Теснолист живовляк: за кашлица и дихателни проблеми, за кръвоспиране и рани. Пастили и сироп

♠ Как изглежда ♠ Време за събиране ♠ Състав на теснолист живовляк ♠ Лечебни ползи ♠ При кашлица, пневмония, бронхит ♠ При диабет ♠ За кожа и рани

Още в текста: ♠ Рецепти за приготвяне ♠ Чай, сок ♠ отварки от листа и семена ♠ Лек за онко болести ♠ Аптечни продукти ♠ Живовляк на пастили ♠ Сиропи за отхрачване

Plantago Lanceolata – ланцетен (ланцетовиден) или теснолист живовляк, е представител на едноименното семейство, към което се отнасят широколистият и индийския. Тези три разновидности живовляк са най-познати заради лечебните им свойства и широкото приложение във фармацията и нар. медицина.

Живовлякът има вековен стаж като лекарство, а лесното му разпространение го прави „местна“ билка и в Европа, и в Азия, и в Далечния Изток, Индия, Китай, Северна Африка и Америка.

Голямата лечебна сила на теснолист живовляк са събрани е събрана в листата му, но също тъй се ползват и семената, и корените. В тях има много полезни съединения.

Описание

Тази разновидност на живовляка се среща край пътища, по бреговете на реките, по поляни и просеки, в градските паркове. Предпочита богатите карбонатни влажни плодородни почви, но лесно прораства и в плътната консистенция на утъпкана земя, през която активно се минава.

Размножава се със семена и достига до 50 см височина.

теснолист живовляк, описание, вид, цвят, лист, корен, семе
Plantago lanceolata

Коренището е вертикално, дървовидно.

Ежегодно образува розетка с близки до корена листа. Те са с ланцетна форма, откъдето идва и името на растението, с дължина от 15 см и ширина едва 2 – 2.5 см, разделени с 3 до 7 практически паралелни главни жилки.

Стеблата и при този вид приличат на цветни стрели. Израстват от центъра на листната розетка, правостоящи са, без листа, но покрити с малки власинки.

Семената са продълговати елипсовидни, специфично огънати. Те са много издръжливи – съхраняват се в почвата над 10 години.

Събиране и заготовка

Живовлякът с тесни листа започва да цъфти през май, семената узряват от юли до септември. Това е периодът, благоприятен за събирането му, като листната маса е най-полезна през първите 2 – 2.5 месеца.

Химически състав

За терапии се обработват листата, семената и корените на тънколистия живовляк, които имат известни различия в състава си.

В листата се съдържа гликозида аукубин, флавоноиди, иридоиди, ензимите инвертин и емулсин, танини, сапонини, горчиви в-ва, калий, цинк, германий, каротин, вит. С и К, органични к-ни.

Семената са богати на масла и слузести в-ва.

В корените са открити разни по строеж фитостерини и линолова к-на.

Лечебни свойства

Тънколист живовляк има противовъзпалително, пикочогонно, хемостатично, отхрачващо действие. Той ускорява затварянето на рани, прекратява ръста на патогенни бактерии, успокоява спазмирана гладка мускулатура, стимулира секрецията в храносмил. тракт, обвива лигавиците с предпазен слой.

теснолист живовляк, описание, вид, цвят, лист, корен, семе
Тесен лист отблизо

Отвари, тинктури, екстракти и свеж сок от листата се използват при възпаление на чревната лигавица (при ентерит, колит, ентероколит), при язва, патологии на ч. дроб, при анемия, бронхити, туберкулоза, хемороиди и алергичен конюнктивит.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Външно – промивки и гаргари, се прилагат при язви, гнойни рани, циреи, гингивит.

Семената на отвара или запечени се приемат като обвиващо стомаха средство при нарушено храносмилане. Отварките лекуват запек.

Корените – воден извлек, имат диуретично действие. Използват се пряко при болести на отделителната с-ма и при отравяния.

Ползи от теснолист живовляк

За кашлица, пневмония, бронхит

Листата на теснолистия живовляк са ефикасни в лечението на калица, провокирана от катарални възпаления, при бронхит, пристъпи на бронхиална астма, коклюш, простуди и ОРЗ. За отстраняване на симптомите се приема чай, отварка или пресен сок.

По действието си домашният лек от този живовляк прилича на подбела – смекчава раздразнените тъкани, редуцира възпаления в горния отдел на дихателния път, в гърлото и в устна кухина, разрежда бронхиалния секрет и облекчава неговата естествена евакуация чрез изкашляне.

Фармацията отдавна се ползва от описаните качества на живовляка. Ред сиропи са създадени на негова основа – напр. една от разновидностите на Хербион и Мукоплант на д-р Таис.

Сиропите за кашлица по разновидности и предназначение разглеждаме ТУК: Сиропи при кашляне, разновидности, производители и цени. Как работят?

Предупреждение: Теснолист живовляк не се приема при хиперациден (с повишена киселинност) гастрит, при язва в периода на обостряне, при алергии към растението и също така и заедно с лекарства, редуциращи секретирането.

теснолист живовляк, лечебни свойства, терапия
Този вид живовляк е достъпен. У нас расте и в градовете

При диабет

Растението е подходящо за включване в терапии на диабет от типовете 1 и 2, когато са съчетани с колит и запек.

Семената са показани при снижени хормонални нива, развиващи се вследствие на диабета.

За кожа и рани

Измити и размачкани пресни листа се налагат като превръзка върху рани, порязвания, дълбоки одрасквания, върху ухапана от насекоми кожа, върху циреи и натъртени участъци. Те отнемат болката, намаляват раздразнението, редуцират зачервяването и отока. Оказват бактериостатично и заздравяващо д-вие, разбира се – най-напред работят срещу възпаляването.

Пресният сок от листата очиства кръвта и помага за затварянето на рани. Често го използват за такива, които дълго не могат да заздравеят.

Листата са чудесни и за терапия на хемороиди, особено при разкървяване.

Живовлякът помага на жените да редуцират загубата на кръв при обилна менструация. Способността да спира кървенето се използва и в устата – за кървящи венци.

Рецепти с теснолист живовляк

теснолист живовляк, лечебни свойства, терапия
Приготвяне на сироп от теснолист живовляк – пластове растителна маса и захар се редуват и отлежават

Чай от теснолист живовляк

Половин шепа листна маса попарете с ¼ л вода и дръжте 15 мин. Препоръчителното к-во е 2-3 чашки на ден, като първата нека е непосредствено след ставането и дори преди това, ако има кой да ви направи и поднесе чая.

Сок от теснолист живовляк

Сокът се прави от най-високо разположените листа на растението. Пие се веднага след изцеждане, трикратно, петнайсетина минути преди хранене. Терапията се провежда на курсове от по 30 дни, когато се лекуват очи, гастрити, колити, ентероколити. Стандартна доза е 20 мл или 1 голяма лъжица.

Сокът има силни антисептични свойства, потиска гнойно-възпалителни процеси, провокирани примерно от стафилококи или синегнойна пръчица. Тогава приложение е по-кратно, до овладяване или по-добре – ликвидиране на процеса.

Сокът може да се съхрани за зимата, като се смеси с равна част водка.

Настойка от семена

Семена (1 с. л.) се попарва с 1/10 л вода за 30 мин. Течността се разбърква и се приема като слабително при колити и запек с различно произхождение – сутрин и вечер.

Настойка от листа

Половин шепа лист се сварява в 1/5 л вода и под плътно затворен капак – 2 часа. Полученият елексир се приема по 30 мл при възпаления на лигавици по пътя на храната, язва и бронхит.

Лек при рак

на бял дроб и стомах

Прясно рязан млад лист се мие на струя вода, нарязва се и се смесва с приблизително равно по обем количество мед или захар. Приема се по 1 с.л., трикратно, с неголяма порция вода.

При тези патологии помага и пресен сок – 3 Х 20 мл.

Отварка за промивки

на рани и натъртвания

Сушен лист 5 г се попарва в 1/3 л вода, пари се 2 ч. и се премахва. С течността се провеждат промивки и се напояват превръзки с няколкослойна марля.

Теснолист живовляк

в аптеката, цена

Листа от теснолист живовляк, суха маса, в картонена кутия, с-ст 1.68 лв и 1.88 лв на Алин.

Живовляк на пастили

  • Хербалсепт – комбинация със салвия за оздравяване на горен отдел на дихат. пътища, за укрепване на местен имунитет. Опаковка от 24 броя е на с-ст 8.48 лв;
  • Хербалмед – комбинация с мащерка и липа за гърлото и устна хигиена. Опаковка от 12 броя е на с-ст 7.08 лв.

Сиропи за отхрачване

теснолист живовляк, лекарства, сиропи
Един от известните представители на фармацевтичната продукция с теснолист живовляк
  • Тусавит – 125 и 250-милилитрови шишенца с билков екстракт в комбинация с мащерка за подобяване на секреция и извеждането й от дихателния път. С-ст съответно 7.04 лв и 10.98 лв;
  • Мукоплант – течен екстракт от теснолист живовляк, показан за остри възпаления на дихат. път, когато е комбинирано с кашляне. С-ст 7.73 лв;
  • Фолипил – комбинация с мащерка за увеличаване на секретирането от възпалените лигавици и последващото изхвърляне на секрети. Показан при всякакви патологии, свързани с кашляне като простуди, болно гърло,бронхити, астми и др. С-ст 7.16 лв;
  • Гринтус – линия на италианската Абока, включваща сиропи за големи и малки пациенти, както и таблетна форма. Сиропите съчетават екстракт от живовляк с мед, гринделия и хелихризум. Известна разлика има в етер. масла, вложени в продуктите за различните възрасти. И в двата има лимон, но за големите той се допълва от евкалипт и анасон, а за децата – с мирта и сладък портокал. С-ст 18.79 лв за сиропите и 20.27 лв за таблетираната форма;
  • Атусин – сироп на Неофарм с вариант за бебета, предназначен за отхрачване. Живовляк присъства само в лекарството за големи. Освен него, продуктът съдържа патентована формула с участието на различни видове прополис и ароматни киселини. С-ст 11.77 лв.

Антибактериален флуид за лице

Козметичен продукт под името Алцина, предназначен за изчистване на мазна кожа и обеззаразяването й. Използват се цинк, екстракт от теснолистата разновидност на живовляка и берберис.

Продуктът помага излекуването и заличаването на пъпки и гнойни процеси и предпазва от нови подобни образувания, подпомагани от силно омазняващата се кожа. С-ст 19.99 лв.

Теснолист живовляк на живо вижте в това видео:

Подобни продукти

Макар и представители на семейството на живовляка, разновидностите на растението имат специфика и се прилагат в различни случаи.

Например, от индийски живовляк се ползват само люспите на семето. Той е незаменим продукт за отслабване и изчистване на червата. Всички ползи сме описали ТУК: Псилиум: живовлякови фибри. За диети и оздравяване на стомах, черва и др.

Широколист живовляк напомня по начин на прилагане и лечебен обхват теснолистата разновидност, но двете растения не са идентични. За Плантаго майор говорим ТУК: Живовляк с широк лист: в какви терапия се включва? Готови аптечни форми, показания и цена.теснолист живовляк, описание, вид, цвят, лист, корен, семетеснолист живовляк, описание, вид, цвят, лист, корен, семе

теснолист живовляк, лечебни свойства, терапия
Планински живовляк, който едва се различава от теснолистия. Много видове за близки по вид

Най-подобно и детайлно разказваме за спецификата и терапевтичната сила на видовете ТУК:

Живовляк: лечебни свойства, ползи. Чай, цена, противопоказания

За още информация: на латински: Plantago lanceolata, на английски: English Plantain или Ribwort Plantain, на испански: Llantén menor, на руски: Подорожник ланцетный, на немски: Spitzwegerich, на турски: Dar yapraklı sinirli ot.

Споделете в коментарите опита си с живовляк.
Рецепти, които знаете? Да сме полезни! Благодарим!

Оценка на читателите
[Гласували: 5 Средно: 3.2]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.