Широколист живовляк: за кашлица, стомах, хемороиди и др. Как да приготвим

♠ Как изглежда широколист живовляк ♠ Кога и къде се събира ♠ Лечебни сили ♠ Живовляк за кашлица ♠ Настойка при запек ♠ За стомаха ♠ При гастрит ♠ При колит ♠ Листа за рани и изгаряния ♠ Срещу безплодие ♠ Срещу хемороиди

Още в текста: ♠ Сок от широколист живовляк ♠ Живовляк за деца ♠ За бременни ♠ Грижа за лицето ♠ Разновидности живовляк ♠ Продукти в аптеката ♠ Готови сиропи против кашлица

Родовото название на живовляка на латински се образува от думата planta – ходило, и ago – правя, или „правя стъпки”. Листата на широколистната разновидност на растението са полегнали на земята и напомнят следи от човешки крак. Голям крак или голям лист (major), можем само да гадаем.

Всъщност широколистият живовляк има десетки наименования на разни езици, които отразяват и други негови качества. У нас е познат и като „жилавец”, на руски му казват „подорожник”, защото се среща по пътищата, и „порезник” – защото лекува рани.

Медицината използва живовляка не по-малко от 2 000 години. Употребявали са го Хипократ, Гален и Авицена, а днес фармацевтичните гиганти произвеждат множество лекарства, изцяло базирани на него. Сиропите за кашлица с живовляк са от най-лечебните.

Не е изненада, че нар. целители са разкрили напълно качествата му, включвайки го в най-разнообразни формули.

Какво е широколист живовляк?

Числи се към тревистите растения.

Широколист живовляк, лечение, показания, противопоказания, дозиране, лечениеМноголетник с брадата коренова система и розетки с големи тъмнозелени листа. Те имат продълговато-яйцевидна форма с няколко дъгообразни и много еластични жилки („жилавец”).  Благодарение на тези „вени” живовлякът не се пречупва и устоява на стъпкване. При откъсване покрая остават тънки спирали.

В началото на лятото от центъра на листната розетка израстват няколко цветни стрели и се издигат на 20-30 см. Те завършват с шиповидно съцветие, състоящо се от невзрачни кафеникави цветчета.

Плодът представлява кутийки с неголямо количество (5-34) мънички кафеви семена. Едно растение е способно да даде до 60 000 семенца.

Външната им обвивка е слузеста. При намокряне те стават лепкави. Отлично се лепят към обувки, копита, лапи и така се пренасят на далечни разстояния.

“Фигурин

Предполага се, че така живовлякът е попаднал в Америка – прилепнали към обувките на първите преселници, негови семена са преплували океана и са се разселили там, където и белите хора. Индианците го нарекли „следи от краката на белия човек” – още едно обяснение за името Plantago major.

Впрочем ето защо живовлякът расте най-много край пътищата – там, където го разнасят пътници, коли, животни.

Интересно, но това че живее на запрашени места, не го прави мръсен. Листата на живовляка натрупват по-малко токсични в-ва, отколкото други растения, обитаващи пътните трасета.

Широколист живовляк, лечение, показания, противопоказания, дозиране, лечение
Листата на живовляка имат богат химичен състав

В тях се съдържа гликозида аукубин, холин, вит. К, каротин, танини, полизахариди. Младите листа се използват за витаминна салата през есента, а в Далечния изток ги правят на супа.

Как се събира?

Листата на растението се събират в течение на 2 месеца след цъфтежа.

Семената предлагат максимална концентрация на лечебни свойства само в периода на съзряването.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Коренът е полезен, само ако е изваден есента – между септември и ноември.

Живовлякът не се събира от всяко място, защото поема токсини. Не берете листа край пътя, в индустриалните и гъсто населени зони. За предпочитане е събирането след дъжд, когато вече са поизсъхнали. Избирайте здрави листа, без повреди от гъбички или насекоми.

Листната маса се суши на тънък слой до придобиване на кафяво-зеленикав цвят. Машинно се суши на 40-50°С. Съхранява се в картонени или дървени кутии. Така тя остава годна 2-3 г.

Лечебни свойства

Растението е от разпространените и непритенциозни, но и уникално средство в разнообразни терапии – от гастроентерологията и белодробните болести до патологиите на кожата и козметиката.

Неговите качества са:

 • Противовъзпалително;
 • Отхрачващо;
 • Антисептично;
 • Затваря рани;
 • Купира болка;
 • Спира кръвоизливи;
 • Редуцира секреторната функция на стомаха;
 • Очиства кръвта;
 • Стимулира бронхите;
 • Нормализира холестерола в кръвта;
 • Пикочогонно, потогонно;
 • Успокояващо;
 • Слабително;
 • Противоязвено.

Приложение на широколист живовляк 

(рецепти)

От широколистия живовляк народните целители правят отварки, чай, цедят сок, налагат лапи. Листата са чудесни и на сироп.

Широколист живовляк, лечение, показания, противопоказания, дозиране, лечение
Чай или отварка от живовляк цери 15+ болести

Главното лечебно средство е отварката от сух лист, приготвена в съотношение

1 ч.л. към 1/5 л вода

Листчетата се попарват и киснат ок. 2 ч. и след прецеждане започва приемът им. Стандартната дозировка, без оглед на заболяването, е 4 Х 20 мл, ок. 20 минути предхождащо основните хранения.

Сироп за кашлица

Широколистият живовляк е прочуто лекарство срещу кашлица. На основата му са направени десетки аптечни препарати, но сироп се приготвя лесно и у дома. Сладкият вкус се харесва на децата и не го отхвърлят.

Сиропът от живовляк е чудесен при простудни заболявания и при всякакви инфектирания на горната зона от дихателните пътища. Прекрасно се съчетава с подбел.

Формула: млад лист живовляк 3 с.л., мед 150 г, кипната вода – 150 мл.

Приготвяне: измийте и подсушете листата, смелете ги в месомелачка. Попарете ги с указаното к-во и отбройте 30 мин. Добавете в течността разтопения мед, сложете на котлон и загрявайте 2-3 мин. Охлаждането се следва от прецеждане и прибиране в чисто шишенце. Дръжте го в хладилника, той е лечебен в продължение на 9 месеца.

Приложение за отхрачване и за втечняване на жилава секреция: 3 Х 1 ч.л.

Шипоколист живовляк лекува още:

 • Туберкулоза – препоръчва се прием на пресен сок до пълно излекуване на дробовете. Елексирът разтваря дори твърди образувания – петрификати. Сокът може да се замразява в пакетчета за лед. 3 Х 20 мл.;
 • Бронхиална астма – за нея е за предпочитане отварката, приготвена по гореуказаната рецепта, или същата от сух лист (тогава се запарва 15 мин.). Показано е да се пие 4 Х 20 мл. Това терапевтично средство е за предпочитане, когато астмата е съпроводена с много силна кашлица;
 • Плеврит – възпаление на плевралните листове и образуване на плътна фиброзна тъкан. Заболяването идва като усложняване на някои белодробни страдания, но нерядко съпътства съвсем различни патологии като ревматизъм, панкреатит, лупус, хепатит и др. За редуциране на болезнената кашлица се пие чай от живовляков лист, приготвен по стандартна рецепта.

Настойка при запек

Широколист живовляк, лечение, показания, противопоказания, дозиране, лечение
Листата се срязват при събиране, защото са жилави и трудно се отскубват

Живовлякът тук е полезен само при продължителен прием. Ако страдате от задържане на изхождането, преразгледайте храненето и се срещнете с гастроентеролог, но е необходим комплексен подход. В общата терапия се включва широколист живовляк в качеството му на меко и дозирано слабително средство.

Формула: сушен лист живовляк 1 с.л., кипната вода – 200 мл.

Приготвяне: Попарете листата за 2 ч.

Прием: половин час преди основните хранения, по 40 мл.

Резултат: Растението успокоява спазмите и помага за изпразването на червата. Ефективен при възпаления и язва.

Живовляк за стомаха

По отношение на стомаха живовлякът проявява следните си качества: обезболява, обвива със защитен слой, спомага за затваряне на ранички и действа противовъзпалително. Добре стяга повреди по лигавицата, благоприятно повлиява моториката на стомаха и очиства кръвта.

Растението е ефективно при ред стомашни патологии като гастрит, колит, ентероколит, ентерит, болки с неясен произход, ерозии на лигавицата и язва.

Сироп за язва

Живовляк с мед е изключително полезна комбинация за язва, гастрит с понижена киселинност, метеоризъм, разстройство и кръвоизливи. В домашни условия може да се приготви отварка или сироп с добавката на мед. Той е приятен на вкус и добре се съхранява на студено.

Формула: Смелете в месомелачка свежи листа и ги смесете с мед 1:1. Разбъркайте добре и оставете в закрит съд, докато медът напълно се разтвори;

Формула 2: Редете мления лист живовляк в стъклен буркан на пластове, между които слагайте пластове захар. Приберете съда на тъмно за 3 месеца (нека е и прохладно). Вижте на снимката как изглежда заготовката за захарен сироп от живовляк.

Отвара при гастрит

Живовлякът се приема при гастрит с цел терапия на възпалението и купиране на болката. При редовен прием на отварка от листа стомахът се успокоява, изхождането се регулира.

Формула: сушен лист 1 с .л., кипната вода – 200 мл.

Приготвяне: Попарете и дръжте 30 мин.

Приемане: 4 Х 50 мл.

Резултат: Успокоява болката, отпуска спазмите и коликите в стомаха, оздравява.

Отвара от семена при колит

Широколист живовляк, лечение, показания, противопоказания, дозиране, лечение
Миниатюрните семенца на широколистия живовлек

Отварка от семената на живовляка притежава слабително свойство и чудесно се вписва в терапия на колити. Доказано е, че семената не са токсични за болния орган, а слузта, на която са богати, защитава от дразнения неговата възпалена и чувствителна лигавица. В Индия с такава отвара лекуват дезинтерия.

Листа при рани и изгаряния

Нар. целители налагат със свеж лист порязвания, разкъсвания, натъртвания и рани от изгаряне. Те са противовъзпалителни и успокоителни превръзки при ухапвания от насекоми.

Листната маса съдържа противоязвени вещества и такива, които подобряват местния метаболизъм.

Антимикробното им действие е обусловено от фитонцидите. Затова широкият лист е ефикасен и действително заздравяващ при гнойни рани (свидетелство за бактериално замърсяване), язви, фурункули и други задълбочени процеси. Листът работи срещу всякакви патогенни микроби, включително срещу стрептокок и стафилокок, чревна пръчица и др. силно вредящи и устойчиви разновидности.

За нарушения на кожата и болести по нея се ползва и свеж сок, изцеден от листата. Той ускорява излизането на гнойта от раните и последващата гранулация. Премахва възпалението и подобрява процеса на заздравяване.

Сокът е незаменим и при циреи и фурункули, както и за първа помощ при травматизъм. При обработка на раната със сок следва бързо очистване на повърхността от гнойна секреция и се прекъсва възпалителния процес.

Настойка при безплодие

Воден екстракт от широките листа на живовляка, разреден във ваната, помага на дамите да лекуват безплодие. Водните процедури се повеждат на курсове, като за ефективен резултат са показани 15 поредни вани.

Формула: лист и корен живовляк 50 г, кипната вода 1000 мл.

Приготвяне: Попарете, разбъркайте и оставете да престои до наситен цвят на течността. Прецедете и изсипете в приготвената вана. Полежете в нея спокойно, релаксирайте, но отбележете да излезете след 20 мин.

Резултат: Водният екстракт от живовляк стимулира овулацията, отпуска, премахва възпаления по половия път.

Сок от широколист живовляк

Освен при посочените дотук случаи, пресният сок от листата на лечебното растение се използва за успокояване на стомаха, подобряване на храносмилането и за очни инфекции. Той отстранява възпаления и заздравява, където и да бъде приложен.

Източните лекари изцеждат сок от листата, размесват го с малко мед и дават на децата в минимални количества за терапия на кашлица и дихателни разстройства. Такава смес е силно лечебна при патологии на носоглътката.

Козметиката също се ползва от чудния състав на пресния сок. Когато лицето се обтрива с току-що изцедена субстанция, кожата заблестява, оживява се, а от нея постепенно изчезват всякакви белези, активни и завехнали пъпки.

Живовляк за деца

Малчуганите се ползват от лечебното растение след 3-та си година. За предпочитане е най-малките да получават фабрични сиропи, базиране ни растението, а по-големите вече са подходящи за домашни.

Широколист живовляк, лечение, показания, противопоказания, дозиране, лечение
Листата са „армирани“ с яки жилки, които правят растението така устойчиво

При децата живовлякът основно се налага заради кашлица, като стандартната дозировка е 2.5 мл на 1 прием, на 6 г. – 3.5 лв, на 12 г. – 5 мл. Все пак гледайте оригиналните листовки на сиропите, там е посочено количеството за конкретното лечебно средство.

Обърнете внимание, че ако детето страда от дерматити, алергии или диабет, то сиропите не са подходящи, защото са силно наситени със захар. В такъв случай е от полза да се замени сиропът със слаба отварка от растението.

Живовляк при бременност

При грамотно прилагане живовлякът може да е полезен и след зачеването. При отсъствие на противопоказания, той е приложим във всички стадии на бременността. Помага на дамите с понижен имунитет и податливост към инфекции.

Листата предпазват от вируси. Растението е природен и щадящ плода антисептик, който работи главно чрез активиране на собствените имунни сили.

Бременните могат да ползват живовляка срещу токсикоза и когато получат запек. Слабият чай е чудесен за нормализиране на храносмилането.

Все пак след зачеването жената следва да внимава какво приема и всяко нещо да консултира със специалиста, който я следи.

При хемороиди

Свещички от живовляк – те се ползват, когато хемороидните образувания са разположени много дълбоко. За целта се сварява стандартна отварка от живовляк, която се налива в пръстите на гумени ръкавици – разрязани предварително, които се завързват и замразяват. Щом течността стегне, свещичката е готова. Тя се поставя вечерно време пред сън. Терапевтична продължителност – 10 дни.

Лапи от живовляк – удобни са за повърхностни хемороиди, които са достъпни за обработване. 10 големи листа се измиват и попарват до размекване (достатъчни са ок. 5 мин.). Листата се разполагат върху двойно прегънат бинт и превръзката се намества върху ануса. Достатъчно е лапата да подейства 10 мин и може да се отмие. Процедурата се прави сутрин и вечер, а за профилактика – веднъж на три дни в течение на 2 мес.

Грижа за лицето

Ако насочим прочутото лекарство за рани към кожата на лицето, ще получим прекрасно козметично средство, еднакво ефикасно за мазно и за изсушено покритие.

маска за лице с живовляк
Широколист живовляк в готови маски за лице

Живовляк за мазна кожа отстранява мазния блясък и почиства порите, обеззаразява ги.

Отварка: залейте 2 с.л. сухи листа с 400 мл вода и ги сложете да поврат слабо за 5-10 мин.  Ползвайте течността за измиване, обтриване и всякакви форми на обработване на лицето – желателно сутрин и вечер. Дръжте течността в хладилника до 5 дни.

Сок: смелете пресен лист и оцедете сока. С него обработвайте лицето двукратно всеки ден. След 3-4 дни ще видите нова свежест и как от носа и челото е изчезнал мазният блясък. Подхранването е директно и кожата започва да изглежда по-млада.

Живовляк за чувствителна кожа свива порите, премахва възпаленията и подкрепя местния метаболизъм. Препоръчва се втриване на сок при черни точки и налагане на напоени марлички при пъпки, особено при акне.

Живовляк за суха кожа помага срещу обветряне, за задържане на влага и за възстановяване на еластичността. И тук най-удобно е използването на сок, но разреден с водичка 1:3. При нормална кожа е безопасно да се разреди 1:2.

Маска: смелете малко мити листа и ги объркайте с мед. Добавете водичка, колкото да достигнете удобна за нанасяне на лицето консистенция (да не се разтича, но и да се маже). Нанесете за четвърт час и готово. Тази маска е чудесна и срещу появата на мимически бръчици и срещу лющене на кожата.

Противопоказания

на широколистия живовляк

При бременност използвайте след консултиране със специалист.

Абсолютни противопоказания са:

 • хронични заболявания на храносмил. тракт във фазата на обостряне;
 • нарушения на съсирването на кръвта;
 • тромбофлебит;
 • непоносимост към компонентите на растението;
 • възраст до 3 г.

Странични ефекти

Те са донякъде индивидуални, доколкото пациентите различно реагират на активността на живовляка. Преди ползване на сок или друго домашно средство нанесете малко на сгъвката на ръката и изчакайте. Ако няма изменение, сърбене или дразнене, значи лечебната трева е безопасна за вас.

Нежелани ефекти от растението са гадене, световъртеж, диария, спазми в корема. Ако ги получите, спрете да пиете лекарството и питайте специалист.

Разновидности

Съществуват над 30 разновидности живовляк. Почти всички се смятат за плевели и растат неконтролируемо, но някои сортове са записани в книгата на изчезващите.

Най-целебен от всички е широколистият, но наравно с него се използват и следните:

Psyllium или индийски — едногодишно тревисто, с височина до 40 см. Семената са елипсовидни. Наричан още хуск. Разказваме ТУК: линк към материал за псилиума или известния хуск.

Lanceolata или теснолист – многогодишно тревисто, с височина до 50 см. Листата са тънки и остри. Разказваме ТУК: линк към: Материал за теснолистия живовляк!

Вижте на живо широколистната разновидност във видеото:

Живовляк в аптеката

Листа от едролистен живовляк, сухи, ронени. Показани за дихателни разстройства и храносмилане, при гастрити, язви, диспепсии, хемороиди. За рани, отоци, травми, диабет и др. С-ст 1.98 лв.

Семена от живовляк. Показани за диабет, кашляне, диспепсия, безплодие. Ползва се отварка или се смилат на прах

Био сок за възпаления на дихателния път. 100% чист продукт от чисто земеделие. Стандартната дозировка е 3 Х 10 мл. С-ст 16.58 лв.

Живовляк на таблетки, Тошков. Показани за стомах, язва, хроничен гастрит и др. Стандартно  3 Х 1 бр. (деца) и 3 Х 2 бр. (големи). С-ст  3.65 лв.

Тинктура Хербалкан, 50 мл. Показана за чревна флора и жл. секреция. Благотворно повлиява стомах и черва, дихат. с-ма. Приема се на капки (средно 25 бр.). С-ст 10.48 лв.

Сиропи против кашлица

Риско течен екстракт, обогатен с мента. Предназначен за лечение на кашлица и за разреждане на жилави секрети. Стандартно 3 Х 1 лъж. за деца и 5 Х 1 лъж. за големи. С-ст 5.75 лв.

Даса, сироп за малки пациенти при кашлица, с течен течен екстракт от листата на растението. Предназначен за успокояване на болезненост в гърлото. Подпомогнат от анасоново масло, което подпомага отделянето и извеждането на секретите от дихат. пътища. С-ст 6.09 лв.

Плантаго майор D30, хомеопатия – производство на германската DHU. Приготвен от свежи върхове на растението. Първо приложение: за зъби, храносмилане и кожа. С-ст 9.91 лв.

Мехлеми и хигиенни материали

Балсам за рани, натъртване, белези. Ефикасен при обриви и алергии. Създаден на основата на екстракт от живовляк, той оказва антимикробно и заздравяващо д-вие. Успокоява раздразване, сърбежи и възпаления. Ускорява регенерацията при изгаряния, редуцира белезите. Допълнен с бял равнец и сребърни йони. 10.19 лв.

Крем за крака, съчетаващ живовляка с масло от орех. Предназначен за напукана кожа, за обеззаразяване, успокояване и хидратиране. Подобрява заздравяването, действа срещу гъбички и бактерии. С-ст 4.77 лв.

Крем за крака Органия с алантоин и вит. Е. Предназначен за регенериране на покритието на стъпалата при налищие на пукнатини. Предпазва от формиране на мазоли. Омекотява. С-ст 1.78 лв.

Интимни кърпички – 10 бр, 1.88 лв;

Дамски превръзки, напоени с екстракт от живовляк, за комфорт и свежест. Белла Хербс – сензитив и ежедневни, с-ст 2.58 лв и 1.89 лв.

Брашно от лимец и живовляк с минимум глутен на Билкария, с-ст 4.69 лв.

Още ползи и терапевтични рецепти даваме ТУК:

Живовляк: лечебни свойства, ползи. Чай, цена, противопоказания

За още инфо: Латинско наименование: Plantago major. На английски: Broadleaf Plantain. На немски: Breitwegerich. На испански: El llantén mayor. На руски: Подорожник большой.

Оценка на читателите
[Гласували: 4 Средно: 2.8]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.