Билки и билкови таблетки за отслабване при менопауза. Фигурин, лекарства

♠ Най-популярните билки при менопауза. Билкови таблетки. Фигурин при менопауза и топли вълни Лекарства (хапчета). Фитохормони (фитоестрогени) ♠ Див ямс ♠ Черен кохош ♠ Вечерна иглика ♠ Чаят Фигурин при менопауза ♠ Какво да пия за топли и горещи вълни при менопауза

Още в текста: ♠ Добавки и допълващи лекарства ♠ Пикногенол ♠ Оенобиол за отслабване ♠ Витамини и минерали ♠ Магнезий ♠ Калций ♠ Шуслерови соли ♠ Билки ♠ Червена детелина ♠ Бял равнец ♠ Хормони или фитохормони

За повечето европейски жени настъпването на менопаузата е минимум неприятно, а понякога и драматично събитие. А в Япония, където се живее най-дълго, менопаузата означава период на обновление и регенерация. И не е никаква трагедия.

Интересно, че тягостните симптоми на климакса безпокоят японките значително по-малко, отколкото връстниците им от други континенти. Остеопороза се среща в Япония два пъти по-рядко, отколкото където и да било на Земята. За тях хипертония, диабет, артрит и алергия са редки, а не обичайни патологии.

Къде е тайната? Съществува научна хипотеза, че причината е в яденето на соя. От векове този продукт е главна съставка на японското меню. Той съдържа естрогени и балансира хормоните.

Допълнителен бонус от соевите продукти е подобряване на работата на сърце и съдове, ниско съдържание на мазнини и липса на холестерол.

Начинът на живот в Япония автоматично профилактира менопаузата. Естественото им меню запазва фигурата и не трупа излишно тегло.

фитохормони и фитоестрогени при менопауза и при климакс, лечение с билки, билкови отвари, билки срещу горещи вълни, сухота във влагалището

Японките показват, че стила на живот предопределя и прекарването на климакса

Традициите за уважително отношение поддържат спокойствие и душевно равновесие във всяка възраст.

Японският пример ни показва, че застъпниците на хормоналното заместване при менопауза не са докрай точни. Нар. методи, стъпили на лечебните качества на растенията, не са за пренебрегване.

Интересен феномен: на растителното лечение се гледа с пренебрежение, а фитоестрогени и екстракти от лечебни растения стоят в основата на 80% от лекарствените препарати срещу климакс в аптеките.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Как да си доставим фитохормони?

Определени лекарствени растения притежават естрогенна активност. Те се експлоатират и от фармацията, която е създала на тяхна основа лекарства срещу менопауза.

Самото наименование фитохормони е всъщност метафора. Веществата от растителен произход не представляват хормони по своята структура. Но те оказват сходно действие на организма.

За климакс най-горещо се препоръчват фитоестрогени от следните растения:

 • Червено грозде;
 • Детелина червена;
 • Семе от лен;
 • Сладък корен;
 • Люцерна;
 • Хмел;
 • Копър;
 • Салвия;
 • Риган.

Но най-популярни са десетина екзотични растения, които растат на далечни континенти, ползвани са векове от коренното население, а днес ни се поднасят в капсули и на таблетки. Те се регистрират като добавки и се възприемат като допълнителна терапия през климакса.

Видове билково лечение

Терапията с билки е два вида – нехормонална и хормонална (подаване на фитохормони).

билки и фитохормони през климакса

Природата поднася огромен букет от естествени „лекарства“ срещу негативите на климакса

Нехормонално лечение

Провежда се с растения, които влияят върху естествената секреция на хормони или директно върху негативните прояви на климакса. Това са билки, които успокояват нервната с-ма, регулират работата на потните жлези, влияят върху фазите на съня и т.н. Те не се противопоставят на хормоналните процеси, протичащи през климакса, а намаляват проявата на негативната симптоматика.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

В този раздел влизат билки като салвия, валериана, мента и др. Те имат известна специализация, например:

 • Бял равнец, червена детелина, салвия намаляват интензивността на приливите, удължават периодите на ремисия;
 • Валериана, мента, хмел, дяволска уста, маточина, глог, жълт кантарион, лайка и др. са успокояващи билки, които при климакса регулират фазите на съня и придават емоционално равновесие;
 • Риган, калина лист, божур и др. нормализират кръвното налягане, стабилизират честотата на сърдечните съкращения.

Относителната „специализацията“ на билките означава, че една билка не може да повлияе всички симптоми на менопаузата. При билкова терапия се работи със сборове, в които да има представители от всички направления. Отлично работят сборове, в които има растения за вълните, за потенето, за световъртеж, за кръвно, за успокояване, за добър сън и т.н.

Тъй като проявите и измененията през климакса са десетки, създаването на работещ сбор е сложна и скъпа задача. Затрудняващо е да се осигурят 20 или 30 билки. От друга страна сбор от 20-30 растения става обемист, а в малка доза участието на всяко едно е неконтролируемо и може да се окаже пренебрежимо.

Това обяснява защо се минава на вариант фабрично изготвяне на готови сборове. Те са абсолютно натурални, но съставът е контролиран, а обработката – оптимизирана. Пример за подобен продукт е чаят

Фигурин при менопауза

Продуктът е замислен за терапия на процесите, които водят до отлагане на прекомерно количество мазнини в тялото. Но тъй като те са обвързани с повечето изменения, протичащи през климакса, чаят работи отлично и в това направление. Освен клиничните изпитвания, резултатите се допълват и от отзиви на пациенти.

билки и фитохормони през климакса, фигурин

Във Фигурин са заложени 28 билки

Освен директното купиране на менопаузалните симптоми, 28-те билки допринасят и за общото състояние на жената. Например глухарчето укрепва имунната с-ма и дава допълнителни сили за справяне с преходния период. Не толкова известно качество на ментата е, че охлажда – буквално. Мечото грозде дезинфекцира пикочните пътища, които нерядко се инфектират след 40 г. Гръмотрън работи срещу главоболие, купира приливите и втрисането. Риганът намалява кръвотеченията в предхождащия менопаузата период. Пчелникът е спазмолитик, крайно необходим през климакса. Комунигата овладява пиковете в кръвното, камшикът се противопоставя на напълняването.

Работата на всичките 28 билки във Фигурин са описани подробно ТУК: 28 лечебни треви срещу дискомфортните, болезнени и неприятни прояви на климакса. 

Терапия с фитоестрогени

Фитохормоните са растителни в-ва. Те не са хормони, но при повишена концентрация в организма се свързват с рецепторите така, както естрогенът. В този смисъл фитохормоните са всъщност фитоестрогени – вещества, които тялото взема за истински естроген. Но те действително не са такива, тоест само имитират присъствието на естрогени, а не го допълват наистина с внасяне на определено количество отвън.

Фармацията отдавна е завзела този сектор. Всички растения, богати на фитоестрогени, са идентифицирани и проучени. Постига се извеждането на все по-чисти екстракти, с контролирана концентрация. Някои технологии и съчетания се патентоват. В резултат на пазара съществуват пред

Фитопрепарати

чието действие е аналогично на естествените хормони. Те се използват за корекция на негативните проявления на климакса, а също и за лечение на хормоно-зависими тумори (за разлика от естествените естрогени, фитоестрогените не стимулират, а потискат ръста на новообразуванията).

Един голям дял от тези препарати се базират на

Фитоестрогени от соя

Опитът на Япония е безапелационен и не поражда никакво съмнение: японките прекарват климакса в пъти по-леко заради традиционното си хранене, обилно на соя и соеви продукти. Изофлавони, добити от соя, са в основата на ред фитопрепарати като Фемарел, Клименум и Соя Витал. Отделно изофлавони от соя се предлагат като хранит. добавка от всички големи производители на добавки като GNC, Пюрвитал, Буров, Натрол, Natures Way, Хая лабс и др.

Най-популярните билки

при менопауза

Див ям/ див ямсбилки и фитохормони през климакса, фигурин

Wild Yam, научно име – диоскорея, многогодишно растение с родина Северна и Централна Америка (други разновидности растат в Африка и Азия). От млени корени местните индианци приготвяли питателен хляб. Още от онова време е открито благотворното действие на ям/ ямс като ефикасно средство за женски проблеми и съпътстващи патологии.

Действие:

 • Регулира работата на половите жлези на жената;
 • Защитава от остеопороза;
 • Намалява нивото на холестерол в кръвта;
 • Препятства отлагането на атеросклеротични плати по съдовите стени;
 • Нормализира кр. налягане.

Полезни свойства относно климакса

Екстракт от растението благотворно повлиява целия женски организъм, като оптимизира хормоналното ниво, регулира менструалния цикъл. Препоръчва се през климакса, защото овладява най-тежките прояви като горещите вълни. Поддържа тонуса на пол. органи. Придава енергичност, запазва младостта и здравето.

Показания за употреба: при бързо настъпване на умора, при често раздразнение, при продължително главоболие, шум в ушите.

Дивият ямс обладава изразено болкоуспокояващо действие, възвръща доброто настроение, оздравява съня, подобрява паметта. Отделно билката има спазмолитични, жлъчегонни, противовъзпалителни свойства. Снижава нивото на липиди в ч. дроб и съдове, на холестерол в кръвта.

При редовно използване на див ямс кр. налягане се нормализира, нервното напрежение намалява, подобрява се храносмилането, мозъчното кръвообращение. Възвръща се енергията и отличното самочувствие, възвръща стройната фигура и накрая: придава блясък в очите.

Корен на капсули (хранит. добавка) предлагат повечето известни производители като Суонсън, Булгарикус, Биохерба, Natures Way, ТНТ, Хелт Ейд, Naturally inspired, Еспара, Natures Answerе и др.

Продуктите са означени като изофлавони от див ям, като капсулите съдържат от 330 до 500 мг активно в-во. Най-често се намират капсули по 400-500 мг. Цената варира в широки граници от 9 до 30 лв за опаковка.

Корен от черен кохош

на капсулибилки и фитохормони през климакса, фигурин

Официално име клопогон, у нас по-често цимицифуга, това растение е тревисто, многогодишно. Коренното население на Америка го познава като лек за артрит, умора и безсъние + женски здравословни проблеми.

Европейските колонизатори бързо приемат растението и в края на 19 век черният кохош е главна съставка на популярния Vegetable Compound срещу менструални болки на  Лидия Пинкхам.

В наши дни билката се използва за лечение на симптомите на менопаузата. Екстрактът намалява вълните, както и всички останали прояви. Заедно с това помага и на репродуктивно способни жени при менструални проблеми, ПМС, дисменорея и др. патологични изменения.

Цимицифуга е навярно най-популярното растение в света за лечение на климакс. То се продава в аптеките в сушен вид, на прах, влиза в състава на ред готови препарати на капсули.

Стандартизираните екстракти най-често се използват в доза 1 или 2 табл. по 20 мг, двукратно в рамките на 24 ч.

За лекарствени цели се използват корените на растението. По-рано се е считало, че черният кохош притежава свойствата на хормона естроген. Но в най-ново време се е разбрало, че то всъщност въздейства на серотониновите рецептори.

Едно сравнително изследване на ефективността на някои прочути средства при климакса дава следните резултати – интензивността на приливите намалява:

 • С 34% при черния кохош;
 • С 57% при ползване на червена детелина;
 • С 63 % при даване на плацебо;
 • С 94% при хормонална терапия със синтетични в-ва.

Подобни резултати „дърпат чергата“ към хормоналната терапия, но при несилно изразени негативи на климакса приемът на хормони не е оправдан, а силните фитоестрогени дава достатъчно добър и напълно достатъчен резултат.

Първият лекарствен препарат, получен от черен кохош, се появява в аптеките през 1956 г. под търговското наименование Remifemin®. По-нататък се се появяват и други препарати под две форми:

 • Таблетки, съдържащи екстракт от цимицифуга;
 • Разтвор, съдържащ етанолов екстракт от растението.

Първият клиничен опит с такива препарати се описва точно след като Куперман създава своя индекс за менопауза (KMI, 1953-1959). Съгласно изследванията, жените, които приемат препарати на основата на черен кохош, индексът намалява, тоест симптоматиката бива овладяна.

По статистика това растение рядко дава негативни реакции като гадене и диария, алергични кожни реакции, отоци на лице и крайници, напълняване.

Фитопрепарати с черен кохош: Ремифемин, Климадинон, екстракти като хранит. добавка на Натрол, Витакост, Биохерба, Биовеа, Натурал факторс, Nature’s way и др.

Масло от вечерна иглика

Тя е от най-популярните средства при климакс. И това растение се продава под доста алтернативни имена като енотера, нощна иглика, Oenothera, Evening primrise и др. Растението вирее по цялото земно кълбо. Притежава мощни целебни свойства и се прилага за терапия на климактериума и някои гинекологични патологии.

Вечерната иглика е високо ефикасна по отношение на нервни и психо-емоционални изменения, при нарушен хормонален фон.

Нейна специализация е:

 • Развитие на ендометриоза в началото на климакса;
 • Образуване на кистозна фиброза;
 • Горещи вълни, втрисане, повишено потене, нарушаване на съня, скокове на кръвното;
 • Ползва се за предпазване от ранен климакс, когато първите признаци се явяват около 35 г.

Растението съдържа полиненаситени к-ни, които отстраняват сухотата на кожата. Действа противовъзпалително, бактерицидно, срещу тумори и тромби. Помага на имунитета. Влияя добре на сърцето. Профилактира инсулт и инфаркт. Оздравява пикочната с-ма.

Масло от вечерна иглика влиза в състава на препарати като Форевър Янг на Вивасан (41.35 лв), течната комбинация Adliquid Beauty Nat. (44.03 лв), Прим ойл и др.

Отделно се предлагат капсули с масло, произведени от Натурал факторс, Рамкофарм, Боталайф, Биовеа, GNC, Вита голд, SRISRI Ayurveda и др.

Фитохормони

Вещества, наподобяващи хормони, се съдържат в следните растения:

 • Соя – в кълновете се отлагат няколко вида изофлавони – гликозидни съединения, които в червата се разпадат на захар и агликон. Агликонът проявява естрогенна активност, способна да предизвика адекватен отговор от клетките. Най-активният компонент на соята, осигуряващ естрогенно действие, е еквол. Той е производно на даидзеина и по ефект напомня естрадиол;
 • Червена детелина – съдържа различен вид изофлавони (формононетин и биоханин-А) и фитоестрогена куместрол, способни да коригират негативните прояви на климакса. Те са десетократно повече в сравнение със соята. Това го прави в известна степен не така безопасен, колкото соята, особено при продължително използване. Детелината е полезна за сърцето и дихат. с-ма;
 • Люцерна – като родствената й червена детелина, и тя съдържа куместрол и формононетин. Действието й върху хората е слабо изучено;
 • Лен – лигнаните в семената метаболизират в ентеродиол и ентеролактон, притежаващи естрогенно действие. Механизмът им на работа е подобен на изофлавоните;
 • Сладък корен – притежава фитоестрогена глабридин, който потиска ръста на раковите клетки;
 • Червено грозде – ресвератрол, открит във виното и червеното грозде работи като мощен антиоксидант, предотвратява повреждането на клетките от свободни радикали;
 • Хмел – в него откриваме пренилнарингенин. Естрогенното му действие е толкова мощно, че някога на бременните не са разрешавали да берат хмел. Фитоестрогенът се намира и в бирата, която се произвежда от хмел, но вече в съвсем минимално к-во.

Какво да пия за горещи вълни

при менопауза

Най-дискомфортната проява на климакса лесно се овладява с помощта на лекарствени растения. Няколко рецепти:

 • Копър – отварката премахва негативните симптоми на климакса, намалява вълните и нормализира съня. 3 с.л. сухи семена се попарват с 500 мл в термос, за 1 час. Долива се вода до общо к-во 1 л. Приема се 4 Х 100 мл, 1 месец. В резултат на 2-та седмица вълните спадат на 50%, а след 1 месец се съкращават 10 пъти;
 • Валериана – топла отвара съкращава броя на топлинните кризи и няма противопоказания;
 • Сбор от глог, валериана, дяволска уста и мента – съберете в равни дози готови тинктури от аптеката, разбийте и вземайте 3 Х 25 капки денон.;
 • Корен от божур – съдържа натурални естрогени. Пригответе си тинктура и пийте 3 Х 25 капки за намаляване на прекомерното потене.
 • Бял равнец – сварен по стандартния начин, той се пие по 3 чашки на ден за облекчаване на протичането на менопаузата. Овладява и горещите вълни.

Как действа червената детелина и точният начин да се пие ще видите във видеото:

Какво да пия за сухота във влагалището

 • Риган и наваличе – по 50 г от двете в 400 мл вода. Врат 5 мин., запарват се 3 ч. Получава се дозата за 1 денон. Терапията е с дължина 14 дни;
 • Невен – 2 с.л. билка на 400 мл вода. Отварката се впръсква във влагалището 10 – 14 вечери поред;
 • Дяволска уста – 60 г от билката се попарват в 500 мл, варят се 7 мин. С течността се правят бани през 7 дни, общо 7 процедури.

Добавки и допълващи лекарства

 • Пикногенол – под това име е екстрахиран приморски бор. Той е концентриран източник на флавоноиди-антиоксиданти, защитава сърцето и съдовете. Добавки с пикногенол произвеждат ред известни компании като Nature’s Way, Натрол, Биовеа и др. Цената е между 45 и 80 лв за опаковка с 30/60 бр.;
 • Оенобиол за отслабване – един от продуктите на френската лаборатория Oenobiol е предназначен за редукция на теглото на жени в менопауза. Активизира механизъм против отлагане на мазнини, стимулира липолизата, регулира глюкозния метаболизъм. Базира се на екстракти от зелено кафе и лен, хлорогенна к-на, цинк и вит. Е, Д3 и В8;
 • Магнезий под формата на олио – той играе жизненоважна ендокринна функция. Участва в произвеждането на мелатонин, влияе върху отделянето и на други хормони. Добавянето му допринася за хормоналното балансиране в тялото;
 • Калций – през климакса женското тяло се нуждае от повече калций. Внасянето на допълнителни колич., заедно с магнезий, вит. Д и цинк, допринася за здравината на костите. Пример за подходяща добавка е Менопейс калций с 24 съставки;
 • Хомеопатия – Натрум муриатикум (морска сол) отговаря за метаболизма, кожата, лигавиците, ЦНС и др. Климаксът е едно от основните показания за неговото използване;
 • Шуслерови соли – №7 Magnesium phosphoricum хармонизира хормоналния фон през менопаузата, облекчава моменти с главоболие, невралгии. Подобрява съня. Оздравява костите и профилактира остеопороза.
 • Комбинация от соли №№ 5, 7 и 11 са подходящи в началния период (предменопаузата). Стабилизира нервната с-ма, лекува депресии, запазва еластичността на кожата.

Официалната терапия

Класическата медицина подхожда към проблемите на климакса с хормонална терапия – внасяне на синтетични хормони, които да заместят липсващите, и с нехормонална – внасяне на растителни еквиваленти на хормоните, които се възприемат от рецепторите като хормони.

Тези два стандартни подхода разглеждаме ТУК:

Менопауза: Съвременното лечение. Ефективните лекарства. Работещите терапии

Задължителните изследвания

Преди да се избере терапия, а дори и преди да се посегне към нар. медицина, горещо се препоръчва жената да си направи един базов пакет от изследвания. Той е нескъп, главно проверява нивата на някои хормони в кръвта и дава неоценими данни.

На базата на изследванията специалистът може да проведе адекватна терапия. Лечение само по външни прояви (симптоми) носи сериозни рискове.

Изследванията през климакса и менопаузата обясняваме ТУК:

Изследвания при менопауза: Как да разчитаме референтни стойности

Признаците на менопауза

Признаците на менопаузата не са достатъчна база да се предписва лечение, но ранното им разпознаване е безценно, защото позволява по-ранна реакция.

Горещите вълни са известни на всички. Но има десетки други прояви, за които не бихме предположили, че са следствие на хормоналното дебалансиране в тялото.

Симптоми на менопаузата и климакса разглеждаме ТУК:

Менопауза: Симптоми и сигурни признаци. Промени. Кога настъпва?

Разликата между климактериум и менопауза даваме ТУК:

Какво е менопауза, климакс, пременопауза, критическа възраст?

Горещите вълни се дискутират при Гала с гинекологът М. Ковачева.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Билки и билкови таблетки за отслабване при менопауза. Фигурин, лекарства

 1. Да ви кажа, аз си самопредписах Мирифемин. На 49, краката долу са ми мекици. Лятото в чехли, добре, но сега?!
  За билковите против менопауза четох мнения – или са скептични, или долу-горе умерени. Но Мирифемина ми се видя безопасен и направо го почнах. Доволна съм, отокът се махна. Килограмите – не, за жалост!!!!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.