развие по-бързо и да даде по-богат урожай.

Последователност в подготовка на почвата:

 • Премахнете най-горния пласт почва на мястото, където ще посадите смокинята;
 • Смесете изгребаната почва с равни части пясък, хумус и гнили листа.
 • Последователно в засаждането:
 • Изкопайте яма с дълбочина 1 метър и със същия размер диаметър;
 • Укрепете стените с тухли, на дъното формирайте дренаж от начупен кирпич с дебелина 30 см, уплътнете;
 • Добавете в изкопаната пръст костно брашно 2:1 и малко дребен чакъл;
 • Изсепете част от сместа на дъното на ямата, установете младото дръвче и добавете остатъка. Леко трамбовайте.

Има и други начини за захващане на смокиня – от семе (практикува се само с научни цели) и от резници. Ако сте начинаещи, ще ви помогне следващото видео:

Грижа за смокинята

Смокинята изисква някои специфични процедури:

 • Своевременно поливане;
 • Редовно подхранване;
 • Обрязване на клонките;
 • Размножаване;
 • Евентуално – предпазване от зимните студове.

Запознайте се с особеностите при отглеждането на смокиня, за да осигурите пълноценно развитие на дръвчето и богат плод.

 1. Непосредствено след посаждането умерено поливайте на 3 дни, за да помогнете за укореняването;
 2. През 3 седмици по време на вегетацията внасяйте течни торове. Избягвайте препаратите с високо съдържание на азот;
 3. Своевременно провеждайте резитба на младите издънки, оставяйки само до 4 добре развити клонки с дължина 40 – 50 см;
 4. Направете пълноценна резитба 1 месец след опадането на всички листа;
 5. При отделяне на сухите клонки, изрязвайте до самата основа.

Правилна резитба на смокиня ще видите във видеото:

За зимата направете укритие за дръвчето, ако е ветровито. То издържа на студ, но не и в комбинация с леден вятър.

Зреене

Събирайте само напълно зрелите плодове. Внимателно късайте смокинките, за да не ги смачкате.

Възможни вреди на млякото

(сока)

При беритбата има една важна особеност – млечният сок, който излиза при пречупване на дръжката, има изгарящо и алергенно действие спрямо кожата на ръцете. При невнимание фицин-съдържащото мляко може да провокира дерматит. Затова смокинята се бере с ръкавици или с голи ръце, които обилно са намаслени. Накрая се измийте със спирт.

Опасности при бране на смокини
бране на смокини, опасности, рискове, смокиново мляко, млечен сок от смокиня

Споделете и вие своя опит с листата от смокиня! Ползвайте формата за коментари по-долу!

Опитни хора предупреждават и за неприятни реакции от вдишането на мъхчета по време на брането – алергени, които биха затруднили дишането или да провокират замайване, слабост.

Болести по смокинята: по кора и дървесина. Вредители: щитоносни и листни въшки, акари.

Има ли вреди от смокинята?

Плодовете съдържат оксалати, които в тялото кристализират и извличат необходимия на човека калций. Създава се риск за образуване на т.нар. оксалатни камъни.

Високозахарните смокини се употребяват от диабетиците с отчитане на ХЕ или въобще се избягват. Те не са подходяща храна за хора с някои чревни проблеми.

Стр. ефект

Не яжте смокини преди и по време на пътуване и когато ви предстои дълъг и натоварен ден. Плодът има изразено разхлабително действие и може да наруши плановете ви.

За още инфо ползвайте чуждоезиковите наименования на смокинята: на английски тя е Common fig, на испански: higuera, на латински: Ficus carica, на немски: Echte Feige, на руски: Инжир, на гръцки: Συκιά, на турски: İncir.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.