Английска сол: за отслабване, пречистване и лечение. Точните дози

♠ Действие ♠ Как се пие ♠ Колко време ♠ Разфасовки ♠ Цена ♠ Продукти ♠ Ползи от англ. сол ♠ При запек ♠ За пречистване на тялото ♠ На дебелото черво ♠ За детоксикация ♠ За ч. дроб и жлъчка ♠ При глисти, паразити ♠ За сърце ♠ При главоболие ♠ За кръвна захар ♠ При грип ♠ За отслабване ♠ Диета ♠ Мнения

Още в текста:

Английска сол за коса, лице, тяло ♠ Маски ♠ Против акне ♠ Ексфолиант ♠ Против целулит ♠ Вана с англ. сол ♠ При слънчево изгаряне ♠ Против гъбички ♠ При подагра ♠ При артрит ♠ При навяхване ♠ При болка и крампи ♠ При стрес ♠ При рани и възпаление ♠ Английска сол за цветята ♠ За градината ♠ Ледено стъкло ♠ Вреди и противопоказания

Солите на сярната киселина (SO4) влизат в ред значими за човека химични съединения. С калция те правят гипс, с медта – син камък, с желязото – зелен, а с магнезия – добре познатата ни английска сол.

Химичното име е магнезиев сулфат. Използва се в медицинската практика достатъчно дълго, по което съдим за високата му ефикасност в лечението на голямо количество патологии.

Действие на англ. сол

Тя се взема против аритмия, гърчове, спазми и запек. Разширява кръвоносните пътища и сваля налягането в тях. Работи като успокоително, слабително и жлъчегонно. С него гинеколозите отпускат маточната мускулатура (срещу преждевременно раждане).

Познат повече като английска сол, из Европа – като епсомова (епсом) сол, магнез. сулфат обладава широк спектър на въздействие. Това го отнася към симптоматичните средства, които облекчават състоянието при най-разнообразни заболявания.

Терапевтичните ефекти на препарата се различават според

отслабване, лечение, пречистване с английска сол

Английската сол е отдавна известно средство за спешна помощ. За какво още помага?

форма и начин на приложение

На прах: прахообразният магнез. сулфат не се поема вътрешно в чист вид. Той се съединява с вода (100°), за да се получи суспензия. Няма зависимост между приемането на английска сол и храна. Прахообразната форма се ползва предимно като слабително и жлъчегонно. Стандартна дозировка е 25 г/ 100 мл.

Разтворена за венозно вливане: показано при отравяне с живак, олово и арсеник. Стандартна дозировка е 5-10 г прахообр. в-во/ 100 мл. От така изготвения разтвор едноразово – до 10 мл!

На ампули за инжектиране: въвежда се венозно и мускулно (според желаната бързина на настъпване на ефекта и желаната продължителност на действие). Стандартните концентрации на готовите р-ри са 20 и 25%.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Съдържание на статията:

Венозно въвеждане на магнез. сулфат се практикува при хипертонична криза, аритмия, еклампсия, срещу муск. спазми и гърчови припадъци. Препаратът започва да действа практически незабавно. Когато е необходим не бърз, а продължителен ефект, лекарството се слага мускулно.

И в двата случая скоростта на въвеждане трябва да бъде максимум 1 мл в минута. Максималната денонощна доза е 40 г. (тоест 200 мл 20 %-ов разтвор или 160 мл 25 %-ов разтвор). На болните с бъбречна недостатъчност се слага половин доза – съответно 100 или 80 мл (20 г денонощна доза).

Мускулно въвеждане на магнез. сулфат се практикува в масовия случай с изключение на екстрените ситуации, описани по-горе. На болните се назначава най-често 20-25 %-ов р-р 1/2 пъти на 24 ч.. Едкратната доза на инжектиране е 2 до 20 мл. Продължителността на лечението 14 – 21 дни.

За купиране на мускулно или психическо възбуждане препаратът се въвежда еднократно в обем 5–25 мл (концентрация 25%). За обезболяване по време на родова дейност – 5-20 мл, концентр. 25 %.

Как се пие англ. сол?

Вътрешно англ. сол се поема с цел:

⇒ Стимулира и активизира отделяне на жлъч. сок – има рефлекторно действие върху рецепторите на лигавицата на дванадесетопръстника);

⇒ Слабително – препаратът се всмуква лошо в червата, поради което създава високо осмотично налагане. В червата се събира вода, тя разрежда изпражненията и усилва перисталтиката;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

⇒ Противоотрова – при натравяне с тежки мет.

Време на действие

Ефектът от англ. сол се явява 0.5 до 3 ч. след поемането и тече 4 до 6 ч.

Показания за вътрешното й приемане са запек, холангит, холецистит, очистване на червата, отравяния и с целите на някои диагностични процедури.

Колко време се пие?

Взета за пречистване, като жлъчегонно и противоотрова, английската сол свършва работата си в рамките на часове и няма основание да се поема по-продължително.

Условия за продължително приемане се създават основно при вземането на препарата за отслабване.

Разфасовки и цена

Магнезиевият сулфат се продава в две форми – прах и готов разтвор в ампули.

магнезиев сулфат, разфасовки, цена, пакетче

Опаковки и разфасовки на продукти, които се продават у нас

Обемът на пакетите прах е 15 г (средна с-ст 0.70 лв), 30 г (средна цена 1.00 лв) и 1 кг (7.00 лв). Прахът се разрежда за перорална суспензия.

В световен мащаб се произвеждат ампули с обем 30, 20, 10 и 5 мл. Концентрацията им е 20 или 25% (тоест в 100 мл разтвор има 20 или 25 г от лекарственото средство). У нас към момента се продава 20-милилитрова ампула с 25% концентрация.

В състава на ампулите и в състава на пакетчетата с прах няма други компоненти. В тях се намира само магнезиев сулфат като единствено действащо вещество.

Къде се продава

магнезиев сулфат?

Магнез. сулфат има широка употреба, която надхвърля лечебната – ползва се за торене, в бита и др. Различават се различни качества на продукта – лечебно, техническо, торово.

Първият вид се продава в аптеките на малки разфасовки до 1 кг максимум, а вторият вид се предлага в промишлени количества, от които малките разфасовки са примерно 25 кг.

Цена на едро на английска сол

Такава съществува за магнезиевият сулфат като тор и като битова химия и варира спрямо качеството и допълнителните съставки. Например 1 тон магнезиев сулфат с микроелементи за листно приложение струва 1500 лв, а 1 тон с техническо к-во – 880 лв.

Лечебни приложения

Прочистване с англ. сол

Ползва се прахообразната форма на магнезиевия сулфат. Основно – вътрешно, в редки случаи – на клизма. При перорално приемане под влияние на солта фекалните маси се напояват с вода и се размекват.

Неголяма част от препарата се всмуква в бъбреците и се извежда с урината. Останалата и съществена по обем част се изхвърля с изпражненията.

Действието на магнез. сулфат го прави ефикасно средство срещу:

 • Хронич. запек;
 • Непроходимост на черва;
 • Синдром на раздразн. черво;
 • Интоксикации и отравяния;
 • Глистни инвазии;
 • Спазми на гладките мускули.
Английска сол при запек
запек, разхлабване, лечение, английска сол

Точното решение за бързо разхлабване

Прахообразната форма на магнез. сулфат има слабително д-вие. Обичайното назначение е еднократно за отстраняване на запичане и при потребност от скоростно освобождаване на червата. Показана е употребата му след провиждане на антихелминтна терапия за извеждане на умъртвените паразити.

За разхлабване се поема един път вечерно време и втори път – сутрин, преди първата храна. Предварително се приготвя суспензия – прах + вода.

За да се ускори изпразването на червата е необходимо допълнителното поемане на голямо к-ство затоплена вода. Тогава ефектът може да се изяви още след час и максимум до 3 часа.

Забранено е приемането на англ. сол няколко дни без прекъсване. Тя е способна да провокира възпаляване на чревната лигавица.

Точната доза за разхлабване

Английската сол за перорално приемане като слабително се приема на еднократни дози от по 10 до 30 г прахообр. в-во + 100 мл преварена и още неизстинала вода. Същата е дозата и за младежи над 15 г. Стандартното пакетче от 15 г се поема наведнъж, а това от 30 г може да бъде разделено на 2 части или също да бъде поето на един път.

За пациенти под 15 години солта се разчита според възрастта, като правилото е 1 г на 1 навършена година. Например дете, навършило 1 година, получава 1 г, а такова, навършило 6 години – 6 г.

При хроничен запек е показано и прилагането на магнезиевия сулфат под формата на клизма. Подготвя се разтвор на прахообразното в-во 20-30 г към 100 мл вода.

Може ли англ. сол да се комбинира с други средства срещу запек? 20 + природни предложения за освобождаване на червата са описани ТУК:

Най-ефикасните билки и средства за лечение на запек

Важно! Английската сол не лекува причините за запека, а само го отстранява моментно. Затова при хронифициране на проблема потърсете провокатора, вместо да употребявате постоянно или поне продължително химическия препарат.

Прочистване на дебело черво

С англ. сол се очиства деб. черво. Запекът е само един, но не единственият случай, в който се предприема изпразването на последната част от храносмилателния канал.

Най-разпространената причина да се очиства червото е желанието за здраве – да се премахнат вредните и гниещи остатъци, които се задържат при изхождането, колкото и редовно и регулирано да е то. Съществува виждането, че задържането на остатъчни количества изпражнения, токсини и замърсители в дебелото черво отравя организма и провокира влошаване на общото състояние, макар и без определени ясно изразени симптоми. Според практикуващи, прочистването се прави минимум през 6 месеца.

Друга разпространена причина за изпразване на деб. черво е предстояща хирургична операция.

Прочистване по схема

Пригответе суспензия, като смесите 1 пакетче англ. сол с вода. Бъркайте енергично, за да не остава утайка. К-вото на водата е с/д инструкцията на опаковката.

 • Започнете очистването рано сутринта, към 6-7 часа – пик на чревната активност. Нужно е да изпиете суспензията залпово, на празен стомах. За да избегнете позивите за повръщане, хапнете парче лимон или грейпфрут.
 • След 1-2 ч. настъпват първите позиви за дефекация. До пълното изпразване на червото позивите могат да продължат 2 – 4 часа. Очаквайте да усетите болезненост или поне дискомфорт в червата, такъв ефект от англ. сол изпитват голям процент от пациентите.
 • По време на очистването се поема мн. вода за възстановяване на водно-солев. баланс. Препоръчително е да се изключи приемането на каквато и да било храна до пълното изпразване на червото, тоест докато от тялото започне да излиза само чиста вода.

Процедурата се мултиплицира от 3 до 7 дни. Но ако след първо очистване са възникнали болки и дискомфрот с неясна етиология, очистването с англ. сол да се прекрати.

Еднодневно прочистване
лечение, симптоми, спешна помощ с магнезиев сулфат,

Във вода магнезиевият сулфат не се разтваря напълно. Той образува суспензия – разтвор с твърди частици, които се утаяват

Приемането на английска сол за еднократно изчистване на дебелото черво се практикува при газове (подуване на корема) и преди изследвания на червата.

 • Предната вечер се приготвя суспензията, като се следва инструкцията на опаковката. Разтворът се оставя за нощта, когато солта максимално ще се разтвори.
 • Сутринта при събуждане се изпива всичко наведнъж. Неприятният вкус се „затиска“ с парче цитрус и повече нищо не се яде. В следващите часове се пие мн. вода за поддържане на водния баланс.
 • Първите позиви за изхождане възникват след 2 до 4 ч. и продължават до 6 часа. Когато позивите престанат, се отмерва 1 час и вече е позволено пристъпването към ядене. Нека първото за деня бъде леко – само салата.

За правилното прочистване на деб. черво следва да се съблюдават няколко правила:

Преди процедурата: анусът се маже с крем, вазелин или зехтин, за да се размекне кожата, да се повиши еластичността й и да се предотвратят раздразнения;

По време на процедурата: пие се мн. вода и не се поема нищо друго;

След процедурата: приемат се препарати за възстановяване на чревната микрофлора и се спазва едноседмичен лек режим на хранене.

Препоръка: направете прочистването в почивен ден, в който не планирате домашна работа или други ангажименти. Дайте си деня само за почивка, за да си осигурите и психологически комфорт, и бърз достъп до тоалетната.

Ефектът от магнез. сулфат се усилва с помощта на физически упражнения. Много уважавани в тази насока са Шанк Пракшалана, които може да видите ТУК:

В процеса на прочистване може да възникне интензивно съкращаване на чревните стени, съпроводено с коремна болка и газове. Ако болезнените симптоми се съхранят повече от 2 дни, приемането на англ. сол се спира и се търси мнението на специалист.

Прочистването на отделителната с-ма има безболезнена алтернатива в лицето на активния въглен, който е даден ТУК:

Активен въглен за пречистване, отслабване и лечение. Дози, рецепти

Пречистване на организма

(цялостно, при отравяния, интоксикации)

Англ. сол е идеално средство за пречистване и прочистване на тялото. Но процедурата не е съвсем безопасна, особено при продълж. приложение  и без необходимите познания. Ще разгледаме схемите за различните ситуации и как да ги приложим без риск за здравето.

Цялостно

пречистване на тялото

Преди да подходите към мощното слабително средство, подгответе тялото си. Английската сол не притежава адсорбиращи свойства, тя само стимулира съкратителната активност на червата и бързо евакуира съдържимото. Затова преди началото на процедурите си отделете три дни, в които да ограничите храненето.

Премахнете от менюто си:

 • Солени, пикантни, кисели, сладки, мазни, консервирани храни;
 • Солта, захарта, тестото, бързите въглехидрати.

Въведете в режима си физически упражнения или ако правите такива, увеличете интензивността им.

Запасете се с цитруси – портокали, лимони, грейпфрути, с които да поправите вкуса си след горчивата английска сол.

Схема

 • 7:00 часа – начало на процедурата, изпийте английската сол;
 • През 20 минути изпивайте по 200 мл вода, подкиселена с лимон;
 • След първото посещение в тоалетната намалете количеството на водата, но все пак за цялата процедура се поемат общо 10 чаши;
 • 8:00 часа – ще почувствате позиви за дефекация. След всяко посещение в тоалета изпивайте по 1 ч.  вода, за целия процес ще се съберат ок. 5 до 8 чаши.

В края на процедурата съдържанието на червата трябва да представлява прозрачна течност. Пълното прочистване ще се изпълни за около 5 часа.

Ето анимирано ръководство за вземане на англ. сол като очистително:

Инструкция за безопасно прочистване

Продължителното прилагане на англ. сол за очистване в дом. условия е опасно при:

 • Обезводняване на организма;
 • „Измиване“ на полезната микрофлора;
 • Нарушаване на водно-солев. баланс;
 • Развитие на синдрома лениви черва;
 • Чувство за парене на ануса;
 • Кървави секрети при дефекация.

Приложения на англ. сол за лечение и в бита са описани и ТУК: Десетте топ ползи от англ. сол.

При интоксикация

При отравяния и интоксикации се провежда промиване на стомаха с р-р на англ. сол в концентрация от 1%. Приготвяне: 1 г прахообр. в-во на 100 мл.

След промиването на болния се дава 10-12 %-ов р-р на англ. сол перорално. За получаване на такава концентрация се разреждат 20-25 г от препарата в 200 мл вода.

При интоксикация със соли на теж. метали е назначават 5-10 мл магнез. сулфат в концентр. от 10 %. Химическото съединение се свързва с отровния компонент, който е попаднал в кръвния поток.

Преди диета

Съвременните диетолози препоръчват на клиентите си преди началото на една или друга диета да се проведе прочистване на тялото с английска сол. Смята се, че процесът на отслабване се задвижва по-активно, особено щом се касае за лечебно гладуване.

Англ. сол се прилага само в първия ден от диетата. В следващите дни пиенето й вече е нерационално. Не бива да се приема солта и непосредствено по време на гладуването.

Приета в началото на режима, солта действа по три начина:

 1. като меко слабително, което разрежда и подпомага извеждането на изпражненията от тялото;
 2. извежда токсините;
 3. помага за по-лекото понасяне на симптомите, провокирани от резкия отказ от храна.

Има два способа за приемане на английската сол преди диета. Разтваряме 30 г прахобр. в-во в 100 мл затоплена вода и изпиваме:

 • 1 вариант: преди сън и втори път сутринта;
 • 2 вариант: 30 минути ПРЕДИ и 60 минути СЛЕД основно нахранване.

  английска сол, интоксикация, отравяне, промивка на стомаха, прочистване на стомах, черва

  Главна опасност от приемането на англ. сол по време на гладуване е получаването на диария, повръщане, загуба на съзнание, дисбактериоза, обезводняване

Детайлен преглед на употребата на англ. сол е даден и ТУК: Английската сол за терапия и разкрасяване – как да използваме безопасно.

За черен дроб и жлъчка

Две са главните показания за ползване на англ. сол – като слабително и като жлъчегонно средство. Приемът на 20 г прахообр. в-во + 100 мл преварена неизстинала вода, стимулира секретирането на жлъч. сок. Разликата между прочистващите процедури и тази, насочена към жлъчката, е, че схемата включва трикратно приемане за 24 ч.

За диагностика

С англ. сол се провежда дуоденално сондиране – въвеждане на топъл разтвор на магнез. сулфат посредством сонда. Разтворът представлява 50 мл 25 %-ова концентрация или 100 мл 10 %-ова концентрация.

Сондирането е метод, прилаган при изменения на ч. дроб и жлъчепроводните пътища. Провежда се с диагностични и лечебни цели. Раздразващо в-во се въвежда или в дванадесетопръстника (дуоденум), или парентерално. По т. начин се активизира съкращаването на жлъчния мехур и отпускането на сфинктера на общия жлъчен проток, което води до излизането на жлъчка в дванадесетопръстника.

Отделяната жлъчка се аспирира през въведената в дванадесетопръстника сонда.

За изпълнение на процедурата се използват разтвори с концентрация 10% или 25%.

 • 10 % се получава от 10 г прахообр. в-во + 100 мл;
 • 25% се получава от 12.5 г прах на 50 мл вода.
Пречистване на черен дроб и жлъчка

Тюбаж е прочистване, което се основава на активизиране на отделянето и транспорта на жлъчен сок. За да се разбере мястото на английската сол, нека кажем първо, че жлъчният сок се синтезира от ч. дроб, складира се в жлъчн. мехур и се излива в 12-пръстника в помощ на храносмилането. Застойните явления в този процес провокират патологични изменения.

Най-подходящо за тюбаж време е 6-8 часа вечерта. Предварително се пие 1 табл. спазмолитик (Но-шпа).

За процедурата трябва 0,5-1 л готов разтвор. Той се приготвя стандартно – 30 г (1 саше) прахообразна английска сол на 100 мл вода.

Има повече от 1 технологии за изпиване на стимулиращия препарат. Най-разпространената и лесно приложима е тази, която препоръчва изпиването на цялото количество наведнъж.

След това пациентът ляга на дясната си страна и започва да загрява областта на ч. дроб с електрич. възглавница или съдче (шише) топла вода. В такова положение се прекарват 2 часа.

пречистване на черен дроб, жлъчка, английска сол, тюбаж,

Положение на ч. дроб в тялото и правилният начин за загряването му при тюбаж

Курсът по посочената технология се състои от 10-16 процедури, провеждани през 7 дни. Възможна е появата на горчив вкус в устата вследствие на прочистването. Той преминава след известно време самостоятелно.

Ограничения за провеждането на тюбаж са:

 • Остър холецистит;
 • Заболявания на храносм. тракт (язва, ерозия на стомаха и червата);
 • Жлъчни камъни.

Лечение с английска сол

Солта се използва в ред лечебни процедури, като основни показания са:

 • Чревна непроходимост;
 • Холангит и холецистит;
 • Хипотонична дисфункция на жлъчния мехур;
 • Недостиг на магнезий в организма и др.

Лечение с англ. сол се провежда само при появата на необходимост.

За премахване на спазми

За отстраняването на спастични болки в червата, пикочния мехур и други органи англ. сол се съчетава с Новокаин. Необходими са:

 • 25 % р-р на магнез. сулфат – 5 мл;
 • 0.5 % р-р на Новокаин.

Ако пациент изпитва силни болки от спазми на мускулите на пикочн. мехур или червата, е показано еднократно въвеждане на 10 мл р-р с концентр. от 5 %.

За сърце

Магнезият участва в предотвратяването на сърд.-съдови заболявания, повишено кр. налягане, мигрена, сърдечни пристъпи и инсулт, внезапна сърдечна смърт. Като цяло той снижава смъртността по всякакви причини.

Използва се и като спешно средство. При инфаркт, хипертон. криза и други подобни преки заплахи за живота на болния са показание за вен. въвеждане на магнез. сулфат.

Ако пациентът е в тежко състояние, му се назначава двукратно въвеждане на препарата в рамките на 24 ч. Еднократн. доза е 5-20 мл р-р 20 %.

При гърчове

Магнез. сулфат е противогърчово средство – той отпуска мускулатурата и успокоява. Гърчовете се третират в условията на спешност – с венозно въвеждане на разтвора, което цели бързо, незабавно действие.

За купиране на гърч при дете се въвежда еднократно магнезиев сулфат, като дозата се разчита според теглото на пациента. Стандартно: 0.2 мл/ кг тегло за разтвор с концентр. от 20 %). За пример дете с тегло 20 кг трябва да получи 4 мл магнезиев сулфат, разтвор с 20 % концентрация. Изчислението е направено така: 0,2 Х 20= 4 мл.

спешна помощ, английска сол, гърб, еклампсия, инжекция

При спешни състояния магнезиевият сулфат се инжектира или се влива венозно

На жени с тежка еклампсия или такава със средна тежест се назначават 10 до 20 мл магнез. сулфат с концентр. 25%. Броят на инжекциите не трябва да превишава 4 за денонощие. Между отделните инжектирания да се спазват паузи от по 4 часа. Препаратът се спира веднага след влизането в норма.

За кръвна захар, диабет

Ниското ниво на магнезий в организма може да изиграе ключова роля в резистентността към инсулина и развитието на диабет от втория тип. Недостигът му в клетките влошава метаболитните ф-ции, което се изявява в ред заболявания.

При пациенти с повишено ниво на инсулин се диагностицира ниско ниво на магнезий. Изследвания разкриват влиянието на минерала върху чувствителността към инсулина, регулацията на глюкозата и защитата от диабет. Нещо повече – установява се, че повишената употреба на магнезий намалява риска от нарушаване на гликемията и метаболизма на инсулина, а също така забавя прогресирането на преддиабета към диабет.

Затова приемането на магнезий се възприема като полезна мярка за сваляне на риска за поява на диабет при предразположени пациенти.

Има множество добавки със съдържание на магнезий. Предпочитан е магнезиев треонат, подкрепян с вани с англ. сол. Трансдермалното приемане на магнезий и силно предпочитано и много ефикасно, а английската сол го осигурява с обикновени водни процедури. Магнезият от магнез. сулфат се поглъща чрез кожата и по-нататък постъпва в тялото по естествен начин.

При грип

Хомеопатът д-р Михайлов препоръчва при първи симптоми на простуда или грип да се вземе ударно 1 доза англ. сол – пакетче от 15 г с 50 мл вода. Първите трийсетина минути след солта не се взема нищо, дори вода. След 30 м. започва ударното приемане на горещи течности – пр. неподсладен чай или просто затоплена вода.

Точно 24 часа пациентът поема единствено затоплени течности и никаква храна. За това време и с помощта на магнез. сулфат се извършва скоростно пречистване, а тялото само се справя с болестта.

Помощно средство: сгряващ компрес с англ. сол. Той усилва кръвотока в кожата и подкожните тъкани, обезболява на местата, които се стягат при първите симптоми на грипа. Компресът се прави от 6-8-слойна марля, напоена с 25 % разтвор. Налага се, а отгоре найлон. Компресът се държи 6 часа, мястото се измива, подсушава и обработва с мазен крем.

Същият компрес работи добре за обезболяване и за ускорено разнасяне на уплътнения, кръвонасядания, синини и т.н. Поставя се на мястото на убождане при ваксинирането срещу дифтерия, коклюш и тетанус.

Английска сол за отслабване

Магнезиевият сулфат се пие главно в три случая – като слабително, жлъчегонно и спазмолитично средство. Като слабително той очиства и детоксикира.

Изстъргването на червата от застояли остатъци и токсини е неговото най-известно действие. А както е известно, именно очистването на червата е първа стъпка към избавлението от излишните килограми.

Ето тук магнезият ефикасно помага – вътрешно, съчетано с ванички за крака и вани за цяло тяло (за извеждане на шлаките през кожата).

Как работи английската сол

вана с английска сол, отслабване

Руски сайт замерва резултата от еднократна вана за отслабване с английска сол

Попадайки в червата, англ. сол не се всмуква през лигавиците. Тя остава там и като всяка сол започва да привлича вода. В резултат се активизира моториката на червата и след примерно 4 до 6 ч. започва изпразването от съдържимото. Около 1/5 от магнезият успява да постъпи в кръвотока и оттам стимулира работата на бъбреците. В резултат се увеличава обемът на изхвърляната урина. С две думи: англ. сол задвижва естествената с-ма на тялото за детоксикация.

Без съмнение общият детокс и локалното изчистване на червата е I-ят и най-съществен етап от процеса на отслабване. Организмът бива освободен от необходимостта да понася залежави фекални маси, токсини и отложена на неправилни места вода.

Как се отслабва с английска сол

Същността на препарата позволява той да бъде приложен по няколко начина, като така „атакува“ различни аспекти на проблема.

Схема
 1. Пречистване на тялото преди началото на диетичния режим. Извършва се по формулата, описана по-горе – двукратен прием на 30% концентрация на магнезиев сулфат;
 2. Ежедневни вани с англ. сол – горещи, с температура 38-40°. При липса на вана – ванички за крака за минимум 20 мин. По време на ваната си правим удоволствието с 2-3 чашки зелен чай или ½ л вода;
 3. Компреси с английска сол върху проблемните места, на които са отложени по-дебели мастни слоеве. Напоявате кърпа или салфетка с 25-30% р-р на англ. сол и я разполагате върху нужното място – пр. корема, бедрата, дупето. Отгоре увивате домакинско фолио и стоите час.
 4. Антицелулитен скраб. Вземете си горещ душ, след което на влажно започнете да търкате чист прахообразен магнезиев сулфат. Втривайте го и разтърквайте, докато кожата идеално се загрее, а проблемните места се зачервят.

Антицелулитната терапия може да бъде направена и със смес от англ. сол, втечнен мед и няк. капки етер. масло с ефект срещу портокаловата кожа.

Процедурата завършва с изплакване с хладка вода и нанасяне на хидратиращ крем.

Рискове

при отслабване с англ. сол

Една процедура с английска сол и единично пречистване с перорален прием няма да дадат нито видим, нито устойчив ефект. Обаче продължителното и периодично приемане на магнезиевия сулфат е рисково. Описаното очистване на червата може да си позволите през 15 дни.

Безопасната форма за по-често прилагане на англ. сол са ваните и компресите. Допуска се поредното провеждане на 8 – 10 процедури без риск от странични ефекти. Все пак преди да започнете отслабване, запознайте се с противопоказанията на английската сол.

Описаната по-горе процедура е нежелателна при сърдечно болни, пациенти с проблемни бъбреци и чревни заболявания. Опасно е също да се съчетава такова отслабване с недостатъчен прием на течности. Провеждането му през горещ период на годината или на фона на диария също носи риск от усложнения. Ваните пък са противопоказани за бременни, при повишено кръвно и при заболявания на кожата като псориазис и екзема.

Още рискове

отслабване с английска сол, диета

Безопасният начин за вталяване с английска сол

С англ. сол се извежда огромно количество течности и при липсата на компенсация тялото дълбоко се обезводнява. С изпражненията и урината се извеждат не само токсини и вредности, но и някои ценни за тялото соли. Неголеми загуби се компенсират със здравословно хранене, но при честа и дълга употреба на англ. сол има риск да се стигне до гърчове, сърдечна аритмия и други.

Отслабването с англ. сол е безопасно и ефикасно, само ако се съблюдава дозировката и не се продължава излишно приложението.

Диета с англ. сол

Англ. сол се съчетава идеално с всякакви диетични и разхлабващи режими. Тя подготвя почвата за по-доброто им задействане и по-добър ефект. Ако нямате специален режим, може да практикувате изчистване на червата, последвано от 1 ден на сокове или 3 дни на плодове и много течности. Прилагано през няколко седмици, тази процедура ще доведе до трайно и дълбоко прочистване на тялото.

Внимание! Англ. сол се взема единствено с цел изчистване и детоксикиране. Тя няма влияние върху изгарянето на мазнините и затова не се поема през вталяващия режим. Неправилното разбиране за това как работи английската сол и с какво може действително да помогне води до изобилието от отрицателни отзиви.

Защо е за предпочитане англ. сол да се слага във ваната:

 1. избягва се 24-часовото дежурство по тоалетна, болезнеността и спазмите в корема;
 2. извеждането на прекомерно голям обем течности може да забави метаболизма;
 3. сложена във ваната, английската сол действително помага с подобрено кръвообращение, задвижване на лимфата, извеждане на отложени на неправилни места течности (отоци).

За тези, които страдат от отоци, ваната с англ. сол дава мигновен ефект. Идеален трик преди официални събития, фотосесии и други причини да изглеждаме по-вталени.

Мнения:

Отслабването невъзможно!

Отзивите за отслабването с англ. сол се делят на крайните противници и на ползвателите, които са съумели да извлекат максимална полза от  химичното съединение.

Магдалена, 31 г.: Не смятам, че отслабването с магнезий е безопасно. Английската сол не разтваря и не изгаря мазнините. Тя изчиства само червата и обезводнява. Кантарът показва по-малко, но само за сметка на пълното изхождане и загубата на вода. Въобще не се заблуждавайте. Англ. сол е слабително, а знаем, че със слабителни не се отслабва!

Атанаска, 28 г.: Подлъгах се по англ. сол, защото е евтина и нищо не ми костваше да пробвам. Правих изчистване 3 дни, въпреки придупрежденията. Казах си, хайде да е по-мощно! Свалих 3 кг!!! Сууупер доволна! Но още на следващия ден върнах 500 г, на по-следващия – 1 кг. Просто няма смисъл. Отслабва се само със спорт. Без усилия нищо не става!

Кремена, 42 г.: Страхувах се да пия английска сол, защото често съм с диария. Реших да правя вани. Още първия път свалих 500 г. Но буквално на следващата вечер си ги върнах. Пак взех вана, пак свалих и на другия ден ги върнах. Значи английската само изкарва водата, обаче не гори мазнини. Няма отслабване, въобще  не се лъжете.

Негативни отзиви дават и жени, които получават в резултат от английската сол диария, болки в корема, дискомфорт.

Но една друга група потребители свидетелстват, че англ. сол работи – не като самостоятелно отслабващо средство, а като помощник в комплексни усилия.

Катя П.: Два пъти годишно правя разхлабване на кленов сироп. Започвам с изчистване – едно пакетче магнезиев сулфат с малко вода. Гадно е, но се гълта и край. До края на деня изкарвам гадостите от себе си, после минавам на сиропа по схема. Въобще и не си помислям да гладувам, без да съм се изчистила преди това.

Гергана Топалова: Всеки сезон започвам с три дни на плодове и сокове. Първия ден пия английска сол, хубаво се изчиствам в тоалетната и после – само леко хранене.

Вана с англ. сол

и частично потапяне

вана с английска сол, лечение с вани

Ваните с английска сол се приемат с лечебна цел и за цялостно пречистване на тялото от токсини

Магнезиевият сулфат от много години се използва във физиотерапията. Ваните с това съединение имат обезболяващ ефект, помагат срещу умора, нервозност, физическо и емоционално напрежение. При липсата на специални показания и необходимост от лечение, най-полезни са ваните преди нощния сън, не по-често от 1 път на денонощие.

Ефектите, които можем да получим от вани с англ. сол:

 • Усилване на микроциркулацията на кръвта;
 • Премахване на спазми на капилярите;
 • Намаляване на нивото на кръвн. налягане;
 • Снижаване на риска от образуване на тромби;
 • Борба с целулита;
 • Снижаване на мускулния тонус;
 • Премахване на стрес, умора, напрежение, тревожност, депресия;
 • Премахване на спазми на бронхите и облекчаване на дишането;
 • Профилактика на повишен мускулен тонус и кръвно при бременни;
 • За ускоряване на регенерация след травми и заболявания (чрез засилване на обменните процеси).

Лечебните вани се прилагат на курсове – от 8 до 15 процедури. За профилактика – по една процедура през 3-4 дни.

Стандартна дозировка: 100 г магнез. сулфат за пълна вана. Лечебно действа добавянето на 500 г мор. сол и 50 г готварска. Температура на водата: 39° максимално. След такава вана е съществено да се полегне, защото съдовете се разширяват и кр. налягане спада.

При главоболие

Разтворете шепа англ. сол първо в ограничено к-во вода, а оттам – в приятна за тялото като температура напълнена вана. Полежете 20 мин.

Ваните с английска сол отпускат мускулите и успокояват нервите. Те помагат за дълбок релакс и премахване на стреса, а в бонус облекчават болни стави. Но главната цел на ваните е облекчаване на главоболие и мигрена по пътя на противодействие на стреса и почивка.

Магнезият бързо прониква в тялото през кожата и постъпва в дълбочина. Той води до повишаване на производството на серотонин, който пък намалява последствията от адреналина и следователно премахва стреса, помага при депресия и тревожност.

Магнезият, възприет през кожата, пречи на рецепторите на главния мозък да усещат болка. Затова подобни солеви вани са показани при всякакви неразположения, дори в началния стадий на грип или само настинка, когато „боли цялото тяло“. Те имат ободряващ ефект, без да провокират безпокойство.

В допълнение ваната с англ. сол извежда токсини от тялото и подобрява общото му състояние.

С голяма вероятно вие нямате вана у дома. Тогава как да се възполвате от прекрасните способности на англ. сол? Просто е – легенче с топла вода или ваничка за крака. Накисването на краката ще се изравни по ефикасност с ваната за цяло тяло чрез умножаване на процедурите. Ефектът на една вана по отношение на пречистването ще постигнете с 2-3-4 процед. на краката. А по отношение на тревожността и главоболието ще бъде чудесно помощно средство.

За сваляне на кръвното

Ваните с английска сол намаляват възпаленията и съхраняват еластичността на артериите. Те подобряват циркулацията на кръв и подобряват функционирането на сърд.-съд. с-ма. В резултат от редовното приемане на солни вани се снижава вероятността от образуване на плаки, тромби и повреди в артериалните стени.

На предразположените към подобни патологии се препоръчват такива вани 3, дори 4 пъти в седм. Освен сваляне на стреса, те трайно ще снизят кръвното налягане и ще оздравят сърд.-съдовата функция.

Още лечебни свойства на ваните с англ. сол:

 1. При болки, крампи, спазми, тежка умора в мускулите и ставите. Всмукана през кожата, англ. сол облекчава напрегнатостта в мускулите, премахва възпалението в ставите и болката. Ваните дават бързо облекчение при коремни колики и спазми, при обща напрегнатост в тялото;
 2. При навяхване на крайник – крак или ръка. Успокоява, предотвратява кръвонасядания, обезболява;
 3. Имат терапевтично въздействие върху възпалени и уморени крака. Ефектът се усилва с етер. масла;
 4. Подобрява функционалността на на нервите и мускулите. Магнезиевият сулфат отпуска мускулите, с което премахва напрежение, болка, спазми. Той съхранява течността в клетките и подпомага предаването на калций в химическите сигнали в нервн. с-ма;
 5. При подагра и други възпалителни заболявания, артрити – разтворете в леген или ваничка малко англ. сол и накиснете възпалената става. Болката отминава, мястото се успокоява, наличните зачервявания се разнасят;
 6. Попълват по естествен начин недостига на магнезий в организма;
 7. Регулират нивото на глюкоза в кръвния поток. Сулфатът и магнезият подпомагат по-добрия синтез и използване на инсулина. Редовното приемане на англ. сол на вана или през устата (стандартна доза според опаковката) помага да се снижи рискът от развитие на диабет. Това става по пътя на директно регулиране на кр. захар и чрез подобряване на енергийното ниво;
 8. При рани и възпаление по кожата;
 9. Помага за изваждане на трески, парченца стъкла и други забити в кожата чужди тела. Поразената зона просто се накисва в разтвор на англ. сол и топличка вода за няколко минути. Химич. съединение намалява възпалението, омекотява околните тъкани и подпомага по-лесното изваждане на острото тяло;
 10. Успокоява натъртвания и растежения чрез своето противовъзпалително действие. Облекчава болката, свързана с травмите. Най-подходящо е прилагането на компреси, напоени с р-р на англ. сол;
 11. Ваничките за крака с англ. сол лекуват микози и други гъбични инфекции.

Англ. сол в козметиката

Аглийска сол за коса, за кожа, за лице, косопад, акне

Козметичната употреба на магнезиевия сулфат у нас не е много разпространена

Маска с английска сол за коса

Против косопад, за растеж и оздравяване

Англ. сол помага за здрава коса. Смесете равни количества от препарата с балсам за коса. След измиване нанесете сместа от корена до върховете и изчакайте 5 мин. През т. време минералните попиват и правят косъма блестящ и плътен. Процедурата профилактира косопад, защото магнезият действа укрепващо за косъма.

За мазна коса и обем

С англ. сол се приготвя скраб за коса, който изчиства скалпа и премахва прекомерното омазняване. За приготвянето на маска-скраб смесете равни к-ва англ. сол и балсам, както обяснихме по-горе, но този път дръжте 20 мин. Процедурата се върши на всяко измиване.

Безопасен лак за коса

В сгорещена вода разтворете по 2 с.л. англ. сол, гел алое вера и балсам. Налейте в спрей-бутилка и получавате истински натурален лак за коса.

За премахване на лак от косата

За премахване на лак и всякакви стайлингови срества смесете 1 л вода, чаша лим.сок и чаша англ. сол. Дръжте под капак 24 часа. Излейте разтвора върху немокра коса. След 20 мин. изплакнете.

Английска сол в шампоана

Английската сол ще подпомага почистването на косата и кожата и когато бъде добавена в обичайния шампоан. Тя „изгребва“ издълбоко порите и отстранява мъртвите  клетки.

Още рецепти за коса с помощта на друг природен продукт – хининова вода, даваме ТУК:

Хининова вода за коса и др. употреби. Маски, шампоани, домашни рецепти

Маски с английска сол за кожа

Сярата е компонент на колагена и кератина. Системният дефицит на сяра води до преждевременно старение, поява на пъпки, възпаления по кожата, чупещи се нокти. Недостигът на магнезий пък води до подпухване и блед тен.

Английската сол добавя двата елемента и укрепва кожата, почиства дълбоко порите, зазадравява ноктите. Най-простото е да се добави чайна лъжичка сол в миещото средство за лице.

Против акне

Обезмазняването на кожата на лицето действа добре при наличие на пъпки и акне. Английската сол успокоява възпалението и премахва нежно замърсявания, без да се налага пипане и търкане на възпалените зони.

Маска за лице

 • За нормална до мазна кожа: 15 мл коняк, 1 яйце, ¼ ч. обезмаслено сухо мляко, сокчето от 1 лимон и ½ ч.л. англ. сол;
 • За нормална до суха кожа: ¼ ч. настърган морков, ½ ч.л. дом. майонеза, ½ ч.л. англ. сол.

Пилинг за лице

 • Добавете малко сол в кремообразен продукт за почистване на лице, нанесете и оставете за 3 мин.
 • Вариант за прекомерно мазна кожа: 2 чаши англ. сол + ¼ чаша вазелин + няк. капки етер. масло от лавандула. Нанесете върху кожата за 10 мин. и измийте.

За тяло: почистване, ексфолиант

Английската сол и без други добавки много мощно и ефикасно почиства и ексфолира кожата. Тя почиства порите, отлющва вроговените клетки и има противовъзпалителен ефект.

По време на душа вземете шепа кристали и нежно масажирайте върху мократа кожа. Отделете специално внимание на коленете и лактите.

Против целулит

Същата процедура помага и срещу целулит. Подробно се спряхме на това в главата за отслабване с англ. сол.

При слънчево изгаряне

Като се върнете от плажа и усетите, че кожата ви „дърпа“, изсушила се е и е болезнена, приложете най-бързото средство за успокояване. Разредете няколко лъж. англ. сол и прелейте в шишенце със спрей-капачка. Напръскайте всички части от тялото, които усещата опънати и изгорели. Английската сол успокоява, предотвратява почервеняването и ускорява възстановяването на пострадалите зони.

Ако имате достатъчно време и разполагате с вана, отпускането в нея ще даде още по-бърз и пълен ефект.

За ръце

За хидратиране и омекотяване на ръцете разтворете английска сол в качествен зехтин и намазвайте след миене на чинии и друга домакинска работа с вода.

Англ. сол като тор и лекарство

(за цветя и в градината)

английска сол, тор, вредители, градина, домати, рози

Най-малко 10 са важните приложения на магнезиевия сулфат в селското стопанство

Магнез. сулфат има неутрално pH, затова не вреди на почвата. Магнезият и сярата са много полезни за повечето растения. Англ. сол сол е безопасна, прилага се лесно и много бързо подейства върху проблема. Не на последно място – тя е евтина.

Употреба в стопанството:

 1. Срещу завиване и сгърчване на листата. Постига се чрез попълване на дефицита на магнезий в растенията. Англ. сол се добавя в почвата, около самото растение. За по-бързо поглъщане на магнезия може да смесите 2 с.л. англ. сол с 3-4 л вода и да напръскане самите листа;
 2. Поглъщане на хранителни вещества. Много химически торове съдържат магнезий, за да може корените с лекота да усвояват други важни в-ва като азот, фосфор, сяра. Стопаните, които ползват органични торове, трябва да добавят в почвата и магнезий. Така те по естествен начин ще подобрят абсорбцията.
 3. За подобряване на кълняемостта на семената. Използвайте преди посев. Магнезият укрепва клетъчните стени в семената и ускорява покълването им. За най-добър резултат вземете 1 чаша англ. сол за 10 км.м. почва и добавете няколко прашинки от неразредената сол непосредствено в почвата, където ще бъде засято семето.
 4. Против изсъхване. Понякога нашите растения изсъхват, когато ти присаждаме в по-голяма саксия или в градината. Пробвайте да подхраните почвата с англ. сол, което ще подпомогне корените да се приспособят към новата среда и да преодолеят шока от присаждането. Върху солта сложете пласт пръст, за да нямат корените непосредствен контакт с концентрираните минерали;
 5. За съхраняване на зеленината. Растенията, на които им липсва магнезий, пожълтяват. Магнезият е важен компонент за производство на хлорофил. За съхраняване на зеленината разтваряйте веднъж в месеца английска сол и пръскайте на 30 см височина дървета, храсти, цветя и треви – всичко, които искате да ви разва със сочна и ярка зеленина;
 6. Против вредители. Посипете прахообразното в-во върху засегнатите растения, но внимавайте да не се отмие от дъжда;
 7. За отглеждане на по-сладки плодове и вкусни домати. Обработката с английска сол повишава нивото на хлорофил и енергията на растенията, което им позволява да отгледат по-сладки и вкусни плодове. Доматите трябва да се подхранват с магнезий двойно по-често. Те са склонни  към дефицит на калций, което води до гниене. Затова повечето торове за тях съдържат калций, но той конкурира магнезия при поглъщането от корените. За подхранване на доматите се ползват 2 с.л. англ. сол на 3-4 л вода (обработка през 2 седмици);
 8. За красиви рози. Английската сол подпомага розите да дадат по-големи и повече цветове. Листата стават по-тъмни заради увеличеното производство на хлорофил. За максимална полза розите се подхранват със сол по време на посаждането, втори пък при първите признаци за нов ръст и трети път – когато цветовете са в пълен разцвет. Допълнително преди засаждането корените може да бъдат потопени във вода с разтворена англ. сол.

В домакинството

За почистване на плочки

и други повърхности

Смесете равни количества течен препарат за съдове и англ. сол. Нанесете в/у замърсените повърхности, изчакайте 6-7 мин. и избършете.

За матиране на стъкло
украса с английска сол, ледено стъкло, коледна украса, матирано стъкло

С английската сол се създават чудни ледени фигури, идеални за коледна украса

Комбинацията от бира и англ. сол е лесен и евтин начин да се матират стъкла. Нанесен творчески, разтворът чертае различни форми и фигури.

Матираното с бира и сол стъкло пропуска светлината, но не и нежелани погледи. Освен това замръзналите стъкла са чудесна украса за празниците в края на годината.

Как се прави? Просто се смесват бира и магнезиев сулфат от аптеката. Количеството на англ. сол зависи от желаната от вас плътност на покритието. Изсипвайте солта в бирата постепенно по малко и пробвайте в края на стъклото. Не се безпокойте – мие се.

Бирената смес се нанася с памуче, гъбичка, четка, тампон.

Възможни вреди

от магнезиевия сулфат

При бременност?

Магнез. сулфат се назначава на бременните при риск от преждевременно раждане – за намаляване на тонуса на матката и купиране на ранните контракции.

Но самостоятелното лечение е недопустимо. Препаратът се прилага по лекарско решение и под контрол, защото той е последна възможност за снижаване на хипертонуса.

При венозното въвеждане магнезиевият сулфат минава през плацентната бариера и попада в кръвта на плода. Концентрацията му се разпределя еднакво в организма на майката, и в този на детето. Съответно терапевтичните ефекти се пренасят и на плода. Възможно е да падне кр. налягане, да се потиснат дихателните функции и др.

Затова лекарите се отказват от ползване на магнезиев сулфат в последните часове преди раждането Изключение се прави при поява на гърчове на фона на еклампсия.

За деца?

В детска възраст магнезиевият сулфат се дава основно като слабително с-во за очистване на червата. Пие се пред лягане или сутринта след ставане. В зависимост от възрастта, за безопасни се смятат следните еднократни дози:

 • От 6 до 12 годинки – 5-10 г
 • От 12 до 15 години – 10 г
 • Над 15 години – 10 – 30 г

Другият начин на изчисление показахме по-горе – 1 г на всяка навършена година от възрастта.

Противопоказания за инжектиране
 • Индивидуална непоносимост;
 • Високо ниво на магнезий в кръвта;
 • Хипотония;
 • Ниска честота на сърд. съкращения;
 • Потискане на дишането;
 • 2 часа до началото на родова дейност;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Атриовентрикулярна блокада.
Противопоказания за перорален прием
 • Кръвотечение от дебелото черво, непроходимост;
 • Възпаление на апендикса;
 • Обезводняване на организма.
 • Ограничения за използване на препарата създават:
 • Дихателни болести;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Възпалителни процеси в органите на храносмилането;
 • Миастения.
Странични ефекти

(всички форми и начини на приемане):

 • Чувство за горещина и повишено изпотяване;
 • Усилване на тревожността;
 • Главоболие, слабост;
 • Намаляване на сърд. ритъм;
 • Изразен седативен ефект;
 • Отсъствие на рефлекси;
 • Учестено уриниране;
 • Гадене и повръщане.

При перорален прием: + диария.

И накрая ще споменем неприятния вкус на английската сол. Множество хора се отказват от услугите й само заради непоносимия вкус. Вижте какви реакции предизвиква тя:

За още информация: на англ.: Epsom salt, на немски: Bittersalz, на испански: Sal de Epsom, на руски: Английская соль, на гръцки: Άλατα Epsom, на турски: Epsom tuzu.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.