Ампули против косопад: марки, действие. Струват ли си цената?

♠ С какво се различават ампулите ♠ Само витамини ли са ♠ Три лесни начина за слагане на ампула ♠ Ампули на пазара ♠ Phyto ♠ Klorane ♠ Re-Growth ♠ Vichy Dercos ♠ Ducray ♠ Други

Още в текста: ♠ Кои са с витамини ♠ Кои са италиански ♠ Кои са за мъже ♠ Лечение на косопад при жени ♠ Какъв e рискът от оплешивяване

Косопадът днес не е екзотика. Днешният човек все някога в живота си се сблъсква с него и малцина не стигат до екстрени мерки.

Грижата за косата е къртовски труд, особено щом е „болна“. Но пък и тя е първото, което се забелязва.

Производителите на козметични продукти отдавна са наситили пазара с лечебни шампоани, маски и серуми срещу неестетичния и нездрав симптом.

Но по мнение на ползвателите, истински екстреното средство – за най-тежки ситуации, са високо концентрираните ампули против косопад. Те съдържат точните витамини, хранителни вещества и микроелементи, които противодействат на алопеция.

Демир бозан билки против акне

Кога трябват ампули?

Ампулите са лечебно средство. Показания за преминаването към тях са сухите, нееластични, безжизнени коси, които дотолкова са ослабени, че растат лошо и опадат ускорено.

Тест

За да решите дали сте за ампули, направете тест: сутрин, преди ресане, хванете дебел кичур коса и прекарайте ръката от основата до краищата, с леко издърпване. Ако в дланта ви останат повече от петнайсетина косъма, очевидно се нуждаете не от козметика, а от лекарство.

Ампулите с лечебен състав са по-ефикасни, когато косопадът идва от авитаминоза, непълноценно хранене, стрес, преумора или обостряне на хронични патологични състояния.

Преимущества на ампулите

Косопад при жени, Оплешивяване, Алопеция

Струват ли си ампулите и достатъчно ли са бързи?

Състоянието на косата пряко отразява общия имунитет, стабилността на хормоналния фон и подаването на необходимите витамини – като вид и количество.

Ампулите за терапия на коса са резултат от търсенето на общоукрепващ агент, който да оздравява космените фоликули и да подава подхранващи в-ва, изолирайки като фактор моментното състояние на тялото.

Така са разработени уникални биостимуланти, базиращи се на най-разнообразни съчетания от аминокиселини, ензими, витамини, извлеци от растения, животинска плацента и др. активни съставки с благотворен ефект върху човешкия косъм.

Лечението с ампули съчетава силата на биологично-ценни компоненти като женшен, хмел, пшеничен зародиш и т.н. Източникът им – природата, е безкраен. Затова и създадените концентрати за коса са най-разнообразни. Когато подбираме, можем да се доверим на марката – репутацията на производителя, или да четем съставките.

Общото между ампулите за коса: те имат мощно стимулиращо действие, ускоряват процесите на клетъчния обмен и укрепват корените. Какъвто и да е съставът им, те решават идентична задача – да наситят косъма с потребните му елементи (йод, калий, магнезий, калций, цинк, фосфор и др.), без които няма как да се осъществи нормално функциониране на жизнено-важните системи в тялото, отговарящи за състоянието на кожа и коса.

Стандартен състав

Колкото и огромен да е изборът на активни в-ва, един набор от тях по-често присъства в ампулите.

Косопад при жени, Оплешивяване, Алопеция

Ампулата се асоциира с инжекция и лекарство, но всъщност тя е измислена като индивидуална опаковка за високо концентрирани разтвори

Любими на производителите са:

 • Аминексил – той размеква втвърдения колаген в корените, който пречи на микроциркулирането на кръвта и съответно – спира пълноценното хранене. Вроговеният слой около луковицата избутва косъма и чисто механично причинява падането му. И обратно – размеквайки тъканите около фоликула и подобрявайки неговото хранене, аминексил създава условия за по-добър растеж.
 • Медни пептиди – колагенът (невроговен, разбира се) е необходим за здравето на косъма. Синтезът му се увеличава от аминокиселини, които имат и по-широко приложение срещу процесите на дегенерация, стареене и отмиране в чов. тяло. Пептидите фолиген и трикомитин реконструират еластичните влакна, работят защитно и антиоксидантно.
 • Миноксидил и негови аналози – отваря калиевите канали, благодарение на което йоните на калия постъпват в космения фоликул и стимулират местните биохимични реакции. На практика това се вижда като подобрено кръвоснабдяване и удължен стадий на активен растеж на косъма.
 • Никотинамид (вит. Р) – усилва кръвообращението в скалпа, благоприятства тъканния обмен, подкрепя естественото възстановяване и обновяване на клетките.
 • Аминокиселини, витаминни комплекси, растителни и маслени екстракти, пантенол – оказват общоукрепващо и подхранващо въздействие и благоприятстват здравето на косъма.
 • Плацента – биостимулатор с уникален състав. Подхранва и укрепва косъма отвътре, като нормализира и неговата структура. Компонентът регулира мастн. секреция, отстранява пърхот и повишено омазняване на скалпа.

Още съставки: хормони, минер. компоненти, органични к-ни, ароматизатори, добавки.

Как точно се случва лечението и оздравяването на косата и кои домашни средства можем да впрегне за това, сме разказали ТУК: Лечение на косопад: природни лекарства най-близо до нас.

Още показания за прилагане на ампули, освен косопад:

 • При сух, дехидратиран косъм;
 • При липса на естествен блясък;
 • При късащи се краища;
 • За регенериране след боядисване;
 • За подхранване след термообработка;
 • При пърхот и др.

Как се ползват ампули против косопад?

Ампулите са флакони, направени от пластмаса, плътен полиетилен или стъкло. Те са напълнени с концентрирания лечебен препарат, като количеството е разчетено за еднократно приложение. При такова опаковане няма риск от остаряване, замърсяване или спад в качеството, защото ампулата се отваря и веднага се използва.

Качество е, че лесно се прилагат у дома, без чужда помощ. Много по-лесно е дори от слагането на маска, при която внимаваме да покрием всеки квадратен сантиметър. Ампулите просто се втриват в кожата, а усещането за намокряне + реакцията на скалпа много ясно показват докъде сме стигнали и има ли пропуснат участък.

Количеството в ампулата надхвърля необходимото – маже се щедро, без пестене и притеснение. Някои спестовни дами ги слагат на два пъти, заради по-високата им цена в сравнение с масовите продукти като шампоани и маски.

Но ампулата е с висока активност, висока концентрация и в крайна сметка е лечебно средство, което се слага в ограничен период от време. Не напразно производителите ги опаковат в кутии по 10 или 12 бройки, а търговците навсякъде им слагат единична цена и ги продават на бройка.

В крайна сметка ампулата значително облекчава живота при съвременния дефицит на време. Нейната „услуга“ се доближава до професионалната помощ, която се предоставя в салоните. Впрочем професионалистите ползват същите тези препарати, но имат апаратура, с която повишават тяхното усвояване.

Три лесни начина за слагане

на ампула

Общата начална стъпка е да срежем или отчупим връхчето на ампулата. Как да разберем от кой вид сме купили? Ако производителят не е сложил ножче (пиличка) в опаковката, значи ампулката може да се счули безопасно на ръка.

Първи начин: на измита коса

Разделяме косата на път, обработваме открилия се участък от кожата. Отваряме нов път след 3-4 см и продължаваме да втриваме в корена. Използваме масажни движения и прилагаме известна сила, за да проникне препаратът по-навътре.

Остатъкът разнасяме по косата – в първите 7-8 см от кожата. Оставяме да изсъхне по естествен начин.

Втори начин: на мръсна коса

Нанасяме съдържанието на ампулата по описания начин 8 часа преди да мием главата. Това е!

Трети начин: в маската
Косопад при жени, Оплешивяване, Алопеция

Ампулата се изсипва (по малко!!!) направо в корените или още по-лесно: в маската или шампоана

Пригответе някаква маска за коса по предпочитана рецепта и просто изсипете в нея съдържанието на ампулата. Разнесете маската по обичайния начин и това е. Смесването няма да намали действието на концентрираната съставка, само не забравяйте добре да обработите скалпа.

Втриване в корена е задължителният компонент. Ако искате, завършете с покриване с найлон, шапка или вестник, с по-топъл шал. Затоплянето на главата ще подобри малко усвояването, макар че ампулите са направени да бъдат независими от подобни методи на прилагане.

Всякакви маски за косопад, които може да обогатите и засилите с ампула концентрат, сме описали ТУК: Маски с масла, с лекарства, с готови комплекси, с билки, с храни от кухнята ни: 101+ съвременни и бабешки формули за оздравена коса.

Ампули на пазара

(описание и цена)

Какви ампули се продават? И кои са хубави? В опит да отговорим на интереса, проучихме моментното състояние на предлагането.

Phyto (Фито)ампули Фито

Phytocyane Density ампули Volume Shine е на пазара от над 10 години и получава предимно положителни отзиви от търсачите на ефикасни средства против косопада. Активният концентрат е насочен и срещу изтъняване и стареене на косъма при дамите. Показания за избора му са алопеция от хормонален и възрастов характер, при опадане на фона на стрес, диети, медикаментозни терапии, лактация.

Фитоциан съчетава аминокиселини и активни растителни компоненти (от гинго билоба и кора калина) с вит. В с цел засилването на междуклетъчните обменни процеси. Добавени са процианиди от семе на грозде с цел антиоксидантна защита и противодействие на стареенето.

Цел на ампулите е възвърнат естествената гъстота на косменото покритие и да създадат допълнително впечатление за обемност.

Курсът е разчетен за 4 седмици, общо 12 ампули на с-ст 68.28 лв към момента.

На Klorane (Клоран)

Клоран предлага два продукта, насочени към дамите и отделно – за мъжете. Чрез клинични изследвания е засечен доста висок процент ефикасност, достигащ до 80. Основно се залага на хининовото дърво, розмарин, алфа минен за клетъчно обновяване, метионин и др. активни съставки от клеома за реконструкция на кератин.

Централен компонент е нова к-на, наречена β-глицерити, която повлиява синтеза на ензим, пряко свързан с косопада. Витамини РР и В-8 подкрепят местния метаболизъм. В дамския продукт има екстракт от маслина за сгъстяване.

Курсът е разчетен за 3 месеца, общо 24 ампули, с-ст на 1 кутия с 12 бр. е 64.98 лв.

Кресчина на Labo Cosprophar

Ампулите Re-Growth са швейцарски патент за локална обработка в зони на оредяване. Оздравява увредени, но не напълно атрофирали фоликули, увеличава кератиновия синтез. Това средство е за тежки случаи със значимо опадане и оголване на кожата.

В състава са лизин и цистин (аминок-ни) и гликопротеин (фактор за растежа), като формулата е и за двата пола. С-ст на 10 ампули – 115 лв.

Vichy DercosАмпули Виши

Известната френска козметична компания произвежда ампули на основата на термална вода и активна съставка аминексил, подкрепен от аргинин и вит. В-6, РР. Иновационната формула предотвратява уплътняването на колагеновите влакна около фоликула. Укрепват се корените, увеличава се обемът и реалната гъстота, възстановява се структурата.

Ампулите на Виши се отличават с лека, течна структура, приятен цветен аромат с тревисти нотки. Съставът добре се пени и леко попива, подходящ е за всякакъв тип кожа и косъм, вкл. прекалено суха и чувствителна.

От Виши препоръчват по 1 ампула всеки ден при интензивно лечение за 3 месеца или 3 броя на седмица за 1.5 мес. при по-незначителен проблем.

С-ст на 21 дози – 110.88 лв.

На Ducray (Дюкре)

Ducray Anastim използва неорусцин за подобрена микроциркулация, биотин за повишена продукция на кератин и свой патентован комплекс за цялостно решаване на проблемите. Насочени са към опадане под влияние на външни и вътрешни фактори, вкл. психически и физически заболявания, диети, раждане, операции и др.

Производителят посочва границата от 100 опадали косъма на ден като показание за използване на Анастим.

Опаковка от 8 бр. за 64.48 лв.

На Лореал

Препаратът на френската компания Aminexil Advanced е показан при сезонни фактори за опадане на косата, при снижен имунитет, небалансирано хранене и хронични стресови състояния.

Активната съставка е аминексил, който тук е допълнен с омега-6 незаменимите к-ни за подхранване.

Интензивната ампула под името Absolut Repair Lipidium представлява реконструиращ концентрат с мигновено действие. Патентованият комплекс запълва липсите в косъма, след което го обвива и защитава. С-стта е 5.89 лв за 1 брой.

Kerastase (Керастаз)ампули Керастаз

Ампулите увеличават нивото на кислород в епидермиса на главата, като създават благоприятни условия за стволовите клетки – строителният материал за растежа на нова коса. Възстановява рано увредени фоликули.

Продуктът съдържа витамини за подхранване на луковиците. Според описанието на производителя еластичността видимо се повишава от 10-я ден, а след 30-я се забелязва значително уплътняване.

Терапията е разчетена за 3 месеца, при интензивна терапия – всеки ден. Кутия от 30 бр. е 216.98 лв.

На René Furterer (Рене Фюртерер)

Продуктът на френската Пиер Фабр Дермо съдържа патентованата формула под означението RF 80 срещу реакционен косопад при дамите. Това значи приложение в широки граници, причинено от раждане, лекарства и хирургия до обичайните стрес и лошо хранене.

Тук виждаме ползването на растителни пептиди и по-необичайните витамини като F, Н, В5и А. Вложен е и екстракт от бразилски жен-шен и масла за ускорена капилярна циркулация край фоликула, биотин и метионин за кератина.

Кутия с 12 броя е на с-ст 92.38 лв.

Още продукти накратко:

 • Revalid Тоник – известната в борбата с косопада марка използва при ампулите си пшен. протеин, пантенол и екстракт от овес. 20 броя са 39.98 лв;
 • Farcom Seri – производителят предлага продуктиза заздравяване, за възстановяване Bioproten with keratin, Bioproten Restructuring и с/у косопад  Scalp Comfort Adv. System с ефект подобрено кръвообращение и хранене на косъма. С-ст на 1 брой – 23.38 лв;
 • Флоривитал – ампули против косопад, себорея, омазняване, пърхот, предлагащи качествата на D-пантенола и ред растителни извлеци от лайка, салвия, арника, бор, коприва, кресон, бръшлян и др. С-ст на 12 броя – 29.97 лв;
 • Алфапарф – италианският водещ производител на проф. продукти за коса включва и ампули сред десетките маски, серуми, шампоани и др. Alfaparf концентрат енергизира, подкрепя слабите коси, удължава живота на косъма, укрепва втуктурата и ревитализира епитела. Курсът е 6-8 седм., общо 18-24 броя, с-ст 2.68 лв. за една ампула;
 • Линеа Био – ползва силата на арниката, ментола и мащерката с цел подкрепа на космената структура, заздравяване на коренчетата, омекотяване, повишаване на обема и еластичността. С-ст на 8 бр. – 14.88 лв;
 • На Биофарма Placenta срещу опадане на косата и образуван пърхот, базиран на екстракт от плацента. Възстановява клетъчния метаболизъм при нееднократна употреба, макар че още от първите апликации се проявяват реални ефекти. Препоръчително приложение на 2-3 бр. седмично, 8-12 бр. на курс. С-ст на кутия от 8 бр. – 10.97 лв;
 • На Биофарма Денис Erbecrin – с растителни екстракти. Потиска мастната секреция и образуването на пърхот. С-ст на кутия от 8 бр. – 12.97 лв;
 • На Биофарма Урти комплекс – разработка за тежки форми на дефузен косопад, със засилено действие. Препоръчително приложение през 48 часа. С-ст на 6 бр. на с-ст 9.72 лв;
 • DEA плацента 4 в 1 – италианската компания Parisienne съчетава плацента с пантенол, колаген и коприва. Плацентата стимулира микроциркулацията, провитамин В възстановява биохимията, копривата и колагена оздравяват. Ампулата има силна профилактична роля. С-ст за 12 бр. – 11.78 лв;
 • Орхидея на Alan Jey – извлеци от салвия, коприва, глухарче, хинин, бял равнец. Също насочен към тежки случаи на опадане на косата, трайно и дълбоко увреден косъм. С-ст на 10 бр. – 14.64 лв;
 • На Икаров – утвърденията стимулант не е на ампули, а в шишенце 125 мл, но като концентрираност отговаря на характеристиките на разглежданите от нас продукти. Цели интензивно хранене, директно стимулиране на корена, ускоряване на растежа, при това на по-здрав и дебел косъм. Разчита на етер. масла и растит. извлеци. С-ст 6.63.

Далече сме от възможността да представим дори значима част от концентрираните продукти, които се намират у нас или се поръчват дистанционно. Търсещите добри, работещи препарати винаги са под риск да се „загубят“ в огромното предлагане.

Ако не е почитател на определен производител, потребителят се опитва да се ориентира по свои критерии, задавайки някои от следните въпроси:

Кои са с витамини?

ампули с витамини

Ампулите с витамини се добавят към маските, много по-рядка е директното им втриване, а и с някои се рискува алергична реакция

Ако държите на витамините, то такива се влагат в огромния процент от продуктите за възстановяване и терапия на коса. Друг вариант е да подсилите лечението с ампула витамин, втрита директно или вложена в маската.

Описали сме действието на витамините и откъде да намерим евтини ТУК: Витамини от ампула и от капсула. Кой витамин ни трябва и как да се излекуваме с него. 

Кои са италиански?

Пазарът е наситен главно (извън българските продукти) с ампули на френски и италиански лаборатории и концерни. Някои потребители се опитват да се ориентират кои са италианските. Наистина Италия има реномирани компании в сектора, но силният коз тук е, че множество продукти са на добри до ниски цени.

Пример са Alfaparf и DEA плацента от нашето описание по-горе. Цената на 1 ампула Плако и Жен-шен от Parisienne  е 1.30 лв, Allwaves – 1.83 лв, Collistar – 4.38 лв и т.н. Разбира се, това не важи за всички италиански продукти и марки.

Кои са за мъже?

Някои реномирани марки Клоран и Кресчина са създали универсални продукти. Други като Виши, Labo Hair Loss, Biopoint FarmaVita Noir, Foltene Pharma, Essentiel, Фито серум и т.н. имат специални формули за силния пол. Ориентирането е лесно, целевият пол е изписан в наименованието.

Кои са хубави

При бременност и след раждане?

Вит. В-6 е знаменитото средства за опазване и възстановяване на косата през бременността, когато доста дами се прощават с момичешки бляскавите и гъсти кичури. Обаче витамините в ампули, както и етер. масла и никотиновата к-на се използват с внимание след зачеването и определено не се прекалява с тях.

През периодите на износване на плода и на кърмене майките предпочитат растителните продукти, за да са спокойни, че няма да навредят на детето. Любими са ампулите с коприва, с плацента, с билкови извлеци.

Темата разглеждаме по-обстойно ТУК: (текстът продължава и след анонса)

Косопад при жени: форми и причини. Как изглежда

Шампоани против косопад

В идеалния случай ампулите за коса се комбинират с други терапевтични средства при косопад, най-удобните и известни от които са шампоаните. Големите производители предлагат терапевтични линии, в които включват шампоани, лосиони, серуми, ампули и др.

Шампоаните (марки, действие и цени) сме изложили ТУК:

Най-добрият шампоан против косопад: ефикасност и цена

А във видеото ще видите как се апликира ампула и през какво разстояние:

Какво казва вашият опит? Кои марки ампули сте ползвали? Какъв беше резултатът?

Похвалете се, оплачете се! Нека сме полезни!

Споделете с бутона по-долу.

Източници:

 1. http://www.labosuisse.com/en
 2. https://www.phyto.com/
 3. https://biofarma.com.ua/
 4. и други.
Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 2 Средно: 3.5]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.