Маниакална депресия: причини, симптоми. Как да я различим? Лекар и терапия

Биполярно разстройство ♠ Опасно ли е ♠ Кой се разболява ♠ Причини ♠ Симптоми ♠ Маниакална фаза ♠ Депресивна фаза

Още в текста: ♠ Какъв лекар да търсим ♠ Диагностика ♠ Правилна терапия

Съвременното и правилно наименование е биполярно разстройство, старото и все още по-познато – маниакална депресия. Идва оттам, че заболяването има две лица (би – полярно, два полюса, две противоположности). Маниакална депресия пък указва, че се редуват мания и депресия – ето двата полюса в това разстройство.

Биполярното разстройство е психическо заболяване, което провокира у болния рязка промяна на настроението, в каквато и да е посока: от потиснато към превъзбудено или обратно.

Пациентите с тази патология са щастливи и радостни, забавляват се, наслаждават се и в един момент всичко хубаво се изпарява и на негово място идва мрачност, потиснатост, негативизъм, края на всяка надежда.

Маниакална депресия се бележи от внезапна смяна на фазите на настроението или неговата полярност, оттам идва и името биполярно разстройство, докато депресията е униполярно – една фаза, един вид емоционалност.

Болният от биполярно р-ство е способен да живее абсолютно нормално между пристъпите, да се държи и да бъде като напълно здрав.

Думата „депресия“ описва потиснатото състояние, ниската октава в емоционалността.

биполярно разстройство, маниакална депресия

При биполярно разстройство е истинско предизвикателство да се надникне в главата на болния

Думата „мания“ описва високата октава – приповдигнато и превъзбудено настроението, пълна самоувереност, вяра в бъдещето, демонстрация на сигурност, стабилност и целенасоченост. Но на почвата на такава емоционалност бързо порастват разсеяност, раздразнителност, злост и дори гняв.

Доколкото „депресия“ описва състояние на угнетеност, тъга и безнадеждност, болните нерядко получават погрешна диагноза „остра депресия“ вместо „биполярно разстройство“. При болшинството болни пристъпите на деприсивна фаза се случват в пъти по-често, отколкото маниакалната.

Болестта е класифицирана в МКБ под кода F30, F30.8 и F30.9, зад които стои маниакален епизод – стандартен, клас „други“ и неуточнен.

“Фигурин

Опасно ли е?

Това е заболяване на психиката, която се среща нерядко. Честотата пречи на разпознаването, сякаш околните свикват с подобни прояви.

Друг риск идва от нерядкото протичане на болестта в скрита форма. Тогава е почти непостижимо тя да бъде диагностицирана.

И накрая – дори ярко изразената форма на заболяването не винаги подбужда болния или близките му да се обърнат към професионалист. Психическите болести все още се възприемат като срам за прикриване.

И докато говорим за опасност – за съжаление причините, поради които се развива маниакална депресия, и до днес не са ясно изчистени. Доказано е, че склонността се предава по наследство (примерно от баба към внук). То не се проявява винаги, и въобще – не преди навършването на 13 години. За разгръщането му са необходими благоприятни фактори. Когато се появят, болестта също изниква в какъвто и да е момент.

биполярно разстройство, маниакална депресия

Редуват се ниска и висока октава, но пациентът все се усеща във враждебен свят

Обсесивно-компулсивно разстройство:

същото ли е?

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Тъй като тази патология също се характеризира с две фази, две състояния, то може да бъде объркано с биполярното разстройство. Но същността им е различна.

Обсесивно-компулсивното е наричано още невроза на натрапчивите състояния. То представлява постоянен страх от бъдещо лошо, който провокира сравнително постоянна тревожност. На фона й се оформят две състояния:

 • обсесия – натрапчиви мисли, които плашат болния;
 • компулсия – действия, които предприема болния, за да подтисне тези плашещи мисли.

Пример: страх от зараза. Болният постоянно се мие, търка и дезинфекцира до разраняване на кожата, с цел да се спаси от микробите. Но никога не се чувства достатъчно чист и в безопасност.

Детайли за тази невроза сме дали ТУК: Натрапчивост в мисленето и спасителни ритуали. 

А шизофрения?

Заболявания са различни, макар и доста сходни като проявления.

Главна разлика между биполярното р-ство и шизофренията е отсъствие на деградация на личността. Болният осъзнава своите проблеми и може самостоятелно да потърси лекар/ помощ, а това е непосилно за страдащия от шизофрения.

Предразположеност към маниакална депресия

При кои хора се засича по-често?

По различни оценки количеството на хората с маниакална депресия се колебае от 0.5-0.8% (при консервативен подход на оценка) до 7%.

Първите признаци се явяват в млада възраст. Хората в диапазона 25-44 години са повече изложени на риск да разгърнат болестта. Те представляват 46% от всички болни. Пациентите над 55 години са едва 20%.

Съществува и полова предразположеност. Жените са податливи към това заболяване и разгръщането му се подпомага от естествените хормонални колебания и от неестествени като заболявания на щитовидн. жлеза.

Дамите разгръщат повече депресивната фаза и с по-голяма лекота минават на антидепресанти

Предразполагащ фактор за маниакална депресия е и наличието на друго психическо разстройство. Подобна комбинация се регистрира при ок. 75% от болните.

Заболяването има наследствен характер, което обяснява честата му поява в рамките на едно семейство.

Ок. 60% от пациентите имат алкохолна или наркотична зависимост.

Освен това патологията се развива по-често при хора с посттравматичен синдром или сезонна депресия.

Причини за маниакална депресия

Не съществува еднозначна причина за биполярно разстройство на психиката. Тук можем да говорим за фактори, сред които най-често забелязвани са:

 • Генетична предразположеност, но само при определена комбинация на гени, съчетана с някой от другите фактори и/или индивидуални особености на личността и обкръжаващата среда;
 • Разстройства на ендокринната система;
 • Раждане, последвано от следродилна депресия или следродилна психоза (разграничаваме ги и ги описваме ТУК: Психически отклонения след раждане 
 • Разстройства на съня;
 • Нарушения на биоритмите на организма;
 • Силен стрес, преживян шок.

Някои от изброените може да не са причина за разболяване, а само пусков механизъм.

Симптоми на заболяването

биполярно разстройство, маниакална депресия

Крива на редуването на епизодите при биполярно разстройство

Те са по-скоро белези, които в съчетанието си помагат да се постави диагноза. По-типични прояви са:

 • Тревожно състояние с постоянен характер;
 • Тъга, печал;
 • Прекомерна раздразнителност;
 • Загуба на интерес към живота, работата, храненето, секса;
 • В мислите за бъдещето се проследява безнадеждност, загуба на вяра;
 • Постоянна умора;
 • Невъзможност за съсредоточаване;
 • Физически прояви като болки в сърд. област и/или глава, скок на кръвното, мускулни и/или ставни болки;
 • Мисли за прекратяване на живота.

Фазата на настроение се сменя произволно, без определен ред. Например депресията не винаги се появява след манията. Болният може да преживее няколко пристъпа на една и съща фаза, а после да развие противоположната.

Смяната на фазите става в интервал от седмица, месец или година.

Степента на тежест на пристъпа винаги е индивидуална.

Симптоми по фази

Маниакална фаза

 • Прекомерно усещане за щастие, оптимизъм и превъзбуда;
 • Внезапно преминаване от радост към раздразнителност, злост и враждебност;
 • Липса на спокойствие, повишена енергичност, понижена нужда от почивка;
 • Бърза реч, неспособност за съсредоточаване;
 • Повишена сексуалност;
 • Склонност към грандиозни планове и неизпълними цели;
 • Склонно към резки промени на живота: напр. напускане на работа;
 • Злоупотреба с алкохол, опиати;
 • Повишена импулсивност.

Характерни са още психопатични пристъпи, при които пациентът вижда/ чува въображаеми неща и не подлежи на разубеждаване. Например вярва, че притежава свръхчовешки възможности.

Маниакалният синдром се проявява в 2 форми:

Хипомания – лека форма на разстройство, която не винаги преминава в пълноценно заболяване. В този период човек получава само приятни впечатления от живота, подобрява си самочувствието, продуктивността му в работата се повишава. В главата му потичат нови идеи, той става по-разкрепостен, появява се блясък в очите и интерес към привичните дейности.

Мания – идеите нарастват прекалено много и вече е невъзможно да се проследят, нито реализират. Неуспехът води болния към озлобление. Страхът нараства, развива се параноиден синдром, който се характеризира с наличието на безумни идеи за преследване и др. неестествени отношения.

Депресивна фаза

 • Тъга, безнадеждност, безпомощност;
 • Липса на сили, невъзможност за действие;
 • Липса на умствен капацитет, неспособност за съсредоточаване;
 • Пълно равнодушия към любими по-рано занимания;
 • Повишена плачливост;
 • Трудно вземане на решения;
 • Повишена необходимост от сън или безсъние;
 • Напълняване или отслабване;
 • Раздразнителност;
 • Мисли или опити за прекратяване на живота.

Общите симптоми на депресията сме дали ТУК: Белези на разновидностите депресия, разпознаване по поведението.

Особености при децата

В детска възраст биполярното р-ство се „хваща“ рядко. То се разгръща след 13 г, когато напълно се оформя и узрява психиката.

При твърде младите пациенти болестта се засича трудно, защото отсъстват типични проявления и картината повече прилича на хиперактивност.

Характерни признаци на болестта при децата са:

 1. Бърза смяна на настроенията, редуване на фазите по няколко пъти на ден;
 2. Липса на ясно разграничение между фазите на мания и депресия;
 3. Крайно изострена раздразнителност по време на манийната фаза, изблици на гняв.

Обаче посочените белези може да указват за обикновен дефицит на внимание, хиперактивност или за други разстройства на психиката.

Каквито и да са предположенията, родителите трябва да потърсят психиатър още при първи признаци за нарушения в поведението. Потребно е да се действа бързо, защото децата са отворени към суицидни мисли. Семейството трябва да реагира дори и само да забележи наличието на интерес към смъртта, без да има други прояви.

Диагностика

биполярно разстройство, депресия

Образната диагностика „хваща“ депресиите – на снимката се вижда разликата между здрав мозък и такъв с изменения

Заболяването е сериозно, но напълно лечимо. Само че трябва да бъде идентифицирано и да се подложи на терапия. Но най-напред – да се „хване“.

Биполярното р-ство се идентифицира без грешка, само когато се води наблюдение над симптомите на болестта, сложността на проявлението им, тяхната продължителност и честота. Помага воденето на дневник от родствениците. Подобна регистрация на фазите ще съкрати времето за поставяне на диагноза и ще помогне на лекаря да бъде максимално точен.

Специалистът е призван да различи биполярно разстройство от други подобни двуфазни заболявания.

Какъв лекар е необходим: психиатър.

Какво се проучва: нервно-психичната сфера.

Изследвания

Маниакалното състояние лесно се разпознава по рязкото повишаване на настроението, прекомерната жизнерадостност, превъзбудата (пациентът постоянно се движи и разговаря).

И за двете фази е характерно сърцебиене.

Лечение

В началния стадий заболяването се определя като депресивно-маниакален синдром. То причинява значителни неудобства, но не носи опасност.

При отсъствие на лечение за няколко години преминава в депресивно-маниакална психоза. На този стадий болестта става опасна.

В депресивния период болният е способен на самоубийство , а в маниакалния – на разрушаване и убийство.

При биполярно разстройство главният подход за лечение са медикаментите, подпомагани от психотерапия. Така се пациентът се предпазва от бъдещи пристъпи.

Психотерапията и другите помощни методики сме разгледали ТУК: Разновидности на психотерапията, групи за взаимопомощ, хипноза, акупунктура и други методи.

Лекарства за биполярно разстройство

Заболяването задоволително се поддава на терапии в случаите, когато между двете фази има периоди на просветление.

Терапията спокойно се провежда амбулаторно, като често тя не налага изменение на живота на пациента, загуби, ограничения или лишения. Само при най-тежки форми на болестта пострадалият се хоспитализира.

Лечението се заключава в купиране на симптоматиката, за което се използват:

 1. Антидепресанти;
 2. Невролептици;
 3. Анксиолитици.

Дозирането и схемата се решават от психиатър. Самолечението в този случай е абсолютно неуместно и носи големи рискове.

Типично за биполярното разстройство е използването на литий и депакин.

Литият стабилизира настроението и е най-често назначаваното лекарство за биполярно разстройство. Той редуцира видимо симптоматиката за ок. 2 седм. от старта на приема. Налагането на пълен контрол отнема ок. месец.

Странични ефекти на лития са често уриниране, напълняване, лек тремор на ръцете, гадене. Литият влие върху бъбреците и щитов. жлеза, които трябва да се контролират по време на терапията.

Предозирането на лития води до нарушаване на зрението, аритмичен пулс, сърцебиене или забавяне на ритъма, трудно дишане, разсеяност, гърч, световъртеж, неконтролируемо движение на очите, поява на синени и кръвоизливи без причина.

Депакин е противоконвулсивно лекарство, което се ползва в манийната фаза. Ефикасно е при разстройства с цикличен характер.

Страничните ефекти на депакин са възпаление на черен дроб, снижение на тромбоцитите, повишено спокойствие, жлъчни спазми, диария, гадене, напълняване, тремор.

Повечето болни с биполярно р-ство пият повече от 1 вид лекарство Освен стабилизиращите емоционалността препарати им се дават такива срещу тревожността, безсънието, депресията и т.н.

Освен прием на лекарства, болният се нуждае от комфортни условия на живот и благоприятна асмосфера. Конфликти и неуредици само изострят маниакалната и депресивната фаза. Докато тече лечението, близки, семейство, приятели трябва напълно да забравят за спорове, противоречия и конфликти. Всеки стрес и нарушаване на микроклимата може да провокира прогресиране на заболяването.

Лекарствата, които типово се прилагат при депресия, сме разгледали ТУК: Медикаменти при депресия: видове, ползи и рискове.

Психотерапевт А. Тодорова разказва за депресията:

Източници:

 • ilive.com.ua/health/maniakalnaya-depressiya
 • depressia911.ru/depressiya/maniakalnaya
 • mindbrain.ru
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.