Гастрит: къде боли, първи симптоми, видове и усложнения

♠ Кой наистина причинява гастрита ♠ Други фактори ♠ С какво е опасен ♠ Сигурните симптоми ♠ Първи  признаци и усложнения ♠ Къде боли ♠ Повръщане, киселини ♠ Признаци на хроничен гастрит ♠ На обострен ♠ При ерозия

Още в текста: ♠ Видове ♠ Остър ♠ Катарален ♠ Ерозивен ♠ Фибринозен ♠ Корозивен ♠ Флегмонозен ♠ Хроничен ♠ Еритемо-ексудативен ♠ Атрофичен ♠ Пангастрит ♠ Гастродуоденит ♠ Лечение ♠ Гастрит при деца ♠ При бременност ♠ Свързани болести ♠ Рефлукс, колит, анемия ♠ Диагностициране

Пристъп на болка във високо разположената зона на стомаха  ви изкарва за няколко дни от привичния ни ритъм на живот. Накрая намирате време за визита при гастроентеролога и той поставя предварителна диагноза – гастрит. Уви, на това място болшинството пациенти издъхват с облекчение и се отпускат… до следващото оботряне.

Безобидно ли е?

Прието е виждането, че гастрит е относително безвредно заболяване, като простудата, от което страда едва ли не всеки срещнат. Друго разпространено виждане е по-близо до истината: 80% от стом.-чр. заболявания са една или друга форма на гастрит.

Обаче тезисът за безобидния характер на гастрита пренебрегва друг количествен показател – честотата на случаите на рак на стомаха, който уверено държи първото място в статистиката на злокачествените тумори. А гастритът е подстъп към онкологично заболяване.

Какво представлява болестта

Болка при гастрит, къде боли, повръщане, киселини, метеоризъм, симптоми, диференциална диагностика

Гастрит: къде и как боли, защо и какво да направим

Гастрит – това е възпаляване на лигавичната обвивка на стомаха, изразяващо се по различен начин. В течение на патологичния процес започва изменение на нейните клетки, които вече не могат да изпълняват свойствените си функции. Постепенно клетките се израждат, възникват язви, ерозии, появяват се полипи.

Вижте и тези материали за гастрита:
 1. Лечение на гастрит с лекарства, добавки и медицински методи;
 2. Лечение на гастрит с билки и диета. Хранене.

Множество хора страдат от един или друг вид гастрит, обаче към лекарска помощ се обръща само неголяма част от тях. Заболяването често протича незабелязано за пациента. Признаците (симптомите) са слабо изразени, което е типово за хронифицирал гастрит.

Истинската причина за гастрит

Дълги години причина за гастрита се е считала повишената киселинна среда в стомаха, неправилното хранене, алкохолът, автоимунни болести и един определен списък от лекарствени препарати. Несъмнено тези фактори повишават вероятността от тази патология. Обаче през 90-те била доказана и описана бактериалната природа на гастрита.

Тайният причинител на патологията се оказва

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Бактерията Helicobacter pylori

Тя е уникална с това, че е способна да оцелява в агресивната стомашна среда. Бактерията се заселва в долните зони на хранопровода, в стомаха, дванадесетопръстния и се движи вътре в лигавицата, образувайки микроканали. По пътя й прониква солна к-на, основата на стомашния сок.

Твърде късното разкриване на истинната природа на гастрита е свързано със съпротивата на медицинското общество, което дълго време отхвърля доводите. Тогава вярвали, че нито един микроорганизъм не е в състояние да си изработи резистентност към стомашната среда и да се развива в практически неразредена солна киселина. В проби от разранените зони в стомаха се намирали Helicobacter pylori, но я класифицирали като някаква неопасна за тялото бактерия.

Дълго време на учените не съумяват да изведат зависимост между дейността на бактерията и гастрита, а също така да отгледат колония бактерии извън стомаха, в лабораторни условия върху известните хранителни среди. Когато това се удава на американецът Бари Маршал, той постъпва радикално – като истински фанатизиран учен: изпива цялото съдържание на лабораторния съд с получената култура Helicobacter pylori. Десет дни по-късно стомахът му демонстрира всички признаци на разгръщащ се гастрит, който ученият незабавно излекува с комбинация от антибиотици.

Helicobakter pilori, хеликобактер пилори, причина за гастрит

Изображението показва как бактерията се внедрява и образува „дупки“ в лигавицата

Ето как се доказва непосредственото участие на бактерията. Откритието струва на Бари Маршал месец лечение, но той е причислен към медицинските гении и удостоен с Нобелова премия (2005). От този момент нататък настъпва революционен обрат в лечебната практика: хирургичният скалпел се заменя с двуседмичен курс антибиотици.

Причини за хронична форма

Интересно, че при някои хора гастрит прогресира бавно и не оказва съществено влиение върху тялото. Причините се скриват зад множество фактори и техни съчетания.

Най-съществени външни причини, освен Helicobacter pylori, са:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Заразяване с други бактерии, гъбички. Каквито и да са те, проявяват устойчивост към кисела среда, внедряват се в лигавицата и отделят специфични в-ва, които я раздразват. Патогените стимулират локални изменения на рН на стените и възпаляване. Защо при едни хора тези бактерии нанасят значителни вреди, а други – не, досега не е известно;
 • Нарушения в храненето – установено е, че нерационалното хранене подпомага гастрита. Важи за преяждане, както и за недохранване. Част от лечението е приемането на разнообразна растителна храна, витаминозна и с фибри, които да нормализират перисталтиката. Обаче грубите влакнини трябва да се избягват в началните стадии;
 • Злоупотреба с алкохол се отделя като самостоятелна причина. Етанолът в неголеми к-ва е съществен компонент от биохимичните процеси в тялото, обаче при големи к-ва разбалансира киселинно-алкалния баланс. При редовно приемане уврежда органите на храносмилането и обменните процеси;
 • Лекарствени препарати, широко ползвани в медицината – напр. такива против съсирване на кръвта, обезболяващи, противовъзпалителни. Техен съществен страничен ефект е раздразване на стомашн. лигавица. Най-често гастритите се провокират от нехормонални противовъзпалителни като аспирин и аналгин и глюкокортикоидни хормони като преднизолон. Тези препарати се ползват по строго назначение, в малки дози и след нахранване;
 • Глистни инвазии, хроничен стрес, агресивна химия и др.
Вътрешни причини
 • Вродена предразположеност към стом. патологии;
 • Рефлукс – патологично преминаване на жлъчка от дванадесетопръстника в стомаха. Тя променя киселинността на стом. сок и дразни лигавицата. Първоначално се развива възпаляване на антралната зона на стомаха, а после се въвличат и другите отдели;
 • Автоимунни процеси, увреждане на защитните свойстав на клетките в лигавицата на стомаха на имунно ниво – в резултат те спират да функционират нормално и губят първоначалните си свойства. Този феномен стартира верига малки реакции, изменящи рН на сока, и води до постоянно дразнене на стом. стени. Стига се до ендогенна интоксикация и намаляване на съпротивителната способност на лигавицата спрямо агресивната среда на стом. сок;
 • Нарушен хормонален и витаминен обмен, рефлекторно въздействие върху съседни органи.

С какво е опасен гастритът?

Благодарение на последните научни открития, гастритът успешно се излекува. Обаче силата на инерцията е уникална – на места и досега при хронич. гастрит се следва лечебна схема с диета и поддържаща терапия. Но така формата на поражение на стомаха постепенно става по-тежка, засегнатият участък – по обширен, а целият орган – беззащитен.

Следващият стадий след гастрита е язвената болест, която – за разлика от гастрит, се овладява доста по-сложно и за пълно излекуване въобще не идва реч.

Язвената болест носи риска от перфориране на стомаха, което е смъртно опасно и изисква хирургичен скалпел.

Освен това непролекуваните и продължаващи с години стомашни патологии са пряк път към онкологията. Злокачествените тумори в горната част на стом.-чр. тракт са неотменимо първи сред раковите заболявания.

В преобладаващата част от случаите ракът се лекува радикално – със скалпел. В горната част на тракта са съсредоточени важни органи – хранопровод, стомах, дванадесетопръстник. Загубата дори и на малки части от тези органи може да бъде фатална за тялото.

Предотвратяването на печалния финал, изключването на рак на стомаха и продължаването на срока за живот в здраве е възможно само по един, при това съвсем прост начин:

Своевременно лечение на гастрита!

Сигурните симптоми за гастрит

Не съществува определен признак – единствен и несъмнен, по който специалистът незабавно и точно да определи, че пациентът му боледува от гастрит. Очевидни са само отравянията с химически в-ва, чиито ясни признаци като мирис и цвят се демонстрират в повърнатата маса.симптоми на гастрит, болка в корема, киселини, повръщане, газове, диария, запексимптоми на гастрит, болка в корема, киселини, повръщане, газове, диария, запек

Но ако се наблюдава същото повръщане, с диария, втрисане, тежест в стомаха, болка и подобни  прояви, само първичен преглед не стига за поставяне на точна диагноза.

Гастритът изисква изследвания и диференцираща диагностика, чрез която да се изключат панкреатит, перитонит, чернодробни или бъбречни колики и прочее изменения със сходна симптоматика.

Накрая, не е възможно с просто око да се отличат гастрит и язва. За целта се правят гастроскопия, кръвни анализи и изследвания на фекални маси. Силно информативен е прекият оглед на повърхността на стомаха, за да се оцени качеството и задълбочеността на пораженията, както и изследване на проби от раничките.

Първи симптоми и усложнения

Признаците на гастрита зависят пряко от формата на заболяването и се съпровождат с различни нарушения в работата както на пострадалия орган, така и на тялото като цялост.

Към признаците, свързани непосредствено със стомаха, се отнасят:

Болки в корема (къде боли)

Болка в най-горна зона на стомаха е характерна за гастрит.  Тя се усилва след приема на някои видове храни, течности и лекарства, особено притежаващи повишена агресивност към лигавичната обвивка. Понякога се усилва между храненията. При гастрит са противопоказани алкохол, газирано и пикантно, които водят до обостряне.

Болезнеността в слънчевия сплит намалява при приемането на неголямо количество храна или напитка, от някои специални лекарствени препарати.

Ако пристъпът започне внезапно след похапване на пикантна или мазна храна, или след едно алкохолно питие, то с твърде висока вероятност можем да предположим гастрит.

Повръщане, киселини

Важни, но по-малко постоянни признаци на гастрит се явяват киселините, повръщането и оригването. Те понякога се придружават с подуване и метеоризъм. Проявата на два или повече от изброените симптоми на фона на болка в корема е основание да се заподозре гастрит

Гаденето и в някои случаи многократните повръщания оставят неприятен, възкисел привкус. Той също е признак за гастрита, макар и разгледан в съвкупност с други прояви.

Тези усещания се притъпяват във вертикално или седнало положение. А в легнало се усилват.

Посочената симптоматика е свързана с общото състояние на организма и зависи от степента на възпаляване. Колкото по-увредени са клетките на лигавицата, толкова по-зле е пациентът. Храносмилането се разбива, забавя се всмукването на хранит. в-ва. Организмът изпитва недостиг на различни витамини и микроелементи. Появяват се слабост, общо неразположение, редуциране на тегло.

С течение на времето се влошават (заради липсата на витамини) косите, ноктите, кожата. Вероятно е да се отключи анемия.

Съпътстващи прояви:

 • Тежест  в стомаха, дискомфортни усещания;
 • Температура и втрисане;
 • Световъртеж;
 • Облагане на език, белезникав.

Значително по-сложно е да се определят симптомите на хроничния гастрит. Продължително време признаците на болестта се ограничават в:

 • Нередовно изхождане, редуване на диария и запек;
 • Белезникави налепи (облагане на език);
 • Куркане между храненията, метеоризъм.

Повишената или понижена киселинност в стом. среда дава известни разлики в клиничната картина. Освен общите признаци, се проявяват и специфични комбинации:

При повишена киселинност

 • Чести епизоди с диария;
 • Киселини след употреба на кис. храни;
 • Позиви за извеждане на газове през хранопровода – оригване.

При понижена или нулева

киселинност

 • Постоянен неприятен привкус в устата;
 • Тежест след ядене;
 • Оригване с мирис на развалени яйца;
 • Куркане;
 • Гадене в утринните часове;
 • Проблеми с редовността на дефекацията;
 • Отвратителен мирис от устата.

Признаци на хроничен гастрит

Гастритът в хронично проявление обичайно не оказва съществено влияние върху клиничното състояние на болния с изключение на снижаване на качеството на живота. В лека форма хроничн. гастрит се характериз. със запек и диария. В тежка – с често извеждане на чревни газове, анемия, сънливост, хладно потене, усилена перисталтика, неприятен дъх в устата.симптоми на гастрит, болка в корема, киселини, повръщане, газове, диария, запек

Симптоми на обостряне

Рецидивите на хроничния гастрит се характеризират с многообразни признаци. Обичайни са следните симптоми:

 • Постоянна или периодична болка в слънчев сплит, усилваща се непосредствено след попадане на храна или обратно – при продължително гладуване;
 • Оригване, парене в гърдите, киселини след прием на храна, метален привкус в устата;
 • Гадене, сутрешни повръщания на полусмелена храна с характерен кисел привкус, понякога – на жлъчка;
 • Усилено слюноотделяне, жажда, слабост;
 • Прояви на диспепсия;
 • Виене на свят, сърцебиене, главоболие.

При ерозия

Симптоматиката при обостряне при ерозивните (тежки) форми на гастрита се допълват от повръщане на маси със съдържание на кръв (съсиреци), понякога повръщане на тъмно на цвят съдържание.

Кръвоизливите в стомаха се проявяват и при изхождане – фекалиите са с черен цвят.

Понякога стомашното кръвотечение се определя само с лабораторни методи. Външни признаци на масивни вътрешни кръвоизливи се явяват бледната кожа и лигавици, промяна в цвета на склерите, шум в ушите.

Как си разпознава ерозия и как се открива възпалена лигавица, е описано ТУК: Ерозивни процеси на стомах, на хранопровод, клинични прояви на ерозия.

Видове гастрит

(и особености на лечението)

Остър гастрит

Той е рязка реакция на организма под въздействието на раздразващия фактор. Проявява се, когато е изядено или изпито нещо вредно – химическо в-во, лекарство, агресивна храна на хона на хроничен гастрит или други, вече съществуващи проблеми на стомаха.

Острият се развива стремително и за няколко часа съобщава за себе си чрез остра болка и разстройство на работата на целия храносмил. тракт.

По степента и формата на поразяване на стомаха се различават следните разновидности на острата ф-ма:

Катарален гастрит

Характеризира се с лека, повърхностна форма на поразяване на лигавицата. Съпровожда се с болеви синдром, който обаче бързо се купира след промивка на стомаха или след като той се очисти по естествен път. Има голяма вероятност от пълно възстановяване.

Катаралният е остро възпаляване, провокирано от еднократно въздействие на увреждащ фактор (бактериален, вирусен, химически, температурен и пр.). Може да обхване част или цялата лигавица – дифузен.

Внезапното начало се бележи от гадене, повръщане, болка в епигастриума, диспепсия, скок в темп.

За диагностициране се изисква ендоскопия, определяне на стомашното рН, кръвен анализ и др.

Лечение: включва диетотерапия, антиациди, антисекреторни лекарства, гастропротектори и симптоматични лекарства.

Ерозивен гастритерозивен гастрит, видове гастрит

По-тежка форма на острия гастрит в сравнение с предходната. Характеризира се с изразен болеви синдром, нарушена работа на храносмил. тракт, ерозивни поражения на лигавицата. Възможно кървене заради увредените участъци на стомаха, което изменя цвета на повърнатото стомашно съдържимо.

Ерозивният е разновидност с остър или хроничен произход, отличаващ се по наличието на неголеми дефекти (ранички)  на повърхността на лигавицата. Разраняването се съпровожда със зачервяване и възпаление. Понякога ирадира из целия стомах. Склонен е към продължително течение. Ерозивният гастрит е сериозно увреждане, вероятен признак за началото на язвена болест.

Лечение

 • Отстраняване на прекомерната секреция на стомашен сок – чрез антисекреторни препарати (инхибитори на рецептори на хистамина или на протонната помпа). От първата група се ползват повече Фамотидин, Ранитидин, Квамател. От втората – Омепразол, Контролок и други с пантопразол;
 • Обезвреждане на агресивната солна к-на с антиациди: Алмагел, Гастроцид, Талцид, Вентер. Те не само премахват излишната киселинност, но и формират защита в/у възпалената лигавица и ерозиралите участъци. Подпомагат по-бързото заздравяване;
 • Облекчаване на храносмилателн. процеси в условията на блокирана жлъчна с екреция. Използват се разни поколения ензимни препарати като Мезим, Фестал, Креон, и др.;
 • Възстановяване на нормалната моторика на стомаха и дванадесетопръстното черво. В повечето случаи заради тяхното нарушаване възниква ерозивно-хеморагичен гастрит. Патогенният компонент се ликвидира с помощта на Метоклопрамида, Церукал, Мотилиум, домперидон;
 • Кръвоспиращи препарати. Използват се само при ерозивно-хеморагичен гастрит. Приоритетно се въвеждат мускулно или венозно: Дицинон, тиоктова к-на и др.;
 • При потвърдено наличие на хеликобактерно заразяване се минава към антибиотична терапия: кларитромицин, метронидазол, орнидазол, амоксицилин, Де-Нол и други;
 • Лечение с алкални минер. води – в специализирани санаториуми.
Фибринозен гастрит

При този вид остър гастрит е налице фибринозно възпаление на повърхността на стомаха, който е покрит от протеинов защитен филм – фибрин. Увреждането на защитния слой влече образуване на ранева повръхност на лигавицата.

Клиничната картина, характерна за тази разновидност, е болка, повръщане и темп. Но най-ясно се различава по наличието на фибринови частици в повърнатото съдържание.

Корозивен гастрит

Развива се при отравяния с агресивни химически в-ва. Поразяват се всички слоеви на стомаха – и най-дълбоките. Възможна перфорация, перитонит.

Признак на корозивния гастрит е наличието на кръв, слуз и части от отровния агент в повърнатото съдържание.

Флегмонозен гастрит (гноен)

Той е рядка разновидност на заболяването, но много опасна и с завишен риск от смъртен изход. Представлява гнойно възпаляване на стените на стомаха, провокирано от разни по рода си бактерии – стрептококи, чревна пръчица и др. Бактериите поразяват вътрешните слоеве на лигавицата (където могат да оцелеят) и под тяхно влияние се образуват гнойни абсцеси.

Състоянието на пациента стремително се влошава. Явяват се втрисане, мн. вис. темп., силна болка, загуба на съзнание, повръщане на кръв,остра болка в слънчев сплит – всички те са признаци на флегмонозен тип. Ако болният не получи незабавна помощ, за ок. денонощие той загива от сепсис или перитонит. В редки случаи се случва спонтанно оздравяване, ако абсцесът се пробие и гнойта излезе с повръщаното.

Лечение – единствено възможният способ е хирургията.

Хроничен гастрит

Хроничната форма е вяло протичаща, но не по-малко опасна от острата. Понякога тя има собствен причинител, а понякога е следствие от нелекуван или зле третиран остър гастрит. По степента на  поражение на лигавицата се различават повърхностен и атрофичен. Вторият е резултат от задълбочаване на повърхностната форма.

Еритемо-ексудативен гастрит

Еритематозен ексудативен е пълното наименование. Представлява поражение на антрума – началната част от стомаха. Разглежда се като разновидност на хроничната форма, характеризираща се с патологични изменения на клетките в повърхностния епител.

На практика това е повърхностен гастрит. Бележи се от зачервяване (еритема – еритематозен). На следващите етапи петната преминават в ерозия и може да се отдели ексудат (ексудативен).

Атрофичен гастрит

Представлява хронична форма на гастрита, която води до изчезване на париетални клетки на стомаха и като следствие – намаляване на секрецията на солна к-на, дефицит на вит. В12 и мегалобластна анемия. Лигавицата рязко изтънява и атрофира.мултифокален гастрит, антрален гастрит, гастрит тип В, видове гастрит

Началото на заболяването се характеризира с увреждане на дъното на стомаха, после се нарушава изработването на солна к-на и пепсиноген – ензимите, отговорни за храносмилането. Оттам нататък процесът се задълбочава, стомахът се травмира от храната. Площта на атрофия зависи от степента на травматизиране.

Атрофичният гастрит е от най-опасните форми на хроничния. Ако не започне навреме  комплексно лечение, той бързо прераства в рак.

Лечение

Терапията отчита стадия на разрушителния процес, общият статус и съпътстващите заболявания.

 • Пациентът незабавно минава на диетичен режим, насочен към предотвратяване на механичното травматизиране на стомашната лигавица. Поема се само добре смелена храна, топла;
 • Унищожаване на хеликобактер пилори, ако бактерията оказва забележимо влияние върху патогенезата. Методите за ликвидирането й постоянно се усъвършенстват;
 • Заместителна терапия – при сериозно нарушаване на секрецията на храносмил. ензими се използват натурален жлъчен сок и ензимни препарати като Мезим, Креон, Панкреатин и др.;
 • Купиране на болката – при силни болки се прилагат холинолитични препарати и спазмолитични  средства като Но- шпа, Бускопан, Папаверин;
 • Стимулация на стомашната мускулатура – лекарства за подобряване на двигателните функции на стомаха (Церукал, Деган, Мотилиум).

Изредените препарати се назначават в активната фаза на възпаляване на стомаха с атрофични явления. В периода на ремисия главният принцип на лечението е попълване на липсващите за пълноценно храносмилане в-ва.

Пангастрит

Вариант на хроничната форма на протичане, при която се поразяват всички части на стомаха – казват му още мултифокален. Ограничения няма, но приоритетно се диагностицира при най-възрастните.

Пангастрит бива:

 • атрофичен, бактериален и химически, според провокатора;
 • с повишена, съхранена или снижена секреция, според типа секреторна функция;
 • огнищен или дифузен (разлят), според разпространението на възпалителните изменения;
 • остър и хроничен, според характера на развитие;
 • повърхностен, ерозивен и атрофичен, според вида на дефектите по лигавицата.

Към диагностиката се включват чернодробни проби, ултразвук и други образни методики. При своевременна диагностика болестта добре се поддава на терапия.

Медикаментозната терапия включва

 • Потискане на киселинността с инхибитори на протонната помпа и намаляване на раздразващата секреция върху лигавицата;
 • Антиацидни препарати;
 • Спазмолитици за намаляване на болевия синдром;
 • Ензими и нар. цярове.

Гастродуоденит

Представлява едновременно възпаление на началния отдел на стомаха и на дванадесетопръстното черво. Проявите му подвеждат и той с лекота би могъл да се обърка с гастрит, чиято разновидност представлява.

Възпалителният процес нарушава чревната моторика и изработването на жлъчен сок, което „разбива“ храносмилането.

Болестта има обичайните разновидности: остър и хроничен, а според пораженията – повърхностен, ерозивен, хипертрофичен, атрофичен.

Симптоматиката напълно покрива проявите на гастрита. Болестта се установява чрез лабораторни и образни изследвания, включващи анализи за хеликобактер пилори, биопсия на стом. лигавица, изследване на сока и др.

Лечение

Лекарствената терапия се подбира в зависимост от типа заболяване. При повишена киселинност се вземат антиациди и инхибитори. При понижена – ензими. При засичане на хеликобактер пилори – антибиотици. Целият период се съпровожда с диета, която продължава и след излекуването. Основа в храненето са пюрирани храни и супи.усложнения на гастрит, язва, рак на стомаха

Гастрит при деца

При децата гастрит най-често възниква в училищна възраст, представлявайки различни варианти на възпаление.

При малките пациенти основното проявление на гастрит не е болката, както е общата характеристика. Водещото е диспептичният синдром под формата на тежест в стомаха, нарушено храносмилане и всмукване на хранит. в-ва.

При острия гастрит преобладава повръщането и понякога то може да стане неукротимо и да провокира тежко обезводняване и трайно отслабване.

Атрофични процеси при децата се проявяват рядко. Те по-скоро са застрашени от анемия и общо влошаване на статуса.

Водещи причини за появата на гастрит при мъниците са лошо хранене и стресови фактори. Всяко детенце, което не се кърми, е предразположено към остър гастрит.

Терапията не се различава от схемата за възрастни: изписват се същия тип медикаменти, децата задължително минават на щадящо хранене.

Гастрит при бременност

След зачеването при жените се случват съществени хормонални пренастройки, както и разместване на вътр. органи. Нерядко това обостря хроничн. заболявания.

Гастритът е прекалено широко явление – обичайно изостряне на стара патология и по-рядко поява на такава за първи път. Към стандартните причини се добавят силното вълнение, хормоналните промени, притискането от страна на растящия плод и снижаването на имунитета.

Пролекуването е под контрол, доколкото бременните имат някои ограничения относно приема на медикаменти.

Свързани и подобни болести

Рефлукс

Гастроезофагеален рефлукс  (ГЕРБ) представлява изхвърляне на стом. сок към хранопровода – по път, обратен на храната. Киселините са болезнени и парещи и провокират да се посегне към антиацидни средства. Терапията е описана в детайли ТУК:

Да преборим досадния рефлукс – с билки или лекарства?

Колит

Болезнеността в корема насочва към най-разнообразни патологии. Възможно е да се обърка с колит или апендицит. Колит представлява възпаляване на дебелото черво в някой от отделите му или цялостно. Как да разпознаем според мястото на болката и как се процедира при колит, сме разяснили ТУК:

Колит: как боли? Лекарства, добавки и билки. Диета, меню

Анемия

Недостигът на хранит. в-ва, елементи и витамини, случващи си при нарушено храносмилане, в даден момент се преобразува в съпътстващо гастрита заболяване – анемия. Какви са разновидностите й и как се действа, сме разяснили ТУК:

Лекарства и хранене при анемия. Терапия при отказ на месо. Специфика по възрасти

Изследвания и диагностициране

Залог за квалифицирано лечение е правилната диагноза. При гастрита тя е обвързана с редица изследвания. Не се установява само с преглед или обща кръвна картина. Лекарят ще потърси участие на хеликобактерия, ще види настъпила ли е анемия, ще вземе проби от стом. лигавица.

Лаборат. изследвания имат за цел диференциация на гастрита от други патологии на вътрешни органи, които се проявяват с близка картина като изменения на ч. дроб, панкреас, бъбреци, жлъчка. Затова се изследват урина и кръв. Прави се дихателен тест и антигени за хеликобактер пилори, антитела IgM, IgA, IgG, за хепатит В, алкална фосфатаза, ГГТ, АЛАТ и АСАТ, билирубин, пикочна к-на, креатинин и урея.

Гастроскопия е метод за директно обследване на хранопровода и стомаха, за състоянието на лигавицата. При нужда се комбинира с биопсия за вземане на тъканна проба. Той е главно диагностично с-во, а останалите методики допълват картината. За важността от поставянето на правилната диагноза говори във видеото гастроентерологът д-р В. Джурков:

Лаборат. изследване на стомашния сок – проверява се количеството (секрецията) и химическият състав (киселинност, ензимен състав). Под микроскоп се проверява за микроорганизми, вкл. хеликобактерията.

Наборът от изследвания се решава от специалист във връзка с оплакванията и съмненията за други патологични процеси.

За още инфо: на руски: Гастрит, на английски, испански и немски: Gastritis, на турски: Gastrit, на гръцки: Γαστρίτιδα.

Заповядайте за въпроси и мнения в зоната ни за коментари. Изполвайте бутона за споделяне, за да стигне статията до повече нуждаещи се. Благодарим!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.