Лечение на косопад вкъщи: витамини, маски, шампоани. Бабините рецепти

♠ Как да сме сигурни, че е косопад? ♠ Домашно лечение ♠ С масла ♠ С витамини ♠ Тривитаминол и конски шампоани ♠ Шампоани против косопад ♠ Маска за косопад ♠ Лечение с ампули ♠ С билки

Още в текста: ♠ Най-добрите бабини рецепти ♠ Лечение с чесън ♠ Маска с лук и чесън ♠ Лечение с урина ♠ С хрян ♠ С коприва ♠ Терапия при лекар ♠ Хомеопатия ♠ Причини за косопад и особени подходи

Мъжете са склонни към олисяване – това го приемаме. Не е нито новина, нито извънредно събитие (освен ако не сме мъже). Но ако косата започне да пада от женска глава, ето какво е същински ужас! Та косата е белег за женственост! Даже за принадлежност към пола!

Но уви, природата не винаги е щедра. Някои дами се раждат с тънки, сухи или обратното: с вечно омазнени коси. Или още по-лошо: с редки кичури и нищещи се краища. Или от лошото – по-лошо: получават обилен косопад.

Каквото и да се случва с косата, все е зле. И никой не стои безучастен. Доказано е, че хората реагират незабавно при проблем с косата, докато понякога остават пасивни срещу болести.

Кога да се задействаме?

(за мъже и за жени)

Няколко косъма в повече на гребена, топче в пералнята, косми по блузата и по възглавницата: да се задействаме ли?

Не веднага. Възможно е да сме влезли във фаза на обновяване, когато опадат стари и се появяват новоизрастващи косми. Наблюдавайте се и ако това продължи дълго или количеството опадаща коса придобие патологични размери, минете към терапия.

Как да сме сигурни?

домашно лечение на косопад

Косопад: какво да направим бързо и с ефект?

Опадането на 100 косъма на ден се приема за сигурен знак, че трябва лечение.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Огледайте самоволно падналия косъм – удебелен ли е накрая? Ако не, значи той не е паднал, а се е прекъснал. Това говори за необходимостта от подхранване и заздравяване на структурата.

Необходимо е да различим косопад от алопеция – болестно опадане на косата. То може да е дифузно или гнездови тип – интензивно разкриване на елипсовидни участъци без или с малко косми.

Андрогенното оплешивяване идва в резултат от много тестостерон и от повишена чувствителност към андрогените. Косите изтъняват, започват да падат равномерно, с 80% от случаите се привлича себорея или акне.

При подозрание за болестен процес, не спестявайте консултацията. Може да ви трябва трихолог,  ендокринолог или дерматолог. А може да ви помогне личният лекар. Важното е да се засече причината и да се започне лечение.

По-честите причини и какво да правим – вижте в края на статията.

От каквото и да се лекувате – от болестно опадане на косата или от ослабване, провокирано от стрес или диета, запасете се с търпение. Терапията ще отнеме повече време, вероятно 6 месеца. Ще се наложи да подкрепите усилията с корекция на режима на живот и навиците, идентифицирани като виновници на опадането.

Домашно лечение

Каквато и да е причината за косопада, той все се лекува в домашни условия. След консултация или не, каквото и да ни изпишат, подкрепяме терапията с шампоани, маски и др. средства.

Подходът дели методите на въздействие на две групи: общи и местни.

Общите доставят на корена необходимото за нормалното му хранене и живот. Пълноценното формиране на космен фоликул изисква достатъчно количество протеини, мастни к-ни, витам. А, С, В, Е, микроелементи като калций, цинк, магнезий, желязо и селен.

Заедно с това се коригира храненето, като се увеличават зелените зеленчуци, морковите, бобовите, ядките, пълнозърнестите и млечните, растителните масла и риба.

Ако косата опада бързо и в големи количества, правилното хранене се подсилва с аптечни витаминно-минерални комплекси. Правилните се означават като продукти за коса и кожа.

Укрепването на фоликула отвътре е мощна терапия, но резултатът идва бавно. Първите промени стават видими след месеци, които са били необходими, за да се възстановят запасите на тялото от полезни вещества и са пробудени спящи фоликули.

косопад, дифузен косопад, алопеция

Ето как изглежда дифузният косопад. Той има силата да доведе до пълно изменение на външния вид

Ефектът от системното лечение се подсилва с паралелно използване на локални средства за външно въздействие.

Какво се ползва в домашни условия

 • Базови масла;
 • Маслени разтвори на витамини (напр. подходящи А и Е);
 • Никотинова киселина;
 • Катранени и специализирани с/у косопад шампоани;
 • D-пантенол;
 • Билки.

Лечение с масла

Базовите масла смекчават тъканите около фоликула и го насищат с мастни к-ни и витамини. Намаляват сухотата на скалпа и идващия от това сърбеж. Резултативни са маслата от репей, рицин, бадем, лен, авокадо.

Маслата се втриват в кожата или се апликират с помощта на маски (+ втриване с масажни движения). Активизират се с топлина (загряване под найлон, кърпа) и се държат стандартно 20-ина минути. Най-съществен резултат се достига при двукратни апликации за седмица, при курс от 10 маски.

Лечение с витамини

Маслените разтвори на А (ретинол ацетат) и Е (токоферол ацетат) комбинират в себе си ефекта на маслата с мощна витаминна бомба. Приятен бонус е достъпността на ампулите или капсулите (като цена).

За еднократна апликация се използват 5 мл маслен разтвор или се разтварят 2 капсули (сърцевината им е течна). Директно втритите витамини се държат 3-4 мин. и се отмиват. При добавянето им в маски се действа по гореописания механизъм.

Отлично работят вит. А и Е, добавени в количество от 1-2 капки директно в шампоана, излят в дланта точно преди измиване.

Внимание! Директното втриване на вит. А носи риска от алергична реакция – направете проба като накапете върху вътрешната сгъвка на ръката и изчакайте двайсетина минути.

Никотиновата к-на съчетава насищането на скалпа с вит. В-3 и сгряването, което стимулира микроциркулацията, усилва количеството на протичащата през малките съдчета кръв и оттам – количеството на постъпващите хранителни в-ва във фоликула отвътре.

Витаминът самостоятелно (ниацин) или в В-комплекс се продава на ампули, нанася се на кожата и не трябва измиване. Курсът е 2-3 седмици при ежедневна обработка.

D-пантенол възстановява като насища корените с провитамин В5, ликвидира раздразването и възпалителните явления. Най-удобната форма за нанасяне е пяна – лесно се разпределя и още по-лесно се изплаква.

1-2 пъти на седмица за 25-30 минути, като се затопля под найлон.

Всички витамини за терапия на коса и точното им въздействие сме описали ТУК: Домашни и готови комплекси, на капсули, ампули и хапчета от аптеката. Рецепти + ключови съвети.

Тривитаминол и конски шампоани

Те се числят към витаминозното лечение, защото представляват комбинация от витамини за разкошна козина и грива.

Тривитаминол е витаминен комплекс от А, Е и D3. Купува се от ветеринарните лекари или аптеки. Слага се в маски (еднократната доза е ок. 5 до 10 мл според обема на косата), като няма ограничения относно избора на съпътстващите съставки в маската

Конските шампоани отдавна се произвеждат в „човешки“ вариант, като в основата им отново са цитираните витамини. На опаковките са изобразени коне, но съдържанието е безопасно и полезно за човека миещо средство.

Шампоани против косопад

конски витамини, тривитаминол

Множество потребителки заснемат резултата от домашното третиране с лечебни шампоани. Косата явно става по-здрава, гладка и ненакъсана, а сгъстяването идва постепенно

Посочените активни в-ва, а и още много други, са вложени в лечебните шампоани срещу косопад. Не случайно те са мощни и ефикасни – главното лечебно средство при опадане на косата, задължителен участник във всякакви лечебни схеми. Каквато и да е причината за косопада, каквото и лечение да се предприеме, задължително то ще включи медицински шампоан – лекарство.

Специализираните шампоани се купуват от аптека, а не от супермаркет. С какво се различава съставът им и как да подберем съставките? Всичко това най-подробно сме описали ТУК: Какво има в шампоаните против косопад: преглед по наименования, състав и цени. 

Маска за косопад

Домашно забърканите смеси с масла (базови и етерични), витамини на маслена основа, хининова вода, активен въглен и ред лекарства, които се създадени с други цели, но идеално прилягат на противокосопадната терапия, също са мощно лечебно средство.

Категорично комбинацията шампоан + маска е способна да се справи с почти всички случаи на опадане. Единствено при хормонално-провокирани изменения и някои болести е необходимо и паралелно „вътрешно“ лечение.

Щом говорим за косопад, маските с яйце, мас и прочее кухненски съставки не са първи избор. Какво да сложим в маската, така че тя да стане лекарство, сме описали с най-големи подробности ТУК: 102 формули от природата за оздравяване на косата. 

Лечение с ампулиампули против косопад

Фармацевтични и козметични компании излизат на „косопадния“ пазар с най-радикалното (но и скъпо) терапевтично средство – високо-концентрирани лечебни разтвори. Те са многокомпонентни и се базират на специално разработени (и патентовани) съединения и комплекси, насочени към специфичната проблематика на косъма и фоликула.

Ампулите за коса имат известна специфика. Генерално те са разработени против косопад, за ускоряване на растежа и за заздравяване. Както и да са описани, качествените продукти са от типа 3 в 1 – водят и до трите ефекта, които са свързани и неотделими. Оздравеният косъм спира да пада, а добре подхраненият ускорява растежа си.

Ампулите имат най-разнообразен състав и цената им го отразява. Намират се еднократни дози от 1 лев и такива от 5-6, 10 и повече лева. Някои са разчетени за ежедневно прилагане, други се апликират на седмична база. Има концентрати с показан курс от 1.5 месеца и други – тримесечни.

Ориентирайте се в състава и цените ТУК: Ампули за терапия на косопад: какво съдържат и колко струват (по имена и с цени).

Лечение с билки

Сухите билки като корен от репей, коприва, лайка, салвия и др. укрепват корените и лекуват локални проблеми, отразяващи се на здравето на косата. Предварително се прави отвара, която точно преди апликацията се загрява до 35-38⁰С.

Носител на билковите извлеци са маските и компресите. Косата може и да се облее след измиване и да се остави да изсъхне така.

Компресът с лечебни билки представлява дебела кърпа от естествена материя, богато напоена с билковата отвара. С нея се увива главата, отгоре се пристяга с найлон (да не тече) и се оставя да въздейства за 25 мин.

Най-добрите бабини рецепти

(лек за косопад)

Колкото и високотехнологични разработки да бъдат предлагани, няма изцяло да изоставим проверените с векове рецепти (без да споменаваме колко са евтини и достъпни). Дамите повече от мъжете са свикнали да си бъркат разни неща в кухнята, водени понякога само от интуицията си.

Преимущество на бабините лекове са: безопасност, свобода в приложението (може на курсове, може еднократно, може през нефиксирани периоди), лекотата в съчетанията, взаимозаменяемост и редуване и т.н.

По-специфични и действени съставки

косопад при хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс в тялото изпъква като водеща причина за случаите на видимо опадане на косата

Лечение с чесън

Чесънът е мощен антисептик, доказан милион пъти в простудните заболявания. Той съдържа фитонциди, които погубват всякакви видове бактерии (вкл. тези, които провокират опадане на косата). Чесновият сок усилва кръвообращението и възстановява нормалния растеж и развитие на косъма. Той не е подходящ, само когато имате ранички и одрасквания по скалпа (предизвиква парене).

Минус на чесъна е специфичният му аромат. За да не миришете на чесън след терапия, не допускайте попадане на малки частички от чесъна в маската или компреса. Достатъчно е да се ползва само сокът.

Чесновият сок помага да спиране на косопада във всеки негов стадий. 3-4 скилидки са достатъчни за средна дължина. Изстискайте сока през гъста марля (многослойна), така че да е чист и бистър. Ползвайте ръкавици, за да не остане миризма и по ръцете.

Сокът се добавя в разни маски, добре се съчетава с мед и етер. масла. Подходящи добавки са кисело мляко или кефир, яйца, билкови отварки, хума и т.н.

Сокът се втрива и директно в скалпа, но трябва да е повечко.

Чесновото лечение винаги се подпомага от затопляне – увийте се с найлон и кърпа.

Маска с лук и чесън

Смесете кисело мляко с жълтък и добавете по чайна лъжичка сок от лук и сок от чесън. Нанесете на косата, като внимателно втриете в епидермиса. Загърнете в найлон и отмерете четвърт час.

Медена маска с чесън

При такова съчетание чесънът лекува и активира растежа, а медът смекчава кожата. Ако количеството ви е малко – втрийте, ако имат достатъчно – намажете. Затоплете за четвърт час и изплакнете с подкиселена вода (с лимон).

Лечение с урина

С урината са свързани вековни предубеждения. Една част от хората не са в състояние да преодолеят осъзнатите и неосъзнати съпротиви и да я възприемат като лекарство. Но вече има достатъчно разработки (и книги) за уринолечението и то не е необходимо да бъде защитавано и тук.

Урината е безопасна и ефикасна, най-доброто лекарство от нашето тяло за нашето тяло, вкл. скалп и коса. Оздравява и връща процесите в естествения им вид. Така се постига и спиране на опадането, и добър растеж.

Начини за прилагане:

 • Втриване на урина – използва се отлежала за около седмица собствена урина;
 • Компреси с урина – прясна или отлежала. Главата се увива с напоена с урина кърпа и се уплътнява с найлон (да не тече и да се затопли). Държи се ок. час.
 • Пиене на урина – само сутрешна, по 250 мл. Според специалистите в уринолечението, този метод носи категоричен и най-скоростен резултат.

  лечение на косопад, процедури при косопад, масаж, стимулация

  Домашните методи отлично се съчетават със специални процедури и масаж за стимулиране на кръвообращението и функционирането на фоликула

С хрян

Коренът е предпочитан, когато косопадът се придружава от друга проблематика като сърбежи, пърхот, загуба на еластичност и блясък. Добър е при прекомерно омазняване, защото има подсушаващ ефект. За сухи коси той не е забранен, но трябва да се комбинира с хидратиращи съставки.

Хрянът пробужда луковиците чрез усилено снабдяване с кръв и добавя витамини.

Начини за прилагане

 • Маска с млян хрян – коренът се измива, настъргва или се минава през месомелачка. Добавя се към маски със свободно избран състав.
 • Втриване на сок от хрян – от мления корен с помощта на марля се изстиска сок, който се използва самостоятелно (втриване в корена) или в този вид се добавя към дадена маска;
 • Тинктура от хрян на червено вино – 120 г настърган корен се накисва в 400 мл сухо (не сладко, нито десертно) вино. Отлежава 5 дни. Приемът е перорален – 2 Х 20 мл, и локален – втриване в корена.

Компоненти, които усилват лечебното действие на хряна: жълтък, масла, сметана, отвара лайка, авокадо, витамини, алое и т.н.

Лечение с коприва

Копривата твори чудеса с уморени и ослабени коси. Тя ги подпомага с аскорбиновата си к-на, витамините, множеството и в значими количества микроелементи. При периодично използване косата укрепва трайно, подобрява се структурата й. Копривата се ползва за дълги, некъсащи се кичури, намалява омазняването на скалпа, лекува пърхот. А най-прочутото й действие е срещу косопада.

С копривата да внимават блондинките, защото дъбилните й в-ва придават тъмен оттенък. В такива случаи се добавя хума, която изсмуква оцветяващите компоненти.

Всяко време на годината е добро за лечение на косата. Лятото се използва прясно растение, зимата – изсушено.

Начини на приложение

 • Обливане с отварка от коприва – шепа суха маса се попарва с 500 мл вода за няколко часа. При прецеждането листата се изстискат с ръка. Главата се облива след всяко измиване, преди да се подсуши.
 • Втриване в корените – прави се нежно, с кръгови движения. В този случай потопете краищата в течността, за да попият и те от целебната отварка.
 • Коприва в оцет – варим ок. 30 мин. и на съвсем слабо шепа суха коприва в 500 мл яб. оцет. С прецедената отвара изплакваме след всяко измиване.
 • Сок от коприва за укрепване – втрива се в корена и се разнася по дължина. Слагаме шапка за баня или найлонче и забравяме за няколко часа.
 • Семе коприва – то се предпочита при подчертан проблем с омазняването. 40 г семе се смила и залива със 100 мл масло, да стои 2 седмици. След прецеждане се втрива.

Забележка: ред шампоани с коприва са висококачествени и подпомагат оздравителния процес. За предпочитане са тези с натурален и органичен състав.

Терапия против косопад при лекар

Трихолог – това е името на специалиста, който се занимава със заболявания по кожата на главата и провокираните от тях патологични изменения в окосмяването. Той анализира състава и строежа на косъма и определя вътрешните причини. Понякога се провеждат изследвания.

Възможно насочване към:

 • Ендокринолог – при хормонален произход на косопада, Хашимото и др. изменения на щитов. жлеза;
 • Психолог – при емоционални и психологически причини, траен стрес;
 • Диетолог – при дефицитно или небалансирано хранене.

В хода на лечението може да потрябват консултации със специалисти вътрешни болести или от други специалности.

Да изберем добър лекар

Трихолог, дерматолог, лекар при косопад

Трихологията е част от дерматологията, която се концентрира върху окосмяването

Трихологията е слабо известна специалност. По-често се търси от мъжете, заради спецификата на косопада им (андрогено-зависим). Във форумите потребители търсят препоръки за добри лекари и питат къде могат да бъдат намерени.

Има Център по трихология (в София), но къде другаде да открием трихолози? Всъщност това са дерматолози и те работят в Дерматологичните и Кожно-венерични клиники, медицински центрове и практики. Подобни звена има в многопрофилните болници.

Споделете имената на специалисти, които са ви излекували (в коментарите отдолу).

Лечение на косопад с хомеопатия

Хомеопатията използва Acidum Hydrofluoricum, която в големи концентрации е отровна, но в малки дози се справя с накъсването на косата и самоволното падане на косми.

При алопеция се дават Lycopodium Clavatum или фосфор в съчетание със сяра.

Acidum phosphoricum в малки дози лекува косопад, причинен от неврози и стрес.

Natrum Muriaticum e предпочитан при намесата на пърхот и себорея.

Селенът е за косопад, придружен от чувствителност и дори болезненост на скалпа.

Причини и особени подходи

Главните причини за косопад са:

 • Слаб имунитет – случва се при ослабване след болест, при работа на високи обороти, при бременност и по време на обгрижването на новороденото. По-тежките респираторни и особено инфекциозни заболявания нерядко се последват от косопад. Факторът влияе еднакво и на двата пола. Лечението е възстановяване на имунитета и укрепване на здравето. Полезни са слънчеви бани за добавяне на вит. D;
 • Недостиг на желязо – при дамите е засилен фактор заради менструацията, склонността към диети и дори глад. При развиване на анемия, сънливост, обща слабост много скоро се появява и косопадът. Лечението е попълване на железния дефицит и по-качествено хранене;
 • Реакция на лекарства – немалко препарати поразяват скалпа и косата, докато се справят с главното заболяване. Най-крайният пример е химиотерапията, но рискови са още таблетките за високо кръвно, някои противозачатъчни и стероиди, медикаменти от класа на антидепресантите, диуретиците и дори простият аспирин. Лечение: косата се възвръща в здрав вид при прекратяване на медикаментите (химиотерапията е по-особена), но това не е причина за самоволното им прекъсване;
 • Хормонален дисбаланс и заболявания –диапазонът е голям: от повишен тестостерон през хормонални колебания в началото на половия живот, през бременността и климакса до патологии на ендокринната система и примерно диабет. Лечението: според решенията на ендокринолога;
 • Инфекциозни болести на главата – себорея, дерматит, алергични реакции. Лечение: на основното заболяване;
 • Лошо кръвоснабдяване на скалпа – получава се при сърдечни и съдови изменения, при остеохондроза и атеросклероза например. Съдовете се свиват още от прекомерен прием на кафе. Алкохолът и тук вреди, уви.

В списъка на причините присъстват още авитаминоза, диети и глад, пушене и други интоксикации, единични стресови събития или преживяно трагично събитие и т.н.

Лечение на косопад

Подходът е комплексен. Той е едновременно насочен към основния причинител и към последствията – ослабването на косъма. Лечението при жени сме разгледали ТУК: (материалът продължава и след анонсчето!)

Косопад при жени: форми и причини. Как изглежда

При мъжете по-често се намесва генетиката. При такава алопеция може да се стигне до присаждане на коса.

Специфичен причинител е подстригващият лишей (стрижещ), провокиран от микроспория или трихофития. Гъбичната зараза чертае розови петна по скалпа, които остават без коса. Заболяването е заразно. Огнището се обработва със специални силно действащи препарати. Запознайте се с лишеите ТУК: Откъде се появяват лишеите и как да се справим. 

Видове алопеция

(болестен косопад)

Под алопеция разбираме болест, характеризираща се с косопад (води до частична или пълна загуба на окосмяването). Косопад е симптомът, а алопеция – болестта. Оплешивяване е разговорна дума и означава единствено липсата на достатъчно коса.

Разграничават се пет типа алопеция:

 • Андрогенна, повлияна от генетичен фактор и състоянието на хормона дехидротестостерон. Типична за мъжете, но се проявява и при дамите с хормонални отклонения;
 • Дифузна (симптоматична), повлияна от нарушения в телесните процеси, заболели органи и др. Този тип е типичен за жените;
 • Психосоматична, повлияна от разстройства на нервн. с-ма, полово независима;
 • Гнездовидна (на петна) – причините се отнасят към имунитета и генетиката
 • Скарациална – сериозни поражения на фоликулите, на чието място се формира съединителна тъкан.

Ако косата ви изпада интензивно, обърнете се към трихолог. В лечението на алопецията най-важен е факторът време.

Завършваме с видео демонстрация (на руски): как се обработва глава при косопад.

Споделете с читателите опита си, препоръчайте ни лекар, дайте рецепта. Нека сме полезни.

Източници:

 1. https://ru.wikipedia.org/wiki/Алопеция
 2. www.ayzdorov.ru/lechenie_alopeciya_ochag.php
 3. www.eurolab.ua/diseases/1341/

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лечение на косопад вкъщи: витамини, маски, шампоани. Бабините рецепти

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *