Нормално кръвно налягане. Много раздалечени граници. Норми. Ниско кръвно

Кръвно налягане: Норми. Граници на ниско кръвно. Какво е нормалното кръвно налягане (Таблица). Раздалечаване на границите – до какво води и на какво се дължи.

Нашите тела са дотолкова сложно устроени, че и професорите не разгадават с един поглед какво се случва отвътре. Лекарите изследват, мерят, преслушват и правят научно обосновани заключения.

За да преценим доколко хармонично работи едно тяло, ползваме критерии и параметри.

Сред тях главно е кръвното налягане (КрН).

Първо, защото то показва дали органите и тъканите се кръвоснабдяват правилно, тоест дали получават достатъчно хранителни в-ва.

И второ, кръвното е разбираем от всеки параметър, без значение доколко сме грамотни или образовани.

Разбираемите параметри са сигнални лампи, които светят в момент на неблагополучие и ни насочват да се погрижим за здравето си.

Какво е артериално налягане?

Артериалното налягане показва с каква сила кръвта притиска стените на артериите, когато протича през тях.

При спорна диагноза и в болнични условия могат да бъдат измерени още венозното и капилярното налягане – натискът, който се оказва върху стените съответно на вените и капилярите. Но подобно измерване е доста трудоемко и рядко си струва, защото артериалното ни дава цялата нужна информация.

Свикнали сме този параметър да наричаме кръвно налягане или просто: кръвното.

“Фигурин

Кръвното налягане (КрН) се изразява с две числа. Мерната единица е за налягане – мм живачен стълб.

КрН на човека се влияе от вътрешното състояние, но и от множество външни условия. То не е еднакво и неизменно във всяка възраст, във всеки сезон и всяко състояние.

Ето защо са разработени норми по възрасти.

Какво е нормално кръвно?

При нормално кръвно до клетките достига нормално к-во кръв и заедно с нея – достатъчно кислород, за да се поддържа оптимален режим на протичане на обменните процеси.

Всяко отклонение от показателите е реакция на тялото, която в множество случаи показва възникнал проблем със здравето.

За нормална е приета стойността

120 / 80 мм живачен стълб

(международната единица за налягане е mm Hg)

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Тази стойност се отнася за индивид на средна възраст, в оптимално телесно състояние.

Индивидуална норма

за кръвно налягане

Оптималните показатели за КрН зависят от възрастта, пола, нивото на физическа подготовка, психическото състояние на възрастния, от външните условия, включително дали е сутрин или вечер.

Кръвно налягане. Граници и стойности: Нормално, високо и ниско

Да се ориентираме сами: как е кръвното?

Краткотрайно покачване на кръвното се получава при физически и емоционални натоварвания, в моменти на климатична адаптация, след приема на кофеин-съдържащи напитки.

Краткотрайно спадане на кръвното се отбелязва при хронично недоспиване и преумора.

Болестни изменения

Едно е краткотрайно изменение на КрН, друго – стабилно и ярко изразено, с ясна вътрешна причина.

Ниското кръвно като болест се нарича хипотония и такава се диагностицира при устойчиво снижение под 100/60 единици.

Хипертония е постоянно повишение на показателите над 140/90 единици.

Още в текста: ♠ Какво е артериално налягане ♠ Обща норма ♠ Индивидуална норма ♠ Болестни изменения ♠ Кръвното и времето ♠ Нормално кръвно за мъжете ♠ Нормално кръвно за жените ♠ Стойности по пол и възраст ♠ Граници на кръвното ♠ Пулсово налягане ♠ Разлика между систолично и диастолично ♠ Раздалечени граници ♠ Близки граници ♠ Високо диастолично ♠ Ниско диастолично ♠ Систолична хипертония ♠ Сутрин високо, вечер ниско ♠ Ниско систолично ♠ Пулс ♠ Висок пулс, ниско кръвно ♠ Изследвания ♠ Как е при децата

Колебания в рамките на 10 единици смятаме за незначително. То идва единствено от неспособността на човека в дадения момент да се приспособи към околната среда. Когато подем или спад с 10 единици е епизодичен, той се смята за нормален и не дава повод да се проверяваме за заболяване.

Времето също ни влияе, но на болните – повече.

Кръвно налягане. Граници и стойности: Нормално, високо и ниско

Американски кардиолози „свалиха“ прага на аномалност на КрН на 130/80

Кръвното и времето

Налягането в кръвоносните ни съдове много зависи от външното, атмосферното налягане. Чувстваме се много добре при стабилно време, но щом стане аномалия, мнозина с по-разклатено здраве получават значителен дискомфорт.

Знаете ли какво говорят съобщенията за циклони и антициклони във вечерната прогноза?

При циклон се повишава влажността. Във въздуха кислородът намалява, въглеродния двуокис се увеличава. Лошо за хипотониците – тези с ниското кръвно. Те дишат по-трудно, уморяват се, вие им се свят, може дори да им прилошее. Пулсът се забавя, започва главоболие. В тежки случаи подобен развой на нещата може да завърши с криза, дори с кома.

При антициклон е сухо, без вятър, въздухът застоява и в него се увеличава делят на вредните съставки. Лошо за хипертониците. На тях им се ускорява пулса, зачервяват се, прималява им, появяват се едновременно главоболие и шумене в ушите. При такова състояние е доста вероятно да се премине към хипертонична криза.

Таблица на индивидуалната нормаКръвно налягане. Граници и стойности: Нормално, високо и ниско

Нормално кръвно за мъжете

Чудили ли сте се защо мъжете по-често получават инсулт и инфаркт? Високото кръвно е фактор за такива инциденти (рискът от инсулт се вдига до 12 пъти), а мъжете по норма са възнаградени с  най-високите показатели (сравнено с жени и деца).

Естествено, високото КрН при мъжете е решено от природата. Силният пол има мощен скелет и развита мускулатурата, която иска повече храна (кислород). Съответно има обективна нужда от силен кръвен поток, а този поток натиска повече съдовете стени.

Нормално кръвно за жените

При дамите спецификата е друга. Те имат сравнително умерено ниво на КрН, но пък страдат от хормонални колебания, които повлияват и кръвното.

Плюс за жените е, че през репродуктивния период хормонът естроген контролира мастните в-ва в кръвта, предотвратява отлагането на холестерол в съдовете и формирането на холестеролови плаки. Така вместо съдовете да се стеснят и кръвта да трябва със сила да минава през тях (което вдига натиска, съответно налягането), младите жени запазват естествената интензивност на кръвния си поток.

Но после, щом се зададе менопауза, естрогенът намалява. Това отваря вратите за десетки проблеми, които търпят дамите през климакса. Кръвното е само един от тях. ТУК показваме Всички неблагополучия, които причинява пресъхващия естроген. 

Стойности по пол и възраст

Какво КрН е нормално: това е абстрактен въпрос, защото отговорът винаги е индивидуален.

Медицинската литература дава 120/80 за диапазона 20 – 40 г., но то е отправна точка. Оттам нататък се отчитат много неща, включително местоживеенето. Например в Африка високото кръвно е почти непознато, а в САЩ – национален проблем.

Нормалното артериално налягане във възрастта 16 – 20 г. е леко понижено. Като цяло физиологичната норма в покой е 100/70.

В таблицата даваме условни норми по възраст и по пол.Кръвно налягане. Граници и стойности: Нормално, високо и ниско

Както се вижда от таблицата, възрастовите изменения повлияват и двете числа, които участват в стойността. Какво значат те?

Граници на кръвното

Знаем, че кръвното се дава в две стойности:

Систолично налягане и диастолично налягане

Какво значи и интересува ли ни?

Налягането се създава от сърцето. А сърцето е помпа – мускул, който се свива и отпуска.

Когато се отпусне, кръвта нахлува във вътрешността му.

Когато се свие, кръвта бива изтласкана навън по кръвоносните съдове.

И така, пулсирайки, сърцето изпраща порции кръв по съдовете.

 1. Щом се изтласка новата порция, тя създава натиск върху съдовите стени, налягането е максимално, отчитаме горна граница. Нарича се систолично налягане (сърдечно).
 2. Щом сърцето се отпусне, за да поеме нова порция кръв, съдовите стени за момент се разхлабват. Налягането спада до долната, ниската си граница. Нарича се диастолично налягане (съдово).

Двете стойности ни дават представа как работи сърцето, как респондират съдовете и как се движи потокът кръв по тях. Ето защо се знае какво е здравословното съотношение между максимално напрегнатото и максимално отпуснатото ниво. Това се изразява с трети показател:

Пулсово налягане

Пулсовото налягане определя разликата м/у двете граници, като

оптималната разлика е 40-50 единици

Когато съотношението се промени, получаваме сигнал за патологично състояние. Например при намалена разлика казваме: събра границите на кръвното.

Болестно пулсово налягане

Случва се приближаване на систоличното и диастоличното КрН.

Например: апаратът показва 110/90: какво значи?

Не се стряскайте. Може би сте премерили неправилно. Пробвайте пак или сменете апарата.

Налягане 110/90 или 120/100 за определени хора е нормално, например за професионално спортуващите.

По-рано не се обръщаше особено внимание на долната граница, щом горната е в норма. Но впоследствие се разбира, че и двата показателя влияят на човека, както и съотнасянето между тях.

И така, какви са патологичните изменения?

 • Хипертония – едновременно се повишават и двете стойности (систолично и диастолично);
 • Хипотония – едновременно спадат и двете стойности.

Но какво става, когато само едната граница се промени самостоятелно, без да е в синхрон с другата?

Резултатът е събиране или раздалечаване на границите.

Голяма разлика

между систолично и диастолично КрН

Голяма разлика изисква непременно внимание. В норма „разкрачът“ трябва да е до 50 единици.

Пример: кръвно 130/60: опасно ли е?

Определено 130/60 е отклонение от нормата. Опасение предизвиква заниженото диастолично, а също и слабо повишеното, но все пак повишено систолично.

Подобна стойност може да е нормално само за професионални спортисти, при които под влияние на силните натоварвания сърце и съдове работят в „икономичен“ режим.

Кръвно налягане. Граници и стойности: Нормално, високо и ниско

Спортът е положителен стрес, който качва кръвното

Но за всички останали подобно пулсово налягане е симптом и определено предизвиква дискомфорт.

В добрия случай 130/60 е следствие от силно емоционално преживяване, стрес или шок. Трябва да отстраним причината за стреса, да вземем успокоителни и кръвното ще се нормализира.

Друга причина за голяма разлика между показателите на кръвното са заболявания на бъбреците. Ако не сте жертва на стреса и нищо лошо не се е случвало, проверете си бъбреците. Състоянието им ще покаже анализ на кръвна проба и конкретно нивото на креатинина.

Границите се „разширяват“ и при някои специфични патологии, свързани с аортата, аортната клапа и прочее. Няма смисъл да ги изброяваме, защото те се установяват само от тесни специалисти. Личният лекар ще реши при кого да ви прати – ендокринолог, кардиолог или невролог. Вероятно ще ви изследват кръв, урина, ще се направи ЕКГ. Ако причината не е в сърцето, може да се  касае за вегетативна дистония или тиреотоксикоза.

Малка разлика

между систолично и диастолично

(събиране на границите)

Официалната медицина приема за нормално спадане на КрН до 100/60 и по-нататък – за патологично. Но някои източници посочват, че подобно стандартизиране не е правилно. Има пациенти, при които преобладава влиянието на парасимпатиковата нервна с-ма, поради което те имат склонност към хипотония. Такива хора се чувстват прекрасно при налягане 80/50. Погледнато, и границите са ниски, и разликата между тях – малка, но ако КрН се нормализира според общоприетото, няма да им е добре.

При други спадът на КрН, както приближаване на стойностите, е чиста патология, която иска лечение. Внимавайте за най-характерния признак на ниското налягане – притъмняването пред очите при ставане от леглото и въобще при всякакво рязко изправяне. Ако за момент ви се завие свят, леко ви прилошее, загубите ориентация – това не е нормално.

Пациентите с ниско кръвно перманентно страдат от лоша памет, те са разсеяни. При продължително снижаване на границите произтича дори промяна в характера. Кръвта тече бавно в жилите, животът – също, в синхрон кръвта. Няма активност, напротив – появява се депресия.

Ниското налягане причинява още сърдечни проблеми, повръщане, сърцебиене, болки и т.н. – симптом, които сега няма да изброяваме в детайли. Важното е да обърнете внимание, че не само високото КрН е опасно и се лекува, а и ниското.

Високо диастолично налягане

Покачването на долната граница при запазване на нормално ниво на горната разговорно наричаме „събиране“ на границите. На медицински език е изолирано диастолично налягане и такова се определя, щом горно ниво е под 140, а долното – до 110.

Щом долната граница стигне 110, пациентът започва да усеща това физически, може да се появи главоболие, задушаване, да потече кръв от носа, да се влоши зрението. Двете стойности – максималното и минималното налягане в съдовете, са се приближили.

Защо е опасно високо диастолично?

При повишаване на диастоличното КрН на 90 и нагоре, кръвоносните съдове изпитват недостиг на кръв. Ако налягането продължи да се вдига, съдовете се затварят напълно с всички последствия от прекратения кръвен поток.

Високата долна граница в продължителен порядък води до изтъняване на артериалните стени и поява на атеросклеротични плаки, които пречат на кръвотока.

Интересно, но върху венозните стени никога не се отлагат подобни плаки. Вените не са изградени от мускулна тъкан, както артериите, затова винаги работят в нормален режим. Те не изпитват такова налягане, както артериите.

норма за кръвно налягане

Холестеролови плаки и кръвно – винаги обвързани

Постоянно повишеното диастолично налягане е една от главните причина за атеросклероза. Ето защо днес специалистите вече отделят внимание на този параметър. СЗО дори въведе „стандарт“ в отчитането на хипертония по показател диастолично налягане:

 • Първи стадий – 90-100;
 • Втори стадий – 101-110;
 • Трети стадий – над 110.

Ниско диастолично налягане

Повод за безпокойство е спадът на кой да е от показателите на кръвното.

 • Ако сърдечното (диастолично) КрН е около 50, обърнете внимание на състоянието си;
 • По-нататъшен спад на границата до 40 е признак за аритмия, инфаркт, емболия на белодробните артерии или алергична реакция;
 • Ако долната граница продължи да пада и под 40, викайте линейка.

Ниското диастолично налягане показва слаб тонус на сърдечния мускул. Той не изтласква със сила кръвта към съдовете, в резултат от което кръвта циркулира бавно. При бавно движение на кръвта вътрешните органи, включително мозъкът, получават по-малко хранителни в-ва.

Да се тревожим ли? Зависи!

Ако сте жена, наскоро заченала дете, то спадът на диастоличното с 10-15 пункта и на систоличното с 5–10 пункта е физиологично обусловено. След раждането кръвното ще се нормализира.

Ако току-що сте претърпели травма и сте загубили кръв, спадът на КрН също е логично.

Причини, които изискват реакция от ваша страна, са:

 • Обезводняване (може да стане при изнурителен труд, особено в горещо време, при диария, при продължителна употреба на диуретици);
 • Сърдечни проблеми – проверете се за патологични изменения. Вероятности: брадикардия, нарушени клапи, недостатъчност.

Високо систолично налягане

При висока горна граница на КрН и съхранена на нормално ниво долна граница говорим за

Систолична хипертония

Повишеното систолично налягане ни казва, че сърцето трудно изхвърля кръв по съдовете. Възможно е самите съдове да са поразени от атеросклеротични плаки или еластичността им да е намалена, поради което изтикването на кръв по тях да изисква по-големи усилия.

Кой приоритетно страда от систолична хипертония?

Първо, младежите в пубертета, заради хормоналните настройки. С времето, щом приключи половото съзряване, налягането влиза в норма. Но е забелязано, че при значителен процент от хората, които са имали систолична хипертония в юношеството, получават пълноценна хипертония след 40 г.

Другата категория са възрастните след 65-70 г., при които почти стандартен фактор е атеросклероза на аортата, повличаща загуба на еластичност, плаки и калциране.

Систоличната хипертония се съпровожда с болки в сърдечна зона, главоболие, умора и задух.

Сутрин – 175, вечер – 130?

Често пациенти се жалват от подем на систоличното сутрин и спад вечер. Обяснението е, че при заспиване налягането пада. По-лошо е налягането да остане високо и по време на съня.

причини за високо кръвно

А още по-лошо е КрН нощем да е по-високо, отколкото през деня

При подобни аномалии горещо препоръчваме да се направи денонощно измерване на кръвното с прикрепянето на датчици. Много е полезно, когато кръвното сякаш не е много повишено, но 24-часовият мониторинг показва, че не се случва адекватен спад в нощните часове. А това определено е болестно положение.

Случва се и обратното: човек има нормално нощно налягане, нормални са стойностите и през деня, но сутрин претърпява кратък скок. На прехода от съня към бодърстване парасимпатиковата нервна регулация трябва да отстъпи място на симпатиковата. Но в даден момент този преход става не особено плавно и се получава сутрешно показване на кръвното.

Ако този подем е неголям, например нощното е 110/60, дневното – 120/80, а в утринните часове систоличното в продължение на един или два часа се качва до 140, то това е нормално явление.

Ако скокът е до 180-200 систолично, и се задържи 30-60 мин., статистиката показва, че най-често в това време се е развил инсулт. Разбираме защо подобни скокове са нежелателни и че трябва да се стараем да ги предотвратяваме. При подобна ситуация са подходящи лекарствата с удължено действие, които да работят до 10-11 часа на следващия ден. Така при приемане на поредната таблетка (примерно ок. 9 часа сутринта), краят на предходната доза се застъпва с началото на новата доза и така се пресича възможността за скок в налягането.

Определени лекарства са по-ефективни, ако се вземат от вечерта, други – сутринта, но това вече го определя специалист и нека не се мъчим сами да налучкваме лечебната схема, тъй като грешките струват скъпо.

Ниско систолично налягане

Определя се като ниско, ако падне под 120 единици. При някои хора 100/60 или 100/70 е нормално, стига да се наблюдава през целия живот.

Но внезапен спад на систоличното налягане свидетелства за нарушение на работата на сърцето, нервната с-ма или бъбреците. Ако сривът е кратък и се появява в момент на стрес и преумора, то той не се разглежда като болест, а се коригира немедикаментозно.

Ниско систолично на фона на нормално диастолично налягане се наблюдава крайно рядко. Обичайно и двата показателя спадат и тогава имаме хипотония.

При такава ситуация гледаме пулсовата разлика. Ако тя не се промени особено, пак няма повод за безпокойство, но ако систоличното падне толкова, че разликата с диастоличното се свие до 20 единици, определено ще трябва комплексно обследване, което да покаже откъде идва такъв срив.

Да познаем без изследване: ниското систолично се отразява в патологична умора, апатия, астения, бледа кожа, втрисане, виене на свят, сънливост.

Практиката показва като най-вероятни следните състояния: вегетативно дистония, депресия, невроза, сърдечна недостатъчност, голяма кръвозагуба, тромбоемболия на долни крайници, изменение на хормоналния фон.

Първата причина, която сваля само горно ниво е вегетативната дистония. При подобен проблем започнете от нея.

И все пак в немалко случаи същността е в стреса, включително заради бременност.

Заболяването се лекува от невролог медикаментозно, но има и немедикаментозни методи.

Кръвно и пулсКръвно налягане. Граници и стойности: Нормално, високо и ниско

Кръвта се придвижва по системата от „тръби“ благодарение на сърцето. То се изпълва с кръв и я изтласква. Пак се изпълва и я изтласква.

 • Кръвното налягане (неговата систолична стойност) показва с каква сила сърцето изтласква кръвта по кръвоносната с-ма;
 • Друг показател – пулсът, показва колко пъти сърцето прави това за 1 минута;
 • Диастоличното налягане остава встрани – то е „ответният“ отговор на съдовете – налягането, с което те връщат оказания върху тях натиск.

Нормални се приемат 60-80 изтласквания в минута – чуваме ги като „удари“.

КрН и пулсът не са пряко зависими един от друг, но по някакъв начин са обвързани. Когато сърцето работи учестено – пулсът е ускорен, не значи задължително, че налягането в артериите се е вдигнало. Даже напротив – то може да се е понижило, а сърцето да се опитва да компенсира чрез ускорената си работа.

При вдигане на кръвно пък пулсът нерядко се забавя. Ниският пулс – по-бавната работа на сърцето, е знак за здравословен проблем, който трябва да изясним.

Висок пулс, ниско кръвно

Съчетанието нерядко се диагностицира. Кръвният поток циркулира бавно, тялото функционира в условията на хипоксия (недостатъчно кислород) и тялото се опитва да „навакса“.

Друг вариант е разстройство на вегетативната регулация.

Белези на учестен пулс при ниско кръвно са умора, слабост, депресивно, световъртеж. Много характерни са цветните мушици през очите.

Изследвания и диагностика

Значи ситуацията се оформя с участието на четири показатели – кръвното с неговите две стойности, пулсовото налягане и пулсът. Вариациите между тях са доста, защото отклоненията са нагоре и надолу. Явно, че без официална диагностика няма да минем.

Още информация и източници на английски: Проблеми с Кръвното налягане при деца и юноши; * Норма по възрасти, таблици; * Високо и ниско налягане, голяма и малка разлика.

Какъв е подходът?

Кръвоснабдяването е фундаментална дейност и то се нарушава по най-различни причини.

 • Първоначални насоки дава изследването на кръв и урина. На това ниво директно се диагностицират възпаления, анемии, ендокринни нарушения;
 • Биохимичното изследване ще ни покаже как са холестеролът, глюкозата (за диабет);
 • Може да проверим съсирването на кръвта, ако има подозрение за тромбоза;
 • ЕКГ ще даде картина за работата на сърцето и съдовете;
 • Назначаването на допълнителни изследвания се води от резултатите на предходните – и така, докато се стигне до „корена“.

За високото кръвно – подробно

Какви болести се бележат от повишени стойности на кръвното? Какви са очевидните симптоми и за какви „скрити“ белези да гледаме? Тези детайли разкриваме ТУК:

Високо кръвно (хипертония). Важните симптоми. Хипертонична криза и рискове

Причини за вдигане на кръвно ТУК:

Високо кръвно. Причини, фактори на риска. Първа помощ

Сваляне на кръвното

Уменията да се свали кръвното понякога са животоспасяващи. Възможно е да се наложи да ги приложим, без да чакаме линейка.

Около нас винаги има подходящи средства – мляко, канела, гореща вода… Стига да ги знаем. Даваме ги ТУК:

Бързо сваляне на кръвно в домашни условия. С айрян и др.

Ниско кръвно: как да го вдигнем?

Съществува мнение, че ниското кръвно е безопасно. Много погрешно! Ако сте предразположени към сривове, непременно прочетете ТУК:

Как се вдига ниско кръвно налягане бързо: Домашно лечение, първа помощ, хапчета

А при децата?

Стойностите, които дадохме дотук, не важат за децата. Мъниците се раждат с твърде ниско кръвно – от порядъка на 80/50, и то им е нормално. Пропорционално на растежа и налягането в съдовете се вдига.

В таблица даваме основните категории и типичните за тях стойности на КрН.Кръвно налягане. Граници и стойности: Нормално, високо и ниско

Проблеми при децата

Детската хипертония е опасно заболяване. То показва вродени или придобити патологии на отделителната с-ма, ендокринни отклонения, изменения в строежа на сърцето или съдовете.

В пубертета високото кръвно идва като следствие от хормонална нестабилност, увлечение по вредни храни, неактивен живот и др.

„Детската“ проблематика по-подробно е разгледана ТУК: Кр. налягане при децата. При тийнейджърите. Норма и отклонения. 

Важно! Ниското кръвно в детска възраст най-често показва преумора, силен стрес и несъобразен с възрастта режим на живот.

Измерване на кръвно в домашни условия

Без съмнение ще се възползваме от казаното тук, ако можем да си измерим кръвното. А дали е възможно това да стане без апарат? На меренето посвещаваме отделна тема ТУК:

Апарат за кръвно налягане: Как се избира механичен и електронен. Измерване без апарат

И едно видео по въпроса с меренето – в аванс:

Преживели ли сте някои от патологичните варианти, описани тук?
Молим, споделете!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.