Л Карнитин. Мнения, ползи и вреди. Цена и странични ефекти

Кога се пие Л Карнитин? Ползи, вреди и мнения. Цена и странични ефекти от L carnitine. Как да познаем най-добрия? За отслабване и др.

По-долу под голямата класация “Топ 7 за най-добър Л Карнитин” ще ви представим по-подробно различните продукти, заедно с техните предимства и недостатъци. Също ще прочетете за действието им за отслабване и при проблеми с щитовидната жлеза. Ползите и вредите от Л Карнитина и неговите странични ефекти.

Продукт

Снимка

Описание

Оценка

Откъде?

 • Лесно усвоима форма

 • Надежден производител

 • Обезопасена капачка

 • Ампули за пиене

 • 1200 мг в една доза

 • С витамин В6

 • За работоспособност

 • 500 мг в една доза

 • Бюджетна добавка

 • За сърцето

 • 500 мг в една доза

 • Опаковка за 30 дни

 • Течна форма

 • 50 дози в опаковка

 • Аромат череша

 • 1200 мг карнитин

 • С хитозан и хром

 • Капан за мазнини

 • Чист прах

 • 250 грама

 • За трениращи

L-карнити́н e природно вещество, родствено на витамините от група В. Синтезира се в организма на човека в достатъчен обем. Като добавка той е хомеостатичен – не се натрупва в тялото, ползва се нужната доза и излишното се извежда.

Л-карнитин се консумира за корекция на метаболитните процеси, за унищожаване на мастни запаси, за снабдяване с енергия от мазнини. Има конкретни здравни аспекти – противопоставя се на хипоксията, стимулира регенерацията, действа на тиреоидните хормони и др.

Необходимост от Л-карнитин
Потребност и постъпление Параметри
Потребност при здраве 300 – 600 мг
Потребност при болест, бременност < 2000 мг
Ендогенна изработка 25% от потребността (ч. дроб)
Постъпление с храната 100 – 300 мг

Мнения за Л Карнитин

Две теми конкретно се коментират сред потребителите – имена на качествени добавки и реалната ефективна доза. По първия пункт положителни точки набират главно препарати на капсули, макар че и прахообразните се харесват. За течния Л-карнитин почти няма изразени мнения от почитатели.

Налага се мнението, че ефективната доза за отслабване е 2 г Л-карнитин. Потребители лично са установили, че дози от 1000 – 1500 мг са на границата на физиологичните и не водят до реален резултат. Подвеждат се по данни на етикетите, но там са отбелязани дневни нужди. В БГ-мама споделят, че над 69 кг трябва да се пие двойна доза, за да се получи ефект. Прави впечатление, че повечето потребителки са много слаби и си поставят за цел сваляне на 2-3 кг с помощта на тренировки и добавки.

Още една интересна препоръка от форумите – купената добавка се пие 20 дни и ако не даде ефект, се подменя.

ВАЖНО: Вижте още мнения и напишете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Кой за вас е най-добрият? Какви ползи имате и за какво го вземате? Имате ли ефект за отслабване? Кога го пиете? Пишете по-долу!

Ползи от Л Карнитин. Действие

Под въздействието на хормоночувствителна липаза подкожната мазнина в човешкото тяло се разпада на мастни к-ни и глицерин. Оказвайки се в кръвта, те се съединяват с албумини и проникват вътре в клетките.

L-karnitin-01

Л-карнитин се намира в месото и в специалните добавки

Благодарение на Л-карнитин и някои ензими мастните к-ни проникват в митохондриите, подлагат се на окисление и се превръщат в енергия. Така карнитинът произвежда енергия от мазнини.

 • За фитнес и издръжливост. L-карнитин е от всеизвестните спортни добавки. Препоръчва се масово на начинаещи спортисти и на професионалисти. При сериозни физически натоварвания собственият карнитин не достига и организмът изпитва недостиг. Именно той се попълва от специалните спортни добавки. Л-карнитин помага да се редуцира телесната маса, като се съхрани сухата мускулна маса;
 • За отслабване. С приемането на Л-карнитин тялото започва да използва активно енергия от преобразувани мазнини. Приеманите нови отвън не се отлагат, а се ползват. Отслабването с карнитин не е пасивно – необходимо е да се натоварва тялото, за да се провокира нуждата от карнитин, следователно да се преработват мазнини. За отслабване най-добре подхожда ацетил Л-карнитин, който дава по-бързи резултати;
 • За щитовидна жлеза. L-карнитин и хормонът на щитов. жлеза имат тенденция към взаимен антагонизъм. Приемът му от пациенти с хипотиреоза премахват симптомите на умора;
 • Л Карнитин за жени и забременяване. Добавката подобрява фертилността на жената. Пие се и от партньора за метаболизма и съзряването на сперматозоидите. Ацетил Л-карнитинът (ALC) влияе и на подвижността на сперматозоидите;
 • Други ползи. При когнитивни нарушения се взема ацетил Л-карнитин. В мозъка той обладава мощно регулативно въздействие върху енергийния метаболизъм. Намалява показателите на холестерола, предотвратявайки атеросклероза. Коригира кр. захар. Главната му функция да зарежда с енергия мускулните тъкани допринася за възстановяване при мускулни увреждания.

Възможни вреди от Л Карнитин

L-karnitin-02

При недостиг на карнитин се изпитва постоянна умора, безсилие, апатия, мускулна слабост

Негативното явление при Л-карнитин е главно едно – повишава апетита. Отслабващите трябва внимателно да планират менюто си, да избягват калорични храни, иначе рискуват напълняване, вместо отслабване.

Негативи се явяват и при продължителен прием. L-карнитин е безопасен, но не и при дълго ползване. Има две форми: L и D, като втората е токсична. При дълъг прием организмът сам превръща изомер L в изомер D и започва да го натрупва. След 1.5 месеца курс е необходимо да се спре за 2 – 3 седмици.

Странични ефекти

Възможна е индивидуално непонасяне на компонентите в добавката. Бъдещите мами и кърмачките не трябва да приемат карнитин, без указания от специалист.

За вс. останали случаи Л-карнитин няма противопоказания, прекрасно се понася от организма и не провокира странични ефекти.

Прием на Л Карнитин

Няма особености в приемането на Л-карнитин като добавка, той е универсален. Изпълнява еднаква функция при двата пола. Изборът е сред разновидностите добавки, като той зависи от целите и потребностите.

 • Класически карнитин – вещество в чист вид, популярен сред спортистите;
 • За горене на мазнини – ацетил. Бързо прониква в мозъка и дава по-бърз резултат при отслабване;
 • За пълноценно усвояване – тартарат. В него се съдържа киселина, която ускорява и повишава усвояването. Професионалните спортисти я предпочитат;
 • За сърце и съдове – пропионил. Етерната ф-ма се назначава при проблеми с миокарда;
 • За енергия и сърце – фумарат. Добавена е киселина, която подобрява състоянието на главния мускул и способства освобождаването на енергия от клетките.
Кога се пие L Carnitine?

Аеробното натоварване е ключово условие за работа на Л-карнитин. Има важен нюанс – трябва да са в определена пулсова зона. В противен случай от тялото се извежда вода, а мазнината остава в клетката. Отделният човек има собствен анаеробен праг, който е желателно да установи (с кардио-пулмонален тест). Но 99% от хората не правят такъв тест, не знаят в каква пулсова зона ефективно топят мазнини.

 • Работа с пулсовата зона: 10 минути преди тренировка се пие L-карнитин. Изпълнява се монотонно кардио 30-40 минути. 4 – 5 минути се бяга в предварително измерената пулсова зона, а в следващите 2 – 3 минути се увеличава натоварването. Интервалният режим създава стресови условия за отделяне на хормони за активиране на липолизата.
 • Има ли смисъл да се пие нощем? Да. Нощем се изработва хормонът на растежа, който регулира и мастния обмен. Благодарение на него през нощта се задействат мазнините в енергийния обмен. Но вечер трябва да се яде само протеинова храна, за да се поддържа хормонът. Ако се изпива L-карнитин преди сън, той способства за по-пълна утилизация на мастните к-ни в течение на нощта (отслабва се през цялото време на съня).
Правилната дозировка
L-karnitin-03

При недостиг на карнитин при децата се наблюдава нисък ръст и слаба физическа активност

Има различни разчети за физиологичната потребност от карнитин. За минимум се взема 200 мг. На тази база средната дозировка се определя на 1, 1.5 или 2 г. При голямо количество мастни тъкани – до 5 г, но на няколко приема.

При определяне на дозата е нужно да се разбира какво е излишна мастна тъкан. Ако желанието е да се свалят 3 – 4 кг, тогава дозата от 1 – 1.5 г на ден е достатъчна. При пълни хора е нужно да се установи причината за едрата фигура – мазнини или вода? Ако човекът задържа вода заради нарушения на бъбреците, Л-карнитин дори и в големи дози няма да помогне.

Прием на Л Карнитин без тренировки

Без тренировки Л-карнитин сработва лошо. Необходими са поне минимални физически натоварвания, примерно вечерна разходка. Но не всички са любители на спорта. За тях е измислена следната схема:

 • 1000 – 2000 мг за жените
 • 1500 – 300 мг за мъжете

Количеството се разделя равномерно на 2 пъти. Начини за приемане:

 1. Добавката се изпива на гладно, следва разходка 30 – 60 минути;
 2. Пациентът се храни, 2 часа след това отива на разходка за 40 минути. Изпива дозата карнитин и ходи с бърза стъпка още 40 минути. През това време лекарството се усвоява и дава ефект. След разходка не се яде 90 минути, може вода.
Фет бърнър или Л Карнитин за отслабване?

За разлика от фет бърнърите като кофеин, гуарана, зелен чай и др., L-карнитин е абсолютно безопасен. Той не стимулира и не изтощава ЦНС, която и без това е претоварена от ежедневния стрес и забързания ритъм на ежедневието. Вместо това Л-карнитин единствено утилизира мастни киселини.

В търсене на най-добрия L Carnitine. Видове

Ацетил Л Карнитин

Добавката на Nature’s Way е „ацетил“ и се адресира към кръвообращението и функционалността на мозъка. Заостря вниманието и оздравява паметта. Капсулите са по 500 мг. Опаковка от 60 броя струва 47.88 лв.

 • Лесно усвоима форма
 • Надежден производител
 • Двойно обезопасена капачка
Течен Л карнитин на ампули

Ампулите са по 10 мл с тежест от 1200 мг карнитин във всяка. Адресиран е към метаболизма и цялостно оздравяване на органите. Lindaren diet е обогатена с вит. В6 в доза от 1.4 мг в ампула. Опаковка с 10 ампули е на цена от 39 лв.

 • Ампули за пиене
 • 1200 мг в една доза
 • С витамин В6

  L-karnitin-05

  Максималната дозировка от 2000 мг се влага приоритетно в течни форми

Л Карнитин Тартрат на Абофарма

Добавката е тартарат, предпочитан при наднормени килограми и от диабетици. Паралелно подобрява и емоционалната сфера. Дозировката в единица е 500 мг. Опаковка от 30 капсули струва 14.50 лв.

 • Предимства: бюджетна цена, комплексно въздействие;
 • Недостатъци: недостатъчна доза за интензивно отслабване, опаковката стига за 15 дни.
Л Карнитин на Адифарм

Използва формата тартарат, която е добра при затлъстяване, след операции и травми. Капсулата подава 500 мг, като препоръчваната доза е 2 броя на ден. Опаковката покрива нуждите за 1 месец. Цената варира в диапазона от 19.60 до 26.70 лв.

 • Предимства: добра цена, опаковка за един месец;
 • Недостатъци: недостатъчна доза за интензивно отслабване.
Л карнитин биотеч (BioTech)

Течната добавка на американската Bio-Tech осигурява максимална доза от 2000 мг картини в единица (10 мл). Продуктът е адресиран към професионално спортуващи и усилено трениращи хора. Добавени са витамини. Флакон от 500 мл излиза 85.54 лв.

 • Предимства: бързо усвояване и удобство на формата, 50 дози в опаковка, ароматизирана;
 • Недостатъци: изисква специално съхранение – на хладно, без влага и пряко слънце.
Хитозан с Л карнитин

Две съставки в продукта са с равна тежест – хитозан и карнитин. Добавен е и хром за подобрено изгаряне на мастни депа. Намалява желанието за сладки храни. Хитозан прави неусвоимо съединение с мазнините и пречи да се оползотворят. Опаковка от 60 бройки струва 29.40 лв.

 • Предимства: комбиниран състав за ефективно отслабване, регулиране на апетита за сладко и на нивото на кр. захар.
 • Недостатъци: опаковката стига за 10 дни при употребяване на максимално препоръчаната доза.
Л карнитин на прах

Прахообразният чист карнитин е адресиран към трениращи и спортуващи, взема се преди и след натоварването. За разлика от останалите форми, този карнитин се смесва с напитки и се дозира удобно според индивидуалните нужди. Опаковка от 250 г струва 39.28 лв.

 • Предимства: приготвя се на напитка, индивидуално дозиране, икономично изразходване;
 • Недостатъци: необходимост от внимателно съхраняване на отворена опаковка – на хладно, без влага и без пряко огряване от слънцето.
Майпротеин, Л карнитин таблетки

Myprotein е изгодна опаковка от 180 капсули Л-карнитин на цена от 28.79 лв. Добавката е адресирана към отслабващите и хората с проблемни съдове и сърце. Продуктът е с високо качество и формула за удължено изпускане на карнитина. Оздравява след боледуване, възстановява, регулира холестерола. Дневната доза е 4 броя, опаковката покрива нуждите за 45 дни.

 • Предимства: удължено освобождаване, изключително добра цена;
 • Недостатъци: не се посочва дозата карнитин в единица.
L-karnitin-04

Продукти с висока доза от 1000 мг на единица

Л Карнитин на таблетки Cohealon пропионил

В този продукт е вложена формата на карнитин, която приоритетно заздравява миокарда и съдовете. Пропионил е етерна субстанция с влияние и върху ЦНС. Производителят адресира Cohealon за повишаване на енергийните запаси, издръжливостта и тонуса.

Повлиява болки в мускулите и забавен метаболизъм. Облекчава тревожност и нервозност. Подпомага издържането на стрес, контролира аритмии и други нарушения на сърцето. Повишава чувствителността към инсулина.

 • Предимства: широк спектър на ефекти върху здравето, подобряване на психическата сфера;
 • Недостатъци: 333 мг карнитин в единица, висока цена от 112 лв за 90 бр. (за 45 дни).
БЦА и л карнитин (BCAA L-Carnitine)

Представлява кремообразна напитка с вкус на портокал. Комбинира карнитин с ВСАА аминокиселини, които също намаляват мазнинните запаси и подкрепят масата на мускулите. Двата компонента се усилват взаимно. Адресира се към спортисти и усилено трениращи. Опаковката е от 473 мл, което покрива 16 дни прием на максимална доза.

 • Предимства: течната форма гарантира максимално усвояване, авторитетен производител – GNC.
 • Недостатъци: висока цена от 53.60 – 60.90 лв за период от 16 дни.
Цени в аптека и в интернет

Л-карнитин е продукт, който не се поставя в ценови граници. Такива добавки се произвеждат от стотици компании, в различни страни (и стандарти). Използват се 3 – 4 форми на карнитин, има чисти продукти и такива с добавени витамини и други нутриенти.

Средно един ден прием варира от 1 до 4 лв. Опаковките са от 14 до 120 лева. Това не значи, че едните са евтини, а другите скъпи, защото дозировките в единица са различни, както и единиците в опаковка.

Още информация и източници на английски: Ползи и вреди от Л Карнитин; * Как се ползва Л Карнитин за отслабване? * Лечение на щитовидна жлеза с Л Карнитин.

Храни, богати на Л Карнитин

Веществото се съдържа в продуктите от животински произход, на първо място в месото. В растителните храни количеството му е нищожно малко. Нужно е да помним, че при термична обработка Л-карнитин частично се разрушава.

Най-благоприятни депа на Л-карнитин са:

 1. Говеждо и овнешко месо – в тях се съдържа в най-голямо количество;
 2. Свинско и заешко месо – богати на Л-карнитин, но по-малко от месата от точка 1;
 3. Птичи меса – кокошка, гъска, пуйка, патка и др.;
 4. Морски дарове – калмари, миди, скариди, октопод и др.;
 5. Млечни – необходимо е да се консумират ежедневно;
 6. Риба – най-много се намира в херинга и в черен дроб на треска.

Вижте и ТОВА:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Л Карнитин. Мнения, ползи и вреди. Цена и странични ефекти

 1. По мой опит казвам 400 – 500 мг са за умора, за нерви, за енергия, за мозъка. За фигурата – някъде 1.5 г ок. За мускулна маса и сериозни постижения – 2 грама и нагоре. Уважавам добавките на MAXLER.

 2. Карнитинът на Biovea е по 2000 мг и е на капсули, така че има и такъв в големи дози, струва към 60 – 70 лв. Добри са, ако се тренира яко.

 3. Започнах с капсули, не ми се получи. Свалянето реално стана с течен карнитин, пих на GymBeam и на Biogame

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *