Най-добрите храни против запек при бебе, кърмачета, деца и възрастни

Слабителни средства и разхлабващи храни против запек ♠ Симптоми бебе, кърмаче ♠ И при дете ♠ Лечение на запек ♠ Екстрена помощ ♠ Масаж на коремчето ♠ Стимулация на дебелото черво ♠ Глицеринови свещички ♠ Клизма ♠ Биогая при запек (Биогайа) ♠ Адаптирано мляко ♠ Диета при запек, хранителен режим ♠ Ленено семе или брашно ♠ Мед

Още в текста: ♠ Комбинацията Фигурин ♠  Овесени трици ♠ Сушени сливи и сок от сини сливи ♠ Нектар от ябълки, круши ♠ Вода от стафиди ♠ Банани ♠ Шоколад ♠ Кисело мляко ♠ Основни правила за хранене и диета ♠ Правила за приготвяне на храната ♠ Лечебна диета при запек ♠ Режим за деня ♠ Прием на фибри ♠ Растителна храна ♠ Кисело мляко и производни ♠ Калий и магнезий ♠ Масла

Нарушения в работата на формиращия се чревен тракт при детето стават периодична причина за безсънни нощи. Колики, газообразуване, запек мъчат и детенцето, и родителите му. Според медицинската статистика, от запек страда всяко пето бебе.

Обичайно към чревни неудачи и запек са предразположени бебчетата на изкуствено хранене, но и кърмачетата попадат в групата на риска.

Поддържането на комфортно храносмилане е задача от първостепенна важност пред родителите. Те трябва да се ориентират в причината за запека, да знаят как да го избягват, а ако не успеят – какви екстрени мерки да предприемат за бързо облекчаване.

Най-добрите храни против запек при бебе, кърмачета, деца и възрастни

Запекът – твърде мъчително изживяване

Несериозното отношение на родителите към този проблем или използването на неправилни методи за лечение нерядко костват ред усложнения и неприятности при детето, когато порасне.

Какво се счита за запек?

От медицинска гл. точка запек при детето е затруднения при дефекация или липса на изпразване на червата от 24 часа. Това понятие е достатъчно размито, защото е пряко свързано с конкретната възраст на детето. Храненето оказва значимо влияние в/у процеса.

Мъниците на изкуствено хранене имат изпражнения с консистенция и честота на извеждане, съществено различаващи се от тези при кърмачетата. Например във възрастта до 1 месец за кърмачето е нормално да се изходи толкова пъти, колкото е яло. При приемащите адаптирано мляко нормата е 2-3 дефекации на ден.

Друга страна на въпроса е нестабилната работа на червата в бебешка възраст. Без помощта на специалист е сложно да се определи кога бебето страда от запек и кога е намалило честотата на изхождане заради физиологична особеност на развитието. Затова се контролира не само количеството на фекалната маса, но и нейната консистенция, мирис, плътност и цвят.

Демир бозан билки против акне

Допълнителни данни дават поведението на детето преди и по време на дефекацията.

„Акото“ на кърмачето до 6-я месец има полутечна консистенция. То е с жълт цвят, без неприятен мирис и нерядко съдържа частички непреработено мляко като извароподобен примес.

„Акото“ на храненото с адаптирано мляко дете е по-плътно и може да има характерен мирис.

Най-добрите храни против запек при бебе, кърмачета, деца и възрастни

Изпражненията на бебенцето е показателно за състоянието му

Симптоми на запек

при бебе (кърмаче) и дете

Главното, на което трябва да обърнем внимание, е общото състояние на детето и консистенцията на изпражненията му.

Към симптомите, указващи запек, се отнасят:

 • Детето капризничи, плаче;
 • По време на дефекация е неспокойно;
 • Детето често се напъва, но напъването не води до резултат;
 • На лицето му се отразява изпитваната болка;
 • Напряга мускулатурата и плаче;
 • Опитите за изхождане се съпровождат от викане и неспокойно поведение;
 • Изпражненията при кърмачето са твърди или под формата на грах. Или началното количество е като тапа, след която следва маса, подобна на каша;
 • Непълно изпразване на червата;
 • Периодично задържане на изхождането с по 1-2 дни;
 • Неспокоен сън;
 • Отказване от хранене;
 • Подуване на корема;
 • Свиване на краката към гърдите;
 • Повръщане;
 • Безпричинен плач.

Проявата на един или два признака от изброените все още не означава, че бебето има запек. Но при засичането на няколко от тези симптоми, можете да сте напълно убедени в диагнозата и да започнете лечение.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Първо към педиатъра, който наблюдава детето. Той ще изключи вероятността от чревна реакция към приемани лекарства, нови храни, начало на захранване и други фактори, които биха провокирали храносмилателни затруднения.

Обезателно се провежда диагностика за дисбактериоза, за алергични реакции и други патологии на храносмилането.

Кърмещата майка трябва срочно да подаде храна, активизираща моториката на гладката чревна мускулатура: варени сини сливи, цвекло, тиква. При децата над 6 м. (и при липса на алергии) тези храни може да се използват в качеството на захранване.

снимка

Ако детето е спокойно, не отказва мляко и дефекацията не му причинява дискомфорт, то липсата на чести изхождания не е точно запек. Новородените могат да усвояват майчиното или адаптираното мляко дотолкова добре, че просто да няма какво да изхвърлят на пелените. И все пак ако визираните по-горе симптоми присъстват, лекар трябва да изясни ситуацията и тогава да се премине към терапия.

Лечение на запек

Най-добрите храни против запек при бебе, кърмачета, деца и възрастни

Бебенцето свива краченца, когато го боли коремчето при запичане

Започва с определяне на причината. След това ще трябва да се предприеме:

 • За кърмачетата – по-често слагане на гърда;
 • За бебетата на адаптирано мляко – подаване на вода между храненията с обема на една порция;
 • За деца над 6 м. – въвеждане на ябълка и зеленчуци;
 • За деца над 1 г. – въвеждане на задължителна супа всеки ден.

Към общите препоръки се отнасят:

 • Корекция на храненето на майката и на детето;
 • Увеличаване на количеството приемани течности;
 • Смяна на адаптираното мляко с такова, което съдържа повече лактобактерии;
 • Промяна в характера на допълнителните храни.

Захранващи храни

Магазинните сокове, пюрета и други готови продукти за деца, без значение от производителя, се правят с добавянето на консерванти и други в-ва, оказващи се силни алергени за мъниците.

Постарайте се да отделите време за приготвянето на действително полезна храна. От моркови или ябълка се получават в пъти по-полезни и витаминизирани пюрета и сокове.

Вместо да купувате скъпи бурканчета с храна, вложете парите в удобен блендер или сокоизтисквачка, които ще приготвят храната на детето вместо вас.

Клизми и слабителни

Тези средства трябва да се ползват в качеството им на крайни мерки. Те измиват от червата полезната микрофлора, калия, витамините, протеините и микроелементите. Намаляват тонуса на чревната мускулатура, водят до нарушаване на рефлекса за естествено изчистване на червата, пречат на усвояването на полезни в-ва.

Преди да изпаднем в паника и да посегнем направо към екстрените мерки, да пробваме меките и безвредни начини. В повечето случаи те дават положителен резултат.

Как да помогнем?

Към щадящите мерки срещу запек спадат следните:

Масаж на коремчето

Той си поставя за цел да отпусне спазмите, да повиши чревния тонус и да активизира перисталтиката.

Масажът се изпълнява с меки поглаждания и лек натиск върху бебешкото коремче. Посоката на движенията следва часовата стрелка.

Затопляне

След масажа може да сложим да коремчето изгладена с ютия пелена или кърпа. Само проследете тя да не е гореща, а само затоплена с ютията.

Добре затоплят още топлата вода и топлото майчино тяло: просто леко притиснете коремчето на бебето към собствения си корем.

Ето как се прави масаж при запек:

Стимулация на дебелото черво

Механичното стимулиране на червата представлява дразнение на ануса – с памучен тампон на клечка, който е обилно намазан с детски крем. Клечката се въвежда недълбоко в дупето и внимателно се завърта. Би трябвало до няколко минути детето да се изходи.

При механичната стимулация има риск да се издраска лигавицата на ануса. Затова се действа изключително внимателно, с леки движения и не бива да се злоупотребява с този метод.

С аналогична цел се ползва газоотводна тръбичка. Тя се въвежда в правото черво и активизира процеса на дефекация.

Глицеринови свещички

Създадени са специални ректални свещи за новородени. Те бързо размекват фекалната маса и подпомагат изпразването на червата. За новородено е достатъчна 1/3 от супозиторията. Внимателно разрежете и загладете с пръсти острите ръбове. Бавно въведете през ануса.

Ако 1 час след поставяне на свещичка детето все още не се е изходило, то определено се нуждае от консултация.

Супозиториите са способни за причинят неприятни усещания като парене, сърбене, алергична реакция. Затова глицериновите свещи се отнасят към екстрените мерки.

Самоделни свещи

Стар и действен бабин начин за лечение на запек е въвеждането на парченце сапун в правото черво (вместо свещичка). Но знайте, че това никак не е безопасно. Сапунът съдържа алкални субстанции, които не са безопасни. Има риск от раздразване и дори от изгаряне на лигавицата.

Дори при използване на мек детски сапун не застрахова, че ще липсват опасни компоненти.

Клизма

Тя определено се класифицира като екстрена мярка за освобождаване на червото.

Как се прави на бебе? Спринцовка от 20-30 мл преварена и поохладена вода или отвара от лайка се въвежда на дълбочина от 1.5 см в аналния отвор на детето и бавно се впръсква цялата течност. Необходимата температура е ок. 37 °C.

Желателно е във вода да се разтворят щипка готварска сол и няколко капчици глицерин. При купуване на спринцовка поискайте не пластмасова, а такава с гумен или силиконов накрайник – те са по-малко травмиращи.

Накрайникът на спринцовката обилно се намазва с детски крем или масло.

Не използвайте прекалено затоплена вода – тя се попива в чревните стени и не води до желания резултат.

Готова микро клизма

Съвременен аналог на клизма, с по-мек ефект, представляват готовите разтвори за индивидуална микро клизма, предназначени за бебета. Продуктите представляват тубички с подходящ накрайник, съдържащи няколко милилитра солен разтвор с глицерин – съставки, размекващи директно втвърдените изпражнения.

Готовата тубичка се вкарва в ректума и се изстисква в правото черво. Ефектът настъпва след петнайсетина минути.

Такива продукти са Релаксит, Изилакс, Абока. Тъй като разтворите са готови за въвеждане, техният обем е разчетен спрямо възрастта. Обърнете внимание на опаковката да пише за деца.

Клизмата – домашна или с аптечен разтвор, е екстрена мярка. Тя е показана по-скоро при периодичен запек. Честото използване на клизми нарушава работата и благоприятната микрофлора в чревния тракт и причинява дисбактериоза, която се лекува с пробиотици.

Слабителни средства

свещички против запек

Технология на поставяне на свещички против запек

Приемът на слабителни средства е необходим, когато абсолютно нищо друго не помага. Въобще при бебетата до 1 г. слабителните са противопоказани. Изключение прави

сироп Дуфалак

и аналогични препарати на основата на лактулоза. Представлява дизахарид, който достига в първоначалния си вид до дебелото черво. Там бактериите го преработват до органични к-ни, които подкиселяват и увеличават обема на изпражненията. Така се стимулира чревната перисталтика и се подпомага извеждането на смекчените изпражнения.

Лактулозните препарати се дават от кърмаческа възраст, но са показани само когато проблемът не е решен по друг начин и за регулиране на физиологичния ритъм на червото.

Дуфалакт и препаратите с лактулоза могат да се приложат индиректно при кърмачетата – като се приемат от кърмещата майка.

Наименования: Дуфалак, Лактулоза, Елакса от 1 г., Имопер.

Слабителни с макрогол

Някои продукти с тази активна съставка са разрешени от 6 м. Тяхно достойнство е възможност за продължително използване при хронифицирал запек.

Наименования у нас: Евакол от 2 г., SOS от 12 г.

Биогая при запек

Пробиотичните капки с оригинално изписване BioGaia се превеждат у нас Биогая или Биогайа. Продуктът представлява ново поколение пробиотик, създаден за бебето от раждането му. Съдържа Lactobac. Reuteri Protectis. Според производителя, това е единственият продукт с този щам, който е изолиран от майчина кърма и съответно е с високо ниво на безопасност. Ето защо Биогая е показана в най-ранната възраст.

Как работи? Бактериите R. Protectis устояват на стом. сок. Те отделят антимикробни в-ва, които потискат вредната микрофлора в храносмилат. с-ма, но не засягат полезната. Така бактериите в Биогайа въздействат на червата, регулирайки естественото им физиологично функциониране. Индиректно продуктът засилва имунитета, снижава вероятността от инфектирания и храносмилателни неразположения.

Продуктът се произвежда под течна форма (капки) и като таблетки за дъвчене и смучене с плодов привкус.

Разхлабващи храни

Неправилно подбрано хранене предизвиква сериозен запек при бебетата, а непоносимостта към млечен белтък – силна алергия, повишена плачливост, безпокойство и влошен сън.

При подобни проблеми адаптираното мляко се подменя с продукти, които са проектирани против запек и се храносмилат по-леко.

При бебета/ кърмачета

адаптирано мляко против запек

Марките млека са десетки, но само специални разработки помагат срещу запичане

Адаптирано мляко

 • Фризовом – то се изписва при хранителни неразположения, но може да бъде приемано и постоянно. Особено в него е естественото хранит. влакно (клей от рожкови), пребиотични влакна и киселини, подобряващи функционирането на храносмил. с-ма. Продуктът е проектиран срещу повръщане, колики, запек. За възраст до 12 м;
 • Нутрилон Омнео/ Комфорт – млеката Нутрилон са четири вида: класическо, хипоалергенно, кисело-млечно с бактерии за чревната микрофлора и с пребиотик, предназначено за слаби и недоносени деца с неразвит имунитет. Според отзиви на майки в интернет, Комфорт е ефикасно мляко, но не гарантирано при всяко дете;
 • Аптамил на Милупа – разновидността Comfort 1 и 2 (до и след 6 м.) е разработено за деца със спазми, запичане и др. прояви на храносмилат. дискомфорт. Въпреки че е адапт. мляко, то се предписва от специалист. Неговата консистенция е по-гъста и се отразява чрез изсветляване и смекчаване на изпражненията. Регулира перисталтиката;
 • НАН на Нестле – млякото SENSITIVE от линията НАН е проектирано за диетично хранене при храносмил. дискомфорт от лека степен (газове, колики, запек). Работи и при диария. Активира естественият имунитет.

Кърмачето може да се спаси от запека и чрез по-ранно захранване. Въвеждат се в менюто му разхлабващи храни, като най-подходящи за ранната възраст са:

 • Отварката от сушени с. сливи (ошаф) – само течността, в която сухият плод е врял 20-ина минутки. Пие се вместо вода;
 • Варени или на пара приготвени тиквички;
 • Пюре от варена тиква;
 • Печена ябълка.

При деца

От 2-3-г. възраст се ползват някои от известните агенти срещу запек като:

 • Ленено семе, ленено брашно – мляното у дома семе или готовото брашно е отличен заместител на слабителните средства. Възстановява работата на червата, нормализира храносмилането, подобрява усвояването, извежда токсините. Фибрите на лена привличат вода, набухват и омекотяват изпражненията, действат върху нервните окончания. Те са съпроводени със слузести в-ва, които осигуряват мекота и предпазват от раздразнение. Изхождането се случва без насилие. Но при деца ленът се ползва от 3 г. Има риск от подуване на корем и странични ефекти;
 • Мед – оказва естествено слабително д-вие. Той нормализира баланса на течности и премахва симптомите на интоксикация при влошено изхождане. Медът като лекарство срещу запек се приема недиректно, а разтворен във вода. За най-малките дозата е миниатюрна, заедно с малко лимон. Медът като слабително се прилага от 2 г.

Още натурални агенти срещу запек ТУК: 15+ билки и храни за редовно изхождане.

Диета при запек

(хранителен режим)

Храносмилането и изхождането се регулират главно чрез храненето. От стила на хранене и конкретните продукти зависи и какъв ще е резултатът на изхода. Затова при всички храносмил. неразположения се предписва диета. Тя варира според нуждите, но винаги е съобразена с естественото функциониране на организма.

Хранене и диета

при запек и за профилактика

причини за запек при бебе, дете

Ранното захранване е разпространена причина за запек при мъниците

Запек възниква поради незрелост на храносмил. тракт при мъниците, но и при неправилна грижа. Разпространени грешки са:

 • Ранно захранване (преди 6 м.);
 • Недостиг на течности;
 • Безрежимно хранене;
 • Недостиг на влакнини и излишък от протеини и мазнини;
 • Ниска физическа активност и оттам слаба мускулатура при детето.

Храненето е неотменна част от терапията при детски запек. Само то е способно да повлияе за оздравяване и възвръщане на пълноценния цикъл на хранене и изхождане. Правилно подбраното меню също предотвратява проблема.

Основни принципи

на диетично хранене

 • При избор на хранене се отчита възрастта на детето и свързаните с това особености на храненето;
 • Храните, които способстват изпразване на червата, трябва да са много, а храните, които забавят перисталтиката – възможно най-малко;
 • Мъникът трябва да изпива на ден не под 2-3 ч. вода, компот, фреш;
 • Калоричността на храната и витаминно-мисералния й състав се контролират, за да се подава достатъчно к-во от всички вещества.

Какво да се дава на дете при запек?

 • Новородени и кърмачета – по време на кърменето диетата се спазва от майката. В менюто й трябва да влязе свежа растителна храна, кисело-мл. продукти, леки супи, каши, немазно месо и риба. Крайно важно е да пие достатъчно течности и да се движи активно (да се разхожда);
 • Деца от 2 до 7 години – в тази възраст детското меню включва салати, грозде и зеленчукови блюда. Подходящи са кисело-млечните с добавка на мед, свежите плодове, варено месо и риба. Прекрасни са сухите плодове – накиснати, особено сушени с. сливи, и пюрирани ябълки и моркови;
 • Дете над 7 г. – учениците се хранят като възрастни. Лечебни при запек се оказват салатите с много целулоза, свежите плодове, немазна риба и месо. Към разхлабващите храни отнасяме сливи – пресни и сушени, цвекло, бобови. Правилното хранене включва зърнени каши и хляб от грубо брашно.

Важни компоненти в менюто

 • Пшенични, овесени трици – те са чудесен помощник на диетата срещу запек, защото оказват положителен резултат в максимално кратки срокове. Отначало попарете 2 с.л. трици със 100 мл вода и киснете 20 мин. После добавете набъбналите трици в каши, супи, к. мляко. Може отделно – по 1 ч.л., като к-вото степенно се увеличава до достигане на редовно изхождане. Максимумът е 2 ч.л.;
 • Хранителни влакнини, фибри – те възстановяват чревната микрофлора, служейки за среда на обитание на полезните бактерии. Освен триците, естествен източник на влакнини са растителните храни – зърнените (освен ориза), черният хляб, зеленчуците – свежи, и плодчетата. Този тип храна трябва да е основа на храненето, а чистите трици да бъдат само спомагателен продукт;
 • Плодове и зеленчуци – те добавят не само влакнини, но и необходимата вода. Трябва да изпълват ок. 50% от менюто на едно хранене. Добър избор са тиква и тиквички, патладжан, пипер, домати, краставици, зелени салати, зеле, моркови, цвекло. На салата се подправят само с растително масло, без сосове, оцет, майонези;
 • Мариновани и осолени зеленчуци – не са подходящи при запек, освен киселото зеле;
 • Нектар от ябълки, от круши или сокове – те са богати на витамини и фибри, внасят и много вода, хидратирайти тялото. Но не и с добавена захар. Други подходящи плодове са сини сливи, портокал, лимон;

  диета при запек

  Сухите плодчета са буквално задължителни при запичане

 • Пюре от запарени сухи плодове – с. сливи, стафиди, смокини, кайсии. Те съдържат много хранителни влакнини и са източник на калий, който прекрасно стимулира работата на червата. От вечерта попарете, а сутринта разбийте и добавете кефир, йогурт, кисело мляко. В чист вид се приемат по 1-2 ч.л. на гладно, последвано от вода;
 • Вода от стафиди – веществата в тях подпомагат перисталтиката;
 • Кисело мляко и производни – те играят важна роля при запек. Обогатяват червата с полезна микрофлора, подобряват чревния имунитет и обмяната. Придават полезни киселини, които нормализират фекалната маса, убиват патогените. Кисело-млечните се приемат по всяко време, но оптималното е преди сън;
 • Калий и магнезий – бутилираните и изворните води имат калий и магнезий, благотворно повлияващи червата. Калият подобрява съкращаването на мускулатурата, а магнезият провежда нервните импулси. Калий се намира още в сините сливи, стафидите, сушените кайнии, бананите, печените картофи, моркови, зелени листни зеленчуци. За магнезий увеличаваме ядките, елдата, сусамът;
 • Шоколад – черният съдържа калций и магнезий и оказва леко разхлабително д-вие. Похапва се по малко да регулиране на стомаха и за по-редовно изхождане;
 • Масла – растителните имат чудесно влияние върху червата, подобряват перисталтиката, размекват механично формираните изпражнения. Те подобряват жлъчеотделянето и активизират храносмилането. При запек следете да се вземат по 1-3 ч.л. на ден, преди храна.

Комбинацията Фигурин

Естествен начин да подпомагане на изхождането са разхлабващите билки, чиито отвари меко и нежно повлияват перисталтиката и регулират извеждането на фекалната маса. Немалко лечебни растения по нашите ширини са ефикасни.

Интерес представлява комбинацията от билки – чаят Фигурин, който комбинира лечебните качества на 28 вида растения. Те участват в сбора в минимални дози, с което се ликвидират нежеланите им ефекти (каквито има при всички билки) и се оставя само положителното действие.

Според опита на пациенти, Фигурин е особено ефикасен при хронични форми. Специалистите пък наблягат на факта, че този състав от билки позволява да се използва дълго – три и повече месеца, чудесен е за профилактика на хора, склонни да се запекат.

Как работи Фигурин? Ако разгледаме по-детайлно състава на чая, ще забележим, че ¾ от билките в него са точно срещу запек. Поне 20 от съставките имат разхлабващо действие. Това прави чая действителен заместител на лекарства и свещички.

Внимание! Съставът на Фигурин е публикуван и обществено достъпен. Но не опитвайте да правите саморъчен сбор у дома. Чаят работи и е безопасен благодарение на това, че билките в едно пакетче са в мъничко колич. При ръчно дозиране в домашни условия всъщност ще се получи предозиране с всички последствия от това.

Фигурин е продукт за отслабване, а терапията на запек е негов „страничен“ ефект. За точното приложение на продукта разказва млада гимнастичка във видеото:

Какво да не даваме?

Кърмачката трябва да спре храните, които запичат. Същите са несъвместими и с менюто на дете, което има трудности с изхождането.

Изключват се:

 • Силен чай, кисели, кафе, пълномаслено пр.мляко, какао;
 • Оризова каша;
 • Чесън, лук, ряпа, репички;
 • Тестени продукти, бял хляб, макарони;
 • Мазна и белтъчинна храна;
 • Банани;
 • Фаст-фууд, чипс, сухари и др.

Още помощни компоненти

 • Режим на пиене – понякога запекът е следствие от недостиг на вода в организма, който води до уплътняване на фекалната маса и затрудненото й придвижване по червото. Не се дават кисели сокове, защото те също причиняват запек. Преди закуска се дава малко вода – преварена или бутилирана, на неголеми глътки;
 • Диетичен режим – нерядко малките деца отказват необичайните храни, невкусните зеленчуци и си искат любимите си ястия. За да се избегнат истерии и „гладни бунтове“, увеличайте процента на полезните храни постепенно и не акцентирайте вниманието върху тях;
 • Приготвяне на храната – при запек се акцентира на варенето и готвенето на пара. При атоничен запек храната не се пюрира, при спастичен се дават меки храни, за да не се появи болка. Блюдата са топли – от 15 до 60°С. Всичко извън този диапазон дразни и влошава дефекацията;
 • Изхождане под график – посещението на тоалетна в еднакъв час подпомага редовната дефекация (физиологично и психически). За предпочитане е сутринта. Въвеждането на подобен режим става с чаша прохладна вода и гимнастика. Ако не се появи позив за тоалетна, детето закуска и отново отива да опита;
 • Гимнастика срещу запек – тя активизира червата и подобрява моториката им. Подходящи активности са клековете, упражненията за крака от легнало положение и особено придърпване на коленете към корема, коремни преси;
 • Кънки, велосипед, бягане, подвижни игри – те дразнят коремната стена и заставят червата да работят. Малкото дете може да бъде упражнено като се изсипят играчки на пода, които то да събере под формата на игра.

Лекарства против запек за деца

Когато диетата не се справя, се минава към лекарствено лечение. Възможните лекарства и тяхното действие разглеждаме ТУК:

Кои са хубавите лекарства за запек? Официално лечение: хапчета, сироп, саше, капки, свещички

Лечение с народни средства

Методите на нар. целители също не са за пренебрегване при упорит запек. Природните слабителни са известни, макар че те носят и известен риск, както и неприятни усещания. Освен това не всички са подходящи за деца.

Универсални средства са сок от кисело зеле, отварка от сини сливи, чай от ябълка, отварка от лист сена (1 с.л. към 200 мл вода, сварена от вечерта, 3 Х 1 ч.л.).

Подробно разглеждаме лековете ТУК:

Топ рецепти за лек против запек. Народно лечение: масла, билки, храни

Мерки за профилактика

Най-доброто лечение на запек е той да не бъде допускан. Детето трябва да се наблюдава и при първи признаци да се започнат профилактични мерки.

Те включват регулиране на приеманите течности, минаване на растителна храна, увеличаване на активностите, включване на сухи плодове в менюто, компоти.

Избягвайте прегряването на детето, защото то може да провокира обезводняване – една от гл. причини за запек.

Запекът е актуална тема не само при дечицата, но и през бременността. Този период с неговата специфика разглеждаме отделно ТУК:

Запек при бременност: Как да действаме? Диета, безопасни лекарства

Храни, предизвикващи запек, при кърмачетата се разглеждат във видеото:

Молим, споделете опита си в лечението на запек при дечица.
Вашите ефикасни рецепти?
Заповядайте в полето за коментари.

Източник:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Най-добрите храни против запек при бебе, кърмачета, деца и възрастни

 1. Ние бяхме на кърма и адаптирано до 3я месец, Никакви проблеми. До 4.5 м. само адаптирано. На 4.5 като захраних с пюре, акото започна да се сгъстява и по-рядко да ходим по голяма. Личната каза да пием течност. Но акото продължи да става по-твърдо. Какво да правя? Ходим по голяма редовно, не е запек, а е много твърдо. Моля ви се, кажете ми, че не е нещо болест….!! Пожелавам ви здраве на вас и на вашите дечица.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.