Паратрамол със зелена рецепта или Дексофен? Или Дорета? Действие, заместители

♠ Защо се съчетават трамадол с парацетамол ♠ Как действа трамадолов хидрохлорид ♠ А парацетамол? ♠ Приложение на Паратрамол ♠ Дозиране ♠ При каква болка се използва ♠ Посттравматична болка ♠ Постоперативна болка ♠ Мигрена ♠ Други случаи

♠ Паратрамол в аптеката ♠ Аналози – Дорета ♠ Заместители ♠ Трамадол ♠ Нестероидни противовъзпалителни ♠ Безопасност на Паратрамол ♠ Странични ефекти ♠ Клинични изследвания

Всеки човек на Земята някога е пил парацетамол срещу болка и висока температура. Или лекарство с друго име, но базирано върху същото вещество.

Парацетамол е сред най-ползваните лекарства. Негови „клиенти“ са и мъници, и бременни. Пред употребата му почти няма пречки, а СЗО го определя като един от най-безопасните препарати.

Парацетамол лесно се „сдружава“ с други лекарства. Фармацевтичните компании го включват в състава на множество комбинирани препарати с аналгизираща и противопростудна активност.

Едно от тези съчетания е

Паратрамол = парацетамол + трамадол

Получава се препарат със силно и продължително болкоуспокояващо действие. Разликата между Паратрамол и Парацетамол е наличието на трамадолов хидрохлорид.

Какво е постигнато с комбинацията?

Болката е главният симптом, заради който пациентите се обръщат към амбулаторен лекар. Обикновено те отиват в кабинет, след като самостоятелно са изпробвали обичайните аналгетици в свободна продажба (парацетамол, метамизол, НПВС) и не са получили ефект.

паратрамол, обезболяване, аналгетик

Паратрамол отговаря на въпроса как да се обезболи безопасно

Проблемът е, че ненаркотичните аналгетици като парацетамол притежават невисок обезболяващ потенциал. Те са достатъчни за отстраняването само на слаба болка.

“Фигурин

СЗО е разработила тристепенна схема на лекарствена терапия спрямо болката (по повод онкоболните с хроничен болеви синдром). Тя изглежда така:

⇒ 1 ниво – слаба болка – ненаркотични аналгетици;

⇒ 2 ниво – средна болка – включване на опиоидни аналгетици от средна степен (трамадол и кодеин);

⇒ 3 ниво – силна болка – включване на силни опиоиди като морфин и производни.

Става ясно, че от средна степен на болката са необходими наркотични аналгетици. Но техен голям минус са страничните ефекти, риска от пристрастяване и специалният режим на изписване.

Най-голям минус е толерантността на наркотичните аналгетици. Тя се проявява още след 2-3 седмици използване и представлява необходимост от увеличаване на дозата за постигане на същия ефект.

Толерантността се приема компромисно при онкоболни с ограничен срок на живота, но е фактор при активни хора с неракови заболявания.

Ето защо фармацевтите постоянно търсят оптимизиране на лечението при силна неракова болка, без да се примиряваме с опасните свойства на наркотиците.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Паратрамол (Залдиар и др.) или комбинацията на трамадол с парацетамол е плод на тези търсения за по-ефикасно и по-безопасно лекарство.

Какво е Паратрамол?

1 таблетка съдържа 37,5 мг трамадол и 325 мг парацетамол

Това означава, че дозата на всеки един от аналгетиците в комбинираната таблетка е по-ниска, отколкото ако се продават самостоятелно (1 капсула трамадол съдържа 50 мг, а 1 таблетка парацетамол – 500 мг).паратрамол, обезболяване, аналгетик

Намалената доза е възможна заради сумиране на действието. Така съчетанието работи по-силно, отколкото съставките му поотделно, при това в намалена доза.

Какво е трамадолов хидрохлорид?

Опиоидната съставка в Паратрамол е под формата на трамадолов хидрохлорид. Той активира опиоидните рецептори в главния и гръбначния мозък и чрез поредица от процеси води до потискане на провеждането на нервни импулси. По този начин лекарството пречи на предаването на информация за болката до мозъка.

Връзката с опиоидните рецептори при трамадол е слаба. Ето защо това лекарство има нисък наркотичен потенциал и при него вероятността от зависимост е минимална. Затова той не принадлежи към списъка на наркотичните средства.

Защо с парацетамол?

Парацетамол е представител на другата група – ненаркотичните аналгетици. Той също има обезболяващо действие, но реализирано по различен начин. Парацетамол блокира медиаторите на възпалението. Той въздейства върху центъра на болката и терморегулацията.

Какво се получава от съчетанието?

Благодарение на парацетамола настъпва бързо обезболяване, а трамадол обезпечава продължителността на постигнатия ефект.

В резултат имаме силно обезболяващо, което работи по-дълго, отколкото обикновените нестероидни противовъзпалителни.

Трамадол и парацетамол при съчетаването им в постоянна лекарствена форма не се променят.

 1. След изпиване на една доза Паратрамол, най-напред се всмуква парацетамолът. Той започва да действа първи – още след 10 минути. Достига максимална концентрация в кръвната плазма след 60 минути.
 2. Всмукването на трамадол се осъществява по-бавно. Той достига до максимална концентрация в кръвната плазма след около 120 минути. Трамадол се включва с пълна сила, когато започва да отшумява действието на парацетамол.

Аналгетичният ефект настъпва бързо за сметка на парацетамола,

а след това се усилва и удължава благодарение на трамадола.

Биодостъпността на трамадол е 70-75% и не зависи от приема на храна. Тя се увеличава при многократно приемане на лекарството и достига до около 90%.

Периодът на полуизвеждане на трамадол е 4,7–5,1 часа, на парацетамола — 2–3 часа.

Приложение на Паратрамолпаратрамол, обезболяване, аналгетик

Комбинираното лекарство е предназначено за лечение на болеви синдром със средна и силна интензивност.

Лекарството повлиява еднакво добре болки с най-различен произход – породена от възпаление, травма, проблеми със съдове и т.н.

Показания за използването му следоперативен период, травми, болеви синдром при онкоболни.

Лекарството е подходящо за обезболяване при диагностични и терапевтични манипулации.

Дозиране на Паратрамол

За отстраняване на болката в повечето случаи трябват неголеми дози (до 3 таблетки на 24 ч.). Те осигуряват стабилно обезболяване. Рядко, само при много висок интензитет на болезнеността, са необходими до 6 – 8 таблетки.

Прием на Паратрамол

 • Съгласно инструкцията, началната доза на Паратрамол е 1 таблетка (37,5 мг + 325 мг).
 • Интервалът между еднократните дози трябва да бъде не по-малък от 6 часа.
 • Max доза за денон. е 8 табл. (300 мг трам., 2600 мг парацет.).

Така чрез Паратрамол пациентът приема по-малки дози от двата препарата, отколкото ако бяха изписани отделно.

При това аналгетичният ефект от комбинацията превишава ефекта на аналогичните дози поотделно.

Преимущество на паратрамол пред приемането само на Трамадол е в това, че благодарение на ниската доза трамазолът не се води на учет и се отпуска в аптеките не със зелена, а с обикновена рецепта от специалист.

паратрамол, обезболяване, аналгетик

Водещата съставка в комбинацията

Паратрамол все пак не се дава въобще без рецепта, за да се избегнат евентуални злоупотреби.

При каква болка?

 • Заболявания на гръбнака, болки в кръста;
 • Заболявания на ставите;
 • Травми – счупвания, навяхвания, натъртвания;
 • Амбулаторни операции;
 • Инвазивни манипулации.

Други случаи

При главоболие, мигрена

Употребата на Паратрамол е оправдана при силна болка и главно за лечение на мигренозни пристъпи. Той се изписва при мигрена без и с аура, главно при честота на пристъпите от 2 до 12 бр. на месец (т. нар. епизодична мигрена).

Необходимо е преди преминаването към Паратрамол да се спрат всички други обезболяващи, взимани за купиране на пристъпите.

Всички лекарства за мигрена ТУК: Стандартното лечение, специфични лекарства и препарати с бързо действие. Моно лекарства и комбинации за мигрена. 

При температура

Употребата на Паратрамол е оправдана при комбинация на болка и повишена температура. Без болка или ако тя се оценява на слаба, проблемът може да се реши с обичайните температуро-понижаващи препарати.

При зъбоболпаратрамол, обезболяване, аналгетик

Паратрамол е удобен при силна зъбна болка, защото той може да се употреби еднократно (каквато е обичайната необходимост при зъбобола).

Доказана е високата ефективност на лекарството при еднократен прием при остър зъбобол след екстракция (вадене) на зъб и оперативно вмешателство в устната кухина;

При ревматични заболявания

Когато монотерапията с НПВС не доставя адекватно обезболяване, възниква необходимостта от аналгетици с централно действие.  При пациенти с остеоартрит например приемането на Паратрамол води до ограничаване на болевия синдром, подобряване на функционалната активност и качеството на живот.

В ортопедията и травматологията

Лекарството е подходящо при всякакви увеждания на опорно-двигателния апарат и меките тъкани (счупвания, натъртвания, навяхвания).

При дискова херния, в неврологията

Установена е високата ефикасност на комбинацията от трамадол и парацетамол при продължителна (4 седмици) терапия на пациенти с болки в гърба, кръста, раменния пояс и врата.

Всички видове терапии за дискова херния ТУК: Лекарства, гимнастика, йога, билки и всичко, което може да помогне при дискова херния. 

Видове паратрамол

Той се продава в една форма: Паратрамол на таблетки със съотношение на трамадол/ парацетамол 37.5 мг/ 325 мг.

Предлага се на кутии по 10 и по 30 бройки (Паратрамол 10 и Паратрамол 30), като цената е съответно 3.58 лв. и 10.38 лв.

Описание на медикамента е дадено и ТУК: Кога лекуването с Паратрамол е оправдано?

Аналозипаратрамол, обезболяване, аналгетик

Аналог на Паратрамол са всички медикаменти, които съдържат същите съставки, но са произведени от друга компания. У нас има един такъв препарат:

Дорета

Дорета е продукт на словенската TAD Pharma. В нея съотношението на двете съставки е абсолютно идентично, като при Паратрамол – 37.5 мг/ 325 мг.

Компанията проявява гъвкавост в опаковането, като предлага кутии, съдържащи от 2 до 100 таблетки. У нас обаче се продават само вариантите с 10 и 30 броя в кутия, както и Паратрамол.

Цената на кутии с 10 таблетки е идентична и при двамата производители, докато при големите кутии словенците правят по-голяма отстъпка.

Заместители на Паратрамол

По отношение на наркотичната съставка заместител е чистият трамадолов хидрохлорид, без добавки като

Трамадол и Трамалгин

Те са нескъпи препарати, но не така достъпни – изискват зелена рецепта.

30 на брой 50-милиграмови хапчета Трамадол на Стада са 5.09 лв, Трамалгин на Унифарм – 4.55 лв.

Нестероидните противовъзпалителни

Родствениците на парацетамол и самият той представляват възможност за обезболяване. Всички те са нестероидни противовъзпалителни с-ва (НПВС) и едно от главните им действия е обезболяването.

Възможни варианти:

 • Парацетамол, аспирин – отпускат се без рецепта и са ефикасни срещу слаба болезненост;
 • Ибупрофен – обезболява за сметка на антивъзпалителния и антипиретичния си ефект;
 • Нурофен – ефективен срещу болка, защото въздейства върху реакцията на организма. Показан при средни по интензитет болки при мигрена, дископатия, менструация, зъбобол, ревматизъм, грип и др.;
 • Дексофен – добре обезболява при лек до умерен интензитет и локация на болката в мускулите и зъбите, както при болезнен цикъл. Вижте детайлите за Дексофен ТУК:

Дексофен, гел, саше и др. – мощно средство срещу болки в кръста и пр. болки

Безопасност на Паратрамол

Трамадол прониква през хемо-енцефалната бариера и през плацентата. Около 0.1% преминава в кърмата. Ето защо Паратрамол е противопоказан за уязвимите групи пациенти – деца, бременни и кърмачки.

Противопоказания

Не пийте Паратрамол:

 • При алергия към някоя от съставките;
 • След прием на алкохол и по време на алкохолно отравяне;
 • Заедно с други наркотични болкоуспокояващи като кодеин;
 • Заедно с психотропни медикаменти;
 • Заедно с МАО-инхибитори;
 • При тежки увреждане на ч. дроб и при епилепсия.

Паратрамол се приема с внимание и под лекарски контрол, ако пациентът има чернодробно и бъбречно заболяване, астма или друго страдание, което затруднява дишането, след скорошна травма на главата, при зависимост от лекарства.

Внимание! Не съчетавайте Паратрамол с други обезболяващи и не го пийте преди поставянето на упойка.

Странични ефекти

паратрамол, обезболяване, аналгетик

Да не се забравя, че част от препарата е наркотичен аналгетик

Те се пораждат главно от присъствието на трамадол в състава.

 • Неврологични – завиване на свят, сънливост, сухота в устата;
 • Храносмилателни – гадене, диспепсия, запек, диария, повръщане;
 • Единични случаи на сърдечна реакция като тахикардия, спад на кръвното;
 • Кожни реакции като уртикария и потене е отбелязано при 0.2% от пациентите.

Клинични изследвания

Съчетанието на трамадол и парацетамол е подложено на впечатляващо с мащабите си клинично изследване в Русия през 2005 г.

Комбинираното лекарство (в случая с търговско наименование Залдиар) се дава на 10 хиляди пациенти, изпитващи различни видове болка – остра следоперативна, зъбна, подостра, хронична в гърба, от остеоартроза и т.н.

Резултати:

 • Първи ден: отслабването на болката започва от 30-а минута. При всички пациенти тя минава с една степен по-долу.
 • За 1 час болката напълно изчезва при 15% от пациентите.
 • След 2 часа – при 33.4%. Останалите пациенти изпитват отслабване на болката с още една степен.
 • След 6 часа от първата доза се отчита пълно отстраняване на болката при 88% от пациентите, започнали изследването с умерена болка, и при 80% от пациентите, чието изходно ниво е било силна болка.

Анализът показва, че най-добър ефект получават пациентите с посттравматична и постоперативна болка. Следвани са от болни с неврологична болка и такава в ставите.

Резултатите са постигнати с 2 таблетки за 24 ч. при 98% от изследваните, а 52% са взели само 1 таблетка. Постигнато е устойчиво обезболяване при еднократен прием.

 • След 7 дни: 72% от участниците свидетелства за напълно изчезнала болка. 83% от останалите оценили болката като умерена.

Извод: комбинацията от трамадол и парацетамол осигурява отлични резултати при различни видове болка от средна и висока степен на интензивност, като се използват неголеми дози за кратък период от време.

Вие имате ли опит с това лекарство?
Ценни са всички мнения за Паратрамол.
Молим, споделете!

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Паратрамол със зелена рецепта или Дексофен? Или Дорета? Действие, заместители

 1. Паратрамол ме спаси от адските болки на Херпес Зостер на троичния нерв! Бях го употребявала при натъртване на костта на петата, но не допусках, че може да бъде така ефикасно за такава непоносима болка, като тази на Зостера. И да – не привикнах, въпреки дългото вземане, разбира се, с другите задължителни медикаменти и локални процедури. Постепенно намалявах приема до една таблетка вечер, за да си осигуря относително спокоен сън. Нямах никакви странични ефекти. Медикаментът е наистина много добър и не виждам причина при нужда /дано да нямам!/ да го сменя с други варианти.

 2. ДИАГНОЗА- карценом на бял дроб стадий 4.От Университетска болница „СВ.МАРИНА“след поставяне на тази диагноза ми предписаха Афламил 100мг /слабо/.Болката под лопатката не ми позволяваше спокоен сън.Допитах се до моя фармацефт и той ми препоръча паратрамол.Първоначално го приемах по три таблетки на денонощие и още на третия ден намалих приема на две таблетки/сутрин и вечер/,болката спира приблизително 1час след приема и аз дори забравям че съм с карценом на белия дроб.За съжеление трябваше да се откаж от това лекарство по две причини:първо въведоха зелена рецепта за този продукт и второ- в Шуменската онкологична аптека това лекарство липсва /поне не е в списака на предлаганите обезболяващи лекарства според уверенията на лекуващия лекар/.Предложиха ми друг вариант,да направя комбинация от Трамадол/от болничната аптека/ и парацитамол на редовна цена /а социалната политика на НЗОК уж е безплатно лечение на осигурените онко болни/

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.