Средиземноморска диета за здраве и дълголетие

Ако има една диета, която е широко призната заради своите ползи за здравето, това е средиземноморската.

В действителност, US News & World Report класира средиземноморската диета на 1-во място в списъка с 41 най-добри диети за 2019 г., цитирайки „множество ползи за здравето, включително загуба на тегло, здраве за сърцето и мозъка, превенция на рака и превенция и контрол на диабета.”

По-скоро начин на хранене, отколкото ограничаваща диета, средиземноморският режим стимулира яденето на много зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, семена и риба, с доста използване на зехтин, умерено количество млечни храни и малко количество червено месо – начин на хранене, често срещан в средиземноморски страни като Испания, Италия и Гърция.

Последователите му избягват преработените храни с високо съдържание на захар, рафинирани въглехидрати и нездравословни мазнини. Позволяват си и малко червено вино. Средиземноморският модел се фокусира върху насладата от храната и напитките с любимите хора, заедно с това да бъдете физически активни и винаги да имате предвид умереността. Няма вредни храни, няма и броене на калории.

Ето няколко ползи от този вид хранене.

Намалява на риска от сърдечни заболявания

Многобройни проучвания показват, че средиземноморската диета е полезна за цялата сърдечносъдова система.

Може би най-убедителните доказателства идват от рандомизирано клинично изпитване, публикувано през април 2013 г. в списание New England Journal of Medicine, известно като проучването PREDIMED. В продължение на около пет години авторите проследяват 7000 жени и мъже в Испания, които са имали диабет тип 2 или са били с висок риск от сърдечносъдови заболявания. Тези, които са яли неограничена средиземноморска кухня с екстра върджин зехтин или ядки, са имали 30 процента по-нисък риск от сърдечни проблеми впоследствие.

Предпазва жените от инсулт

Яденето на средиземноморски тип храна може да намали риска от инсулт при жените. Вече знаем от проучването PREDIMED, че храненето по средиземноморски начин може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания при някои хора.

Е, диетата може също да помогне за намаляване на риска от инсулт при жените, въпреки че изследователите не са наблюдавали същите резултати при мъжете, според кохортно проучване, публикувано през септември 2018 г. в списание Stroke.средиземноморска диета - 03

Авторите на изследването не знаят причината за разликата, но предполагат, че различните видове инсулти при мъжете и жените имат основно значение в този случай.

Защита срещу когнитивен спад и Алцхаймер

Като здравословна диета, средиземноморският начин на хранене може също да помогне за намаляване на спада в паметта и уменията ви за мислене с възрастта.
Преглед от юли 2016 г., публикуван в списание Frontiers in Nutrition, разглежда ефекта на средиземноморската диета върху когнитивните функции и заключава, че „има обнадеждаващи доказателства, че по-голямото придържане към този режим на хранене е свързано с подобряване на познавателната способност, забавяне на когнитивния спад или намаляване на риска от поява на Алцхаймер.“

“Демир

Отслабване и поддържане на фигурата

Вероятно поради фокуса си върху цели, пресни храни, средиземноморската диета може да ви помогне да отслабнете по безопасен и устойчив начин, макар че, ако търсите бързи резултати, това може да не е вашето нещо.

Както вече споменахме, в класацията си за 2019 г., News News & World Report оцени средиземноморската диета като номер 1 в света.

За период от пет години, яденето на калорична и неограничена средиземноморска кухня с високо съдържание на ненаситени растителни мазнини води до малко по-голяма загуба на тегло и добавяне на по-малко към обиколката на талията на участниците, отколкото диета с ниско съдържание на мазнини, сочат още анализите.

Е, готови ли сте да опитате този начин на живот? Ако отговорът е положителен, ето къде можете да получите доставка на средиземноморска храна.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.