Лечение на гастрит, всички лекарства и хранителни добавки

♠ Общи принципи на терапията ♠ Кога да реагираме ♠ Лечение според формата ♠ Остър и хроничен ♠ С ниска и с висока киселинност ♠ Нужни ли са антибиотици ♠ Лекарства

Още в текста: ♠ Антиациди ♠ Алгинати ♠ Антагонисти H2-рецепторите ♠ Ранитидин ♠ Блокатори на протонната помпа ♠ Антибиотици ♠ Про Хелико ♠ Спазмолитици и аналгетици ♠ Гастропротектори ♠ Прокинетици ♠ Ензими ♠ Добавки

Днес сме дотолкова заети, че ни е естествено да похапваме пътьом с каквото купим – фаст фууд, „сухоежбина“, уж прясно приготвени неща със стара мазнина, прикрита с пикантна подправка.

За 95% от населението на цивилизованите страни този стил на хранене не остава без следа и мнозина се сблъскваме с проблеми със стомаха. А в преобладаващата си част тези изменения стигат до някоя от формите на гастрита.

Разкритие с нобелова премия е, че гастритът се причинява главно от хеликобактер пилори, но лошото хранене остава ключов подпомагащ фактор

Тук ще разгледаме как се лекува гастрит, кои лекарства за ефикасни за него и защо терапията задължително е комплексна.

Общи принципи на лечение

на гастрит

Когато стомашната лигавица пострада, никога не се минава без медикаментозни средства. Основа на терапията е спазването на щадящо хранене, за да се пресекат евентуални обостряния и рецидиви. Вторият стълб са лекарствата, насочени към заздравяване на възпалената или разранена лигавица.

лечение на гастрит, лекарства за гастрит, лекарствена терапияМнозина се стараят да лекуват с нар. способи, но специалистите не определят ефикасността им като достатъчно висока, за да ги издигнат в самостоятелен подход към проблема. Гастроентеролозите алармират, че гастритните изменения в ключовия орган са дотолкова сериозни, че не понасят отлагане или недолекуване, рискът от които е съществен при самолечението или самопредписването на лекарства по съвет и опит на познати.

Най-малката причина е, че гастритът има множество лица – разни форми и задълбоченост на увреждане на лигавицата, а терапията пряко зависи от своевременната диагностика и правилното решение относно терапевтичния подход. Видовете гастрит и лечебните подходи спрямо формата му сме разгледали ТУККъде боли от гастрит? Сигурните симптоми. Видове на заболяването.

Болезнеността в зоната на корема днес е дотолкова честа, че не провокира особен страх. На мнозина им се случва, но малък процент се обръщат към специалист.  Често инцидентът завършва с посещение на аптеката за някакво обезболяващо. При единичен инцидент това може и да подейства, но не и при оформено заболяване. А то вече крие риска от усложнения – доста страшни и недотам лесни за излекуване.

Кога да се задействаме?

Болката в горния отдел на стомаха е категорична подкана за вземането на мерки. Тя се появява не само при язва, но и при обостряне на гастрита. Непременно не отлагайте консултацията, ако имате комбинация от следните прояви:

Демир бозан билки против акне
 • Гадене и загуба на апетита;
 • Повръщане, след което настъпва облекчение;
 • Стомашен дискомфорт, признаци за несмляна храна;
 • Втрисане и бледност на кожата.

Болката в епигастриума (слънчев сплит) е категорично показание за посещение при специалист, дори и да липсват други признаци за проблем. Личният ви лекар ще съпостави признаците и ще насочи към специалист. Заболяването попада в с сферата на компетентност на гастроентеролозите, които провеждат необходимите диагностични процедури и подбират схема на терапия.

лечение на гастрит, лекарства за гастрит, лекарствена терапия
Локация на болката

Терапевтичните подходи зависят от формата на гастрита.

Остър гастрит

По време на обостряне се назначават препарати, които да отстранят причината за кризата: антихистамини при алергична реакция, антибактериални препарати при инфекция, адсорбенти при попадане на токсични в-ва в стомаха и т.н.

Отделно се дават лекарства за купиране на симптоматиката – сред тях стимулатори на перисталтиката, аналгетици и спазмолитици, антиацидни с-ва за снижаване на уврежданията и защита на лигавицата.

Хроничен гастрит

При хроничната ф-ма важен показател е киселинността в стомаха. Назначават се препарати, потискащи протонната помпа и антиациди за неутрализиране на излишната киселина и за редуциране на синтезирането й, а също и гастропротектори за лигавицата.

Какво влияе на киселинността?

Киселинността на стомашната среда се определя от количеството солна к-на, съдържаща се в стом. сок. Според нивото й разделяме гастрита на два типа – такъв с понижено (солна к-на под нормата) и с повишено (над нормата) съдържание.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Секрет над допустимото ниво буквално разяжда лигавицата, но и другата крайност е опасна. Същественото обаче е, че терапевтичният подход в двата случая е различен и определяне на този параметър е ключов за понататъшните действия.

Ниска киселинност

Гастрит с понижена киселинност е в пъти по-рядък, но и доста по-опасен вид. Снижението има капацитета да провокира доста сериозни проблеми със здравето и дори антоимунни разтройства. Киселината отговаря за нормалното смилане на храната и за разграждане на протеините. Нейният недостиг се отразява не само в храносмилателни разстройства, но и в изоставане в ръста и развитието на децата (заради недостатъчно постъпление на хранит. в-ва) и в нарушаване на обменните процеси при възрастните.

Клинично гастритът с недостатъчна киселинност се проявява с остър мирис от устата, загуба на желание за храна, тежест и след миниатюрни порции, повръщане след ядене, слабост и виене на свят.

При понижена киселинност се използват стомаш. сок, ентими, лекарства с бисмут и прокинетици.

Едно от ефикасните средства при този тип киселинност е живовлякът и препарати с негов екстракт, растителни аналгетици, регулират храносмилателните процеси, премахват болевите усещания и възстановяват увредената лигавица.

В комбинираното лечение се включват още калциев глюконат, пентагастрин, аналептици, лекарства за усилване на окислително-възстановителните процеси в тялото.

Обичайно пациентът получава 2-3 лекарства, всяко от които има свои особености, фармакологични свойства и повлиява своята част от цялостния патологичен процес.

Висока киселинностлечение на гастрит, лекарства за гастрит, лекарствена терапия

Повишеното съдържание на кисел секрет е в пъти по-честа патология, отколкото варианта с понижено съдържание. Главният симптом е болезненост в стомаха, киселини, повръщане на стомашното съдържимо с частици несмляна храна, усещане за залък в гърлото, болезненост под ребрата.

Лечението на този тип гастрит включва приемът на храносмилателни ензими, лекарства за неутрализиране на излишъка от солна к-на и други препарати, защитаващи лигавицата от разрушително разяждане.

Нужни ли са антибиотици?

Лекарства се назначават след съответните изследвания. В случай че се докаже инфекциозен компонент – хеликобактерия, болният незабавно следва да предприеме антибиотична терапия. Някои пациенти отказват силнодействащите медикаменти, опасявайки се от страничните им реакции. Но в случая е съществено да се осъзнае, че отсъствието на адекватна терапия носи риска от крайно тежки последствия като стомашни кръвоизливи, язва, перфорация на стомаха и др.

Терапията на хронична форма, провокирана от опасния микроорганизъм, се провежда по система от три компонента: антибиотик, инхибитор на протонната помпа и бисмут. Подобна схема е с продължителност от десетина дни. При устойчили щамове на бактерията се назначават спомагателни в-ва – производни на нитрофуран.

Възможно е терапията на гастрита да се проточи от няколко месеца до години. Ефикасността на медикаментите пряко зависи и от изпълнителността на пациента – доколко той щади стомаха си и спазва назначеният лечебен режим. Диетата при гастрит е основополагащ компонент в лечебната схема. Нея сме разгледали специално ТУКХранене и диета при гастрит. Билки за лечението му.

Лекарства за гастрит

Списъкът с лекарствените с-ва, необходими при различните форми на възпаляване на стомаха, е огромен. Патологията е дотолкова разпространена, че са разработени достатъчно наименования, десетки фармацевтични гиганти предлагат свои разработки на пазара.

Класификация по типове

 • Таблетки за купиране на катар с понижена киселинност;
 • Таблетки за купиране на катар с нормална и повишена киселинност, както за купиране на киселини;
 • Таблетки и инжекции при инфекциозен причинител;
 • Адсорбенти (обичайно активен въглен);
 • Антиацидни препарати;
 • Електролити;
 • Антихистаминови таблетки;
 • Блокатори на хистаминовите рецептори;
 • Блокатори на допаминовите рецептори;
 • Протектори на стомашн. лигавица (приложение като терапия и като профилактично обработване срещу гастрит;
 • Блокатори на протонната помпа;
 • Киселини;
 • Ерадикация на H. Pylori (отговорна за гастрита в 90% от случаите).
 • Лекарствени наименования при гастрит

Антиациди

лечение на гастрит, лекарства за гастрит, лекарствена терапия
Средства за снижаване на киселинността

Те са основни в терапията на гастрити, провокирани от висока киселинна среда в стомаха. Намаляването на агресивността на стом. сок е задължително. Солната к-на следства да бъде с намалена концентрация, за което се използват препарати на алкална основа.

Антиацидите са способни да неутрализират определено к-во от стомашн. к-на. Те са алкални соли на магнезия, калция или алуминия, които въздействайки на водородните йони и намаляват рН в стомаха.

Антиацидите се подразделят на две големи категории – нерезорбиращи се (алуминиев хидроксид и фосфат) и резорбиращи се (натриев карбонат, магнезиев оксид и др.). Към момента резорбиращите се практически не се ползват, защото те дават само моментно облекчаване на състоянието и заедно с това задълбочават протичането на болестта.

Алуминиеви съединения
Алмагел А Орал и Алмагел Орал

Представлява съчетание от магнезиев и алуминиев оксид, с изразена редукция на киселинността на стом. сок. Това е отразява облекчаващо при болезненост.

Алмагел е гелообразна субстанция на неразтворими хидроксиди. Те остават нерезорбирани в червата. В продуктът е добавен бензокаин с локални обезболяващи к-ва. Така препаратът работи локално върху лигавицата и я предпазва от дразненията на прекалено киселата среда, както и от други постъпили вредни в-ва.

Алмагел снижава киселинността и в хранопровода. Има ограничено действие срещу възпаляването. В състава е включен сорбитол с цел снижаване на акумулирането на газове и с умерено жлъчегонно и слабително д-вие.

Алмагел е подходящ при възпалителните и ерозивни форми на гастрита, при наличие на к-ни, болезненост с гадене и хронични възпалявания на лигавиците по пътя на храната, включително в дванадесетопръстника.

Двата вида суспензии се предлагат на стойност съответно 2.97 лв – 4.47 лв.

Алгинати

Те са супресори на киселинността/ рефлукса, базирани върху соли на алгиновата к-на.

Натриев алгинат

Той е полизахарид, изграждащ предпазващ слой върху стом. лигавица и препречва връщането на стом. сок към хранопровода. Ползва се като сгъстител и за неутрализиране на киселинност.

Представители

 • Алгорал – благоприятства нивото на киселинност в стомаха, противопоставяйки се на свръхсекрецията. Прилага се за облекачаване на киселинността и за предпазване на стом. лигавица. Опаковка с 36 бр. е 14.98 лв.;
 • Алгем АнтиРефлукс – спада към хранит. добавки заради натуралната си формула. Предназначен при стомашни дискомфорти, киселини, усещане за парене. На базата на натриев алгинат, но обогатен с три билки – блатен тъжник за храносмил. с-ма и против възпаляването, живовляк за успокояване и с регенерираща функция, и лайка за успокояване и против възпалението на стом. лигавица. Представлява гел за директно приложение, без разтваряне. За минути внася успокоение в стомаха и премахва дискомфортните прояви. Опаковка от 12 бр. е 12.89 лв.
Антиацид с газогонно средствогазогонни средства, метеоризъм, гастрит
Алмалокс

Съчетава алуминиев и магнез. хидроксид със симетикон, който представлява газогонен препарат. С-ст според обема на опаковката – 2.58 до 4.55 лв.

Антиациди с натриев бикарбонат

Таблетирана сода на Никсен

Содата бикарб. е отдавна познато средство срещу киселини. Никсен предлага по-елегантен начин да се приема – на таблетки на близка до кулинарния продукт цена (1.47 лв).

Таблетките са за скоростно неутрализиране в моменти на изблик на киселинност, за промиване на уста, алкализиране на стом. среда, урина и пр. приложения. Във всяка има по 1000 мг натриев бикарбонат.

Дозиране: до 3 броя на денон., само при възникване на необходимост. Извън момента на киселинен скок продуктът няма действие. Работи непосредствено върху стом. сок.

Капсули Алка Салт

Базирана на соли на алк. Елементи като натриев и калиев бикарбонат, калциев и магнезиев карбонат, капсулите са с растит. произход, произведени от целулуза. Предназначени са за поддържане на правилното pH в стомаха.

Препоръчваното дозиране е до 6 бр. на денон., на равни периоди. Препаратът няма нежел. Реакции.

Гавискон ликуид

Сашетата по 267 и 160 мг (9.49 лв. за опаковка) се числят към препаратите, които създават предпазен слой над лигавиците и предпазват досега на разяждащата стом. к-на върху стомах и хранопр. Така се повлияват директно болезнеността и дискомфорта.

Препаратът е показан при всякакви патологии и състояния, свързани със скок на киселинността, нарушен процес на смилане на храна, рефлукс.

Редуфлукс

Продуктът съдържа Phycodol – формула за скоростно действие. Една доза (саше) осъществява защита на стомах за 4 часа. Базиран е на алгинати от каф. водорасли. Предотвравята връщането на киселини в хранопр., срещу болка и дискомфорт.

Phycodol е подкрепен от натриев и калциев карбонат.

Показаното дозиране над 12 г. е при проява на признаци, до 8 сашета на денон., до 2 бр. едновременно. С-ст на опаковка от 15 бр. – 14.69 лв.

Магнезиеви съединения
 • Биолектра – 300-милиграмови капсули магнезиев оксид, с-ст 12.59 лв;
 • Ержи Кид – за малки пациенти, от 3 г. Комбинира магнезий, вит. В6, калций. С-ст 23.20 лв;
 • ЗероАцид – дъвчащи, при дискомфорт, тежест, вис. киселинност, парене, гадене. Базирано на естеств. минер. соли. Приема се в момент на криза, с директно д-вие. Показани до 4 бр. на денон. Те се дъвчат или смучат. С-ст за 10 бр. – 2.87 лв.;
 • Магнезиево мляко  – комбинация от магн. хидроксид и калциев хипохлорид, продуктът е основно слабително д-вие, но паралелно подпомага при нарушаване на храносмилане, изява на киселини, акумулиране на газове. Еднокр. доза е 5 мл. С-ст 6.32 лв.;
 • Макси маг – насочени към пациенти с умора и влошен метаболизъм, капсулките повлияват и процеса на храносмилане. 30 бройки са на с-ст 8.58 лв;
 • Рение айс за дъвчене – за неразположения, лошо храносм., висока киселинност, събиране на газове и др. Показаното дозиране над 12 г. е до 2 бр. еднократно, след нахранване или в момента на изхвърляне на к-ни. Не се поглъщат цели. Макс. к-во за денон. е 11 бр. С-ст 10.98 лв;
 • Рефлуксейд – магнезиев алгинат на сашета по 10 мл, медиц. изделие с механично функциониране. Той е показан при рефлукс, езофагит и др. патологии, свързани с изява на киселини. Съставът е подкрепен с естествени екстракти – от анасон, лайка, копър, лавандула, липа. Дозирането над 12 г. е до 20 мл, а за по-малките пациенти – наполовина. С-ст 3.18 лв;
 • Рефалгин – в таблетирана и течна форма. Той е базиран на алгинат, естеств. съединение от водорасли. Той прекратява рефлукса по механ. начин. При контакт с кисел. среда в стомаха се образува  гел – бариера, който връща киселинното съдържание обратно и не му позволява да премине към хринопровода. Защитава и лигавицата, като се прилепва към стените на стомаха.
Хидроталцид – Талцид

Хидроталцидът се локализира в стомаха и работи локално за премахване на излишните к-ва киселини в състава на стом. сок. Премахва пълният набор от дискомфортни усещния, които визирахме дотук. Препаратът се отличава с друго свойство – той неутрализира киселинността с постепенност, а не рязко. Алкализирането става за период от около 120 мин. до ниво от 3-5.

Талцид се задейства отново, когато се получи пик на киселинност. Така една доза работи до изчерпването си по контролиран начин. Така се постига максимално нормално равнище на pH, без резки скокове и спадове.

Препаратът е показан при киселини и свързани с тях оплаквания, рефлукс, всички ф-ми на гастрита, всички ф-ви на язва. Предлага се таблетиран и в течна форма (сусп.). С-ст 5.17 лв.

Инхибитори на секрецията

на солна к-на

Предходната група препарати работят, след като е отделено повишено к-во прекомерно кисел стом. сок. Те го алкализират.

Друга група лекарства се насочват към по-радикално действие – пресичане на повишеното секретиране и регулиране на процеса в нормални и здравословни граници.

Инхибиторите на стом. секреция се подразделят на:

 • М-холиноблокатори (атропин, пирензепин — селективни М1-холиноблокатори);
 • Ганглиоблокатори (пемпидин, бензохексоний);
 • Н2-хистаминоблокатори (ранитидин, циметидин);
 • Потискащи протонната помпа препарати (омепразол); простагландин (мизопростол).
H2-рецепторни антагонисти

Представляват лекарствени препарати за патологии на храносмил. с-ма. Те блокират Н2-рецепторите в стом. лигавица. Това довежда пряко до снижаване на продукцията на солна к-на и пепсин. Това им качество ги прави показани при гастрити, ГЕРБ, язви, включително стрес-разновидностите им, кръвоизливи в стомах/ черва и др.

Тези антагонисти проявяват общи странични реакции като диаричност на изпражненията, болки в главата, умора и сънливост, евентуално кожни обриви. По-рядко са описвани гадене, запек, мукс. болезненост, запек. Те не се комбинират свободно с всякакви лекарства, необходима е преценка при приемането на диазепам, индиректни антикоагуланти, карбамазепин, теофилин и др.

Ранитидин
(амп., Акорд, табл.)

Базциран на ranitidine hydrochloride, препаратът се дозира различно според диагнозата и схемата на приложение е описана в листовката. Обичайното к-во за възр. пациенти е сутрешно и вечерно приемане по 150 мг. Подобна доза е за остри фази. При хронични неразположения е показан лимит от 6-седмично ползване.

Механизмът на действие на Ранитидин детайлно сме дали ТУК:

Ранитидин или Фамотидин? Кои други заместители може да ползваме?

Фамотидин – Квамател, Гастропротект
Квамател (Quamatel)

Предложен под формата на табл. (нормал и мини) и ампули, препаратът е показан при всякакви провокатори на излишна стом. к-на с прекомерно кисело pH. Показан при язви, гастрити, рефлукс и др. патологии със свръхсекреция.

Производителят не показва обичайни дози, като насочва за определянето им към съответния специалист. На листовката обаче е отбелязано, че проучвания сочат безопасност на к-ва от 800 мг дневно, прилагани в период над 1 г.

Опаковка с 40 бр. Х 40 мг е 4.28 лв.

Фамотидин

За този препарат (съща акт. съст.) се дава денон. доза от 40 мг и курсово приложение до 8 седм. С-ст на опаковка от 20 бр. на Алкалоид  – 1.62 лв., на Софарма – 2.91 лв.

Комбинации – Гастропротект дъвчащи

Гастропротест представлява медикамент, който съчетава действието на описаните дотук две групи лекарства – той неутрализира вече образувания твърде киселинен сок, а в същото време пресира секретирането на нови количества. Така съчетава качествата и на двата типа медикаменти.

Ефектът се получава със съчетанието на фамотидин, магн. хидроксид и калциев карбонат. Фамотидинът намалява секрецията, а другите два компонента са антиациди за снижаване на киселинността. Така се създава успокоително при лошо храносмилане и при киселини. 24 на брой табл. в опаковка, с-ст 8.01 лв.

Циметидин

Групата у нас е с един представител – едноименно лекарство, което сега не е налично. Работи по идентичен начин като гореописаните акт. съставки.

Инхибитори на протонната помпа

Протон. помпа е специфичен механизъм, регулиращ постъпването на водородни йони в стомаха. Най-просто казано: елемент, който осигурява подкиселяване на средата. Чрез въздействието върху ензима, отговорен за това се блокира секрецията в кухия орган.

Лекарствата, извършващи блокирането, са основно средство за терапия при киселино-зависимите патологии. Снижавайки клинността на стом. секреция, те влияят и върху въздействието й върху стомашните стени. Наричат се инхибитори, най-известни сред които са оме-, рабе-, панто-, ланзо-, езомепразол и др.

По хим. строеж всички инхибитори са производни на бензимидазола. Исторически първият инхибитор е омепразол.

Омепразол

Лекарствени наименования: Биопразол, Гастроцид, Омепразид, Омепразол, Пробитор, Нормацид, Пробитор, Сопрал, Улкопрол, Хелицид.

Езомепразол

Лекарствени наименования: Нексиум, Мепрезор, Ормус, Вимово, Еманера, Нексопрал, Рефлуксенд, Гастроцид, Месопрал, Nexiu Mesomeprazole, Хелидес.

Лансопразол

Лекарствени наименования: Лансопрол, Ланзул, Ланзацид.

Пантопразол

Лекарствени наименования: Контролок , Ноацид, Нолпаза, Панразол, Пантул, Празолид, Празолпан, Пулсет, Хеликс.

Рабепразол

Лекарствени наименования: Ацилесол  и Рабиоксин.

Лекарствата са капсулирани, приемат се вътрешно и се числят към антисекреторните препарати. Те са противопоказани в съчетание с железни соли, ампицилин, кетоконазол. Сред страничните реакции, които дават, са промяна в изжождането, отпадналост, безсъние, гадене, суха уста, мускулна болезненост и др.

Антибиотици при гастрит

Те се назначават само в случай, когато заболяването на стомаха има бактериален произход – първопричината е хеликобактер пилори. Комбинират се с медикаменти за снижаване на киселинната секреция в терапията на язви и гастрити.

лечение на гастрит, лекарства за гастрит, лекарствена терапия
Хеликобактерията се третира задължително с антибиотици

Какви разновидности се приемат

Днес терапията се базира върху следните препарати:

 • На основата на кларитромицин (макролиди) – Клацид, Лекоклар, Клеримед, Каплон, Клабакс;
 • На основата на амоксицилин (аминопеницилини) – Дуомокс, Оспамокс;
 • На основата на метронидазол (нитроимидазоли) – Флажил, Метронидазол, Ефлоран.

Ерадикационните схеми при стомашни патологии (гастрити и язви) обичайно са комбинации от няколко взаимоусилващи свойствата си средства. Най-практикувана комбинация за повишаване на ефикасността е с метронидазол. При монотерапии бактериите могат да привикнат към активното в-во и да спрат да реагират на него. Те особено бързо развиват резистентност към лекарствата от кларитромициновата група.

Недостатъци на антибиотиците, ползвани за стомах, е високият риск от странични реакции. Невнимателното използване на силно действащи таблетки води едновременно до лечение и до вреди.

При употреба на кларитромицин са възможни негативни ефекти върху ЦНС като халюцинации, депресия, гърч, загуба на съзнание или в по-слаба форма: потиснатост, световъртеж. До 2% от болните, приемащи такива лекарства, се оплакват от главоболие, 3% – от диария.

Метронидазол също се назначава далеч не на всеки. Той е способен да повлияе негативно върху органите от отделит. с-ма, вкл. да доведе до временно незадържане на урина.

Общи противопоказания за тези „силни“ препарати са бременност, чернодр. патологии.

Назначаването на антибиотици и дозите се решават от лекар. Те се комбинират със средства срещу дисбактериоза в червата.

Може ли без антибиотици при гастрит? Ако е установена хеликобактерия – не. Налага се дейността й да бъде потиснато. Но е възможно да се спести антибиотик чрез препарати с по-меко действие като

Про Хелико

Хеликобактерията е патоген, който обитава стомаха и с която е инфектиран приблизително всеки втори. Единствено тя е способна да преживее в крайно киселата среда.

След изучаването на повече от 8 хиляди щама на микроорганизма, бива открит особен щам лактобактерии със специфично антихеликобактерийно действие. Този щам получава търговското название Pylopass.

Действието на особените лактобактерии представлява разпознаване на повърхностните рецептори на клетъчната стена на хеликобактерията и свързване с нея. Образуват се т.нар. ко-агрегати, които по естествен начин се извеждат от тялото. В резултат се снижава нивото на хеликобактерията в организма.

Технологията е авангардна и клин. доказана алтернатива за третиране на хеликобактерии в организма. На практика препаратът е пробиотик, той не нарушава стом. баланс на микрофлората.

Про Хелико се приема стандартно по 2 на денон., пред храна, за предпочитане на курс от 4 седм. То не се води лекарство, а добавка. 60 капс. са 37.98 лв.

Обезболяващи при гастрит

лечение на гастрит, лекарства за гастрит, лекарствена терапия
Болезнеността при гастритите не може да се пренебрегне

Крайно неприятен симптом на гастрита, освен гаденето, световъртежът и повръщането, е болезнеността. Болката в епигастралната област значително влошава статуса на пациента, независимо от типа на патологията му – с понижена или повишена киселинност.

За купиране на болевите усещания се ползват препарати от разни фармакологични групи. Основни са

Спазмолитици и аналгетици

Те забавят клетъчната активност, провокираща съкращаване на мускулите, въздействат върху цитоплазмата на клетките. Най-известният представител и употребяван спазмолитик е дротаверин (Но-шпа). Той отпуска гладката мускулна тъкан и болевия спазъм. Приема се от 3 г. (20 мг), до 120 мг на денон. Над 12 г. – 40 мг еднократно, до 200 мг за денон.

Папаверин също обладава обезболяващ ефект, аналогичен на този при Но-шпа, но неговата активност върху гладката мускулатура е в няколко пъти по-ниска.

Аналгетици – те се прилагат при болеви усещания, които не носят спастичен характер. Шир. известен е метамизол натрий (алгозон, аналгин и мн. др.). Като повечето аналгетици и тези имат ред противопоказания.

Като цяло спазмолитиците и аналгетиците, въпреки обезболяващия си ефект, влияят негативно върху състоянието на храносмил. органи, затова се препоръчват едновременно с гастропротектори. Не се използва при гастритите обезболяващото действие на нестероидните противовъзпалителни (индометацин и др.), защото техен главен страничен ефект е дразнение на стомаха.

Други възможности за обезболяване:

 • Холиноблокатори – действат върху рецепторите на нервните окончания, като ефикасно неутрализират болевите пристъпи;
 • Антиациди – освен терапевтичният им ефект, който посочихме, те обвиват лигавицата и намаляват приничана за болката;
 • Препарати от нар. медицина – меко, но ефикасно премахват болката в епигастриума: сок живовляк, зърнастец, дъвчене на прополис.

Гастропротектори

Веществата от тази група защитават стом. лигавица, образувайки на повърхността й тънък слой. Назначават се при гастрити с повишена киселинност. С висока приложимост при остри форми.

лечение на гастрит, лекарства за гастрит, лекарствена терапия
Протекторните препарати образуват защитен слой върху лигавицата

Един от най-известните гастропротектори са средствата с активно в-во бисмут трикалиев дицитрат. Те не само изпълняват защитна функция, но обладават и антибактериален ефект, потискайти хеликобактерията. Представители у нас са Бисмутонол и Де-нол – бисмутови препарати, които влизат във взаимодествие с киселинната среда в стомаха и изграждат механична защита – особено на увредени места.

Терапевтичният курс с бисмут е 1-2 месеца. Препаратите са противопоказани след зачеване и при лактация, както и при изразени нарушения на бъбреци.

Прокинетици

Препаратите от тази група въздействат на моториката на стом. тракт, ускорявайки извеждането на храната от стомаха. Те премахват най-разпространените симптоми като гаденето и връщането на храна. Основно приложение при гастрит е терапия при понижена киселинност в стомаха.

Популярни протинетици са препаратите с метоклопрамид или домперидон. Те имат сходни противопоказания: и двете средства не се прилагат при кръвотечения в храносмил. тракт, при механична непроходимост на червата, при някои видове тумори и при болни до 5 г.

Метоклопрамид – представители: Деган, Реглан, Церукал. Те не се употребяват съвместно със спиртосъдържащи напитки и лекарства.

Ензимни препарати

Представляват храносмил. ензими и подполагат храносмил. процес и съответно бързата евакуация на храната от тракта. Техният прием е възможен при стом. заболявания (пр. хронична форма на гастрита), характеризиращи се с понижена секреторна функция.

В кисела среда ефикасността им се снижава, затова тези лекарства се произвеждат с устойчиви обвивки. В последн. години се явиха медикаменти с двойна киселоустойчива обвивка като Панцитрат, Креон.

Други наименования: Панкреатин, Мезим форте.

Хранителни добавки за гастрит

Ред природни продукти имат способността да променят киселинно-алкалн. баланс, храносмил. и секреторната способност. Някои са готови аптечни препарати, а други се вземат в непреработен вид.

 • Алтория – лечебна ружа (растението благотворно повлиява гастрити, колити, язви и др.);
 • Бефунгин – гъба Чага (нормализира метаболитн. процеси и функциите на стомах/ черва);
 • Биодоктор – невен, копър, лайка, ж. кантарион, сл. корен и овч. торбичка с насочено действие към храносмил. с-ма;
 • Булгар Хербс Стоматрон – бял трън, лайка, женското биле, маточина, копър, джинджифил, сминдух и др. за регенериране на лигавицата, нормализиране на моторните и секреторни процеси, за поддържане на киселинността. Облекчава болезненост и спазми;
 • Бутарен Амино – представлява соли на бутирова к-на и л-глутамин. Регенерира увредени лигавици;
 • Гастринорм – 19 билки за всякакви нарушения на храносмилането, вкл. метеоризъм, подуване, болезненост и т.н.;
 • Гастритикс – съчетание на бяла ружа, семе копър, лайка, див ям и др.;
 • Улцерин – 12 билки срещу повишена киселинност, болезненост и спазми, за гастрити;
 • Ферментал – алое , В-витамини, фруктоолигозахариди и др. за баланса на микрофлората, при диаричност, запек, прием на антибиотици и др.;
 • Лен семе/ масло – попарено за час, то успокоява, регулира храносмил. процеси;
 • Облепихово масло – заздравява рани по лигавицата, приема се по чайна лъжичка преди нахранване, трикратно;
 • Масло черен кимион – с нарова кора и мед, и при ежедневна консумация, повлиява чудесно язви и гастрити. Други варианти на терапия сме описали ТУК:

Черен кимион: семе и масло. За лечение, отслабване и красота. Рецепти

 • Сок от алое – включва се активно в терапевтичните схеми при язви и гастрити, защото намалява възпаляването, потиска болката и подпомага регенерацията. Приема се с мед, 3:1.

Още нар. цярове са описани ТУК: Прополисова тинктура, зелен чай, Л-карнитин, мумийо, авокадо, кисело зеле и мляко, зехтин и други целителни средства при гастрити. 

А ето и някои видео съвети за действие при гастрити, язви и колити:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.