Рициново масло. Ползи, действие и приложение. При запек

♠ Качества и ползи ♠ При запек ♠ За пиене ♠ На капсули ♠ За прочистване на дебело черво ♠ С лимон ♠ Срещу паразити ♠ С тиквени семки ♠ С коняк♠За отслабване ♠ Против брадавици и папиломи ♠ Против пигментни петна

Още в текста: ♠ Народни рецепти ♠ Рициново масло и сода ♠ Рицинов компрес ♠ Мерки за безопасност ♠ Противопоказания ♠ Странични ефекти♠Усложнения ♠ Мнения на лекари ♠  Особености при деца и възрастни

Рицинът е растение на крайностите – то е красиво и крайно отровно. Дарява безценна суровина, но и натравя берачите.

Отдавна човекът се опитва да го замени – без успех. Може би за отмъщение го е нарекъл „кърлеж” – уж семената му приличат на издут кръвопиец. Всъщност, приличат на кестен или на таралежче.

Почистени пък приличат на боб. Ако бъдат сбъркани с боба, следва тежко отравяне. Токсинът рицин удря сърцето, ч. дроб и бъбреците и създава наистина опасно положение.

И все пак не се отказваме от добиването на рициново масло, защото по качествата си то няма равно.

Свойства

на рициново масло (РМ)

То е бледожълто, с меко изразен мирис и специфичен, неприятен вкус.

Висококачествените образци се добиват чрез студена преса. По-нискокачествените масла са добити чрез горещо пресоване и екстракция чрез разтворители.

рицин, растение

Рицинът е ярък и впечатляващ като всичко отровно в природата

Точката на кипене на рицин. масло е 313°С, плътността му е 961 кг/м3. Категорично това е

най-плътното и гъсто растително масло

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

То не засъхва и не образува „коричка”.

Разтваря се в етанол, не се окислява на въздух. При 16°С образува пастообразна белезникава маса. Не гранясва и е годно до 2 г. при нормално съхранение.

Маслото от рицина се състои на 85% от рицинолова киселина, най-ценната му съставка. Останалата част са киселини като олеинова, линолева, линоленова, стеаринова, палмитинова и др.

Основни производители са бразилците, индийците и в Китай, най-голям потребител – САЩ.

За какво се използва?

√ В промишлеността: за производство на синтетични смоли и влакна, бои и оцветители, покрития, устойчиви на студ пластмаси, хидравлични течности, восък, найлон и др.;

√ В парфюмерията: за производство на сапун и смазочни материали, масла за коса;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

√ В хранителната индустрия: за добавки и ароматизатори;

√ От фармацевтите: за лекарства.

√ В медицината: за лечение на артрит, мускулни болки, безсъние, кожни инфекции, ДЦП, множествена склероза, Паркинсон, акне, косопад, болки в краката, менструални болки, гъбични инфекции.

√ В козметиката: като качествен компонент за маски, масла и други продукти за коса, мигли и кожа. То подхранва и омекотява сухата и с изострена чувствителност кожа, отстранява лющене, пигментни петна, бръчки, мазоли, дефекти, папиломи. Изравнява тена, хидратира.

рицин, растение

Рицин, от Млечкови

Рицинът е най-известен с едно качество: да разхлабва.

Рициново масло при запек

(като разхлабително)

Рицинолевата к-на – главната съставка на рицина, провокира чревната перисталтика и кара натрупаните отпадъци сами да излязат по естествен начин. Тя се разгражда в тънките черва и там, на място стимулира чревните рецептори. Червата започват да се съкращават и следва желаният ефект.

Отделно маслото от рицина размеква вкоравилите се в чревните гънки фекалии.

В комбинация с киселина (цеден лимон или грейпфрут) рицинът чисти от шлаки, а в съчетание с тиквени семки или коняк чисти от паразити.

Време за реакция: 2-6 часа от изпиването. Първите позиви за тоалетна може да възникнат внезапно. Ефекта на рицина зависи от възрастта и теглото на пациента, доколко червата му са затлачени от отпадъци и от това колко храна е изял преди почистването.

Рицин. масло се продава в течна форма и на капсули. Капсулките са изпълнени със същата течност, както и шишенцата, само че изолират маслото от вкусовите рецептори и не предизвикват типичното гадене.

Как се приема

вътрешно  (за пиене)

Известен похват за очистване е прием на чисто масло сутрин или вечер. Оптималната доза за възрастен човек е 15-30 мг течно или съответстващото к-во капсулирано.

Сутринта се взема на гладно. Първото ядене е 3 часа по-късно.  Погрижете се да си осигурите за този ден лека храна и много течности, за да попълните загубите на тялото.

Ако ще пиете маслото вечер, след него няма да се яде.

Някои препоръки за оптимизиране на процеса:

 • Три дни преди чистенето минаваме на лека диета – за да изпразним по-добре червата си;
 • Подгряваме маслото на водна баня;
 • Рициновото се пие на големи глътки, за да се избегнат позивите за повръщане (вкусът и мирисът му се възприемат като неприятни);
 • Може да се изпие наведнъж или да се разтегне приемът в рамките на 30 мин;
 • След приема устата се изплаква с подкиселена вода.
 • Пийте масло по тази схема три дни поред;
 • Не превишавайте дозата, за да не си навлечете натравяне.

Внимание!  Изчистете червата си през уикенда, не рискувайте с тази процедура на работа.

Забележете, че с рицин. масло не се цери хроничен запек. Това средство подхожда единствено за еднократно отстраняване на проблема.

Преди или след хранене?

студено пресовано рициново масло

Семето на рицинът поразително прилича на един сорт боб, но е смъртоносно

За по-бързо действие маслото се пие на гладно или 3 ч. от последното хранене вечер.

Дозиране на рициновото масло

 • Възрастен при запек – 15 – 30 г, еднократно за 24 ч.;
 • Подготовка за диагностични процедури – 2–6 часа преди изследването;
 • Деца във възрастта 12 – 14 г. – 5 – 15 г, еднократно в 24 ч.;
 • За стимулиране на родова дейност – 40-50 г еднократно заедно с препарати за стимулиране на маточната активност.

Това са официалните препоръки за дозиране на рициновото масло. В интернет-разпространявани рецепти се разчита по 1 г масло на 1 кг тегло. Това би значело пациент с тегло от 60 кг да вземе 60 г РМ, което е двойно над максимума.

Когато запекът е скорошен, може да се вземе само 1 с.л. масло (17 г) еднократно, преди сън.

Рициново масло на капсули

Капсулите са прост и безопасен начин да се пие рицин. масло, а и дори по-приятен поради мириса и вкуса на тази гъста течност. Еднократната дозировка се пресмята спрямо масата на пациента.

За възрастен с краткотрайна липса на дефекация (до 3 дни) –  20-30 капсули на нощ.

Прочистване на дебелото черво

Очистваща клизма

с рициново масло

При хрон. запек рицин. масло не се пие, а с него се прави клизма.

Клизмите с масла са известно средство за облекчаване при постоянно страдание. Действието им е основано на свойството на маслата да смекчават и обвиват фекалните маси и да спомагат мекото им извеждане.

Клизма с рицин. масло се ползва и за бързо очистване на червата в екстрени случаи като продължителен застой на изпражнения в дебелото черво, наличие на паразити, отравяния, преди лечебни манипулации  и др.

Това е еднократна процедура. Провеждането на поредица от клизми или честата употреба не се препоръчва, защото се повишава риска от сериозно нарушаване на чревната микрофлора.

Рецепта: 3 големи лъжици рицин. масло се пускат в затоплена вода (за възрастен са достатъчни 50 – 100 мл). Температурата е ок. 38°С – достатъчна, за да отпусне стената на дебелото черво. Течността се въвежда и се поляга спокойно за 15 мин. Позивите за дефекация започват след 8/10 ч.

Рициново масло и лимон

рецепта с рициново масло и лимон

С лимон или друг цитрус, тази рецепта е известна и в други страни

Двата компонента в съчетание действат комплексно.

Лимоновият сок разтваря слузта и залежите от шлаки в червата, а рициновото масло ги изкарва по най-бързия начин по естествения им път.

Освен това киселината помага да се намалят до минимум неприятният вкус и мирис и ефектите, които те предизвикват като гадене, болезненост в корема, повръщане.

Идеалното време за приемането на рициново – лимоновия коктейл е от 17 до 19 часа. Оптималното количество се разчита индивидуално. Претеглете се и за всеки свой килограм отмерете по 1 капка масло.

Маслото се подгрява на водна баня до стайна температура и тогава се налива пресния лимон. Съотношението е 2 капки на 1 кг тегло или 2 капки лимон спрямо 1 капка масло.

Размесваме внимателно сместа и я изпиваме на неголеми глътки. Другият вар. е да се пие отделно – първо маслото, а после лимонът.

Ако изпитате силно гадене, може допълнително да изядете резен лимон, грейпфрут, портокал, малко стафиди. Може да вземете душ или да се изкъпете в морето (басейн, река).

При чистенето на червата с рицин. масло и лимон не се препоръчва ядене, докато не започне естественото извеждане на чревното съдържимо. Обичайно това става ок. 1.5-3 ч. от изпиването на смеската. След първото изхождане може да вземете малко вода.

Тази рецепта се провежда 4/8 седм. по веднъж, като продължителността зависи от степента на задръстване на тялото.

Очистване от паразити

с тиквени семки

Процедурата отнема един ден, през който пациентът минава на лека диета.

Съставки: 1 с.л. рицин. масло, 100 бр. тиквени семки.

Рецепта: почистете тиквените семки (или купете белени), разделете ги на няколко порции.

През деня изяжте тиквените семки на порции, като ги дъвчете много добре, до кашообразно състояние. Преди съня вземете 1 с.л. загрято масло. Повторете процедурата три поредни дни.

Тридневното почистване се прави не по-често от веднъж в месеца.

Внимание! Ако имате сърбеж в областта на ануса, посетете лекар и дайте проби за анализи, чрез които се установяват чревни паразити. Не правете антипаразитно почистване, без да имате симптоми на заразяване.

Рициново масло и коняк

Тази рецепта има двойно действие – чисти от шлаки и от паразити. Разчита се на противопаразитните свойства на дъбилните в-ва на отлежалия в бъчви коняк.рициново масло и коняк срещу паразити, глисти

рициново масло и коняк срещу паразити, глисти

Ето какви чудовища бягат от съчетанието на рицин с коняк

Съставки: Единият компонент е бутилка хубав коняк, истински, приготвен в дъбови бъчви, без оцветители и ароматизатори. Другият – рициново масло в шишенце от 50 г. Течното масло е за предпочитане, защото капсулираното действа по-бавно. Но то пък е подходящо за деца и болни със силен рефлекс за повръщане.

Планирайте старта на почистването за петък през нощта, защото на следващия ден може да ви е сложно да излезете от къщи. Желателно – на намаляваща луна.

Почистването става по схема (отбележете си е на календара):

 • 5 нощи – прием на смеската от масло и коняк;
 • 10 дни – пауза;
 • 5 нощи – прием на сместа;
 • 7 дни – почивка;
 • 6 нощи – прием на сместа.

7 до 14 дни преди началото на процедурата спрете животинските храни, сладките неща (освен меда), солените, маринатите и кафето. Нека храненето ви се състои в каши и зърнени, зеленчукови ястия, салати, плодове. Напитките са билкови чайове (препоръчително мента, коприва, мащерка). Препоръчително е през 2 дни да се правят клизми с 1 с.л. ябълков оцет + 1 ч.л. сол.

Вечерта преди старта хапнете леко в 18 часа. Първата доза се изпива в 2 ч.

Рецепта: 2 с.л. коняк и 2 с.л. силен сладък чай. Това е доза за възрастен. За деца от 12 г. к-вото е наполовина – по 1 с.л. След 30 мин. се изпива 50 г масло за голям и 30 г за дете. Маслото е леко подгрято на водна баня. Запива се с глътка лимонов сок, за да се потисне неприятния вкус.

Около 5 ч. сутринта се очаква първото изпразване на червата.

След като завърши курса с рициново масло, минимум 3 седмици всяка сутрин, 1/2 час пред ядене – 1 с.л. ленено масло, което позволява да се унищожи патогенната микрофлора в червата.

Очистването от хелминти се провежда веднъж в годината.

Приемът на описаното средство позволява да се премахнат и възрастните паразити, и яйцата им.

Курсът е разбит на три етапа, за да може да се изведат глистите, които междувременно се излюпват от яйцата в паузите между 5-дневните цикли.

Пиенето е в 2 ч. посред нощ, когато е пикът на паразитната активност. Не случайно опаразитените по това време се събуждат от глад и стават да похапнат.

Сладкият чай в рецептата е примамка за глистите. От коняка някои глисти загиват, а другите се откъсват от чревните стени (за които са прикрепени).

Вътрешната повърхност на червата е покрита с реснички, които придвижват отпадъците в посока на ануса. Заради неправилно хранене ресничките се покриват със слуз и зле изпълняват работата си. Клизмите преди началото на очистващия курс зачистват ресничките от слуз и фекални отлагания.

Максималната активност на дебел. черво е в 5-7 ч. Тогава и пациентът получава първата покана за тоалетна.

Противопоказания за изпълнението на тази рецепта за почиства са бременност, лактация, менструация, обострени хрон. заболявания. Без лекарско разрешение подобна схема не се прилага при гастрит, язва, камъни и холецистит, панкреатит, оперирана жлъчка.

Още подробности по темата са дадени и ТУК: Запек и други прочути приложения на маслото от рицин. 

Рициново масло за отслабванерициново масло за отслабване

Как помага?

Нерядко причина за натрупването на килограми са разстроени обменнни процеси. Неправилното хранене способства натрупването на големи количества непреработена храна в тънките черва, заедно с фекални маси и токсични изпражнения.

Витамините и полезните в-ва престават да се всмукват нормално в червата и естественият обмен в тялото се нарушава. Когато диетата не помага да се редуцират килограмите, значи природният метаболизъм е нарушен. Тогава на помощ идва почистването на червата. Едно от най-действените средства за дом. условия е рицин. масло.

Преимущества на рициновото масло за отслабване:

Рициноловата к-на дразни рецепторите и стимулира перисталтиката, постигайки пълен очистителен ефект. Мастните к-ни размекват старите натрупвания и ги извеждат. Заедно с тях излизат и токсините. След чистенето апетитът намалява.

Полезните мастни к-ни и токоферолът подобряват работата на всички органи и насищат тялото с енергия.

Следователно с рицин. масло не се постига пряко отслабване. То не гори мазнини и не намалява обиколки. Но грамотното почистване на чревния тракт възстановява нормалния обмен на в-вата и ето че целта се постига по естествен начин.

От какво намаляват килограмите?

Тялото се освобождава от отдавна отложени и вкаменени отпадъчни маси, както и от задържани в тъканите излишни течности.

Внимание! Рициновото масло чисти червата, но не възстановява естествената флора в тях. Заедно със старите фекалии оттам излизат и полезните бактерии. Те буквално биват измити, заедно с хранителните остатъци, шлаките и токсините. Затова след изчистване непременно минете на кисело-млечна диета или вземете малко пробиотик.

Начини за прием

 • В чист вид, на течност – почистване на червата по описания по-горе начин;
 • Продължителна схема – всяка сутрин по 2 ч.л. позагрято масло, 30 мин. пред закуска. Терапевт. курс е 7-21 дни според замърсяването на тялото. След рициновото и преди закуската се поема и 200 мл затоплена вода;
 • На капсули – сутрин, на гладно, 10-30 бройки, за 1 седмица;
 • С кисело мл. – 1 ч.л. РМ  + 1 с.л. мляко се изпиват на гладно, 30 мин. пред закусване. Курс – 7 дни. Киселомлечните продукти поддържат естествената микрофлора в червата;
 • С цикория – 1 ч.л. РМ + 1 ч.л. млян корен цикория. Смесват се и се вземат на гладно 30 поредни сутрини. Запива се с топла вода;
 • С ленено – по 1 ч.л. рицин. и ленено масло, смесваме, затопляме и изпиваме. Приемаме ги 7 поредни утрини, на гладно, с 200 мл вода след това (затоплена).

Против брадавици и папиломи

рициново масло против брадавици

С рициново масло може да се обработват и най-деликатни места, и близо до очите – няма риск и противопоказание

 • Брадавици се премахват чрез втриване на рициново масло с меки, масажиращи движения. Подхожда се крайно внимателно, без травмиране на образуванието. Всяка процедура е 5-минутна и се изпълнява до 5 пъти (1 месец);
 • Папиломи се премахват чрез същата процедура, само че през 12 ч.  – при ставане и пред сън.
 • Пигментни петна избледняват или напълно изчезват по схемата за лечение на папиломи. Всяка едно от визираните образувания изискват обработка в продължителност минимум 1 месец.

В народната медицина

Нар. целители от най-древни времена използват рициновото за терапия на всякакви болести – от кожни и полови до простудни. С него са стимулирали родовия процес и са оправяли стомашни страдания. Изписвали са го под две форми – за пиене и на компреси.

До днес са оцелели някои старинни рецепти. Но не трябва сляпо да се изпълняват. Например рициновото масло стимулира родовата дейност. Използвано в точния момент, то помага, но по-рано през бременността ще предизвика преждевременно раждане.

16 лечебни свойства на чудната смес от

Рициново масло и сода

 • При алергия – 3 с.л. сода + 1 с.л. РМ. Преди баня се намазваме и втриваме с масажни движения по цялото тяло. Отмиваме. Комбинираме с 1 Х 6 капки вътрешно;
 • При гъбички и кожни възпаления – 1 с.л. сода + 1 с.л. РМ. Нанасяме върху поразения участък за ½ час;
 • При синини, кърващи рани и болки в ставите – прилага се рецептата за гъбички;
 • При уморени, раздразнени очи, срещу тъмни кръгове – ½ ч.л. сода + 1 ч.л. РМ. Нанася се на клепачите за 20 мин.;
 • За хидратиране на ръцете – 1 с.л. сода + 1 с.л. РМ. Прилагаме като скраб до китките, за 3 мин.;
 • При уморени, сковани стъпала – с рецептата за ръце по-горе масажираме стъпалата;
 • Срещу пигментни петна и папиломи – 1 с.л. сода + 1 с.л. РМ. Нанасяме на кожата преди сън за 20 мин. и отмиваме;
 • Срещу брадавици – същото, но поставяме марля, за да се задържи сместа до сутринта;
 • При болки в гърба – равни пропорции сода и масло се нанасят на болното място, масажираме;
 • При стрии – масажираме със скраб от сода и масло вс. ден;
 • Маска за коса – събираме равни пропорции сода и РМ и намазваме косата. За 10 мин.

Компрес с рициново масло

Рициновите компреси се ползват за лечение на следните заболявания:

 • Проблеми, свързани с лимфния поток;
 • Възпалени стави: артрити, бурсити;
 • Холецистит;
 • Чернодр. патологии като цироза;
 • Проблеми с бъбреците;
 • Неврити (възпаляване на нерв);
 • Разстроено храносмилане;
 • Чревни разстройства, запек, колит;
 • Нарушение на менструалния цикъл;
 • Кисти на матка и яйчници;
 • Епилепсия;
 • Склеродермия;
 • Главоболие;
 • Апендицит;
 • Заразяване на кръвта.

Как работи: компресът с рициново масло подобрява циркулирането на лимфа и способства отстраняването на възпалителни процеси. Стимулира ч. дроб, облекчава болки, намалява обсега на възпаление и подобрява храносмилането, топи образувания.

Рицинов компрес, компрес с рициново масло

Компрес върху черен дроб

Начин на приготвяне: напояваме три пласта стара тениска (памучна тъкан) в затоплено масло и разполагаме на кожата, върху органа, което е заболял. Покриваме с найлон за затопляне и стягаме с шал. Отгоре слагаме електрическа възглавница или грейка, за да се поддържа топлината. И бутилка с подменяща се гореща вода ще съхрани компреса топъл.

Компресът се налага:

 • Горе вдясно – за стимулиране на ч. дроб, при детоксикация;
 • На корема – при запек и храносмилателни разстройства;
 • В центъра под пъпа – при менструални нарушения и кисти на яйчниците;
 • Непосредствено върху възпалената област при проблеми със стави, мускули и т.н.

Мерки за безопасност

Рицинов компрес не се налага върху повредена кожа, по време на бременност, лактация и през периода на менструация.

След премахване на компреса обтриваме с разтвор на сода (2 ч.л. на 1 л вода). Така се премахват остатъците от маслото, както и отделените токсини.

Компресите се използват от 3 до 7 дни за лечение и детоксикация. След всеки курс се прави минимална пауза от 4 дни.

Фланелката с маслото се пазят под капак в хладилника и се ползват до 30 пъти.

Предупреждения

 • Не всеки тип рициново е за пиене;
 • Черното ямайско представлява ценност, но някои производители го постигат с оцветители. Истинското има отчетлив мирис на пепел;
 • Гадене, коремна болка и колики са първи признаци за предозиране на рициново масло.
 • Противопоказания за ползване на РМ:
 • Хранителна алергия;
 • Бременност във всякакъв срок;
 • Лактация;
 • Хроничен запек;
 • Непроходими черва;
 • Язвено-ерозивни възпаления на храносмил. тракт;
 • Коремна болка с неясна етиология;
 • Стомашни и чревни кръвоизливи;
 • Маточни кръвотечение, вкл. менструация;
 • Нефрит;
 • Възраст до 12 години.

Странични ефекти

лечение с рициново масло

Рициновото масло нежно стимулира ресничките по чревната повърхнина и те се „вълнуват“

 • Рефлекс за повръщане от вкуса на маслото;
 • Болки в корема от повишената перисталтика в чревния тракт;
 • Метеоризъм и подуване на корема;
 • Чести и болезнени позиви за дефекация;
 • Привикване при продължителен прием и неспособност на червата да се самоочистят;
 • Повишаване на тонуса на матката при бременни.

С рициново не се цери запек при

 • Отравяне с мастноразтворими отрови (дихлоретан, бензол и др);
 • При приет алкохол или по време на пиянство;
 • В съчетание с други слабителни.

Усложнения от неправилен прием

 • Нарушаване на храносмилането;
 • Продължителна диария;
 • Нарушен водно-солеви обмен в тялото – обезводняване и отоци;
 • Нарушена функция на отделителната с-ма.

Мнения на лекари

В съвременните аптеки има голямо количество безопасни и меки слабителни средства. Рициновото като слабително се отнася към народните средства и не се предписва от специалистите. Въпреки че действието на маслото е проверено, те не го приемат за напълно безопасно.

Лекарите отхвърлят и идеята да се самолекуваме с рициново масло, вместо да изследваме причината за появилия се траен запек.

Особености при деца и възрастни

Рициновото е противопоказано за лица под 12 години. Въпреки ред рецепти и публикации, по-добре да се ползват други средства. В краен случай се допуска еднократен прием на 1 ч.л. и то след разговор с лекар.

Маслото не се взема от майката, докато износва детето и докато кърми.

За възрастните хора рицин. масло също е леко опасно, защото те често страдат от нарушена перисталтика на червата. То може да им е силно. Ако желаете да пробвате, направете го в умалена доза – не повече от 1 ч.л.

Рициново масло за коса

Този гъст елексир е чудно лекарство за сухи и увредени коси. То ги възстановява и хидратира в дълбочина, оздравява и скалпа. Няколко маски за подобряване на косата, както и такива за лице и против пъпки даваме ТУК:

Рициново масло. Маски за коса, лице и кожа, мигли и вежди

Как да изберем рициново масло

Откъде да купим масло, има ли различни видове и качества и на каква цена – по тази тема ТУК:

Рициново масло. Цена и как да изберем. На капсули и за пиене. Студено пресовано

За още информация: на английски: Castor Oil, на руски: Касторовое масло, касторка, на немски: Rizinusöl, на испански: Aceite de ricino, на гръцки: Καστορέλαιο, на турски: Hint yağı.

Източник:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.