Ампули против косопад: марки, действие. Струват ли си цената?

♠ С какво се различават ампулите ♠ Само витамини ли са ♠ Три лесни начина за слагане на ампула ♠ Ампули на пазара ♠ Phyto ♠ Klorane ♠ Re-Growth ♠ Vichy Dercos ♠ Ducray ♠ Други

Още в текста: ♠ Кои са с витамини ♠ Кои са италиански ♠ Кои са за мъже ♠ Лечение на косопад при жени ♠ Какъв e рискът от оплешивяване

Косопадът днес не е екзотика. Днешният човек все някога в живота си се сблъсква с него и малцина не стигат до екстрени мерки.

Грижата за косата е къртовски труд, особено щом е „болна“. Но пък и тя е първото, което се забелязва.

Производителите на козметични продукти отдавна са наситили пазара с лечебни шампоани, маски и серуми срещу неестетичния и нездрав симптом.

Но по мнение на ползвателите, истински екстреното средство – за най-тежки ситуации, са високо концентрираните ампули против косопад. Те съдържат точните витамини, хранителни вещества и микроелементи, които противодействат на алопеция.

Кога трябват ампули?

Ампулите са лечебно средство. Показания за преминаването към тях са сухите, нееластични, безжизнени коси, които дотолкова са ослабени, че растат лошо и опадат ускорено.

Тест

За да решите дали сте за ампули, направете тест: сутрин, преди ресане, хванете дебел кичур коса и прекарайте ръката от основата до краищата, с леко издърпване. Ако в дланта ви останат повече от петнайсетина косъма, очевидно се нуждаете не от козметика, а от лекарство.

Ампулите с лечебен състав са по-ефикасни, когато косопадът идва от авитаминоза, непълноценно хранене, стрес, преумора или обостряне на хронични патологични състояния.

Преимущества на ампулите

Косопад при жени, Оплешивяване, Алопеция
Струват ли си ампулите и достатъчно ли са бързи?

Състоянието на косата пряко отразява общия имунитет, стабилността на хормоналния фон и подаването на необходимите витамини – като вид и количество.

Ампулите за терапия на коса са резултат от търсенето на общоукрепващ агент, който да оздравява космените фоликули и да подава подхранващи в-ва, изолирайки като фактор моментното състояние на тялото.

Така са разработени уникални биостимуланти, базиращи се на най-разнообразни съчетания от аминокиселини, ензими, витамини, извлеци от растения, животинска плацента и др. активни съставки с благотворен ефект върху човешкия косъм.

Лечението с ампули съчетава силата на биологично-ценни компоненти като женшен, хмел, пшеничен зародиш и т.н. Източникът им – природата, е безкраен. Затова и създадените концентрати за коса са най-разнообразни. Когато подбираме, можем да се доверим на марката – репутацията на производителя, или да четем съставките.

Общото между ампулите за коса: те имат мощно стимулиращо действие, ускоряват процесите на клетъчния обмен и укрепват корените. Какъвто и да е съставът им, те решават идентична задача – да наситят косъма с потребните му елементи (йод, калий, магнезий, калций, цинк, фосфор и др.), без които няма как да се осъществи нормално функциониране на жизнено-важните системи в тялото, отговарящи за състоянието на кожа и коса.

Стандартен състав

Колкото и огромен да е изборът на активни в-ва, един набор от тях по-често присъства в ампулите.

Косопад при жени, Оплешивяване, Алопеция
Ампулата се асоциира с инжекция и лекарство, но всъщност тя е измислена като индивидуална опаковка за високо концентрирани разтвори

Любими на производителите са:

 • Аминексил – той размеква втвърдения колаген в корените, който пречи на микроциркулирането на кръвта и съответно – спира пълноценното хранене. Вроговеният слой около луковицата избутва косъма и чисто механично причинява падането му. И обратно – размеквайки тъканите около фоликула и подобрявайки неговото хранене, аминексил създава условия за по-добър растеж.
 • Медни пептиди – колагенът (невроговен, разбира се) е необходим за здравето на косъма. Синтезът му се увеличава от аминокиселини, които имат и по-широко приложение срещу процесите на дегенерация, стареене и отмиране в чов. тяло. Пептидите фолиген и трикомитин реконструират еластичните влакна, работят защитно и антиоксидантно.
 • Миноксидил и негови аналози – отваря калиевите канали, благодарение на което йоните на калия постъпват в космения фоликул и стимулират местните биохимични реакции. На практика това се вижда като подобрено кръвоснабдяване и удължен стадий на активен растеж на косъма.
 • Никотинамид (вит. Р) – усилва кръвообращението в скалпа, благоприятства тъканния обмен, подкрепя естественото възстановяване и обновяване на клетките.
 • Аминокиселини, витаминни комплекси, растителни и маслени екстракти, пантенол – оказват общоукрепващо и подхранващо въздействие и благоприятстват здравето на косъма.
 • Плацента – биостимулатор с уникален състав. Подхранва и укрепва косъма отвътре, като нормализира и неговата структура. Компонентът регулира мастн. секреция, отстранява пърхот и повишено омазняване на скалпа.

Още съставки: хормони, минер. компоненти, органични к-ни, ароматизатори, добавки.

Как точно се случва лечението и оздравяването на косата и кои домашни средства можем да впрегне за това, сме разказали ТУК: Лечение на косопад: природни лекарства най-близо до нас.

Още показания за прилагане на ампули, освен косопад:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • При сух, дехидратиран косъм;
 • При липса на естествен блясък;
 • При късащи се краища;
 • За регенериране след боядисване;
 • За подхранване след термообработка;
 • При пърхот и др.

Как се ползват ампули против косопад?

Ампулите са флакони, направени от пластмаса, плътен полиетилен или стъкло. Те са напълнени с концентрирания лечебен препарат, като количеството е разчетено за еднократно приложение. При такова опаковане няма риск от остаряване, замърсяване или спад в качеството, защото ампулата се отваря и веднага се използва.

Качество е, че лесно се прилагат у дома, без чужда помощ. Много по-лесно е дори от слагането на маска, при която внимаваме да покрием всеки квадратен сантиметър. Ампулите просто се втриват в кожата, а усещането за намокряне + реакцията на скалпа много ясно показват докъде сме стигнали и има ли пропуснат участък.

Количеството в ампулата надхвърля необходимото – маже се щедро, без пестене и притеснение. Някои спестовни дами ги слагат на два пъти, заради по-високата им цена в сравнение с масовите продукти като шампоани и маски.

Но ампулата е с висока активност, висока концентрация и в крайна сметка е лечебно средство, което се слага в ограничен период от време. Не напразно производителите ги опаковат в кутии по 10 или 12 бройки, а търговците навсякъде им слагат единична цена и ги продават на бройка.

В крайна сметка ампулата значително облекчава живота при съвременния дефицит на време. Нейната „услуга“ се доближава до професионалната помощ, която се предоставя в салоните. Впрочем професионалистите ползват същите тези препарати, но имат апаратура, с която повишават тяхното усвояване.

Три лесни начина за слагане

на ампула

Общата начална стъпка е да срежем или отчупим връхчето на ампулата. Как да разберем от кой вид сме купили? Ако производителят не е сложил ножче (пиличка) в опаковката, значи ампулката може да се счули безопасно на ръка.

Първи начин: на измита коса

Разделяме косата на път, обработваме открилия се участък от кожата. Отваряме нов път след 3-4 см и продължаваме да втриваме в корена. Използваме масажни движения и прилагаме известна сила, за да проникне препаратът по-навътре.

Остатъкът разнасяме по косата – в първите 7-8 см от кожата. Оставяме да изсъхне по естествен начин.

Втори начин: на мръсна коса

Нанасяме съдържанието на ампулата по описания начин 8 часа преди да мием главата. Това е!

Трети начин: в маската
Косопад при жени, Оплешивяване, Алопеция
Ампулата се изсипва (по малко!!!) направо в корените или още по-лесно: в маската или шампоана

Пригответе някаква маска за коса по предпочитана рецепта и просто изсипете в нея съдържанието на ампулата. Разнесете маската по обичайния начин и това е. Смесването няма да намали действието на концентрираната съставка, само не забравяйте добре да обработите скалпа.

Втриване в корена е задължителният компонент. Ако искате, завършете с покриване с найлон, шапка или вестник, с по-топъл шал. Затоплянето на главата ще подобри малко усвояването, макар че ампулите са направени да бъдат независими от подобни методи на прилагане.

Всякакви маски за косопад, които може да обогатите и засилите с ампула концентрат, сме описали ТУК: Маски с масла, с лекарства, с готови комплекси, с билки, с храни от кухнята ни: 101+ съвременни и бабешки формули за оздравена коса.

Ампули на пазара

(описание и цена)

Какви ампули се продават? И кои са хубави? В опит да отговорим на интереса, проучихме моментното състояние на предлагането.

Phyto (Фито)ампули Фито

Phytocyane Density ампули Volume Shine е на пазара от над 10 години и получава предимно положителни отзиви от търсачите на ефикасни средства против косопада. Активният концентрат е насочен и срещу изтъняване и стареене на косъма при дамите. Показания за избора му са алопеция от хормонален и възрастов характер, при опадане на фона на стрес, диети, медикаментозни терапии, лактация.

Фитоциан съчетава аминокиселини и активни растителни компоненти (от гинго билоба и кора калина) с вит. В с цел засилването на междуклетъчните обменни процеси. Добавени са процианиди от семе на грозде с цел антиоксидантна защита и противодействие на стареенето.

Цел на ампулите е възвърнат естествената гъстота на косменото покритие и да създадат допълнително впечатление за обемност.

Курсът е разчетен за 4 седмици, общо 12 ампули на с-ст 68.28 лв към момента.

На Klorane (Клоран)

Клоран предлага два продукта, насочени към дамите и отделно – за мъжете. Чрез клинични изследвания е засечен доста висок процент ефикасност, достигащ до 80. Основно се залага на хининовото дърво, розмарин, алфа минен за клетъчно обновяване, метионин и др. активни съставки от клеома за реконструкция на кератин.

Централен компонент е нова к-на, наречена β-глицерити, която повлиява синтеза на ензим, пряко свързан с косопада. Витамини РР и В-8 подкрепят местния метаболизъм. В дамския продукт има екстракт от маслина за сгъстяване.

Курсът е разчетен за 3 месеца, общо 24 ампули, с-ст на 1 кутия с 12 бр. е 64.98 лв.

Кресчина на Labo Cosprophar

Ампулите Re-Growth са швейцарски патент за локална обработка в зони на оредяване. Оздравява увредени, но не напълно атрофирали фоликули, увеличава кератиновия синтез. Това средство е за тежки случаи със значимо опадане и оголване на кожата.

В състава са лизин и цистин (аминок-ни) и гликопротеин (фактор за растежа), като формулата е и за двата пола. С-ст на 10 ампули – 115 лв.

Vichy DercosАмпули Виши

Известната френска козметична компания произвежда ампули на основата на термална вода и активна съставка аминексил, подкрепен от аргинин и вит. В-6, РР. Иновационната формула предотвратява уплътняването на колагеновите влакна около фоликула. Укрепват се корените, увеличава се обемът и реалната гъстота, възстановява се структурата.

Ампулите на Виши се отличават с лека, течна структура, приятен цветен аромат с тревисти нотки. Съставът добре се пени и леко попива, подходящ е за всякакъв тип кожа и косъм, вкл. прекалено суха и чувствителна.

От Виши препоръчват по 1 ампула всеки ден при интензивно лечение за 3 месеца или 3 броя на седмица за 1.5 мес. при по-незначителен проблем.

С-ст на 21 дози – 110.88 лв.

На Ducray (Дюкре)

Ducray Anastim използва неорусцин за подобрена микроциркулация, биотин за повишена продукция на кератин и свой патентован комплекс за цялостно решаване на проблемите. Насочени са към опадане под влияние на външни и вътрешни фактори, вкл. психически и физически заболявания, диети, раждане, операции и др.

Производителят посочва границата от 100 опадали косъма на ден като показание за използване на Анастим.

Опаковка от 8 бр. за 64.48 лв.

На Лореал

Препаратът на френската компания Aminexil Advanced е показан при сезонни фактори за опадане на косата, при снижен имунитет, небалансирано хранене и хронични стресови състояния.

Активната съставка е аминексил, който тук е допълнен с омега-6 незаменимите к-ни за подхранване.

Интензивната ампула под името Absolut Repair Lipidium представлява реконструиращ концентрат с мигновено действие. Патентованият комплекс запълва липсите в косъма, след което го обвива и защитава. С-стта е 5.89 лв за 1 брой.

Kerastase (Керастаз)ампули Керастаз

Ампулите увеличават нивото на кислород в епидермиса на главата, като създават благоприятни условия за стволовите клетки – строителният материал за растежа на нова коса. Възстановява рано увредени фоликули.

Продуктът съдържа витамини за подхранване на луковиците. Според описанието на производителя еластичността видимо се повишава от 10-я ден, а след 30-я се забелязва значително уплътняване.

Терапията е разчетена за 3 месеца, при интензивна терапия – всеки ден. Кутия от 30 бр. е 216.98 лв.

На René Furterer (Рене Фюртерер)

Продуктът на френската Пиер Фабр Дермо съдържа патентованата формула под означението RF 80 срещу реакционен косопад при дамите. Това значи приложение в широки граници, причинено от раждане, лекарства и хирургия до обичайните стрес и лошо хранене.

Тук виждаме ползването на растителни пептиди и по-необичайните витамини като F, Н, В5и А. Вложен е и екстракт от бразилски жен-шен и масла за ускорена капилярна циркулация край фоликула, биотин и метионин за кератина.

Кутия с 12 броя е на с-ст 92.38 лв.

Още продукти накратко:

 • Revalid Тоник – известната в борбата с косопада марка използва при ампулите си пшен. протеин, пантенол и екстракт от овес. 20 броя са 39.98 лв;
 • Farcom Seri – производителят предлага продуктиза заздравяване, за възстановяване Bioproten with keratin, Bioproten Restructuring и с/у косопад  Scalp Comfort Adv. System с ефект подобрено кръвообращение и хранене на косъма. С-ст на 1 брой – 23.38 лв;
 • Флоривитал – ампули против косопад, себорея, омазняване, пърхот, предлагащи качествата на D-пантенола и ред растителни извлеци от лайка, салвия, арника, бор, коприва, кресон, бръшлян и др. С-ст на 12 броя – 29.97 лв;
 • Алфапарф – италианският водещ производител на проф. продукти за коса включва и ампули сред десетките маски, серуми, шампоани и др. Alfaparf концентрат енергизира, подкрепя слабите коси, удължава живота на косъма, укрепва втуктурата и ревитализира епитела. Курсът е 6-8 седм., общо 18-24 броя, с-ст 2.68 лв. за една ампула;
 • Линеа Био – ползва силата на арниката, ментола и мащерката с цел подкрепа на космената структура, заздравяване на коренчетата, омекотяване, повишаване на обема и еластичността. С-ст на 8 бр. – 14.88 лв;
 • На Биофарма Placenta срещу опадане на косата и образуван пърхот, базиран на екстракт от плацента. Възстановява клетъчния метаболизъм при нееднократна употреба, макар че още от първите апликации се проявяват реални ефекти. Препоръчително приложение на 2-3 бр. седмично, 8-12 бр. на курс. С-ст на кутия от 8 бр. – 10.97 лв;
 • На Биофарма Денис Erbecrin – с растителни екстракти. Потиска мастната секреция и образуването на пърхот. С-ст на кутия от 8 бр. – 12.97 лв;
 • На Биофарма Урти комплекс – разработка за тежки форми на дефузен косопад, със засилено действие. Препоръчително приложение през 48 часа. С-ст на 6 бр. на с-ст 9.72 лв;
 • DEA плацента 4 в 1 – италианската компания Parisienne съчетава плацента с пантенол, колаген и коприва. Плацентата стимулира микроциркулацията, провитамин В възстановява биохимията, копривата и колагена оздравяват. Ампулата има силна профилактична роля. С-ст за 12 бр. – 11.78 лв;
 • Орхидея на Alan Jey – извлеци от салвия, коприва, глухарче, хинин, бял равнец. Също насочен към тежки случаи на опадане на косата, трайно и дълбоко увреден косъм. С-ст на 10 бр. – 14.64 лв;
 • На Икаров – утвърденията стимулант не е на ампули, а в шишенце 125 мл, но като концентрираност отговаря на характеристиките на разглежданите от нас продукти. Цели интензивно хранене, директно стимулиране на корена, ускоряване на растежа, при това на по-здрав и дебел косъм. Разчита на етер. масла и растит. извлеци. С-ст 6.63.

Далече сме от възможността да представим дори значима част от концентрираните продукти, които се намират у нас или се поръчват дистанционно. Търсещите добри, работещи препарати винаги са под риск да се „загубят“ в огромното предлагане.

Ако не е почитател на определен производител, потребителят се опитва да се ориентира по свои критерии, задавайки някои от следните въпроси:

Кои са с витамини?

ампули с витамини
Ампулите с витамини се добавят към маските, много по-рядка е директното им втриване, а и с някои се рискува алергична реакция

Ако държите на витамините, то такива се влагат в огромния процент от продуктите за възстановяване и терапия на коса. Друг вариант е да подсилите лечението с ампула витамин, втрита директно или вложена в маската.

Описали сме действието на витамините и откъде да намерим евтини ТУК: Витамини от ампула и от капсула. Кой витамин ни трябва и как да се излекуваме с него. 

Кои са италиански?

Пазарът е наситен главно (извън българските продукти) с ампули на френски и италиански лаборатории и концерни. Някои потребители се опитват да се ориентират кои са италианските. Наистина Италия има реномирани компании в сектора, но силният коз тук е, че множество продукти са на добри до ниски цени.

Пример са Alfaparf и DEA плацента от нашето описание по-горе. Цената на 1 ампула Плако и Жен-шен от Parisienne  е 1.30 лв, Allwaves – 1.83 лв, Collistar – 4.38 лв и т.н. Разбира се, това не важи за всички италиански продукти и марки.

Кои са за мъже?

Някои реномирани марки Клоран и Кресчина са създали универсални продукти. Други като Виши, Labo Hair Loss, Biopoint FarmaVita Noir, Foltene Pharma, Essentiel, Фито серум и т.н. имат специални формули за силния пол. Ориентирането е лесно, целевият пол е изписан в наименованието.

Кои са хубави

При бременност и след раждане?

Вит. В-6 е знаменитото средства за опазване и възстановяване на косата през бременността, когато доста дами се прощават с момичешки бляскавите и гъсти кичури. Обаче витамините в ампули, както и етер. масла и никотиновата к-на се използват с внимание след зачеването и определено не се прекалява с тях.

През периодите на износване на плода и на кърмене майките предпочитат растителните продукти, за да са спокойни, че няма да навредят на детето. Любими са ампулите с коприва, с плацента, с билкови извлеци.

Темата разглеждаме по-обстойно ТУК: (текстът продължава и след анонса)

Шампоани против косопад

В идеалния случай ампулите за коса се комбинират с други терапевтични средства при косопад, най-удобните и известни от които са шампоаните. Големите производители предлагат терапевтични линии, в които включват шампоани, лосиони, серуми, ампули и др.

Шампоаните (марки, действие и цени) сме изложили ТУК:

А във видеото ще видите как се апликира ампула и през какво разстояние:

Какво казва вашият опит? Кои марки ампули сте ползвали? Какъв беше резултатът?

Похвалете се, оплачете се! Нека сме полезни!

Споделете с бутона по-долу.

Източници:

 1. http://www.labosuisse.com/en
 2. https://www.phyto.com/
 3. https://biofarma.com.ua/
 4. и други.
Оценка на читателите
[Гласували: 2 Средно: 3.5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.