Как да предпазим очите си пред екрана на компютъра и от др. опасности

Съвременният начин на живот поставя зрението ни на безпрецедентно натоварване.

Дългото време, което прекарваме пред екрани на различни устройства води до редица нарушения в зрението, които обаче биха могли да бъдат предотвратени или забавени при правилни грижи и превантивни действия.

С какво вредят екраните на зрението ни

Зрение компютър -03Продължителната употреба на електронни устройства води както до натоварване на очите, така и до натоварване на мозъка. Очите страдат от бързото изпарение на слъзния филм, от дългото гледане наблизо и от интензивното излъчване на светлина в синята част на спектъра.

Появяват се главоболие, късогледство, нарушения във фазите на съня, свързани със синята светлина и симптоми, характерни за синдрома на сухото око – зачервяване на очите, парене на очите, глождене, сърбежи, бели секрети, парадоксално сълзене, размазване на зрението.

Какво можем да направим за да си помогнем

 1. Почивайте на всеки 40 минути, като по време на почивката препоръчваме да гледате надалеч.
 2. Избягвайте да стоите на течение или в помещение с работещ климатик. Това води до допълнително изсушаване на окото.
 3. Когато имате възможност четете на хартиен носител, а не от екран.
 4. Спазвайте добрите практики за работа с компютър:
 • дистанция от около 75 сантиметра от монитора

 • мониторът да е разположен така, че погледът да е с около 20 градуса надолу

 • при нужда от употреба на очила по време на работа използвайте специални очила за стационарен компютър, а не тези, подходящи за четене на книга или работа с телефон

 • използвайте изкуствени сълзи, които балансират слъзния филм и предпазват от развитието на синдрома на сухото око;

Можете да използвате защитни очила за работа с компютър без диоптър – те подобряват контрастната чувствителност, намаляват отблясъците, екранират синята светлина в частта ѝ, в която вреди и по тези начини правят възприятието от екраните по-меко.

Имайте предвид обаче, че очилата не могат да намалят умората на очите и мозъка ни, защото тя е производна на времето, което прекарваме пред монитора, на спазването на другите ергономични условия и на грижата, която полагаме за очите си.Зрение компютър -04

 1. Хранете се балансирано и разнообразно – това е важно освен за здравето ни като цяло и за здравето на очите. Полезни за очите са продуктите, които съдържат пигментите лутеин и зеексантин, бета-каротен, фитохимични антиоксиданти – екстракти от гинко билоба и боровинка, витамин С, Д, и Е, цинк и омега-3 мастни киселини. Консумирайте колкото можете повече цветни зеленчуци, които да не са термично обработени – колкото по-разнообразни, толкова по-добре. Опитайте да включите ястия със студеноводни риби (сьомга, херинга, сардина, скумрия) 2 пъти в седмицата в хранителния си режим.
 2. В повечето случаи, като се има предвид как отглеждаме и третираме нашата храна се препоръчва и допълнителен прием на хранителни добавки, които най-общо наричаме витамини за очи.
 3. Има различни системи със специализирани упражнения за очи, които можете да използвате. Важно е да се отбележат две важни неща:
 • упражненията имат ефект само ако човек е постоянен и последователен. Упражненията се извършват с очите, но те са основно за мозъка, защото ние с очите гледаме, но с мозъка виждаме!

 • преди да правите упражнения за очи, е добре да се посъветвате с вашия офталмолог за състоянието на стъкловидното тяло и ретината на окото. При наличие на периферни дегенерации в ретината, заплашващи с нейното отлепване, упражненията за очи са противопоказни.

Зрение компютър -02

 1. Посещавайте офталмолог веднъж в годината, дори и да нямате оплаквания. Профилактиката винаги е за предпочитане – по-лесна и по-евтина от лечение на заболяване.
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.