Алергиите – дефиниция, симптоми и терапия

Когато имунната ни система реагира свръхчувствително, тогава най-вероятно се касае за алергия. Но какво точно са алергиите и какво може да се направи, за да се справим с тях?

Понякога съвсем обикновени дейност – като разходка в парка, яденето на фъстъци, или галенето на котка – могат да се окажат проблем за хората, страдащи от алергия. Тяхното тяло реагира отбранително към някои субстанции, наречени алергени. Според вида алергия това може да са полени, домашна прах, животински косми и слюнка и др.

Освен това, алергията може да се прояви по различни начини – например течащ или запушен нос, сърбеж в очите, дразнене в носа, затруднено дишане (при подуване на лигавицата) или проблеми със стомашно-чревния тракт. Също така сърбеж ите и подуване при ухапване от насекоми или кожна екзема също могат да са резултат на алергична реакция. В най-тежкия случай може да се стигне до алергичен шок, който е опасен и в някои случаи дори животозастрашаващ, ако не се вземат нужните мерки навреме.

През последните години все повече хора страдат от алергии. Най-разпространена е алергията към полени – тревисти, житни или дървесни, позната като сенна хрема. Особено през пролетния сезон, когато всичко започва да цъфти, голяма част от хората страдат от симптомите при този тип алергия, с намалена работоспособност са и избягват разходките сред природата. Други типове алергия също могат да намалят качеството на живот – контактни алергии, алергична бронхиална астма, хранителни алергии, алергии към домашен прах или към ухапвания на насекоми.

Какво се случва в тялото при алергия?

При контакт на тялото с чужда субстанция, имунната система проверява дали тя може да предизвика болест. Ако това е случаят, се активират комплексни защитни реакции. Понякога имунната система не може да направи разлика между вредни и непроблематични субстанции и започва да се защитава от безвредни вещества като полен или ядките. В този случай се касае за свръхчувствителност, но когато вече има проява на болестни симптоми и те се проявяват и при повторен контакт с алергена, то тогава говорим за алергия. Според начина по който реагира имунната система, алергиите се делят на 4 типа, като най-разпространен (в 90 % от случаите) е тип 1. Тук спадат алергиите към треви и полени, към акари в домашния прах, хранителни алергии, ухапвания от пчели или оси, както и алергии към кучета и котки. При този тип алергия имунната система изгражда антитела от класа на IgE (имуноглобулин Е), за да се бори с алергена. Тези IgE антитела водят до освобождаването на хистамин, което причинява подуване на кожата и лигавицата.

Най-честите симптоми, които се проявяват при алергия, са кихането, течащия или запушен нос, сърбеж на кожата, подуване на лигавицата или кожата. Понякога симптомите наподобяват обикновена настинка, затова е важно алергията да бъде диагностицирана от специалист. Първо трябва да се снеме анамнеза и после да се прибегне към някой от тестовете за определяне на типа алергия: кожни тестове (когато малки количества алергени се включват към кожата чрез малки разрези или убождане), кръвни тестове (при тях се изследва наличието на IgE антитела в кръвта) или провокационни тестове (човек се поставя в контакт с подозиран алерген, но само в случаите, когато другите тестове дават противоречиви резултати).

Лечение и терапия

Най-лесният начин за лечение на алергията е да се избягват алергените, които предизвикват алергични реакции при даден човек. За жалост това не винаги е възможно, като например при алергия към домашен прах или сенна хрема. В този случай се приемат медикаменти, които лекуват симптомите на алергията или т.нар. антихистамини. В по-тежки случаи се прибягва и до кортикостероиди или адреналин. Друг начин за лечение на алергиите е имунната терапия, която води до хипосенсибилизация към даден алерген – нарича се още „алергична ваксина“. При тази терапия в тялото се вкарват малки дози алергени, като дозировката се увеличава постепенно и по този начин се намалява чувствителността на алергия към тези вещества. Периодът на лечение е по-продължителен. Има и алтернативни начини за лечение на алергиите – хомеопатия, китайска медицина и др.

Автори:
https://valeta.bg/

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.