Болка в дясно под ребрата

Какво означава болка в дясно под ребрата? Ако е отпред и отзад, към гърба. Причини, заболявания. Остра, при вдишване или при движение. При натоварване. Подуване в дясно под ребрата

Неприятни усещания под ребрата възникват и без заболяване – по физиологични причини. Най-честата е залпово натоварване, например при спринт подир автобуса или на стадиона. Вероятно сте виждали как спортистите се хващат на това място след финиша. При рязко моментно усилие в тялото се изхвърля адреналин, увеличава се притокът на кръв в черния дроб, от което неговата капсула се разтяга – болезнено.

При жените подобни болки се наблюдават през цикъла. Тук причината е ръст на естрогените и падане на прогестерона. Хормоналните изменения се отразяват на тонуса на жлъчния мехур, причиняват застойни процеси и разтягане. Аналогично става при пиенето на хормонални контрацептиви.

От болка под ребрата се оплакват някои бременни. Те страдат от механично притискане на наедрялата матка (в трети триместър) върху околните органи.

Когато отхвърлим тези естествените провокатори на болезненост, продължаваме към заболяванията и нередностите. Към патологични причини ни насочва болка, която не е моментна, а продължителна или периодична.

Патологична болка под десни ребра
Място на болката Източници на болката
Отпред жлъчка, жлъчни пътища, черен дроб
Отзад травма на ребра, междуребрени нерви, бъбрек, надбъбречна жлеза, остеохондроза в зоната на кръста
Разсеяна сърце, дванадесетопръстно черво, кръв (анемии)
Отразена апендицит, дебело черво, гинекологични

Видове болка в дясно под ребрата

Централната зона на тялото е наситена с ключови органи и системи. Болката е осезаем симптом, но недостатъчен за диагноза. По нея не се познава болният орган, понякога не се познава и най-общо проблемът.

Само за пример: откъм гърба, под плешката боли при прищипване на нерв, но също така и при поражения на серозната обвивка на белия дроб и при онкологични процеси в зоната. Пак откъм гърба, но по-надолу, под ребрата, болят задстомашна жлеза или черен дроб (макар че черен дроб боли по-често на същото място отпред). Изместена по-към центъра на гърба болка насочва към бъбреци. Ако се простира към десния крак, има вероятност за дискова херния или травма, но може да е проблем в уринарния тракт.

За да сме максимално полезни на лекаря – диагностик, трябва да се постараем да определим точно характерните черти на болката: къде се намира – отляво, крайно ляво или в центъра, на къде се разпространява – наляво, надясно, към плешката, към ключицата, към крака, как се възприема – тъпа, остра, притискаща като в обръч, усилва ли се от нещо – от кашлица, от промяна на позата? Тези характеристики са ключови за по-бързото откриване на източника и за старт на лечението.

bolka pod rebra-01

Ще прочетете 90% + от причините за болка на това място

Болка в дясно под ребрата и гърба, отпред и отзад

Опасващата болка се схваща като притискане в обръч. Едновременно боли отпред и отзад. В зоната на подребрието тя сигнализира за заболяване на вътрешни органи.

Голяма е вероятността източник на опасваща болка да са храносмилателни органи – стомах, duodenum, панкреас. Нужно е да се провери за язва или панкреатит.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
 • Болката от язва има цикличен характер, усилва се нощно време. Движи се към лявата страна на гърдите, кръста и гърба. При гастрит и язва болката се усилва при ядене и при пълен глад.
 • При панкреатит болката обхваща и коремната област и се предава към плешките. Не се влияе от кашляне, кихане, от преобръщане в леглото. Към панкреатит насочват сутрешно гадене, слабост, течно изхождане с парченца непреработена храна, световъртеж, непрекъснато повръщане.

  bolka pod rebra-02

  Заподозрян №1 е панкреасът. Ето къде е разположен

Опасваща болка от храносмилателния тракт не се влияе и от най-силните обезболяващи хапчета. Язвата се повлиява от антиациди.

Остра болка в дясно под ребрата при вдишване, натоварване

Ще разгледаме три вероятности за такава болка: пневмония, абсцес и инфаркт.

Болка, възникваща при вдишване, е признак за възпаляване на белите дробове. Тя се разпространява надолу, докато мускулите на корема остават в напрежение. Напрегнат корем е характерен и за остър апендицит. Понякога се поставя невярна диагноза поради невъзможността да се определи точно място на болката.

За дясностранна пневмония указва значително повишаване на температурата, запек, кожни обриви. Болният спокойно се движи, докато при заболявания на органи от коремната кухина мнозина се стремят да заемат лежащо положение.

Отличителна особеност на пневмониите е постоянен задух, усилващ се при движение. Кожата около носа посинява

Остра болка в диафрагмата при вдишване може да е признак на диафрагмален абсцес. Такъв възниква при травми в коремната област и вътрешните органи, при перитонит, остър холецистит, при прободни рани и хирургия. Болката от абсцес е ярка. Усилва при кашляне, кихане, рязко завъртане, разпростира се към ключицата. Болният се стреми да стои полуседнал или да легне на страна. Измерва се крайно висока температура.

Гастрологична форма на инфаркт поражда болка в подребрието. Едновременно се долавя тежест в областта на сърцето. Възникват изпотяване и панически страх. Объркващи симптоми са гадене, диария, хълцане, повръщане – характерни за други заболявания като панкреатит и гастрит. Обаче има и по-добре насочващи белези като отекло жълтеникаво лице, задух, посиняване на устните.

Най-ясен признак си остава болката – при инфаркт тя се придвижва наляво към лопатката, шията и лявата ръка.

Болки в горната част на корема под ребрата

Болката в тази локация може да е остра, като пробождане с нож, което ни „звучи“ като тежко заболяване. Такава болка е характерна за чернодробната колика и често се съпровожда с гадене, обилно потене, учестен пулс и падане на кр. налягане. Възможно е дори повръщане.

При хронични болести и такива с постепенно развитие болката не е остра, а тъпа, разкъсваща. Често се възприема като тежест, притискане, разлят дискомфорт.

Болката може да е спонтанна, а може да възниква след хранене, алкохол, физическо усилие. Понякога тя се явява само при смяна на положението на тялото.

Болки в горната част на корема под ребрата е семпло описание. Под негов знак могат да се приведат десетки заболявания. Необходимо е да се уточни локацията и да се видят допълнителните симптоми.

Ако болката е прострелваща и се усилва при мърдане (включително от дишане) да проверим за междуребрена невралгия и херпес зостер.

Болка отстрани в дясно, съвсем вдясно

Интензивна болка отстрани, на около една педя под мишницата, е характерна за остър пиелонефрит. Тя е остра и се съпровожда с учестено уриниране, повишена температура и втрисане. Тази локация е резултат от отекване на болката. При палпация ще се усети източникът малко по-назад, към кръста.

bolka pod rebra-03

Бъбречна болка понякога се отразява напред

Отстрани боли при прищипване на междупрешленни нерви, разположени от дясната страна. Такава болка е внезапна и идва от гръбнака към гърдите. Поразяването на тези нерви понякога се предхожда от травма, удар в гърба или ребрата, но понякога идва от изкривяване на гръбнака или от едно непремерено движение. Остра невралгия понякога следва херпесна инфекция, възпалителни процеси, плеврит, остеохондроза, чревни проблеми.

Подуване в дясно под ребрата

Болка с подуване възниква при разтягане на органи и притискане на нервни окончания на съседни тъкани. Така става при оток на тъкани след травма или заради разтягане на червата заради газове или от тяхното съдържание.

Понякога подуването е чисто физиологично – след преяждане, интензивно спортуване, при менструация и бременност. В този случай и болезнеността, и подуването минават сами след кратко време.

Болка в дясно под ребрата при дете

Приблизително до петгодишна възраст детето не притежава способността да разбере и определи къде се намират болевите усещания. При всякакво оплакване, без значение от описанието, родителите са принудени да се обърнат към педиатър. След тази възраст може да се разчита на информацията, която подава детето.

Не давайте обезболяващи, слабителни, пробиотици и спазмолитици, докато не се установи източникът на проблема.

При децата вероятните източници на болка са по-малко от тези при възрастните. Характерни за възрастта са стомашните и чревни проблеми, инфекции като хепатит. Да се провери за признаци на апендицит.

Мнения и истории от БГ мама

Гастрит, гастродуоденит (комбинирано възпаление на стомах и duodenum) и хеликобактер пилори са диагнози, които се коментират във форумите по повод болки под ребрата. Вижда се, че пациентите са склонни да търпят дълго време, преди да се прегледат и изследват. Масово се търси диагноза по съвет – по сходство на симптомите и мястото на болката.

Много болни откриват, че в разглеждания случай болкоуспокояващи не помагат. Кои лекарства помагат (не помагат) е основна тема в обсъжданията.

Историите на някои участнички показват колко е трудно да се намери източникът на болката, когато тя се „върти“ под ребрата. Изследванията не откриват нищо, а оплакванията не отшумяват. Потребителки водят дневник на храната и на симптомите с надеждата да открият някаква зависимост.

В БГ-мама участниците обсъждат проявите и търсят причините, а в други форуми като този на Пулс се търсят добри специалисти и диагностици. При болки под ребрата хората първо се насочват към гастроентеролог, а при липса на открития, към невролог.

ВАЖНО: Вижте още истории и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Каква е била причината за вашата болка в дясно под ребрата? БГ мама не е единственият източник! Какво ви помогна?

Органи, които болят в дясно под ребрата

Подребрената зона контактува надолу с коремната кухина, където са поместени органите за храносмилане – стомах, задстомашна жлеза, жлъчка, черва. По задната стена са разположени бъбреците, в долната зона – яйчниците. Всички тези органи могат да са източник на болка, която да се долавя отдясно под ребрата – от страната на корема или отстрани под мишницата, отпред или отзад.

bolka pod rebra-04

Това не е всичко. В посока нагоре подребрената зона контактува с гръдния кош, където са белите дробове и сърцето. Не трябва да ги изключваме от картинката, особено ако има задъхване и смразяващ страх.

Сравнително отдалечена, но не и изолирана е зоната на малкия таз. Оттам не очакваме причинители на болка – пикочен мехур и уретра, матка и придатъци, но все пак да не ги изключваме. Болевите импулси могат да се отдадат към корема.

Има и още един сериозен източник на болки в разглежданата зона – костно-ставната и мускулната система. Неврологичната болка е на второ място за проверка, когато започне диагностиката.

Панкреас и болка в дясното подребрие

Той е разположен зад стомаха и е жлеза – отделя ензими и хормони за регулиране на обменните процеси. Типичното за него заболяване е възпаление – панкреатит. Съпровожда се със силна болка, нарушаване на храносмилането и развитие на усложнения.

При остър пристъп се вижда силна болка в подребрието. Според разположението и размера на огнището на възпаление, тя може да е отляво, отдясно или опасваща.

Десен бъбрек и болка в дясно на корема и кръста

Често болка от гръбнака отеква към бъбреците. Обратното също се среща. За различаване ни помагат следните репери:

 • Характер: бъбречната болка може да е постоянна, тъпа и равна, а може да е остра и пронизваща. Но главната й особеност е друга – за разлика от мускулната болка тя не зависи от поза и движение;
 • Движение: бъбречната болка не се променя при движение. Ако болката е небъбречна, тя ще се усилва или ще спира при промяна на позата и ходене;
 • Отдаване: бъбречната болка се насочва в посока слабините, от предната страна. Болки в гърба се насочва в задната страна, към ребрата и краката.
Жлъчен мехур и болка в дясно след операция на жлъчка

Жлъчката е основен заподозрян при болки под ребрата – дискинезия, остър или хронифицирал холецистит (възпаление), тумор, паразитни инфекции.

При дискинезия преобладава спастичната болка, подобна на колика. Тя е под десните ребра. Развива се 20 – 30 минути след приключване с храненето. Схватките се съпътстват с гадене, може да се стигне и до повръщане. Неприятните усещания минават сами, влияят се от спазмолитици. Между пристъпите не се чувства нищо.

Хипокинетичната дискинезия се характеризира с непрестанна болка, тежест и разкъсваща болка под ребрата. Усилва се от мазни храни. Допълнителни симптоми са диспепсия, горчивина в устата, оригване, намален апетит.

Хроничният холецистит (възпаление) се възприема като умерена болка под ребрата, която се съхранява няколко дни и даже седмица. Типично е предаването й към лопатката, кръста, дясното рамо. Усилва се от мазни и пикантни храни, от газирано. В периодите на ремисия болката изчезва, остава само тежест под дъгата на ребрата.

При безкаменен холецистит симптомите са по-малко изразени. На първи план излизат диспептичните разстройства.

Други причини за болки в жлъчката са камъни, разтягане на стените, спазми на гладките мускули, исхемия и деструкция.

Черен дроб и болки при натиск

Дясно подребрие е точната локация на ч дроб. Ако боли на това място, първо се проверява този орган.

bolka pod rebra-05

Конкретните патологии са много:

 • Хепатит – болката под десните ребра е типичен симптом. Тя е тъпа, с чувство за притискане. Няма връзка с храна или стрес. За остър хепатит са характерни остри болки, които се усилват при палпация под ребрата. Допълнителни симптоми са диспепсия, признаци на интоксикация, жълтеница;
 • Чернодробна колика – възниква при обостряне на жлъче-каменна болест. Изпитва се мъчителна болка, която може да има спастичен характер, да е режеща, раздираща или пареща. В момент на пристъп болният ляга на страни, подвива крака към корема или се върти в леглото, търсейки облекчения. Болезнеността ирадира към дясното рамо и плешката. Класическата картина се допълва с гадене, метеоризъм и повръщане на жлъчка;
 • Паразитни инвазии – при ехинококоза на ч. дроб болката верижно нараства. В началото болният изпитва тежест, дискомфорт след обилно нахранване. С увеличаване на кистите се усилва и болката. За нея е характерно да бъде по-ярка след физическо усилие. Болка отдясно се среща и при други паразитни инфекции като аскаридоза, амебна дизентерия, описторхоза;
 • Цироза – болката бележи навлизането в напреднал стадий. Тя е тъпа и се провокира от употреба на спирт и нарушения в диетата. При усложнения се разпространява към епигастриума и пъпа;
 • Рак на ч. дроб – болката бележи увеличаване на тумора до степен да разтяга чернодробната капсула. Тя е постоянна и няма външни провокатори.
 • Дебело черво и болки в дясно от пъпа. Дебелото черво е разположено в близост до дясното подребрие, заедно с дванадесетопръстното и тънките черва. Остра болка под ребрата може да произхожда от цял букет възпалителни процеси в червата – апендицит, дивертикулит, колит, Крон, язва на дванадесетопръстика. Най-често страданието се изпитва като тъпо, умерено, с постепенно нарастваща интензивност. То свидетелства за обостряне;
 • Болки в корема ниско долу в дясно при жените. При двата пола се поражда от уринарни възпаления, поражения на бъбреците, на дясната тазобедрена става и околните тъкани, костни елементи от опорната система. Специално за жените добавяме гинекологични заболявания, поразяващи матка, яйчници и вулва. В последния случай болката „дърпа“ надолу и рядко ще се долавя само под ребрата. Болка достига до ребрата при обостряне на ендометрит и десностранен аднексит;
 • Мускулни болки под ребрата. Мнозина възприемат болката в тази точка като мускулна. Но районът не е мускулно наситен. По-скоро провокатор е междуребрена невралгия, при която болката е остро изразена. Защипването може да бъде следствие от спазмиране на мускулни влакна при хипертонус на гръдните и коремните мускули;
 • Хемолитична анемия – постоянна тъпа болка под ребрата е характерна за токсични анемии от отрови и лекарства. Силни болки съпътстват наследствени анемии и патологии на ензими и хемоглобин.
 • Отразена болка – поради особености на инервацията до дясното подребрие достига болка от апендицит – характерно е за ретроцекално разположение на израстъка. Усещат се интензивни болки в горния десен квадрат с гадене, диарични изхождания и повръщане;
 • Редки причини – полипи и тумор на жлъчката, исхемичен хепатит и други съдови патологии, редки болести на ч. дроб, усложнения на бременността като гестоза, холестаза.

Опасни предупреждаващи симптоми

Спешни състояния, свързани с десен горен квадрант на корема са:

 • остър холецистит,
 • жлъчна колика,
 • хепатит,
 • панкреатит,
 • чернодробни и поддиафрагмални абсцеси,
 • инфаркт на миокарда,
 • пневмония,
 • плеврит,
 • перикардит,
 • чревна непроходимост.
Остра болка в дясно на корема

Остра болезненост бележи перфорация на стомаха (разрив на стените), непроходимост на стомаха (на изхода) и на червата. Тези състояния също са спешни.

bolka pod rebra-06

Диференциалната диагностика за остри хирургични заболявания при остра болка в корема:

 • Прободна язва на стомаха и 12-пр. черво: внезапност на болката, много остра и силна, локализирана в епигастриума, барзо се разлива, няма ирадиация. Повръщане – не или 1-2 пъти. За ранния стадий е характерен шок. Болезненост при палпация, корем като дъска, няма чревни шумове, няма болка в ребрено-гръбначната зона;
 • Остър панкреатит: постепенно възникване на болката, локализирана в епигастриум, дясно и ляво подребрие, ирадиация към гърба или в обръч. Многократно повръщане. Умерено напрегнати коремни мускули, чревни шумове – отслабени или няма, лека болезненост на ребрата от двете страни. Поза на ембриона, гадене;
 • Остър холецистит: постепенно възникване на болката, локализирана в дясно подребрие, ирадиация към гърба, дясно рамо и плешка. Повръщане 1-2 пъти. Няма шок. Болка при палпация под дясно ребро. Едностранно напрегнати мускули на корема. Чревни шумове в норма;
 • Разрив на аневризма на коремна аорта: внезапна болка до припадък, около пъпа, предава се към плещите и слабините;
 • Исхемия на червата: внезапна болка, без ясна локализация, няма препредаване. Разлята болезненост при палпация.
Внезапна треска

Втрисането е характерно за инфекциите. Най-близо до нашия случай е гастроентерит. Болките при него са в корема, по-скоро около пъпа. Допълнителни симптоми – повръщане, кашеобразни изхождания, а след това – воднисти.

 • Непрекъснато повръщане и гадене. Тези два симптома присъстват при диаметрално различни заболявания – от вирусни и бактериални инфекции до хирургични положения като апендицит, дивертикулит. Проявяват се при паразити, отравяне, остра язва, нефрит и много др.;
 • Кръв в акото. Този симптом насочва към стомашно-чр. патологии, приоритетно към червата. Съчетание с коремна болка има при колит, полипи, проктит, стомашни и чр. язви, гастрит, дивертикулит, рак на дебелото черво;
 • Подут корем, болки в дясното подребрие газове. Обикновено метеоризма и подуването вървят с болезненост в ниската зона на корема. Но не задължително. Понякога болката се придвижва и нагоре при апендицит, раздразнено черво, простатит, цистит, камъни, чревни инфекции, патологии на пикочно-половата с-ма;
 • Пожълтяване на кожата. Жълтеницата е симптом, който недвусмислено ни насочва към черния дроб. Пожълтяване с остри, режещи болки се наблюдава при храносмилателни отклонения. Тогава имаме гадене и течно изхождане.

Видове заболявания, свързани с болка вдясно

 1. Пикочо-полова система (заболявания на бъбреците). Основни провокатори са бъбреците, при тях болката се отправя към кръста. Конкретни болести: нефролитиаза (камъни), бъбречна колика, възпаление пиелонефрит, гломерулонефрит, обструкция на уретрата. Понякога причината е новообразувание, което притиска тъкани и имитира болка от апендицит. При цистит болката е по-скоро в долу разположената зона на корем и се разпростира и в ляво;
 2. Храносмилателна система (гастрит и др. стомашно-чревни). Болката тук е основно в епигастриума, рядко минава надясно. Най-разпространена причина за язва и гастрит поради Helicobacter pylori;
 3. Аномалии и прееклампсия. Това са усложнения на бременността, свързани с повишаване на кр. налягане. Прееклапсията се явява внезапно и понякога причинява болки под ребрата;
 4. Пневмония и дихателни проблеми като плеврит също пораждат болезненост под ребрата. Те винаги са разпознават лесно заради наличието на задух и свързаност на болката с дишането;
 5. Костохондрит и костно-мускулни проблеми. При костохондрит болката е по-скоро в гърдите, рядко се простира към подребрието. Мускулни патологии също са почти изключени. Но костни са възможни – главно свързани с долните отдели на гръбнака и тазобедрената става;
 • Херпес зостер, инфекции, паразити. Болката при херпес зостер възниква няколко дни преди обрива. Точно в този период диагностиката е затруднена. Тя е пареща, режеща, опасваща. Особено изразена е при поразяване на гръбначните междупрешленни възли. При паразити в черния дроб виждаме болка и тежест отдясно, съчетани с пожълтяване на кожата;
 • Рак на бъбреците или черния дроб. Онкологични образувания при всички органи в коремната кухина могат да предават болка към дясно подребрие. Дори да са отдалечени, те оказват натиск непряко – чрез нервните пътища;
 • Чернодробни заболявания. Почти всички дават болезненост в проекцията на органа и общо в зоната. Болката може да се простира към лопатката и ръката, да се „прибере“ горе или да мине наляво. За проверка – нараства при мазна и тежка храна, алкохол и газирано, нараства от стрес и вдигане на тежести. Допълнително се бележи от горчив вкус, гадене, пожълтяване на кожата;
 • Панкреатит, възпаление. Ако боли вдясно под ребрата, имайте наум панкреатит. Той бива лекуван при всяка четвърта жена и при всеки осми мъж на планетата. Това е възпаление, което винаги боли, но винаги различно. Болката може да е под ребрата, а може да обиколи целия корем, може да се отдаде към слабините и към гърба;
 • Често срещани заболявания. Те са на черен дроб, жлъчка, панкреас – всичко се върти около тези три органа, ако боли дясната страна.

Наложителни изследвания

Първичният преглед се води от гастоентеролог или тесен специалист – хепатолог. Оценяват се симптомите, размер на ч. дроб, проверява се за признаци на раздразнение в кухината и локално напрежение на мускулите. При нужда се назначава консултация с инфекционист, гинеколог, хирург, онколог.

Диагностични процедури

bolka pod rebra-07

Ултразвукът добре обследва органите в кухините

 • Ултразвуково обследване на хепатобилиарната зона – жл. мехур (дебелина на стените, камъни, дискинезия), ч. дроб (структура, паренхим, хиперехогенни огнища);
 • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография – ренгеново-ендоскопски метод за обследване на жлъчните и панкреатичните протоци с контрастно вещество, както и на duodenum. Позволява вземане на образец за изследване за атипизъм;
 • Дуоденално сондиране – определя съкратителната способност на жл. мехур, взема се порция сок за микроскопско и бактериологично изследване – това е при съмнения за храносмилателни патологии;
 • Рентгенография, КТ на коремна кухина – търси новообразувания, паразитни кисти;
 • Допълнителни методи уточняват степен на фиброза, биопсия на тъкани и др. според находките от първите изследвания;
 • Лаборатория – биохимия на кръвта с чернодробни проби за билирубин, цитолиза, холестерол, алкална фосфатаза. Със серологични тестове се изключват хепатити.

Начини за лечение

За намаляване на болката под дясно ребро се препоръчва диета с ограничаване на мазни, изпържени и подправени храни, консерви, люто. Забранява се алкохолът. В менюто трябва да преобладава растителна храна и немазни меса и риби.

В момент на усилване на болката се съкращава физическото усилие. Понякога се налага щадящ режим, дори такъв на легло.

Спастичните пристъпи се преустановяват с топла, но не сгорещена грейка, приложена към дясната стана. Схватките добре се купират със спазмолитици. Устойчивата болезненост е повод да се потърси помощ, преди да се случат усложнения.

Консервативна терапия

Умерената болка от хронични болести на хепатобилиарния тракт се лекува амбулаторно. Хоспитализация се налага при тежки болеви пристъпи и тежко общо състояние. В стационар нетърпимите болки се купират с наркотични аналгитици и се провежда детоксикация.

В домашни условия помагат:

 • Противовъзпалителни от нестероидния клас с противовъзпалителен и аналгетичен ефект. При билиарни нарушения се комбинират със спазмолитици;
 • Холекинетици. Те подобряват оттока на жлъчка и подобряват храносмилателните процеси;
 • Антибиотици. Назначават се при обострен холецистит и холангит, обусловен от патогенна микрофлора;
 • Интерферони. С тях се лекуват хронични вирусни хепатити;
 • Хепатопротектори. Средства с адеметионин и урзодеоксихолева киселина защитават здравите чернодробни клетки и стимулират регенерацията на увредените. Повишават устойчивостта на органа към токсични фактори;
 • Физиотерапия при хронични патологии на жлъчния мехур – лечебни минерални води, рефлексотерапия, електрофореза. За подобряване на храносмилането – фитотерапия и санаториално лечение.
Хирургично лечение

При стомашно- чр. патологии нерядко се налага хирургия – за отстраняване на конкременти, при туморни образувания и др.

Радикален способ за третиране при тежка цироза и рак е чернодробна трансплантация.

Профилактика
 • Своевременно лечение на инфекциозни огнища, санация на устната кухина;
 • Правилно хранене, еднотипен режим, малки порции храна;
 • Прием на витамини;
 • Корекция на хормонални нарушения;
 • Умерена физическа активност, без преумора;
 • Прием на лекарства под контрол;
 • Използване на индивидуална посуда;
 • Психологически комфорт без стрес.

Вижте и ТОВА:

И едно видео по темата на руски език:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Болка в дясно под ребрата

 1. Да, така е! Само 2 месеца имах болки и като отидох,,, какво ли не намериха, гастрит, рефлукс, панкреас, дуоденит. Сега съм като аптека – езопражен, креон, дуспаталин, еспумизан, има и още!!!

 2. Според мен няма какво да се гадае, отива се на гастро и край. Ако трябва гастроскопия, ако трябва колоноскопия, те си знаят. Има и лоши диагнози, дано не се стига.

 3. Мен точно там ме боли от камъни в бъбрека от дясно, уж трябвало да е отзад, ама не! Дано не са два проблема едновременно, то ще се види..

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *