Ето каква диета се препоръчва при висок холестерол

За да се намалят стойностите на „лошия” холестерол в организма, медиците са категорични, че трябва да се предприемат две важни стъпки – промяна в начина на живот и провеждане на лечебна терапия.

Докато за втората част от начинанието трябва да се доверите задължително на специалист в областта, то промяната в личния ви ритъм на живот зависи от вас. Най-общо тази промяна се характеризира чрез спазването на специална диета, чрез повишаване на физическата активност и стриктен контрол на теглото.

В какво се състои холестероло-редуциращата диета?

Важно е да се знае, че едва след като изминат две седмици, през които диетата се спазва, могат да се търсят първите индикации за намаляване на стойностите на вредния за организма холестерол.

На първо място, този режим на хранене предвижда консумацията на големи количества плодове и зеленчуци, като добре е те да се приемат на малки дози, но поне по пет пъти на ден. Подходящи още са храните, съдържащи в себе си скорбяла и влакнини. Такива храни са пълнозърнестият хляб, оризът, бобовите храни.

На следващо място трябва да се консумират още нетлъсто месо (пилешко, риба), млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, както и различни растителни масла – маслиново,соево, царевично – в малки количества.

В същото време, трябва да се намали приемът на черен дроб, мозък, вътрешности, да не се ядат повече от 2 яйца на ден и да се консумира колкото е възможно по-малко преработена храна.

Спазването на тези основни принципи в комбинация с редовна физическа активност и понижаване на телесното тегло гарантира скорошно справяне с проблема „повишен холестерол”.

Вижте и ТОВА:

Холестерол и витамин В3

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 1]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.