Кардамон: рецепти за чай и кафе. Отслабване и лечение с кардамон

♠ Супер рецепти за чай с кардамон ♠ Лечебни свойства ♠ Кардамон за отслабване ♠ Какъв да изберем ♠ За храносмилателни проблеми ♠ Срещу паразити ♠ За прочистване ♠ При настинки и респират. инфекции ♠ При диабет ♠ Високо кръвно ♠ За мозъка и сърцето ♠ За пикочната с-ма ♠ За очи

Още в текста: ♠ Кардамон за лечение на импотентност ♠ Като афродизиак ♠ При нерви, безпокойство и безсъние ♠ При бременност и кърмене? ♠ Кардамон за красота ♠ Домашни маски ♠ Кардамон като подправка ♠ Рецепти за луканки и сладкиши ♠ Продукти и цени ♠ Козметика с кардамон ♠ Лекарства с кардамон ♠ Противопоказания ♠ Кардамон като растение ♠ Отглеждане

Кардамон е пикантно допълнение. Той не играе „соло“, но в оркестъра на изтънчените вкусове и аромати допринася за създаването на симфония, празник за сетивата.
Родом от Индия, в Близкия и Далечния Изток той е обичайна подправка към чая и кафето. В арабските страни го пият за потентност. Бедуините пускат зрънца в чучура на чайника. При разливане, горещото кафе ги „изплаква“ и поема от благоуханието им.
Кардамон подчертава естествения аромат на напитката, регулира въздействието на кофеина, намалявайки опасността от тахикардия и високо кръвно.

В Азия подправят оризовите блюда, в Русия – пасхални печива. В Скандинавието с кардамон обработват херингата – естествено!, и греяното вино. В Германия ще го открием в захаросаните плодове и ядки.

А ние?

За нас кардамонът е така несвойствен, както и повечето вкусове от Далечния Изток. Но естественото любопитство на човека да разширява палитрата на възприятията си, да се докосва до освежаващи сетивата вкусове и аромати ни осигурява досег с тази странна подправка. По-лесно го интегрираме в напитките си и по-предпазливо – в храната. За да открием, че той е не само приятен, но и лечебен, и вталяващ.

Рецепти за чай с кардамон

отслабване и лечение с кардамон, кардамом
Неподозираните способности на източната подправка: ръководство за европейци
Китайците слагат кардамон в чая, за да станат по-мъдри. Индийците радват сетивата си с пикантния чай Масала, „тъпкан“ с кардамон и канела. В Кашмир подправят сладкия зелен чай. В западна посока ще срещнем билков чай, сварен заедно с щипка млян кардамон. Дава се за тонус, при сърцебиене, анти-депреия, умора и стрес.

При толкова култури и традиции, няма как рецептата да е една. Подбрахме няколко великолепни съчетния, но първо:

Разделно приготвяне

Съдържание на статията:

При нея кардамонът се сварява отделно от чая и двете съставки се събират накрая.

Сложете 1.5 л. вода на котлон и когато кипне, пуснете 8 – 10 шушулки зелен кардамон (т.е. самите плодове). Намалете степента на слабо и отмерете 5 мин. Дръпнете от котлона и запарвайте 15 мин.

Отделно сварете силен чай (вид – по желание), заедно с парченце лимон или портокалова кора. Когато е готов, още веднъж кипнете кардамона и го излейте в чая. Запарете за няколко мин.

“Фигурин

Сервира се с мляко и захар.

Подходящи за тази рецепта са видовете чай, предоставящи силна настойка с ярък вкус, напр. Аhmad, Цейлонскии или друг качествен черен чай.

Едновременно приготвяне

Продукти: мляко по вкус, захар, 8 шушулки кардамон, 4 ч.л. насипен или 4 бр. пакетиран чай, портокалова коса по вкус, 1.2 л вода.

Водата се кипва и с кардамона се вари на слабо. 10 мин. по-късно се добавят чаят и портокаловите кори. Отново се кипва и се дърпа настрани за 3 мин. Сервира се с мляко и захар

Зимен чай

Джинджифилов чай с кардамон – вкус и аромат, прилягащи на зимата. Напитка, която сгрява и предпазва от болести. Кардамонът може да е млян или на цели семена.

Продукти: 4.5 ч. вода, 4 плодчета кардамон, неголяма пръчка канела, корен джинджифил с ширина на шайбата от 3-4 см, шафран на върха на ножа, 1 ч. л. смлян бадем.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Приготвяне: изсипете всички компоненти във водата и кипнете за 3 мин. За придобиване на подчертано източен вкус и аромат добавете в чая късче ананас или портокал. Чаят е вкусен и горещ, и студен. Добре действа при разстроен стомах.

Билков чай

Смесеният билков чай с кардамон съчетава подправката с копър и кимион, създавайки интересна напитка с подчертано влияние при сърдечни болести.

Продукти: по 20 г кардамон и кимион, 10 г копър. Прави се билков сбор. 2 чайни лъжички са 1 доза (1/4 л). Билковата смес се попарва и пари 10 мин. Приемът е по 1 чашка, при необходимост.

Чай с подправки

(смеси от по 0.5 ч.л. за компонент)

 • Млян кардамон, джинджифил и няколко зрънца карамфил се варят при преяждане и лошо храносмилане, подпомага работата на червата;
 • Кардамон шушулка, кимион и кориандър създават напитка, която премахва усещането за тежест и скованост;
 • Кардамон, канела, черен чай, подправени с мед или каф. захар, сгряват в студените зимни вечери;
 • Кардамон, канела, джинджифил (настърган или сух) са прекрасна ароматна комбинация;
 • Добавката от карамфил и черен пипер към чая с кардамон сгряват, тонизират и ликвидират вирусите.
  чай с кардамон, кафе с кардамон
  Обичайна практика в арабските страни е да се добавя кардамон в чая и кафето

Лечебните сили на кардамон

В Средните векове кардамон се е продавал в тогавашните подобия на аптеки като лекарство. Но тайната по приготвянето му се пазело в строга тайна. Пациентите се домогвали до магическото лекарство, защото то помагало в най-различни случаи.

И наистина, лечебното действие на кардамон е удивително. Има поне дузина причини да го включим в живота си като ободряващо и терапевтично средство.

Лечебните свойства накратко

Кардамон се използва за:

 1. Лечение на стомах, при болки, разстройство;
 2. Укрепване на далака – етер. масла разнасят отложените в далака и белите дробове слузни секрети;
 3. Балансиране на храносмилането при преяждане и нарушена преработка;
 4. Оздравяване на червата и нормализиране на функциите им;
 5. Пречистване на кофеина и премахване на токсичната му компонента;
 6. Тонизира, премахва усещане за тежест и скованост;
 7. Премахване на позиви за гадене и преустановяване на повръщане;
 8. Тонизира и активизира сърдечната функция;
 9. Обеззаразяване на устн. кухина и премахване на неприятния мирис от нея;
 10. Лекува сутрешна слабост и вялост;
 11. Лекува обилно слюноотделяне;
 12. Лекува фарингит, сухота в гърлото, хрипове, болезненост в горните дихат. пътища;
 13. Жабурене и гаргара предпазват от грип;
 14. Дъвчене на цели зърна подобрява зрението;
 15. Чай от кардамон укрепва нервн. с-ма, предпазва от бактериални и вирусни зарази;
 16. Кардамон намалява съдържанието на вода и слуз в тялото;
 17. Очиства белите дробове и бронхите;
 18. Лекува незадържане на урина;
 19. Премахва газове и колики при деца (в съчетание с копър).
  ползи от кардамон, кардамон за лечение, красота и здраве, в козметиката
  Кардамон се използва в храната, напитките и козметичните препарати. На снимката: реклама на шампоан с кардамон, джинджифил и канабис

Кардамон усилва половото желание, имунитета и устойчивостта към нервни натоварвания. Помага за понасяне на моменти на пренапрежение и във физически план. Лекарство е срещу спазми и мигрена. Затрудняващо е дори да се изрезят всички проблемни състояния, при които кардамон повлиява положително и дори напълно отстранява симптоматиката.

Просто правило: ако не ви е комфортно, подправете чая с кардамон. Вероятността да помогне, е значителна.

Все пак ще дадем конкретни рецепти за някои значими състояния и заболявания.

Как се използва кардамон

(рецепти за конкретни заболявания)

С лечебна цел кардамон се приема на отварка и настойка, или под формата на тинктура на винена основа. От него се прави лосион за жабурене и гаргара. Зрънцата му се дъвчат при проблеми в устната кухина.

За отслабване
отслабване с кардамон
В източните страни приготвянето на чай е ритуал с мистично значение. Той въздейства на ума, чувствата и тялото

Почитателите на сутрешното силно кафе притежават естествени условия да интегрират в ежедневието си кардамон с цел вталяване. Диетолозите препоръчват към напитката да се добавят няк. зърна от подправката. Тя не само ще подобри вкуса, но и ще намали вредата от кофеина.

Процесът на вталяване ще се ускори, ако освен кардамон, в сутрешното кафе се добавя и мъничко канела. Двете подправки в тандем подобряват храносмилането, снижават нивото на глюкозата, подобряват метаболизма – все условия, потребни за ефикасна борба с излишните килограми.

Друга добра комбинация на кардамон е лют черв. пипер.

Трети вариант – джинджифил и горчица.

Ако забелязвате, подправките си приличат по едно – те са остри, силно пикантни и активизират ред процеси в чов. тяло. Всяка комбинация от тях с кардамон способства по-доброто храносмилане и същевременно – регулярно очистване на тялото от шлаки, излишъци от течности, токсини. Оздравява се чревната микрофлора.

Още съществени ползи от далекоизточната подправка е профилактика на запека.

Как да се възползваме от качествата на кардамон?

Едно сутрешно кафе с кардамон едва ли ще смъкне 10 кг от снагата ни. Но в съчетание с други мерки, подправката става онзи стартов механизъм и катализатор, без които нито едно отслабване няма да се получи.

Как да съчетаем? Лека храна, движение, гимнастика или продължителни разходки на открито в бързо темпо. Ето такива мерки, съчетани с 1 или 2 кафета с кардамон на ден ще дадат видим резултат.

Единственото изискване е подправката да се използва редовно, без прекъсване. Като повечето природни средства, тя работи с натрупване и само при такива условия полезните й свойства ще могат да се прояват в пълна степен.

С какви храни се комбинира кардамон?

Растителните масла са предпочитано средство за прочистване и в ред отслабващи практики. Но те не се съчетават добре с кардамон. Напротив – маслата (вкл. зехтин) неутрализират всички полезни сводства на подправката.

Затова кардамон, който се комбинира приятно с почти всякакви ястия, когато се взема за лекарство и за отслабване, е предпочитан в кафето или чая.

Всякакви горещи напитки ще бъдат от полза за отслабване. В чая кардамон се комбинира успешно с цикория, червен пипер, карамфил, канела, мента и джинджифил. Изброените подправки усилват ефекта на кардамона и го подпомагат в отслабващите му функции.

Чай с джинджифил и мента засилва обменът на веществата и способства по-бързото изгаряне на излишните калории.

Чай с карамфил, черен пипер и джинджифил ефикасно топи мастни депа и извежда от тялото токсините.

Чай с канела намалява нивото на глюкозата. Освен за диетуващи, той е препоръчителен за страдащи от диабет.

Какъв кардамон да изберем

за отслабване?

Кардамон има два сорта:

 • Зелен  – по-дребни зърна;
 • Черен – с по-голям размер.
  видове кардамон, черен кардамон, зелен кардамон
  Шушулки от двата вида кардамон

Независимо от размера на зърната и цвета, и двата сорта имат абсолютно еднакви свойства и ценност. Различават се само по своя вкус и аромат. В ястията се ползват и зеленият, и черният кардамон.

Зеленият кардамон има специфичен ярко изразен аромат. Той се дозира съвсем внимателно. Когато купувате, обръщате внимание на вида на шушулките. Тя трябва да са плътно затворени и цветът им наистина да е зелен.

Внимание! За борба с излишните килограми диетолозите препоръчват именно зеленият кардамон!

Черният се отличава със свеж, деликатен вкус и аромат, разкриващ се след опр. Времеви интервал. Докато зеленият кардамон расте в Индия и Малайзия, черната разновидност идва от Азия и Австралия. Той има по-големи плодове с тъмен оттенък.

При липса на зелен кардамон, черният също ще свърши прекрасна работа.

За отслабване кардамонът се ползва на зърна или млян. Мленият е предпочитан за горещи напитки.

Съхранение: в херметично затворен съд, в противен случай ароматът бързо се разсейва, а с него си отиват и полезните в-ва.

За храносмилателни проблеми

Подправката е съвместима с най-различни блюда, десерти и напитки. Приемана с храната, тя подобрява храносмилането. И това става периодично, с всяко хранене, а не кампанийно под формата на лечебен курс.

Подправката е най-подходяща в мазни и висококалорични храни, към които се пуска на цели зърна. Мляна, тя ароматизира теста и десерти, както и напитки.

Храносмилането се подобрява и щом се сдъвчат няколко семенца преди явене.

Сутрешното кафе с щипка кардамон не само тонизира, освежава и вталява, но и хармонизира храносмилателната с-ма и я подготвя за натоварването, което й предстои през деня.

Доза за регулиране на храносмилането: ¼ чайна лъжичка млян кардамон към сутрешния чай или кафе.

При преяждане и риск от киселини

Спомнете си за кардамон, ако сте смесили по невъобразим начин храните и стомахът ви протестира. Или след обилни пиршества като сватби и подобни поводи, при които с часове се стои на маса и се поглъщат прекомерни количества храна.

Подправката отстранява усещането за тежест в стомаха. Джинджифилов чай, сварен с кардамон и карамфил, ускорява храносмилането и ускорява извеждането на прекомерните количества от тялото. Същата напитка е идеална при махмурлук.

При подут корем, запек

(газове, метеоризъм)

кардамон на прах, кардамон на шушулка, кардамон на зърна, на прах
Различните форми, под които се предлага източната подправка – на прах, на зърна, на шушулки

При здрав стомах кардамон е добър избор за лекуване на застойни явления и събиране на газове. Подправката помага да се контролират газовете в стомаха.

За тази цел той се предпочита като добавка в зеления чай. Под такава форма кардамонът работи и превантивно – намалява вероятността от метеоризъм.

При подуване на корема подсилете напитката с прясна мента и/ или семе от копър.

Чай от кардамон, мента и копър е прекрасен при „бурен“ стомах след приемането на прекалено мазна или прекалено обилна храна. Той облекчава и успокоява.

Но не забравяйте: приема се само при здрава храносмил. с-ма!

Кардамон се предписва при хроничен запек, диспепсия и колит.

При дизентерия – щипка млян кардамон, сварен заедно с билковия чай, подпомага лечението на това тежко заболяване.

При гастрит, язва и киселини? Не!!!

Двете заболявания са категорично противопоказание са ползване на кардамон – както за лечение, така и просто като подправка в храната и напитките. Кардамонът е остър и питантен и категорично не подхожда при нарушена стомашна лигавица. Подправката носи риск за влошаване.

Етер. масла в черния кардамон са най-вредни за прекарали възпалит. патологии на стом.-чр. тракт, пациенти с язва, гастрит с повиш. киселинност.

Те оказват раздразващо действие върху лигавицата и могат да я травмират. Дори има риск да провокират изгаряне. В резултат заболяването ще се обостри.

По същата причина черният кардамон вреди на деца до 2 г. Тяхната стом. лигавица не е формирана напълно и е още уязвима. Даже чай с подправката може да провокира киселини.

Етер. масла в кардамона способстват активната изработка на жлъчен сок. А с повишения синтез на жл. сок, се подкрепя

По-добър апетит

Така хората с лош апетит и дори пълно безапетитие ще постигнат значително подобрение с приема на напитки с кардамон или ако го ползват в ястията.

Но внимание! Точно същият механизъм нанася вреда на пациентите с повиш. киселинност в стомаха и страдащи от киселини.

Риск от вреда в тази насока се парира с използване на мляко в напитката. Млякото е алкална среда и благодарение на нея киселинността се снижава.

Въпреки стимулирането на жлъчеотделянето и оттам – на апетита, кардамонът се полезен за отслабване.

Как става това? Подправката регулира храносмилателната секреция и апетита на едно естествено ниво – нито изострени, нито потиснати. Тялото функционира правилно и е в здравословен баланс.

По тази причина кардамон се прилага в комплексните терапии на затлъстяване и на обратния случай – анорексията, патологично отсъствие на апетит.

Паразити в организма
кардамон, подправка, рецепти, лечение с кардамон, черен кардамон, зелен кардамон
Името на подправката се изписва по два начина – с „н“ и с „м“ накрая

Някои симптоми ясно говорят за появата на паразити в тялото: упорита, неотминаваща кашлица, ослабване на имунитета, чести простуди, ангини, запушване на носа, слабост, бързо настъпваща умора, неврозни състояния, нарушение на съня и апетита, депресии, алергии, сълзящи очи, обриви, хрема, мигрена, редуващи се диарии със запек.

Много ясни белези за опаразитяване са силното влечение към сладко и кисело, лошата миризма от устата, постоянен глад на фона на наднормено тегло, тъмни кръгове.

Кардамон против глисти и други паразити

Семената на кардамона имат противопаразитни свойства. Те влияят пагубно на много видове – от гъбички и вируси до лентови глисти. Особено ефективна е подправката при паразити в храносмил., дихателната и нервната с-ми, а също и в системата на кръвообращението.

Като подправка в ястията, кардамон има меко противопаразитно действие при децата и е предпочитано на Изток. Добре се съчетава с копър.

Чай от кардамон, приеман по 3 пъти, работи меко, но безапелативно спрямо нежеланите гости.

Още по-силна става напитката, ако се подкрепи със следните съставки:

 • Джинджифил – силно противопаразитно д-вие с/у хелминти, вируси и гъбички. Ликвидира паразити в червата и дихат. с-ма;
 • Босилек – сушен в ястията;
 • Карамфил – ефикасен срещу кръгли, лентови и плоски глисти, срещу най-простите бактерии, гъбички и вируси. Противопаразитният ефект се появява в плазмата, мозъка, нервната и репродуктивната с-ма. Кардамон и карамфил при фарингити, синузити и зъбобол помагат на тялото да изхвърли паразитите и да се самооздрави;
 • Риган, кориандър, канела, куркума, магданоз, копър, чесън – силно прочистващо въздействие в храносмилателната, отделителната и нервн. с-ми.

Смес от семе копър, кориандър и кардамон гонят паразитите от червата. Стрък копър вместо семе в дадената конфигурация чисти паразитите от отделителната с-ма.

Паразитите са различни, но винаги дават белези за съществуването си – чрез влошаване на общото състояние на човека и „изпиване“ на енергията и способността му за активност.

Ако периодично ви се появяват 50% от изброените по-горе симптоми, от полза ще е провеждането на цялостно прочистване на организма с кардамон.

Прочистване на кръвта и тялото

(детоксикация с кардамон)

Обърнете внимание, че кардамон присъства в повечето детокс-билкови комбинации. Множество продукти за прочистване на тялото залагат на подправки – не само разглежданата от нас, но и вече често споменаваните в съчетание с кардамона копър, джинджифил, анасон.

Известни детокс – съчетания са кардамон с глухарче, босилек, коприва, куркума. В тях производителите стъпват на антиоксидантните и адаптогенни свойства на източната подправка и я допълват със способността на глухарчето да чисти кръвта, на джинджифила – да нормализира червата, на копъра и анасона да успокояват и т.н.

Чай с кардамон, при възможност подкрепен с изброените други билки и подправки, провежда сигурно прочистване на тялото. Как? Кардамон активизира работата на отдел. с-ма, обира токсини, паразити, вируси, отложената слуз в тялото и ги извежда навън.

Как се пие? В големи к-ва, за да се хидратира добре тялото. Минимумът е 3-4 ч. на ден. Продължителност на курса – от 3 до 7 дни според нуждите и степента на замърсяване.

Кардамон против рак
лечение на рак с кардамон, терапия с кардамон, рецепти за лечение с кардамон
В редица държави се провеждат проучвания върху противораковите свойства на кардамон. Фокусът са рак на простата, мл. жлеза, яйчници, кожа и др. разновидности

Както голяма част от пикантните подправки, и кардамон обладава висока антиоксид. активност. Благодарение на нея той се явява средство за профилакт. на рака – предпазен елексир срещу развитието на злокачествени новообразувания.

Особено полезен е за предотвратяване на рак на червата и кожата.

Но подправката само профилактира или може и да лекува рак?

Антираковият потенциал на кардамона е в процес на проучване. В няколко лаборатории в САЩ и Европа подправката се изследва активно. Причината е установени качества за забавяне на прогреса на онкологични процеси в червата и по кожата.

На този етап експериментите са на ниво животни. Но първоначалните данни дават надежда за ефикасно приложение на кардамон в лечението на рака. Подправката не само задържа растежа на туморите, но и предизвиква самоувищожение на раковите клетки без вреда за здравите – т. нар. апоптоза.

При настинки и инфекции

Редовното приемане на подправката е силно препоръчително в сезона на вирусите – в периоди, когато простудните явления са шир. разпространени, циркулират вируси и заболеваемостта е на високо ниво.

Кардамонът съдейства за очистването на дихателните пътища от отлагащи се в тях слуз, секрети и микроби и по този начин предотвратява риска от разпространение на инфекцията из цялото тяло.

Практиката е извела чая като най-добрата форма за приема на кардамон срещу и по време на дихателни заболявания, за профилактика и лечение на

простуди, вирусни и бактериални инфекции

При простуда и вируси

В Корея имат обичай да варят имуностимулиращ чай от джиндж. и кардамон, когато усетят приближаването на простуда или наличието на условия за разболяване. Съчетанието притежава мощно противовирусно качество и работи като бариера срещу проникването на инфекция отвън.

Противовирусна рецепта: 4 зр. чер. пипер и 3 – карамфил, 4 шушулки кард, джинджифил и канела на вкус.

Приготвяне: всички подправки се мелят. В кастрола се наливат 280 мл леко затопленка вода и се прибавят млените подправки. Заедно се довеждат до кипене и се отмерват 20 мин. за варене. Съвсем в края се добавя щипка черен чай, немного мляко и чайна лъжичка мед.

При фарингит

При фарингит 0,5 ч. л. от подправката се залива с кипяща много силно вода – 200 мл, похлупва се. С лосиона се плакне устн. кухина или се извършва гаргара на гърлото. Показана честота: 4 – 5 пъти в денон.

При бронхит

Кардамонът разширява бронхите и подпомага отхрачването на секрети. Антисептичната му съставка цинеол притежава бронхоразширяващо действие.

При бронхит и др. възпаления по дихат. път се препоръчват кардамонови инхалации, включително при възпаляване на белите дробове.

При кашлица
лечение с кардамон, рецепти за лечение, лечение на дихателна система, настинка, кашлица
Кардамон дава сравнително бърз ефект, но за траен резултат е необходимо да се пие по-дълго време. Понякога 2 до 3 месеца

Кардамон помага при суха кашлица и такава, която от доста време мъчи болния и вече клони към хронифициране.

При астма и ХОББ

Нар. целители от различни страни употребяват кардамон в лечението на астма. Древногръцкият ботаник Диоскорид го е описал като лекарство при астматични спазми и кашлица. Аюрведа също го ползва с такава цел и разширява с други подправки.

Но някои съвременни лечители предупреждават, че ползването на кардамон при астма крие риск от обратно действие – да свие сместо да разшири дих. пътища и да усложни положение. Същото предупреждение се оправя и към болните от ХОББ.

При задух или стягане на гърдите

Растителен сбор с участието на кардамон се дава при задух, затруднено поемане на въздух, недостатъчно разгърнати бели дробове, както и на певци и оратори, когато се нуждаят от бързо възстановяване на гласа.

Сборът съдържа три задължителни компонента и тропически бадем, който успокоява и възстановява гласа. У нас четвъртата съставка е не е налична, но можем да се възползваме от базовите с цел лечение на задух и дихателни затруднения.

Даваме пълната рецепта: 15 г мента, по 9 г платикодон, сладък корен и форзиция, 6 г акация катеху, по 3 г кардамон, ревен, терминалия и книдиум.

Кардамон за устна хигиена

Етер. масло на кардамона има противовъзпалително и антисептично свойство. То е толкова силно и активно, че дори дъвченето на зрънца от подправката допринася за ефикасното прочистване на устната кухина.

Използва се:

 • При лош дъх – дъвчене на зърна кардамон или жабурене сутрин и вечер, след обичайните хигиенни мерки, допринасят за ликвидиране на бактерии и прочистване. Именно на бактериите и гниещите отпадъци в устата се корени лошият дъх. Антисептичната обработка го ликвидира;
 • След ядене на чесън и лук – сдъвкването на няколко зрънца ще премахне този неприятен дъх;
 • При пародонтоза или кървящи венци – бактериалното замърсяване и жизн. дейност на микроорганизмите в хранителната среда, продуцират вещества, които раздразват венците. Ред пасти срещу пародонтоза и за оздравяване на зъбите залагат на кардамона и канелата. В домашни условия същият ефект се добива с ежедневно жабурене;
 • При зъбобол – подправката почиства и обеззаразява като така повлиява възпалението и оттам – и болезнеността.
При диабет

Когато се изтъкват полезните свойства на кардамона, често се опонира на твърдението, че подправката съдържа в себе си доста манган. В една с.л. има се намира 80% от денон. доза, необходима на човека.

Числото 80% впечатлява. Обаче опонентите посочват, че на практика от подправката няма никаква полза, защото никой не може да изяжда по  1 с.л. всеки ден.

Въпреки тези възражения, кардамонът – наред с канелата и куркумата, се счита за подправка, показана при болните от диабет. Причината е, че болните с тази диагноза постоянно страдат от недостиг на манган в организма. Възприема се позицията, че дори и да не може да бъде изядено достатъчно голямо к-во от подправката, то тя все пак ще допринесе за попълване на недостига от този микроелемент.

И все пак ако диабетикът иска да поеме необходимото количество кардамон, то действително се равнява на 1 с.л. Мляната подправка се сварява за 15 м. и се поема на глътчици. Колкото се поеме. Възможно е да количеството да се окаже прекалено голямо.

Отварката от кардамон стимулира вътрешната секреция в тялото и отделянето на инсулин.

Чаят от кардамон пък се смята за чудесен за предпазване от диабет. Други показани съчетания на кардамона са с розмарин и канела.

При високо кръвно
ползи от кардамон, полезни съставки на кардамон, ползи от кардамон
Една лъжица кардамон на прах дарява огромно количество полезни в-ва

Кардамон намалява систоличното, така и диастол. налягане. Но само в случаите, когато действително е потребно. По-правилно е да кажем, че подправката нормализира стойностите на кръвното и не му влияе, ако то е нормално и на здравословно ниво.

Но при патологично повишение чаят с кардамон и горещо препоръчван. Дозата е 3 г прах всеки ден. Ако чаят не се харесва на хипертоника, той може да пиема кардамон чрез ястията и дори с кафето, стига то да е безкофеиново. Условието е да се изпиват по 3 г кардамон на ден в продължение на 90 дни, без прекъсване.

Подправката се отнася към храните, разрешени при повишено налягане и чудесно се вписва в диетите при хипертония.

Срещу тромбообразуване

Засечено е, че редовната употр. на кард. предпазва от слепване на тромбоцитите и от образуване на тромби. По този начин подправката поддържа в добро състояние съдовете, предпазвайки системата от съсиреци и запушвания.

Така редовното ползване на кардамон се отразява и на нивото на риска от сърдечен инцидент.

Кардамон за сърцето

Подправката в пъти подобрява кръвообращението и способства насищането на тъканите на сърцето с необходимия кислород. При редовно включване на кардамон в блюдата се намалява риска от развитие на инфаркт и усложнения от рода на порок на сърцето.

В чая и кафето кардамонът е прекрасен тоник. Зърната му са средство за бърза помощ – те се дъвчат, когато трябва спешно да се успокои главният мускул.

В комбинация с глог, джинджифил, канела или шафран, кардамон подобрява цялостната работа на сърд. с-ма. Редовното пийване на чай, подправен с кардамон, продкрепя сърцето като цяло и го оздравява.

Кардамон за мозъка

Кардамонът подобрява кръвообращението и в зоната на мозъка. Самият аромат на растението повишава настроението и активизира мозъчната дейност.

С куркума против анемия

Ред витамини, желязо, мед, манган и др. важни за тялото елементи, които липсват на анемичните, идеално се доставят по един прост начин – няколко зрънца кардамон. Растението е с богат състав и употребата му под всякаква форма е от полза.

Кардамонът подобрява и кръвотворенето. Само 1 лъжичка от подправката на прах предоставя достатъчно съществени в-ва за производството на качествена кръв.

Още ползи от кардамона и лечебни рецепти да дадени ТУК: Кардамон: божествен лек, подправка и радост за сетивата, събрани в едно.

За пикочната система

Кардамон е прекрасен диуретик. Той тонизира и подобрява функционалноста на бъбреците, на жлъчния мехур, на половата и на отделителната с-ми.

За бъбреци

Ако бъбреците ви се нуждаят от лечение, просто изяждайте ежедевно по 0.5 чайна лъжичка кардамон на прах. Много скоро ще намалите дозата на приеманите от вас лекарства.

При нефрит, цистит, уретрит

Редовното приемане на няколко зрънца кардамон на ден лекува възпалителни заболявания на отделителната с-ма като посочените. Полезен е и чаят, който допълнително промива пикочн. пътища.

Против камъни и песъчинки

Чаят с кардамон подпомага изхвърлянето на отлагания в бъбреците.

За очи и зрение

За подобряване на зрението смесваме чайна лъжичка мед с няколко семена (4-5) от кардамон. Средството се взема вс. Ден.

За мъже и жени
При импотентност
кардамон за мъже, против импотентност, афродизиак
„Мъжката“ функция на кардамона

Кардамонът е ефикасен при лечението на такова сериозно заболяване като импотентност. Причините за импотентността са неумерена употреба на алкохол, психически разстройства, продължителен прием на успокояващи медикаменти и др. Освен това на половата функция понякога влияят затлъстяването, диабетът, хроничната умора и системното отслабване на организма. Принципно заболяването се проявява под формата на нарушена ерекция и временни неудачи в редовния полов живот.

За нормализиране на интимния живот се препоръчва употребата на особена настойка.

Рецепта при импотентност

2 л водка, 2 суп. л кардамон, 200 г захар.

Подпр. се смила и залива с алкохола. Като минат 20 дни, се добавя захарта. След пълното й разтваряне, напитката се профилтрира.

Тази уникална кардамонова настойка има приятен аромат. Тя се употребява така:

Схема: 30 до 50 г пред сън. По желание се добавя по чайна лъжичка от любим на пациента чай.

Настойката на основата на водка възстановява половата функция и цялата полова с-ма. В същото време курсът на лечение повишава имунните сили и тялото придобива енергия да се справя само с разни инфекции и болестни състояния.

Друга рецепта при импотентност:

В 1 чаша сгорещ. мляко се пускат 1 чайна лъжичка мед и щипка кардамон. Пие се всяка вечер.

Като афродизиак

Още в древността хората са познавали кардамона като подправка, придаваща полова мощ. Както и желание за любовни приживявания. Тя е била неизменна съставка в любовните магии. Хората вярвали, че едно зрънце, стиснато между зъбите, настройва на вълната на романтиката и любовта.

В магиите кардамонът е влаган като източник на енергия, с помощта на която жената съумява да претегли вс. мъж, който пожелае. Подправката била нещо като любовен магнит, привличащ вниманието на противоположния пол.

Само няколко семенца били достатъчни да се очарова партньора и да се придаде обаяние. Жените ставали приятни събеседници, а мъжете  придобивали дара на красноречието.

За любовни цели подхожда следната рецепта: вземаме равни количества джинджифил, ванилия, лимонова трева и кардамон. Обработваме съставките в хаван, след което ги сваряваме. Странната напитка е силно ароматна и определено влива любовна мощ във вените.

При нерви, безпокойство и безсъние

Нервната с-ма се релаксира, хроничното безсъние се лекува с чиста отвара от кардамон. Вземете 1 чайна лъжица от подправката на прах и сварете със стандартна чаша вода. Като изстине, изпийте на един дъх – точно преди да си легнете.

При бременност и кърмене
кардамон при бременност и кърмене, противопоказания за кардамон
Подправката кардамон решава някои основни проблеми на бременността

Отношението на лекарите употребата на кардамон по време на бременността, не е еднозначно.

Някои специалисти разрешават подпр. да се приема срещу гадене и за спиране на повръщането – главните симптоми на токсикозата. За тази цел стига да се премахне кожицата на шушулката и да се подъвчат няколко зърна от подправката.

Друга рецепта за бременни е мляко с кардамон преди лягане – за успокояване и приятна почивка.

С кардамон се провежда ароматерапия – за облекчаване на сутрешното гадене.

Приятно смесването на масла от кардамон, мента, лавандула, лимон, евкалипт.

Прилагане: чрез аромалампа или във ваната.

Доводи „против“

Някои лекари се опасяват, че кардамонът е прекалено силен и остър и може да провокира алергична реакция в плода. Те пък препоръчват на жените от културите, в които подправката естествено присъства в кухнята, въобще да изключат този род вредни блюда.

При кърмене

По гореизложената причина някои специалисти забраняват кардамон в периода на лактация. Изтъква се, че в първите месеци стомахът на децата е доста слаб и може да преработва само мляко. Затова до 3 м. подправката е противопоказана и за майката.

Кърменето е сред категоричните противопоказания за приемане на кардамон под каквато и да било форма.

Кардамон за красота

Етер. масло на кардамона представлява бледожълта или прозрачна течност, дарена с нежен аромат и голямо количество полезни свойства. Битува мнението, че за I път то е получено чрез дестилация – в средата на 16 век.

лекарства с кардамон
Екстракт от растението се включва и в някои лекарствени препарати, основно за по-добро храносмилане

Маслото от кардамон въздейства активно на чов. тяло. То нормализира работа на стомаха, мозъка, половата с-ма, укрепва орг. цялостно.

За кожа и коса

Но още по-цена нег. Характеристика е въздействие в/у кожата. Под негово давление кожното покритие и косъмът се регенерират, стимулира се естественото клетъчно обновяване.

Етер. масло на кардамона ефикасно се бори с краста и всякакви гъбични инфекции и лишеи.

То очиства кожата, прави я тонизирана и еластична, дезодорира я.

Внимание! Ако кожата е деликатна, прилагайте маслото от кардамон внимателно и най-вече направете предварителен тест. В противен случай рискувате да станете жертва на силна алергична реакция.

Домашни маски

за лице, п/в бръчки

Маска за контура на лицето: смесваме по 3 капки масла от бадем, от кардамон, от роза и от авокадо. Ако количество не стига, добавяме още малко от базовото масло (бадемово). Нанасяме на лицето и 15 мин. по-късно изтриваме остатъка с влажен памучен тампон;

Маска за мазна кожа: 15  г мед с 0.5 ч.л. мор. сол. Отделно разтваряме 3-4 капки кардамон в 40 мл мляко. Съединяваме двете части и разбъркваме до максимална еднородност. С помощта на тампон нанасяме на лицето. След 25 мин. измиваме. Маската се налага през 6 дни, общо 3 пъти.

Против целулит: по 10 капки масло кардамон и от чайно дърво. Базата е 30 мл качествен зехтин. Бъркаме до еднородност и нанасяме върху проблемните участъци (с масажни движения).

Кардамон като подправка

Кардамон в кафето:

тайната на източния аромат

кафе с кардамон, рецепти
Само 1-2 зърна кардамон променят изцяло вкуса и аромата на кафето

Ако класическият аромат на кафето вече не ви вълнува, подновете сетивните си възприятия с помощта на подправките. Благодарение на богатата палитра от екзотични аромати всяка чаша кафе може да изненада с нов, уникален вкус, който не прилича на кафето, което сте пили вчера.

Любителите на източните аромати добавят в кафето си канела, кардамон, мускатов орех, джиндж., карамфил – в свободни съчетания и пропорции. Още по-смелите експериментатори добавят още пипер, кимион, анасон.

Някои дребни хитрости, споделени от професионалисти, помагат на експериментаторите са получат наистина ароматна напитка.

Първо, купете си пресен кардамон – вземайте по малко, за да не се застоява в шкафовете.

Второ, смелете преди приготвяне само необходимата доза. Млените подправки губят аромата си и си развалят вкуса.

В последно време кафето с кардамон печели много почитатели. То привлича с изискания вкус, но и с факта, че работи по-ободряващо, отколкото чистото кафе.

Напитката се препоръчва сутрин – за събуждане и за старт на деня.

Арабско кафе

Прието е, че никоя нация не умее да вари кафе по-добре от арабите. Те приготвят кафето с кардамон в специален съд, подобен на чайник. Зрънцата кардамон се пускат в чучура – та те не се варят са кафето, а само отдават аромата си на горещата напитка, докато тя за миг ги облив на път за чашата.

Ако възприемем идеята на арабите, ние няма да варим кардамона с кафето, а само ще ароматизираме с него. При липса на въпросния арабски съд – как? Много просто – сложете няколко зрънца кардамон в марля или лъжичка за чай и потопете за няколко секунди. Продължителността на потапянето зависи от вкуса ви и доколко интензивен аромат на кардамон предпочитате. Зрънцата може да се ползват няколко пъти, доколкото те само се намокрят в напитката.

Кафе с варене
кафе с кардамон, рецепти, арабско кафе, кафе с подправки
Кардамон по-естествено се интегрира с кафе, сварено по „стария“ начин – на джезве

Слагаме в джезве 2 чайни лъжички мляно кафе, 2 зърна кардамон (леко натиснати да се пукнат) и захар на вкус. Наливаме 100 мл хл. вода и слагаме на котлона. Щом се формира бяла пяна, джезвето се дърпа за 7 сек. и пак е връща – общо 3 пъти. Тъй се предотвратява кипването. Накрая покриваме джезвето, да престои няколко минути. Готово!

Кафе с канела и кардамон

За една чаша ни трябват 7 г мляно кафе, 100 мл вода, 2 зърна кард., четвърт чайна лъжичка канела (настъргана от пръчица) и щипка ванилия. Вс. компоненти се прибавят „на студено“ в джезвето и процедурата нататък е описаната по-горе.

Канелата може да се увеличи, но за кардамона не ви съветваме.

Кафе с мляко и бадем

3-4 бадема се заливат с 50 мл мляко, чакат се да се накиснат и се разбиват до каша (пр. в блендер). Сместа кипва и се пускат четвърт лъжичка млян кардамон и захар на вкус. Отделно се сварява кафе, което щом е готово, се подправя с млечно-кардамоновата настойка.

Кафе с мед и какаово масло

Рецептата е чудесна при простуди и за повишаване на имунитета.

Съставки: 1 чайна лъжичка мляно кафе, малко какаово масло, лъжичка мед, щипка кардамон, шипка джинджифил, 20 мл сметана.

Приготвяне: правим смес от меда, джинджифила и кардамона. Загравяме и слагаме меда. Отделно варим кафе и го разливаче по чашките. В него добавяме разтопеното какаово масло и сметаната. Украсяваме с канела или настърган шоколад.

Още екзотични рецепти са дадени ТУК: Как да бъдем по-здрави и доволни с царската подправка на Изтока: кардамон! 

За тонус, не само за аромат

Кардамонът в кафето не е безобиден. Не предозирайте и помнете, че той не само придава аромат, но и множество активни в-ва, които влияят върху органите и с-мите в тялото ви. Подправката активизира всички процеси у вас, а при предозиране – превъзбужда.

Вижте и рецептите за йога-чай и термогенен чай ТУК: За да сте във форма и слаби: кардамон!

За суджук и луканка

кардамон като подправка, ястия с кардамон, луканка, суджук с кардамон, сладкиши с кардамон
Преди векове кардамон е бил една от най-скъпите подправки – доставяна по трудния начин от Изтока

Колкото и нетрадиционна за нас подправка да е кардамонът, тя вече е интегрирана в производството на домашни суджуци. Съществуват най-разнообразни рецепти и много от тях вече предвиждат добавянето и на този аромат.

Варианти (количеството на подправките е за 1 кг кайма):

 • 3 г кардамон, 2 г кимион, 4 г чер. пипер;
 • 3 г кардамон, 5 г чубр., 5 г чер. пипер, 2 г черв. пипер;
 • 1 г кардамон, 5 г чубр., 5 г мащерка, 7 г кимион, 5 г чер. пипер;
 • горните подправки + 5 г чили или лютив черв. пипер;
 • по 3 г кардамон, индийско орехче, кориандър, бахар;
 • 1 г кардамон, 3 г мащерка, 5 г чубрица.

Сладкиши

Оризов пудинг с кардамон

Продукти: 70 г ориз, 75 г сметана, 900 мл мляко, 70 г захар, 5 зърна кардамон, 2 жълтъка и сол.

Приготвяне: В 5-литрова кастрола кипваме млякото + ориза + кардамона + захарта + солта. Намаляваме огъня и варим 1 час. Отделно разбиваме жълтъците и сметаната. Постепенно изливаме в тях 200 мл от оризовия пудинг и връщаме цялата смес в  кастролата. Варим още 3 мин.

Щом сместа кипне, преливаме в купички. Пудингът е по-приятен в топъл вид.

Венец с кардамон

Продукти: 50 мл стопл. вода, 50 г мая, 180 г топено кр. масло, 2 малки яйца, 250 г захар.

Също така 375 мл топло мляко, 800 г брашно, 0.5 ч.л. кард. млян, сол.

За глазурата: 50 мл мляко, 500 мл пудра захар, сокчето от 1 лимон.

Смесваме водата с маята и оставяме 5 мин. Добавяме маслото, млякото, захарта, солта, яйцата и кардамона. Разбъркваме и постепенно добавяме брашното. Получава се гъсто тесто. Слагаме го в купа, отгоре – тъкан, пр. кърпа, поставяме на топло за 2 часа.

Делим тестото на 6 парчета и ги осукваме на шнур с дължина 60 см. От тях сплитаме 2 плитки и ги свиваме на венец. Оставяме ги за 40 мин. и после ги изпичаме на 160-170°С (за 35 мин.). Поливаме ги с лимонова глазура и по желание поръсваме със захаросани плодове.

Бомбички от извара

Продукти: 400 г извара, 1 ч. брашно, 1 жълтък, галета, сметана, 4 зрели фурми, 3-4 зърна кардамон, щипка морска сол, 15 г захар, а също и зехтин.

Приготвяне: слагаме изварата в дълбока купа и я раздробяваме с лъжица. Почистваме фурмите и ги нарязваме на парчета. Добавяме жълтъците, захарта, солта и четвърт чаша брашно. Смиламе кардамона и добавяме и него. След това – останалото брашно.

От извареното тесто гребем с лъжица и овалваме всеки къс с галета. Загряваме маслото и пържим, може и във фритюрник (за 3-5 мин.). Изваждаме бомбичките върху хартия, за да се премахне излишната мазнина. Сервираме със сметана.

И още по-екзотични рецепти с кардамон във видеото:

Продукти с кардамон, цена

Откъде да купя, къде се продава кардамон?

Правилен въпрос. Екзотичната подправка дали се продава и у нас? Отговорът е: да. И както всяка стока, имаме различни качества, продукти с различен произход, разфасовки и съответно – цена. Кой кардамон е добър и къде се продава?

Арабски магазини за подправки
продукти, кардамон, цена
Кардамон на нашия пазар

Арабски или ориенталски магазини продават най-различни подправки, включително и кардамон. Той се предлага и млян, и на шушулки.

По-интересно е, че в т. тип магазинчета се намират и готови смески. Кардамон е част от прочутото къри. И не на последно място – готови, ароматизирани с кардамон кафета, напитки с традиционен за арабските страни вкус. Може да си купите готово, ароматизирано кафе, преди да опитвате да смесвате у дома.

Кардамон се намира и в обикновени магазини, може да се поръча и по интернет.

Продукти и цени

Кардамон на прах

Кардамонът може да е стандартен или от органично земеделие, може да е млян с обвивката. Разфасовките принципно са малки – по 10, 20 до 60 г. Цената зависи от конкретните характеристики. Например 60 г кардамон, млян с обвивката, продукт на органично земеделие се продава на цена от 202 лв/ кг, като е разфасован на пакетчета по 60 г.

Друга опаковка, на която е указано само, че подправката е внесена от Германия, не дава информация нито за начина на отглеждане, нито за приготвянето на мления кардамон. Но затова пък пакетче от 30 г е на с-ст от 4.71 лв, което прави 156 лв/ кг.

Същото количество кардамон, но сложен в бурканче и с надпис „био“ струва 6.25 лв.

Кардамон на зърна
и на зелени шушулки

Най-различни са цените и на немлените разновидности. Те се движат в доста шир. диапазон, а зависимостта на цената е съвсем неясна.

Пакетче от 25 г. е на с-ст от 4.48 лв. Ако шушулката не е оронена, цената за 100 г е 5.28 лв. В интернет, от сайтове за поръчки, се срещат и доста по-ниски цени от порядъка на 50-60 лв за кг. В същото време в магазини Зоя 10 г зелени шушулки с означение „био“ се продават срещу 6.75 лв, което прави 675 лв за кг.

Масло от кардамон

Етер. масла принципно са скъпи продукти, а маслото от кардамон надхвърля стойноста на редица други ароматни растения.

Шишенце масло  5 мл на Пранаром се предлага на с-ст от 25.46 лв и е с намаление.

10 мл на Elettaria с означение 100 % етер. масло е на с-ст от 27.70 лв.

Маслата се предлагат за ароматерапия, масажи, компреси и за освежителни бани.

Козметика с кардамон

Шампоан, лосион и душ гел
козметика с кардамон, шампоан с кардамон, крем с кардамон
По света се произвеждат стотици козметични продукти с участието на кардамон

В козметичните линии кардамон присъстват приоритетно в продукти за мъже. Острият и  ярък аромат е възприет като по-подходящ за силния пол.

Подправката участва и в линии за специална грижа. Прави впечатление, че продуктите с нейно участие са в горния ценови сегмент.

Апивита за мъже с кардамон и прополис

Гръцки продукт за коса и тяло с множество натурални съставки.

Разработен е с двойно действие. Една част от компонентите като пшенични протеини и прополит работят за здравето на косъма, а други като кардамона повлияват настроените и имат холистично въздействие върху цялостното състояние на потребителя.

Продуктът съчетава етер. масла от кедър, лимон, кардамон и салвия.

Възстановяващият Profess. Fiber Restore на Лореал

Продукт за дълбока регенерация с мигновен ефект на Лореал залага на аромата на кардамон. Серията е предназначена за специална грижа на увредена коса със специфични проблеми.

Essentiq, душ-гел и шампоан

Комплексен продукт за силния пол, лесен за употреба под душа – 2 в 1. Комцинацията от кардамон и инд. Орехче стимулират регенерацията, хидратират и имат антисептично действие.

Шампоан на Botanicus

Разработка за изтощена коса, която се ползва от етер. масла за кардамона, мандарината, силният антисептик мей чанг и др. съставки.

Крем против бръчки

Апивита мен

Крем за мъже п/в бръчки. Той е от серията, която залага на кардамон и прополис, както в шампоана, който описахме. Работи и холистично – против умората и за подобряване на емоционалния статус.

Инведа нощен

Кремът против бръчки Инведа комбинира две скъпи подправки – шафрат и кардамон, с цел да обогатява кожата с минерали, да я подхранва и възстановява по време на нощния сън. Кремът успокоява и подмладява.

Лекарства с кардамон

Хранителни добавки за сърце, по-добро храносмилане, апетит и други проблеми включват кардамон. Ще срещнем подправката в описанието на редица продукти в нашите аптеки.

Само някои примери:

 • Падма Бейсик – швейцарски таблетки по тибетска рецепта в подкрепа на сърцето, кръвното и кръвотока. Комбинира 18 натурални съставки и растения + кардамон.
 • Диджестил – белгийски таблетки за смучене за подобряване на храносмилането. Съчетават джинджифил, маточина, лайка и естествения аромат на кардамон.
 • Хималая – таблетки за смучене, разработени за фарингити, кашлица и други дихат. проблеми. Съчетава джинджифил, мед и билки, включително кардамон.

Противопоказания

На кого е враг кардамонът?

кардамон като растение, отглеждане на кардамон
Кардамон като растение: ето как изглежда той – храстоподобен, но много висок

Ако сте се убедили в ценните качества на източната подправка и се каните да се лекувате или да отслабвате с нея (а защо не и да порадвате сетивата си с екзотични напитки), то първо се информирайте за противопоказанията.

Кардамон носи не само ползи. Той причинява и вреди в рамките на обичайното за всички други остри и пикантни подправки.

Първото предупреждение е отправено към хората, склонни към хранителни алергии. Кардамон може да провокира индивидуална непоносимост. Преди да си купите скъпата подправка, изяснете си как тялото ви реагира на неспецифичната за нашите ширини подправка.

Второто предупреждение е спрямо хората с болести на стомаха. Ароматната подправка е забранена при язва, гастрит, висока кисел. в стомаха.

И трето – внимавайте за мярката. Както и други подправки, кардамон се ползва в малки к-ва, колкото да подчертае вкуса на храната, а не да го потисне.

Освен това предозирането провокира диария, а като последствие – обезводняване на организма.

И още две противопоказания:

 1. Не давайте кардамон на деца под 2 г. и на кърмачки;
 2. За бременните въпросът е спорен, най-добре не експериментирайте или питайте лекаря си.

Отглеждане на кардамон

Растението кардамон

То е от семейството на джинджифила – многогодишно. Води се храст, но достига до впечатляващата височина от 5.3 м. Родом от тропическите джунгли, растението от векове се култивира и вече е познато във всички кътчета на света.

Плодовете му са с бледозелен цвят. Сушат е и в шушулките макс. се запазва ароматът на зрънцата.

Семена, отглеждане

В Европа е трудничко да се гледа кардамон. Естествено континентът не може да предложи обичайните за храста тропични и субтропични гори и плантации на височина от 1000 – 1200 м. Но все пак растението се приспособява, стига да му се предостави почва с ниво на pH в рамките на 5,5-6 и много богата на хумус. Както и необходимите температура и влажност.

Кардамон се хваща от семена. Те се поставят в доста добре навлажнена почва. Температурата в тропиците е над 30°С. Ще ни трябва и много слънце. И много, много поливане. Растението е свикнало на влажност от 75%. В период на покой тр. да му се осигури темп. от 12 – 15°С и да се съкратят поливките.

Видеото е посветено на отглеждането на кардамон. Интересно е и без да сме градинари. Показва  какво представлява растението и как го експлоатират в естествената му среда – Азия.

За още информация: На латински: Elettaria cardamomum. На английски: Cardamom (true или green). На испански: Cardamomo. На немски: Grüner Kardamom. На гръцки: Καρδάμωμον. На руски: Кардамон настоящий. На турски: Kakule.

Знаете ли интересни рецепти с кардамон? А наши ястия, в които успешно сте интергирали тази подправка? Ще сме благодарни да споделите в коментарите.

Ако намирате статия за полезна, натиснете и бутона за споделяне. Благодарим!

Оценка на читателите
[Гласували: 8 Средно: 3]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

2 коментара за “Кардамон: рецепти за чай и кафе. Отслабване и лечение с кардамон

 • 15.01.2018 в 15:21
  Permalink

  Много ми хареса статията – обръща вниманието към един интересен продукт с много ползи за здравето ни и дава пространна информация за него.

  Още утре ще си набавя кардамон за да си слагам от него по малко в чая. Жалко само, че не знам как да си намеря качествен такъв щом не живея в София. Ще потърся в магазините за диетични продукти.

  Благодаря на авторката Радост Ангелова за ценната информация, предоставена ни в много приятен вид!

  Отговор
  • 15.01.2018 в 15:49
   Permalink

   Благодарим ви, Галя, за добрата дума! Като пишете „Кардамон цена“ в Гугъл, ще ви излязат доста предложения за качествен кардамон. Ние сме купували от сайта Зоя, но там е скъпичко. За щастие има и други варианти. После споделете откъде сте взели и дали е хубав! Ще ви чакаме пак да коментирате на сайта ни!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.