Тест за бременност. Цена. Видове домашен, марки

♠ Как се прави ♠ Минимален срок ♠ Ранни симптоми ♠ Бледа втора черта ♠ Eкспресни тестове ♠ Тестване при нормален цикъл ♠ При нередовен цикъл ♠Инструкция за използване ♠ Разчитане на резултата ♠ Потвърждаване с кръвен тест ♠ Фалшив резултат

Още в текста: ♠ Марки тестове ♠ Sure check ♠ Presto ♠ Blue Dream ♠ Clearblue ♠ Clear test ♠ Lady test ♠ be.liVe ♠ Certain ♠ Easy HCG Test ♠ Други ♠ Овулационни ♠ Кога се правят ♠ Късна овулация ♠ Отрицателен, положителен ♠ Отчита ли се цветна бременност ♠ А извънматочна?

Признаци за настъпила бременност могат да бъдат потърсени в две течни субстанции в чов. тяло – в урината и в кръвта. След зачеването и в двете настъпват изменения, които се засичат с изследване.

Жените могат у дома без трудност да се сдобият с проба от урината си и да я проверят за специфичното при бременност изменение. На това се базират.нар. домашeн тест за бременност (цена по-долу), или експресен тест за самостоятелна проверка.

В къщи не е възможно да се изследва малко от кръвта, затова кръвните тестове се изпълняват в лаборатория. До тях се стига при нужда да се потвърди или отхвърли резултатът от урината.

Под домашен тест за бременност визираме приспособленията, направени за проверка на урина. Те са достъпни в аптеките и не са еднакви – има разновидности и различна чувствителност, поради което се коментира как да бъде направен избор и кои тестове са добри.

Избор на тест за бременност

(цена и вид)

Тест за бременност. Цена, домашен

Тест за бременност – цена по видове подробно

Разновидностите тестове и разните марки имат свои преимущества и недостатъци: едни са с прекалено висока цена, други – с ниска достоверност, трети са неудобни за използване.

Как да подберем оптималният? Има ли „най-добър“ и кой/ какъв би бил той?

Тук разглеждаме на какво да обърнем внимание при избор и покупка и как правилно да използваме теста според вида му, тъй че да не получим фалшив резултат.

“Фигурин

Тестът: как работи?

Колкото и да са различни, тестовете имат еднаква цел: да определят нивото на човешки хорион-гонадотропин хормон, чиито повишаващи се стойности са верен знак за настъпило зачеване. Домашните тестове го търсят в урината, където той се отделя. Методът на изследване е имунохроматография, прилаган за биологични течности.

Хормонът представлява гликопротеин, който започва да се изработва от развиващата се плацента след зачеването. Неговото количество постоянно нараства.

Производителите се стремят да създават все по-чувствителни продукти – такива, които реагират на все по-малки количества от хормона. Колкото по-мъничко е количеството хормон, което тестът умее да отчете, толкова по-рано се идентифицира бременността. Повечето жени искат да знаят дали са заченали максимално рано. По лични причини или от липса на търпение, но отговорът се търси на момента, след като редовната менструация не се появи. А понякога и преди това.

Стандартно съвременните тестове успяват да регистрират наличието на ЧХГ, когато той достигне концентрация 10-25 mME/ml. Тоест надеждна диагностика в първия ден от ненастъпилата менструация, което отговаря на 10-15 ден от оплождането на яйцеклетката.

Но борбата в сектора се води за още по-ранно диагностициране – възможно най-близо до предполагаемото оплождане, още преди да е настъпила датата на поредния менструационен цикъл. Тук възможността за диагностика не опира единствено до тестовете, но зависи и от сроковете на овулация, оплождане и имплантиране на ембриона в матката.

При оптимални условия и чувствителен тест, достоверен отговор се очаква 4 дни пред сл. менструация, което отговаря на 6-11 ден от датата на оплождането.

Как се прави

тест за бременност

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Изследването на урината за бременност има следния принцип – специално вещество е вложено във фабрично приспособление. Вкъщи жената трябва да осъществи контакт между това вещество и собствената си урина.

Търси се реакция между евентуално отделения в урината хорион-гонадотропин и вложения в теста реактив. При наличие на такава реакция върху теста се появява видим маркер – оцветена чертичка, а при отсъствие на реакция – не се появява чертичка.

За да бъде сигурна жената, че чертичката не се е очертала, защото няма бременност, а не защото тестът е повреден или не се е задействал, производителите предвиждат още една, контролна чертичка (маркер). Нейната поява значи, че приспособлението е годно и работи.

Разчитане на резултата

Така наличието на една чертичка (контролната) означава отрицателен резултат, липса на бременност, а на две чертички (контролна и същинска) – положителен или налична бременност.

Тест за бременност. Цена, домашен

Ясно и недвусмислено

Приспособленията, които са изобретени за тестване у дома, целят осигуряването на по-незатрудняващ жената контакт с урина. Тук има различия – някои се обливат при уриниране, други се потапят, върху трети се накапва.

Начинът на контакт между урината и реактива, както и качеството на самия реактив, определят различията между тестовете.

Как се прави тест

(според вида и неговата чувствителност)

Стрип-тест или лента

тест лента за бременност, цена

Така изглежда лентата

Най-разпространеният и достъпен по цена тест за бременност. Представлява хартиена лента в индивидуална опаковка. Чувствителността варира според марката, като средно е ок. 15 мМЕ/мл. Към достойнствата им се отнася невисоката стойност, лесното използване и бързото получаване на резултат – до 3-5 мин.

Някои производителя заявяват в инструкциите, че тестовете им са с достоверност до 98-99% дори при използване 1-2 дни пред предполагаемото начало на редовния цикъл. Но отзивите на потребителите не винаги съвпадат с такова твърдение.

Главен негатив на този тип е необходимостта от съд за събиране на урина.

Step by step за лента

 1. Прочетете инструкцията;
 2. Напълнете в дълбок съд урина;
 3. Отворете индивидуалния пакет и извадете лентата;
 4. Сложете я в съда, и нека се потопи до обозначеното ниво;
 5. Изчакайте указаното в инструкцията време, обичайно – десетина сек.;
 6. Извадете и сложете лентата на салфетка;
 7. Изчакайте указаното време (5-10 мин) и отчетете резултата.тест лента за бременност, цена
Бледа втора черта на тест

Някои марки от тази разновидност имат в кутията две ленти за потвърждаване на резултата. Недостатък на някои от лентовите е недостатъчно яркото оцветяване на втория маркер, което води до разколебаване в резултата.

При възникване на съмнение, на следв. ден се извършва втори тест, за който са сложени материали в кутията.

Касета

тест касета за бременност, цена

Касета и как се различава от лента

Касетните тестове се възприемат за едни от най-добрите продукти, защото анализаторът е затворен в касета, а в комплекта има пипетка, с която да се накапе на определено място урина. Този тип са с чувствителност 15-20 мМЕ/мл, затова могат да се провеждат 1-2 дни пред очакваната менструация. Точността им е до 99%.

Step by step за касета

 1. Прочетете инструкцията;
 2. Съберете малко урина в съд;
 3. Извадете теста от опаковката;
 4. Вземете броени капки урина с приложената пипета;
 5. Накапете на указаното място (прилича на прозорче);
 6. Разположете теста на равна повърхност и изчакайте указаното време;
 7. Отчетете.

Плюс на касетите е вис. точност при минимално количество урина, както и възможността урината да се разпредели равномерно, което води до по-достоверен резултат. Минус е известната сложност в използването, сравнено с лентите, както и по-високата цена. По-скъпите продукти са с подобрени касети, които изключват вероятността да се замърси „прозорчето“ с пръсти и да се измени резултата от диагностиката.

Струен (писалка)

струен тест за бременност, цена

Струен тест

Специалисти казват, че струйните тестове дават от най-автентичните резултати. Те се провеждат в ранните утренни часове, когато концентрираността на хормона е най-висока. Прилагането им е максимално улеснено – приспособлението се подлага под струята урина, по време на обичайното сутрешно уриниране. Изчаква се 3 до 5 мин. и отговорът е налице. Чувствителността и на тези тестерисе разполага в диапазона под 15мМЕ/мл.

Достойнствата на тази конструкция позволява да се проведе тестване навсякъде, където има тоалетна, дори по път. Не се събира урина, не трябва съд, нито да се пази от замърсяване. Точността е висока – ок. 99%.

Минус е високата цена на тест на бременност струен тип, както и известният дискомфорт, който носи евентуалното намокряне на ръката, която държи приспособлението под струята с урина.

Дигитален

Устройствата са върхово постижение в сектора, защото улавят наличието на хормон, когато той е все още с минималната концентрация от 10мМЕ/мл. Това действително е висока чувствителност, която позволява максимално ранно установяване на бременност. За сравнение – при другите тестове трябва да се изчака концентрацията да се увеличи с 50% до 100 % (15 до 20 мМЕ/мл.

Достойнство на дигиталното тестване е точно на резултатите над 99%. Освен че показва наличие на бременност, апаратчето определя и предполагаемия срок по седмици. При установено оплождане, срокът се определя с точност от 92%.

Недостатък на дигитален тест за бременност: цена, превишаваща всички останали образци.

Step by step за дигитален тест

Подгответе се за уриниране с дигиталния апарат в ръка и поставете диагностичния участък под струята. Закрепете капачето и наблюдавайте появата на резултатите на екрана.

Тестът работи и като се потопи и в съд с урина. За получаване на максимално точен резултат, няколко преди менструацията, проведете изследването след ставане.

електронен тест за бременност цена

Ето как изглежда дигиталният тест

Много потребителки изказват становище, че дигиталният тест е макс. чувствителен.

Кога най-рано след инсеминация?

Колкото по-малка е указаната в инструкцията цифра, отразяваща концентрацията на гонадотропин-хормона в урината, толкова по-чувствителен е тестерът и резултатите – с по-голяма точност. Например тест с означение 10мМЕ/мл е мн. по-точен от такъв с 20мМЕ/мл. Има резон да се ползва 3-4 дни пред датата на идната менструация. Ако жената се тества, след закъснение на цикъл, тя може спокойно да ползва и някои от другите видове.

При минимален брой дни, минали от предполагаемата дата на зачеването, тестът се провежда сутрин, когато съдържанието на хормона в уринната проба е най-голямо.

По-детайлно разглеждаме ранните срокове ТУК: Кога и как се тества за бременност. Видове тест за бременност. Цена.

Симптоми – предвестници

Най-ранните проявления на бременността са донякъде индивидуални и зависят от организма на дадената жена и по-точно – от чувствителността му към хормонални изменения. При някои дами първи признаци се показват 8-10 дни от момента на настъпилото оплождане.

Медиц. практика познава случаи, в които жени разпознават оплождането на петия ден от акта. В този смисъл жените, които внимателно се вслушват в тялото си и забелязват знаците му, могат да се ориентират сами, а тестът само да потвърди предположението.

На 20-я ден от цикъла признаците на бременността вече придобиват характерен вид. Какви са те, описваме ТУК: Най-първите белези и симптоматика на бременността. 

Тестване при нормален цикъл

При зачеване тръгва синтезирането на гонадотропин-хормонът – отначало в незначителни количества. Само през I седмица той увеличава концентрацията си хиляди пъти.

Класическият тест не е така чувствителен, за да реагира на минимално количество хормон. Средно му трябват 10-14 дни, за да може концентрацията да достигне до предела на чувствителност на теста. За повечето жени с

Нормален цикъл

Това време съвпада с началото на очакваната менструация, затова ползването на тест-ленти у дома е целесъобразно не по-рано от I-я ден от закъсняването на цикъла.

Предходните дни – най-много 4-5 дни пред предполагаема поредна менструация, могат да се ползват по-чувствителните разновидности, например струйните.

Защо има отклонения?

И у най-здравата жена правилното регулиране на цикъла, сроковете на овулация и имплантиране може да се различават в дори в два поредни месеца. Зависи от състоянието на имунитета, възрастовите изменения, колебанията на настроението, атмосферните влияния, стресът и какво ли още не.

По-различно изглежда тестването при жени с колебания в цикъла и патологични изменения.

Диагностика при нередовен цикъл

 • Кратък менструален цикъл – когато е под 24 дни, се изменя и срокът за реагиране на теста на повишеното ниво на хормона. Тези изменения са изразени слабо, защото втората  фаза на цикъла, настъпваща след овулацията, по продължителност е почти еднаква при всички жени – и с нормален, и с дълъг, и с къс цикъл.;
 • Дълъг менструален цикъл – когато е над 32 дни, той дава възможност на „щастливката” да направи тест и по-рано от жените с нормална продължителност. Но все пак не винаги е така. Цикълът се удължава за сметка на I-та фаза на цикъла, когато ендометриумът се готви за имплантиране на яйцеклетката, а втората половина остава в средните стойности 12-14 дни. И тук отговорът се разкрива в приблизително същия срок.
 • Физиологични колебания – те идват заради критичен стрес, простудни и др. заболявания, прием на някои лекарства. Такива изменения може да са съществени за реагирането на теста. Напр. жена с цикъл 28 дни може и да не с подозира, че в конкретния месец овулацията й е настъпила няколко дни по-късно. Провеждайки тест на 29-я ден тя би получила минусов резултат, защото хормонът още не е набрал достатъчна концентрация.

Тогава кога да се проведе? Най-сигурният ден е деня на очакваната, но неявила се менструация. Колкото и чувствителен да е купеният продукт.

Възможни грешки

(грешен, фалшив резултат)гест за бременност, цена, грешка

Има риск тестването да подаде грешен резултат в следните случаи:

 • При неправилно проведено тестване;
 • При използване на негоден тест (с изтекъл срок), в повредена опаковка или неправилно съхраняван;
 • При прекалено ранно тестване е възможен отрицат. резултат при случило се оплождане. Причините обяснихме по-горе;
 • Дисфункция на яйчниците може да повлияе на резултата;
 • Приемът на хормонални препарати може да провокира лъжлив резултат;
 • Поемането на голямо количество течности точно преди тестването (разреждат количеството хормони);
 • При патологични нарушения на работата на бъбреците.

Следователно при всякакъв резултат от теста следва консултиране. Специалистът при необходимост ще каже за кръвен тест. За него говорим ТУК: Материал №2 за кръвен тест.

Някои марки тестове

Sure check

Шуърчек е разработен в следните варианти:

 • касета (cassette) с приложение от първия ден на закъсняването на цикъла, 4.58 лв;
 • писалка (pen) с приложение по което и да е време на денонощието, с-ст 8.58 лв.

Мнения за Шуърчек

Впечатляващата и много весела реклама на Шуърчек, пусната след Промените, направи продукта не само известен, но и синоним на понятието тест за бременност – за тогавашните майки. И до днес марката се радва на благосклонни отзиви и доволни клиенти. Във форумите и сега се споделя, че тестерът едал вечер положителен резултат, когато ленти са показвали обратното.

Интересно, но в майчинските форуми се откриват и обратните отзиви. Това още веднъж идва да докаже, че при тестовете за бременност индивидуалните фактори дават голям превес, а гаранцията е в повтаряне на теста и в крайна сметка – преглед.

Друга марка, която предлага и касета, и писалка е Certain, високочувствителен продукт с по-ниска цена от съответно 2.69 и 5.19 лв.

Други марки тестове по видове

(кога се правят и цена)

тест за бременност, цена, разновидности

Четирите разновидности на тест за бременност – сравнение

Тест-лента

 • Blue Dream – открива хормона след 7 ден, при ниво над 25 mlu/ml, с-ст 1.81 лв;
 • Lady test – лентата (има и касета) се дава от първи ден на закъснението или чувствит. 25 mlu/ml, с-ст 0.81 лв;
 • Easy HCG Test  – от 7-и ден, само сутрешна урина, чувствит. от 25 mlU/ml, с-ст 2.58 лв;
 • Клиърчойс – лентата (има и касета) е с обичайната за лентите чувствителност и с-ст 0.90 лв;
 • BB-Test  – производителят посочва, че той е по-чувствителен от другите ленти с ниво от 10 mlU/ml, но в съветва да се направи най-рано в деня на закъсняване на цикъла и то със сутр. урина, с-ст 4.71 лв;
 • Clear – чувствит. от 25 mlU/ml, но с възможност да се изследват проблем през целия ден, с-ст 2.89 лв;
 • Еxpress test – производителят го препоръчва като средство за получаване на бърз резултат по кое да е време срещу с-стта от 1.80 лв.

Касета

 • Presto прелага две касети – първата за 7-и ден, последващ акта, и втори – за деня след закъснението на менструацията. Цена на Престо – 6.52 лв;
 • Blue Dream бърз – чувствит. от 25 mlU/ml и 7-и ден след оплождане, 2.30 лв;
 • Би Шуър – китайско производство, с означение 99% сигурност, 5.59 лв;
 • Express test – максималната 10 mlU/ml и показания за използване от 7-и ден след оплождане, надеждност 99.5%, с-ст 3.29 лв.

Писалка

 • HomeTest – най-висока чувствит. от 10 mlU/ml и възможност за тестване в първата седмица от зачеването, с-ст 8.38 лв;
 • Тест be.liVe, изписван още като Believe или Белив  – комплекс от ранен и тест за потвърждаване с по-висока точност по защитена технология. Производителят посочва гарантирана точност от 99.9%. Прилага се по вс. време, с-ст 4.98 лв;
 • Би Шуър – писалка на с-ст  6.69лв;
 • Express test – най-висока чувствит. от 10 mlU/ml, ранно тестване, с-ст 6.30 лв.

Дигитален (електронен)

Клиър Блу (Clearblue) е представителят на най-модерната технология в ранното тестване за зачеване. Производителят позволява използване от 4 дни пред датата на менструацията, обаче процента точност варира. В деня на очакваната ментруация тя е 99%, но 4 дена по-рано е едва – 51%. Затова при по-ранно провеждане препоръката е да се ползва сутрешна урина.

Цената на дигит. продукт е 16.12 лв.

Ето едно любителско ревю (на руски):

Още за тестването е разяснено ТУК: Доколко да вярваме на тестовете за ранно установяване на бременност?

Овулационни тестове

и бременност

Тестът за настъпване на овулация е друг тест върху урина, целящ да фиксира настъпването на момента, удобен за зачеване. Дамите, които изпитват затруднения да забременеят, го използват за по-целенасочен във времето опити.

Някои жени смесват тестовете за бременно и за овулация, като предполагат, че те биват взаимозаменяеми. Ако беше така, нямаше да се продават тестове за овулация и за бременност в един и същ пакет. Няколко производители го комбинират с цел жената да регистрира момента на овулация и впоследствие – резултатът от направения опит за зачеване.

Тестът за овулация мери съвсем различен хормон, достигащ пик точно преди да се отдели узрялата яйцеклетка.

За жените, които опитват зачеване, ще бъде полезен и този материал ТУК: 25+ техники за разпознаване на бременността.

Колко дни след овулационния момент се прави за бременност?

Жените, които мерят овулацията, по-точно могат да определят и предполагаема дата на оплождане и следователно – кога да проведаст тестване за бременност. Броят на дните зависи от чувствителността на избрания тест. Тези от 7-и ден са достоверни след 7 дни, кръвните тестове – след 11 дни, а нискочувствителните  – от 14-я ден.

Меренето е особено полезно при късна овулация, за да се съобрази срокът на теста за бременност.

Отрицателен тест за овулация и бременност

По време на бременност овулацията спира и не се отделя лутеинизиращият хормон, отчитан с ову-тестовете. Затова липсата на овулация би могло да е белег за бременност. Обаче самата овулация е много кратка като период и е рисково да се пропусне при тестването.

Тестът може да изведе фалшив резултат и при поликистозни яйчници.

Засичат ли цветна бременност?

Настъпването на бременност прекратява менструационния цикъл, но при някои жени продължава отделянето на червеникави секрети.

Те са оскъдни, прилични на цикъл, но различаващи се по количество и консистенция на отделяното.

Тези „зацапвания“ не са в състояние да влияят на теста за бременност, защото той мери хормонално ниво, а гонадотропин хормонът задължително започва да нараства след зачеване.

В материала ни ТУК: Опасна ли е цветната бременност? 

Отчитат ли тестовете извънматочна бременност?

Тук ситуацията е подобна на описаната при цветна бременност: щом е налично зачеване, започва отделяне на хормон и той се улавя от тестовете. Патологията при извънматочната бременност е неправилното място, на което се закрепя яйцеклетката. Затова прочетете ТУК: Доколко опасна е извънматочната бременност и как да я установим? 

Бременността от стари времена, още преди да са измислени аптечните тестове, се засича с техните домашни предтечи, при които са използвали подръчни и кухненски материали. Някои от тези проверки имат резон, затова ги разглеждаме ТУК:

Домашен тест за бременност: сода, белина, яйце, пръстен и др. бабини тестове с подръчни материали

Видео-демонстрация с няколко вида тестове:

От кой тип тест сте доволни? Чудесно би било да споделите и марка.
Запишете се в коментарите или споделете материала. Благодарности!

Източник:

 • test-na-beremennost.com
 • mama66.ru; colady.ru; baby.ru
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.