Лечение с куркумин: Как се взема и кой е хубав? Продукти и цени

♠ Какво е куркумин ♠ Лечебни свойства ♠ Действие ♠ Разлика между куркума и куркумин ♠ Прием по диагнози ♠ При възпаления ♠ За здрави стави ♠ При депресия ♠ При метаболитен синдром ♠ При ПМС ♠ За кожа ♠ Псориазис ♠ Инфекции в устата

Още в текста: ♠ Помага ли при рак  ♠ Кой куркумин да изберем ♠ Продукти с цени ♠ Увеличение на усвояемостта ♠ Вреди и противопоказания

Куркумин стана доста популярен за терапия на ред състояния – от болки в ставите и се завърши с депресия. Някои вярват, че куркуминът е натурално лекарство за борба с възпаленията, а други го отричат като чиста измислица. Трети вярват, че се получава с храната и няма грам причина да се купува като добавка.

Къде е истината? Действително ли куркуминът е увниверсално лекарство и как работи? Кога е ефикасен – в куркумата или на капсули? Темата е малко объркана, в тази статия ще опитаме да хвърлим светлина.

Какво е куркумин?

Куркумин е вещество от състава на куркумата. Принадлежи на група съединения, известни като куркуминоиди.

Основе източник на веществото е коренът куркума. Съдържа се и в корена на сродния й джинджифил. Куркумин не е открит никъде другаде и в това се заключава неговата уникалност.

Съединението има жълт цвят, специфичен мирис и се асоциира с възхитителен вкус. То не е единствено в куркумата, но е изследвано обстойно. Интересът е заради неговата способност да повлиява положително чов. организъм, дори и да се употребява в състава на подправката.

куркумин, действие, лечение

Екстракт на капсули

В резултат от изследването на същността му, куркумин влиза в спортното хранене. В тази статия ще разкажем именно за добавката куркумин, а не за подправката с куркумин. И ще видим защо разликата е огромна.

Куркумин е природно багрило, намиращо се в корените и листата на куркумата – растение от джинджифиловото семейство. Добива се чрез спиртна екстракция от корен на прах.

Това вещество създава привкуса и аромата на куркумата. Неговият аромат има камфорова нотка. Вкусът му е горчив, дори парещ. Куркумин лошо се разтваря във вода, затова е предпочитан в спиртен р-р.

Демир бозан билки против акне

Багрилото се разрушава под въздействието на слънчевата светлина, а същи и при алкализация.

Лечебни свойства на куркумина

Главната причина, поради която хората приемат куркумин, е намаляване на провокирани от възпаляване болки в ставите. Но изследването на куркумина не започва по такава причина. Учените искали да установят научно ползите и вредите, както и как точно работи това вещество.

Заради този подход куркуминът се цени и от класическата медицина. Започва производството на диетични добавки. Ред растителни добавки не изпъкват, защото нито са уникални, нито мощни. Но куркуминът показва някои уникални ефекти, които го фиксират на пазара и значително повишават стойността му. Стига се дотам някои да го възприемат като панацея. Което няма как да е вярно, разбира се. Още в началото ще заявим, че куркумин е добра, ефикасна и значима добавка, но не е хапче за всички болести, каквото и да казват производителите.

Полезни ефекти от куркумин

Веществото куркумин има три основни полезни ефекта и едни допълнителен. Главният е свързан с

Възпаленията

Възпалението е термин, описващ реакция на имунната с-ма. Когато то се появи, тялото започва да си вреди на микроскопично ниво.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Противовъзпалителните реакции – обратното, са доста пасивни. Но в тялото на здравия човек трябва да се наблюдава баланс между възпаляването и противовъзпалителните процеси. Прекалено много възпаления водят до увреждане на клетки и тъкани, тялото става уязвимо от заболявания.

Голям процент от съвременните хора живеят с повишено ниво на възпаления. Затова противовъзпалителните средства днес имат голямо значение.

екстракт от куркума

Тук разказваме за концентриран извлек от корен куркума, който се затваря в капсули

Куркумин е главно противовъзпалителна добавка. В определен смисъл той е уникален, защото:

⇒ Инхибира циклоогсигеназата подобно на нестероидните противовъзпалителни препарати;
⇒ Действието му е предимно спрямо COX-2. Едновременното инхибиране на COX-1 и 2 осигурява по-силно действие, но поражда нежелани неща от страна на храносмилателния тракт (образуване на язви);
⇒ Насочеността на куркумин изключително към COX-2 го прави безопасен, но слаб. Обаче веществото също инхибира повишаването на активността на ензима липоксигеназа (LOX), което увеличава ефективността му при запазване на безопасността.

Посочените ензими превръщат противовъзпалителните молекули във възпалителни. Куркумин ги потиска, а също така въздейства на клетъчното ядро и на ДНК в него. По същността си куркумин има непряко действие, докато препарати като аспирин и ибупрофен непосредствено блокират действието на въпосните ензими.

Куркумин е нещо повече от обикновена преса за потискане на COX-2 и LOX.2 Той е мощен и безопасен. Тогава в какви случаи би бил полезен?

Действие на веществото куркумин

Силен противовъзпалителен ефект – с него започва разностранната полза от веществото. В основата на повечето болестни процеси стоят възпаленията. Самото остаряване е резултат от системното възпаляване на всички тъкани.

 • Възпалителните заболявания на стомах и черва, на стави и кожа – това са главните точки на приложение на веществото в медицината.
 • Куркумин е грандиозен антиоксидант, близък по сила до астаксантин. Бори се с рака, в частност забавя развитието на тумори в стомах, хранопровод, застомашна жлеза, на простатата и млечна жлеза.
 • Потиска развитието на патогенни гъбички и на някои видове вируси.
 • Подобрява синтеза на колагена, забавя стареенето и ускорява затварянето на раните.
 • Хармонизира липидния профил, тоест забавя развитието на атеросклерозата.
 • Способства за здравословно отслабване.
 • Облекчава болката и е переспективен за създаване на обезболяващи на негова основа.
 • Задържа развитието на депресиите.

Джинджифил е вторият продукт, в който се намира куркумин, но в минимално к-во (това личи по цвета му).

Системното подправяне на храната с куркума, джинджифил и къри (куркумата е гл. съставка в него) дава известен положителен ефект. Но ефективността е съвсем миниатюрна.  Добиването на изразен целебен ефект зависи от употребяваната концентрация. А естественото съдържание на това в-во в жълтия корен е абсолютно недостатъчно.

Разлика между

куркума и куркумин

куркума и куркумин

Куркумата изглежда така. От нея по демонстрирания начин се прави лечебното златно мляко

Да разграничим понятията. Куркума е подправка, получена от корена на едноименното растение. В нея се съдържа максимум 5% куркумин – капка в морето. Затова производители започват да „вадят“ целебното вещество и да го предлагат във вид на екстракт. Съдържанието на куркумин в аптечните добавки минава 95%. Дозите са стандартизирани спрямо необходимите за минимален лечебен ефект.

Така остава само един проблем – куркумин се усвоява зле. Разбира се, решение се намира. Чрез комбиниране с други вещества, действащи като катализатори, производителите повишават биодостъпността на целебния екстракт.

Измама ли е куркумин?

Най-лошият вариант за прием на куркумин е куркумата. Тя не е вредна, но няма в-ва, които да модифицират приема му. Пример за това е патентованото съчетание с фосфатидилхолин – в-во, което помага на куркумин да прониква в тъканите.

В този смисъл измама е твърдението, че употребата на куркума е достатъчна за терапия, особено за сериозни състояния.

Куркумин отлично се съчетава и с пиперин. Той увеличава поглъщането на веществото на 2000%, след като потиска метаболитния процес, който пречи за това.

За самата подправка куркума е разказано ТУК: Ползи и приложения на куркума.

Прием на куркумин

Той се проучва в ред изследователни центрове в света, като обемът на диагнозите, при които помага, се допълва и уточнява. Без съмнение в списъка заемат място няколко вида рак, болести на гл. мозък, разстройство на храносмилането и др.

И преди да се екстрахира куркумин, неговият носител – куркумата, е използван за облекчаване на протичането на разни заболявания – от артрит до рак на стомаха.

Днес няма съмнение, че куркумин има 6 фармакологични ефекта: противовъзпалителен, антибактериален, антиоксидантен, противодиабетичен, антираков и защитен спрямо патологии на нервна с-ма като Алцхаймер.

Ще разгледаме някои основни диагнози.

Куркумин при възпаления

Екстракт от корен на куркума – куркумин, има място в терапията на хронични възпалит. заболявания като бронхиална асма. Реалният ефект е документиран чрез проби върху животни. Препарат на капсули премахва обструкцията на дихателния път и подобрява дишането, без изява на странични ефекти.

Изследванията за влиянието на куркумин при астма показват, че веществото стимулира отделянето и евакуацията на секрети, облекчава кашлицата и предотвратява тази патология, която е продукт на алергично възпаление.

Куркумин предотвратява ред структурни изменения, свързани с хроничната астма, като удебеляване на гладката мускулна тъкан на бронхите, отичане на епителния слой и секреция на слуз.

куркумин, добавка

Куркуминът се продава в такъв вид

Какви други възпалявания цери куркумин?

Неговата противовъзпалителна мощ се сравнява с действието на хидрокортизон, фенилбутазон и дри. Доказана е активността му при:

 • възпалителни патологии на червата;
 • болест на Крон;
 • кистозна фиброза;
 • язвен колит;
 • рак, Алцхаймер;
 • ревматоиден артрит;
 • задстомашна жлеза;
 • черен дроб и т.н.
Чревни възпаления

Куркуминоидите лошо се всмукват в стом.-чр. тракт, което ги превръща потенциално полезни против възпаления на червата и при образувания в дебело черво.

Чревните възпалителни заболявания включват язвен колит (възпаляване на дебело черво) и Крон (при който на първо място се поразява края на тънките черва и началото на дебелото).

Когато пациенти с неспецифичен язвен колит употребяват куркумин, те увеличават времето до рецидив.

Синдром на раздразнено черво и разстройство на стомах

Куркумин намалява разстройството на стомаха след хранене и подобрява симптоматичната картина при пациенти с раздразнено черво. Повлиява болезнеността в корема, газообразуване и подуване на корем, проявите на диарии и запек.

За здрави стави

Механизмът на действие на куркумин прилича на този на нестероидните противовъзпалителни препарати, които – знаем, помагат много. При дегенеративни и възпалителни изменения в ставите всяко противовъзпалително средство дава ефект и куркумин не е изключение.

Има заключения, че работи по-добре от диклофенак натрий, ибупрофен, напроксен. Нещо повече – няма или проявява по изключение нежелани ефекти, които са главен проблем при нестероидните противовъзпалителни.

Колко и как да се приема куркумин?

За намаляване на болка, подобряване на подвижността на ставите и качеството на движение е фиксирана дозата от

1000 мг на ден

курсово приложение минимум 1-2 месеца.

При артрит

Артритът е заболяване на ставите, което се явява с възрастта. Няколко проучвания ни уверяват, че специално разработените добавки с куркумин (с повишена биодостъпност) имат капацитета да намалят болките и да подобрят функционалността на ставите. Приемът на куркумин на капсули позволява да се намалят до минимум обезболяващите фармакологични препарати.

куркумин, лечение

Куркумата се обявява за главно лечебно средство, въпреки че реално куркумин лекува

Две проучвания на болни с артрит на колянна става доказват, че куркумин не отстъпва по действие на ибупрофен, но не провокира стомашно разстройство и не вреди на червата.

Съчетаването на куркумин с други противовъзпалителни билки като босвелия и джинджифил градира успеха в симптоматичната терапия.

Куркумин е действен и при автоимунно-отключващия се ревматоиден артрит. Регистрирано е клинично, че той е по-ефикасен от диклофенак за намаляване на болезнеността, съпътстваща патологията.

Болките в краката не винаги значат ставни заболявания. Какво още ги предизвиква и някои указания за собствено ориентиране даваме ТУК: Диагностика по болката. Какво може да е заболяването?

Куркумин за сърце и съдове

 • Намалява нивото на холестерола и на триглицеридите;
 • препятства окисляването на липидите с ниска плътност – химична реакция, която създава вреден за артериите холестерол;
 • инхибира тромбоцитите, като снижава риска от образуване на съсиреци в съдовете.

Засечено е, че 4 г от в-вото на ден в течение на броени дни пред и след коронарно шунтиране намалява риска от вътреболничен сърдечен пристъп.

При депресия

Депресията е сложно състояние, което възниква вследствие на аномално състояние на „химията“ в мозъка. Тя не е просто тъга за няколко дни, а сериозна болест, съпроводена с лоши, депресиращи мисли.

Има връзка между депресията и общото ниво на възпалявания в даденото тяло. Ето защо мощният противовъзпалителен агент куркумин е така ефикасен при депресия. Той се ползва като антидепресивна добавка.

Регистрирано е, че веществото е с по-висока ефикасност при сериозните форми на депресивно разстройство. Просто казано – колкото по-депресиран е пациентът, толкова по-показано е да взема куркумин. И обратно – той не помага особено при леки форми на депресия. Иронията е, че именно при леки случаи пациентите повече се доверяват на добавки, а когато положението е зле, се предпочитат лекарства.

При метаболитен синдром

Терминът означава състояния, които нерядко следват продължително упражняване на вреден стил на живот. Проявява се като съчетание от затлъстяване с преддиабет и повишени фактори на риска за развиването на сърдечни и съдови патологии.

Метаболитният синдром е състояние на тяло, което е свикнало с възпаленията и окислението. То губи способността си нормално да регулира тези процеси, в резултат от което те стават преобладаващи.

Страдащите от метаболитен синдром може и да не изпадат в конкретни болестни състояния, но стабилността на здравето им е на ръба. Тук помагат правилно хранене и движение, ускорено отслабване и предотвратяване на усложнения.

Благодарение на комбинирания противовъзпалителен и антиоксидантен ефект куркумин е средство за терапия на метаболитен синдром. Той намалява изявите на възпаления и подобрява антиоксидантния статус. Подобрява липидния профил и проконтролира глюкозата. В помощ е за трансформиране на холестерола в негова по-малко вредна ф-ма.

лечение с куркумин

Куркумин оздравява повечето вътр. органи

Описаните ефекти не са невиждани, но принасят значителна полза в терапията на това заболяване. Добавката е чудесна в съчетание с други медикаменти.

Предменструален синдром

Действието на куркумин спрямо дискомфортните прояви, съпътстващи месечния цикъл при дамите, е открито случайно. Без съмнение веществото провокира двоен спад на симптоматиката чрез стимулиране на защитни механизми в мозъка.

Здраве в устата

Геловете и водите за жабурене с куркума са разработени за обеззаразяване и за терапия на възпалителни болести по зъбите и венците, пр. гингивит.

Ефикасността на куркумата се сравнява с постиженията на хлорхексидин. Постига се категорично намаляване на болестотворната флора в устата.

Диабет

Куркумин намалява нивото на глюкозата в кръвта чрез действие в няколко направление. Приемът му в продължение на 3 месеца позволява да се намали постави под контрол захарта при тип II, придружен с наднормено тегло и дебели мастни слоеве.

Куркумин намалява риска от развиване на диабет от II тип, затова е повече от препоръчителен за предразположени към него.

Кожни инфекции и рани

Куркумин традиционно се ползва в борбата с инфекции по кожата и за заздравяване на рани. Това се дължи на антимикробния му ефект. Веществото инхибира

 • ред бактерии, включително най-опасните: златист стафилокок, епидермален стафилокок, чревна пръчица, холерен вибрион;
 • вируси на грипа, парагрипа, на простия херпес 1 и 2, папилома вируса, вирусите на хепатит В и С;
 • гъбички като Cryptococcus heoform., Candida, дерматофити и др., които  живеят по кожата.

При псориазис

Оралният екстракт на куркума облекчава симптомите при умерен и тежък псориазис.

Доказана е и ефикасността на 1% гел от куркума. Той се задейства по-бързо, отколкото обичайният в случая калципотриол.

Заболявания на мозъка

Куркумин препятства образуването на бета амилоид, профилактира Паркинсон и потиска ръста на тумори на гл. мозък.

В Индия, където много се яде куркума, Алцхаймер е разпространен 4 пъти по-малко, отколкото в САЩ.

Куркумин против рак

Противораковото действие на куркумин се изучава отдавна. Дотук без съмнение е регистрирано, че:

 • Предотвратява образуването на тумори, тяхното нарастване и метастазиране;
 • Инхибира създаването на кръвон. съдове, които да хранят злокачествените образувания;
 • Стимулира раковите клетки да отмират;
 • Повишава функционалността на имунната с-ма. Сред задълженията на имунитета е да се бори с инфекции и да унищожава ракови клетки.

  куркумин против рак

  Учени сериозно проучват противораковите способности за куркумин

Клинични проби показват, че съвместният прием на куркумин с някои препарати за химио и лъчева терапия подобрява резултата. Веществото противодейства на съпротивата на раковите клетки спрямо химиотерапевтичното въздействие.

Куркумин работи макс. добре при онкология на дебело черво и на задстомашна жлеза.

Какво да очакваме:

 • Куркумин повишава качеството на живота на раковоболния;
 • Снижава изразеността на възпаленията в тялото;
 • Снижава страничните ефекти от стандартните химио и лъчева терапии;
 • Стабилизира заболяването при рак на дебело черво;
 • 4 г на ден, приемани от пушачи, съществено снижават предраковите поражения в дебелото и правото черво;
 • 6 г на ден, приемани при рак на млечна жлеза, в комбинация с химиотерапия, дават обнадеждаващи резултати.

Изследванията не са достатъчно, за да се препоръча куркумин като моно-средство за борба с рака. Но без съмнение добавката помага, макар и не при всички видове. Идеалната доза също засега не е установена.

Защо куркумин подобрява здравето при много патологии?

Без съмнение ключът е в две качества на веществото – да бъде мощен лечител на възпаления и да осъществява антиоксидантна защита.

Противовъзпалителният препарат намалява възпаленията и позволява на имунитета да бъде по-ефикасен.
Антиоксидантите се противопоставят на окислителните процеси. Окислението подхранва възпаляванията и обратно.
Окислението и възпалението ускоряват стареенето и са в основата на повечето хронични болести.

Препоръчителни дози куркумин

Цифрите, които ще подадем, са почерпени от база данни на Natural Medicine. Но първо ще подчертаем, че няма доказани категорично лечебни дози спрямо отделните заболявания, а само изводи на база опит и пациентски отзиви. Консултирането във вс. случай е задължително.

 • За повишаване на нивото на антиоксидантна защита – 2 Х 500 мг куркумин за 3 месеца;
 • При болест на Крон – 2 или 3 Х 360 мг куркумин в течение на 2 месеца;
 • При диабет II тип – 22,1 мг куркумин с всяко ядене в течение на 2 месеца;
 • При диспепсия (постоянни или епизодични нарушения на храносмилането) – 4 Х 250 мг куркумин в протежение на 7 дни;
 • Проблеми с черен дроб – 3 Х 3 г куркумин за 12 седмици;
 • За подобряване на зрението – 3 Х 375 мг куркумин до 22 месеца;
 • Синдром на раздр. черво – 2 Х 1 г куркумин до 6 месеца;
 • Ревматоиден артрит – 3 Х 400 мг за 2 седмици;
 • Сърдечни и съдови нарушения – 1 Х 150 мг куркумин за 8 седмици.

Какъв куркумин да изберем?

Куркуминът в подправката куркума е мъничко и не лекува. Терапиите се основават на прием на екстракти (капсули). Продуктите са разнообразни, производителите – много. Как да се ориентираме?

Специалисти дават насоки:

Чистият екстракт куркумин има тясно приложение – само при възпалит. заболявания на червата. Той се закрепя в просвета на червата и оказва местно противовъзпалително действие върху лигавицата;
Стандартизираните екстракти на капсули са предназначени за всякакви други случаи. Стандартната доза е 400 мг. В идеалния случай куркумин е съчетан с подобрител на усвояването, приоритетно – пиперин.
Куркумин се взема за профилактика на остаряването (като антиоксидант) след 35 г. Тогава приложението е на курсове – 2 пъти в годината.
Куркумин се взема и като противогрипно средство, когато настъпи захлаждане и дойде сезонът на епидемиите.
Куркумин е чудесен и срещу обостряне на хронични възпаления.
За профилактика във всяка възраст ежедневно добавяйте куркума и черен пипер в блюда и напитки, които съдържат мазнини. Чудесни варианти са къри към месните блюда и знаменитото златно мляко преди сън.

Наименования и цени

Добавките на основата на куркумин обичайно се класифицират сред средствата за стави и кости. В описанията се подчертават именно тези ефекти – за обезболяване, редукция на възпаляванията и т.н. Понякога ги намираме сред средствата за редукция на холестерол.

куркумин цена

Като подправка куркума не е особено скъпа, но като лекарство цената е друга

Някои марки куркумин на капсули и таблетки:

 • Куркумин капсули на Holland Barrett – патентован р-р Novasol® с 500 мг куркумин. Дава се за сърце, гастрит, киселини, чревни възпалявания, псориазис и други кожни болести, за диабет и ревматоиден артрит. С-ст на 30 бр. – 42.88 лв;
 • Рич Теракурмин – 30 мг екстракт, предписван за стомах и метаболизъм. Опаковка от 60 бр на с-ст 41.18 лв;
 • Together с екстракт от пиперин – патентована формула WholeHerbs™ с 95% съдържание на куркумин. Производителят изтъква антиоксидантното и противовъзп. д-вие. Подобрено усвояване заради пиперина. Опаковка от 30 бр. на с-ст 25.58 лв;
 • Куркумин комплекс на Виридиан – съчетание с босвелия, джинджифил и биофлавоноиди за повишен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. 250 мг куркумин в 1 капсула. С-ст на опаковка от 30 бр – 50.97 лв.

Още продукти накратко:

 • На Хая лабс – 500 мг, 16.98 лв;
 • На Суонсън с босвелия – 300 мг, 18.38 лв;
 • На Солгар – 800 мг, 68.98 лв;
 • На Хималая – 10.99 лв;
 • Доктор’с Бест – 500 мг, 53.98 лв;
 • Доктор’с Бест – 500 мг С3 с биопеперин, 120 бр, 120 лв;
 • На Витал с пипер – 27.90 лв;
 • На Нау фуудс – 665 мг, 64.99 лв;
 • Майпротеин с вит. Д – 39.48 лв;
 • Хуг Йор Лайф С3 комплекс – 57.02 лв.
 • На Солгар. Фул спектрум (Пълен спектър).

Увеличение на усвояемостта

Куркумин се усвоява само частично от чов. тяло. Този показател се подобрява с добавянето на растителни масла и пиперин. Алкалоидът от черния пипер увеличава поглъщането 2000 %.

Странични ефекти

Към момента не са изявени сериозни нежелани ефекти. Периодично се споделят прояви на разстройства на стомах/ черва, но к-вото на тези случаи е ограничено.

Противопоказания

 • Индивидуална непоносимост
 • Бременност
 • Възраст до 2 г.
 • При увеличен риск от кръвоизливи, особено при едновременен прием с ибупрофен, аспирин и др. антикоагуланти;
 • Камъни в жлъчката над 5 мм.

При продължителен прием на големи дози (над 1000 мг) са възможни гадене, тежест под лъжичката, диария, влошени чернодробни проби, спад на кръвното, по-обилен цикъл.

Лечебните свойства на златното мляко с куркума даваме ТУК:

Куркума: точните рецепти за лечение. Златно мляко, паста, ястия

За рускоговорящите: във видеото се дават някои резултати от изследванията върху куркумин:

За още информация: на английски и немски: Curcumin, на испански: Curcumina, на гръцки: Κουρκουμίνη, на руски: Куркумин, на турски: Kurkumin.

Вашият опит с куркумин? Надяваме се да споделите!

Източници

 • nootriment.com, ncbi.nlm.nih.gov
 • www.neboleem.net
 • best.fit, dietdo.ru
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.