Хормонален дисбаланс: Сигурните симптоми, лечение + билки

♠ 7 сигурни симптоми на хормонален дисбаланс ♠ Съпътстващи признаци ♠ Дисбаланс при жените ♠ Аменорея ♠ Дисфункционално маточно кръвотечение ♠ Предменструален синдром ♠ Причини за хормонален дисбаланс

Още в текста: ♠ Симптоми през пубертета ♠ След раждане ♠ След аборт ♠ Лечение на хормонален дисбаланс ♠ Билки за хормонален дисбаланс ♠ Действие на Фигурин ♠ Диета и хранене ♠ Профилактика ♠ Може ли да се забременее?

Хормоните са водещ фактор за функциониране на тялото ни. Докато работят добре, не ги забелязваме. Но щом нещо се обърка, последствията са видими.

Балансираните хормони ни дават комфорт, който приемаме за естествен. Дисбалансираните са източник на разнообразни неприятности. Ще разкажем за тях.

Дисбаланс значи излизане от равновесие. Когато се случи с хормоните, говорим за срив в ендокринната система.

Проблемите с ендокринните жлези, производители на хормони, са не по-малко опасни от сърдечните или съдовите патологии. Последствията са кардинални, а ние сме склонни да ги пренебрегнем.

7 сигурни симптоми на хормонален дисбаланс

Хормоналните разстройства не винаги имат специфични симптоми. Напротив, проявите им доста приличат на обикновено неразположение или козметичен дефект.

Но има белези, които не можем да отдадем на преумора, на недостиг на витамини и на стрес.

№1: Отслабване на фона на повишен апетит

Мечта на всяка жена е да яде и да слабее. Зад осъществяването й може да се крие повишен синтез на хормони на щитовидната жлеза.

хормонален дисбаланс

Хормоните на щитовидната ТТХ, заедно с Т3 и Т4 влияят на теглото

Как да разпознаем?

“Фигурин

Топенето на килограми нерядко се съчетава с:

 • продължително и сякаш безпричинно повишение на телесната температура до 37-37.5°С;
 • „прескачане“ на сърцето;
 • прекалено потене;
 • тремор (треперене) на пръстите на ръцете;
 • рязка промяна на настроението, нервозност;
 • нарушен сън.

С прогресиране на болестта се засяга половата функция.

От най-явните белези е изпъкването на очите (изглеждат като изхвръкнали от ямките си).

№2: Напълняване, затлъстяване

хормонален дисбаланс симптоми и лечениеПовишаването на телесното тегло не винаги е следствие от неправилно хранене и обездвижване. То се появява при доста от ендокринните разстройства.

Как да разпознаем?

„Хормоналното“ напълняване представлява равномерно отлагане на мастна тъкан по цялото тяло. Апетитът или не е променен или леко е спаднал.

Не е рядкост безпричинното напълняване да се съчетае със сухота на кожата, вялост, перманентна сънливост, влошаване на състоянието на косата – опадане или накъсване на косъма. Подобни белези ни насочват към дисбалансиране на щитовидните хормони.

Допълнителни прояви са: зиморничавост, спад на телесната температура и на кръвното налягане, периодична поява на запек, дрезгав глас.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

№3: Патологично окосмяване (хипертрихоза)

Представлява прекомерно окосмяване по тялото. Космите завземат нови територии, удебеляват се, удължават се и се оцветяват – стават по-видими.

Прекаленото окосмяване говори за нарушаване на функциите на половите жлези. В обичайния случай води към прекален синтез на тестостерон при жените.хормонален дисбаланс

Как да разпознаем?

Окосмяването обичайно се съпровожда от повишено омазняване на кожата, поява на упорито акне и на пърхот. Следват нарушаване на менструалната и детеродната функции.

№4: Стрии (разтягане на кожата)

Нацепванията по корем, бедра и дупе нерядко се възприемат като козметичен проблем поради слаба еластичност на кожата. Реално те могат да сочат разстройство на системата на хипоталамуса и хипофизата. В процеса може да са въвлечени и надбъбречните жлези.

Как да сме сигурни?

Стриите се врязват в кожата на корема, по вътрешните повърхности на бедрата и по гърдите. Заедно с тях се забелязва окосмяване и нарушена полова ф-ция.

Специфичен признак е шоково вдигане на кръвното до много високи стойности.

Един от най-важните симптоми е напълняването в областта на лицето, шията и раменния пояс, както и по корема и гърба. Краката обаче остават стройни и тънки.

Спада имунитетът. Повишава се заболеваемостта.

№5: Промяна във външността (акромегалия)

Чертите на лицето загрубяват: увеличават се костните издатини в областта на веждите, скулите и долната челюст. Устните се „разрастват“, езикът се увеличава, което нарушава вкусовото възприятие.

Физиономията се изменя при излишък на хормона на растежа соматотропин, синтезиран от хипоталамуса.

Как да разпознаем?

Допълнителни симптоми са бързо нарастване на китките и ходилата. Засегнатият бива принуден да си купува по-големи обувки.

Други специфични оплаквания са болки в ставите, сковаване на крайниците, дрезгав, хриптящ глас и нарушена полова функция.

Кожата става дебела, мазна. Космите растат по-бързо.

№6: Влошаване на зрението

При заболявания на ендокринната с-ма зрението се влошава бързо и устойчиво. Ако заедно с това се изпитва редовно главоболие, не е зле да проверим за тумор на хипофизата.

Характерен признак е загубването на половината зрително поле.

Обикновено зрителните проблеми се съпровождат с други, по-типични признаци за хормонални нарушения.

№7: Сърбежи, раздразнения по кожата

Всеки трети диабетик страда от някакви кожни проблеми. Внезапната поява на сърбежи ни насочва към изследване на кръвната захар за ранно откриване на диабет.

хормонален дисбаланс

Акне

Как да разберем?

Сърбенето нерядко се появява в интимната зона. То се съпровожда от жажда, сухота в устата, увеличено (като количество) и учестено уриниране.

Започват да се появяват циреи, ранички и драскотини, които заздравяват по-бавно от обичайното. Заедно с това се развива слабост и бързо настъпване на умора.

Теглото се колебае както в посока напълняване, така и обратно към отслабване. Това зависи от формата на заболяването и от телосложението на човека.

Специфичните прояви на хормонално разстройство винаги се съпровождат от неспецифични. Разгледани изолирано, ние сме склонни да ги отдадем на стрес или лошо хранене. Но в съчетание със специфичните прояви, тези признаци получават по-различно тълкуване.

Съпътстващи признаци накратко

 • Хронична умора. Нормално е в края на деня да се изчерпват силите. Но постоянното и дълбоко изтощение ни насочва към прекомерен синтез на прогестерон. Друга възможна причина е дисфункция на щитовидната жлеза;
 • Безсъние. Докато голямото количество прогестерон причинява умора, то недостигът му води до безсъние. А абсолютният му недостиг – до постоянно безсъние, което е крайно опасно;
 • Влошаване на паметта. Причинява се от промени в нивата на естрогена и прогестерона. Засегнатите не могат да мислят ясно и имат моменти на замъглено съзнание. Нерядко причината е в щитовидната жлеза;
 • Упорито акне. То е нормално за пубертета, но ако пъпките не изчезват при всякакво лечение, проверете андрогените. Излишъкът от такива хормони затруднява работата на мастните жлези и запушва порите;
 • Стомашно неразположение. Стомахът е прекалено чувствителен към изменения при хормоните. Нерядко реагира на хормоналния излишък с подуване;
 • Главоболие. То може да се причини от 101 неща, но нерядко идва от рязък спад на естрогена;
 • Изменения на гърдите. Намаленото ниво на естрогени намалява плътността на млечните жлези, а увеличеното ниво ги уплътнява.

Какво е дисбаланс при жените

В женското тяло се изработват два полови хормона – прогестерон и естроген. Те трябва да са в баланс. Ако нивото на прогестерон спадне, количеството на естрогена се увеличава. Което се отразява деструктивно на всички функции на тялото.

Типични следствия са напълняване и влошаване на кожата, а след тях идват и специфичните заболявания.

Хормоналният срив при жените се появява при:

 • Полово съзряване;
 • Климакс;
 • Бременност;
 • Раждане;
 • Аборт.

Специфични женски симптоми

хормонален дисбаланс

Типично: депресия

Характерните признаци за хормонален дисбаланс при дамите са:

 • Нарушения в менструацията – това може да е забавяне за по-дълъг период или рязка промяна в количеството на изтичащата кръв;
 • Напълняване – тревожно е, ако жената не е променила начина си на хранене, но теглото й стремително да се увеличава;
 • Резки промени в настроението – раздразнителност, плачливост, безпричинна агресия, злоба, депресия;
 • Намалено либидо – загуба на интерес към интимността;
 • Косопад, слаби нокти, проблемна кожа;
 • Симптоми от индивидуален характер като ранно стареене, тумор в гърдата, полови болести.

Най-ясен признак за дисбаланс са големите изменения в менструацията: спирането й (аменорея) и прекомерното кървене.

Аменорея

Така се означава продължителната липса на менструация при жени в репродуктивна възраст (при условие, че не са бременни и не кърмят).

Аменореята е явен признак на хормонален срив. Тя може да има централен генезис, да идва от нарушена функция на кората на надбъбречните жлези или да е провокирана от болест на яйчниците.

Под централен генезис се разбират психически травми, физическо изтощение, продължително гладуване.

Друга причина е поражение на хипоталамо-хипофизната с-ма поради травма, инфекция, възпаляване или раков процес. В такива случаи хормоналния срив протича на фона на нервно и физическо изтощение. Съпровожда се с брадикардия, хипотония, анемия.

Много често причина стават функционални нарушения на невро-ендокринната система, свързани със затлъстяване, алкохолизъм и психически заболявания.

Най-честа причина за яйчникова аменорея са поликистозни яйчници, заболели под въздействието на стресови фактори, аборт, раждане или в началото на половия живот.

Аменореята по хормонални причини се бележи от съпътстващи признаци като затлъстяване II или III степен, мъжки тип окосмяване, дистрофия на кожата и придатъците й.

По-нататък се развиват нарушения на липидния и въглехидратния обмен. Появяват се склонност към атеросклероза и диабет от втория тип.

При забавена менструация голям процент от жените пробват изкуствено предизвикване. Когато това е оправдано и кога – опасно, обясняваме ТУК: Неработещи и работещи методи за предизвикване на цикъл. Нежелани реакции и конкретни рискове.

Дисфункционално маточно кръвотечение (ДМК)

Представлява прекалено обилно и/или продължително изтичане на кръв по време или между редовните цикли.

хормонален дисбаланс

Хормоните причиняват и това

Това е кръвотечение и трябва да се различава от кръвоизлив, който е причинен от миома, полип, травма, рак, извънматочна бременност, ендометриоза, възпаляване и др.

Причината за обилното кръвоизтичане е хормонална. Тя се определя като овулаторна, ако е имало овулация, и ановулаторна, ако не е отделена яйцеклетка. Двата вида имат своя специфика.

 • Овулаторна ДМК: първоначално се отбелязва забавяне на цикъла с 6-8 седмици и повече. После менструацията започва – отначало умерено, но продължава дълго и с времето количеството отделяна кръв ту се усилва, ту намалява;
 • Ановулаторна ДМК: развива се на фона на постепенно удължаващ се цикъл. Веднъж започнала, менструацията може да продължи 1-1.5 месеца.

Механизмът на възникване на овулаторните и ановулаторните ДМК е различен и за адекватно лечение се изисква съответната лабораторна диагностика на хормоналните нива.

Най-чести провокатори за ДМК са нервно, психическо пренапрежение, инфекциозни болести, аборт.

ДМК е опасно, защото предразполага към злокачествени новообразувания в ендометриума. Способността за се зачене и износи дете намалява.

Предменструален синдром (ПМС)

ПМС е комплекс от циклично появяващи се симптоми. Те бележат нарушения на нормалната регулация на хормоналните нива в хипоталамуса.

Подобен хормонален срив най-често възниква след 30 г., но се наблюдава и в пубертета. Причините не са докрай изучени. Голямо значение се отдава на генетиката, но провокиращите фактори са аборт, нервен шок, инфекциозни заболявания.

Рискови фактори са стреса и обездвижването, некачественото хранене, хроничните гинекологични заболявания и поражения на ЦНС.

Симптомите на ПМС се появяват няколко дни пред старта на кървенето, достигат максимума си в първия му ден и напълно изчезват с прекратяването му.

При утежнени случаи се наблюдава прогресиране – удължаване на цикъла и намаляване на промеждутъците.

Симптомите се обобщават в следните групи:

 • Неврозоподобни нарушения като раздразнителност, депресивност, умора, безсъние;
 • Мигренеподобни като болезненост в глава, гадене, повръщане;
 • Метаболитни като подпухване на лицето и крайниците;

Симптоми на вегетативно-съдова дистония като лабилност на пулса и кръвното, метеоризъм и др.

Мнозинството от засегнатите жени се оплакват от повишена чувствителност към миризми, болезнено „набухване“ на гърдите, алергични прояви, болки в сърцето, покачване на температурата, сърбежи и кожни раздразнения.

Обективно симптомите са десетки, като важен знак е присъствието на психо-емоционална компонента. При младите жени е по-характерна депресията, а при зрелите – раздразнителността.

Причини за хормонален дисбаланс

хормонален дисбаланс

Диетите са типични причинители на хормонално разстройване

 • Болести на репродуктивните органи – яйчниците не изработват достатъчно количество прогестерон и това води до нарушаване на всякакви функции и до безплодие;
 • Диети, гладуване, лошо хранене, недостиг на витамини – всичко това деструктивно влияе върху всички функции. Вместо да се отслабне, може да се стигне до напълняване заради нарушен обмен на веществата;
 • Наследственост и по-точно несъвършенство на хормоналната с-ма от вроден характер;
 • Излишно тегло – удебеляването на подкожната тъкан провокира нарушение в обмена на веществата;
 • Чести простудни и хронични заболявания – прекарани в детството инфекции могат да причинят нарушения в обмяната по-късно (ОРЗ, сифилис, хламидиоза и др.);
 • Тежки физически натоварвания – хормоналните нива се влияят от силови видове спорт и от упражняването на тежък физически труд;
 • Ендокринни болести;
 • Стрес, нервно напрежение, шок и всички причини за нарушаване на работата на ЦНС;
 • Операции и усложнения след тях;
 • Прием на хормонални препарати, вкл. продължителното вземане на контрацептиви;
 • Нередовен живот – недоспиване, преумора, недостиг на пресен въздух, прекален прием на алкохол, пушене.

Взаимната зависимост между прогестерона и естрогена сме обяснили добре ТУК:

Прогестерон: кога и защо намалява. При бременност и менопауза. Лечение

Критични периоди за женския организъм

По-горе споменахме, че нарушаването на баланса между хормоните по-често се случва в определени периоди от живота на жената.

Симптоматика при момичетата

Първият рисков момент за хормонално разстройство е в диапазона 11-14 г., периодът на половото съзряване – нарастване на млечните жлези и първа менструация.

Възможните изменения са в двете посоки – забавяне на половото формиране или преждевременно съзряване.  Забавянето представлява настъпване на менструацията на 15-16 г., като причини са лошо хранене, стрес, инфекции.

Хормоналният дисбаланс в пубертета се съпровожда от акне.

Ако момичето е здраво, то и пъпките подлежат на бързо излекуване. Но ако се наблюдават явления като агресивност, недоспиване или нарушена менструация, то и акнето се повлиява по-трудно.

Дисбаланс след раждане

След зачеването и раждането в женското тяло бушуват хормони и процесите се развиват в извънреден порядък. Ако преди това жената е била здрава, тя бързо се възстановява за 2-3 месеца след появата на детето.

Обаче самата бременност нерядко нарушава работата на ред системи. Раждането е голям стрес за тялото и от него най-много страда ендокринната система.

Симптоми на хормонален дисбаланс са неустойчива психика, напълняване, скокове на кръвното, спад на либидото, лактационни проблеми.

Ако възстановяването се удължи над 6 м., е необходима намеса на ендокринолог.

Хормоните след аборт

Принудителното прекъсване на 100% е равнозначно на хормонален срив. Тялото до момента е синтезирало необходимите за развитието на плода хормони, а изведнъж причината за цялата тази дейност изчезва.

Очаквани симптоми: рязко показване на теглото, хипертония, потене, косопад, проблемна кожа, главоболие, депресия, нервен срив.

Климакс

Говорим за затихване на репродуктивните функции, което започва към 40-45 г. Стартът е индивидуален, проявите – също, но вътре в тялото на жената се развиват идентични процеси. Причината за менструация постепенно отпада и половите функции угасват.

Очаквани симптоми: нарушения от сърдечно и съдово естество, безсъние, потливост, резки промени в настроението, покачване на кръвното, главоболие и мигрена.

Подобни симптоми свидетелстват за недостатъчно ниво на естрогените.

Лечение на хормонален дисбаланс

хормонален дисбаланс

Терапията стартира от кръвната проба

Започва се с анализ на кръвта, за да се види нивото на хормоните и къде има недостиг или излишък. Картината се допълва с ултразвуково изследване и проверка за инфекции.

Съобразно причината, мерките за корекция могат да бъдат съвсем различни – от диета и нормализиране на теглото през медикаментозно лечение до хирургично вмешателство при образувания като миома и поликистоза.

Лекарства за хормонален дисбаланс

За профилактика и лечение на хормонални нарушения се приемат медикаменти като Мастодинон, насочени към възстановяване на менструалния цикъл. Други като Циклодинон регулират настъпването на менструацията. Препарати от класа на Климадинон облекчават симптомите на менопауза.

Възможностите за повлияване и урегулиране на хормоналните нива са разнообразни и зависят от това дали е налице излишък или недостиг, както и кой орган синтезира проблемния хормон – щитовидната, бъбреците, надбъбречните жлези и т.н.

Стандартен подход в лечението е допълване на недостигащите хормони или т.нар. хормонозаместителна терапия. Приемат се препарати, които съдържат натурални или изкуствени хормони.

Водещо място заемат билките и билковите препарати. Използват се растения, съдържащи фитохормони.

Билки за хормонален дисбаланс

Препоръчвани са салвия, мента, риган, пелин, корен валериана, ортилия (борова матка) и ред екзотични растения.

Практиката показва, че изолираната употреба на едно от посочените растения не води до забележими резултати. Причината е, че фитохормоните са в минимално количество и не съумяват да предизвикат значими промени.

Ето защо се предпочитат билкови сборове като Фигурин.

Действие на Фигурин

Фигурин е комбинация от двадесет и осем билки в специално съотношение. Направен е като чай – на пакетчета, с цел редуциране на теглото.

Отслабването е ключово при хормонален дисбаланс. Но Фигурин има още по-важно действие – той успокоява типичните симптоми и подпомага хормоналната регулация.

Как става това? В състава на Фигурин са включени билки:

 • С фитохормони – сладник, лен семе, хмел, риган и др.;
 • За укрепване на ендокринна и имунна с-ма – сладък корен, цикория, глухарче, гръмотрън и др.;
 • За храносмилане, изчистване на червата, детокс – глухарче, зърнастец и др.;
 • За регулиране на жлъчна секреция и диуретици – царевична коса, глухарче, боровинка и др.;
 • Със слабително д-вие – сена, зърнастец, бял равнец, копър, лайка и др.;
 • За подобряване на обмяната – маточина, коприва, лист бреза, гръмотрън и др.;
 • За успокояване и против депресия – жълт кантарион, мента, валериана, маточина, риган, върбинка и др.

Отделно мечото грозде обеззаразява пикочните пътища, гръмотрънът бори мигрената, риганът намалява кръвотечението, комунигата балансира кръвното, камшикът – теглото, пчелникът е спазмолитик и т.н.

Така комплексно се повлиява общото състояние на жената и й помагат да купира неприятните прояви на хормоналния дисбаланс.

Още качества на чая ще видите ТУК:

Хормонален дисбаланс: Моят опит при лечението му с билки и лекарства

Диета и хранене

Дисбалансирането на хормоните почти винаги се отразява в/у теглото. В повечето случаи то тръгва нагоре заради засилен апетит, нарушени обменни процеси и задържането на течности в тъканите.

Нормализирането на килограмите е главна задача по време на лечението. Минава се на природо-съобразно хранене с акцент върху суровата и витаминозна храна. Всяка растителна храна с много фибри е добра. Хубаво е тя да изпълва менюто на 50%.

От месата за предпочитане са рибата и птичето. Други добри храни са зърнените, ядките, сушените плодове.

Забранени стават сладките, пикантните, маринованите и прекалено солените храни, които увеличават задържането на течности.

Препоръчва се хранене по мъничко и често + 2-3 л вода.

Спортът или поне интензивното движение като каране на велосипед, бързо ходене и туризъм са важна част от преодоляване на хормоналния проблем. Физическите упражнения не само горят калории, но и даряват позитивна енергия.

Профилактика

Хормоналният срив често идва без видима причина. Ранното му разпознаване е възможно, ако жената е със заострено внимание или ходи на профилактични прегледи.

Профилактика означава още и веднага да се реагира при стремително напълняване, безплодие, окосмяване, масово разваляне на зъби и пр.

Задълбочаването на хормоналния проблем е плод на първо място от недостатъчна грижа и внимание към себе си.

Може ли да се забременее?

Най-страшното последствие от хормоналните проблеми е безплодието. Когато то е налице, специалистите търсят причината в яйчниците, щитовидната жлеза и проверяват нивата на хормоните. Забременяването е възможно, когато се започне своевременно лечение.

Връзката между храните и хормоните се проследява във видеото (на български):

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.