Тест за бременност и менопауза и другите тестове. Кога и как се прави?

Как се прави тест за бременност? Кога се прави? Сутрин или вечер? Тест за бременност и менопауза. Симптоми. Домашен тест.

Нека да започнем с тестовете за бременност във връзка с менопаузата и по-долу ще продължим и с другите тестове, а също и с по-общите въпроси. Просто повечето читатели в момента се интересуват най-вече във връзка с климакса и затова искаме най-напред да удовлетворим техните очаквания. Но и другите няма да бъдат пренебрегнати. Освен това ще дадем и линкове към ценни публикации, в които можете да намерите още повече подробности.

Тест и менопауза

Спирането на цикъла, допълнено с признаците на менопауза, навежда на мисълта, че зачеването на дете е невъзможно.

Възможна ли е бременност при менопауза?

Угасването на репродуктивната функция не е моментно изменение, а продължителен процес – понякога и 10-годишен. Количеството на съзряващите фоликули намалява постепенно. Въпреки че на първия етап менструалните кръвотечения стават нередовни, те все пак не са прекратени окончателно. Това води до сложна ситуация. В съответния месец жената не знае дали цикълът липсва по климактерични причини или защото е налична бременност.

бременност през менопауза

Късната бременност е огромен стрес

Кога се прави тест за бременност през менопауза:

 • При съмнения след интимен акт;
 • При закъснение на цикъла, комбинирано с типичните за бременност неразположения;
 • При зацапване и в други случаи, които заострят вниманието.

Особено лесно се забременява в ранния климакс, особено оформил се преди 40-а година, както и в периода на пременопаузата, когато климактеричните изменения точно започват, а репродуктивната дейност все още е достатъчно активна. Специалистите препоръчват в този период жената да се наблюдава внимателно и да се тества с цел избягване на нежелана бременност. И да не спира мерките за предпазване.

Диагностиката на бременността в периода на менопаузата се усложнява от сходството на симптоматиката. Не всякога с лекота се различават тежкият климакс от знаците на случилото се зачеване.

Особености на бременността в през менопауза

При подобна ситуация жената понася двойни неразположения – едновременно от бременността и от менопаузата.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Късната бременност се понася доста тежко. Тя е допълнително натоварване на органите и системите, чието функциониране така и така е влошено заради възрастовите изменения. Нерядко организмът работи на предела на възможностите си, за да съхрани плода. Хормоналният стрес за тялото, чиито репродуктивни процеси са се отправили към покой, е огромен и граничи със стрес за ендокринната и половата система.

Тест за бременност през менопауза

Експресните уринарни тестове не са надеждни в специфичните условия на настъпващата менопауза. Те реагират на нестабилността в хормоналния фон. Вероятността от фалшиви резултати е голяма. Затова домашните тестове се възприемат като ненадеждни. Жената нека се отнесе към специалист.

Положителен тест – накъде?

Тествали сте се и в диагностичния участък са се очертали две черти. Повтаряте изследването и отново тестът показва настъпило зачеване. Какво следва?

Без съмнение – посещение при гинеколог, за да се направи най-точната проверка на състоянието – изследване с ултразвук.

Заедно с потвърждаване на бременността, се установява и локацията на плодното яйце. То може да е в матката и тогава говорим за нормална бременност. Друг вариант (за щастие по изключение) е яйцето да се спре извън матката – състоянието, което се означава като извънматочна бременност. Нерядка локация за ненормално задържане на оплодена яйцеклетка е маточната тръба.

Ултразвук – кога?

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Плодното яйце се вижда на 10-14 дни от следващия цикъл. Нерядко то е невидимо и за по-дълго време. Не заради разлики в развитието, а заради погрешно изчисляване на деня при нередовен цикъл – по-късно случила се овулация.

След установяване на маточна бременност пациентката минава под наблюдаване от специалист. Назначават й се ред анализи и изследвания. Сред тях – и за развитието на плода. Първият от тях се изпълнява в 10-12 седмица. Той включва УЗИ и кръвно изследване за определени белтъчини. Вторият такъв се назначава в периода 16-18 седмица.

Между 20 и 23 седмица ще бъде направено второ, по-подробно ултразвуково изследване. Лекарят ще оцени плода и ще изключи по-голяма част от проследяваните нарушения.

Следващото УЗИ се назначава през 32-34 седмица – за преценка на развитието на плода и състоянието на плацентата.

Когато износването протича нормално, бременната прави няколко лабораторни изследвания и ходи няколко пъти на ултразвук. В случай че изследванията покажат някакви обезпокоителни изменения, повторете ги в друга лаборатория (да се изключи лабораторна грешка), както и ултразвуковото изследване. Нека е при друг специалист – за второ мнение.

Внимание! Има разлика между истинския срок на бременността и отчитането на гинеколозите. Разликата е половин месец. Бременността започва в момента на оплождане на яйцеклетката, но гинеколозите броят от I-я ден на последната нормална менструация – тоест 14 дни по-отрано.

Дори и да знаете точния момент на зачеването, забравете го. За да не се бъркате, смятайте като лекарите. Всички указания, описания, статии и материали, включително в интернет, са съобразени с акушерския срок на бременността. Така имаме обективен критерий и се стандартизират изчисленията.

Специфични случаи, които се тестват

 • Когато противозачатъчните не действат – почти всеки трети случай на непланирано зачеване е по време на прием на противозачатъчни средства. Нито едно средство не дава 100 %-ова сигурност. Обаче нерядко причината е не в хапчетата, а в човешкия фактор – грешки в избора на контрацептив, пропуски в приемането и т.н.;
 • Инсеминация – изкуственото оплождане или инвитро е ситуация, в която резултатът се проследява с тест за бременност. Тук не се разчита на белези и признаци на зачеване, а се следи отблизо състоянието на жената. Готовите аптечни тестове служат за междинно информиране. Най-авторитетните специалисти в тази област са в Болница Токуда и в тяхната много търсена клиника. Вижте подробности ТУК: Ин витро Център за асистирана репродукция!
 • Тест за бременност след Ескапел – екстрената контрацепция за прекратяване на нежелана бременност също се нуждае от проследяване на резултата. Спасителното хапче се приема до 72-я час от незащитения полов акт, като по-нататък не е ефективно. Ескапел е силно хормонално лекарство с 84% ефективност по отношение на маточна бременност. Резултатът от използването му може да се проследи с уринарен тестер за бременност от аптеката.

Тестове в аптеките и цена

видове тестове за бременност,

Съвременната жена е облагодетелствана от възможността да научи за бебето до броени дни

Изследването на урина у дома е първото тестване, което си провежда всяка жена при съмнение или наличие на съответните обстоятелства.

Някои дами не изчакват закъснението на менструацията, нито появата на белези за зачеване. Те си следят състоянието чрез тестовете, които в съвремието ни са достъпни и стават все по-евтини. Най-обикновените тест-ленти могат да бъдат закупени и за стотинки, а най-скъпият тест – дигиталният, струва постижимите 16 лева.

Редовен контрол чрез аптечен тест за бременност осъществяват жените, които работят за забременяване – естествено, изкуствено или инвитро. За други необходимостта от проверка идва при закъсняване на цикъла. За първата група са необходими високочувствителни (и по-скъпи) тестове, докато втората група се справя отлично и с най-обикновените разновидности.

Най-грубо казано, чувствителността на тестовете може да различите по едно число, отбелязано на опаковката – количеството на хормона.

В началото ЧХГ се синтезира по-малко, като количеството му с всеки ден нараства. По-чувствителните тестове го засичат от равнището 10 Mme/ml, а масата продукти са направени да работят в диапазон 20-25 Mme/ml.

На кои дни от цикъла съответстват посочените стойности и каква е конкретната цена на всички разновидности тестове на пазара, сме описали ТУК:

Тест за бременност. Цена. Видове домашен, марки

Нужда от кръвен тест за бременност

При определени обстоятелства се налага провеждането на абсолютно точния и достоверен кръвен тест. Хормонът на бременността се отделя както в урината, така и в кръвта. Разликата е, че кръвен анализ се провежда в лабораторни условия.

Той струва 13-20 лв и отнема часове. Резултатите показват точното количество хорионгонадотропен хормон, от което става ясно настъпило ли е зачеване или не.

За качествата на кръвния тест, провеждането му и други подробности вижте ТУК:

Как да разчета кръвен тест за бременност. Стойности на ЧХГ след инвитро

Домашен (бабин) тест?

Все още са „живи“ и бабешките тестове за бременност, останали от предните поколения, които не са разполагали с достъпни, достоверни или евтини готови продукти. По разни причини и днес се изпробват сода, сол, захар, прах за пране или завъртат златен пръстен на конец.

Някои от домашните тествания с подръчни средства и храни действително са надеждни и точни – на първо място тестът с жаба, която започва да снася яйца, когато бъде облята с урина на бременна.

Други тестове са изцяло в сферата на митовете и не носят никаква полза. Тестовете с подръчни средства описваме ТУК:

Домашен тест за бременност: сода, белина, яйце, пръстен и др. бабини тестове с подръчни материали

Аптечни тестове за идентифициране на бременността и как се работи с тях е демонстрирано в следното видео:

 

Благодарение на тестовете за ранно определяне на бременност, днешните жени не са заставени дълго да чакат. Ориентиращи проверки се провеждат от 6-ия ден след интимния акт, а към 11-12-и ден се получават резултати с почти максимална достоверност.

Днес дамите дори не трябва да чакат датата на менструацията, макар че големият дял тестове за широка употреба работят с точност от първия ден на непоявилото се кръвотечение.

Още в текста: ♠ Кога се прави тест за бременност ♠ Сутрин или вечер  ♠ Кога е точен ♠ Признаци на бременност, симптоми ♠ Закъснение на цикъла ♠ Тест пред очаквана менструация ♠ Болки в гърдите ♠ Гадене ♠ Базална температура ♠ Инсеминация ♠ Имплантационно кървене ♠ Тест за бременност след Ескапел ♠ Тест и менопауза ♠ Какво да правим при положителен тест ♠ Тестове в аптеките и цена ♠ Кога е необходим кръвен тест за бременност ♠ Бабини подръчни тестове

Сигурността на експресната диагностика клони към 99% и дори към 99.5%, стига да бъде проведена правилно. Тук ще разкажем за тази страна на въпроса.

Кога се прави тест за бременност?

Дамският менструален цикъл се отличава с регулярност и постоянно количество дни между две кръвотечения. Нормалният цикъл продължава 28 дни с минимално отклоняване от +/- 1 ден.

При подобна цикличност, отчитането на овулацията е лесно. Тя разполовява периода м/у две менструации. При цикъл от 28 дни, готовата за оплождане яйцеклетка излиза на 14-я ден.

видове тестове за бременност,

Принцип на работа на тестовете, как да ги ползваме правилно

Зачеването е осъществимо в течение на три дни – толкова е дълъг жизненият цикъл на узрялата яйцеклетка. След сливането й със сперматозоид, тя се придвижва 4 дни към локацията, на която ще се закрепи (имплантира), след което започва да се изработва човешкият хорионгонадотропин хормон. Този хормон запуска механизмите за подготовка на тялото да износи плода и да го роди.

Бременността се разбира по наличието и нивото на споменатия хормон. Щом той се е отделил и присъства в телесните течности (кръв, урина), значи е имало оплождане на яйцеклетка. Не е възможна грешка в този механизъм – ако се открие ЧХГ в жената, нейното забременяване е на 100% сигурно. Няма друга причина за неговото отделяне.

Това, което прави тестовете по-малко точни, е рискът да са проведени неправилно. Затова кръвните изследвания в лаборатория дават 100% сигурност, а домашните уринарни – 98-99% при оптимални условия и 85-89% – като се отчете рискът нещо да се обърка.

От кой ден се търси ЧХГ?

При това изчисляване се възприема, че оплождането е станало на втория ден (в центъра на тридневната овулация) + 4 дни за транспорт към матката, значи очакваното отделяне на ЧХГ започва на 6-и ден от половия акт. Ето възможно най-ранния срок, в който да се извърши някаква проверка и то не с всички средства. Въпросът е, че хормонът почва да се отделя, но в началото концентрираността му е минимална и тя може да не бъде отчетена.

Затова тестовете с максимална чувствителност се прилагат от 10-я ден след овулиране или от 24-я ден на менструационния цикъл (3-4 дни пред очаквана следваща менструация).

По-висока достоверност се очаква при тестването на 12-я ден от излизането на яйцеклетката от фоликула, а обикновените тестове (на по-ниска стойност) – от 15-16-я ден (24-48 ч. закъсняване на очаквания следващ цикъл).

Тестване при нестандартен и нередовен цикъл

Изчисляването на деня на зачеване и на първия ден, удобен за тестване, изглежда несложна задача. И тя действително е такава при жените с редовен цикъл. Но при много други има вариации – наличие на по-дълъг или по-къс цикъл по принцип или по изключение, както и влияние на десетки индивидуални фактори. Цикълът се изменя при настинка, при стрес, при смяна на местопребиваването, заради хормонални вълнения, при менопауза, при някои болести и т.н.

видове тестове за бременност,

Ултразвукът остава тестът №1

Ето защо ранните тествания са възможни, но не съвсем сигурни и на немалко жени се налага да правят по няколко поредни проверки.

По този начин отговорихме на най-задаваните от жените въпроси:

колко време след акта се забременява, и
кога тестът за бременност е най-точен.
Сутрин или вечер е най-добре?

Кога се прави тест за бременност? И по кое време – един от съществените въпроси.

Първата сутрешна урина обема хормона ЧХГ в най-концентриран вид и е за предпочитане при изследването. Повечето съвременни тестове не поставят задължително изискване за сутрешно провеждане, но то увеличава достоверността. Иначе високочувствителните тестове се рекламират като удобни за прилагане по всякакво време на денонощие.

Благоприятно за теста е и да не се пие голямо количество течности преди провеждането му. Всичко е с цел вземане на проба с максимална концентриран хормон в нея. С напредване на бременността количеството на хормона дотолкова нараства, че престава да бъде фактор за провеждането и на най-слабочувствителния тест.

Признаци и симптоми

I-та седмица след зачеване се отброява отпреди да е настъпила самата бременност. Отправна точна за пресмятане е I-ят ден на последния месечен цикъл. Така докато жената очаква следващата си менструация, у нея се извършват първите промени след заченатия живот.

Обичайно в най-ранен период няма симптоми на бременност, затова и толкова актуална е темата с тестовете. Но признаци и косвени белези има. Те започват от 2-а или 3-а седмица от оплождане. И има резон обобщението, че повечето начални признаци са неприятни.

Някои от тях накратко:

 • Слабо кръвотечение;
 • Повишаване на базалната температура;
 • Слабост и липса на енергия
 • Увеличаване на чувствителността на гърдите;
 • Чувство за тежест или изпълване ниско в корема;
 • Пробождащи усещания вътре в матката;
 • Разсеяност, сънливост, умора;
 • Редуващи се усещания за горещо и студено;
 • Отвращаване от миризми, изменение на вкуса, гадене;
 • Повишено слюноотделяне;
 • Болезненост в кръста и/ или глава;
 • Подуване на корема, нерядко – чревно разстройство;
 • Често уриниране;
 • Секреция от влагалището
 • И естествено – закъсняване на цикъла.

Всички причинители на закъснял цикъл сме дали ТУК: Самодиагностика при закъснение на цикъла. Съзряване, цветна бременност, менопауза и други специфични ситуации. 

Защо се случват подобни изменения?

Имплантационно кървене

Слабото изтичане на кръв и секрети прилича на начало на менструация, макар и не точно навреме. То би озадачило неинформираните пациентки. Секрецията е оскъдна и с жълтеникаво-кафеникав цвят. Наричат я и „зацапване“.

Имплантационното кървене е най-ранен признак на бременността. То е явление, характерно за 6-12 ден от зачеването и съвпада с процеса на закрепване на плода към маточната стена.

Самото то не е категоричен знак за бременност, защото подобна секреция съпровожда и някои патологични състояния. Също така специалистите съветват при появата му жената да бъде внимателна и да съобщи на гинеколога, защото има риска да е белег за подготвящ се аборт.

Базална температура

измерване на базална температура

Така изглежда кривата на температурата

Измерването й няколко дни поред е информативна относно евентуална бременност. При настъпило зачеване тя се качва над 37°. Премерването е сутрин след събуждане, без да се става от леглото (в правото черво)

При настъпване на бременност се завишава нивото на хормона прогестерон, който повлиява температурата.

Повишена базална температура също се води ранен признак, защото след като плацентата се формира, температурата се възстановява в обичайни граници.

Умора, слабост

 липса на енергия

По тази линия забременяването спокойно ще се сбърка с настинка или вирусно заболяване. В първите дни с вдигането на температурата се появява и слабостта. Жената се самоусеща цялостно обезсилена и уморена.

Към описаната симптоматика понякога се добавят хрема, болка или дразнение в гърлото и известен спад в общия имунитет.

Чувствителни гърди

Първите промени в усещането на гърдите са признак, насочващ към 1-а, 2-а седмица от бременността. Гръдта става чувствителна, боли при докосване, „набухва“.

Признакът не може да послужи за откриване на бременността, защото не се появява при всички жени. Една част от дамите точно обратно – не чувстват никакви изменения и дори се удивяват, че гърдите им не се подуват, както обикновено преди цикъл.

Начало на бременност указва потъмняване около зърната и открояването на папили. Възможно е дори да секретират при притискане. Организмът подготвя и млечните си жлези.

Още ранни признаци накратко:

 • Тежест ниско в корема – следствие от увеличения приток на кръв в малкия таз и заради промените в матката. Някои дами споделят, че си чувстват матката при старта на бременността. През II-та част от износването увеличеният кръвоток причинява друго – хемороиди;
 • Разсеяност, отпадналост – виновник е активният синтез на прогестерон + пълното пренастройване на организма на нов режим на работа. Хормонът влияе на психиката и провокира симптоми на апатия и липса на енергия. Състоянието е характерно само за началото и после преминава;
 • Сънливост – към 10-а седмица плацентата почва да изработва свои хормони и се вдигат естрогените. Те оказват възбуждащо действие върху психиката на жената, а сънливостта се забравя;
 • Горещи и студени вълни – редуването им е най-ранен признак на бременност, още отпреди спирането на цикъла. Поражда се от повишената температура и спад в кръвно налягане;
 • Промяна на вкус и възприятия, гадене – те са характери след зачеване и дори знакови за началото на бременността. Съпровождат се с обилно слюноотделяне;
 • Ранна токсикоза – започва от 2-а седмица и може да продължи докрая. Понякога се усилва, друг път намалява. Обяснява се с изменения на ЦНС;
 • Болки в кръста и/ или главата, напомнящи прострелване. Главоболието се поражда от хормоналните изменения. Подобни болки са косвен признак на бременността и отминават с влизането във втория триместър;
 • Често уриниране – провокира се повишеното ниво на половите хормони и от прилива на кръв в малкия таз, който временно изменя функционирането на бъбреците. От втория триместър нататък същото се получава по друг механизъм – поради чисто физическото обременяване на пикочния мехур от тежкия плод;
 • Секреция от влагалището – също следствие от изпълването на малкия таз с кръв. Освен това секретите имат защитна функция срещу проникването на бактерии;
 • Спиране на менструацията – при това положение е потребен тест и/или консултация. Цикълът може да бъде прекъснат и от ред женски болести.

  видове тестове за бременност,

  Болезнеността не е задължителна, дори е рядкост

Още признаци на бременността и класифицирането им по седмици даваме ТУК: Ранни, очевидни и особени симптоми на зачеване по седмици. 

Тест за бременност преди закъснение

В някои случаи жената няма нужда да чака проявата на първи белези, за да заподозре зачеване. По силата на обстоятелствата тя има съмнения и търси начин най-рано да ги потвърди.

Човешкият хорионгонадотропин хормон почва да се синтезира от 6-и ден след оплождане. Шестият е най-първия ден, в който има резон да се проведе тестване на урина. Но не всеки продукт от аптеката би свършил работа.

Днес има високочувствителни тестове, но единици биха се справили да засекат оплождане толкова рано. В първите дни количеството синтезиран хормон е съвсем минимално. Само за броени дни той нараства лавинообразно, но тогава вече това изследване не е единствен метод да се узнае бременността. Междувременно цикълът е закъснял и са се получили ред дискомфортни признаци.

Максимално чувствителен тест с прилагане във възможно най-ранни срокове е този с обозначение 10 Mme/ml. Ето концентрацията на хормона, необходима, за да бъде регистрирано наличието му. Тестове, работещи с 10 Mme/ml са рядкост, повечето уринарни тестери действат в границите на 20-25 Mme/ml.

Колкото е по-ниска цифрата, толкова по-ранен е тестът (тоест се използва в по-ранен срок). Денят, броен от зачеването, също е указан на опаковката. Принципно тестовете с чувствителн. от 10 Mme/ml са за преди закъсняване на цикъла, а останалите – от първия ден на закъсняването.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Тест за бременност и менопауза и другите тестове. Кога и как се прави?

 1. Моля, има ли евтини тестове, какво да търся… ако може даса под 1 лев, имали?

 2. Ако сте над 45 години, това може да се окаже една от причините да пропускате цикъл през дадени месеци. Значи влизате постепенно в менопаузата. Но това не отменя необходимостта от тест за бременност, защото до последно не е ясно дали сте в менопауза или сте бременна. Менопаузата не настъпва рязко от един момент нататък, а е постепенен процес, като изгрева или като залеза на слънцето. Не цепи секундата. Така че вие може да си мислите, че сте в климактериума, а изведнъж да се окаже, че сте бременна.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.