Премахване на мазоли. Домашни и готови средства. Пили и предпазители

♠ Размекване на мазоли ♠ С киселини (лимон, салицилова, оцет) ♠ Ванички за крака ♠ Още домашни рецепти ♠ Лечение на пришки ♠ Профилактика ♠ Лекарства за сухи мазоли ♠ Кремове ♠ Шол ♠ Вартнер ♠ Титания ♠ Други ♠ Ексфолианти ♠ Предпазители за мазоли ♠ Пили

Още в текста: ♠ Ефикасни нар. цярове ♠ Лепенки и пластири ♠ Писалка ♠ Лечение при специалист ♠ Медицински педикюр ♠ Дерматолог ♠ Видове мазоли ♠ Мазол с корен ♠ Разлика с кокоши трън ♠ Мазоли на ръцете

Мазолът е ограничен участък вроговена и уплътнена кожа, която се е деформирала в резултат от механично въздействие. Втвърденото и удебелено покритие притиска нервни окончания, откъдено идват неудобството и болката.

По същата причина мазолът не се оправя сам. Напротив, задълбочава се. Малкото уплътняване става хронично и става все по-сух мазол, чието лечение отнема и време, и грижа, и средства.

Мазолът не е заразно и не е инфекциозно образувание. Той е деформация, която сами си причиняваме. Лечим е и няма причина да отлагаме.

Как се махат мазоли?

Мазолът е натрупване на мъртви епидермални клетки. Познат е само 1 начин да отделим удебелението от мястото му и това е:

Механично премахване

Мазолите не могат да се стопят, нито изпарят. Те трябва да се изрежат или изстържат – чисто механично да се отделят от здравата кожа.

Въпросът е, че сухите мазоли са много твърди, вроговени до крайна степен и не се поддават на безопасни и безболезнени за околната жива и здрава тъкан методики. Преди това ние се нуждаем от техника или средство за ефикасно

Размекване на мазоли
лепенки, пластири, крем за мазоли
Мазолът – нещо уж обичайно, е в състояние да измени стойката на тялото, да предизвика болки в гръбнака

Средствата за премахване на мазоли са химически и растителни субстанции, които размекнат вроговеното образувание дотолкова, че то да се „даде“ на пилата или пемзата.

Внимание! Изрязването не е безопасно в дом. условия. То се прави от специалисти, със специални приспособления. Самостоятелното премахване става чрез изтъргване с пемза.

Как да размекнем мазола, преди да го изстържем?

Имаме две възможности:

⇒ Домашни и народни средства, които имаме под ръка в кухнята или ще купим;

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

⇒ Готови продукти от аптеката – те са под различна форма (мазила, пластири и др.).

Съдържание на статията:

Освен това средствата са евтини и по-скъпи. Работят с различна скорост. Готовите пластири и обезболяващи изолатори са с най-висока цена, но са много удобни и запазват ритъма на живот. Ако имате няколко часа вкъщи, може да опитате подръчните средства.

Действащи начини за лечение на мазоли

Готовите аптечни форми – мазила, пластири и прочее, се продават в удобна за употреба форма. Те са придружени с упътване за прилагане, в което точно е указана доза, честота на апликации и пр.

Не е същото с домашните лекове, които правим по чута или прочетена рецепта. Винаги стоят въпроси като: колко да сложим, колко да държим, от колко полагания ще подейства и др.

Затова първо даваме принципа:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

⇒ Малки, скоро оформили се, още не втвърдени докрай мазоли се обработват с даденото лекарство за 2-3 часа, а после се измиват и намазват обилно с омекотяващ крем;

⇒ По-големи, застарели, силно вроговени и упорити мазоли се третират с компреси, наложени преди лягане и оставено до сутринта. Ако излизате за работа ще измиете и ще намажете стандартно с мазен крем.

Предварително обработване

За да добием максимален ефект от средството, което сме избрали, е необходимо мазолът да се подготви. Той се затопля и размеква доколкото е възможно на пара или гореща вода. Чудесна работа вършат парните бани, сауните, а вкъщи – ваничките с гореща вода.

За размекването – необходими са ни кератолитични средства или вещества с кератолитичен ефект. Думата от гръцки буквално означава разрушаване, разтваряне на рогово в-во (keratos). Това са в-ва, които се нанасят външно, върху вроговени слоеве от епидермиса като кожа и нокти с цел размекване, разтваряне и отлюспване на мъртвите клетки. Те размекват, а след това и разтварят кератина в епидермиса и така улесняват премахването.

Освен това кератолитичните средства отварят път за дълбоко хидратиране на вроговения слой, така че той допълнително се смекчават. Стават податливи и за третиране с други в-ва.

Най-добра работа в тази насока вършат киселините или в-вата с кисело pH – салицилова, млечна, оцетна, лимонена к-на, урея, резорцинол и др.

Кератолитичен ефект се проявява при прилагане на веществата във високи концентрации. В средни концентрациите кератолитичните средства имат само повърхностно излющващо действие, а в ниски концентрации те могат само да възстановяват нарушен рогов слой на епидермиса.

Кератолитичните средства се изготвят под формата на мехлеми и пластири, с тях се правят превръзки. Целта е продължително третиране, за да се постигне желаният ефект.

Киселини

Лимонена кора

Киселината от обикновен лимон помага да размекване на вроговения слой кожа на мазола. Срещете част от кората така, че по нея да остане обилно количество от сочната вътрешност на цитруса.

Подгответе мястото на мазола, както описахме. Върху сгорещената и размекната кожа притиснете кората с мекото към мазола. Закрепете с лейкопласт и укрепете с превръзка. Оставете да действа цялата нощ.

Налагане на кора от лимон (алтернатива: намазване с лим. сок) изисква многократни обработки. Броят им зависи от дебелината и площта на мазола. Процедурите се провеждат нощем без прекъсване, докато мазолът изцяло не изчезне. Между компресите с лим. к-на изстъргвайте с пемза размекнатия повърхностен слой, за да отворите достъп до по-дълбоко разположените.

Домашни средства, природни средства, подръчни средства срещу мазоли, лечение на мазоли, премахване на мазоли
Лимон, салицилов спирт и алое са сред най-ефикасните подръчни средства за размекване на мазол, след което загрубялата кожа лесно се изстъргва

По-детайлно тази процедура е разгледана ТУК: Лечение на мазолите с лимони.

Размекнат хляб (каша) с оцет

Едно от най-простите и достъпни нар. средства за ликвидиране на мазоли, е превръзка с оцет. Необходимо е нещо, което да поеме оцета и да го задържи върху мазола, без да изтича. Такава работа върши например меката среда на хляба.

Един залък се понамачква и оформя с ръце, след което обилно се напоява с оцет. Притиска се към мазола, отгоре – парче, изрязано от найлон. Привържете с бинт, за да не се размества.

Оцетът – винен или ябълков, нека бъде максимално висок %. Компресите се налагат всяка нощ, докато мазолът позволи всичко да бъде изстъргано до дъно.

Салицилова киселина

Тя е “златният“ стандарт в топенето на мазоли.

Средство, което съчетава по идеален начин ефикасност, безопасност, достъпност, леснота на приложение. Обладава максимален кератолитичен ефект – намалява уплътняването на епидермиса и стимулира естеств. процес на клет. обновяване. Не напразно 80% от готовите препарати срещу мазоли стъпват върху салициловата к-на.

Неин допълнителен плюс е, че притежава противовъзпалително и антимикробно действие. И двете са особено съществени в точка на патологичен процес, където освен това ще бъде проведено механично премахване на тъкани.

Мазолите са кожни и костни, а салициловата к-на разтваря и двата вида. Не напразно тя присъства в състава на най-мощните готови аптечни препарати против мазоли и провокираните от папилома-вирусите кокоши тръни, често подсилена с млечна к-на. Но докато готовите форми от уважавани марки струват доста пари, то пакетче прахообразна салицилова к-на е 1.51 лв, а салициловият спирт от 2% – 1.65 лв.

За лечение на сухи мазоли се предпочита спиртния р-р на салициловата к-на.

Как работи?
лечение на мазоли, премахване на мазоли, видове мазоли, пришка, пришка на крака
Обичайните места за формиране на удебеление – това са зоните, които поемат натоварване или се жулят от обувки и каишки на сандали

Мазолът се обработва с тампон, напоен в салицилов спирт. Това води до неговото размекване и той може да се изстърже – целият или само част. Ако мазолът е много стар и втвърден, за предпочитане е нощен компрес, а сутрин трябва акуратно да се отдели цялата размекната кожа.

След процедурата салициловата к-на ще окаже и другото си свойство – заздравяващото.

Ако при третирането на мазолите кожното покритие се повреди и се появи дискомфорт, по-нататък лечението може да продължи с мехлем, който съдържа салицилова к-на.

Още по-ефикасно е, ако в състава салициловата к-на се комбинира с бензоена – още една к-на, което е силно ефикасна за лечение на мазоли.

Пример за такъв мехлем е

Ацербин

Той е комбинация от двете посочени к-ни и ябълчна. Продуктът не е описан като средство срещу мазоли, а е за терапия на язви и рани, причинени от изгаряне или механично нарушаване на кожното покритие.

Именно като такъв, той оказва точния и необходим ефект и върху мазолите – дезинфекцира, обезболява, ускорява заздравяването, подпомага отделяне на умъртвените клетки и активизира образуването на здрава тъкан. Антисептичното му свойство предпазва от присъединяване на инфекция.

Вероятно единственият минус на крема е цената му от 9.91 лв за туба от 30 г. По-долу ще разгледаме и други аптечни мазила.

Безопасност при ползване на салицилова к-на

 • Средствата с участието на салицилова к-на се използват до 2 пъти на ден;
 • Концентрации над 5% салицилова к-на не се използват върху крупни зони от кожата, тъй като киселината с лекота се всмуква от тялото и може да провокира отравяне;
 • При обработване на вроговени участъци от кожата с високи концентрации на салицилова к-на изисква да се защитят от раздразване околните здрави тъкани. Изолирайте ги или ги намажете дебело с мазни кремове. Ограничете участъка преди прилагане на киселината.
Аспирин
Домашни средства, природни средства, подръчни средства срещу мазоли, лечение на мазоли, премахване на мазоли
Аспиринът е ацетил-салицилова к-на, продукт от естеризация на салицилова к-на. Накъсо: работи като салициловия спирт, но в по-удобна (прахообразна, а не течна) форма

В основата на Аспирина стои ацетилсалицилова к-на. Ето, това също е киселина, която има възможността да омекоти и размекне загрубели слоеве кожа, без да повреди нормалното кожно покритие.

Освен това Аспирина възстановява работата на мастните жлези, тонизира кожата и помага за проникването на влага в дълбочина.

Аспиринът е прост и евтин начин за размекване на мазоли в дом. условия. Рецептата е достатъчно ефикасна. Само не забравяйте поетапно да отделяте размекнатия от Аспирина слой с помощта на пемза.

Как се използва Аспирин
 1. Стрийте 10 таблетки Аспирин до прахообразно състояние и ги залейте с 200 мл водка. Приберете бутилката на тъмно и сухо място за 3 денонощия.
 2. Накиснете образуванието в затоплена вода, за да направите кожата максимално податлива на последващата процедура.
 3. Преди да отворите бутилката, разбийте добре, за да се поеме още малко от утайката.
 4. Неголям къс марля се напоява със своеобразната аспиринена тинктура и се прилага към мазола. Изолира се с найлон и се фиксира с лейкопласт или бинт. За допълнително укрепване може да сложите чорап.

Процедурата се провежда пред лягане. Сутрин компресът се премахва. Краката още веднъж се загряват и се изстъргва, колкото е възможно, от размекнатия мазол. Мястото се обработва с

Пила или пемза

За окончателното ликвидиране на мазола ще стигнат между 3 и 5 процедури. Те може да се полагат ежедневно.

Ванички за крака срещу мазоли

Краката – обичайното място за поява на мазоли, добре се обработват с помощта на лечебни ванички. Те съединяват двата основни етапа – омекотавянето с гореща вода и третирането със специфично активно в-во.

Видове ванички при мазоли
 1. Разтворен аспирин – разтворете няколко таблетки аспирин във ваничка за крака и потопете. Останете, докато водата изстине. Подобни аспиринови ванички са удобни за по-млади и малки мазоли, а за старите и втвърдени образувания са прекрасно подготвително средство преди да се наложи компреса, описан по-горе;
 2. Сода бикарбонат и нишадърен спирт – още едно достъпно и максимално евтино средство. Тя превъзходно омекотява кожата. В съчетанието с други нар. средства постига максимален резултат. Разтворете равни количества сода, настърган сапун и нишадърен спирт. Производството на амоняка е известно средство срещу мазоли, но само то не решава проблема. Содата и сапунът са задължителни. Краката се топят 30 мин.;
 3. Отвара от овес – сварете овесена слама в приблизително съотношение 1:10. Провеждайте ежедневни горещи ванички, след които махайте омекналия рогов слой. Кисненето е 15 мин.;
 4. С кислородна вода – ок. 40 мл на 1 л затоплена вода (ок. 2 с.л.). Накисване за 1 час и обработка с пемза;
 5. С морски соли – обикновени или от Мъртво море. Смята се, че имат противовъзпалително и кератолитично свойство.

  ваничка за крака срещу мазоли
  Ваничките за крака са чудесно, щадящо, отморяващо и много тонизиращо лечение на мазоли. Но! То е приложимо, само ако не сме изпуснали мазолите да се втвърдят и вкоренят прекалено навътре

Още домашни рецепти

и подръчни средства

Овесена каша

Сварете традиционна овесена каша във вода и все още гореща я нанесете върху мазолите. Този способ е подходящ за типичните за ходилата втвърдени участъци, които заемат по-голяма площ и нямат ясни граници. Увийте краката с фолио, а отгоре сложете чорапи.

Дръжте компреса 3 часа. Очакван максимален резултат – за 14 процедури. За такова време се премахват дори и най-дълбоките мазоли.

Сок от глухарче

Ежедневно намазвайте мазола със свеж, току-що изстискан сок от глухарче. Подходящи за сок за стеблата и цветовете на растението. Повтаряйте процедурата до пълно изчезване на мазола.

Разцепена смокиня

След 10-минутна гореща ваничка за крака наложете мазола с разцепена на две смокиня, като прилепите вътрешността на плода към кожата. Повтаряйте 7 дни. Друг вариант на рецептата е смокинята да се смели в блендер или да се пюрира на ръка, а след това кашата да се наложи върху мазола. Така ефект ще даде и сокът на смокинята.

Сок от смокиня

Маже се като самостоятелно средство срещу мазоли – изстисканият  през марля сок се намазва върху образуванието. Мястото се масажира, до втриването на максимално количество от течността.

Премахване на мокри мазоли

Водният (мокър, мек) мазол, е първоначалната деформация на тъканите под влияние на необичайно триене или натиск. Когато кожата започне да се травмира, тя най-напред реагира с образуване на мехур, изпълнен с течност.

Този мехур прилича на отлепен горен слой, под който се събира вода. Течността нормално е прозрачна. Не е изключение да бъде жълтеникава и дори червена, ако в близост има капиляр.

Мокрите мазоли са по-лоши от сухите, защото болят. Кожата още не е изработила защитният твърд слой епител, който по-нататък ще притъпява болезнеността.

Но т.нар. пришки са по-благоприятни от сухите, що се отнася до терапия. На този етап увреждането е обратимо в съвсем кратки срокове.

Мокрите мазоли преминават

с отстраняване на причината!

Иначе, впоследствие те се втвърдяват и се превръщат в сухите образувания, които разгледахме дотук. Вроговяването е защитен механизъм на тялото да се предпази от агресията на околната среда. Удебеляването изолира и затова болката и неудобството намаляват.

В известна част от случаите, при липсата на елементарна грижа и замърсяване, мокрите мазоли се инфектират.

Мокрите мазоли се третират различно от сухите. При тях е важно да се убедите, че образуванието е именно мазол, а не брадавица, чието увреждане е крайно нежелателно.

Лечение на мокри мазоли
пришка на крака, лечение
Пришките често развалят радостта от новите обувки, освен ако не вземем мерки (тоест пластири) навреме
 1. Премахнете механичното въздействие, което създава мазола. По-нататък ще изброим варианти за това;
 2. Веднага дезинфекцирайте мястото с антисептик, за да предотвратите инфектиране. Удобни за това средства са кислородна вода, етилов спирт и др.;
 3. Сложете върху мехура бактерициден пластир.

Забележка: ако мехурът се пукне и течността от него изтече, мазолът заздравява многократно по-бързо. Проблемът е, че подобна операция в дом. условия носи риск от инфектиране поради лоша хигиена.

В случай че сте решени все пак да пукнете мазола самостоятелно, приложете няколко правила за безопасност. Те ще задържат инфекциите далече от вас:

 1. Измийте си ръцете и мястото на мехура със сапун и затоплена вода;
 2. Снабдете се със спринцовка за еднократна употреба. Нейната игла е стерилна и е единственото подходящо средство за пробиване на мехура. Не ползвайте игла за шиене или друго подръчно средство, защото те са замърсени;
 3. Пробийте само отлепения слой кожа. Пазете меките тъкани със здрава основа, за да не усложните ситуацията;
 4. След процедурата обработете с антисептик и залепете бактерициден пластир.

При усложнения мазолите се възпаляват, подуват се и от тях започва да се отделя гной. Жълтеникава или зеленикава сгъстена субстанция свидетелства за инфектиране.

Когато се получи подобна ситуация, не я неглижирайте. Почти невероятно е да се размините без посещение в мед. център. В манипулационната ще почистят и превържат образувалата се рана. При необходимост ще се назначи местна или обща терапия с антибиотик.

Профилактика

Косвените причини за продължително триене и притискане на участък от кожата, докато върху него се образува мехур, могат да бъдат:

 • трудности при ходенето на токчета или неудобни обувки;
 • неприкрити шевове вътре в обувките, които се търкат в кожата;
 • твърде големи чорапи – те могат да се нагънат и да дразнят с образувалото се ръбче;
 • наднормено тегло – пренатоварване на краката;
 • склонност на кожата към вроговяване, дюстабан, псориазис, диабет, авитаминоза, особено на вит. А;
 • специфично физическо натоварване, произтичащо от професията, упражнявания спорт, от домашни дейности в селскостопански райони и др.

Мазолите са предотвратими, щом човек осъзнава рисковете в неговата дейност и стил на живот. И когато не прави компромиси.

профилактика на появата на мазоли
Втриването на обикновено олио запазва кожата мека и еластична

Систематизираме основните правила, които сме уверени, че знаете:

 • избирайте удобни обувки от естествени материали, които не притискат краката и имат комфортна линия на подметката;
 • носете чорапи и обувки в точния за вас размер. Гол. размер е толкова рисков, колкото и малките;
 • лятото, в топло време, носете обувки с добра вентилация на подметката. Ще ги познаете по липсата на запотяване. Мокрият крак се прие по-лесно и по-често получава мазоли;
 • ползвайте чорапи от естествени материи. При склонност към мазоли обувайте ги обратно, за да избегнете триенето на шевовете;
 • намазвайте с вазелин местата, на които усещате известно напрежение и повишено триене;
 • ползвайте защитни ръкавици при дейности с повишено триене (напр. при ремонт у дома, работа в градината и т.н.);
 • защитете краката си от прекомерно натоварване. Това значи да предвидите вс. ситуации, при  които крайниците биха изпаднали в неудобно положение. Напр. носете пластири в себе си, ког. обувате нови обувки, когато ще ходите доста време пеш, когато ви очаква дълъг ден на висок ток. Сложете в багажника или оставете в офиса чифт меки спортни или просто ниски обувки за тежки моменти;
 • дръжте на качествените стелки, не допускайте изпотяване в обувките, преобувайте се при намокряне. Това условие се автоматизира, когато си създадете навика да сменяте обувките, а не да ходите с едни и същи при поредни излизания навън. Дръжте за хигиената;
 • не пренебрегвайте първите сигнали за триене – още щом усетите дразнение, залепете пластир, за да прекратите увреждането.

Търсене на добро лекарство

за мазоли

При малко внимание и грижа мокрите мазоли бързо и лесно се излекуват. По-голям проблем създават т.нар. сухи, особено ако имат оформен корен. Мазол с корен означава, че е започнала повишена кератинизация на кожата, развиваща във вътрешна посока. Подобни образувания се лекуват така, както всяка болест – в началото лесно и все по-трудно при задълбочаване.

Схема на терапия

с готови лекарства

 1. Накиснете мястото с мазол в горе вода, за да омекне в максимална степен. Подходящо е да използвате отвара от лайка, тетра или цвят от невен, които са мн. силни антисептици. Във водата може да добавите и масл. екстракт от чаено дърво. Той ще ограничи вероятността от инфектиране;
 2. Изтъркайте размекнатия мазол с пемза или пила за нокти;
 3. След като сте отстранили възможното, нанесете лечебен крем, мехлем, маз от аптеката;
 4. Запазете мястото топло и чисто, като сложите превръзка или обуете чорапи според местоположението на мазола;
 5. Обработката на мазоли е най-ефективна нощно време – след като обработите мястото, си легнете.

Лекарства за мазоли

пемза, пила, кюрета за мазоли, изрязване на мазоли, премахване на мазоли
Целта на повечето лекарства е да размекнат тъканта до степен, при която може мъртвият слой да бъде изстърган безболезнено

Създадени са стотици кремове, мехлеми, пластири, разтвори за обработване на мазоли. Отделно на пазара има пили и приспособления за изтъргване на вроговена кожа, изолиращи възглавнички за комфорт, стелки срещу образуването на мазоли.

Големият брой продукти е с привидно многообразие. В тях са вложени като базова съставка десетина в-ва и съединения, като част от активните срещу вроговяване вече представихме – салицилова и бензоена киселина.

Първо ще проследим предложенията на „специалиста“ по краката – компанията със 100-годишен опит в облекчаване на ходенето Scholl.

Продукти за крака Шол

Точно болките в краката и мазолите провокират Уилям Шол да учи медицина и конкретно – как функционират краката. Съвсем млад, той продава обувки и е изумен какъв огромен дял от хората изпитват болезненост при най-присъщото им нещо – ходенето.

Преди 114 г. той патентова първото си изобретение: стелка, която поема част от напрежението, оказвано на ходилото. Всеки следващ продукт става израз на медицинско знание в действие.

Така погледнато цялата гама на Шол предотвратява появата на мазоли. Най-разнообразните по конструкция и материали стелки имат общо взето една цел – да създават максимален комфорт на крака, да предотвратяват пренапрежение, търкане, разраняване.

Линия продукти са насочени срещу загрубялата кожа, удебеляванията и мазолите.

Крем за премахване на загрубяла кожа и мазоли, 60 мл

Главните му съставки са салиц. и млечна к-ни. Те атакуват втвърдените участъци, особено удебеленията, които се формират отпред на ходилото. Според описанието, втриването на крема омекотява достатъчно вроговената кожа и позволява тя да бъде отделена изцяло само за 7 дни.

Кремообразната форма е удобна за обработка на по-големи по площ участъци. Мазилото се втрива в проблемното място ежедневно. Съдържа натурални компоненти, които бързо попиват и  не миришат.

Проведените клинични изследв. доказват, че се стига до здрава и жизнена кожа за 7 дни, отбелязва производителят в описанието. С-ст на продукта 11.55 лв.

Възстановяващ крем

Този продукт е препоръчителен за хора, предразположени към формиране на мазоли или просто удебелени участъци по ходилата. Подходящ е за страдащи от диабет и др. болести, влошаващи кръвоснабдяването.

Продуктът постоянно възстановява изсушаващата се и травмирана кожа, като не позволява тя да се превърне в мъртъв вроговен слой. Осигурява дълбоко хидратиране. С-ст 11.25 лв.

Продукти със сходно действие

Юсерин с урея

Уреята е много силен кератолитик (в-во, което активно отлющва мъртвите клетки от повърхн. на кожата). В концентрация от 10 – 15 % той има мощно хидратиращо и омекотяващо действие. Тя повишава пропускателните способности на клетъчните мембрани, с което се подобрява ефекта на съпътстващите антисептични и регенериращи в-ва.

За жалост уреята не е подходяща за дом. употреба. Достъпът до нея е само под формата на козметични препарати. Такъв е кремът на Юсерин за крака с 10% урея. Подобно на Шол възстановяващ, този продукт размеква удебелените зони, хидратира в дълбочина, дезинфекцира, предпазва от привнасяне на инфекция или последващо възпаляване.

С-ст на крема на Юсерин: 17.90 лв.

терапия на мазоли, премахване на мазоли, здрави крака, грижа за краката
Грижата за краката включва постоянно наблюдение, предпазване и третиране, за да се избегнат увреждания и травмиране
Кератолин фууд

Написаното за Юсерин с урея важи и за този продукт с тази разлика, че уреята е в концентрация от 25%, което предполага двойно по-мощен и бърз ефект. Затова производителят отбелязва, че излющването до жива и здрава кожа ще бъде извършено в рамките на 7 дни.

Кремът Кератолин е предназначен за мазоли и удебелявания не само по краката, но и във всякакви други зони – лакти, длани, колене и прочее. Употребата е проста – намазване до 2 пъти в деня.

Процесът на излющване се подпомага и ускорява (важи за пълната гама от кремообразни продукти), когато мястото първоначално се загрее и поизстърже до възможното с пила или пемза. Няк. часа след назамване процедурата тр. да се повтори, за да се махне новоотлюпеният слой.

При обработване на крака нощем спането с чорапи ще даде допълнителен ефект. С-ст 6.55 лв.

Биоклин Ксеролакт

Тук имаме друг избор на активни съставки – 18%-ова концентрация на натриев лактат и 6%-ова – на глицерин. Първата препятства изсушаването на кожата и подобрява задържането на вода. Противопоставя се на хипертрофията на повърхностния слой – тоест препятства формиране на мазоли.

Глицерин е познат в козметиката отдавна със силно ометотяващия си ефект. Той е сред силните кератолитици, като в добавка подобрява регенерацията и образуването на нов епител.

Кремът Биоклин е създаден като предпазващ образуването на мазоли и за лечение на удебелени кожни участъци във всички точки на тялото. С-ст за 100 мл туба 24.11 лв.

Билка с невен

В този крем се съчетава кератолитичната сила на уреята и глицерина с хидратиращи, възстановяващи, регенериращи и омекотяващи масла от невен, ший и кокос. Лечението се подкрепя от противовъзпалителен екстракт от лайка и подхранването с витамини А, Е и Д.

Продуктът е силно препоръчителен за обработка след отстраняване на стари, вкоравени мазоли, включително хирургически. С-ст 4.50 лв.

Велион за диабетици

10%-ова концентрация на урея и помощни в-ва. Австрийски продукт, насочен специално към страдащите от диабет, при които микроциркулацията е нарушена и има условия за вроговяване на кожата. С-ст на туба от 75 мл – 16.70 лв.

Грийн фармаси

Тук се комбинират киселина (α-хидрокси и салицилова) с глицерин и урея. Те осигуряват отделянето на вроговени умъртвени клетки (разбира се с механично изтъркване), а възстановяването е поверено на кедровото масло, богато на вит. Е, на лайката, алоето, розмаринът и др. противовъзпалителни и заздравяващи природни средства. С-ст 4.81 лв.

крем за крака, крем против мазоли, мехлем срещу мазоли
Кремовете и мехлемите срещу мазоли са огромен брой, но зад привидното многообразие се крият десетина типови съставки
Урелия

при изсушена кожа и мазоли

С 50 %-овата си концентрация на урея, Урелия е пример за възможно най-активни и дори агресивни емулсии, които се намират в аптека. Кремът се представя като дълго действащ. Допълнително действие оказва натриев хлорид, който повишава ефикасността на уреята, киселини (лим. и млечна) и глицерин, масла с възстановяващ ефект – от карите и вазелин. С-ст 28.00 лв.

Интензивен Футприм

Продуктът съчетава размекващите способности на салициловата к-на с обеззаразяващите и заздравяващи качества на чаеното дърво. Получава се състав, който ефикасно излющва и постепенно мазолът се стопява. Добавен е глицерин. С-ст 4.70 лв.

Титания против мазоли

И този крем се представя като интензивно средство за бързо редуциране на участъците със загрубяла кожа. Титания залага на маслото от жожоба и на уреята. Формулата се допълва от глицерин и салицилова к-на заради кератолитичния им ефект. С-ст 7.61 лв.

Продукти на Вартнер
Вартнер кератолитичен гел

Излющващият ефект се осигурява от цяла палитра к-ни, които омекотяват и размекват мъртвите клетки. Екстракти от кипарис и бръшлян заздравяват и предпазват от нови образувания.

Гелът се полага двукратно за ден, а отгоре се изолира с пластир. С-ст 16.90 лв.

Вартнер възстановяващ

Вторият продукт от линията срещу мазоли на Wartner е с цел интензивна регенерация и профилактика срещу нови образувания. Съставките са растителни. Те възстановяват увредените тъкани и ускоряват заздравяването. Кремът е приложим и срещу други кожни увреждания, не е само за мазоли.

Смята се, че полагането му в рамките на 1 седмица е достатъчно. С-ст 12.01 лв.

Ексфолианти

За редукция на мазоли и втвърдявания

на Scholl

Този продукт на Шол не изневерява на традицията всички предлагани средства на фирмата да се справят с проблема за 7 дни. Екфолиантът се афишира като с-во, което изглажда кожата за посочения срок, при положение, че се нанася двукратно на ден.

Предпазва от повторна поява на удебеления.

На Деофийт

Ексфолиращият крем премахва удебелени участъци не само на краката, но и на други често търкащи се зони като коленете и лактите. Конкретно работи и срещу мазоли. Нанася се с масажиране. С-ст 5.30 лв.

ексфолианти, пили, пилинг, кюрети за мазоли
Механичното изстъргване на мазолите – неотменна част от цялата лечебна процедура
Пилинг на Cuccio

Пилингът е предназначен за бързо действие. Намазва се с шпатула – само в/у засегнатата зона. Здравата кожа се предпазва от препарата, който има дълбочинно изгарящо д-вие. Изчакват се само 3 до 5 мин и мазолът е приведен в готовност да започне сваляне на размекнатия пласт с помощта на пила за педикюр.

Пилингът съдържа манго, витамини, папаин.

Скраб на Грийн Фармаси

Масло от ела и черупките от кайсия създават билков продукт, който по естествен път излющва мъртвите клетки, хидратира и подхранва живите пластове под мазола. Нанася се с масажиране. Цена 4.81 лв.

Скраб на Бодилайн

Английски продукт в голяма опаковка – 240 мл, за редовно размекване на удебелени участъци, които после да бъдат изстъргани с пемза. Цена 19.01 лв.

Д-р Фут

Скраб на Бомл Козметикс 340  мл.

Съставките са масло от ший и слънчогледово, етерични от пипер и лим. трева. Освен че премахва загрубелите участъци, този скраб тонизира кръвообращението и премахва умора. Цена 20.11 лв.

Предпазители за мазоли

Предпазители, пръстени, възглавнички – тези и други наименования определят продукти, които имат особено място в линиите за крака. Те не лекуват, нито премахват мазолите, а само ги изолират, така че процесите да не се задълбочават, докато трае лечението. Намаляват болката и дискомфорта.

Предпазителите представляват кръгли амортизатори, в чийто център потъва мазолът. Обувката опира до уплътнението и не успява да засегне кожата.

Беркеман пръстени

Представляват филцови амортисьори, които се самозалепват. Мазолът бива обхванат от всички страни и не се докосва до нищо. Това веднага дава облекчение и успокоява.

Приспособлението има антибактериален ефект, така че предпазва и от инфекция. То е подходящо и за мокри мазоли – мехури.

Цената зависи от големината на възглавничката. С-стта на 6 – 8 бр. е 6 – 7 лв.

Защитни приспособления

на Шол
защитни приспособления срещу мазоли, възглавнички, протектори,
Протектори с най-разнообразна форма са предвидени за всички възможни локации на мазола и всякакви негови форми и размери

Подложките на Шол са доста разновидности. Фирмата предлага пръстените от типа на Беркеман, които „тапицират“ мазола, а освен това има и възглавнички с гел, които изолират петите или предната част на ходилото. Разработени са за места, които поемат най-голямото натоварване и лесно се протриват при носене на неудобни обувки.

Същите възглавнички са силно предпочитани при носене на мн. висок ток, особено щом обувката е отворена и не укрепва добре крака. Възглавничката осигурява сцепление, което прави ходенето сигурно и безопасно, а кракът не се движи и кожата не се протрива.

Гамата от продукти тук е богата, средната цена е ок. 9 – 10 лв.

Пили за пети

(за вроговявания и мазоли)

Средствата за механичко изстъргване на вроговените клетки, след размекването им чрез химически и растителни препарати, са важен етап в целия процес на ликвидиране на мазолите. Някои хора предполагат, че направо ще изрежат удебелението с ножица или дще го обелят с нож, все едно белят дървесна кора.

Но такива способи са много опасни. Мазолът е лишен от чувствителност в горната си част, но не и в корена си. Липсата на чувствителност отгоре пречи да се усети правилната дълбочина на изрязване. Възможно е да се докосне жива кожа и да се нанесе дълбока рана. Съществува рискът и от инфектиране.

глуба кожа на петите, напукани пети
Механично премахване на мазоли

Винаги използвайте за премахване на мазол пемза или пила за педикюр. Д-р Шол предлага няколко варианта, дори и автоматична пила с батерии, която ни спестява търкането и усилията. Други фирми като Титания не отстъпват.

Ето само някои предложения от иначе твърде богатата гама от продукти:

 • Шол за мазоли – удобен дизайн и мека дръжка, за обработв. на вроговени зони, 12.50 лв.;
 • Титания за пети – ергономична дръжка и 2 повърхности, 9.20 лв;
 • Ренде на Титания – по-груба повърхност, 4.90 лв;
 • Премакс за пети – груба и едра, 7.80 лв;
 • Стандели – извит дизайн за лесна обработка на ходила, 4.41 лв;
 • Електрическа Silkn Micro – 49.00 лв;
 • Електрическа на Шол – 3 модела, със сменяема глава и резервни пили с разна твърдост;
 • Електрическа на Титания – с 2 глави, 52.00 лв.
 • Стандели кюрета – единственото безопасно приспособление за изрязване в дом. условия. Цена 5.61 лв.

Търсене на народен лек

за мазоли

народни средства срещу мазоли, картоф, лук, чесън, овес, лимон срещу мазоли
Това са едни от най-упоритите, твърди и дълбоки мазоли. Нар. цярове се справят без проблем и с тях

Проверени рецепти с гарантирано действие

 • Алое – отрежете парче от лист алое и го разполовете през средата. Приложете гела (сърцевината) към мазола и фиксирайте с пластир. Сутринта мястото ще е смекчено. Изстържете с пемза, докъдето е възможно. Продължете докрай;
 • Лук – кашица от пресен лук се смила и налага за цяла нощ. Осигурете, че лукът няма да контактува с околната здрава кожа, защото ще я изгори. Лукът и чесънът причиняват тежки и дълбоки изгаряния;
 • Картофи – кашица от суров картоф се налага в/у мазола, изолира се с найлонче или целофан и се фиксира с бинт. Размекнатия слой сутринта се изстъргва, мястото се третира с крем за крака;
 • Змийско мляко – изстисква се сок и внимателно се обработва само мазолът. Сокът, смесен с вазелин или безсолно кр. масло в пропорция 1:4, става мехлем, който се задържа доста по-добре върху вроговения участък. Още рецепти ТУК: Рецепти със зм. мляко при кокоши тръни, брадавици, мазоли.
 • Син здравец (Ger. pretense) – налагайте горещи лапи и за 2 седм. мазолът ще се стопи;
 • Смола от хвойна – при прорязване на кората на вечнозеленото дърво, от вътрешността му избива смола. Нанесете върху мазола (предварително загрят в гореща баня) и изолирайте с лейкопласт. Подновявайте през 24 ч.;
 • Чесън – сварен в мляко, налага се топъл;
 • Яйце и оцетна есенция – пуснете в чаша оцетна есенция от 80% едно сурово яйце. След 7 до 8 дни то напълно ще е разтворило. С получената смес мажете мазолите и бинтовайте. При болка незабавно свалете превръзката и измийте;
 • Лук и оцет – разрешете глава на две половини и пуснете в чаша с оцет за 24 ч. Изваждайте по една люспа от лука и налагайте на мазола – двукратно вс. ден. Фиксирайте с бинт;
 • Корен от репей или отварка от самото растение – във вид на превръзка за през нощта;
 • Доматен сок или пюре – протрива се мазолът по няколко пъти в денонощието;
 • Сода и домат – компрес от двете съставки, равни к-ва. Сместа се оставя четв. час, след който кашицата се намазва дебело в/у мазола. Мократа смес се изолира отгоре с найлонче. Доматът може да се замени с лукова каша (не забравяйте, че гори);
 • Сода и суш. сливи – сухите плодове се варят до възможност за пюриране и заедно със содата се правят на гладка кашица. Прави се топъл компрес;
 • Живовляк – свежо листо се привързва около мазола.

Още нар. цярове за мазоли са описани ТУК: Изпробван лек срещу мазоли.

Средства за точково нанасяне

(лепенки, пластири, писалки)

Стигнахме до най-ефикасните, най-бързите, най-успешните и при това – доста удобни за използване аптечни средства срещу мазоли. Те са тъй силни, че се прилагат точково само върху мазола. Начина е чрез залепване на лепенка (пластир) или точково нанасяне чрез писалка – и в двата случая се подсигурява запазване на околната жива кожа.

пластири, лепенки за мазоли
Изборът и при пластирите (лепенките) не е лесен

Описаният способ за въздействие върху мазолите позволява да се използват високи концентрации и съответно – средството да бъде по-силно и бързо.

Точково нанасяните препарати могат да изпълняват и съпъстващи функции, с които се превръщат в наистина комфортно средство: някои са плътни изолатори, които механично отделят мазола от обувките и чорапите и не позволяват да бъде дразнен. Геловите пластири са прозрачни и незабележими, а освен това и веднага премахват болката. В това време гелът размеква мазола и създава условие той да бъде изстърган.

Лечебните пластири използват приоритетно салицилова к-на.

Вартнер писалка

Тя е конструирана за прецизно полагане на лекарството точно върху мазола. Така третирането е със силно в-во, но безболезнено и безопасно. Гелът на Вартнер бързо „сваля“ вроговената кожа и под нея се показва здрава и жива.

Писалката е подходяща за сухи мазоли, както и за кокоши тръни. Разчетена е за едноседмично прилагане, след което е показана пауза от 4 дни.

Писалката е базирана на 3-хлороцетна кисел., която разрушава клетките и те се излющват с лекота. С-ст на продукта 21.80 лв.

Верутол
турско лекарство, мазоли
Турското лекарство се справя и с такива удебеления

Турското лекарство Verrutol се внася у нас като високоефикасно средство срещу папиломи и кокоши тръни. Но основната му съставка – салицилова к-на, го прави ефикасно и срещу мазоли.

При мазане с лекарството, мъртвата кожа започва да се отлепя пласт по пласт, откривайки възможност да се третира по-навътре. Така бързо се стига до основата на образуванието, било то мазол или кок. трън.

Продуктът не се продава в аптеките, а се внася и подава от частни лица. Цена ок. 11-12 лв.

Силар течност и лепенки

Македонско лекарство, което съчетава салициловата с млечн. к-на и спомагателни средства. Получава се продукт с изгарящо действие върху мъртвите втвърдени клетки. Йодът в състава обеззаразява и предпазва от възпаления.

Течността (3.60 лв) се накапва прецизно върху мазола, а лепенката е по-удобна за локално прилагане (3.10 лв).

Двукомпонентно лечение с Урго

Представлява комплект от два вида пластири. Първо се залепват Ургокор Корисид с действена съставка салицилова к-на. Пластирите защитават механично мазола и го размекват. Те се прилагат през нощта.

Втората стъпка е ултрапредпазващите Урго-пластири, които пазят лекувания мазол от пресиране и търкане през деня. Дава възможност мястото да се възстанови.

Комплект за 12 дни е на с-ст от 8 лв. в промоция или на същата цена за единична опаковка.

Още лепенки
 • Актив пласт – 34 – 40% салицилова к-на, 4 бр. за 4.50 лв;
 • Китайски пластири за мазоли – цинков оксид и салицилова к-на, 6 бр. за 4.41 лв;
 • Салекс – салицилова к-на и ланолин, 3 бр. за 6.00 лв;
 • Хартман водоустойчив – удобен и за мокри мазоли, работи като втора кожа, изолира и обезболява. 6 бр. за 8.41 лв;
 • Шифа – сирийски, салицилова к-на и цинков оксид, 5 бр. за 1.81 лв;
 • Шифа за стъпало – 2 бр. за 1.60 лв;
 • Карнейшън – пръстен със салицилова к-на, 2 бр. за 7 лв;
 • Шол лепенки – 40% салицилова к-на. 8 диска и 8 възглавници за 6.91 лв.
 • Педаг гел за мазоли – изолира мазола и така обезболява. За многократна употреба.

Медицински кремове за мазоли

(мазила, мехлеми)

лечение на мазоли, лекарства за мазоли, терапия, премахване на мазоли
Лекарствата за мокри и за сухи мазоли са различни. Мокрите разновидности се нуждаят основно от антисептик и предпазител, за да не се разраняват повече
Флекситол

Flexitol е линия медицински кремове за крака. Някои продукти (кремове, стикове, балсами) са насочени за общо удебеляване и загрубяване на ходилата, за пети, с цел хидратиране и витаминизиране, а един – Remover, е пряко насочен за ликвизиране на мазоли. Срокът за стопяване е разчетен за 7 дни.

Активните съставки са киселина – α-хидрокси, и урея, както и масла за омекотяване.

С-ст на продукта 10.20 лв.

Мазолекс унгвент

Със салицилова к-на и ланолин. Нанася се за 12 часа само върху необходимото място. Цена 4.61 лв за 8 г.

Крем Немазол

Салицилова к-на, сяра, карбамид, етер. масло от чайно дърво за омекотяване и дезинфекция. Руски крем за прослойно излющване на мазолите. Цена 5.91 лв.

Тинктура Гевол

Интересна форма за агресивно въздействие върху мазола. Представлява съчетание на салицилова и оцетна к-на с няколко масла. Не е тинктура в точния смисъл на думата, но се накапва върху мястото и след това размекнатият слой се отлющва. Цена от 8.41 лв.

Още аптечни и подръчни средства като куркума, дебелец и др. са дадени ТУК: Изпробвани лекарства срещу вроговявания и мазоли. 

Лечение при специалист

Козметик, дерматолог или хирург? Какъв специалист ни трябва, ако имаме мазол. Кога можем да се справим у дома и кога да се обърнем за квалифицирана помощ?

Мазолите са няколко вида и също така са задълбочени в различна степен. Най-обикновените образувания, особено ако са нови и по-тънки, с лекота се обработват и отстраняват самостоятелно, у дома.

Някои хора обаче предпочитат да платят за еднократна процедура по отстраняване на мазол, отколкото да мажат с дни наред, да налагат компреси и да стържат мъртвата кожа. Препоръчваме при такава настройка да потърсят не обикновен козметик, а такъв, който владее

Медицински педикюр
медицински педикюр
Професионалистите си служат с приспособления и електрически уреди, които бързо и ефикасно „изгребват“ мърквата тъкан

Медицинската разновидност на педикюра представлява специализирана процедура за хора с дерматологични патологии на ходилата. Мазолите, гъбичките и впиването на нокти са сред обичайните за педикюристите проблеми. Напластените мъртви клетки се премахват безболезнено и професионално.

Премахване на мазол, обработка на нокти срещу гъбички или на кок. трън се предлага със средна стандартна цена от около 30 лв.

Преимущество на специалистите е, че те могат да преценят същността на образуванието и да насочат клиента си към дерматолог или хирург, ако мазолът изисква такава компетентна намеса.

Дерматолог

Специалистите-дерматолози лекуват мазоли. Те са квалифицирани да проведат оценка на състоянието и да предложат най-ефикасен начин за премахване. Тяхна запазена територия са по-старите и втвърдени мазоли, по-дълбоко проникналите деструктивни процеси, както и специално мазолите с корен.

Дерматолозите разполагат с апаратурни способи за бързо, понякога само в един сеанс премахване на мазоли. Те постигат деструкция на образуванието чрез киселини, но също така и с лазер, замразяване, електрически ток.

Електрокоагулация

Представлява метод за изгаряне на кожни образувания с електрически ток – най-разпространеният способ за горене на брадавици например. Той е показан и при мазоли, макар е не толкова разпространен.

Електрическият ток се концентрира в една точка, предизвиквайки промяна, наречена коагулация. Пациентът усеща нещо като парене или боцкане. Стандартната цена е ок. 50 лв за 5 образувания.

Премахване с лазер
медицински педикюр
Ето такива мазоли се нуждаят от професионална помощ

Прилага се в задълбочени и усложнени случаи и дава добър резултат. С помощта на лазера се разрушава коренът на мазола по цял. му дължина. След отделянето остава рана (дупка) с размера на мазола. Тя заздравява в течение на 2-3 седм. (според размера й). Потребно е превръзките да се подменят ежедневно.

Криотерапия

Криодеструкцията представлява въздействие с течен азот. Прилага се основно върху мазоли с корен. Методът е безболезнен и позволява да се премахне мазол за един сеанс. Но по-често е мястото да се обработи 2-3 пъти до пълното му изчистване.

Хирургична обработка

на мазоли

Подобно изрязване се практикува при специфични случаи – напр. при диабетици, когато патологичните изменения са свързани с основното заболяване. Мазолът е свързан с други деформации и атипично натоварване.

Видове мазоли

Пришки

Водни мазоли (плюски)

Обикновено ги наричаме пришки. При тях осъзнаваме пряката връзка между агресията над кожата ни и резултатът. Тялото създава изпълнена с течност възглавничка, която да регенерира мястото.

Такива мазоли нямат нужда от описаните в тази статия размекващи средства. Триенето просто трябва да бъде преустановено, мястото да се обработи с антисептик и евентуално – с ускоряващи заздравяването масла.

Водният мазол не представлява опасност, освен ако не се привлече инфекция. Подобен риск се разкрива при спукване на мехура или образуването на т.нар.

Рани от обувки
Спукан мазол

Какво да правим?

Ако кожата се скъса и течността изтече, вече няма естествена бариера за инфекцията. Погрижете се вие – измийте с антибактериален сапун, обработете с антисептик.

Поставете отгоре марличка – да предпазва от замърсяване  и досег, но и да остави кожата да диша.

Сменете обувките, които са причини пришката, а ако е на ръцете – спрете съответната дейност. Мястото не трябва да се трие повече.

Груба кожа по ходилата
глуба кожа на петите, напукани пети
Чудесата на редовната грижа

Най-горният слой на епидермиса е рогов. Той е съставен от мъртви клетки, отложени на много слоеве. Това е естествен процес и се наблюдава по цялата кожа, но в някои участъци въпросният  слой е значимо по-дебел. Плътността на вроговените клетки (ние наричаме удебелена, груба кожа) е най-голяма на стъпалата, където и амортизацията и триенето са най-големи.

Роговият слой механично защитава по-дълбоките слоеве на кожата – както от травмиране, така и от други външни фактори, включително и от микроорганизми. В обратна посока препятства загубата на вода.

В този смисъл роговият слой е необходим, той не бива да се превръща в цел за постоянна борба. Поддържането на краката изисква предпазване, хигиена, обработка с омекотяващи препарати с цел роговият слой да бъде в рамките на естественото – не по-удебелен от необходимото.

Но ако по анатомични причини (особености) някоя част от кожата се трие по-усилено от нормалното, пълното премахване на роговия слой ще оголи мястото и ще го остави незащитено.

Необходимо е да правим разлика между мазоли и удебеляване на кожата с цел предпазване.

На стъпалата се образуват широки удебелени зони на възглавничките под пръстите – втвърдена кожа. Това са тънки мазоли, но все пак мазоли и се нуждаят от периодична обработка.

Мазол с корен
мазол с корен
Мазол с корен – той има конусовидна основа, „вклинена“ в по-дълбоките слоеве на кожата, но в никакъв случай този корен не може да се обърка с жило на кокоши трън

Някои мазоли нарастват в дълбочина. Процесът кератоза обхваща по-дълбоки слоеве и се образува корен – удебеление като острие, „забито“ навътре. При обработка на такива мазоли е потребно – задължително! да се махне коренът, иначе образуванието скоро ще възвърне предишния си вид.

Мазолите с корен са ограничени по площ. Те се развиват навътре, а не в широчина. По вид приличат на кокошите тръни. Между двете образувания има сходство, но те са абсолютно различни по същност.

Мазолът е резултат от механично триене на кожата, а кок. трън е патологично изменение в резултат от папилома вирус. И двата вида се локализират на едни и същи места по стъпалата.

Как да разграничим мазол от кокоши трън?

Кок. трън има жило в себе си. То е по-твърдо и болезнено от корена на мазола. Когато се натисне отгоре, кок. трън е твърд и болезнен. Понякога кърви.

кокоши трън, папилома, брадавица
Кокошият трън се причинява от папилома вирус и като повечето „продукти“ на този вирус – папиломите, има специфично „разрошване“ на повърхността си

Такава брадавица (кок. трън е папилома) е покрита със слой груба кожа, която пречи да се разгледа какво представлява.

Но ако накиснем кожата и премахнем удебелението на кокошия трън, отдолу ще се разкрият плътно разположени една до друга розови папили, както и черни точки. Именно по тези черни точки брадавицата се отличава от мазола.

Лечението на кок. трън изисква изваждане на жилото. За препоръчване е терапията да се проведе от специалист чрез течен азот, лазер или ток. Така с гаранция ще се получи важното – разрушаване на структурата на жилото и съответно – цялата брадавица.

Кокоши трън – бързо лечение и всичко за премахването му

Мазоли на ръката

(специфика)

Кожата на дланите също се травмира и образува мазоли, когато редовно се подлага на механично въздействие. Образуванията по ръцете са по-ограничени и не така дебели, както на ходилата, макар че и то зависи от силата и продължителността на триене.

Премахването на мазоли от ръцете е доста по-сложно от предотвратяването им. Затова е от съществено значение ръцете да се пазят с ръкавици, когато се натоварват с определени дейности.

Удебеляването на участъци по ръцете понякога се провокира от недостиг на вит. А, който отговаря за правилното формиране на роговия слой.

Мазолите по ръцете може да са следствие от психологически проблеми. Понякога те бележат страх от околния свят, постоянно сдържане на желания и естествени пориви.

Интересно, но най-често подложени на увреждане и образуване на мазоли са кутретата на краката и палците на ръцете. Защо и как става това, е показано в една анимация на Шол:

За още информация: на английски: Callus, corn, на испански: Callo, на гръцки: Κάλος, на немски: Hornschwiele, на турски: Nasır, на руски: Мозоль.

Моля, споделете статията със специалния бутон! 

Оценка на читателите
[Гласували: 4 Средно: 3.3]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.