Естроген, висок и нисък. Как да си набавим? Билки за намаляване

♠ Какво е естроген, естрадиол, тестостерон ♠ А прогестерон? ♠ Естроген и менопауза ♠ Естроген и хормонален дисбаланс ♠ Естроген и метаболизъм ♠ Нисък и висок естроген ♠ Норми и причини за дисбаланс ♠ Билки за повишаване на естроген ♠ 10 начина да намалим естроген ♠ Билки за намаляване на естроген ♠ Фигурин: Билки за регулиране на естроген

Още в текста: ♠ Фигурин при хормонален дисбаланс ♠ Фигурин при менопауза ♠ Фигурин при предменструален синдром ♠ Изследване на хормони, как и къде в България?

Естроген е полов хормон – основен за дамите. На него дължим своята женственост и привлекателност. Този хормон запазва младостта.

Естроген се произвежда най-много от яйчниците и по-ограничено на други места. Той е инициатор на ръста и развитието на женските вторични полови признаци като гърди и окосмяване на определени места. Регулира менструалния цикъл и работата на репродуктивната система.

През менстр. цикъл естрогенът създава оптимална среда за оплождане на яйцеклетка, имплантиране и хранене на ембриона в най-ранния му период.

Какво е естрадиол?

Естроген е общ термин за няколко съединения, които осъществяват и управляват менструалния цикъл.

Естроген, висок и нисък. Как да си набавим? Билки за намаляване
Естроген отблизо

Сред тях основните са:

 • Естрон (E1) – най-слабият и най-малко разпространеният вид естроген. Той е основна форма на хормона при жените с естествена менопауза, които не са подложени на хормоно-заместваща терапия. Естрон единствен присъства в някакво количество при жената след менопаузата. Произвежда се в повечето тъкани, особено в мастната и мускулната;
 • Естрадиол (E2) – най-мощната форма на естрогенен стероид, продуциран от яйчниците. Именно този хормон оказва пълния спектър ефекти, описвани за естрогена. В тъканите той се съединява с рецепторите за естрогени и предизвиква специфични реакции в съответните тъкани и клетки. Освен в яйчниците, естрадиол се секретира от надбъбречните жлези и в плацентата през бременността. Излизането на този хормон извън норма се свързва с някои гинекологични патологии като ендометриоза, миома и някои видове рак;
 • Естриол (E3) – слабоактивен и второстепенен хормон, изработван от яйчниците само по време на бременност.

Естроген и тестостерон

Възприемаме естрогена като женски, тестостерона – като мъжки хормон. Но и двата са налице във всички тела, независимо от пола им.

При мъжете естрогенът играе същата важна роля, както тестостеронът при жените.

А прогестерон?

Прогестерон е втори хормон, който повлиява цикъла, износването на плод и неговото развитие.

Той има ред физиологични ефекти, които се усилват в присъствие на естрогена. Самият естроген стимулира или активизира изработването на прогестерон.

Естроген и менопауза

Менопауза е угасване на възможността за репродукция. Яйчниците спират да отделят яйцеклетки, а заедно с това прекратяват производството на своите хормони – естрогените и прогестерона.

“Фигурин

Прието е да се оповести настъпването на менопауза, след като жената е пропуснала 12 месечни менструални цикъла. Това става средно на 52 години.

Производството на естроген се нарушава и той започва да варира като ниво около 2 до 10 години по-рано. С това жената влиза в т.нар. перименопауза.

Неустойчивите нива на естрогена причиняват физически и емоционални изменения. Появяват се симптоми като вълни от горещина, депресия, нередовен цикъл, болезненост на млечни жлези, мигрена, спад на половото желание, резки смени на настроението.

Нивото на естрогена продължава да се колебае още 1 г. след настъпване на менопаузата. Недостигът му в тялото води до изсушаване на лигавицата на влагалището и изтъняване на влагалищните стени, което причинява дискомфорт по време на интимност.

За „омекотяване“ на симптоматиката и за предпазване от остеопороза специалистите изписват терапии с естрогени или естроген и прогестерон.

Описаният процес се случва при млади жени, когато загубят яйчниците си – хирургична менопауза.

Естроген и хормонален дисбаланс

Природата отлага мастни тъкани в женското тяло, за да го подготви за износване на дете и за раждане.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Естроген, висок и нисък. Как да си набавим? Билки за намаляване
Жените с преобладаващ естроген са ярки натури с жив ум, женствени и енергични, с организаторски способности, горещ темперамент и наситен интимен живот

Мастните депа имат пряка връзка с половото развитие. С отлагането им в значимо количество се стартира менструацията при момичетата. Ако пък прекалено отслабнат с диети, цикълът им спира.

По-сериозно натрупване на мазнини се случва и преди менопаузата. Това също има своите физиологични причини. А когато възникне някакъв срив в хормоналната регулацията, той непременно се отразява върху телесното тегло.

Следователно естрогенът и прогестеронът са основните хормони, които влияят и на теглото на жената.

Естроген и метаболизъм

Естроген притъпява апетита. При високи нива той подобрява всички жизнени процеси при жените, нормализира изразходването на мастни тъкани и стимулира активността.

Преди менструация изработването на естрогени намалява, което веднага ще видим по повишаването на апетита. Влече ни към по-калорична храна, към сладко.

В условията на намален естроген прогестеронът губи способността си да топи мазнините и да регулира баланса между вода и соли. И започва покачване на телесното ниво.

В здравия организъм всички процеси се саморегулират, преминавайки през циклични промени. Но при хормонален дисбаланс последствията могат да бъдат най-различни, но винаги съпроводени с нездравословна промяна на теглото.

Нисък и висок естроген

Нормалното ниво на естрогена варира в широки граници. Различия се наблюдават в различните дни от цикъла, както и при две жени в идентичен ден от цикъла им.

Нивото на естрогените нормално се движи през менструалния цикъл:

 • В I фаза концентрацията на хормона е малка;
 • С развитието на доминиращ фоликул започва неговото нарастване;
 • В средата на цикъла протича овулация – появява се яйцеклетка. В този момент естроген е в най-висока концентрация;
 • Във II фаза на цикъла и при липса на зачеване естрогенът спада.

Това е нормалното развитие при здрава жена.

Кога имаме нисък и висок естроген

Основно се отчита естрадиол, чиито граници се определят така:

 • Фоликуларна фаза (до 13 ден) – 1 – 23 мкг;
 • Овулация (13 – 15 ден) – 4 – 45 мкг;
 • Лутеинова фаза (15 – 28 ден) – 1.4 – 12.2 мкг;
 • Постменопауза – 0 – 4 мкг;
 • Мъже – 1 – 4 мкг.

Нормите за другия полов хормон и проблемите, свързани с неговия дисбаланс, даваме ТУК:

Прогестерон: кога и защо намалява. При бременност и менопауза. Лечение

Причини за намаляване на нивото на естрогена (нисък естроген):

 • Отказ на яйчниците;
 • Спад или спиране на синтез на хормони от хипофизата;
 • Прекъсване на бременност;
 • Перименопауза и менопауза;
 • Поликистоза на яйчниците;
 • Нарушения в храненето, жестоки диети, анорексия, недостиг на желязо;
 • Екстремални тренировки, тежък физически труд;
 • Употреба на някои лекарства;
 • Раждане (след него нивото рязко пада);
 • Кърмене.

Причини за повишаване на нивото на естрогена (висок естроген):

 • Полова зрялост;
 • Високо тегло и затлъстяване;
 • Високо артер. налягане;
 • Диабет;
 • Здрава бременност;
 • Туморни образувания на яйчник/ надбъбречна жлеза;
 • Естроген-съдържащи препарати и такива със стероиди, тетрациклин, ампицилин, фенотиазини.

Как да си набавим естроген?

При дефицит на естроген се стига до недостиг на течности в тялото и ускорено отлагане на соли.

В резултат кожата губи еластичността си и се появяват сухота и излющване. Епидермисът изтънява, на лицето активно се образуват бръчки, черни точки и пъпки.

Фигурата се разваля, проблемните зони се покриват с целулит.

Обезводняването изсушава още лигавиците в устата, очите и влагалището. Нерядко се стига до неволево изпускане на урина.

Отразява се и на костите – те стават чупливи и порьозни.

Естроген на таблетки

Внасянето на недостигащото количество естроген отвън се нарича хормонално-заместителна терапия. Провежда се чрез лекарства, които съдържат:

Синтетичен естроген, идентичен с естествения (хормонални препарати) – те са ефективни при болести на полова и ендокринна системи;

Фитоестроген, който се възприема от рецепторите като естествения (фитопрепарати) – те се предпочитат за здрави жени, за облекчаване на менопаузата.

Като форма, хормоните се произвеждат на таблетки, капсули, вагинални свещи, по-рядко трансдермални кремове и мехлеми.

Особености на фитоестрогените:

 • Не са лекарствено средство, имат по-ниска ефективност заради растителния си произход;
 • Имат ниска концентрация на активни в-ва, около 500 пъти по-малко от синтетичните;
 • Дават минимални странични ефекти, по-безопасни са.

  Естроген, висок и нисък. Как да си набавим? Билки за намаляване
  Естрогенът влияе и върху мъжкия силует

Мерки за регулиране на естрогена

 • Витаминна терапия – някои специалисти застъпват мнението, че оптималният начин за поддържане на хормоните е редовният прием на витамини. Така се подмладява женското тяло. Витамини, стимулиращи изработването на естрогени, са: Е, С, В;
 • Регулиране на теглото – главно чрез установяване на здравословен стил на живот. Жестоките диети и изнурителните тренировки не решават, а задълбочават проблема;
 • Храни за естроген – прием на фитохормони с храната. Рекордно високо е съдържанието на фитоестрогени в соята. Тя се добавя в млякото, сиренето, йогуртите, маслото и колбасите. Полезни са леща, фасул, зелен грах. Хормонът на женската младост откриваме в ядките, лененото семе, триците, зърнените, млечните продукти, броколи, цветно зеле, слънчогледово семе, кафе, кайсии. Храни, богати на цинк и мед, активизират естествения синтез на естрогени. Такива са овесените ядки, морските дарове, триците, зелените листни храни, черен дроб, пшеница;
 • Спорт – бягане, танци, плуване, аеробика, йога. Те повишават нивото на естрогените и предотвратяват моменти на срив, защото повлияват функционирането на надбъбречн. жлези. Да се избягват тежки натоварвания;
 • Редовен полов живот – наличието на постоянен партньор и редовните интимности повишават концентрацията на естрогени в кръвта. За положително повлияване на настроението и хормоналния фон са достатъчни 3 акта на седмица;
 • Ароматерапия – натурални масла от лавандула, роза, кипарис, здравец, бергамот, мента, иланг – иланг, портокал, копър, карамфил и др. подсилват производството на хормона. Прилага се при хормонален срив. Особено добър резултат дава през климакса. Ароматизирайте помещенията или нанасяйте маслата върху кожа, въвеждайте ги с масаж, вана или грижа за проблемна кожа;
 • Отказ от вредни навици, диети, натоварвания – никотинът и спиртът негативно влияят на хормоните. Доказано е, че пряко намаляват нивото на естрогените, а алкохолът директно повлиява метаболизма им.

ТУК още по въпроса как да се сдобием с допълнителни количества естроген. 

Билки за естроген

Билковите отвари са сериозна и качествена алтернатива за набавяне на естроген. Определен набор от лечебни растения са проверени и доказани в способността си да нормализират хормоналния фон.

 • Коприва – защитава репродуктивната система от поява на възпалявания, нормализира менструалния цикъл. В комбинация с лимон стимулира изработването на естроген. Смекчава негативната симптоматика на менопаузата. В кастрола се слагат нарязани листа от коприва, настърган на ситно ренде лимон без корите и вода. Ври 20 мин под капак. Пие се като чай;
 • Малина – листата й насищат тялото с вит. Е. Те балансират хормоните и укрепват имунитета. Нарязани листа се попарват и оставят за 1 час. Добавя се малко мента. Тази напитка укрепва нервната система и тонизира. Пие се през 10-12 ч. като чай. Гинеколози препоръчват малиновата отварка да се приема на курсове от 15-я ден от цикъла до началото на менструацията;
 • Червена детелина – доказано растение в борбата с негативните признаци на менопаузата. Отнася се към лекарствените растения за хормонална терапия и на негова основа са създадени фито препарати. Може да се пие без прекъсване в качеството на постоянна хормонална терапия;
 • Каркаде – силна естрогенна активност. Работи подобно на натуралния женски хормон. Чаят е противопоказан при бременност, при прием на орална контрацепция и на синтетични хормони;
 • Родиола – добър заместител на синтетичните препарати, назначава се за нормализиране на съотношението между нивата на прогестерона и естрогена. Редовният й прием подобрява съня, премахва агресията и раздразнителността;
 • Маточина и плод шипка – шипката защитава репродуктивната с-ма от патологии, обогатява тялото с витамини В и С, а маточината положително повлиява разстройства на менструалния цикъл, подсилва кръвообращението в малкия таз. Премахва стреса. Приготвя се отвара от сушен лист маточина и плод шипка, 1:1. Заливат се с вода, да ги покрие и се кипват, след което врат 40 мин. Отварката се поема като чай;
 • Още билки, съдържащи фитоестрогени – салвия, мента, хмел, женшен, лайка, валериана, цвят липа, сладък корен, глог, риган, невен, жълт кантарион.

10 начина да намалим естрогена

и да минимизираме влиянието му:

 • №1 Подобряване на храносмилателния тракт – нездравото храносмилане пречи на извеждането на излишно произведения естроген. В това много помага целулозата от семена и ядки. Напр. мененото семе се свързва с естрогена в храносмилателния тракт и го извежда навън;
 • №2 Хранене, ориентирано към намаляване на естрогените – трябва да е с нисък прием на въглехидрати и висок – на белтъчини и омега 3. Не бива да се провокира образуването на голямо количество инсулин, който нарушава хормоналния баланс и препятства извеждането на естрогена. Въглехидратите трябва да са само растителни, придружени с целулоза;
 • № 3 Отслабване – повечето мастни запаси по тялото предполагат и повече естроген. Мастната тъкан трябва да се намали като количество, но без драстични средства;
 • № 4 Фитоестрогени – лигнани и изофлавони се свързват с рецепторите на естрогена и задействат някои защитни механизми на тялото. Намират се в лен, люцерна, червената детелина, сладък корен, бобовите храни, зелени листни, сусам;
 • №5 Блокиране на преобразуването на тестостерон в естроген – ключов механизъм за намаляване на естрогените. За целта помагат селен, цинк, зелен чай, цитруси като портокал и грейпфрут, домати, мелатонин;

  Естроген, висок и нисък. Как да си набавим? Билки за намаляване
  Естрогенът се регулира и така
 • №6 Подобряване на метаболизма на естрогени – чрез употреба на мастни киселини (рибено масло), витамини от гр. В (особено В6, В12 и фолиева к-на), фитоестрогени и веществото DIM. Последното се намира в броколите и цветното зеле;
 • №7 Пълно отстраняване на излишния естроген – за целта се приемат магнезий, антиоксиданти, пробиотици и много целулоза;
 • №8 Употреба на допълнителни хранителни в-ва за детоксикация като витамини, цинк, омега 3, зелен чай, магнезий, селен, мелатонин, вит. Е;
 • № 9 Правилните напитки – без алкохол. Разрешено – червено вино, около 200 – 250 мл на ден;
 • №10 Ограничаване на приема на синтетични естрогени от околната среда – такива се намират в пластмасите, хигиенните средства, месото с био добавки.

Билки за намаляване на естрогена

 • Борова матка, женско биле – на отвара или тинктура. Съдържат вещества, които извеждат от тялото природния и синтетичния естроген. Нормализират хормоналния баланс;
 • Исландски лишей, цетрария – отвара от него се предписва при фиброзни мастопатии;
 • Аврамово дърво – препоръчва се приемането му преди старта на менструалния цикъл. Възстановява репродуктивните функции, регулира цикъла, подобрява общото състояние;
 • Цариче – редуцира новообразуванията в млечните жлези, лекува ендокринни разстройства, ликвидира хормоналното дебалансиране;
 • Корен от перуанска мака – растението е богато на вит. В и С и на ред микроелементи като калций, магнезий, йод, цинк. Не винаги има възможност да се набави коренът, но в аптеката има препарати на негова база. Перуанското растение насища клетките с антиоксиданти, намалява болезнеността през цикъла, нормализира психо-емоционалния фон;
 • Борова матка + родиола – взаимодействат си и усилват лечебния си ефект при фибромиома, мастопатия, маточни кръвоизливи, безплодие.

Фигурин: Билки за регулиране на естроген

С възрастта производството на естроген у жените спада и така настъпва старостта. Автоматично възприемаме ниският естроген като опасен.

Но не по-малко опасен е високият естроген. Излишъкът също води до дисбаланс, като първо се засяга менструалният цикъл. Жените с висок естроген рискуват ендокринни, сърдечни, съдови разстройства.

Плюс това нарушаването на нормалното съотношение между хормоните води до появата на доброкачествени новообразувания по органите на репродуктивната с-ма – матка и яйчници.

Дебалансирането на хормоните е постепенен процес. Затова и представители на класическата медицина препоръчват преди хормоналната терапия да се подходи с растителни средства.

Определени билкови комбинации имат мощен балансиращ ефект. Една от тях е чаят „Фигурин“, създаден за настройка на метаболитните процеси и постигане на оптимално тегло.

Как работи „Фигурин“? Понижава или повишава естрогена?

Тази специфична билкова комбинация регулира хормона. Привежда го към оптималното му ниво. Това е плюсът на лечебните растения с такъв ефект, за разлика от синтетичните средства, които са строго профилирани – или вдигат, или свалят концентрацията.

Билките във „Фигурин“ помагат в най-сериозните ситуации при жените – хормонален дисбаланс, настъпване на менопаузата, както и проблематичният за по-младите жени ПМС.Естроген, висок и нисък. Как да си набавим? Билки за намаляване

На второ място „Фигурин“ профилактира. Чаят е добър и преди поява на конкретен проблем – например по показание възраст и очаквани промени в хормоналните нива. Да не забравяме, че една такава грижа е насочена не само към здравето, но най-вече запазва младостта за по-дълго време.

За ефектите от употребата на избраните от „Фигурин“ билки разказват пациенти, получили повече от очаквания ефект.

Фигурин при хормонален дисбаланс

Искам да ви разкажа за дъщеря ми. На 15 г. й спря цикъла. Изследвания, хематолози, ендокринолози – къде ли не ходихме. Детето се поболя от притеснение.

Накрая лекарите се произнесоха – хормонален дисбаланс. Казаха, че е заради диетите, които е спазвала. Мазнините са намалели прекалено много и това е повлияло на производството на полови хормони. Все едно се е върнала в детството, когато няма менструация – така ми го обясниха.

В чудо се видяхме как да лекуваме. Писаха ни Дуфастон, но аз не исках директно хормони на тази възраст. Питах тук – там, съветвах се с хора и решихме да пробваме с природни средства.

Първото, на което попаднах, беше 100% в десятката – билков чай „Фигурин“. Казаха ми, че една жена си оправила хормоните с него. Малко шантаво предложение – уж детето пострада от отслабване, пък да пием чая за отслабване. Обаче се оказа, че билките в него регулират хормоните идеално. Усетихме го само за месец – следващият цикъл дойде нормално.

Аз прочетох за лечението с „Фигурин“ ТУК: Как да се справя с билки при проблеми с естрогена. 

Фигурин при менопауза

Рано усетих старостта. Бях на 35 г. и не съм се и сещала за хормонални проблеми. Всичко започна с ненаспиване – седях с отворени очи до малките часове и се чудех овце ли, какво да броя. Промених се –тревожна, трескава, като болна. Мислех, че е от безсънието, а се оказаха хормони.

Проблемът ме прасна като мокър парцал – започнали да ми спадат половите хормони. Една колежка на 35 г. роди, а аз? Потресох се. Обясних си защо качвам килограми.

Колко лекарства опитах, да не ги броя. Опитам едно, сменя с друго – уж растителни, уж безвредни, но ми се искаше по-бързо да видя ползите.

Решението намерих в чай за редуциране на тегло „Фигурин“. Купих го за отслабване наистина. 2 мес. след това си изследвах хормоните. Оказа се, че са тръгнали към нормалното.

Сега продължавам, само намалих дозата до 1-2 чая на ден.

ТУК описание как билките от Фигурин действат при ранна менопауза. 

Фигурин при предменструален синдром

Хора, ПМС не е шега. Някои казват – малко болки, малко ти е лошо, ама минава.

Не минава, а се случва отново и отново, всеки месец Получих страх от идването на цикъла, който мина в депресия.

Изписаха ми антидепресанти и орални контрацептиви. Не съм доволна. Знам, че така лекуват, обаче аз се разбих. И си викам – ще търся нещо щадящо.

Накратко, открих го във „Фигурин“. 30 билки, комбинирани за регулиране на хормоните. Как се случват нещата, не знам, но билките работят. Първи реагираха нервите ми. Успокоих се, светна ми. Подобрих съня, намали се потенето. Най-трудно се повлияха болките. Обаче и те почнаха да спадат. Засега не са премахнати на 100%, но съм много по-добре.

„Фигурин“ явно регулира не само хормоните, но и метаболизма, защото цялостно съм по-добре. Супер готино лекарство – вкусен чай.

Ето откъде се светнах за „Фигурин“ и прочетох как действат билките в него: Билки от състава на Фигурин, които вършат работа за ПМС. 

Изследване на хормони, как и къде в България?

Дисбалансирането на естроген и на другите хормони се установява с изследване на кръв от вената.

Прави се във всички лаборатории. Някои от тях предлагат пакетен анализ на 6 важни полови хормона. Цената на такова комплексно изследване е от порядъка на 60 лв.

Във видеото са визуализирани 8 тревожни сигнала за висок естроген:

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

5 thoughts on “Естроген, висок и нисък. Как да си набавим? Билки за намаляване

 • 30.10.2019 в 6:57
  Permalink

  Благодаря ви за ценната информация. Трябва да си следим хормоните след 35 години, защото тогава започват най-първите проблеми, а те са незабележими. Всички жени искаме да сме млади и красиви, но няма как да се запазим, ако не внимаваме за естрогена и прогестерона. Затова пак ви благодаря.

  Отговор
 • 31.10.2019 в 6:57
  Permalink

  Истината е, че няма нищо невидимо. Тръгне ли да се колебае естрогена, веднага го виждаме по външността си. Вземете една снимка отпреди примерно 5 години и сега и сравнете – ако има сериозно разминаване, значи хормоните не са наред. Проверено!

  Отговор
 • 01.11.2019 в 6:57
  Permalink

  Дъщеря ми пострада от тренировки, тренира лека атлетика. Много отдадена, но прекали. Не разрешавайте на децата си да се преуморяват, особено ако са момичета, това от мен.

  Отговор
 • 02.11.2019 в 6:57
  Permalink

  Естроген, прогестерон и още 3-4 от половите се изследват по здравна каса.

  Отговор
 • 03.11.2019 в 6:58
  Permalink

  На мен менопаузата ми започна странно – играеше ми кръвното и имах болки в сърцето. Оказаха се хормоните. Има и още един нетипичен симптом, също го имам – за кратко време излизат много нови брадавички-папиломки. Ако ви се появят по ръцете, по шията, да си знаете и да вземате мерки.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.