Прищипан нерв: Техники за освобождаване. На врата, между ребрата. Чакръкчия

Кои техники за освобождаване на прищипан нерв са добри? Когато е на врата или между ребрата. На кръста, на рамото, на ръката, на крака, на гърба или плешката (рамото). Упражнения.

Още в текста: Лекарства и народни методи за отпускане на прищипан седалищен нерв. Лечение на прискрипан (възпален) нерв и много други.

Прищипан нерв – възниква, когато върху нерва се оказва прекалено силен натиск от околните му тъкани като кости, хрущяли, мускули и сухожилия. Налягането нарушава функциите му, предизвиква болка, боцкане, скованост или слабост.

Прищипване на нерв може да се развие в няколко части на тялото. Например изместване на дисковете в кръста уврежда коренчетата на нерва и в следствие болката се препредава към крака (ишиас). Аналогично се прищипва нерв под лакътната става и в резултат се сковават китката и пръстите (тунелен синдром).

Причини и фактори на риска

Ред нарушения водят до прищипване на нерв, например травма, остеоартроза, перманентно напрежение от работа, хоби или спорт, важно – затлъстяване.

Винаги имаме идентичен резултат – преса, която „смачква“ нерва, провокира възпаляването му и нарушава неговите нервни функции.

Нерв, прищипан за кратко, не се уврежда трайно и скоро се възстановява. Щом налягането върху него спадне, той възобновява нормалното си функциониране. Но продължителното пресиране може да причини хронична болка и сериозно, трайно увреждане на нерва.

Фактори, създаващи риск от прищипване на нерв:

прищипан нерв, прищипване на нерв

Как да махнем тази болка?!

⇒ Стойка, перманентно положение на тялото – неправилният стоеж усилва налягането върху гръбнака и нервите;
⇒ Пол – тунелен синдром при жените е трикратно по-вероятен, сравнено със силния пол;
⇒ Шипове, патологични удебелявания на костната тъкан – някои локации при травмите и определени заболявания като остеоартрит провокират създаване на шипове. Те могат да направят гръбнака по-малко гъвкав и да намалят пространството за нервите;
⇒ Ревматоиден артрит – възпалението при него може да доведе до прищипване на нерв, особено в ставите;
⇒ Физическо натоварване – извършването на повтарящи се движения с ръцете или раменете увеличават риска от прищипване;
⇒ Прекомерно тегло – излишните килограми увеличават налягането върху нервите;
⇒ Бременността като причина за увеличаване на теглото също увеличава натоварването на нервите;
⇒ Наследственост, генетична предразположеност към нарушения, които са причина за прищипване.

Демир бозан билки против инсулт

Симптоми за прищипан нерв

Където и да се намира прищипаният нерв, няколко прояви са типични и винаги присъстват. Дискомфортните прояви присъстват постоянно, но градират нощно време.

Общи симптоми:

 • Скованост или намалена чувствителност в областта на прищипване;
 • Остра или пареща болка, разпространяваща се към други зони на тялото;
 • Усилване на болката при кашлица и кихане, когато увреденият нерв излиза пряко от гръбначния мозък;
 • Боцкане, мравучкане по тялото (парестезия);
 • Мускулна слабост, неволно потрепване на мускулна група в поразения участък;
 • Нерядко – слабост на ръцете или краката.

Специфика по локация на прищипването

Прищипване на гърба

прищипан нерв, прищипване на нерв

Точно място на прищипване

Почти всяко прищипване на нерв от задната част на тялото е причинено от силно напрягане. Гръбнакът поема голяма част от тежестта, когато човек вдига и носи масивни предмети или произвежда резки, неправилни движения.

Гърбът реагира остро на стрес от:

 • Претоварване при тренировка или битови дейности;
 • Продължителен престой в една и съща поза (офисна работа);
 • Неестествена поза по време на сън, твърде мека или обратното – твърда постеля;
 • Постоянно обременяване на гръбнака през бременността;
 • Студено време, хладен вятър;
 • Продължително боледуване, простуди;
 • Обременена телесна маса.

Къде се получава прищипване? Нерядко – между ребрата или в самия гръбначен стълб.

прищипване на нерв, дискова херния, междупрешленен диск

Прищипване в гръбнака

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Резки движения причиняват прищипване в точката на съединяване на ребрата с гръбнака. Понякога това идва от рязко поемане на въздух или от извъртане под неправилен ъгъл. При такива инциденти болката е непоносима, остра и може да се трансформира в хронична. Понякога тя се проявява само по време на резки движения, кихане и кашлица.

Прищипване в кръста

Пациентите са склонни да приписват болките си в кръста на умората. Надяват се, че те ще преминат, след като си починат. Но прострелващите и вълнообразни болки не отминават ей така. Те ясно носят характера на засегнат нерв и при малко познания не могат да се сбъркат с мускулна преуморена мускулатура.

По какво да различим?

По характера на болката. Тя е:

 • Прострелваща, пронизваща, остра, пробождаща;
 • Тя е съвсем ясно локализирана;
 • Не позволява безболезнено да се промени положението на тялото;
 • Болката мигновено бива последвана от мускулни спазми.

С какво може да я сбъркаме?

 • Ако боли вдясно, може да ни се стори, че е черен дроб;
 • Ако боли вляво, може да сбъркаме с далак или сърце;
 • Ако действително боли мускулатура, то болката е нелокализирана, разлята и бързо минава.прищипан нерв, прищипване на нерв

  прищипан нерв, прищипване на нерв

  Неправилната стойка предразполага към инциденти

Седалищен нерв

Този нерв е силно уязвим, защото е най-дълъг. Проточва се от долната част на гръбнака чак до стъпалата. При прищипване нерядко се налага лекуването на парализа на крайниците.

Първичното поразяване на седалищния нерв идва от преохлаждане, инфекциозен процес, травма. Вторичното е свързано с прищипване на нервни коренчета в резултат от приблеми с междупрешленните дискове, шипове около гръбнака, мускулни спазми при остеохондроза, физическо претоварване и др.

Главен признак е болевият синдром, чиято интензивност зависи от причината за възпаляването: дискова херния, инфекция, спондилоза или друго.

Диагностицирането се подпомага от три белега:

 • Болният не може да седне (без болка);
 • Не може да вдигне десен крак;
 • Болката се усилва при сгъване на стъпалото.

Допълнителна симптоматика: влошена чувствителност (парестезия) на прасците, снижаване на чувствителността до пълната й загуба, нарушаване на функционирането на органите от таза (заради притискането на влакна от вегетативната нервна с-ма.

Възможно е проблематично задържане на урина, запек. В тежките случаи на ишиас с прищипани гръбначно-мозъчни коренчета се нарушава двигателната функция, отслабва мускулатурата на бедрата, прасците и коленете. Изменя се походката, като тежестта се прехвърля към здравия крак.

При възникване на изброената симптоматика лечението трябва да започне незабавно, защото прищипване на седалищен нерв има силата изцяло да изличи чувствителността в краката.

При това увреждане лекарствената терапия е неизбежна и нерядко недостатъчна – тя трябва да се подкрепи с физиотерапия и лечебна физкултура, както и изцяло да се премахне обременяването на кръста и крака по време на възстановяването.

Прищипване в крака

Разглежданото увреждане в тази локация нерядко е резултат от обостряне на остеохондроза. При тази патология се формират шипове, които упражняват преса върху нервните коренчета. И въпреки че мястото на прищипване нерядко е в кръста, болката задължително се отдава към крака.

прищипан седалищен нерв, прищипване на нерв

Ишиасът е чест гост, и много болезнен

Подобен ефект произвеждат върху нерва изливи и хернии на дисковете. Болката идва от стесняване на разстроянието между гръбначните компоненти.

Върху нервите влияят и спазмирани мускули: влакната се свиват толкова силно, че фактически прекъсват нерва. В резултат болният не може да се отпусне в състояние на покой.

Симптоми на прищипване на нерв в крака са острата пронизваща болка и фактът, че тя е непостоянна – бързо изниква и след кратко отшумява, за да се завърне след малко.

Според локализиране на патологичния участък различаваме:

 • Ишиалгия – болка в кръста, задната повърхност на крака и прасеца;
 • Лумбална – болевите усещания са съсредоточени в кръста, дупето и задната част на крака.

Нерядко прищипването се изразява в зачервяване и оток на кожата. Не е изключено изпотяване от болевото напрежение, нарушено движение, възможна е атрофия.

Прищипване в самия крак

Тук могат да пострадат периферни нерви, особено където минават над изпъкнали кости. Нерядко се случва притискане на перонеален нерв (отстрани на бедрото). Той е уязвим дори от по-дълго кръстосване на крака. Усещането е сковаване, изтръпване или мравучкане, но не е изключение да се стигне до парализа.

Прищипване във врата

(шията, главата)

Прищипване на нерв на врата не е медицински термин, правилното название е радикулопатия на шийния отдел на гръбн. стълб.

Радикулопатията се характеризира с болка, която ирадира от шията към рамото, лопатката, ръката или китката.

Допълнителни симптоми са слабост и изтръпване в рамото и ръката.

Радикулопатията е позната на средно 85 от всеки 100 хиляди души, обикновено ок. 50 г. По-отворени към това увреждане са спортисти, хора на физическия труд, ползващи вибриращо оборудване, офис-служители и други „жертви“ на застояване, болни от остеохондроза в шийната зона.

Прищипването на нервни коренчета в шийната зона се случва главно при травми, дегенеративни процеси, увреждания на гръбначните дискове, шипове. По-рядко – стеноза на канала (стесняване на пространството), тумор, туберкулоза.

Прищипаният гръбначно-мозъчен нерв не може да предава съобщения от мозъка към мускулите, нито да получава чувствителна информация от специфичните области на ръцете, които инервира. Затова проблем във врата създава болка, слабост и нарушена чувствителност в ръката, макар областта на притискане да е на друго място.

Симптомите на шийната радикулопатия варират според въвлеченото в процеса нервно коренче. Включва:

 • болка във врата, в лопатката, рамото, горната част на гърдите или ръката;
 • болката може да ирадира към китката и да минава по пътя на прищипания нерв;
 • болка в шийната зона на гръбнака.

Пациентите обикновено се оплакват от остра болка, пронизване във врата, усещане сякаш не може да се задържи главата изправена. Възможно е болката да бъде и тъпа, както и да се стигне до загуба на чувствителност в кое да е място по пътя на нерва. Слабостта в рамото, ръката или китката са обичайни, движението в шията ги усилва. Обратно – вдигането на ръка над главата намалява болезнеността, защото в такова положение се облекчава притискането на гръбначно-мозъчния нерв.

прищипан нерв, прищипване на нерв

Податливи към прищипване са точките в прешлени С6 и С7

Консервативното лечение включва медикаменти и физиотерапия за намаляване на болевия синдром. Хирургия се използва в редки случаи.

Прищипване в рамото

(между плешките, под лопатката)

Прищипването на нерв в раменната област на гръбната е рядкост. Типична причина е рязко движение на главата или въздействие на ниски температура.

От друга страна това рядко явление е и най-опасно – при усложняване на прищипване в шийна и раменна зона може да се стигне до частичен и пълен паралич. Задълбочаването на патологичен процес в прешлените от средата на гърба нагоре може да провокира силно възпаление на нервите и неврологични патологии.

Нерв на такова място може да се прещипе още по време на сън и пиянство, при ползване на опиати – когато чувствителността е притъпена, движенията не се контролират и човекът няма усещане за ненормално положение на тялото.

На ръката (лакът, китка)

Изтръпването на пръстите и китките, мускулна слабост, бързо настъпване на умората при изпълняване на монотонни движения, поява на неловкост и разбира се – болка. Всичко това са признаци на прищипан нерв на ръката и за произтичащите от това патологични изменения на структурите на меките и костни тъкани. Пътят на нервните влакна е нарушен.

Прищипването в зоната на ръката може да е следствие от многочислени заболявания, чието диференциране е сложно и включва отчитане на възрастта на пациента и множество изследвания. Само с преглед до диагноза рядко се стига.

Типична локация за прищипване е лакътната става. Увреждането изисква спешна намеса, за да се предотврати дистрофия и атрофия и да се възстановят двигателните функции в пълен обем. Ръката е фин механизъм и при нея се изисква пълно оздравяване.

Между и под лопатките

Прищипването на нерв в зоната на плешките нерядко е причина за силна прострелваща болка към ръката.

Нерядко пациенти биват заблудени, че този симптом носи кардиологичен характер. Други отдават болката на предполагаема патология в белите дробове. Под лопатките може да боли заради язва.

Вярно, че тези локации са близки – в гръден кош, но неврологичната болка има специфичен характер – описан по-горе при общите симптоми.

В зоната на гърдите

Тук гръбначният стълб изпитва най-голямо ежедневно натоварване. Прищипване в зоната силно повлиява подвижността. Локално кожата се зачервява, мускулите видимо се подуват. Възможно е да се вдигне температура, да започне активно потене. Болката е рязка и изниква без видима причина.

Прищипване на нерв

през бременността

Такъв инцидент се случва при износването, заради повишената тежест на тялото. Но истински провокатор на прищипването е самото раждане, заради напъването, от напрежение или неправилно положение на плода.

прищипан нерв при бременност, прищипване на нерв

Увеличеното тегло носи рискове при износването на плод

Истинската причина е самата бременност – тялото дълго е подложено на непривично натоварване и започва да се деформира.

След раждането настъпва рязко облекчаване, което за тялото е още един стрес.

Навременното лечение предпазва от задълбочаване и стигане до изливи и хернии на дисковете.

Принципи на лечението

Прищипването може да стане внезапно или постепенно – това зависи от причината, която го провокира – травма, тумор и прочее.

Какво да правим при внезапно прищипване?

Първа помощ

При внезапно прищипване се развиват два процеса – появява се рязка болка, подобна пробождане или прострел. Едновременно се развива спазъм на мускула, който защитава нерва от допълнително травмиране (но пък и усилна болката). Пациентът застава в неестествено положение, търсейки точката, в която нервът и мускулатурата ще се отпуснат най-много.

Първо, при появата на прострелващата болка трябва да се потърси поза, в която нервът се отпуска и да се обездвижи в това положение. Ако проблемът е в гърба, се ляга на твърда повърхност – направо на пода, със или без одеяло, може и на по-твърд матрак. Меки дюшеци носят риск от самоволно движение на тялото, а понякога и милиметър изместване носи непоносима болка.

Второ, изпива се обезболяващо средство. Според силата на болката и това доколко пациентът е свикнал да приема такива лекарства, може да се използват аналгин, ибупрофен, диклофенак или друго.

Трето, за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване кръвоснабдяването на спазмираните мускули съдействат 2 таблетки Но-шпа. Лекарството намалява спазъма.

Четвърто, след всичко това ви трябва лекар. Дори и болката да е овладяна, то е временно. Нито проблемът е решен, нито болката е спряна завинаги.

Към какъв лекар да се обърнем?

При прищипването се активира реакция на защитно възпаление. Към мястото на травмата се стичат „агенти“ – левкоцити, лимфоцити и фагоцити. Те отделят голямо количество хистамини, които причиняват отичане на тъканите. От една страна това позволява временно да се облекчи положението на нерва, но от друга страна се предизвиква вторична реакци на раздразнение. И до усилване на болевия синдром.

Следователно ни трябват две главни действия:

 • Да се потисне възпалителната реакция – с помощта на нестероидни противовъзпалителни (по-често инжекционно, за по-бързо действие);
 • Да се освободи нерва или да се увеличи просвета между дисковете, които са го прищипали, според конкретната патология.

  прищипан нерв, прищипване на нерв

  Специфичен вид терапевти, наричани по народному чакръкчии, ръчно освобождават заклещения нерв

Първата задача изпълнява невролог, който назначава лекарствена симптоматична терапия. Той изписва и съответната мануална терапия по точка 2, която се изпълнява от мануален терапевт. Той отстранява самата причина за прищипването.

Изясняване на причината

Понякога пристъпът на болка минава внезапно, понякога – в резултат от лекарствата. Както и да мине, не е причина за успокояване. Сега е време да се изясни причината за прищипване на нерва.

Неврологът предприема подробен преглед и назначава изследвания.

Диагностика

Най-голямо значение при този тип заболявания има рентгенът, със или без контраст. Обикновено е достатъчно, за да се види причината, довела до прищипването. Туморите обаче по-добре се установяват и оглеждат с ядрено-магнитен резонанс.

Понякога се проследява проводимостта на нерва – чрез стимулиране със слаби електр. импулси. Разновидност е т.нар. електромиография. В мускула се въвежда електрод, който дава информация за нервите, които водят към него (ЕМГ).

Други аспекти на темата се разглеждат ТУК: Възпален нерв на гърба, в крака и другаде.

След изследването?

Установява се окончателна диагноза и се назначава лечение по отношение на причината за прищипването. Често основният курс се допълва с противовъзпалително лечение и пълна рехабилитация чрез приема на В-витамини за възстановяване на нервни клетки и влакна, както и препарати за стимулиране на обменните процеси.

Когато се стигне до рехабилитация, главни методи стават физиотерапията, масажът, лечебната гимнастика и санаториалното лечение.

Понякога причината не може да се премахне (напр. ако е остеохонзроза), а се лекуват само последствията. Тогава възстановяването е продължително, с периодични противорецидивни терапии и пациентът се наблюдава от невролог.

Противовъзпалителни лекарства

Главният медикамент при терапия на прищипан нерв са НСПВС (нестероидни противовъзпалителни ср-ва). Те се произвеждат нарочно в три лекарствени форми: разтвор за инжектиране, таблетки за перорално приемане и мазила за локална обработка.

Как се прилагат?

В началото, когато болката е ярка, се започва с инжекционно въвеждане на противовъзпалителното лекарство. Така то се усвоява и подейства много бързо. Инжектирането е прекрасен вариант, защото този тип медикаменти дразнят стомаха.

ЯМР, ядрено-магнитен резонанс, прищипан нерв, прищипване на нерв

ЯМР – понякога не минава без високоспециализираното и скъпо изследване

Но щом болката отстъпи, пациентът минава към таблетките. Вариант са ректалните свещички (създадени в търсене на начин да се заобиколи стомахът), но не всички медикаменти предлагат тази специфична форма.

Едновременно, а и продължаващо и в периода на възстановяване локално точката на прищипване се обработва със същото лекарство във форма на гел, крем или маз. Повечето известни марки предлагат серия.

Някои наименования:

 • Мелоксикам (Мовалис, Мелбек, Мелокс, Мовикс, Тросикам) – ампули, обикновени и диспергиращи таблетки. Акт. в-во е meloxicam, един от най-безопасните и усъвършенствани препарати от разглежданата група;
 • Диклофенак (Волтарен, Диклак, Диклорапид, Диклофенак, Наклофен и др.) – във всички форми. Акт. в-во е diclofenac, едно от най-ефикасни, харесвани и ползвани медикаменти заради мощното си противовъзпалително и болкоуспокояващо д-вие;
 • Кетопрофен (Кетонал, Би-Профенид, Профенид) – акт. в-во ketoprofen показва явния си противовъзпалителен ефект в края на първата седмица от старта на използването. Премахва скованост и отечност, както и болевия синдром, увеличава амплитудата на движение;
 • Пироксикам (Фламексин, Пироксикам) – един от най-безкомпромисно работещите препарати, който обаче разполага и с ред нежелани страни. Акт. в-во е piroxicam, препоръчителен при много остър болеви синдром. Евтин и достъпен;
 • Нимезулид (Аулин, Нимезил, Енетра, Олдън и др.) – пуснат на прахчета, таблетки, капсули, на крем за локална обработка. Обичайната му доза е 100 мг на денон., в първите дни – до 200 мг. Акт. в-во nimezulide е ново поколение, усъвършенствано, с намалени странични д-вия;
 • Ибупрофен (Нурофен, Панактив, Ибупром, Ибупрофен и много др.) – лекарството не е типичното за нервни патологии, повече се ползва като температуро-понижаващо. Но и то притежава противовъзпалителен и успокояващ ефект. Подходящо при не силно изразена болезненост;
 • Целекоксиб (Целебрекс, Тевакоксиб, Дефинакс и др.) – капсули с препоръчана денон. доза от 200 мг. При силни болки може да се увеличи до 600 мг на първия прием и с последваща редукция на к-вото до 200 мг.

Стероидни противовъзпалителни

При нарастване на болката и възпалението понясога се назначава стероидни хормонални препарати, на кратки курсове. Те премахват болката, но не отстраняват причината за възпаляването. Използването им има ред странични ефекти и противопоказания.

Инжекции

Когато болезнеността е мощна и не се премахва с нестероидни препарати, се предписва новокаинова блокада: разтвор на новокаин, който се въвежда подкожно в областта на най-голямата болка или от двете страни по продължение на гръбнака.

лечение на прищипан нерв, прищипване на нерв

Терапията винаги е комплексна

Задължително се назначават и успокоителни и сънотворни лекарствени препарати, защото състоянието на ЦНС има голямо значение при лечение на прищипани нерви.

Крем, гел, мазила

Представители в тази форма има от почти всички активни в-ва от нестероидната група. Волтарен, Диклак, Диклофенак и др. подобни са удобни за използване и нескъпи. С тях се обработват местата на болезненост, като е необходимо добро втриване, за да проникне препаратът максимално в дълбочина.

Витамини от група Б и миорелаксанти

За отпускане на спазъма на скелетните мускули се назначават миорелаксанти като този с централно действие Мидокалм (толперизон). Други – Баклофен (баклофен), Мусант и Тизанидин (тизанидин). Наричат ги още скелетно-мускулни релаксанти.

Отпускането на мускула води до намаляване на болката и подобрява функциите на пострадалия орган.

Противовъзпалителен ефект произвеждат и мултивитаминни комплекси на основата на витам. от група В. Най-известната в този сектор е Милгамма.

Хирургия

Когато физиотерапията и медикаментите не помагат, се прибягва до хирургически методи като микродискетомии и дискетомии (отделяне на част от диска, потискащ нерва).

При травми, когато има подозрение за нарушена цялост на нерва, операцията се провежда веднага. Нервът се съшива с микроневрохирургия. Понякога такава операция се прави, когато интензивното консервативно лечение не е дало резултат в течение на 2 месеца.

Спрямо нерв, попаднал в цепнатина, се предприема изваждането му и провеждане на необходимите възстановителни процедури.

Допълнителни терапии

на прищипан нерв

 • Лечение на прищипан нерв с ортопедичен корсет – прилага се при прищипване в гр. стълб. Той поддържа гърба и освобождава разстояние между дисковете;
 • Санаториуми и курортно лечение – те са възможност за периодите на ремисия. Особено ефективни са терапии с кал, водолечението, сероводородни вани, курсове с подводно разтягане. Климатолечението укрепва имунитета, намалява честотата на простудите, създава оптимистична настойка, а всичко това в съвкупност подпомага излекуването;
 • Упражнения, лечебна физкултура – те се включват в терапията, след като отминат пристъпите на остра болка. Полезни са плуването, особено на гръб, повдигането на гърдите от легнало положение, сгъване и разгъване на гърба тип „котка“, както и специалните комплекси, разработени за специфични по локация проблеми.

Във видеото е показано упражнение за разблокиране на седалищен нерв:

 • Масажи при прищипан нерв – те са особено ценни при прищипване на гърба, между и под лопатките. Масажистът отпуска мускулатурата и подпомага освобождаването на нерва;
 • Физиотерапия – подходящи са всички техники със загряване, точков масаж, акупунктура, стоун терапия, вакуум, хирудотерапия (лечение с пиявици) и др.

Народни рецепти и билки

прищипан нерв, прищипване на нерв

Хрянът също е подходящ, защото има способност да загрява

 • Тинктура от дафинов лист – 18 средни листенца + 200 мл добра водка се държат 72 часа на тъмно и студено. Спиртният екстракт се втрива с масаж в проблемното място. От четвъртата процедура се бележи ефект;
 • Компрес с мед – индиректно се разтопява голяма лъжица мед и се сгъстява с брашно. Намазва се върху тъкан (хартия) и се налага в/у болното за през нощта. Покрива се с целофан и се затопля под одеяло. Премахва болката;
 • Тинктура от картофени кълнове – вземат се само прораслите части на картофите и се заливат с водка. След престой от 14 дни на закрито, извлекът е готов за втриване;
 • Аналгин и йод – 10 таблетки аналгин се разтварят в 200 мл 70% спирт + 1 шишенце йодна тинктура 5%. Сместа се прибира на защитено от светлина място за 72 часа. Готовото лекарство се втрива преди сън и се затопля под завивка.

Добър специалист!

Неделчо Цветков се казва добрият специалист, който може да излекува възпален или прищипан нерв. Приема в Силистра, в Дома на учителя – това е сградата, на ул. Петър Вичев
Там има фитнес зала и там приема. Като попитате, всеки ще Ви каже-всички го познават. Треньор е по източни бойни изкуства. Практикува мануална терапия и китайска медицина. Сертифициран е за това в НСА-София. На много хора е помогнал. Споделям и от личен опит, писа ни наша читателка от Силистра.
Ще Ви дадем и телефон за връзка с него. Но в момента (към края на юни 2019 г.) е зад граница. Ще бъде в Силистра на 3 юли, сряда. Не знам откъде сте, но му се обадете предварително, за да си уговорите прием. Понякога има много хора там и се налага да се чака. Ако сте от друго място, с предварителна уговорка, ще влезете веднага, каза читателката ни.
Телефонът е 0889 43 21 43, търсите директно Неделчо Цветков. Била съм с прищипан седалищен нерв и знам как боли. Лекарствата и инжекциите не помагат-само обезболяват временно.
Можете да приложите и една терапия междувременно, която също има ефект:

Рецепта за прищипан нерв

6-7 средно големи листа от градински лопуш/лапад. Нареждат се един върху друг с жилките нагоре. В една голяма тенджера се кипва вода. Да заври. Взема се тенджерата, както е с водата, и се слага върху наредените листа. След 3-4 секунди се оттегля. Листата са леко омекнали, цветът им е леко жълт, а жилите са си пуснали сок. Точно този сок е нужен на възпаления нерв да се възстанови. Намира се единствено в лопуша веществото, което нервът губи при възпалителен процес. Така получените листа заедно се нанасят в изходната точка на седалищния нерв. Тя се определя по следния начин: слага се плътно ръката на хълбока /както когато се играе ръченица и там, където стига палеца в задната част, е изходната точка на седалищния нерв, който опасва седалището и се спуска по крака, чак до 3 и 4 пръст на крака.
Налага се лапата от листа докато е още гореща и се покрива с найлонови кесия и някаква кърпа или шал отгоре, за да се задържи топлината. Държи се колкото прецените. Час-два, може и повече. Колкото Ви е приятно.
Прави се минимум веднъж на ден, когато прецените. 4-5 дни, може и повече, по ваша преценка. Не е вредно. Захранва нерва и ускорява лечението му. Но трябва и да се освободи, ако е прищипан.

Възможни заболявания

Ишиас – прищипване на седалищен нерв в кръстна зона. Болестта сме описали ТУК:

Ишиас, възпален седалищен нерв: Лечение в България, снимки, хапчета и лекарства от всякакъв вид

 • Радикулит – възпаляване на нервни коренчета, излизащи от гръбнака;
 • Неврит – възпаляване на периферен нерв;
 • Невралгия – не е заболяване, а симптом на възпаляването на нерв;
 • Лумбаго – означава болезненост в кръста, която може да произтича от проблеми с кости, мускули, сухожилия;
 • Плексит – поразяване не на единичен нерв, а на нервно сплетение. Обичайните места даваме ТУК: Симптоматика и обичайното лечение при плексит;
 • Дископатия – увреди на междупрешленните гр. дискове, едно от най-болезнените състояния. Описваме всичко за него ТУК:

Дискова херния, дископатия през 2019 г.: Манитол, упражнения и друго лечение

Профилактика и режим

Някои мерки предпазват от рецидиви. Главното е да се избягва:

 • Спане върху меки повърхности;
 • Вдигането на тежести;
 • Преохлаждането на краката;
 • Извършването на резки движения.

Във видеото е показано как се тества седалищен нерв:

Страдали ли сте от прищипване? Как се справяте?
Споделете, моля!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Прищипан нерв: Техники за освобождаване. На врата, между ребрата. Чакръкчия

 1. Точно така боли прищипването, много правилно сте го описали. често ми става и се оправям с пироксикам.

 2. Краката в гореща вода с морска сол и 20-25 капки йод. 2-3 пъти на ден по 15-20 мин, като водата се поддържа на границата на търпимостта. 2-3 дни и сте като нова.

 3. Само мануална терапия за да се освободи нерва … всичко останало е временно облекчение… търсете мануален терапевт

 4. Напишете в Гугъл -китайска техника ПайдаЛаджин , много е лесна веднага има лекуваш ефект и е без пари , само взима от вашето свободно време около 20 Мин , успех

 5. Сутрин и вечер можете с ракия к която има брашно от кестен.Колкото повече стой кестена в ракията толко по добре.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.