ГелоМиртол: За лечение на кашлица, синузит и др. За деца. Дозиране, терапевтични схеми

♠ Какво е ГелоМиртол ♠ Състав ♠ Действие на миртово масло ♠ Прием по диагнози ♠ При синузит ♠ За кашлица ♠ При хрема и настинка ♠ При бронхит ♠ При трахеит и ларингит ♠ При пневмония ♠ Геломиртол за деца ♠ Дозировка ♠ Странични ефекти, противопоказания ♠ При бременност ♠ С алкохол

Още в текста: ♠ Разликата на ГелоМиртол Форте ♠ Специфично дозиране ♠ Аналози на ГелоМиртол ♠  Еуфорбиум, Салвигол, Примуле. Гринтус, Синулан и др. ♠ Домашни капки за нос ♠ Салвигол за смучене с миртол ♠ Синупрет или ГелоМиртол? ♠ Тавипек или ГелоМиртол? ♠ Мнения за Геломиртол

Лечението на дихателните възпаления и кашлицата е симптоматично и етиологично. В първия случай се използват препарати, влияещи на изразените признаци на болестта. Етиологичната терапия е целенасочена към отстраняване на първопричината за патологичния процес.

ГелоМиртол и подсиленият му вариант ГелоМиртол Форте са лекарства от растителен произход за лечение на някои възпаления на горната зона от дихателните пътища – кашлица и хрема, синузит, възпалявания в гърлото – ларингит, на трахеята – трахеит до бронхите – бронхит.

Първият препарат е базов, а вторият (Форте) е с удължено действие, което се обуславя от неговата по-голяма доза в една капсула.

ГелоМиртол и неговата форма с пролонгирано действие са ефективни природни лекарства за облекчаване на симптоматиката. Те се ползват само в комплексна терапия за борба с

остри и хронични възпаления

Геломиртол, капсули, кашлица

Кашлица, синузит, бронхит, пневмония, ларингит, трахеит, фарингит, хрема, ринит

В противен случай е рисково пациентът да не получи желаното подобрение. За достигане на желан и максимално добър резултат винаги е нужна консултацията със специалист.

Какво е ГелоМиртол

ГелоМиртол и неговия пролонгиран вариант са природни препарати, които влияят върху лигавичната обвивка на горни дихат. пътища.

Състав, съдържание

Главното действащо вещество на лекарството е Миртол – особен растителен комплекс.

Демир бозан билки против акне

Една капсула ГелоМиртол включва 120 мг от този комплекс;

 Една капсулка ГелоМиртол Форте включва 300 мг от него.

Миртол се състои от следните компоненти:

√ Цинеол, получен от евкалипт. масло – основният компонент на миртола. В една капсула ГелоМиртол са вложени 30 мг цинеол, а във Форте – 75 мг;

√ Лимонен, добит от масла от сладък портокал и лимон. В една капсула ГелоМиртол са вложени 30 мг цинеол, а във Форте – 75 мг;

√ Алфа пинен, извлечен от масло от мирта – съединението е в дозировка от 8 мг в една капсула ГелоМиртол и доза от 20 мг при Форте.

капсули за лечение на кашлица геломиртол

Ето как изглеждат капсулките

Съставът и на двата медикамента включват следните спомагателни компоненти: триглицериди, глицерин, желатин, сорбит и др.

Действие на миртол

(миртово масло)

Препаратът се отнася към растителните отхрачващи медикаменти.

Действие:

 • Способства за втечняване на много гъст бронхиален секрет;
 • Активизира ресничките на епитела;
 • Подобрява изработването на течния компонент на слузестите секрети;
 • Оказва антимикробно влияние;
 • Помага за неутрализиране на свободните радикали;
 • Снижава възпаляване в бронх. лигавица.

Резултат от използването на препарата е отстраняване на застоя на бронхиален секрет, противовъзпалително действие и предотвратява разпространението на инфекции в дълбочина на белия дроб.

Да подчертаем, че ГелоМиртол не се задържа в стомаха. Той започва да действа само след попадане в тънките черва, защото капсулите са проектирани да се разтварят в тях.

Тяхното съдържание се всмуква в червата и постъпва в кръвта, където достига максимална концентрация 1-3 часа от приема, и оттам се пренася в белодробната тъкан. По-нататък активните съединения на ГелоМиртол проникват в малките бронхи и синусите, където оказват своето терапевтично действие.

Прием и показания

ГелоМиртол се използва в комплексна терапия на синузити, бронхити и други инфектирания на горни дихат. пътища.

Оказва следните действия:

 • Муколитично – стимулира функциите на бронхиалните жлези да образуват течен секрет, с който болният по-леко откашля;
 • Противовъзпалително – редуцира отока на лигавицата на бронхите и носа като облекчава дишането;
 • Антибактериално – миртол инхибира жизнената дейност на микроорганизмите, като предотвратява прогресирането на патологичния процес, протичащ с повишена телесна температура;
 • Антиоксидантно – препаратът неутрализира действието на свободните радикали, ускорявайки регенерацията на поразените участъци от лигавицата.

Важно! И двата медикамента способстват подобряването на състоянието на болния, страдащ от суха и влашна кашлица. Но те са компонент от цялостна терапия. Използването на ГелоМиртол и неговия Форте вариант в качеството на единствено лекарство срещу кашлица, не гарантира достигането на желания резултат.

Листовка, инструкция

опаковка на геломиртол

Гръб на опаковката, производител

Основни заболявания, при които е показано включването на ГелоМиртол в лечебната схема, и съответните дозировки спрямо възрастта на пациента:

При синузит

Синузитът винаги е неприятен. Той се развива неочаквано, а понякога е следствие от превърнала се в хронична хрема. Ще разгледаме използването на ГелоМиртол при започващ синузит.

Когато започва синузит, пациентът обезателно се лекува. Той е коварен: има капацитета да провокира усложнения, ако не се стартира адекватна терапия. Специалистите сочат, че е опасно да се разчита изключително на народни методики. Те разглеждат фармацевтичните продукти като задължителни при развиващ се възпалителен процес в околоносните кухини. ГелоМиртол е един от примерите за адекватно лекарство срещу синузит.

Как се приема ГелоМиртол при различни форми на синузит?

ГелоМиртол и неговия усъвършенстван вариант Форте изпреварва приема на храна, като се изпива с хладка вода, чай или сок.

Ако пациентът вече забелязва симптомите на остър възпалит. процес в зоната на носа, околоносните кухини и носоглътката, разумната доза е 4 или 5-кратен прием по 2 капсули. Последната доза се взема непосредствено преди съд, за да може болният да заспи.

Ако имаме хроничен синузит, ринит (хрема), хронтит или ангина, стандартната дозировка е 3 Х 2 капсулки. Така се постъпва и в случаите, когато на болния е необходимо продължително лечение.

Ако имаме комбиниране на синузит с бронхит (поражение на гърлото, трахеята и бронхите), препоръката е за прием на една доза ГелоМиртол точно преди сън, за да може по-добре да се изведат секретите.

ГелоМиртол Форте е по аналогична схема. Ако възпаляването е остро, предписанието е 3-4 Х 1 капсулка. Последната доза е непосредствено преди лягането. Тогава пациентът по-леко ще заспи и ще съумее да си отпочине през нощта. Последното е много важно в борбата със силна простуда.

Когато възпалението приема хронична форма, е необходим приемът по следния разчет 2 Х 1 капсулка ГелоМиртол Форте. Подобна дозировка е добра за продължително лечение на УНГ-патологии.

Ако пациентът развива хронично възпаляване на бронхите, е нужна една капсула преди лягане за сън. При хронични форми на бронхит, синузит, ангина и други болести в стадий на обостряне е нужно да се приема ГелоМиртол в течение на целия период на клинично проявление на болестта и в разстояние на три денонощия, след като симптоматиката напълно отшуми.

Така описаният вариант е оптимален. Обаче все пак преди началото на терапията е разумно да се направи консултиране, защото болният може и да недооцени състоянието си.

ТУК разглеждаме изчерпателно лечението на синузит: Как да го разпознаем, подробна симптоматика, нужен ли е антибиотик, лекарствени средства и др. подробности за синузит.

При кашлица

Геломиртол при кашлица

Кашлицата е първо показание за ГелоМиртол

Инструкцията за терапия с ГелоМиртол предписва употребата на капсулите за отстраняване на кашлица, предизвикана от нарушено функциониране на бронхиалните жлези. Използването на това средство е оправдано при възпаляване на носната лигавица по време на сезонните ОРЗ.

Показания: кашлица при бронхит в остра и хронична форма на протичане, при синузит, простуди и сезонни респираторни патологии в остра форма.

ГелоМитрол Форте се препоръчва в същите описани ситуации.

Как да приемаме ГелоМиртол и Форте-варианта при кашлица (начин и дозиране)

Разликата между двата препарата е в дозата на действащото в-во – тя играе ключова роля. Принципът на употреба е еднакъв. Капсулите предхождат нахранването с ок. половин час и се поемат с голямо к-во течности (поне 100 мл).

Терапевтичният курс продължава 7 до 21 дни. Продължаването е по решение на специалист.

Терапия на кашлица при деца

Инструкцията на ГелоМиртол дели пациентите по възраст по следния начин:

6 до 10 г.

 • 3-4 Х 1 бр. при остра форма на болестта;
 • 2 Х 1 бр. при хронична форма.

10 до 18 г.

 • 4-5 Х 1 бр. при остро възпаление;
 • 3 Х 1 бр. при хронично.

ГелоМиртол Форте се дава само от 10 г. нагоре в дози:

 • 2 Х 1 бр. при остра форма;
 • 1 Х 1 бр. при хронична.

Възрастните пациенти трябва да пият:

 • 4-5 Х 2 бр. при остра форма;
 • 3 Х 2 бр. при хронична.

ГелоМиртол Форте за големи:

 • 3 Х 1 бр. при остър процес;
 • 2 Х 1 бр. при продължително възпаление.

При бременност и в периода на кърменето

Това лекарство срещу кашлица е противопоказано за бременните в ранните срокове на износване на плода и в периода на кърмене (и двете форми). Причината е отсъствието на достоверна информация за характера на влияние на биоактивните в-ва на медикамента върху организма на плода и детето.

Важно! При експерименти с животни не е потвърдено наличието на тератогенно действие на лекарството (провокиране на вродени аномалии).  Обаче използването на препарата в първия триместър се забранява, за да се предотврати евентуално негативно отражение върху бебето.

По-нататък – след първия триместър, назначаването на ГелоМиртол и на неговата пролонгирана форма е възможно, но единствено след оценка на потенциалната полза за пациентката и възможния риск за детето.

Има други средства за терапия на кашлица, които не са рискови за бременната. Описваме някои от тях ТУК: Сиропи, таблетирани форми и антибиотици при влажна кашлица.

При хрема и настинка

ГероМиртол при настинка

Лекарството облекчава дишането

ГелоМиртол успешно се използва в терапии на заболяв. на дихат. пътища, които имат възпалителен произход. Той ефикасно се справя не само с бронхит. В съчетание с други медикаменти ГелоМиртол позволява бързо отминаване на хремата. Назначава се на възрастни и деца, поради което и доста се търси.

Как работи миртолът?

Активната съставка на медикаментите активира очистването на носа от слуз и секрети. Това се случва чрез усилване на извеждането и премахване на запушването на носа. Тя се използва и при бронхит, в качеството на спомагателно лечение.

Дозирането се прави индивидуално, в зависимост от характера на болестта, придружена с хрема, и според възрастта на болния.

Капсулите от 120 мг се приемат по следния начин:

При хронично възпаление:

 • Под 10 г. – 5 Х 1 бр., при бронхит – допълнително още една капсула през нощта;
 • Над 10 г. – детската дозировка се умножава по 2 (удвоява се).

При остро възпаление:

 • Под 10 г. – 4 Х 1 бр.;
 • Над 10 г. – детската дозировка се удвоява.

Капсулите от 300 мг се назначават по следния начин:

При хронично възпаление:

 • Под 10 г. – 2 Х 1/2 капсула, при бронхит – допълнително още 1/2 капсула през нощта;
 • Над 10 г. – детската дозировка се удвоява.

При остро възпаление:

 • Над 10 г. – 3 Х 1 бр.
 • Над 10 г. – детската дозировка се удвоява.

При бронхит

Бронхитът е възпалително заболяване, което поразява лигавицата на бронхиалното дърво. Процесът се разгръща остро или хронично.

Симптоматиката се явява от няколко до 30-ина дни. Проявява се с белези, характерни за всички ОРЗ, преминаващи с поражение на бронхите. Симптом на хроничния е непрекъсващата кашлица. Причина за развитието на този вид бронхит е продължителното пушене и поражението на дихателните пътища.

Защитата на дихателната с-ма в хладните периоди от годината е важна задача за хората, страдащи от хронично възпаление на лигавицата на бронхите. ГелоМиртол помага на тези болни да намалят броя на рецидивите, като се бори с възбудителя на заболяването и постоянно разрежда образуващия се секрет.

Лекарството подхожда за лечение на остър бронхит, трахеит и други болести на дихателните органи, предизвиквани от стрептококи, хемофилна пръчица, пневмококи, стафилококи.

Таблетките ГелоМиртол Форте бързо втечняват изработвания гъст секрет и оказват противовъзпалителен ефект. Притежават широк фармакодинамичен профил, който съчетава 7 ефекта – секретолитичен, муколитичен, секретомоторен, антиоксидантен, противовъзпалителен, антибактериален и бронхолитичен.

Миртол има секретомоторен и секретолитичен ефект, който води до втечняване на секретите, активиранец на мукоцилиарния епител и като резултат – към интензивно секретиране. При използването му във вис. дози той оказва и антибактериално, имуномодулиращо, спазмолитично и вазодилатационно действие.

Дозиране на Форте при бронхит:

 • Остро възпалително заболяване – 3-4 Х 1 бр., последната преди сън;
 • Хроничен възпалителен процес и при продължителна терапия – 2 Х 1 бр.

За облекчаване на сутрешното евакуиране на секрета при хрон. бронхит се предписва приемането на допълнителна 1 капсула преди вечерния сън.

На лица под 10 г. лекарството се предписва, когато те могат самостоятелно да преглъщат капсули. Обикновено се дава над 10 г. с доза 2 Х 1 бр.

Препаратът се приема в периода на проявяване на симптоматиката и 2-4 дни след изчезването й.

Особеностите в лечението на бронхита при деца разглеждаме ТУК: Адекватно лечение и лекарства при бронхит.

При трахеит и ларингит

геломиртол при пневмония, бронхит

Нелекуваните дихат. патологии се задълбочават към пневмонии

Инфектиозното възпаляване на трахеята се предизвиква от същите възбудители, които провокират ринит, фарингит и ларингит – стафилококи, стрептококи и др. В случай на недостатъчно лечение (или отсъствие на лечение) на тези болести има риск възпаляването да се отрази и върху трахеята. Различават се остър и хроничен трахеит. Хроничният е усложнение на острия.

Неинфекциозен трахеит се провокира от преохлаждане на горни дихат. пътища или въздействие на прах, химия, пара върху тях.

Не винаги наличието на инфекция в организма става причина за прогресиране на трахеит. Върху неговото развитие могат да повлияят следните фактори:

 • Постоянно вдишане на студен въздух или на прекалено горещ;
 • Често мръзнене;
 • Пушене;
 • Често вдишане на токсични с-ва;
 • Хронични патологии на органите на дишането;
 • Възпалителни болести в носоглътката и носните пътища;
 • Изменения в дейността на сърцето.

При лечението на трахеит се използват антибиотици от разни групи и сулфаниламидни препарати. Също се назначават лекарства за откашляне и отхрачване. Курсът принципно е до 2 седмици.

Прогнозата за острия и хроничен трахеит е благоприятна. Рядко се стига до усложнявания като пневмония и бронхопневмония.

Профилактика на трахеита е своевременно лечение на възпаления на глътката и ларинкса.

Ларингитът се предизвиква в основата си от вируси. Затова при терапия на възрастни в първите три дни не е прието да се назначават антибиотици. Антебактериалните препарати ще бъдат просто безполезни в борбата с вирусните заболявания. Затова на възрастните се дава друго консервативно лечение, които включва:

 • Постелен режим, обилно течности, щадяща диета;
 • Лекарства за понижаване на темп. като Парацетамол, Ибупрофен и др. (при повече от 37.5 – 38°);
 • Инхалации с билки и лекарства в домашни условия. Извършват се с небулайзер. Дишането над пара не се препоръчва, възможно е да влоши състоянието на лигавицата;
 • Спрей за болките в гърбото (без антибиотик);
 • Препарати срещу кашлицата, потискащи кашлевия рефлекс, и растителни препарати на основата на етер. масла като ГелоМиртол.

По-детайлно ларингита разглеждаме ТУК: Първа помощ и конкретни лекарства в терапията на ларингит.

При пневмония

Самолечението на патологии в дихат. органи води до усложнения, сред които стои и пневмонията. Използването на ГелоМиртол при кашлица и тук е адекватно. Изписва се стандартно.

Терапията на кашлица според вида й по-обстойно разглеждаме ТУК: Магарешка, ларингитна, лаеща, алергична, с храчки и без тях – терапия на всички разновидности кашлица. www.zdrave.org/22987/кашлица/

Геломиртол за деца

действие на миртол, ГелоМиртол

Действията на препарата: разрежда секрета, стимулира ресничките, неутрализира св. радикали и бактериите

Избирайки отхрачващ препарат за мъниците си, повечето родители клонят към растителни средства. Такъв е и ГелоМиртол. Как се използва в детска възраст?

Дозировка и показания

ГелоМиртол най-мн. се изписва при синузит и бронхит (и двете форми), при засягане на ларинкс и трахея, при фарингит.

От каква възраст е разрешено да се приема?

Капсулите ГелоМиртол се назначават на деца от 6 г. нататък. При по-малките (примерно ок. 4 г.) се избират други растителни лекарства със сходно действие.

Капсулите Форте заради по-високото си съдържание на активното в-во не се назначават до 10 г. възраст.

Противопоказания при децата са хиперчувствителност към някой от компонентите, бронхиална астма, камъни в жлъчка и бъбреци.

Странични ефекти са подуване на корема и болезненост в зоната, диария, гадене, задух, учестен пулс, сухота в устата. У някои деца възниква алергична реакция.

Дозиране на ГелоМиртол за деца

Мъниците понякога по-леко приемат лекарства с топла напитка, но в случая не е препоръчително. Високата температура влошава лечебното въздействие, защото ще разтвори капсулата в стомаха. Лекарството се пие с прохладна течност.

Дозирането на ГелоМиртол за деца стандартно е 1 капсула. Според възрастта и форма на развитие на патологичния процес варира броят на приемите на ден.

При остър процес

 • 6 – 10 г – 3 – 4 приема
 • 10 – 18 г – 4 – 5 приема

При хроничен процес в цялата възраст. група – 2 – 3 приема.

Ако са навършени 10 г., по-удобен е Гело Миртол Форте. Разовата доза пак е 1 капсула, като при остро заболяване е 2 Х, при хронично – веднъж.

Продължителността на курса зависи от изразеността на симптоматиката. Нерязко при остър бронхит или синузит лекарството се изписва за 7 – 10 дни, а при хронични патологии приемът може да се удължи и до 6 месеца и повече (по решение на лекар).

Превишаване на дозировката и негативни реакции

Растителният произход на описваните средства срещу кашлица обуславя безопасността им за пациента. Случаи на предозиране не са регистрирани в практиката.

опаковка, цена, Геломиртол

Една опаковка стандартно стига за по-леки патологии

Теоретично признаци на превишаване на допустимото количество могат да бъдат диспептични симптоми като гадене, дискомфорт в стомаха, диария, гърчов синдром, нарушаване на съзнанието.

Противопоказания към използването на двата медикамента са:

 • Хиперчувствителност;
 • Първи триместър на бременността;
 • Период на лактация;
 • Образуване на конкременти в жл. мехур и бъбреци;
 • Бронхообструкция, провокирана от астма;
 • Детска възраст до 6 г за ГелоМиртол и до 10 г за Форте.

Възможни странични реакции във всички възрасти:

 • Алергични прояви като обрив, сърбежи, оток на лицето;
 • Изсушаване на лигавицата в устата;
 • Учестено дишане, сърцебиене;
 • Болка в корема с гадене, повръщане;
 • Диарични изпражнения или запек;
 • Дискомфорт в бъбреци и зона на ч. дроб, ако са налице камъни в жл. мехур или бъбреци.

Взаимодействие с други лекарства

В официалната инструкция производителят не описва особени взаимодействия на ГелоМиртол с други препарати.

Като се изхожда от принципа на действие на капсулите, става ясно, че те не бива да се съчетават с противокашлечни медикаменти (целта да се вземе ГелоМиртол е да се изкашля секрета, а не да се потисне в тялото). Застоя на слуз и секрети в дихателните пътища носи риск от присъединяване на вторична флора с развитие на бактериално възпаление и прогресиране на съответстващата симптоматика.

При бременност

Строгите противопоказания касаят само първите 12 седмици от бременността. В останалото време ГелоМиртол се приема, но само по преценка на специалист. Принципът е ползата да надскача  потенциалния риск. Непременно консултирайте с лекар!

Взаимодействие с алкохол

При изследвания на препарата не се установява причина за строга забрана на алкохола. Въпреки това комбинацията не се препоръчва заради риск от алергична реакция.

Геломиртол и Форте

Каква е разликата?

Геломиртол

Реклама на Форте на официалния руски сайт

Представката „форте“ означава, че лекарството е със засилено действие. Променена е скоростта на всмукване в кръвта и е увеличена дозата на активното вещество. Активното в-во Myrtolum съдържа лимонен от 30 мг в обикновеното лекарство и 75 мг – във Форте.

За разлика от обикновения ГелоМиртол, Форте има продължително действие. Затова той се приема по-малко пъти в денонощието. Ако малката дозировка е предписана за 2 или 3-кратен прием, то 1 капсула от Форте ще бъде напълно достатъчна. Това прави препарата лесен за употреба и неангажиращ.

И двете лекарства се произвеждат на капсули, по 20 бр. в кутия.

Цена на ГелоМиртол: 8.87 лв, на Форте: 9.96 лв.

За лекарството е разказано и ТУК: Известни и по-екзотични приложения на ГелоМиртол.

Аналози на ГелоМиртол

Етеричн. масло от мирта се добива и предлага в чист вид, като едно от  приложенията му е облекчаване на дишането. То обаче не съответства на 100% на активната съставка в ГелоМиртол, защото тя представлява комбинация от три извлека (описано по-горе).

В миртовото масло също има цинеол и пинен, но и още други съставки като миртенол,  гераниол и т.н. То подпомага дренирането на бронхите, облекчава дишането, препоръчано е при пушаческо кашляне. Има още психо, емоционално и козметично приложение.

За дихателна с-ма се прилага чрез аромалампа, в сауна, обикновени и парни бани, чрез масаж, разтривки, компреси. От него се правят капки за нос, като миртата се смесва с масло от ж. кантарион (по 2-3 капки от двете масла).

Заместители и нар. цярове с мирта са описани ТУК: Що за билка е миртата, как работи нейното масло и какво да лекуваме с тях? Домашни капки за нос.

Салвигол за смучене с миртол

Екстракт от мирта откриваме и в Салвигол – продукт на Абока за смучене при болезнено гърло, засегнато от възпаляване. Особеното тук е, че активната съставка покрива лигавицата и създава механична защита срещу външните агенти. Така зоната се успокоява и бързо поема към оздравяване.

Миртата в този продукт е подкрепена от алое вера и салвия, като по този начин изменя действието, което наблюдаваме при ГелоМиртол. Тук насочеността е конкретно към гърлото, а употребата е най-подходяща при фарингити и болни спивици (тонзилити)

Лекарствени препарати с подобно действие

Аналози на ГелоМиртол и съответно – на Миртола, са всички лекарствени средства, създадени със същата цел – да разредят и евакуират секрецията. В този смисъл отхрачващите препарати работят идентично.

показания за ГелоМиртол

Общи действия на препаратите: против възпаляване и бактерии, помощ за дигат. с-ма

Разликата е, че се ползват други активни съставки – различни билки, защото повечето сиропи, спрейове, капсулки и гранули са с растителен произход.

Ще разгледаме някои примери:

 • Спрей Еуфорбиум – хомеопатичен продукт, който комбинира действието на 8 съставки като пулсатила, хепар, еуфорбиум и др. Подобрява дишането при хрема и синузит;
 • Салвигол на Абока използва качествата на смирна. Предлага две форми – спрей и таблетки. Специализиран е в облекчаване на гърло и защитата му срещу дразнене, сухота, трудно преглъщане, болезненост;
 • Сироп Примуле – той използва способностите на игликата, но я допълва с ментол и мащерка. За разлика от ГелоМиртол, този продукт не стимулира извеждането на секреция, а потиска кашлечния рефлекс. Действието е различно, но този тип продукти имат своето място при липсата на секреция;
 • Гринтус на Абока е букет от извлеци от живовляк, гринделия и хелихризум. В течна форма, той е предпочитан за терапия на горната зона от дихат. пътища. Работата му е да успокои кашлянето и да окаже защитен ефект;
 • Синулан – серия от сироп, спрей и таблетки, тя е целенасочена към оздравяване на дихат. пътища. Представлява комбинирани извлеци от върбинка, ружа, андрографис, върбинка и др.

Сиропите за кашлица се разграничават според службата си. Едни са специално разработени за суха, други – за влажна, и те не са взаимозаменяеми. Сиропите по разновидности и действие най-детайлно описваме ТУК: Сиропи според типа на кашлицата. Как работят, как да изберем? 

 • Гранули и капсули Ердомед – активното в-во е ердостеин (муколитик, втечняващ секрецията). Първо приложение са патологиите на респират. с-ма, придружени със секреция.

Кое е по-добро: Синупрет или ГелоМиртол

И двата препарата са от растителен произход. Приличат си по това, че оказван антибактериално и противовъзпалително действие.

Разликата е във въздействието и срока на терапията. ГелоМиртол се сочи като по-ефективен в муколитичния ефект. Той съумява да изведе секретите по-бързо. При това болният оздравява с ок. 30-35% по- бързо.

Но това не значи, че Синупрет отстъпва. Препаратът има свое спечифично приложение. Прилага се задължително при наличие на ринит и кашляне, но действа и противовирусни, и имуномодулиращо.

По отношение на дишането – успокоява лигавицата на носа, премахва отоците.

Заради посочените и други специфики на лекарствата, изборът се оставя на специалист. За Синупрет  ТУК: Състав, дозировка и терапевтични схеми. За какво ползваме Синупрет?

Тавипек или ГелоМиртол?

Тавипек е подобен на ГелоМиртол продукт, защото:

 • Базира се на растителна акт. Съставка, но тук етер. масло е от лавандула, а не от мирта;
 • Създаден е за да подпомогне извеждането на секреция;
 • Има антибактериален и имуномодулиращ ефект;
 • Формата е подобна – капсули.

В този смисъл двата препарата имат идентично действие. Те дават алтернатива при наличие на алергия към съставките на едното или другото лекарство.

Мнения за ГелоМиртол

За използването на ГелоМиртол в лечението на деца се срещат немалко положителни отзиви. Майките харесват лекарства на растителна основа, а този ги радва с добрата поносимост и удобството на приема.

Преимуществена част от децата без проблем преглъщат капсулите, защото те са меки и се отличават с неголям размер.

По отзивите съдим, че алергии и други реакции не се срещат или поне не са споделяни.

Възрастните пациенти пък се радват на бързото въздействие на ГелоМиртол. Те отбелязват, че симптоматиката отшумява или забележимо намалява за 2-3 дни.

При възрастните с по-голям интерес се ползва Форте варианта заради удобството на приема, но и заради значително по-ниската съотносително цена. Разликата между двата препарата е около 1 лев, а приема при Форте – много по-редуциран като брой капсули.

Срещат се случаи, в които ГелоМиртол е отхвърлен от пациенти заради лоша съвместимост с извлека от мирта. Именно за такива случаи е създадена богатата палитра от лекарства с най-различен произход.

А вие какво мислите? Ползвали ли сте ГелоМиртол и какви са вашите впечатления?
Струва ли си? Споделете, каквото смятате, че би било от значение за други пациенти.
Благодарим отсега.

Работата на ГелоМиртол идеално е онагледена във видеото:

Източник:

 • gelomyrtol-forte.ru
 • onedieta.ru
 • mykashel.ru
 • o-krohe.ru

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “ГелоМиртол: За лечение на кашлица, синузит и др. За деца. Дозиране, терапевтични схеми

 1. До автора на материала за Геломиртол,
  г-жа Ангелова
  Г-жо Ангелова, похвално е, че сте отделили толкова време и място да напишете статия за Геломиртол, но има доста неща, които подлежат на сериозна редакция.
  Познавам Геломиртол като пациент, фармацевт и медицински представител, повече от 16 години.
  Дозите, които сте написали и които интернет-майките често следват без да се консултират със специалист, могат да доведат от силен дискомфорт до по-сериозни усложнения.
  Даването на 2 капсули Геломиртол форте, непосредствено преди сън при остро състояние, на човек задръстен със секрети, ще доведе до не спане и до чистене на пяна от носа и устата цяла нощ. Геломиртол е всъщност мощен муколитик. И като прибавите раздвижването на цилиите, сглобете картинката по логичен път.
  Относно продължителността на приемане на Геломиртол (и форте формата), може да приема месеци наред. Пулмолозите го дават и профилактично при пациенти с ХОББ, дозата е от една до две капсули дневно.
  Важно е да се знае: Геломиртол раздвижва жлъчни камъни и то бързо. При такива пациенти се подхожда с повишено внимание, намалена доза, съкратен курс или се прави преценка за избор на друг медикамент.
  Геломиртол, както в ВСИЧКИ препарати в етерични масла, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ПРИЕМАТ НА ГЛАДНО, час преди храна (30 минути за по-възрастните е малко), минимум два часа след храна. На това трябва да се акцентира. Една статия е за да повиши здравната култура, а не да изземва функциите на лекаря.
  Относно формата на статията, много е разводнена. Така се губи фокус. Със сигурност голяма част от хората няма да я прочетат. Рекламите закачени за нея, ще донесат приход, все пак един сайт трябва да се издържа и да дава печалба, но това не бива да ощетява истнността на съдържанието.
  Прочетох и статия за Тавипек в този сайт, също чудесен продукт и също мой много любим. За Синупрет – също. Синупрет и Геломиртол се съчетават чудесно. При спазъм, комбинация на Геломиртол и Тавипек дава бързо резултат. Става наслагване на механизмите на действие на маслата. Едните масла имат по-бързо повлияване на бронхо спазъма, другите имат по-бърз муколитичен ефект.
  Успех в писането и подготовката на статиите!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *