Цикъл на 11 години. А на 10? Нормално ли е? Как да действаме?

Какво означава първи цикъл на 11 години. Нормално ли е? А на 10 години? Как да действаме?

Първата менструация показва, че се е случило полово съзряване и момичето може да зачене. Впрочем, казва се менархе.

Кога е нормално да бъде първият цикъл

Обичайно настъпва между 11 и 13 г. възраст. Прекалено рано е това да се случи преди 9 г. и прекалено късно е да няма цикъл след 15 г.

Друг маркер: появата на гърди. 2.5 години след като започне да се оформя бюст, момичето трябва да има първи цикъл. Гърдите стартират нарастването си от 7 до 13 г.

Как да действаме?

Ако цикълът се появи над 2 години по-рано или по-късно от посочените възрасти, родителите трябва да се обърнат към ендокринолог или гинеколог, за предпочитане детски. Нарушенията могат да бъдат следствие на сериозно заболяване, например срив в ендокринната система, нарушен хормонален баланс и др.

Първи цикъл на 11 години

Това е добро време за настъпване на цикъл. Нормално у нас половото съзряване настъпва в диапазона 11-13 г. (съответства на 4-5 клас). Значи: нормално е!

menstruaciya-01

Генетиката винаги е от значение! Попитайте кога е била първата менструация на мама и на баба

Половото съзряване при отделното момиче зависи от няколко неща, най-силните сред които са физическото развитие, генетиката, качеството на хранене, произход, местоживеене, емоционално състояния. Важни са и прекараните в ранна възраст болести.

Например ако момичето от раждането си изпреварва във физическото си развитие своите връстници, то и първата менструация ще настъпи по-рано в сравнение с останалите. И обратно, ако детето е слабо и хилаво, то и съзряването му ще закъснее.

Още примери: ако майката и бабата са били с ранен цикъл, то и момиченцето ще има. Ако детето често се е простудявало, страда от сливици, от астма, диабет, сърдечен порок, може да се очаква изместено начало на цикъла. Лекарствата също отлагат или ускоряват съзряването. Кое как ще се отрази, е трудно да се обобщи.

Демир бозан билки за бъбреци
Ранна менструация

9-10 години като възраст клонят към горния лимит на ранната менструация. Но истински ранна се смята менструация на 8 години.

Ранната менструация стопира растежа, ето защо при старт на 8 години или по-рано трябва непременно да се отнесем към гинеколог. Самата ранна поява е болестна. Тя е свързана или с намален резерв на яйчниците, или с хормонален срив, или с непълноценно хранене. Възможно е да се случи заради прекалена физическа активност.

Трябва да се осъзнава, че половото съзряване на детето на първо място е свързано със състоянието на мозъка.

Сред рисковите фактори ще откроим само още един: излишно тегло или чести колебания в двете крайности.

Особено важно е да се реагира при нередовен цикъл. Това значи, че менструацията е започнала, но след това е спряла.

Някои експерти са на мнение, че ранната менструация съкращава репродуктивната възраст на жената. Това значи, че и климаксът ще настъпи по-рано спрямо връстниците. Други намират връзка между ранното съзряване и повишения риск от болести на сърцето, диабет, съдови нарушения, проблеми с щитовидната жлеза.

Отклонения от нормата заради климата

На началото на менструацията влияе количеството светлина и сезонът. Момичетата от южните и източните страни съзряват по-рано. Има и друга закономерност, при израсналите в умерен климат първият цикъл идва през януари и февруари.

Много силен фактор е и стресът. Той може да отсрочи цикъла или да го провокира по-рано.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Цикъл на 10 и на 9 години
Първи цикъл на 11 години Кога е нормално да бъде първият

И ранна, и късна, първата менструация предизвиква тревоги

Това е възрастта, в която настъпват външни изменения. Фигурата се омекотява с по-меки линии, става по-женствена. Бедрата се разширяват, започва развитието на гърди. Увеличава се размерът на външните полови органи, кожата им потъмнява. По нея се появява окосмяване, както и под мишниците.

Късна менструация

Късна менструация означава начало във възрастта 16 – 17 г. и нагоре. Ако към 15-ата година момичето още не е развило млечни жлези, говорим за късно полово съзряване. Защо се случва: дали е индивидуална особеност или отклонение, това ще определят гинеколог/ ендокринолог.

Принципно, има място да се провери за отклонения в половата и ендокринната система.

Менструация на 16 – 20 г. може да значи:

 • Недостатъчна функция на яйчниците;
 • Патологично развитие на матката;
 • Някакво нарушение в хипофизата;
 • Нервно-психическо разстройство.

Още една връзка е прекарването на инфекциозни заболявания в детското и обща интоксикация на организма. Но други силни инфекции пък причиняват ранна менструация, такива като скарлатина и дребна шарка.

Причината за късна менструация е прекаленото отслабване на момичето. При дефицит на телесна маса и особено на мастна тъкан, не се изработва нормално количество естроген. При здравото момиче мастната тъкан трябва да бъде около 17%.

Признаци на първия цикъл

Как протича менархе?

Главният признак, че е настъпила първата менструация, е кръвотечението. То е оскъдно или обилно, ярко или кафяво, според индивидуалните особености на организма. Обемът е 50 – 150 мл. Първият ден изтича малко. Най-обилно е течението във втория ден, а след това пак се съкращава.

Средно първите менструации продължават 3 до 7 дни.

Симптоми

Менструацията се съпровожда от слабост, болка в долната третина на корема. Впоследствие тези симптоми се съхраняват и периодично възникват през целия живот на възрастната жена.

Характерен мирис на менструалната кръв – тя е свързана с повишена секреторна активност на слузните жлези във влагалището, които изработват специфичен секрет.

Навременната менструация е своеобразен индикатор за женско здраве.

Продължителен цикъл при деца

Момичета на по 10 – 11 години започват да възприемат себе си като непълноценни, защото техните връстнички вече „имат цикъл” и са жени, а тяхното тяло все още е на момиче.

Какво трябва да знаят обаче момичетата, които очакват първата си менструация?

Като за начало трябва да са наясно, че през първите месеци цикълът им ще е нередовен, като това не бива да е причина за притеснения.

По правило за нормален менструален цикъл се смята този, които се разполага в границите от 21 до 35 дни от първия ден. При различните жени кръвотечението варира от 2 до 5 дни при среден интензитет от 20 до 60 мл.

Ако цикълът не покрива посочените по-горе общи положения, то може да се говори за нарушения. В някои случаи нарушенията са индикация за по-сериозно заболяване, каквито например са възпаления, извънматочна бременност, полипи на матката, рак на шийката на матката и др.

В същото време обаче нарушенията в менструалния цикъл могат и да са провокирани от въздействието на различни фактори от околната среда. Подобен ефект имат рязкото отслабване, напълняване, стрес.

Още информация и източници на английски: Първи менструален цикъл на 10 години; * Продължителен цикъл при деца; * Регулиране на цикъла при тийнейджъри.

След навлизането в менопауза цикълът става все по-нарядко и след време спира.

Предизвикване на цикъл с хапчета, упражнения, шоколад и др. методи

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

29 коментара по “Цикъл на 11 години. А на 10? Нормално ли е? Как да действаме?

 1. Аз съм на 10. Едно момиче от моя клас и дойде цикъл а и тя е на десет моля Ви кажете ми какво да правя, дразня се!

 2. Здравейте аз съм на 12 години.Все още нямам цикъл но ми идва една бяла течност.Някой може ли да ми обясни защо ми идва такава бяла течност и тряба ли да се притеснявам ?

  • Аз също съм на 12 и имам
   . Това е бяло течение и ти идва горе-долу година преди цикъла. Така че няма от какво да се притесняваш ?

 3. Аз на 14 и нямам цикъл! Имам само белотечение! Нормално ли е на моята възраст да нямам цикъл?

 4. Незнам защо 10-годишните се притесняват че нямат цикъл…има момичета на по 17-18 не им е дошло а те се притесняват!….

 5. Аз съм на 12 и още нямам цикъл. Имам болки в кръста и малко ме боли корема. Имам бяло течение от 5-6мес. Май скоро ще ми дойде

 6. До Илияна: То вече може би ти е дошъл цикълът, но това, за което говориш е съвсем нормално. Така става преди да ти дойде цикъла и, Хриси, може би вече ти е дошъл цикълът, но и това е нормално течението.

 7. Моят цикъл дойде на 14 и никога не съм имала проблеми с него.На дъщеря ми също горе долу на толкова.Ти за къде бързаш?

 8. Може ли да ви попитам нешто аз съм на 12 септември правя 13 и още нямам цикал и мооте приятелки им идва още на 11 имам някаква течност това какво означава

 9. Февруари месец направих 12 години и от 6-7 месеца имам бяла слуст и ту бяло ту жълтеникаво течение . Искам да ви попитам , възможно ли е скоро да ми дойде ? Ще чакам отговори.

 10. Абе вие момиченца добре ли сте??? Вие сте на 10 и се притеснявате за такова нещо!!!!?? Аз съм на 13 и също нямам но не се кося толкова… а вие още деца, които трябва да си играят с куклички се тревожите и как може на тази възраст да влизате в такива сайтове! Не че е забранено но е супер тъпо! ??? И изобщо знаете ли какво представлява цикълът защо на 10 повечето момичета не знаят? ???

 11. И на мен не ми е дошъл цикълът но се притеснявам защото на една моя приятелка и дойде на 10 години точно на първият учебен ден тя беше със бяла дреха и после се прибра със червена. Аз затова много се притеснявам но се надявам да имам скоро и да се свършва по бързо

 12. Аз имам течение от близо година и половина но все още нямам цикъл.Това опасно ли е?

 13. Аз съм на 11г. И имам бялотечение от много одавна но не и цикъл на една моя братовчетка и дойде…??
  Но за никъде не бързамм не съм на 17или18 за да се притеснявам или ядосвам…

 14. Здравейте аз съм на 11г и имам обилна кафеникава течност и малко ме е срам да кажа на мама какво да правя? И вече на два пъти ме боли корема много.:)

 15. Може ли съвет притеснявам се защото на 4 приятелки вече им дойде а на мен не а съм 6 клас. Възможно ли е да не ми дойде? Ако може за съвет как да разбера след колко време ще ми дойде? А и имам течение приблизително вече една година. Днес в училище течението ми беше по тъмно от обикновено.

 16. До Михаела: няма от какво да те е срам. Това е майка ти. Тя нищо няма да ти каже.Няма да ти се скара. Няма да те бие. Няма да те изяде. Тя най-вероятно ще те заведе на лекар

 17. Това е много притеснително,че на 10 нямаш цикъл направо ходи се мятай

 18. Здравейте аз съм на 12 и от 2 години ми тече бяла слус,но не и цикъл.Имам опустошителни болки и не знам какво да правя.Вече 9 момичета от моя клас им дойде.Притеснена съм.

 19. Здравейте аз съм на 10 години и 7 месеца и от 2 месеца имам цикъл,нормално ли е?
  Да се притеснявам ли за нещо?
  Моля посъветвайте ме.
  Много съм притеснена

 20. Момичета когато узрее ябълката на дървото тя тогава пада затова когато узрее те тогава ще ви дойде менструацията

 21. Здравейте аз съм на 10 години и докато ползвам тоалетна ми тече кръв,възможно ли е това да е цикъл или е цистит,защото вече имах цистит и знам,че той се полочава само,ако не се къпя често,а се къоя всеки ден.Моля кажете ми в цикъл ли съм или не съм.

 22. Моля ви посаветвайте ме скоро е Нова година и днес докато ползвах тоалетна имаше червена течност,възможно ли е да ми е дошъл цикъла.Впрочем аз съм на 10 години и съм много притеснена.Моля накой да ми каже възможно ли е на тези години да имам цикъл и ако е възможно моля ви посаветвайте ме,защото съм много притеснена.

 23. Краси, напълно е възможно. Минусът е, че момичетата с цикъл преди 12 години стават уязвими на различни болести. Плюсът е, че си голяма и всичко е наред. Аз съм на 12 и седем месеца ( 7 клас ) – нямам цикъл, но на майка ми ѝ е дошло на 14 години, тъй че не бъзам за никъде. Да, имам течение от декември 2016, но нищо.
  Поздрави, момиче като вас.

 24. Аз съм на 15 години и от 2 г. 7 месеца имам цикъл. Проблемът е, че ми е кратък – 18-19 дни. Към кого да се обърна, да питам дали това е проблем? И ще остарея ли рано?

 25. В северните части на Русия идва на 14-15 г., Бяхме там с нашите, когато ми дойде на 12 години и всички ме гледаха като ненормална.

 26. Аз съм го виждала това на 8 години да дойде цикълът. Познавам поне 5-6 момичета, само че всички бяха с големи гърди и в ханша като жени. Аз съм дребна и не съм очаквала да дойде като при тях.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.