Лекарства за депресия: антидепресанти, успокоителни + алтернативите билки, хомеопатия и др.

♠ С какви медикаменти се действа срещу депресия ♠ Антидепресанти ♠ Транквилизатори ♠ Невролептици ♠ Ноотропи ♠ Други

Още в текста: ♠ Как работят медикаментите ♠ С какви терапии се съчетават ♠ Билки ♠ Алтернативно лечение ♠ Магнезий ♠ Хомеопатия

Основа на лечението на разните видове депресии са антидепресантите. Те регулират концентрацията на невромедиаторите – серотонин, норадреналин и допамин. Възстановяват биохимичното разнование в гл. мозък, подобряват емоционалния фон и активират психомоториката.

Антидепресантите се комбинират с други препарати, чрез които се купират постоянната умора, безпокойство, страхът, апатията, тревогата и др.

Как се провежда медикаментозната терапия

Хапчетата се приемат по едно и също време. Пациентите се съветват да водят дневник, защото са разсеяни и забравят лекарствата, както и за да отбелязват състоянието си;

 Антидепресантите дават видими промени след 3-10 дни от старта на приема;

 Страничните им ефекти са по-ясно изразени в първите дни от приема;

 Към антидепресантите, транквилизаторите, невролептиците и ноотропите не се развива привикване, т.е. дозата не се повишава при продължителен прием. Обратно, с времето тя може да се редуцира до минимална поддържаща;

 Препаратите се спират постепенно, защото при рязко прекратяване е възможна поява на тъга, безсъние, суицидни мисли;

 Антидепресантите се комбинират с немедикаментозни методи, главно психотерапия;

 Замяната на изписани антидепресанти също се контролира от лекар.

Демир бозан билки против акне

Антидепресанти

лекарства за депресия

При някои форми на депресия медикаментите са без алтернатива

Те подобряват емоционалния фон и възвръщат на пациента радостта от живота. Открити са в средата на миналото столетие случайно – при изпробване на лекарства против туберкулоза. Механизмът на действие се заключава в потискане на ензима моноаминооксидаза, който инактивира невромедиаторите серотонин и норадреналин. При редовен прием концентрацията на невромедиаторите в ЦНС се повишава, което води до подобряване на общия тонус на нервната с-ма.

Днес антидепресантите са група медикаменти, която постоянно се попълва с нови наименования. Тяхно общо свойство е да усилват действието на серотонин и в по-малка степен – на норадреналин в ЦНС.

Серотонин е невромедиаторът на радостта, регулира импулсивните влечения, нормализира циклите на съня, снижава агресивността, повишава понасянето на болка, отстранява натрапчиви идеи и страх.

Норадреналин увеличава познавателните способности и участва в поддържане на бодърстване.

Всички препарати от групата на антидепресантите дават следните ефекти:

 • Стимулират действието на нервна с-ма;
 • Имат седативен ефект;
 • Премахват тревожността;
 • Снижават кр. налягане.
лечение на депресия, психотерапия, психотерапевт, психиатър, психолог

Антидепресантите имат много странични действия. Те са противопоказани при глаукома, сериозни заболявания на сърчето и някои др. патологии

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Антидепресанти от първи и втори ред

Флуоксетин хидроглорид

Той е известен с търговските си имена Прозак, Биозак, Бифлокс, Депрексит, Ранфлутин, Софлуксен. Представлява селективен инхибинор на обратното хващане на серотонина. Изписва се при депресии, трахова невроза, обсесивно-компулс. р-ство, булимия и др.

Флуоксетин е сред най-използваните активни съставки в психиатрията.

Прозак е най-популярният антидепресант от първи ред. С успех се използва при младежките и следродилната депресии. Кърменето не е противопоказание за ползването му.

Днес специалистите назначават антидепресивни препарати от новите поколения, които имат минимум противопоказания и странични ефекти. Те се дават при бременност, сърд. и дихателни патологии, бъбречна недостатъчност и камъни, ендокринни страдания като диабета и тиреотоксикозата.

Към първи ред се отнасят

SSRIs (инхибиращите обратния захват на серотонина):

 • флуоксетин (Прозак)
 • сертралин (Асентра, Золофт, Сеталофт, Стимулотон)
 • пароксетин (Ксетанор, Парикс, Пароксат, Пароксетин, Рексетин, Сероксат),
 • флувоксамин (Феварин)
 • есциталопрам (Елицеа, Елорика, Есобел, Есципрам, Есциталон, Есцитил, Есциталопрам, Ленуксин, Мерсинол, Оропрекс, Ципралекс).

Стимулатори на обратното хващане на серотонина: тианептин (Коаксил).

Инхибитори на обр. захващане на норадреналин – миансерин.

Инхибитори на моноаминоксидазата тип А: моклобемид (Аурорикс, Моклобемид).

Важно преимущество на лекарствата от първи ред е способността им да се съчетават с други лекарствени средства, които пациенти са принудени да приемат за свои съпътстващи заболявания.

Лекарства от втори ред

Към тях се отнасят препаратите първо поколение:

 • Трициклични: Амитриптилин, кломипрамин (Анафранил, Хидифен);
 • Други: мапротилин (Лудиомил).

Препаратите от втория ред имат високо психотропна активност, действието им е добре изучено. Те са без съмнение ефикасни при тежки депресии с изразена психотична симптоматика като бълнуване и суицидални наклонности. Но противопоказанията и страничните им ефекти, както и лошата съвместимост с ред лекарства значително ограничават използването им. Те са втора линия, защото се изписват когато по някаква причина препаратите от първи ред не са понесли на пациента.

лечение на депресия, психотерапия, психотерапевт, психиатър, психолог

Антидепресантите са база в лечението на депресиите, но рядко се прилагат самостоятелно

Има още поне 15 активни в-ва, използвани в психиатрията за терапия на депресии, класифицирани в група „други“ при класификацията им по действие. Сред тях например е активната съставка тразодон с представителя си – медикамента Тритико. Той е с удължено освобождаване и ефикасен при мисли за прекратяване на живота. Медикаментът е изложен ТУК: Тритико за психични разстройства и сезонни депресии. Показания, дозиране, нежелани реакции. 

Как се избира антидепресант?

Лечението започва с лекарство от първи ред. При избора специалистът се ориентира от преобладаващите симптоми. Например при депресии с астенична симптоматика (вялост и апатия) се предпочитат препарати с леко стимулиращо действие като Прозак и Аурорикс. При преобладаване на тревога, тъка и суицидни пориди се назначават препарати със седативен ефект като Лудиомил, Коаксил.

Съществуват препарати от първи ред с универсално действие. Сред тях са Золофт, Феварин, лекарствата с есциталопрам и пароксетин. Те са предпочитани за болни с негативни симптоми на депресия, изразени в еднаква степен.

Понякога лекарят прибягва до лечение по комбинирана схема. Например сутрин болният приема стимулиращ антидепресант, а вечер – седативен.

Ако до момента пациентът вече е вземал антидепресант и той му е действал добре, наименованието не се сменя.

Други лекарства

Допълнително в помощ на антидепресантите се изписват препарати от други групи като транквилизатори (анксиолитици), невролептици, ноотропи.

Транквилизаторите са група препарати с успокояващо действие в/у ЦНС. Използват се за комбинирано лечение на депресии, протичащи с тревога и раздразнителност. Предпочитани са лекарствата от групата на бензодиазепина (Диазепам, Валиум, Реланиум).

Съчетанието на антидепресанти с транквилизатори се използва още при болни с изразени нарушения на съня. В такива случаи е предпочитана схемата: сурин антидепресант със стимулиращо действие, вечер – транквилизатор.

Невролептици (антипсихотици)– предназначени са за лечението на остри психози. В комбинираните терапии невролептиците се включват при изразено бълнуване, халюцинации и суицидни мисли. Предпочитат се „леките“, които нямат странични действия като общо потискане на психиката. Такива препарати са рисперидон (Медориспер, Неорисп, Рисир, Рисполукс, Сперидан), оланзапин (Еголанза, Olanzapine, Олфрекс).

Ноотропи – група лекарствени средства, оказващи общо стимулиращо действие на ЦНС. Участват в комбинирани схеми на медикаментозно лечение на депресии, когато заболяването протича с изтощение на нервната с-ма като бърза уморяемост, слабост, вялост, апатия.

Ноотропите не оказват негативно влияние на функциите на вътрешните органи, добре се съчетават с лекарства от други групи. Да се внимава, защото те незначително, но повишават прага на конвулсивна готовност и са способни да предизвикат безсъние.

Антиепилептични средства

(използвани за биполярно разстройство)

лекарства за депресия, антидепресанти, успокоителни

Медикаментите при депресия са несъвместими с алкохола

Валпроева к-на (Депакин и Конвулсин)

Депакин таблетиран, сироп и варианта Хроно се ползва при биполярно разстройство и при епилептични припадъци.

Препаратът е показан за манийната фаза на биполярното разстройство, когато пациентът е превъзбуден и свръхактивен. Препаратът е добра алтернатива на лечението с литий, когато то не може да бъде прилагано.

Терапията с литий сме разгледали ТУК: Биполярно разстройство (маниак. депресия): характеристики и лечение.

Ламотригин (Ламиктал, Епитрижин, Ламотрикс) – още един клас препарати, които се използват при епилепсии и при биполярно разстройство. Показани са при крайни промени в емоционалното състояние, скок от отчаяние до прекомерна радост.

Ламиктал се прилага самостоятелно или като част от комбинирани терапии. Показан е над 18 г.

Други терапии при депресия

Медикаментозните терапии почти на 100% се съчетават с психотерапия и алтернативни методики, които подпомагат пациента в осъзнаване на заболяването и социализирането му. Този тип лечение сме описали ТУК: Видове терапии за депресии и алтернативи.

Важно условие за изхода от депресията е желанието на пациента да се излекува.

Алтернативно лечение

Билки

Много хора постоянно изпитват потиснатост и тревога и безконтролно използват антидепресанти. Обаче те са силни лекарства и не подхождат за леките случаи, когато не е налице болестно състояние. В подобни ситуации чудесно се вписват лечебните растения.

4 билки при депресия:

 1. Жълт кантарион – съставката му хиперицин от цветовете работи като антидепресант, но внимание! – не се съчетава с антидепресанти. Растението бързо извежда от угнетено състояние. Приема се като отварка, приготвена от 2 лъжички сушен цвят на чашка вода, запарено за десетина минутки;
 2. Китайски лимонник – лекарство при стрес, потресаващи събития, продължителна потиснатост. Подобрява емоционалността при депресия, справя се с терзания, неувереност и тежки преживявания. Приятно последствие е, че подобрява сексуалното влечение. Взема се на капсули (шизандра) в количество 2 Х 500 мг на ден;
 3. Пасифлора – успокоява, идеална срещу тревога, безпокойство, потиснатост. Екстрактът се продава на капсули, пие се в количество 2 Х 1 бр.;
 4. Демир бозан – билкова композиция, която доказано повлиява депресивност и страхови неврози. Съчетава хубави наши билки в оригинална формула.

Явор Атанасов от Пловдив е пациент, който има какво да разкаже за лечението с Демир бозан:

Още алтернативи при депресия ТУК: Дарсонвализация, физиотерапия, музико- и светотерапия, други методики при депресивни разстройства. 

Магнезий при депресия

Учените предполагат, че много от случаите на депресия са резултат от дефицит на магнезий. Със сигурност липсата на този минерал поражда силно безпокойство, влошава съня, паметта, активността на мозъка, причинява повишено кръвно, замъглено съзнание, звън в ушите, гърчове и конвулсии.

Как се попълва дефицитът на магнезий сте описали ТУК: Магнезий в кардиологията, психиатрията и неврологията. Дозиране, продукти, цени.

Хомеопатия

Натрум муриатикум е едно от най-ефикасните средства за тежки депресии с психоментална картина, обидчивост и комплекс за вина. Подходящ при разстройства в резултат от любовни разочарования.

Туберкулинум съотстветства при астенична депресия, умора, липса на сили, отвращение към работата. Помага при меланхолия, мания.

Още природни средства са описани ТУК: 25+ билки, мастни к-ни, Бахови капки, витамини и др. помощници срещу сивия поглед към живота. 

Симптоми на депресия

Депресията е понятие, използвано в множествено число, защото тя има много лица и разновидности. Различават се повече от 20 типа болестни състояния, обусловени от различни провокатори и изразяващи се със специфична симптоматика. Опитали сме да дадем максимално подредена картина ТУК:

Симптоми на депресия: ранни признаци, диагностика

Имате ли опит с лечението на депресия? Какво сте използвали?
Кои препарати работят, кои ви разочароваха.
Молим, споделете в коментарите.

Източници:

 • neurofob.com
 • depressia.info
 • neuro-logia.ru
 • и лекарствени справочници.
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.