Мигрена: най-бързите лекарства за стопиране на главоболие. Билки, масла, хранене

♠ Какво е особеното при мигрената ♠ Как да различим от главоболие ♠ Аура и без аура ♠ Изследвания ♠ Стандартното лечение ♠ Лекарства с бързо действие ♠ Аналгетици и НСПВ ♠ Парацетамол, кофеин, кодеин ♠ Метамизол натрий ♠ Трамадол ♠ Комбинации ♠ Специфични лекарства за мигрена ♠ Суматриптани ♠ Бавнодействащи триптани

Още в текста: ♠ Алколоиди на моравото рогче ♠ Профилактична терапия ♠ Добавки ♠ Моминска вратига ♠ Лечение с билки ♠ Лечение с масла ♠ Компреси и други ♠ Диета при мигрена ♠ Хомеопатия ♠ Особени видове мигрена ♠ Мигреноподобно главоболие ♠ Мнения на лекари

Мигрената е неврологично страдание – периодични пристъпи на главоболие от една страна, в изключителни случаи – двустранна. Болката се заражда без видима причина. Тя не е провокирана от инциденти като инсулт или тумор, нито е налице травма.

Пристъпите възникват с индивидуална честота – от веднъж годишно до веднъж на 2-3 дни. Продължават минути или час до 3 денонощия.

Статистически мигрената е позната на 10 – 30% от възрастното население на Земята, като цифрата варира по национален признак. 2/3 от пациентите я получават преди 30-та си годишнина. Голям е делът на първите пристъпи около 18 г. Описани са и детски случаи (5- 8 г).

Сред младите мигрената засяга половете поравно. По-нататък дава преимущество на жените, които общо сметнато се оказват двойно повече от мъжете с такива пристъпи.

При мигрената е валидна наследствена предразположеност. Развива се при 72% от децата на болна майка, при 20% от децата на болен баща и при 60 – 90% от децата на двама засегнати родители.

Мигрена: има ли спасение?!

Повечето пациенти са

активни, целеустремени и отговорни хора

Доказвано е 5 хилядолетия, откакто шумерите са описали болестта.  Мигрена бележи живота на гении и таланти като Нютон, Фройд, Чайковски, Едгар Алан По, Чехов, Юлий Цезар, Дарвин.

Недоказуемо е, но вероятно мигрената е страдание на амбициозните и честолюбивите, на стремящите се към съвършенство. Но и останалите не сме „ваксинирани“.

Какво е мигрена

Съдържание на статията:

С мигрена се означава едностранна пулсираща болка в главата – много мощна,  едва поносима. Тя не е фатална, но слага „на пауза“ работа, семейство, деца, ангажименти.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Казват, че х-ка на мигрената е липсата на провокатор от рода на инсулт, вдигане на кръвното или на вътречерепното налягане, тумор или глаукома. Че болестта е неразгадана от специалистите. Че има само теории и повечето – основателни.

Обясняват мигрената със слепване на тромбоцити, с прекомерен синтез на хормони, с пълзяща депресия или пренапрягане на троичния нерв.

Общото е, че всички теории рисуват единен процес на развитие при мигренозен пристъп:

моментна аномалия в кръвоснабдяването на мозъка

Съдовете в черепа внезапно се свиват, после – разширяват. Отпускането се съпровожда със спад в тонуса и повишена проницаемост на съдовите стени, както и с оток на съседните тъкани.

Първата част от инцидента – свиването, съвпада с появата на т.нар. аура – симптоматичният комплекс, предхождащ мигренозното главоболие.

Втората част – отпускането, се бележи с настъпване на самото главоболие. Практически то се обяснява с отичането на околните тъкани и с оказвания от тях натиск.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Сигурните симптоми за мигрена

Има няколко разновидности на мигрена (ще ги разгледаме после), но главното деление е

Проста – без аура

 Класическа – с аура

Аура е симптоматичен комплекс, който предхожда същинското главоболие. Щом този предвестник на пристъпа не винаги присъства, то тогава главният, основен и понякога единствен симптом на мигрената е и нейната същност:

Менингит: първи признаци и симптомите. Какво да правим? Лечение, ваксини и др.

Главоболието

Звучи ли просто? Не е!

Диагностицирането на мигрена не е елементарно. Специалистът анализира анамнезата, клиничната картина на пристъпите, тяхната честота и продължителност.

Понякога това не стига за разграничаване на симптомите от:

 обикновено главоболие;

 друго нарушение, проявяващо се с главоболие.

В диференцирането помагат електро- и риоенцефалография (методики за изследване на съдовете на гл. мозък), както и магнитно-резонансна томография на гл. мозък.

главоболие, видове болка в главата
Разновидности на главоболието според локацията на болезнеността

Главното предизвикателство е: как да различим

Мигрена или главоболие?

Обикновеното главоболие има разни прояви. Най-трудно за различаване от мигрена е болки вследствие на напрежение.

Диференциална диагностика

ПризнакМигренаГлавоболие
Местоположение на болкатаЕдностранна Симетрична
Характер на болкатаПулсиращаПритискаща, стягаща като обръч или маска
Интензивност на болката Силна, драматична Не е толкова интензивна
Физическо натоварване като провокатор на болкатаДаНе
Фотофобия, дискомфорт от ярка светлинаДаВъзможно е
Гадене до реално повръщанеДаНе, само леко гадене

Мигрената е неврологична и като такава няма общо с обикновената болка в главата. Ще ни помогне да ги различим информацията, че ни боли глава заради няколко типични патологични състояния като:

 • Скокове и спадове в кр. налягане;
 • Шийна остеохондроза, дискова херния;
 • Високо вътречер. налягане;
 • Пренапрягане на мускули на глава или шия;
 • Глаукома.

Ако имате някоя от изброените патологии, по-вероятно е да ви мъчи главоболие, а не мигрена.

Изследвания и диагностика

В повечето случаи обективният преглед не установява органични неврологични симптоми (такива се отбелязват при по-малко от 3% от пациентите).

В същото време при почти всички болни се открива напрежение и болезненост в един или няколко перикраниалните мускули (прикрепени към черепа).

Нерядко се отбелязват признаци на вегетативна дисфункция: променен цвят на пръстите, повишена мускулна възбудимост, обилно потене на дланите.

Анализ на главоболието

Който е преживявал мигренозен пристъп, мигновено го разпознава. Той е характерен и не подлежи на описание. Защото за болката няма подходящо сравнение.

симптоми на мигрена
Болката в главата е най-ярка и интензивна при мигренозен пристъп

Тя е мъчителна, изнурителна, по-продължителна, отколкото пациентът е готов да понесе.

Има пулсиращ х-р. Приоритетно започва от слепоочието и се разпространява в очите и челото. Понякога се локализира зад тила , а след това обхваща цялата половина на главата.

Изразеността и честотата на атаките са строго индивидуални. Те може да са по-чести или редки, по-слаби или много силни, придружени с постоянно повръщане.

Характерно е, че при движение артерията на слепоочието се напряга, пулсира, а болезнеността се усилва.

Обикновеното главоболие също умее да бъде мъчително и ужасно. То ни прави раздразнителни, дори агресивни. Налага се да го познаваме, за да го различим от мигрена. Подробно е описано (включително лечение и лекарства) ТУК: Домашен лек, течности, хапчета, компреси и други „хватки“ за силно главоболие.

Основни признаци на мигрена:
 • Изразена едностранна болезненост – слепоочие, чело, зона на очите, зад тила;
 • Редуване на локализацията;
 • Типични съпровождащи симптоми: гадене, повръщане, непонасяне на светло и звук;
 • Усилване на болката при движение и физическо натоварване;
 • Пулсиращ характер на болката;
 • Съществено ограничаване на нормалната физиологична активност;
 • Мигренозна аура в 20% от случаите;
 • Ниска ефикасност на обикновените аналгетици;
 • Генетичен характер в 60% от случаите.

Обичайно атаките се провокират от емоционален стрес, промяна във времето, климата или сезона, менструация, глад, недоспиване или обратно – прекалено продължителен сън, употреба на някои продукти като шоколад, цитруси, банани, мазни сирена, прием на алкохол, и специално черв. вино, бира и шампанско.

Още симптоми

 1. Като предвестник на пристъпа понякога се появяват слабост и невъзможност за концентриране на вниманието,  а като последствие (веднага след края) – отпуснатост, прозяване, силно побледняване на кожата;
 2. Болката периодично сменя локализацията си – при един пристъп е отляво, при друг – отдясно;
 3. Отличителна особеност и един от по-устойчивите симптоми на мигрената е гаденето със или без повръщане;
 4. Сравнително устойчива проява е усилване на болезнеността при силна светлина и/ или при силен звук;
 5. Главоболието се усилва от резки движения, при най-обикновено ходене, още повече – при качване на стълби и малко по-интензивно натоварване. Мигрената е зависима от физическите усилия;
 6. Мигрената се явява рядко при деца и има особеност – съпровожда се със сънливост и обичайно минава след сън;
 7. При всяка трета пациентка с мигрена се отбелязва връзка на пристъпа с менструацията.  Често срещано (10%) е мигренозният пристъп да предхожда с 2 дни началото на цикъла. Затова ситуацията се означава като менструална мигрена;
 8. В 80% от случаите мигрената е зависима от приема на хормонални препарати при климакс и контрацептиви. Под тяхно влияние пристъпите зачестяват, а болката е по-изразена;
 9. Към вариативните симптоми причисляваме зачервяване или обратно – побледняване на лицето, депресия, раздразнителност или тревога.

Аура

диагностициране на мигрена, симптоми на мигрена, къде боли при мигрена
Учените не са „разплели“ докрай случващото се в мозъка по време на мигренозен пристъп

Тя е класически вариант на протичане на заболяването, но се среща в едва 20-25% от случаите. Протича с обикновена аура (от 5 до 60 мин.) и с удължена (от 1 час до няколко дни).

Когато болестта е без аура, се обозначава като проста (обикновена). Тя е при 75-80% от болните.

Понякога и двата вида пристъпи се редуват при дадения болен.

Какво е аура

Аура е комплекс от обратими неврологични нарушения, които възникват до началото на самия пристъп или заедно с него. Няколко форми:

 • Зрителна – най-честа. Болните виждат линии, започващи от неголеми точки, които после се увеличават. По-нататък точките стават на премихващи зигзагообразни линии, които се движат към периферията. Възниква усещане за загуба на зрението, понякога двоен образ, слепи петна, липса на букви от думите при четене, пулсиращи линии около предметите, трудно фокусиране до зрителни халюцинации;
 • Нарушена чувствителност – едностранно мравучкане, изтръпване или загуба на чувствителност на торса и ръката. Може да се придвижи към главата и да обхване половината език и глава. Подобна проява рядко се отбелязва в краката;
 • Нарушено движение – слабост в ръцете или краката едностранно, понякога до временна и обратима парализа;
 • Разстройство на речта – болният трудно подбира думите, възниква усещане, че не губи способността да съставя изречения. Не може да различава букви и числа;
 • Смесена аура – едновременна поява на няколко симптома от различните групи.

Как протича

мигренозен пристъп

Типично е развитието на фази: предупредителна, аура, болева и възстановителна.

 • Предупредителната (продромална) започва няколко дни или часове преди пристъпа с рядка промяна на настроението. Пациентът става раздразнителен, прозява се, сънлив е, променя се апетит, чуствителност към светлина, шум и аромати. Ветераните са предупредени, че идва пристъп. Но понякога тази предупредителна фаза отсъства;
 • Аура – приоритетно се явяват зрителните изменения, а останалите признаци – по-рядко. Тя стартира след края на началната фаза;
 • Главоболие – то настъпва след аура-фазата, но понякога между двете фази има „затишие“ – интервал без оплаквания от около 60 мин.Някои пациенти се подобряват. В други случаи главоболието започва преди отшумяването на аурата;
 • Фаза на разрешаване (завършване на пристъпа) – мигрената завършва различно. Понякога тя минава сама, понякога под влияние на медикаменти. След стихване на симптомите болният нерядко заспива дълбоко;
 • Възстановителна фаза – след пристъп се усилва уринирането и обема на отделяната урина. Повишава се апетитът. Болният се чувства разбит, но има и случаи на повишена активност до еуфория.
Мигрена без аура

При тази форма на болестта отсъства фазата аура, а всички останали са налице и протичат по описания вече начин.

От различаването на формата със и без аура-фаза зависи подходът на лечението.

Диагностични критерии за мигрена с аура

 1. Присъства поне 1 вид аура;
 2. Аурата е регистрирана не по-малко от 2 пъти;
 3. Симптомите аура изчезват след приключване на пристъпа;
 4. Главоболието и останалите симптоми съответстват на проявите при мигрена без аура;

Така протичат типичните мигренозни пристъпи. Понякога са допълнени с вегетативни кризи – втрисане, учестено сърцебиене, недостиг на въздух, скок на кръвното, тревога и прочее. Тази симптоматика задълбочава и усложнява пристъпа.

Стандартното лечение на мигренаразличаване на главоболие при мигрена и при други заболявания

По време на мигренозен пристъп пациентът е с остра чувствителност към всички фактори на околната среда – светлина, шум, движение. Той е максимално облекчен, ког. се уедини в

тъмно, тихо и спокойно помещение,

заемайки хоризонтално положение. При такива условия пристъпът протича възможно най-леко.

Покоят е главен компонент в лечението на мигрена, заедно с:

 1. Медикаментозна терапия;
 2. Диета;
 3. Санаториално лечение.

Финансовите разходи по диагностицирането и терапията на мигрената в течение на целия живот са огромни. Те могат да се сравнят само с „харчовете“ по сърдечно-съдовите заболявания.

Поради това (а също и с цел минимизиране на болката) е от огромна важност лекарят да направи бърз подбор на оптималните лекарства – качествени, съвременни и безопасни, за купиране на пристъпите. Решен. се вземат отделно за вс. конкр. случай.

Традиционната терапия на мигрена включва:

 • Купиране на развиващия се пристъп на главоболие;
 • Профилактично лечение, насочено към предотвратяване на следващи атаки.

В последно време се оформя мнението, че успешното лечение на мигрена означава

Профилактика

и лечение на съпътстващите нарушения.

Такава комбинация предотвратява прогресиране (хронифициране) на мигрената и подобрява ежедневието на пациента.

По-общо терапията е описана и ТУК: Хапчета, физиотерапия, хомеопатия, йога, билки и други за лечението на мигрена. 

Ефикасни хапчета за мигрена

(видове лекарства)

Всички съществуващи лекарства за мигрена условно се делят на:

 1. За купиране на пристъпа на главоболие;
 2. За профилактика на следващи пристъпи.

От първата група препарати се нуждаят всички болни от мигрена, а от профилактичните средства – само тези, чиито пристъпи са по-чести от 2 пъти на месец и протичат доста тежко.

В лечението на мигрена има някои особености:

 1. Лекарствата, които ефикасно отстраняват главоболието при един пациент, се оказват абсолютно безсилни при друг;
 2. Лекарствата, които няколко пъти са премахвали симптоматиката, след време губят своята резултативност и спират да действат;
 3. Болни с различни видове мигрена (например редуване на пристъпи със и без аура) често се нуждаят от различни лекарства срещу главоболието.

  лечение на мигрена, лекарства за мигрена, болкоуспокояващи лекарства, трамадол, аналгин, ибупрофен
  Пациентите възлагат много на лекарствата – не само да притъпят болката, но и да се справят със съпътстващите изменения

Тези особености са причина за трудния подбор на ефикасни лекарства. Задачата е за кратък срок и с минимално количество опити да се стигне до оптималното решение.

Лекарства с бързо действие

Към т. група лекарства се отнасят препаратите за купиране на пристъпите на главоболие – такива, които се вземат, след като болката вече е налице или по време на възникване на аурата.

Бързодействащи са, които премахват главоболие или намаляват неговата изразеност максимум за 2 часа. Те са главно от три групи:

 • Аналгетици (вкл. комбинирани) и нестероидни противовъзпалит. средства;
 • Препарати на основата на морово рогче;
 • Триптани.

С какво започва лечението на мигрена?

Схема на терапия

Съществуват общи принципи на лечението, чието използване се оправдава в повечето случаи:

 1. Започва с аналгетик или в комбинация от аналгетик и нестер. противовъзпалително;
 2. Ако аналгетикът не даде ефект в разстояние от 45 минути, се взема триптан;
 3. Ако триптанът се окаже неефективен, то при следващия пристъп се използва друг триптан, тоест лекарство на друг производител или с различно действащо вещество;
 4. Ако в течение на 3 пристъпа аналгетикът се оказва неефективен, то при всички следващи пристъпи веднага се взема триптан, като въобще се прескача фазата с аналгетиците;
 5. Ако пристъпът на главоболие не е типичен (т.е. болният не може да определи със сигурност дали е атака или друг вид главоболие), тогава принципът е – нестероиден противовъзпалителен препарат.

Аналгетици и НСПВлечение на мигрена, лекарства за мигрена, болкоуспокояващи лекарства

Лекарства без рецепта

Повечето препарати от тази група може да се купят от аптеката и без рецепта от лекар. Някои от тях действително са свободни, а за други се прави компромис.

Аналгетиците са най-популярните лекарства за сваляне на боливе синдром. Ефект се добива с минимум 2 таблетки, изпити с обилно количество течности. Но те имат и най-много странични ефекти.

С препаратите, класифицирани като аналгетици и НПВС стартира лечението на мигрена. Те се явяват симптоматични средства.

Най-ефикасни се смятат продукти, състоящи се или комбиниращи ацетилсалицилова к-на, парацетамол, кофеин като Паракофдал, Ацефеин, Екседрин (Ексцедрин), Беналгин, Солпадеин. Сред нестероидни противовъзпалителни открояваме Долорен, Ибудолор, Нурофен, Бруфен.

 • Ацетилсалицилова к-на: Азпизал (4.10 Лв), Акард (4.24 Лв), Апири (3.38 Лв), Аса (4.17 Лв), Аспетакс (6.44 Лв), Аспирин, Ацетизал, Рувексин и др.;
 • Парацетамол, комбинации с кофеин и други: Ефералган, Калпол, Кафетин, Панадол, Паратрамол, Парацетамакс, Парацетамол, Солпадеин, Седалгин Нео;
 • Ибупрофен: Блокмакс, Сиафен, Бруфен, Нурофен, Долорен, Ибудолор, Ибурапид, Ибупром, Ибупрофен, Флексистад, Кафетин, Миг, Панактив;
 • Други: напроксен (Налгезин), диклофенак (Волтарен, Диклофенак и др.).
Парацетамол, ацетилсалицилова к-на,
кофеин/ кодеин

Парацетамолът и ацетилсалициловата к-на усилват действието си взаимно, притежават противоболеви и противовъзпалителен ефект, а кофеин нормализира тонуса на съдовете на главния мозък. Така кофеинът влияе върху един от основните механизми на главоболието при мигрена.

Препаратите от този вид са вредни при язва в стадий на обостряне, бронхиална астма, бременност и лактация, при нарушения на съсирването, нефункциониращи бъбреци или болен ч. дроб, при изразено завишение на кръвното налягане.

Кодеин-съдържащите медикаменти се употребяват за кратко, до 3-5 дни (съобразено с количеството, вложено в 1 хапче). Кодеин е от групата на наркотичните аналгетици и провокира зависимост. Противопоказан за болни, предразположени към привикване към лекарства.

Всички разглеждани съставки минават през плацентата. Това ги прави не забранени, но с ограничена употреба и само след разрешение на специалист. Лекарствата с кодеин във вис. дози носят риск от потискане на дишането на плода, ако са приети преди раждане.

Разглежданите комбинации не са препоръчителни и в лактационния период, тъй като оставят  следи в кърмата. Отражението им върху детето обаче не е проучено.

Excedrin, Екседрин, Ексцедрин

Представлява съчетание на равни к-ва ацетилсалицилова к-на и парацетамол и 4 пъти по-малко кофеин.

Excedrin, Екседрин, Ексцедрин, болкоуспокояващи лекарства при мигрена, обезболяване главоболие
Excedrin се продава в множество страни

Предлага се в опаковки по 10 (4.67 лв) и 16 (7.44 лв) таблетки. Специално показан за главоболие и пристъпи на мигрена, съчетани с гадене и непонасяне на шум и светло. Лекарството е подходящо за пристъпи, предхождани или не от аура.

Главната съставка в Excedrin е кофеинът, който повишава рефлекторната възбудимост на гръбначния мозък, възбужда дихателните и съдовите центрове, разширява кръвоносните съдове на скелетната мускулатура, на гл. мозък, сърцето, бъбреците. Намалява сънливостта, чуството за умора.

В дадената комбинация кофеин е малка доза и практически не стимулира ЦНС, но нормализира тонуса на съдовете в гл. мозък и ускорява кръвотока през тях.

Дозировка: 1 бр. на  4–6 ч. При първи признаци на мигрена се вземат 2 бр. Средното денон. к-во е 3-4 бр, максималното – 6 бр.

След прием на 2 табл. облекчението на главоболието и другите видове болки обичайно настъпва бързо – след 15 мин., а при мигрена – след 30 мин.

При болеви синдром се приема до 5 дни без лекарски преглед и консултиране. При мигрена препаратът се взема в рамките на 3 дни самостоятелно и без консултиране.

Solpadein, Солпадеин

Представлява комбинация на парацетамол  (основна съставка) с по-малки дози кодеин и кофеин.

Предлага се на разтворими и обикновени таблетки и капсули. С-ст на капсулите 7.08 лв, на разтворимите – 8.41 лв.

Показания са всякакви болки, вкл. невралгии, мигрена и обикновено главоболие, ставни, мускулни и др. Подходящ над 12 г.

Противопоказания са сърдечно-съд. болести, хипертония, тахикардия, анемия, бр астма, тревожни разстройства, епилепсия и още много. Преди прием непременно прочетете листовката.

При мигрена са препоръчителни водоразтворимите таблетки, при които всмукването е ускорено, както и настъпването на ефекта. Кодеинът се явява силно обезболяващо от наркотичните в-ва. Той увеличава действието на парацетамола.

При мигрена е показан приемът на до 2 таблетки наведнъж. Препаратът е забранен за бременни и през лактационен период. Представен е по-обстойно ТУК: Солпадеин или как гарантирано да избягаме от болката.

Aceffein, АцефеинAceffein, Ацефеин, болкоуспокояващи лекарства при мигрена, обезболяване главоболие

Препаратът е съчетание на четирите разглеждани съставки – равни дози парацетамол и ацетилсалицилова к-на  с 5 пъти по-малко кофеин и 25 пъти по-малко кодеин.

Показан е за кратко, когато съставките не помагат самостоятелно. Главоболие и мигрена са сред първа линия показания, както и невралгии.

Допълнителни действия: успокоява, намалява налягането в мозъчните съдове.

Дозиране за над 15 г. – до 4 Х 1 брой, максимално еднократно – 2 бр., максимално дневно – 6 бр. Максимална продължителност на терапия без консултиране – 7 дни. С-ст на препарата – 3.34 лв.

Метамизол натрий

Метамизол натрий, по-известен като аналгин, е аналгетик и антипиретик с 1-вековна история в приложението си.

Отнася се към НПВС, производни на пиразолон. По механизъм на действие прилича на неселективните НСПВ, препятства провеждането на болеви импулси и повишава прага на възбудимост на центровете за болка.

Оказва общо аналгизиращо и известно спазмолитично действие. Ефектът идва след 20-30 мин. от приема вътрешно и стига максимум след 4 часа.

Главоболието е сред изричните показания за употребата на метамизол. В терапевтични дози прониква в кърмата. За пациенти над 15 г.

Дозиране: метамизол се дава до 750 мг/ денон., обичайно равносилно на 3 таблетки. Максимална доза 3 г.

Лекарства, съдържащи метамизол: Аналгин, Алгозон, Ангетоп, Диалгин, Метамизол, Проалгин, Хексалгин. Предлагат се на таблетки, саше, разтвор. Стойността им е невисока, в границите на 2-3 лв.

Комбинации

Алгозон и Беналгин

Съчетават метамизол с тиамин и кофеин. Показан за главоболие и мигрена, невралгии и други локации на болка. Тиамин е вит. В1 с ефект върху нервн. с-ма.

К-вото е до 3 табл./ денон. за възраст 12 – 16 г и до 4 броя – над 16 г. С-ст 4 .01 лв.

ПаракофдалПаракофдал, болкоуспокояващи лекарства при мигрена, обезболяване главоболие

Съчетанието от парацетамол, кодеин и кофеин е подкрепено с метамизол натрий, който е и в най-голяма доза от 300 мг.

Показан за слаба до средно по сила на изразеност болка.

Доза над 14 г. – до 3 бр./ денон., до 3 последователни дни. С-ст на препарата – 4.26 лв.

Темпалгин

Лекарството комбинира метамизол с триацетонамин 4-толуенсулф., който снижава движателна възбуда и има общо успокояващо действие. Показан за главоболие, миалгии и невралгии.

Доза от производителя: над 15 г. 2 Х 1 табл.

Седалгин Нео

Друг вид съчетание на осн. съставляващи, които разгледахме дотук. Парацетамолът е основно действащо в-во с участие от 300 мг в 1 табл. Тук той се подкрепя от наполовина по-малка доза метамизол, 6 пъти по-малко кофеин и съвсем ограничени к-ва фенобарбитал и кодеин – съответно 15 и 10 мг.

Кодеин и фенобарбитал сами и изолирано проявяват обезболяващо действие, а едновременно усилват ефекта на парацетамола и аналгина.

При мигренозни пристъпи – по 1 бр., а максим. к-во е 2 бр. на денон.

Спазмалгон

В този медикамент метамизол е комбиниран с питофенон и фенпивериниев бромид. Участието на питофенон осигурява отпускане на гладката мускулатура, т.е. спазмолитичния ефект. Това прави препарата подходящ за болезненост във вътрешни органи.

Същото важи и за препарати, съдържащи дротаверин (като НоШпа, ДроСпаз). Означени като аналгетици, те имат специфична насоченост, осигурена от спазмолитични добавки.

Трамадол и комбинации

Трамадол спада към наркотичните аналгетици. Той е показан за купиране на остра болка или постоянна такава, която не се предава пред други средства.

Притежава силна аналгетична активност с бърз и продължителен ефект. Трамадол отстъпва единствено на морфина при еднакви дози.

Аналгизиращото му действие се явява до 30 мин. от приема и продължава до 6 часа. Намира прилож. като самостоятелен препарат, а също и в съчетание с парацетамол.

Наименования у нас: Трамадол (5.08 лв) и комбинации с парацетамол – Паратрамол (3.57 лв) и Дорета, Doreta (3.51 лв).

Други НСПВИбупрофен, нестероидни противовъзпалителни средства, нурофен, НСПВС, болкоуспокояващи лекарства при мигрена, обезболяване главоболие

Ибупрофен в доза 400-800 мг е достатъчно ефикасен при мигренозни пристъпи. Продава се  на обикновени и разтворими таблетки. Преди – и в комбинация с кодеин (Нурофен Плюс), но е  изтеглен от мрежата в доста страни.

Напроксен съдържа само едно действащо в-во, но оказва добър обезболяващ ефект. При мигрена е препоръчително да се взема по 2 табл. вътрешно и еднократно. Противопоказанията му са стандартни като за повечето НСПВ, вкл. и ибупрофен.

Диклофенак е от противовъзпалителните с бърз обезболяващ ефект. У нас той традиционно се ползва за мускулни, ставни и невро-патологии, а не за главоболия.

Посочените средства са „бърза помощ“ при мигрена. Те се вземат, когато пристъпът настъпва или вече се е разгърнал.

Виждаме известна еднотипност в описанията на отделните лекарства – било аналгетици или НСПВ. Би следвало да се заключи, че имат идентичен ефект, но не е така. Факт, че препарати с едни и същ състав действат различно на отделните пациенти.

Класическа е ситуацията, когато един препарат е ефикасен за сваляне на пристъпа, друг – не. И също: даден препарат спира да действа и се налага замяната му.

Затова и на пазара съществува толкова богата палитра от аналгезиращи лекарства, която далеч надхвърля по мащаби изброените от нас тук наименования.

Повечето аналгетици са добре познати на потребителите и съществува виждането, че са слаби или безопасни. Но злоупотребата с такива лекарства не остава без последствия. В резултат от ежедневното използване на аналгетици може да се формира друг вид главоболие – лекарствено, което заема трето място в света по честота след главоболието от напрежение и мигрената. Затрудняващо е лечение на подобно главоболие.

Затова предел за ползването на аналгетици е 15 дни в месеца. При неефикасност на аналгетика се реагира не с увеличаване на дозата, а със смяна на наименованието и/ или на активните съставки на лекарството. Понякога върши работа само смяна на марката (производителя).

Съществува група пациенти, за които аналгетиците и нестероидните препарати са неподходящи по ред причини, включително традиционните противопоказания. Сред характеристиките на мигрената е, че не винаги реагира очаквано на традиционните обезболяващи. При пречка от какъвто и да е характер, страдащите от мигренозни пристъпи преминават към друг тип медикаменти – триптани и алкалоиди на моравото рогче.

Специфични лекарства

за мигрена

Триптаните и ерготаминът се числят към медикаментите, приемани за купиране на пристъп. По това приличат на аналгетиците и опиоидите, които разгледахме дотук. Всички тези препарати се вземат преди или в началото на пристъпа с цел да бъде спрян или овладян до поносимо ниво.

Каква е разликата?

Аналгетиците са неспецифични за мигрена лекарства, те са показани при болезненост, класифицирана като слаба до средна/ умерена. Подходящи са при плавна градация на болката.

Специфичните лекарства – алкалоиди на ерготамин и най-новите медикаменти – триптаните, се опр. като значително по-ефикасни и значително по-безопасни, с минимализирани странични ефекти.

Триптани за мигреналечение на мигрена, лекарства за мигрена, болкоуспокояващи лекарства, трамадол, аналгин, ибупрофен

Триптаните стъпват на виждането, че главната роля в мигренозната атака принадлежи на троичния нерв и на неговите чувствителни влакна, които инервират кр. съдове в черепа и мозъчните обвивки.

По време на пристъп троичният нерв се активира. Във фазата на главоболието в плазмата на болните е установено повишено ниво на пептида CGRP, който е маркер за активиране на троичния нерв и едновременно има съдоразширяващо свойство.

Затова са създадени лекарства, които да противостоят на двата елемента – едновременно да потискат активността на троичния нерв и да окажат свиващо действие на разширените съдове. Това са триптаните, които са пуснати в практиката отпреди 27 години, но все още се имат за нови и модерни лекарства. Препаратите постоянно се усъвършенстват и вече има 2 поколения от тях.

Триптаните от II поколение потискат троичния нерв на централно ниво, влияейки на ниво мозъчен ствол.

Ето така тези лекарства по механизми на действие напълно съответстват на компонентите на един мигренозен пристъп, което ги прави високо ефективни. Те свиват церебралните съдове и въздействат на болевите рецептори, влияят на неврогенното възпалине и болка, нормалиризат съдовия тонус.

Днес са налични 2 типа активни в-ва. Едните са с висока ефективност – сума-, золти-, риза-, алмо- и елетриптан. Другите – с ниска: нара- и фроватриптан.

Суматриптани

Те са показани при средни до тежки пристъпи на болка, специално за лечение на мигрена, независимо от наличието или отсъствието на аура. Изисква се доказана диагноза и не са подходящи за другите видове болки в главата.

Противопоказания: сърд.-съд. патологии, хипертония, чернодробни проблеми. Спазва се 24-часово отстояние от приема на други специфични лекарства за мигрена.

Имигран

Той е първият от суматриптаните, сочен като високоефикасен и с много бързо действие. Дава облекчение или редуциране на болезнеността при 80% от болните.

Лекарството е по-ефикасно при ранно приемане, още докато пристъпът е в началото, а болката – по-слаба. При наличие на аура, се взема след приключването й.

Втори път лек. се пие след 24 ч., като максимумът за денон. е 300 мг.

Според описанието, конкретно стеснява кр. съдове, с което се отразява на болката и другите мигренозни симптоми, вкл. гадене и чувствителност към странични дразнители

Имигран е на 50-милиграмови таблетки, 2 бр. в опаковка, 7.44 лв.

Амигрен

Има идентичен състав и действие, описани за Имигран. Таблетките са 50-милиграмови, по 4 бр. в опаковка на с-ст 14.55 лв.

триптани при мигрена, болкоуспокояващи при мигрена, главоболие
Най-употребяваните триптани
Хедан

За Хедан важи написаното за другите два препарата с действащо в-во суматриптан. Лекарството обаче дава и допълнителни опции при купуването и употребата, защото е в два варианта – стандартните 50 мг и двойна таблетка от 100 мг. Различие има и в опаковката – хапчетата са по 3 бр. в опаковка, като стойността е съответно 13.47 лв. и 18.61 лв.

Ризатриптан

Препаратът снижава отичането на околомозъчните кр. съдове. Именно на отичането се отдава болезнеността по време на мигренозния пристъп.

Предлага се на диспергиращи таблетки по 10 мг, 3 бр. в опаковка на с-ст 19.35 лв.

Дозирането е 10 мг еднократно и до 20 мг на денон. За пациенти с чернодр. и бъбречни патологии – наполовина.

Елетриптан – Релпакс

Триптанът елетриптан е на табл. по 20 и 40 мг. Предлаганият у нас Релпакс е по 40 мг, 2 бр. в опаковка на с-ст 16.59 лв.

Действие: свива вътречерепните кр. съдове и инхибира неврогенните възпаления. Максимална концентрация достига 1.5 часа от изпиването.

При редовно приемане – 3 Х 20 мг в течение на 5-7 дни, натрупването е постепенно. При по-големи дози като 3 Х 40 мг или 2 Х 80 г за повече от 7 дни, натрупването на активната съставка превишава с ок. 40% очакваното.

Лекарството не е показано за лица под 18 и над 65 г.

Бавнодействащи триптани

Те са представени от:

Наратриптан – Нарамиг

Фроватриптан – Релиева

Спадат към триптаните с бавен старт и ниска ефикасност. Назначават се при пациенти, за които няма съмнение в диагнозата „мигрена“. Недиагностицираните до момента пациенти задължително минават през диференциална диагностика, за да се изключат други неврологични патологии. Лекарствата не се препоръчват без предварителни изследвания заради риска от сърд.-съдови инциденти.

Наратриптан селективно стеснява сънната артерия. Максимална концентрация в плазмата се стига  2-3 часа от приема.

У нас представител на активното в-во наратриптан е английското лекарство Нарамиг в таблетки Х 2.5 мг, 2 бр. за 38.91 лв. Фроватриптан се представя от Релиева 1 бр. 13.41 лв.

И двата препарата не са налични към момента на съставяне на материала.

Алколоиди на моравото рогче

Това е името на паразитираща по житните растения гъба, която е с лилав цвят и действително прилича по форма на рог.моравото рогче, алкалоиди, лекарства при мигрена, болкоуспокояващи при мигрена, главоболие

Гъбата притежава алкалоиди с психоактивност, които стимулират синтеза на серотонин и оттам – предаването на нервни импулси, както и снижават възпаления по съдовите стени.

Алкалоидите са от групата на ерготоксин, ерготамин и ергометрин, затова някои препарати съдържат представката „Ерго“ в наименованието си.

Действието на тези алкалоиди са подобни на триптаните, затова лекарства от двете групи не се съвместяват.

Описани са стр. ефекти като болезненост в гърди и стомах и неврологични усещания в крайниците като изтръпване.

Противопоказания са сърд. патологии и кръвоизливи.

Терапевтичните свойства настъпват 10 – 30 мин. от приемането и продължават до 3 часа.

Към алкалоидите на мораво рогче спадат лекарства за предотвратяване на мигренозни пристъпи:

 • дихидроерготамин и комбинации (назален спрей);
 • ерготамин и комбинации със и без психолептици като Кофергамин;
 • метисергид;
 • лизурид.

Такива препарати към момента не са регистрирани в България. Преди се е предлагал

Кофергамин

Съчетание от ерготаминов тартарат и кофеин, който е оставил следи в интернет-аптеките, но не е наличен.

В този препарат ерготаминов тартарат  свива мозъчните съдове, а кофеинът усилва неговия ефект. Кофергамин е създаден за профилактика и лечение на мигренозни пристъпи. Последната му цена е била 3.57 лв.

Ерготаминов тартарат участва в лекарството

Белергамин

То е комбинация на ерготамин с екстракт от лудо биле и фенобарбитал. Алкалоидната съставка намалява спазмите на гладките мускули, ерготамин е за съдово главоболие, фенобарбитал намалява нервната възбудимост и успокоява.

Заради съдържанието на фенобарбитал лекарството носи риск от зависимост.

Белергамин не се комбинира с триптани и редица други лекарствени препарати. Не се самоназначава и не се самодозира. Не е показан за под 18 г.

Показана стандартна доза – 3-4 Х 1 бр. и максимум 6 табл. на денон.

С-стта на оп. с 20 хапч. е 1.38 лв.

Ницерголин – Нерголин и Сермион

Отпуска се с рецепта. Представлява производно на ергоалкалоидите и на никотиновата к-на. Сред показанията са ред съдови патологии и мигрена.

Ницерголин отпуска съдовете и подобрява кръвообращението.

Стардартното показание за дозиране е 3 Х 5 до 10 мг.

Нерголин се предлага в 10-милиграмови таблетки, по 30/ 90 в опаковка, съответно 7.32 лв и 21.99 лв. Сермион е 10/ 30 мг, в оп. по 30/ 90 бр. със с-ст от 9.65 лв до 26.21 лв.

Назални спрейове при мигрена

Новите и предпочитани модерни форми на противомигренозните лекарства са назалните спрейове. Те работят по-бързо, отколкото таблетираните, и дават ефект най-много до 30 мин. Най-известният спрей е на първия суматрупин. В свет. мащаб се дават много добри отзиви за бързината му спрямо силна мигрена.

лечение на мигрена, лечение на главоболие, как да успокои болка при мигрена
Още едно хубаво и нагледно разграничаване на главоболието. Много е важно пациентът да разбере същността на болката си, за да получи максимално ефикасно лекарство

Тази форма обаче не се предлага у нас.

Междувременно разни публикации опитват да наложат и спрей-форми на невролептици като лекарства за мигрена, като дори ги сравняват с ефикасност с триптаните. Но до момента подобни информации не излизат от сферата на любопитните четива.

Профилактично лечение

на мигрената

Вторият стълб от медикаментозната терапия на мигрена са профилактичните мерки. Те не са задължителни за всички болни, напротив – специално се подчертава, че постоянно лечение се изисква при чести пристъпи (над 2 пъти месечно) и при постоянно главоболие.

При честите пристъпи има риск от предозиране на аналгетиците, пристратяване към наркотичните от тях и снижаване на ефикасността на лечението по време на криза.

Затова лекуващите специалисти изготвят индивидуално подход към подобни пациенти за тяхното дълготрайно лечение за предотвратяване на следваща мигренозна атака.

За профилактиране на мигрена има лекарства, разработени за други болести и с други цели, но техните качества подпомагат поддържането на добър съдов тонус. Някои от тези вещества са доказали неефикасността си, други – обратно, дават резултат.

Клонидин (Хлофазолин)

Той е лекарство за снижаване на кр. налягане посредство разширяване на кр. съдове. Затова то започва да се дава при мигрена. Опитът по-нататък казва, че няма реален, а по-скоро психологичен ефект върху пациента. Освен това провокира замайване, загуба на концентрация, сухота на устн. лигавица.

Бета-блокери

(атенолол, пропранолол)

Препаратите за сърд. проблеми, снижаващи кръвното, също се ползват при мигрена, без да са специално разработени за това. Те също работят чрез свиване на съдовете.

Действието на пропранололовите медикаменти действително дава ефект, но само върху ограничен процент от пациентите. Въпреки това Пропранолол се сочи като медикамент за профилактиране на нови мигренозни пристъпи.

Калциеви антагонисти

(Сибелиум, Флунаризин)

Калциевите антагонисти са препарати срещу хипертонията с антистенокарден ефект. Пряк ефект от тях е свиване на мозъчните съдове. Поради тази им способност се включват сред профилактиращите препарати срещу мигрена.

В листовката на Флунаризин производителят е посочил, че препаратът е за предотвратяване на пристъпи на мигрена, като действа и при двата вида – с или без аура. Отбелязано е, че не работи по време на пристъп и не премахват болката.

Флунаризин е 4.81 лв за 20 бр., а Сибелиум – 7.51 лв за същото к-во хапчета в кутийка.

Други
 • Трициклични антидепресанти (Амитриптилин) – влияе на образуването на серотонин;
 • Антиепилептични медикаменти (валпроат, топирамат);
 • Кортикостероидни производни (флумедроксон);
 • Понякога се прилага и Имигран като профилактично лекарство.

Добавки

 • Против стрес и тревожност – триптофан (Неолексан). Представлява обикновени и с продължително освобождаване таблетки. Показан за тревожност, депресивност, лош сън, главоболие, вкл. мигренозно. Опаковка с 30 бр. е на с-ст 13.99 лв.;Kool’n Soothe, лепенки против мигрена
 • Kool’n Soothe, лепенки п/в мигрена – те обещават незабавно отпускане на главоболието. Действащото в-во е под форма на гел и се поставя с пластир. Лепенките се обявяват за по-безопасни от таблетираните форми. С поред листовката имат 8-часов ефект. Пластирите се поставят на челото. Кутия с 4 бр. е на с-ст 7.59 лв.
Екстракт от моминска вратига

(капсулиран)

В Австралия моминската вратига е обявена за лекарствено растение на 2017 г. Там всеки 10-и страда от мигрена и лечението й е от обществена важност.

Вратигата се използва от древността при мигрена, а сега тя е и научно потвърдена. Прилага се и като лекарствено, и като профилакт. средство. Неин плюс е възможността за продължително приемане.

Как работи? Подобно на лекарствата, и това растение ограничава прекомерното производство на серотонин и на медиатори на възпаляване, а същевременно подобрява състоянието на кр. съдове. Единствено не се дава на бременни заради риск от кръвоизливи.

Днес не е нужно да се бере и вари вратига, защото отдавна се капсулира и продава в готова аптечна форма. Ето някои продукти:

 • Мигренон – за профилактиране на главоболие. 30 течни капсули са на с-ст 16.31 лв;
 • Мом. вратига на Нейчърс Уей – 60 капсулки за 31.29 лв;
 • На Суонсън – 100 брой за 17.89 лв;
 • Миграфю – екстрахирани листа от растението. 1 бр./ дн. профилактира мигренозни пристъпи и поддържа кръвон. с-ма. Опаковка с 30 табл. е на с-ст 17.79 лв.

Как да лекуваме с билки

(народна медицина и добавки)

В книгата си, посветена на мигрената, Су Доусън казва, че значим дял пациенти избягват посещението при специалист, а ако отидат, след това не спазват указанията. Тя цитира и проценти на отказващите мед. лечение, които в различните групи достигат до 30% и повече, наистина значителна цифра.

Авторката посочва, че основанието е страх от лекарства, който се оказва доста съществен показател при пациентите с мигрена. Така Доусън защитава търсенето на алтернативни начини, и народни методики, защото целта е помагане.

Страхът от силни аналгитици, опиати и лекарства, които влияят на мозъка кръвоносната му система обяснява как могат да съжителстват лекарствени средства с много сериозно действие, плод на мащабни проучвания, с методите на нар. целители, все още ценени и търсени. Това положение отваря врата към алтернативните, природни и билкови средства.

добавки срещу мигрена, народни средства срещу мигрена, хомеопатия,
Измъчените от болки пациенти понякога развиват страх от лекарствата

Су Доусън също подкрепя идеята да се помогне на страдащия, дори и той да отказва медикаменти.  Тя дава следните съвети за

безлекарствено справяне с пристъп:
 1. Да изпие поне половин литър вода + кафе (кофеин), сладък чай и да хапне нещо сладко;
 2. Препоръчва разходка на чист въздух, раздвижване, практикуване на любов с партньора и други начини за стимулиране на тялото;
 3. Аромотарапия;
 4. Масаж на главата;
 5. Храни или таблитиран ниацин (вит. В3), който разширява съдовете;
 6. Лечение с вратига.
Лечение с билки
 • Риган – 1 с.л. + 300 мл, 1 час запарване. Схема:  3 Х 200 мл;
 • Зелен чай – силната запарка има свойството за прекъсва мигренозен пристъп, както и всякакво друго главоболие;
 • Жълт кантарион – специално показан при главоболие и мигрена. 1 с.л. ври 10 мин. в 200 мл, запарка – 30 мин. Схема 3 Х 50 мл;
 • Сок от прясна калина или черна боровинка – 4 Х 50 мл;
 • Мента за релакс, отпускане – 20 г + 200 мл, 1 час запарване. Прием 5 Х 40 мл;
 • Валериана – 1 с.л. млян корен ври 15 мин. в 200 мл, запарка 1 час. Схема 3 Х 20 мл;
 • Вани с отварка от валериана по време на мигренозна атака;
 • Лайка – успокоява и релаксира;
 • Компрес върху страната на главоболието – хладен, и на краката – горещ;
 • Компрес от резен лимон на слепоочията, но ако няма изменение в тена
 • Липа – сварена на чай, 3 Х 200 мл;
 • Жълтъци – 3 брой, смесени с шафран, се полагат като компрес на челото;
 • Семе копър – 1 ч.л. се сварята в 200 мл, запарка – 2 часа, пийва се по малко;
 • Маточина – чаят от билката помага при всякакво главоболие, а с тинктура се намазват слепоочията. Рецепта за приготвяне на маточина с ракия е описана ТУК: Маточина за нерви и др.
Лечение с масла
 • От вечерна иглика – предлага се на капсули и е лесно за вземане (пр. Прим ойл). Препоръчва се заради оздравителния ефект върху съдовете, мозъка и нервната с-ма;
 • От лайка – етер. масло от лечебн. растение има първо показание мигрена. Ползва се за ароматерапия;
 • От лавандула – идеално действа чрез масаж на слепоочието, а при обикновено главоболие и лош сън – масаж на китките. Лечението с лавандула детайлно е дадено ТУК: Лавандула при мигрена, неврози, други болки.

Други средства

Магнезий

на капсули, олио и гел

Съществува виждане, че мигрената е свързана с дефицит на важния минерал. Препоръчва се профилактичното попълване на запасите в тялото чрез вътрешен прием или през кожата, която се смята за още по-полезен. Магнезият регулира тонуса на кр. съдове, влияе на мозъчните рецептори, участва в предаването на нервни импулси. Как точно работи при мигрена, сме дали ТУК:

Попълване на недостиг на магнезий с магнезиево олио. Лечение на 25+ заболявания. Как се прави

 • Рейши на капсули – божествената гъба, в аптечна капсулирана форма, понижава кръвното, успокоява болка, релаксира. Мигрената е показание за ползването й. Кутийка със 100 табл. е на с-ст между 30 и 45 лв.;
 • Свещи за уши – билковите и прополисови свещи за почистване и терапия на болка в уши са показани и при мигрена. Това е отбелязано еднозначно от производителите. Освен това фунийките намаляват напрежението и са добри при стрес и тревожност;
 • Магнитна лента за глава – те са създадени специално срещу мигрена, болезненост във врата, схващания и други болки в главата и врата. Работят чрез създаване на магн. поле, което облекчава усещането за болезненост, а отделно повлиява и кръвотока. Магн. поле влияе върху мозъка и подпомага премахването на болката. Магнитните ленти струват между 20 и 30 лв.
 • Още народни, природни, билкови и подръчни средства са описани ТУК: Беладона, клизма, кимион, фолиева к-на, хибискус и др. не толкова известни методики срещу мигрената.

Диета при мигрена

От главоболието избавя и… храната! Да, защото някои храни влошават състоянието, а други – обратното. Диетолозите посочват, че правилното хранене значително снижава вероятността от настъпване на пристъп и намалява интензивността му.

хранене при мигрена, добавки при мигрена, диета, диетично меню
Прецизиране на храната: фактор за снижаване на риска от мигренозен пристъп

Основни правила на храненето при мигрена:

 1. Прием на храна на равни интервали, избягване на гладуването;
 2. Избягване на излишества и преяждане;
 3. Избягване на мазна, солена, сладка и маринована храна;
 4. Прием на магнезий и източници на магнезий като мляко, хляб, ов. ядки, растителна храна;
 5. Никаква смяна на обичайното меню, без експериментиране на екзотични кухни и непознати блюда.

Какво е забранено:

 • Алкохолни напитки, осочено червено вино, вермут, бира, шампанско;
 • Субпродукти като ч. дроб, бъбреци, сърце, мозък и колбаси с неясно съдържание;
 • Мазни меса като свинско, сланина;
 • Преработени меса, салами, сушени и веяни колбаси, силно подправени продукти;
 • Ядки, цитруси, бобови (вкл. консервирани), хайвер.

Напитките и храните с кофеин като кафе, какао, чай, кола, шоколад и енергийни напитки провокират пристъпи на мигрена и количеството им рязко трябва да се ограничи. Обаче по време на пристъп същите тези напитки подпомагат купирането на пристъпа. Кофеин се съдържа и в ред болкоуспокояващи и противомигренозни лекарства.

Препоръчителни храни:

 • Растит. масла – царевично, маслина, ленено и др.;
 • Безкофеиново кафе, слаб чай на листа, плодови сокове, компоти;
 • Прясно немазно месо, риба (особено морска), птици без кожа;
 • Обезмаслени млечни, сирена, но не кашкавали;
 • Плодове, типични за обитавания район, варени и мариновани зеленчуци.

Много протеинови храни дори при краткосрочно съхранение натрупват в себе си тирамин – един от факторите за поява на мигренозна атака. Затова на страдащите от болестта се препоръчва да ядат само пресни меса, риби и млечни.

Още общи съветийога при мигрена

йога при мигрена
Йога при мигрена: асаните, които най-много помагат

При мигрена помагат:

 • Горещ душ срещу спастични болки и мускулно отпускане в зоната на шията и главата;
 • Студени коплеси на главата за стягане на кръвоносните съдове и намаляване на болезненото пулсиране в главата. Помага пакет с лед, завит в шал и положен върху локацията на най-изравена болка за 15 мин.;
 • Изпиване на 2 л течности, чай, сокове на ден, за да се избегне провокиращото мигрена обезводняване;
 • Употребяване на храни с рибофлавин и съкращаване на кофеиновите;
 • Придържане към режим с умерен сън – точно 7-8 часа и не повече;
 • Разходки на свеж въздух, редовно проветряване, излети и туризъм. Кислородният глад подпомага мигрената.

Хомеопатия за мигрена

Хомеопатите съветват при хронична мигрена болният да държи препарат под ръка, в потенция С6 – С12, и да приема по 6 гранулки неколкократно на ден. Дори и недолюбващите лекарски посещения ще е добре да направят консултация, за да им се подбере подходящо лекарство. Арсеналът на хомеопатията не е малък.

 • Актеа – предпочитано при главоболие във връзка с менструация. При пристъпи в студено време и след преяждане;
 • Арника – при притискащи болки, увеличаващи се при движение;
 • Бриония – при пулсиращо главоболие, особено сутрин и отдясно. При гадене;
 • Хамомила – при чести пристъпи и висока възприемчивост към болка;
 • Колоцинтис – при спастични болки и невралгии, при мигрена, свързана с чревни колики;
 • Кокулус индикус – болки зад тила и на челото със световъртеж;
 • Хепар Сулфурис – при едностранна пулсираща или свредлообразна болка;
 • Игнатиа амара – при болезненост на темето, мигрена след нахранване, чувствителност към миризми, кафе, дим;
 • Пулсатила – при често главоболие, придружено с втрисане, което се подобрява на открито;
 • Рус – при тилова микрена и силна болезненост при докосване на скалпа. Подобрява се от движение;
 • Ирис Верзиколор – при невралгии и челно главоболие;
 • Гелсемиум семпервиренс – мигрена, страх, тревожност, паника и др.;
 • Хелидониум маюс – при всякакъв тип главоболие.

  йога при мигрена
  Още положения, които снижават риска от поява на пристъп

Особени видове мигрена

Обикновената (проста, без аура) мигрена започва внезапно, без предизвестник. Такива случаи са преимуществени, от 70 до 85% според различни източници. В зависимост от симптомите се различават няколко разновидности:

 • Абдоминална – характеризира се с болеви пристъп в корема, около пъпа, и спазми на коремната мускулатура. Тази разновидност се вижда повече при децата и тийнейджърите. Лекува се с валериана, фенобарбитал или други обезболяващи;
 • Базиларна – характеризира се с неврологични нарушения, загуба на зрении и координация, паралич на крайници, разстройство на дишането, повръщане, загуба на съзнание. Главоболието е на тила, пулсиращо. Разновидността се вижда повече при млади жени. Лечението се подбира много внимателно, защото има риск от инсулт;
 • Хемиплегична – характеризира се с настъпване на едностранна парализа и невъзможност за извършване на произволни движения. Трябва да се диференцира от инсулт. Добре влияят лекарства с компоненти, насочени към мускулатурата;
 • Очна, офталмологична – болката се концентрира около едното око и се парализират мускулите на очната ябълка. Появяват се разни зрителни нарушения като слепи петна, двойни образи, временна загуба на зрение;
 • Ретинална – частична или пълна загуба на зрението от едната страна и главоболие в половината глава;
 • Мигренозен статус – силен и тежък пристъп, който не се овладява повече от 72 часа. Заради риск от обезводняване болните се хоспитализират.

Други форми

 • Вестибуларна  – придружена с виене на свят и неспособност да се пази равновесие;
 • Детска – тя не е отделен тип, а визира нетипично ранната възраст на пациента. При децата се проявяват почти всички хорми – с или без аура, зрителна, с неврологична симптоматика и пр. Пристъпите при малките пациенти обичайно са по-кратки.

Мигреноподобно главоболие

В този раздел са патологии, които не са мигрена – имат различен механизъм на развитие, но в резултат се получава мощно главоболие, подобно на мигренозното.

 • Шийна мигрена – възниква при нарушаване на кръвотока през гръбначните артерии. Поражда се от съдови проблеми, травми, остеохондроза, деформации и др. Лекува се с противовъзпалителни и препарати, подобряващи кръвообращението. Триптаните също са показани в схемата за терапия;
 • Хормонална (менструална) – свързана и предхождаща цикъла. И тук механизмът е свързан с колебания на женските хормони.

Мнения на лекари

Мигрената и до днес остава изпълнена с тайни и несигурност. Неяснотите около възникването и вътрешните процеси, върху провокаторите, както и факта, че лекарствата действат различно на различните пациенти, оставя място за много въпроси. Винаги е интересно мнението на специалистите. Някои от тях го изразяват във видео.

Неврологът д-р Миросл. Алексовски говори за опасността от злоупотреба с лекарства:

Известната с лечебн. гладуване д-р Людм. Емилова прави връзка между замърсеното дебело черво и появата на мигренозни пристъпи:

Едно от изданията на „Здравословно“ по СКАТ е посветено на мигрената (проф. Христо Деянов):

За още информация: на английски: Migraine, на испански: Migraña, на руски: Мигрень, на немски: Migräne, на гръцки: Ημικρανία, на турски: Migren.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.