Еклампсия: 5 важни факта за опасното състояние!

Всяка бременна жена трябва да е запозната с това какво е еклампсия и какви са опасностите при появата на това състояние.

Преди всичко не изпадайте в паника, опитайте се да останете спокойна и мислите за бебето, не четете какви неща могат да ви е случат и не допускайте черни мисли в съзнанието си. Живеем във времена, когато еклампсията се контролира изключително успешно!

При поява на албумин с урината на бременната жена и повишено кръвно налягане се говори за пре-екламспия, състояние, което може да се усложни и да премине в еклампсия. Пре-еклампсията започва внезапно или се развива с времето.

Вижте 5 важни факта за това състояние:

Значение на еклампсия

Всяка бременна жена трябва да е запозната с това какво е еклампсия

1. Еклампсията е сериозно усложнение на пре-еклампсията

характеризира се с внезапни припадъци, високо кръвно налягане и албумин в урината на бременната жена. В съвременния свят еклампсията е лечимо състояние, ако се хване навреме и усложнения се срещат много по-рядко, отколкото е миналото. Обикновено пре-еклампсията се лекува с магнезиев сулфат, който е доказано ефикасен за предотвратяване на еклампсия. Състоянието може да се прояви и след раждането и също крие сериозна опасност за родилката.

2. Пре-екламспията се появява след 20-та седмица на бременността

състоянието е характерно за третия триместър на бременността и може да започне с рязко покачване на кръвното налягане и проблеми с бъбреците. При подобни симптоми лекарите следят отблизо състоянието на бременната жена – кръвното налягане и проверяват за повишени нива на албумин в урината.
еклампсия значение

3. По-голяма опасност от пре-еклампсия и еклампсия има по време на първата бременност

– рисковите фактори за появата на състоянието са многоплодна бременност; хипертония; диабет; проблеми с бъбреците или трансплантация на органи, фамилна обремененост, възрастта на родилката, затлъстяване, особено с ИТМ над 30.

4. Преекламспията може да протича без симптоми

– често пъти жените, които страдат от пре-еклмапсия не се чувстват зле. Симптомите може да включват подуване на ръцете и лицето, но имайте предвид, че не всяко подуване по време на бременност е опасен симптом; внезапно покачване на килограми – повече от килограм на седмица. В по-сериозни случаи може се появи главоболие, което не отминава; гадене и повръщане.

5. Единственият „лек“ срещу еклампсия е самото раждане

– ако сте диагностицирани с пре-еклапсия преди 37 гестационна седмица ще трябва да пиете медикаменти, да бъдете под лекарско наблюдение в болница и да лежите. Случаите на екламспия преди раждането може да се третират със стероиди. Следродилната еклапмпсия не е опасна за бебето, но майката все още е в опасност и състоянието не трябва да се подценява.

ВАЖНО: Тази статия има информативен характер и не замества лекарското мнение!

Вместо да изпадате в паника и да си представяте най-черния сценарий, прочитайки за симптомите и опасностите при еклапмсия, посетете лекаря си, който ще ви назначи нужните изследвания и ще предприеме нужните мерки, ако е необходимо – бързата лекарска намеса е от съществено значение в случая и не забравяйте са мислите позитивно – бебето ще го усети!

Демир бозан билки за бъбреци

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.