Глухарче: 40+ ползи от чай, масло, мед, сок. За отслабване, сърце и др.

♠ Цяр от глухарче ♠ Чай ♠ Тинктура ♠ Масло ♠ Сироп ♠ Сладко/ мед ♠ Сок ♠ Салата ♠ За отслабване ♠ За сърце и съдове ♠ Хипертония ♠ След инфаркт и инсулт ♠ Атеросклероза ♠ Висок холестерол ♠ Лечение на стави ♠ Черен дроб, цироза ♠ Запек, хемороиди

Още в текста: ♠ Бъбреци ♠ Нерви, депресия ♠ Женски болести ♠ Рак ♠ Кашлица ♠ Терапия с мед ♠ За деца ♠ Глухарче от аптеката ♠ Сборове ♠ На капсули ♠ Taraxacum ♠ Опасности, предозиране

Природата щедро е пръснала хиляди малки слънца в зеленината около нас. От жълтите главички на глухарчето не са лишени и най-гъсто населените градове, нито дори промишлените райони. Лекарство за 101 болести е винаги край нас, макар че слънчевите цветчета е най-полезни в периода на първия си активен цъфтеж.

Разбира се, ние ще избягваме глухарчетата, украсили автомагистрали, железопътни линии и промишлени участъци, защото те може да съдържат тежки метали. Това че глухарчето расте навсякъде, не ни освобождава от необходимостта да го събираме само от най-чистите в екологично отношение райони.

Отдавна е открита целителната сила на цветовете, коренът и листата на лекарственото глухарче. Отварки, сок, настойки свалят нивото на холестерола, нормализират обменните процеси, състава на кръвта при анемия. Салатите от пресна зеленина и сладкото от глухарче стимулират храносмилането, образуването на жлъчен сок и церят ч. дроб и задстомашната жлеза.

Ползи и лечебни свойства

Те са обусловени от химическия му състав. Дори 100 мл сокче от глухарче подпомага ч. дроб да се възстанови и да нормализира работата си. Тази напитка придава на тялото сила, енергия и преборва хронична умора.

рецепти с глухарче, лечение с глухарче

Красиво, хармонично до съвършенство цвете с мощна лечебна енергия

Глухарчето е отлична профилактика за развитието на атеросклероза, помага при хипертония, регулира обмена на веществата. Използваме го за противодействие на затлъстяването, при кожни заболявания. Народните целители му приписват противораково д-вие.

Глухарчето е „специализирано“ в чернодробн. проблеми. Благодарение на горчивите в-ва, той очиства дроба и нормализира функциите му. Отварка от глухарче извежда песъчинки от жлъчн. мехур, както и по-големите образувания – камъни.

Най-ефикасен е концентрираният сок от глухарче, макар че по нашите ширини тази форма не е много позната и ползвана.

Съдържание на статията:

Но той е мощно лекарство, нерядко подкрепяно от изцеден морков или листа на ряпа.Подобни фреш-елексири укрепват зъбите и са супер действени при патологии на гръбначн. стълб и костите.

Китайските медици от стотици години ползват глухарчето в качеството му на мощен природен антиоксидант. Отварка от растението ефикасно очиства кръвоносн. с-ма. Съвременната фармацевтична промишленост ползва лекарсвеното растение и негови екстракти за създаването на ред лекарствени препарати.

Сокът, корените, листата и цветовете на глупарчето разкриват маса ценни биоактивни в-ва. На първа линия са витамините – А, В1 и 2. Съвместното действие на рутина с аскорбиновата к-на снижават проницаемостта на капилярите и склонността към пукане и разриви.
Микроелементите, представени от манган, желязо, калций и фосфор допринасят за обменните процеси в тялото. В състава на растението откриваме още дъбилни в-ва, фитонциди, масла и органични смоли. Корените съдържа редица киселини, а към есента се отлага до 40% инулин (през пролетта съдържанието му е едва 2%).

В състава на глухарчето откриваме още захароза (до 20%), белтъчини (15%), каротин, орг. киселини. Корените са способни да складират мед, цинк, селен.

Как се приготвя глухарче
рецепти с глухарче

Някъде по света се радват на красотата му като декоративно растение

Растението разкрива своята лечебна сила, когато се приготви във вид на настойки, отварки, масла, сок, на чай, във свеж вид – на салата. Даваме рецептите.

Чай

Обичайно под това наименование се разбира напитка, приготвена от препечения корен, която се потребява вместо кафе и дори може да я чуете като кафе от глухарче.

Но днес вече се потребяват вс. части от растението, защото във всеки квадратен см. от него са складирани благотворни в-ва – не само корен, но и лист и цвят, цял стрък.

В чая, приготвен от жълтите цветове, присъстват холин, инулин, етер. масла, смоли, сапонини, пектин, мастни к-ни, муцин и тараксацин и др. Тази напитка бихме сравнили с витаминозна инжекция, която прави директна доставка на Е, В3, 2 и 1, С и А, както и на ред минерални компоненти. Затова уж обичайният воден извлек има статута на лекарство.

Чаят от лист регулира функционирането на бъбреците и проявява пикочогонно действие. Повлиява благотворно органите от храносмил. верига и ч. дроб. Има противоскорбутно д-вие. И отхрачващо.

Препоръчителен е при всякакви проблеми с възпалителна етиология, при интоксикации, за терапия на отравяния и за избавяне от болести на бъбреци, ч. дроб, стомах, срещу атеросклероза.

Демир бозан билки против акне
Чай + сок
 • Чаят, обогатен от пресен сок, укрепва имунитета, тонизира, предотвратява пародонтоза, включва се уместно в терапиите на гр. стълб и кости;
 • Чаят – чист или със сок, е препоръчителен при диабет, бъбречни патологии, камъни, анемия, артрит, за избавяне от брадавици, при паралич, възпаления по кожата;
 • Чаят възстановява лактацията и предпазва от възникване на раздразнения;
 • След приемането на такава напитка, се вдига доста работоспособността, мозъкът се освежава и се заостря вниманието;
 • Чаят от глухарче е препоръчван и за нервната с-ма – стимулира, освежава, тонизира, придава сили, създава бариера са стреса и умората, дарява добро настроение;
 • Да не забравим: подобрява тена, свежестта и еластичността на кожата, намалява луничките и пигментираните участъци;
 • Продължаваме: при периодично приемане урегулира апетита, забързва метаболизма, подпомага разграждането на мазнините. Ето защо го ползваме за отслабване.

Рецепта, приготвянечай от глухарче

Чай от лист

Сушен лист от глухарче ще откриете в близката аптека, а може да го наберете самостоятелно – не е нужно да ходите далеч – глухарчето расте навсякъде, дори в парковете на гъстонаселените градове. Разбира се, не е логично да си наберете от промишлена зона или от прахоляка край пътя.

Дозирането е 4 чайни лъжички сушена маса към стандартната 200-милилитр. чаша за чай. Попарете и изчакайте да се позапари за 5-10 минутки.

Чай от цвят

Цветчетата се използват повече за приготвянето на мед и сладко, но даряват и ароматен чай.

Вземете няколко цветчета, измийте ги от прах и насекоми, отделете ги от зелената част и сложете в чайника. Попарете и отбройте 3 мин. Разлейте по чашките през цедка. Добавете мед по вкус и ето!

Този чай радва очите с красивия си жълт цвят.

От корен

Приготвянето на такъв чай се е превърнало в изкуство. Откриването на качествен корен за някои ценители е главната част от занятието. Коренът трябва да е от поне 2-годишно растение, напълно сформиран. По външен вид трябва да напомня морков.

Събраният корен се суши, после се запича, докато получи кафеникав оттенък. Добре се смила и вече е готов за чай. Прахообразната съставка се попарва за няколко минутки и прецежда. Напитката се поднася с мед и лекува при прием трикратно на ден.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За корена от глухарче и какво лекува той сме разказали в детайли ТУК:

Корен от глухарче против рак и др. болести: точни рецепти, дози, указания

Вреди от чай от глухарче

Без съмнение чаят има маса полезни свойства, но все пак съществуват и противопоказания. Той провокира алергичен отговор у чувствителните към лайка и др. растения от същата група, както и към йод.

Чаят е забранен при язва, гастрит и други храносмил. проблеми, освен ако не се приложи като лекарство с определени изисквания. Безотчетно приеман, той е способен да провокира разстройство, киселини и диария.

Кумарините в чая повишават риска от кръвоизливи, най-вече в съчетание с лекарства с аналогичен ефект.

Отварка от листа и цвят

чай от глухарче, отвара от глухарче,

Чаят или отварка – разликата е само в концентрираността

Сварете 1 с.л. изсушени листа и цвят в стандартна чаша вода и оставете за 5 минутки на водна баня, изчакайте естествено да се охлади и профилтрирайте.

Приемайте по 2с.л. пред храна при заболявания на ч. дроб, камъни в жлъчката, жл. мехур, при гастрит с понижена киселинност, запек, за подобряване на храносмилането и възбуждане на апетита.

Отварка от корен

Сварете 1 ч.л. сух корен от глухарче в стандартно к-во вода, запарете за 2 ч. и профилтрирайте.

Този елексир се назначава при нарушения на обменните процеси (кожни обриви, акне), а също тъй при подагра, ревматизъм, малокръвие.

Ползваме го още като антитоксично средство при ужилвания и ухапвания от насекоми и змии, заболявания на щитовидн. жлеза.

Тинктура от глухарче

Спиртните (алкохолни) екстракти от глухарче се приготвят бавно (трябват 1-2 месеца), но са предпочитана форма за лечението на стави, простуди и за очистване.

Прекрасно средство е при болезнени мускули, при подагра и остеохондроза.

Тинктурата стимулира и храносмилането. Качествата на билката се извличат чрез всякакъв спирт – медицински, водка и дори ракия.

Приготвяне на глухарче

с водка/ ракия/ спирт

Измиваме събрания пресен цвят, като го натопяваме обилно в съд с вода и плакнем многократно, докато падне целият излишен прашец, прах и боклучета. След измиването цветчетата трябва да се подсушат, най-добре да изчакаме да стане естествено, отколкото да ги мачкаме при попиване.

Подсушеният цвят поставяме в стъкло, като запълваме ¾ от обема на съда и заливаме със спиртната съставка (спирт, водка, ракия) – покрие напълно. Прибираме далече от светлина и държим не под 21 дни, а може и 2 мес.

След настойването прецеждаме и добре оцеждаме цветовете. Прехвърляме в затъмнена бутилка.

Приблизително съотношение: 100 г цвят към 0.5 л течност.

Рецепта с листа и корен

Те са изсушени и се смилат, съотношението е 1с.л прах към 100мл спирт 70%. Тази тинктура става по-бързо – за седмица, но ежедневно разклащаме. Накрая ни трябва марля, за да отделим само бистра течност.

Подобни спритни извлеци започваме да прилагаме при първи признаци на простуда. Удобни са за компрес, за натриване на пигментирани зони по кожата.

За вътрешно приложение се мери на капки – по 10-20 към 1/2 ч. течност, като честотата е 2-3 пъти при патолог. изменения на ч. дроб или в качеството на жлъчегонен елексир.

Масло от глухарче

масло от глухарче

Маслото се приготвя от цели, здрави, без увреждания цветове

Изсушени листа и цветове заливаме с 3 части растително масло (по избор, за предпочитане лечебно като зехтина или лененото). Отброяваме 7-10 дни, и отново пазим от светлина. Завършекът е прецеждане.

Масленият извлек е удобен за терапия на лигавични възпаления.

Сироп от глухарче

Свежи цветове на глухарчето, събрани в ранна утрин, нареждаме на слоеве в стъкло, като редуваме със захар и леко уплътняваме (но без да мачкаме). Добавяме мъничко вода. Съдчето и тук се прибира извън обсег на светлина, но стигат 3-4 дни за достигане до готовност. После държим в хладилник.

В съда се образува кафеникава гъста субстанция, приятна на вкус. Приема се двукратно като терапевтично с-во, в колич. от 1ч.л., или добавяме към напитки, десерти.

Глухарче в мед

Цветове, накиснати в мед, са терапевтично с-во, предпочитано при безсъние, упадане на силите, депресия, за подобряване на паметта и подкрепа на работоспособността. Извежда шлаките.

Понякога наричат това лакомство сладко от глухарче, но те са напълно различни форми на приготвяне. Медът се прави по студена технология, а сладкото се вари.

Рецепта за мед

100 цветчета промиваме по описаната технология, подсушаваме и смиламе в блендер (или пускаме в месомелачка. Заливаме с втечнен мед, за предпочитане майски. Количество – на око. Разбъркваме възможно най-щателно и прибираме в стъкло.

Това „студено сладко“ е полезно за ч. дроб, профилактира херпеси по устните.

Сладко от глухарче

Жълтите цветчета (400 бройки) заливаме с литър водичка и пускаме по-рано измитият и нарязан на 3 части лимон с кората. Варим 90 мин.

Изчакваме да се охлади, оцеждаме и изстискваме растителната маса и я изхвърляме. Свареното лимонче нарязваме на по-мънички парченца.

В сока изсипваме 1кг захар и варим до консистенция на течен мед.

Сок от глухарче

сок от глухарче

Думата „сок“ тук се употребява в по-различен смисъл и не показва сурово изстискано съдържанието на зелената маса

Сокът от листенцата на глухарчето е най-качествен преди началото на цъфтежа, до средата на юни. В следващите летни месеци до началото на есента целебните му свойства ще бъдат намалени.

Листата се промиват с хладка вода, нарязват се. Слагаме в гевгир и попарваме за секунди. Прекарваме оцедената листна маса през месомелачка и прецеждаме през плътна или многослойна марля. Добавяме толкова водичка, колкото да прокипи за 2-3 мин.

За отстраняване на горчивината, листата на младото глухарче може да сложим за половин час в солен разтвор (3с.л. на литър) и да промием още веднъж.

Такъв сок се приема терапевтично 2-3 седмици или през целия период на пролетта и лятото, по 1 с.л. пред храна, може с мед. Готовата напитка стои на студено 2-3 дни и се изхвърля.

Устойчивостта и трайността се увеличават, ако се смеси сокът с равно к-во водка или 2 части сок към 1 част спирт.

Сокът неутрализира повишена киселинност, ползва се за жлъчегонно, за нормализиране на задстом. Жлеза. Леко разхлабва, релаксира, успокоява, дарява добър сън.

Чист или съчетан със зеленчукови сокове, той избавя от болки в ставите при подагра, снижава холестерола. Прилага се при патологични изменения на жл. мехур, ч. дроб.

В козметиката се прилага за избелване на кожата, премахване на пигментации и лунички, срещу брадавици, за намазване на ухапвания от насекоми.

Принципът е трикратно намазване или по-често, като се оставя кожата сама да изсъхне и тогава се изплаква.

Как изглеждат сокът и сиропът от глухарче, ще видите във видеото:

Салата от глухарчета

Младите листенца на глухарчето правим на салата. Принципно те не горчат, ако се отстрани централното удебеление. За премахване на горчивината помага изкисване в солен р-р.

В отделен съд смесваме оцет, растит. масло и сол. Дресингът прибавяме към нарязаните листа глухарче, които сме обогатили с магданоз и лук.

салата от глухарче

Вкусно и оздравяващо

Приятни добавки към салата са чесънче, пасирано със сол, млени орехи, а за любителите на екзотичния вкус – 15-ина г. мед.

Още хубави техники за приготвяне са описани ТУК: Комбинации с глухарче, рецепта с бабини зъби и още лечебни формули. 

Терапии по болести

За отслабване

Чай, приготвен от разни части на растението, способства извеждането на соли и вода през бъбреците. Употребата на тази напитка спомага за краткосрочната загуба на тегло.

В този сектор глухарчето е специалист, но не и като единствено средство, а по-скоро като помощник. Нека се разбере, че глухарчето не увеличава загубата на мазнина или термогенезата, а влияе изключително върху водния баланс на тялото.

Вкусният чай се готви от корен, лист или цветовете на билката. Наложило се е мнението, че коренът е най-качествен в това направление, но това е защото е по-познат. Отделно в магазините за здравословни продукти се предлагат готови, запечени корени, за чай. Напитката от подобни заготовки, естествено, няма да е толкова пълноценна, както приготвената от свежо растение.

Как се отслабва с глухарче?

 • Чаят от сушени листа (запарен 10 мин)  – 1-2 ч.л. с дн. честота: 3 пъти;
 • Чаят от корен (варен 10 мин) – ½-2 ч. л. с дн. честота: 3 пъти;
 • Разтворени прахообразни екстракти на глухарче се пият по 500 мг с дн. честота: 3 пъти;
 • Спиртна настойка от глухарче (корен, листа) се отмерва на капки – 30-60 на брой, с дн. честота: 3 пъти.

Домашно свареният чай от глухарче не е удобен за продължително съхранение, защото придобива горчивина.

Предпазни мерки

Всякакви лекарствени средства с глухарче, в това число и чаят, следва да се избягват от хора с алергии към йод и йод-съдържащите го растения (невен, лайка, хризантема, бял равнец, амброзия).

Специално при прилагането за отслабване, следете да не комбинирате с диуретици, антациди (повишава се синтезирането на стом. киселина), литий (усилва страничн. ефекти), антикоагуланти (появява се риск от кръвоизливи), антидиабетични препарати (снижава кр. захар и като следствие – възможна хипогликемия) и ципрофлоксацин (снижава абсорбирането на лекарството).

Глухарче и грейпфрут
за метаболизъм

В последно време нашумя диетичното съчетание на глухарчето с друг прочут с вталяващите си способности природен дар – грейпфрутът. Представят се като диета, изгаряща скоростно мазнините. Но и двете съставки само подкрепят други усилия в тази насока като премерено хранене, преценка на въглехидратите и мазнините, спорт и др.

Схемите са две:

 1. ½ грейпфрут и чашка чай от глухарче преди храна и
 2. ½ грейпфрут преди храна и чаша чай след нея.

Със сигурност съчетанието има очистващи свойства, подпомага работата на ч. дроб, подкрепя метаболизма и разграждането на мазнини. Действа и срещу неврози.

Глухарче за сърце и съдове

глухарче за лечение на сърце и съдове

Руснаците наричат глухарчето „малко слънце“ – не само заради цвета, най-вече заради това, че дарява живот

Жълтите слънца запазват калия, гонят от съдовете натрия, помагат за усвояването на калция и окисляват азота. Благодарение на тях съсиреците се топят, съдовите стени се отпускат, кръвното спада, подобрява се кръвната циркулация. Ето защо някъде глухарчето се определя като спасение за сърцето и съдовете.

Хипертония, високо кръвно

Глухарчето категорично сваля налягането в съдовете, като това става чрез извеждане на излишния натрий, без това да се съчетава със загуба та калий. Премахването на солта без спад в нивото на калия е съществено – натрият повишава кръвното, а калият помага да се регулира работата на сърцето на оптимално ниво.

Сложете тихичко да си поврат 1-2с.л. млени листа или корени, към десетина минутки, и оцедете. Оптималната доза е 1с.л., дн. честота: 3 пъти.

Възстановяване

след инфаркт и инсулт

Пригответе сок от глухарче по гореописаната рецепта и приемайте по 50 мл ок. 20 минутки преди  да ядете, дн. честота: 2 пъти.

Попарете 1с.л. сух лист и захлупете за 2 ч., профилтрирайте. Схемата на приема е: по 50 мл, дн. честота 3 пъти.

Прахът от млян корен – 1 ч.л., сложете директно в устата и преглътнете с няколко глътки вода.

Атеросклероза

срещу висок холестерол

За снижаване на нивото на холестерола приемайте по 1с.л. млян на прах корен, малко преди да ядете. След 6 мен. се отбелязва подобрение.

За профилактирането и терапия на атеросклероза приемайте сок, като започнете от 20 мл и стигнете до 200 мл.

На следващия етап минете към намаляване на дозата, като отново достигнете 20 мл.

Варикозни разширени вени

Да поври на слабичко 1 ч.л. млян корен в две чаши за чай вода, ок. 10 мин. и още толкова да се запарва. Приемът е 130 мл, дневна честота: 3 пъти.

Лечение на ставите

чай от глухарче, лечение на стави

Нар. целители пазят в тефтерите си стотици рецепти с глухарче

Отлагания на соли, подагра

Събран през май цвят глухарче се пълни в съд от тъмно стъкло и се залива с водка. За 14 дни, прекарани без слънце, лосионът за стави е готов. С него се разтриват болните места – през нощта, или се налагат превръзки.

При артрит, артроза

Подземните части на глухарчето имат лечебн. свойство да възстановяват хрущялни тъкани, като разтварят солите.

Заварете 1 с.л. в 200 мл, запарвайте половин час и профилтрирайте. Приемът градира, като започва от 20 мл и стига до 80 мл, като дн. честота е 3 пъти.

Глухарче за ч. дроб

Пригответе сироп (рецептата е по-горе). Приемайте по 20 мл с дн. честота 3 пъти, предхождате яденето с ок. 30 мин. Курсът се провежда 2 седм. и следва още толкова дълга пауза.

За терапия на ч. дроб се ползва и рецепта, с която се получава нещо напомнящо сладко. И тази формула сме предоставили по-горе.

Глухарче за детокс

Откриваме чаят от глухарче във всяка  класация на най-действените детокс-чайове и справедливо. Растението подпомага работата на ч. дроб и е могъщо пикочогонно средство.

Една рецепта препоръчва за детоксикиране глухарчето да бъде съчетано с роза, която е за имунната с-ма и забавя стареенето, коприва, която е витаминозна и хранителна, и джинджифил за стимулиране на храносмилането и подобряване на кръвообращението.

Рецепта: по 1 с.л. листенца роза, корен глухарче, лист коприва и 3 тънки резенчета от корен джинджифил. Съставките се слагат в марлена торбичка и се оставят да кипят 15 мин. При наливането в чашка се добавя още едно парченце джинджифил.

Против цироза

При такава диагноза се препоръчва сироп от глухарче, приготвен по технологията редене на пластове цвят и захар. Терапевтичната схема е 3-5 ч.л. с дн. честота 5 пъти.

Същата рецепта е приложима при хронични патологии в областта на ч. дроб, жлъчния мехур.

Препоръките обаче не се отнасят в следните случаи:

 • Запушване на жлъчните пътища;
 • Гастрити;
 • Язвена болест.

Диария, гадене и дори реално повръщане ще покажа, че сте предозирали.

Панкреатит, стомашни болки
глухарче за черен дроб, камъни в жлъчката, панкреас

В практиката продължава раждането на нови и нови формули за запазване на глухарчето и разширяване на приложенията му

1с.л. сушени листи от глухарче потопете в студена – 500 мл, превар. вода. Накиснете за 12 часа и оцедете. Сх: 50 мл, с дн. честота 4-6 пъти.

За подобряване на апетита и
срещу запек

Сварете 2-3 с.л. прах от корен, като течността трябва да е към 1 л. Предвидете си двайсетина минутки, за да поври на много сл. огън. Охладете естествено и процедете.

Елексирът се приема топличък, по 100 мл, с дн. честота 3 пъти.

Друг вариант е да накиснете лъжица прах в студена вода  (стандартно голяма чаша), да стои цялата нощ и от сутринта да почнете приема – по 50 мл.

За по-добро храносмилане

С тази цел е идеално периодичното похапване на салатки. Рецептата дадохме в съответния раздел по-горе.

При запек, хемороиди

Глухарчето сваля възпалението, профилактира запека и помага да се хармонизират процесите в стом.-чр. тракт.

2 ч.л. млян корен + хладна вода (200) се настойва 8 ч. Елексирът се приема хладен, по 50 мл, с дн. честота 4 пъти;

Още по-просто е да се дъвче късче от корена – неголямо, внимателно измито и предварително подсушено;

Отварка от цвят – 10 г. сушен към 200 мл хладка и после се кипва. Отмерват се 15 мин, степента на котл. е слаба. Запарване 30 мин. При профилтрирането цветът е изстисква.

Холецистит

Горчивите в-ва в глухарчето са възхитително жлъчегонно с-во. Формулата, която даваме, е чудесна още при гастрит с понижена киселинност, заболявания на задстомашната жлеза и за секрецията на инсулин.

Сварете 3 с.л. прахообразен корен към 500 мл кипн. вода и отмерете 20 мин. да поври на слабичко. Схемата е 100 мл, дн. честота 2 пъти.

Камъни в жлъчката

10 части лист или стрък + 1 част прахообразен корен – това е готова смес, от която за еднократно подготвяне се отделят 2 с.л. и се сваряват с 200 мл. Схемата е по 50 мл, дн. честота 4 пъти.

Паралелно се приема ежедневно 2 с.л. пресен сок глухарче.

За прочистване, за бъбреци

Измерено е, че 2 дози екстракта от глухарче директно учестяват уринирането и обема му. Преположението е, че ефектът идва от калия в листата на глухарчето, което се измерва на 218 г. в купичка свежа зеления. Затова само похапването на салата ще даде достатъчен ефект в прочистването на тъканите от застояли течности и ще промие бъбреците.

Освен това тялото ще получи допълнителна доза витамини, желязо и цинк.

При диабет

Разглеждайки тази диагноза, отново ще визираме листата, богати на инулин. Полезно е да се съчетават с магданоз, копър, млада ряпа, репички и разни листни зеленч.

 • При диабет пациентите страдат не само от повишаването на кр. захар, но и от съпровождащите проблеми като недостиг на витамини, снижаване на имунитета, страдания на сърце, бъбреци, ендокринна с-ма, стомах и др. Глухарчето противостои в повечето от изброените случаи така:
 • За понижаване на захарта дъвчете млади стъбла от растението и когато растителната маса стане на каша, изплюйте. Дн. количество 7-8 стъбла. Подобрение се отбелязва след седмица;
 • Сушени и смлени листа и корен (1 ч. л.) залейте с чаша хладна вода, поварете 15 мин. и запарете за двойно повече. Схема: 20 мл, дн. честота 3 пъти;
 • Лечебен е сборът от сушен лист глухарче с коприва и боровинков лист, в равни пропорции. Голяма лъжица от сбора се дозира към 300 мл. Схема 60 мл, дн. честота 3 пъти;
 • Рецептите с корен, които даваме в нарочната ни статия, помагат при излишно тегло, нерядко съпровождащо диабета, при запек и хемороиди. Прахът може да се накисне в термос за 5 часа и да се пийва на глътки в течение на деня.

За нерви

(пренапрежение, депресия)

лечение с глухарче, рецепти за терапия, рецепти с глухарче

Глухарчето „цери“ дори само с вида си, пораждайки оптимистична настройка и преливайки енергия

В качеството на успокояващо и сънотворно ползваме смесена отварка от лист и корен глухарче. Всичко се смила и смесва по равно, а за еднократно приготвяне заделяме 6 г към 200 мл течност. Схемата е 20 мл, дн. честота 3 пъти.

При повишена нервозност, свързана с преумора, ползваме и тинктура, отмерена на капки – 30 на брой, разводнени в приятна за консумиращия течност. Схемата е 14 дни, дн. честота 4 пъти.

Специално за безсъние съдействат цветчетата – 2 с.л. към 200 мл. Схема 20 мл, дн. честота 3-4 пъти.

Глухарче при женски болести

При бременност и съществуващ риск от патологично прекъсване – след консултация и съгласието на лекар!!!, се приема отварка от глухарче. Схемата е градираща – започва се от 10 мл и ако жената се чувства добре, увеличава.

Против миома, фибромиома, мастопатия

Билковата терапия дава съществен ефект само при образуванията с малки размери, а при останалите има съдействащи функции. Продължителността на приема е 6 месеца.

Ефикасен сбор събира качествата на семе копър, лист бреза, пол. хвощ, лайка, листчетата на роза, плод хвойна, царевична свила, ягодов лист, корен глухарче, мента, невен, бял равнец, шипка, ж.  кантарион, ж. смил и пача трева. Компонентите са еднакви части, еднократно варене – 1 с.л. към стандартните 200 мл. Ври 10 мин., пари се 60. Схемата е 70 мл, дн. честота 3 пъти.

Сборът повишава потоотделянето, апетита, секрецията на жл. сок, имунитета, извежда токсините, обладава общоутрепващо и витаминизиращо действие и помага при простуди и остеохондроза.

Против рак

Клинични изпитания на противорак. д-вие на глухарчето не са оповестявани, но в лабор. условия тараксиновата к-на от листата му съумява да преустанови ръста на изродени клетки при левкемия и дори да ги преобразува в незлокачествена, безвредна форма.

Друго съобщение в специализирани издания свидетелства, че екстрактът от глухарче предизвиква в засегнат от рака ч. дроб определено съединение, които намалява живота на злокачествените структури.

За очи и зъби

Млечният сок от срязано стъбло на глухарче се капва в окото при трахома (само 1 капка).

Сокът от растението укрепва венците и събите. За тази цел се лапват ок. 20 мл и се задържат в устата.

При анемия

Сокът е показан и при анемии. Друга формула предписва смесването на 3 части цвят глухарче, цикория и медуница лечебна (Pulmonaria officin.) с 2 части коприва и 1 част пелин. На един път се сваряват 6 с.л. от сбора, отнесени към литър вода. Схемата е 50 мл, дн. честота 6 пъти.

Против кашлица

Пресен цвят се насипва в кастрола, да запълни 2/3 от обема, и се залива с хладна вода. На слаб контлон се отвежда до кипване и се отмерват 30 мин. под капак.

Оставя се на топло (или завийте с одеяло) за 2 часа. Отварката се подслажда 1:1 и се доварява. Признак за готовност е способността на капката да не се разтече.

Получава се „мармалад“ от глухарче, който ще ви служи зимата при простуди и кашлица.

За кожа, в козметиката

 • При изгаряния – цветовете на глухарчето спасяват от слънчеви изгаряния и лекуват термични. Ползваме маслен извлек по гореописаната рецепта или по „бързата“ технология: цветовете се покриват с раст. масло и поставени в кастрола, кипят на водна баня 35 мин. След охлаждане маслото се оцежда, а цветовете напълно се изстискват;
 • При брадавици – вместо с масло, цветовете се заливат с одеколон. Стоят 2 седм. далеч от с ветлина. Естествено, изстискваме цвета и го изхвърляме. Течността е елексир, който цери папиломи и брадавици;
 • При мазна кожа, акне – правим лосион от цвят и лист. Измити и подсушени, поставяме в стъкло и заливаме с водка. Да стои седмица в тъмнина. Прецеждаме, изстискваме и доливаме на 1/3 от количеството минер. вода. Лосионът е за обтриване на лицето след миене и пред сън;
 • За избелване, при лунички и пигментация – шепа и половина цвят, попарен в 200 мл. Изстудява се и се оцежда и прелива в бутилчица. С настойката се обтриват петната поне двукратно за деня. Друг вариант е течността да се замрази във формички за лед.

Терапия с мед/ сладко

от глухарче

Сироп/ сладко/ мед – това са все технологии за удължаване на трайността на глухарчето

Подсладеното глухарче оздравява ч. дроб, профилактира простуди, подобрява храносмилането и работата на жл. мехур. Употребяват го с чай и мляко (3 Х 10 мл), мажат го върху палачинки и мекички, добавят го в тестени изделия.

Този целебен нектар от прелестните слънчеви цветя е полезна алтернатива на захарта, шоколада и други сладости.

Медът от глухарче има болкоуспокояващо, слабително, смекчаващо и противомикробно качество. Това го прави уместен при лечението на кашлици, ангини, грип, колити и дисбактериоза. Медът чисти кръвта, премахва шум в ушите, хармонизира обмен. процеси, премахва бъбречни, чернодр., стомашни и чревни болки.

Прекрасният витаминен продукт се приготвя от съвсем достъпни съставки и излиза много евтино.  И в добавка – той е траен и цяла зима може да си стои в хладилника и да се ползва при възникването на нужда.

Вече обяснихме, че мед и сладко от глухарче често се бъркат или по-точно са взаимозаменяеми понятия. От това не възниква проблем, защото и двете форми са еднакво качествени. Разбира се, мнозина ще предпочетат меда пред захарта. В множество публикации формулата със захар се изтъква като оригинална, а медената – като алтернативна. Но не се впечатлявайте от подобни определения, а изберете според разбиранията си.

Тук ще добавим една приятна вариация с ароматни треви.

Съставки: 400 мл вода, 400 г цветчета глухарче, 1.2 кг захар, сок от ½ лимон и шепа ароматни билки по избор (подходящи са лист боровинка, малина, вишня, стръкче мента).

От водата и захарта се сварява сироп. Главичките на глухарчето се освобождават от зелената част – да останат само жълтите листенца, промиват, подсушават и пускат в сиропа. Ври на тихо, с периодично разбъркване, не над 20 мин. Лим. сокче се добавя в самия край.

За да се получи по-ароматен мед, 5 минутки преди готовност пускаме в нектара няколко зрънца карамфил, по 5-10 листенца от изброените ароматни растения или няколко стръка мента. Да не прекаляваме обаче, за да не се получи прекалено.

Медът се процежда през сито, застелено с няколко слоя марля и се налива в буркани.

По Мария Требен

В книгата си прочутата билкарка дава алтернативна рецепта. Тя предвижда първо глухарчето да се свари и да се остави да предстои няколко часа, а една на следващия ден бистрия сок да се свари със захарта и лимона. „Хитрината“, която научаваме от Требен, е сваряването да става на I ст. на котлона – да се изпарява до гъст сироп.

Как се дава на деца
мед от глухарче

Медът от глухарче е прекрасен, ароматен и вкусен, но малчуганите да не прекаляват

Медът от глухарче подобрява състоянието при отравяния, извежда токсините. Зимата е прекрасно лекарство срещу грип и ОРВИ. Особено е полезен за децата, но внимание! – не и за най-малките.

При мъниците има риск да се развие алергичен отговор, дори да се стигне до оток на Квинке и анафилактичен шок. Въобще, щом се касае за малък пациент, задължително тествайте предварително с миниатюрна доза, за да сте спокойни. Ще отнеме време, но пък ще спести куп евентуални неприяности.

Дозиране при деца: разтворете 2 ч.л. в чаша затоплено (но не сгорещено) мляко и дайте на детенцето да го изпие преди сън.

Подобна рецепта се отразява чудесно на нервн. с-ма и е прекрасна за хиперактивни малчугани.

Откъде се взима хубав и истински?

Периодично в интернет се публикуват обяви за продажбата на мед от глухарче. В 99% от случаите това са домашни продукти, каквито всеки би могъл да изготви сам. Някои сигурно са хубави, изготвени при чисти условия, но потребителят няма контрол върху ситуацията. Хубав е продуктът, за чието съдържание сме сигурни.

При пчеларите откриваме мед с подобно име, дори сертифициран. Но се касае за нещо различно – за пчелен продукт, „суровината“ за който пчелите са събрали от ливади с много глухарчета. Такъв мед е смесен, няма как да се изолира събирането на нектар само от глухарчета. И въобще продуктът е различен, а не това, което визираме под наименованието мед/ сладко от глухарче.

За меда от глухарче е описано още ТУК: Как се прави идеален мед от глухарче и за какво да го използваме?

Глухарче от аптеката

Сега ще прегледаме как да се възползваме от качествата на глухарчето, дори когато нямаме възможност/ време/ желание да минем по целия път от брането на чиста билка до саморъчното й приготвяне. В аптеките има и заготовки, и готови изделия.

Глухарче стрък/ корен

Под името Herba Taraxaci се предлага надземната част – събрана, изсушена и пакетирана в картонени кутии с цена от 1.57 лв (на Билек).

Под името RadixTaraxaci се предлага подземната част – коренът, отново обработен, изсушен и нарязан. Неговата с-ст е 2.70 лв (на Алин).

Специални сборове за чай
чай от глухарче, аптечни продукти, глухарче в аптеката

В капсулираните препарати се съдържа концентираната сила на жълтите цветове и останалите части от растението

За отслабване – в комбинация  с гръмотрън и зърнастец, коренът се предлага във филтър – пакетчета под името „Красиво тяло“ и с цел: вталяване, детокс и енергизиране. С-стта е 9.97 лв;

Детокс про на Биопрограма – продуктът е за ускоряване на метаболизма и за пречистване. Съчетава глухарчето с босилек, коприва, джинджифил, кардамон и куркума. С-стта е 2.78 лв.

Глухарче на капсули

Монопродукти, съдържащи само екстрект от глухарче, предлагат NATURE’S WAY (525 мг), GNC (550 мг), Биохерба (350 мг), Суонсън (515 мг), Солгар, Nature’s Answer (1260 мг), БУЛГАРИКУС (500 мг). При много от тях обозначението е Dandelion (глухарче) Root (корен). Цената зависи от производител, количеството активни съставки в капсулка и броят в опаковка, като повечето продукти са ситуирани между 19 и 27 лв.

Комбинации с глухарче предлагат TerraNova (с артишок и цистеин), Солгар (с бял трън), VIRIDIAN (с репей), ТераПойнт (с артишок). Цената също варира доста в рамките от 15 до 60 лв.

Течни форми глухарче
 • Био сок Schoenenberger, приготвен от стрък и корен. Дозира се по 10 мл, до 40 дневно. Насочен в листовката на производителя към храносмилат. проблеми. С-ст 16.58 лв;
 • Сироп на Лайф Нейчър, представляващ воден извлек от корен. Дозира се по 15 мл, дн. честота 2 пъти. Производителят го препоръчва при рак, за пречистване на кръвта, за кръвната циркулация и холестерола, за сърце, диабет и др. С-ст 23.28 лв;
 • Готова тинктура от Българска билка, показана от производителя за чернодробни разстройства. В 1 мл е дозирано 200 мг акт. в-во. Спиртната съставка е 66%. Отмерва се на капки, по 15-30 на брой, дн. честота 3 пъти. С-ст 9.08 лв;
 • Смесена тинктура с бял трън на същия производител разширява приложението и за пикочна и полова с-ми, за детокс на ч. дроб и бъбреци, като диуретик. Еднокр. доза е 25 капки, дн. к-во 75.

Билката Taraxacum

Глухарчето е многогодишно, представител на Сложноцветни. Днес се среща абсолютно навсякъде, дори в градовете. В Европа се отглежда като градинско цвете за украса и декорация. Непретенциозно е и расте при всякакви условия, което го числи в съзнанието на хората към плевелите.

Бере се в слънчеви утренни часове, когато цветчетата са се разтворили. Като множество други растения, и това е склонно да отлага тежки метали, затова е важно къде е расло.

За салати се събират само младите листа, защото по-старите са горчиви.

Невероятната красота на това понякога незабележимо цвете ни се разкрива в следващото видео, където целия процес на цъфтене и затваряне на глухарчето е събран само в 1 минута:

За глухарчето е разказано и ТУК: 20 чудодейни свойства на Dandelion. 

Опасности, противопоказания

Глухарчето е противопоказано при гастритно болни с повишена киселинност в стомаха, язва във вс. локации, при остри възпалявания на жл. пътища.

Растението усилва отделянето на жлъчка, затова е несъвместимо с диария, хипотонична дискинезия и др. подобни патологии.

Предозирането се бележи от силно повръщане и диария.

При бременност непременно се допитайте до специалист.

Още данни са дадени ТУК: Терапия с корен от жълтото глухарче. 

За още информация: На латински: Taraxacum, на английски: Dandelion, на руски: Одуванчик, на гръцки: Πικραλίδα, на турски: Karahindiba, на немски: Löwenzahn, на испански: Diente de león, на френски: Pissenlit.

Заповядайте в зоната за коментари да споделите свои рецепти: как ползвате глухарчето и имате ли полза от него. Благодарим ви!

Източници:

Dandelion Medicine: Remedies and Recipes to Detoxify, Nourish, Stimulate, Guide Brigitte Mars

www.webmd.com/vitamins-supplements

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.