Псилиум, хуск (индийски живовляк): за отслабване, черва, възпаления и др. Лечебни формули

♠ Какво представлява псилиум, хуск (индийски живовляк) ♠ Ценните фибри ♠ Отслабване, диета ♠ При раздразнени и лениви черва ♠ При запек и разстройство ♠ Холестерол, сърце, инсулт ♠ За жлъчка и бъбреци

Още в текста: ♠ Псилиум като пребиотик ♠ Превенция на рак ♠ Как се приема, дозиране ♠ За кого е опасен ♠ Аптечни и готови продукти

Псилиум (Psyllium husk fiber) е продукт, създаден въз основата на една от разновидностите на живовляка – т.нар. индийски. Самото растение обитава Индия, Пакистан, Испания и Франция, но достига до нас преработено и често в шишенца, защото се ползват главно люспи от семената му.

Какво е индийски живовляк

Определян още като бял живовляк, той е един от 30-те вида на растението, разселени по Земята. На латински – Plantago Psyllium, Plantago Husk, Испагула и др. Едногодишно е, израства до 50 см. Ценното са семенцата му – тъмно-кафяви, събрани в капсули, разтварящи се при узряването. Наричат ги още испагулови люспи.

Какво представлява Псилиум хуск

Обвивката на семената се преработва в удобна за прием хранителна добавка. Люспичките са чиста водоразтворима целулоза или фибри, така ценни за човека.

Семената на индийския живовляк са богати на гликозиди, липиди, белтъчини, мастни к-ни. Значителен е делът на солите на магнезия, калия, цинка, желязото и калция.

Псилиум хуск фибри, целулоза, влакнини

Концентрирани фибри за здрави черва

Основното действащо в-во на готовите препарати представлява мляната обвивка на семената. Тя заема минимум 50% от готовия продукт или в 1 г има поне 500 мг чисти млени люспички.

Останалата част са спомагателни компоненти като целулоза, магнезиев стеарат, талк. Крайният вид на готовата добавка е капсули или брашно (на прах).

Брашното се използва в кулинарията за приготвянето на диетични блюда. То има неутрален вкус и аромат, което му позволява да заменя пшеничното брашно в тестените изделия.

Демир бозан билки против акне

Индийският живовляк се е утвърдил като чудесен природен източник на натурални влакнини, способстващи разтварянето на бавните въглехидрати. Фибрите му са добре усвояеми. Те забавят усвояването на мазнините и въглехидратите, нормализират обмена на веществата и възстановяват изработката на инсулин.

Псилиум хуск се оказва добавка за здраве, вталяване и хармонизиране на процесите в тялото.

Псилиум за отслабване

Отличителна особеност на брашното от псилиум е това, че то почти напълно се състои от фибри – на около 80-95%, като ок. 70% от тях са разтворими. При контакт с вода обвивката на живовляковото семе се превръща в мек гел. Той минава по пътя на храната и обвива лигавиците на храносмил. органи, като ги защитава от увреждане и забавя всмукването на мазнините.

Семената умеят още да „прихващат“ ненужните в-ва, включително шлаки и токсини. Те създават благоприятни условия за развитието на полезна микрофлора в червата.

Всеки 1 грам млени на брашно обвивки от живовляк са способни да изпият до 45 мл вода. Като прибавим, че в продукта липсват усвояеми въглехидрати, той се оказва в пъти по-качествен и ефективен от овесените трици. Ако триците са добри за отслабване, то псилиумът е в пъти по-добър. За сравнение – в триците въглехидратите са с 60% повече, а влакнините са едва до 15 %, от които разтворимите – до 5 %.

За засищане и диета

Псилиум е помощник в отслабването. Той съдейства на този процес  по няколко начина:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Забавя всмукването и усвояването на мазнините и въглехидратите;
 • Запълва стомаха и пресъздава усещане за ситост;
 • Създава условия за приема на намалени порции и редуциран брой калории;
 • Усъвършенства храносмилането и функционир. на органите;
 • Забавя секрецията на инсулин и препятства отлагането на захарите в мазнини;
 • Подобрява чревната микрофлора;
 • Почиства червата от отлагания и лекува разстройства на изхождането;
 • Подобрява изхождането по време на диета;
 • Попълва потребностите на организма от хранителни влакнини.

  фибри от живовляк, отслабване

  Люспите от живовляк съдържат уникално висок процент фибри

С вталяваща цел псилиум се приема на капсули, а брашното от него се използва за диетични тестени изделия. Така отслабващия се храни с любими храни и не изпитва глад за тестени изделия, докато в същото време фибрите на псилиум подпомагат и оздравяват храносмилателните процеси в тялото му.

Поемайки влага и превръщайки се гелообразна маса, псилиум събира тестото не по-зле от обичайното пшенично брашно. Домашните тестени изделия с него не съдържат глутен и са вкусн, защото стават сухи и хрупкави. Псилиум служи за набухвател на тестото, придавайки му въздушна структура и порьозност.

При овладян апетит се приемат по-малко калории. При по-малко калории се отлагат по-малко мазнини. Ако хронично ви мъчи глад или просто желание за похапване, използвайте следната хитрост:

Купете псилиум на брашно. Носете малко от него със себе си. Може да си направите засищаща напитка в кафенето и на улицата, вземайки си чаша чай от автомат. За разтваряне на брашното най-здравословно е да имаме зелен чай, фреш, айрян/ кефир или минер. вода.

Малко преди да настъпи обичайното време, когато започва да ви мъчи глад или лакомия, разтворете 1 чайна лъжичка от брашното в чаша течност, изчакайте да набухне и изпийте.

Друг вариант е периодично да поемате по чаша от тази напитка, така че мозъкът постоянно да получава сигнали за ситост. Три чаши през 5-6 часа са добър вариант, и само 1 напитка в късния следобед, преди вечерния глад – също.

Трети вариант е да вземете хуск на таблетки. Вижте по-долу какви се продават у нас, от кои фирми и на каква цена.

Важно: не си вреди!

 • Прочетете указанията за дозиране на опаковката и не превишавайте препоръките;
 • Не пийте и по-дълго от разумното. Прекомерният прием на хранителни влакнини намалява усвояването на витамините и минералите;
 • Пийте Хуск с много вода (8 чаши), за да избегнете образуването на сухи топчета целулоза в червата и оттам – запек;
 • Ако вземате лекарства и др. добавки, спазвайте отстояние от 2 часа;
 • При ударно въвеждане на фибрите в менюто си може да получите метеоризъм.

Както и всеки друг растителен продукт, и семената на живовляка могат да провокират индивидуална непоносимист. Наблюдавайте реакциите на организма си и прекратете при признаци на алергия.

Внимание! Люспите Хуск са ентеросорбент, който поема част от мазнините и въглехидратите, постъпващи с храната. Но те не могат да блокират всички калории, както някои синтетични лекарства за отслабване. Необходимо е да се прилага и диатично хранене.

Терапия с Псилиум хуск

За прочистване на черва и запек

Главно свойство на живовляковото семе, освен вталяване, е способността му да очиства тялото и конкретно червата от отложени по стените остатъци, шлаки и токсини. Целулозата принципно работи като гребло, но в псилиум действието й е меко. Както посочихме, люспите поемат вода и се превръщат в мек гел. Но под тази форма те работят безкомпромисно. Резултатът е:

 • Почистване на червата, извеждане на застояли остатъци;
 • Подобряване на микрофлората, ръст на полезните микроорганизми;
 • Активизиране на моториката и подобряване на изхождането.

Псилиум при запек

Слабителният ефект на Псилиум силно зависи от дозата.

Максималната е 10 г за 24 ч. + мин. 2.5 л вода. С подобна доза се лекуват сериозни и затегнати състояния.

За осигуряването на редовно изхождане с подходящата консистенция (при наличие на рискови фактори) стигат 2 г на ден, поети с 2 чаши вода. Но общото количество на течностите за денонощието отново не трябва да пада под 2 литра.

Псилиум при диария

Прах или капсулки Псилиум се използват и при диария, защото растителните влакна повлияват положително жлъчеотделянето, а това косвено подобрява ензимната обработка на храната.

индийски живовляк

Цвят на индийски живовляк

Освен това влакната абсорбират течностите в червата и стягат изпражненията.

Ако приемате Псилиум за диария, трябва да го пиете с малко вода, за да може той да си е набави от тялото. Дефакто семената на живовлякът оказват стягащо действие, ако не се придружават с необходимата им течност.

Внимание! При хронични затруднения с преработването на храната и при остра диария е задължителна консултацията със специалист! Хуск е само добавка, т.е. помощно средство.

Псилиум при лениви черва – той е чудесна профилактика, защото подобрява моториката и възвръща нормалното функциониране на процесите на отделяне.

При язвен колит

(раздразнено дебело черво)

Пациентите с това тежко заболяване получават облекчение от приема на Псилиум, защото семенцата редуцират подуването на корема, намаляват дискомфорта и болевите усещания, които съпътстват диагнозата.

За стомах и възпаления

Псилиум получава добри отзиви като хранителна добавка, която не раздразва храносмилателните органи и подобрява работата им, както и въглехидратния обмен. Регулярният прием води до адаптиране на храносмилането към повишен прием на влакнини, както и се подобява тонуса на мускулатурата между стомаха и 12-пръстника.

Влакната на живовляка не травмират раздразнени или възпалени лигавици, защото в контакт с течности те се размекват и увеличават по размер. Това спомага овладяването на възпаления. Хуск обвива възпалените лигавици и ги предпазва от дразнене, което ускорява заздравяването.

Против холестерол

По-голямото количество растителни влакнини забавя всмукването на мазнини в храносмилателн. тракт. Тъй Псилиум намалява холестерола и това е потвърдено от FDA на САЩ за безопасността на храните.

За овладяване на холестерола к-вото е 1.7 г семена на порция.

При употребата на 6 г на ден псилиум намалява нивото на общия холестерол с 3 до 14%, а само „лошия“ – с 5 до 10%. Такъв резултат се отбелязва за прием в продължение на 7 седм.

Забелязано е, че Псилиум е с повишена ефикасност при хора, които не спазват диета, както и във възр. диапазон до 60 г.

Внимание! Ако целите снижаване на нивото на холестерола, приемайте Псилиум заедно с храната.

Редукция на кръвна захар

Ефектът на Псилиум при диабет и за редуциране на кр. захар все още се изучава, но вече се отбелязва, че при курсов прием семената водят до плавна редукция. В резултат се налага коригиране на дозите на приеманите диабетични препарати.

Внимание! Ползването на добавката при диабет се извършва под контрола на специалист.

Индийски живовляк, семена от бял живовляк, псилиум хуск

Индийски или бял живовляк е растението, от чиито семена се произвежда Псилиум хуск – нежните фибри за стомаха

Още показания за Псилиум:

 • Като пребиотик – нормализира моториката и микрофлората в червата, предотвратява развиването на дисбактериоза;
 • За сърце и съдове – снижава нивото на триглицеридите, показателите на кр. налягане;
 • Язвен колит – подпомага влизането в ремисия;
 • Болест на  Крон – облекчава симптоматиката на заболяването;
 • Против инсулт – работи профилактично, снижава риска със 7%;
 • За кожа – чрез прочистването на тялото се подобрява вида на кожата;
 • При хемороиди – лекувайки запека, Псилиум подобрява средата за излекуване на хемороидите. Те не се раздразват от преминаващите фекални маси;
 • Против камъни в бъбреци и жлъчка – намалява риска от образуването на твърди конкременти;
 • Против рак, превантивно – профилактира и снижава риска от злокачествени процеси в дебелото черво.

Дозировка и прием

 • Как се пие – пред или с храна (според поставените цели);
 • Дозиране – зависи от целта на използване, но принципно се спазва указаното на опаковката;
 • Псилиум на прах за възрастни – средното е 1-2 Х 2 ч.л. При необходимост (и постепенно!) се стига до 2 Х 3 ч.л.
 • В диапазона 6 – 12 г.: 1-2 Х 1 ч.л.;
 • До 6 г. – по препоръка на специалист и в посочена от него доза.
 • Псилиум на капсули: стандартно – 2 Х 1 бр., при необходимост (и постепенно!) се стига до 3 Х 1 бр. или 2 Х 2 бр.

Противопоказания

Псилиум е противопоказан при индивидуална непоносимост и алергичен отговор към компонентите на добавката, а също в периодите на бременност и лактация. Не се дава до 6 г. и след 80 г.

Абсолютно противопоказание за приемът е наличието на кръв в изпражненията и запушване на червата.

С внимание се пие от пациенти с тежки заболявания на храносмил. с-ма, психични разстройства, нарушения на мозъчното кръвообращение и главоболия, при мускулни спазми, метеоризъм, диспепсия и диария, тежки форми на диабет.

Възможни алергични реакции – уртикария и сърбежи, ринит, затруднено гълтане, бронхоспазъм, дерматит, парене по кожа и лигавици, в крайни форми – алергичен шок.

Възможни взаимодействия с лекарства

Има риск приемът на Псилиум да намали ефективността на следните лекарства:

 • Препарати с литий, приемани в психиатрията;
 • Варфарин за разреждане на кръвта и забавяне на съсирването;
 • Дигоксин и други сърдечни гликозиди;
 • Противозачатъчни с естрадиол.

Има вероятност приемът на Псилиум да намали необходимостта от лекарства за диабет и да наложи корекции на приеманите дози.

Псилиум хуск на пазара

(цена)продукти Псилиум Хуск в аптеката, цена

Насипно – от Никсен (100 г, 6.48 лв), Суонсън (340 г, 36.98 лв), Рамкофарм саше (15 бр., 14.98 лв), Фармалайн (275 г, 15.08 лв).

Капсули се произвеждат от:

 • Хая Лабс – 100 броя Х 1000 мг, с-ст 20.98 лв;
 • Биовеа – 180 броя Х 500 мг, с-ст 33.98 лв;
 • Нау фуудс – 200 броя Х 500 мг, с-ст 29.98 лв;
 • Суонсън – 300 броя Х 610 мг, с-ст 38.41 лв;
 • Нейчърс уей  – 100 броя Х 525 мг, с-ст 21.48 лв;
 • Нейчърс уей  семена – 100 броя Х 610 мг, с-ст 23.78.

Кой продукт от продаваните у нас е добър? Какво сте ползвали – отзиви?

Кой Псилиум хуск бихте препоръчали? Моля, участвайте в полето за коментари!

Аналози и заместители

Псилиум , индийската разновидност на живовляка, има собствено място и специфична употреба. В някои от терапевтичните направления негов аналог се явява широколистия живовляк. Неговите свойства сме описали ТУК: линк към: Материал №1: Широколист

Рецепти с Псилиум хуск

В кухнята брашното от псилиум се употребява като пълноценен заместител на пшен. брашно. Ето една видеорецепта за ябълков щрудел, а вие може да експериментирате с познатите ви рецепти.

Мнения и отзиви

Николина, 27 г.: Пия Псилиум към година за отслабване. Индексът на ТМ ми падна от 27 на 25. Лицето ми стана по-свежо и храносмилането ми е по-добро. Пробвах капсулите и брашното, на прах ми хареса повече. Смесвам го със сок и е вкусно. Опитвам се да ям по-здравословни неща и да спортувам отвреме на време, за да увелича ефекта.

Валентин, 56 г.: Започнаха ме проблеми с червата. Първо запек, после и хемороиди. Сестрата на личната ми каза да взема живовляк от аптека. Първата седмица ми беше трудно – не ми хареса нито мириса, нито привкуса в устата. Дори едва ги преглъщах. Но ми се наложи да свикна, защото започнах да ходя редовно, без да ме болят хемороидите.

Ирина, 39 г.: Ходих на консултиране с гастроентеролог и ми назначи Хуск за балансиране на храносмилането. Даде ми го за курс 30 дни. Към 10-я спряха киселините и подуването на корема, и усещането за тежест. Даже отслабнах 2 кила.

Мария, 22 г.: Лекувам акне с Псилиум Хуск. Посъветваха ме да увелича драстично фибрите плюс чай от мащерка. След десетина дни започна да спада възпалението, а по-нататък някои пъпки завяхнаха, а други се подобриха. До края на лятото се изчистих. Останаха ми белези за съжаление, капсулите не ги оправиха.

За още информация: На латински: Plantago ovata. На английски: Blond psyllium. На руски: Псиллиум. На немски: Flohsamenschalen. На испански: Psyllium Rubio

Детайлно за терапиите с живовляк ТУК:

Живовляк: лечебни свойства, ползи. Чай, цена, противопоказания

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.