Дуфастон: как да ползваме безопасно. Бременност, цикъл, миома, менопауза и др. Аналози, цена

♠ Синтетичен прогестерон ♠ Дидрогестерон ♠ Прогестагени ♠ Дуфастон за забременяване, при безплодие ♠ При бременност, риск от аборт ♠ Прогестеронова недостатъчност ♠ За регулиране на цикъл ♠ За предизвикване ♠ За абортиране? ♠ За отлагане на цикъла ♠ За съкращаване ♠ При ендометриоза ♠ Киста и миома

Още в текста: ♠ При менопауза ♠Хормоно-заместителна терапия ♠ Дуфастон с естроген ♠ Възможни странични ефекти ♠ Противопоказания ♠ Предозиране Изследвания преди Дуфастон ♠ Комбиниране с лекарства ♠ И с алкохол ♠ Аналози и заместители ♠ Мнения и отзиви на лекари и пациенти

Прогестероновата недостатъчност е доста разпространена. Тя провокира появата на ендометриоза, дисменорея, кисти и други болести и изменения в репродуктивната с-ма. Гинеколозите ги предотвратяват и лекуват с Дуфастон. Инструкциите и листовките описват кога се приема препаратът и в какви дозировки.

Какво е Дуфастон

В продължение на 30 г. учени разработват безопасни синтетични аналози на важния за дамите биологично активен прогестерон.

Дуфастон е синтетичен хормонален препарат от последно поколение, представляващ изкуствено получен аналог на женския хормон прогестерон.

Главното му преимущество е, че той се произвежда от дидрогестерон, а не от тестостерон. Така се заобикалят нежелани ефекти като прекомерно окосмяване, срив в липидния обмен и характерния  за силния пол тембър на гласа.

Уникална особеност на медикамента е, че формулата му е почти идентична по структура на естествения хормон. Той се включва в процесите, които биологично пренастройстват тялото за зачеване и износване на плод.

Дуфастон, лекарство, хормон, хормоно-заместителна терапия, менструация, цикъл
Женското хапче: всичките му приложения на едно място + рискове и предупреждения

Основа на лекарството е хормонът дидрогестерон, който въздейства директно върху лигавицата, обвиваща отвътре кухия орган – матката.

На тази страница ще намерите пълна информация за Дуфастон: инструкция за приложение, цена в аптеките, пълни и непълни аналози на препарата + отзиви на използвали Дуфастон.

Искате да се присъедините с мнение? Заповядайте, пишете в коментарите.

Хормонът дидрогестерон

Главното действащо в-во в лекарството е дидрогестерон –  10 мг във вс. таблетка. Фармацевтичните компании добавят в състава други химически в-ва само с цел да се придаде стабилност на съединението. В естествена среда и без тях изкуственият хормон бързо се разпада.

По своята молекулярна структура, фармакологични и химически свойства дидрогестерон е пълен аналог на природния прогестерон. Той не влияе на терморегулацията, затова по базалната температура може надеждно да се засече овулация. Не е производен на тестостерона и избягва всички негативи, които присъстват при синтетичните прогестагени – наречени още андрогенни.

Дидрогестеронът няма глюкокортикостероидна, анаболна, андрогенна, естрогенна или термогенна активност.

При перорален прием дидрогестерон селективно въздейства върху ендоментриума – вътрешната „тапицерия“ на матката. Това съдейства за предотвратяването на повишения риск от развитие на хиперплазия, карциногенеза и други патологии на репродуктивната с-ма, породени от наличието на прекомерно много естрогени.

Дуфастон влияе избирателно върху прогестиновите рецептори на маточната лигавица. Провокира нормални изменения в ендоментриума.

По инструкция Дуфастон е показан при ендогенна недостатъчност на прогестерон.

Дуфастон няма контрацептивно действие, затова се приема при планиране на бременност. Дори обратното – той прави зачеването възможно и осигурява съхраняване на бременността по време на терапия.

Дуфастон, лекарство, хормон, хормоно-заместителна терапия, менструация, цикъл
Една от възможните опаковки на препарата

Дуфастон се свързва с протеините в кръвта и се усвоява в рамките на 2 часа.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Лекарства прогестагени

Дуфастон принадлежи към прогестагените – химични деривати на прогестерона като единствен естествен прогестаген.

Класифицирането на лекарството е следното:

Полови хормони. Прогестагени. Производни на прегнадиена. Дидрогестерон.

Код: G03DB01

Прием и действие, когато не достига прогестерон

Препаратът се произвежда на таблетки с кръгла форма (виж илюстацията). От едната страна е гравирано S, а от другата страна е указано числото 155.

Според инструкциите, лекарството се назначава, когато при жените се диагностицира недостиг на прогестерон, който причинява безплодие, начало на менопауза или хормонални разстройства.

Дидрогестерон е необходим за поддържане на менструалната функция на организма и за ускоряване на метаболизма, който зависи от нивото на хормоните.

Показания за прием на Дуфастон накратко

Условни показания за прием на Дуфастон са следните заболявания:

 • Разстройства на менструалн. цикъл;
 • ПМС;
 • Недостатъчност на лутеиновата фаза от цикъла;
 • аменорея;
 • дисменорея;
 • в първите седмици от бременността при угроза от аборт;
 • ендометриоза.

Как се използва

Дуфастон, лекарство, хормон, хормоно-заместителна терапия, менструация, цикъл
Мястото на Дуфастон е втората 1/2 на менстр. цикъл

Средството е предназначено за перорален прием. Всички указания и дозировки, дадени в тази статия, са ориентировъчни. Количеството синтетичен прогестерон за конкретната пациентка се оценява от лекуващия специалист.

При проблеми с хормоналния фон таблетките Дуфастон следват проведени кръвни анализи и УЗИ.

Кратко ревю е дадено ТУК: „Женско“ хапче Дуфастон – кога, как и защо се пие?

Подробно за приложението на Дуфастон

За забременяване, при безплодие

В миналото столетие диагнозата „безплодие“ се асоциира с неизбежност, но днес успешно се лекува. В определени ситуации специалистите прилагат Дуфастон, който помага за зачеване и износване на плода.

Гинекологичната статистика констатира, че най-разпространените провокатори на безплодие при дамите са ендометриозата, непроходимостта на фалопиевите тръби и прогестероновата нестотатъчност.

А как помага Дуфастон?

Дефицитът на женския хормон прогестерон води до невъзможност за зачеване или за ранно прекратяване на бременността. Днес той се попълва по изкуствен път, с аналог, създаден в лаборатория. Попадайки в женското тяло, молекулата на близкия до естествения прогестерон – дидрогестерон, изпълнява аналогични функции.

Какво е различното при дидрогестерон?

Първите подобни хормонални препарати са получени от мъжки полови хормони. Лечението с тях се съпровожда с неприятни нарушения в метаболизма. В женското тяло се проявяват мъжки признаци.

При Дуфастон няма подобни ефекти заради качествено различния подход. Това го прави успешно и безопасно, когато се лекува безплодие и ранно прекъсване на бременността.

Прогестеронът, който се изработва от яйчниците, влияе върху маточн. лигавица. След овулацията на мястото на бившия фоликул се формира жълто тяло, също синтезиращо хормона. Концентрацията му расте и като следствие вътрешният маточен слой става по-рехав. Такава среда е потребна на яйцеклетката, която след оплождане се отправя към матката, за да се закрепи.

Когато в женското тяло е синтезиран прекалено малко прогестерон, в матката не се осъществяват естествените промени и не се създават условия за закрепване на яйцеклетка.

В подобни случаи Дуфастон повишава нивото на прогестерон и създава условия за имплантиране на яйцеклетката.

Назначаването му с посочената цел се извършва след изследвания и доказване, че липсата на бременност има хормонални причини.

Лечение на безплодие с Дуфастон

Дуфастон, бременност, забременяване, безплодие, аборт
Дуфастон се назначава, само когато причината за безплодието е от женска страна

Когато анализите за прогестерон покажат снижена концентрация в кръвта, специалистите назначават Дуфастон – традиционен начин на терапия. Схемата е индивидуална. Специалистите са против даването на универсални съвети, както и прием по опита на приятелка или споделила пациентка.

Най-често жената започва да приема лекарството в деня след настъпването на овулация. Множество дами със стабилен цикъл с лекота изчисляват тази дата, а за други е наложително да ползват тестове.

Дуфастон се взема до започването на менструацията.

Принципно приемът на лекарственото средство продължава, щом няма зачеване. Стандартната продължителност на терапията е 6 м. Ако в този срок не се осъществи зачеване, специалист може да промени схемата, да назначи алтернативен препарат или да предприеме допълнителни изследвания.

В случай на бременност лекарството не се прекратява незабавно. Специалист ще реши дали да коригира дозата. Внезапният спад на прогестерон влошава състоянието на плодното яйце, а Дуфастон отпуска матката, намалява тонуса й и подобрява комфорта за плода.

За нормалното протичане на бременността са нужни ред условия и показатели, главен сред които е хормоналният фон и нормално ниво на прогестерон (хормонът на бременността).

Точно прогестеронът в норма е основен показател за женската детеродна функция. Как влияе той върху износването на плода сме разяснили ТУК:

Прогестерон: кога и защо намалява. При бременност и менопауза. Лечение

Примерно дозиране при безплодие:

 • Когато е провокирано от дефицит на прогестерон – 20 мг (2 бр Х 10 мг) за ден;
 • Когато е провокирано от лутеинова недостатъчност – 10 мг (1 бр Х 10 мг) за ден от 14 – 25 ден.

Препаратът се приема минимум половин година или през 6 цикъла.

При бременност, риск от аборт

„Хормонът на бременността“ се изработва от жълтото тяло във II половина от менстр. цикъл. Ако не настъпи бременност, концентрацията му спада. Ако настъпи – обратно, увеличава се, тъй като той започва да се изработва и от плацентата.

Хормонът е необходим и за отлагане на мазнини в организма на бременната (предстои й да изхранва детето), отпуска мускулатурата на червата и матката. Подготовката на млечните жлези също зависи от прогестерона.

Следователно недостигът на този важен хормон отрицателно влияе върху здравето. Една част от жените не успяват да заченат, а други страдат от постоянни аборти.

Специалистите назначават Дуфастон, за да се справят с описаните проблеми. Синтетичният хормон заменя естествения и поема неговите функции за съхраняване и поддържане на бременността.

Докога се пие при зачеване?

Той се назначава само на жени, понесли поредица аборти или загиване на плода в утробата. Единичен случай не е хабитуален аборт.

Разбираемо е, че загубата на плод е събитие, съпроводено с много болка и страдание. Но вземането на Дуфастон „за всеки случай“ в ранните срокове на бременността не си струва.

Лекарството се предписва при нисък прогестерон, доказан с кръвен анализ. Изследването се прави в средата на втората фаза от цикъла (след овулацията), което изисква жената да проследи овулацията си минимум в три цикъла. Някои предпочитат за сигурност да дадат кръв едновременно в няколко лаборатории.

Не всички случаи на аборт са свързани с недостиг на прогестерон. Има ред заболявания, които провокират неизносване на бременността – инфекции, стрес, възпалявания и др. Те не се лекуват с Дуфастон.

Дуфастон за забременяване, против аборт, през бременността
След 12 седм. рискът от загиване на плода и аборт рязко се снижава. Естетственият отбор се осъществява в най-ранни срокове

Гинеколози съобщават за пациентки, които си самоназначават Дуфастон с цел защита на бременността. Такива дами пропускат, че това е хормон, чийто излишък или неконтролируемо попадане в организма има капацитета силно да навреди.

Как да се пие през бременността?

Обичаен подход е назначаването на Дуфастон при планиране на бременността – 3 до 6 цикъла, 11-25 ден (за жени с традиционната 28-дневна продължителност на цикъла).

Стандартната дозировка за периода на бременност е 20 мг / денон., тоест по 1 таблетка два пъти на ден. Конкретните случаи се оценяват от специалист, който може да коригира дозата.

Спирането на Дуфастон през бременността става постепенно, в рамките на примерно 20 седмици. За някои пациенти е препоръчително да приключат в 16 седмица от бременността.

Това не е универсална схема на лечение. Всяка бременна трябва да бъде под постоянно наблюдение.

Внимание! Не вземайте Дуфастон, ако ви бъде назначен само на база разговор (сваляне на анамнеза) и според оплакванията. Кръвните тестове са категорично задължително.

При конкретна угроза от аборт може да се назначат 40 мг от препарата едновременно, с последващо снижаване на количеството.

Безопасен ли е Дуфастон през бременността

Има противоположни мнения. За едни специалисти – да, други цитират листовки на лекарството на английски, в които „бременност и планиране на бременност“ са сред противопоказанията за прием. Съобщава се, че препаратът не е лицензиран за лечение на риск от аборт в САЩ, Австралия и Канада. През 2008 г е спряно във Великобритания.

Твърденията на противниците е, че дидрогестерон все пак е прогестин и като такъв потиска овулацията, когато е в доза над 30 мг на ден в първата 1/2 на цикъла, т.е. по контрацептивна схема. Ако жената пие Дуфастон с надежда да забременее, тя трябва да го прави строго в съответствие с овулацията, за да избегне противозачатъчен ефект. У някои дами се отбелязва зачеване след спирането на Дуфастон.

Не е изучено влиението на биоидентичния прогестерон върху развитието на извънматочни бременности.

Противниците на Дуфастон след зачеване се позовават на издадената през 2014 г. книга на гинеколога и ръководител на Международна академия за здрав живот Елена Березовска под името „Хормонотерапия в акушерството и гинекологията: илюзии и реалност“.

Стандартно дозиране

 • При риск от аборт или присъствие на поредица от аборти в анамнезата – 40 мг еднократно, последвани от 10 мг през 8 часа, докато ситуацията се нормализира;
 • При нарастване на симптомите за риск от аборт след редукция на дозата количеството отново трябва да се завиши;
 • При планиране на бременност от пациентки с няколко аборта – 2 Х 10 мг на ден;
 • При хабитуален аборт – 2 Х 10 мг на ден, до 20-а седмица на бременността, след което количеството постепенно се снижава.

Като цяло Дуфастон се приема до 20-а седмица на бременността и то по решение на лекар.

При хормонални нарушения

Редица дами се нуждаят от хормонална терапия, след като в половата им с-ма е настъпил срив. Последствията от подобни нарушения са различни, но най-разпространеното е нередовен цикъл с частично или пълно отсъствие на менструация или образуване на киста в яйчника.

Дуфастон, лекарство, хормон, хормоно-заместителна терапия, менструация, цикъл
Дуфастон е хормон! Не го вземайте безконтролно!

Необходим ли е Дуфастон?

Решението за приемане на синтетични хормони е строго индивидуално и дори интимен акт за всяка жена. Една част от дамите предприемат мерки за стимулиране на естествения прогестерон, други се надяват на естествена регулация. Тя наистина е възможна, особено в случаи, когато сривът е следствие от стресови ситуации, нервно и емоционално пренапрежение. Такива нарушения като правило минават сами, щом се възстанови емоционалното състояние. В помощ понякога се изписват успокоителни и курсово приемане на витамини.

Прогестеронова недостатъчност

Това състояние има многообразни прояви, сред които са болезнени менструации, кръвотечение в паузите между циклите, болка при полов акт заради сухота във влагалището, стомашни проблеми заради запек и повишено газообразуване, рязко увеличаване на млечните жлези и болка при докосване, рязко увеличаване на теглото в предменструален период, капризност, мнителност и емоционална устойчивост и т.н.

Впрочем, недостигът на прогестерон се отразява и върху красотата. Той носи косопад, пъпки, лош мирис, студени или студено-потни ръце и ходила, сухота и бледност на епидермиса и др.

Можем да си причиним прогестеронова недостатъчност дори само с една уникално резултативна диета, при която са свалени много килограми. Заради крайно изтощение тялото спира да синтезира хормони.

Може да се случи заради хормонални контрацептиви, чието безконтролно ползване причинява срив в ендокринната с-ма.

Но по-честите причини са аборт и последващ хормонален срив, болести на репродуктивната и отделителната с-ма, продължителен прием на лекарства, злокачествени тумори.

На битово ниво – стрес, преумора, неправилно хранене, недоспиване, пушене, алкохол.

Лекарят трябва да се справи с „причинителя“ за прогестероновата недостатъчност, отделно и със самия хормонален недостиг. Предприема се лечение на инфекции, на полово придавани болести, на репродуктивни проблеми според конкретната ситуация.

Стандартен медицински препарат в дадените случаи е Дуфастон, по-рядко – Утрогестан.

За менструален цикъл

Сред обичайните показания за прилагането на Дуфастон е патологични изменения на менструалния цикъл – например при забавянето му, без да е налице забременяване. В такъв сл. се назначава комбинация от Дуфастон и т.нар. женски витамини като „Е“ и фолиева к-на.

Дуфастон, прогестерон, недостиг на прогестерон, лекарство, хормон, хормоно-заместителна терапия, менструация, цикъл
Назначаването на Дуфастон с цел корекция на предменструален синдром е признато за ефективно и целесъобразно. За видим и устойчив резултат е възможно да се наложи продължителен курс на терапия

Подобна терапия не се предприема в зората на половото съзряване – под 12-14 г., или е крайно рядко по индивидуална преценка. В най-долната възрастова граница Дуфастон се предписва за стабилизиране на графика на менструалните цикли при настъпване на менархе (първа менструация). Не се ползва за други отклонения.

Схеми на лечение (количество за ден):

 • При болезненост на менструацията (дисменорея) – 20 мг, 2 Х 10 мг. Приложение 5-25 ден;
 • За отстраняване на ПМС – 10 мг, 11-25 ден, за 3-6 мес. Според други разчети дозата е двойно по-голяма – по 20 мг или 2 Х 1 таблетка;
 • За лечение на аменорея (преустановяване на менструацията) – прилага се комбинация на 20 мг дидрогестерон с 0,05 етинилестрадиол (полусинтетичен естрадиол). Лечението започва с естрогеносъдържания препарат по 1 таблетка, започнато от 1 ден на цикъла. От 11-я ден на цикъла лечението се допълва в Дуфастон. И двата хормона се прекратяват на 25-я ден. Минимум – 3 менстр. цикъла;
 • При нередовен месечен цикъл – 2 Х 10 мг, 11-25 ден;
 • При кървене между циклите, т.нар. дисфункционално маточно кръвотечение – дозата съставлява 2 Х 10 мг, продължителност на приема –5-7 дни;
 • За профилактика на кръвоизливи – 2 Х 10 мг, приемани 11-25 ден от менструалн. цикъл.

Дуфастон 

За предизвикване на цикъл

Дуфастон, менструален цикъл, липса на цикъл, забавяне на менструация,
Задържането на менструалния цикъл и липсата му са най-чести случаи за назначаването на Дуфастон

При приемането на Дуфастон се увеличава нивото на естрогена и по-нататък или настъпва бременност или препаратът извиква менструация. Лекарството широко се използва за отстраняването на продължително задържане на цикъла, като от 6 месеца нагоре се поставя диагноза аменорея и се търси заболяването, за което аменореята сигнализира. Отклонения могат да бъдат намерени в ендокринната, нервната и репродуктивната с-ми.

Аменореята бива истинска и фалшива. Втората е свързана с генетични аномалии на половите органи, истинската е заради липса на овулация.

За предизвикване на цикъла се назначава Дуфастон. На него се разчита да регулира овулацията, а оттам като ефект да се постигне възстановяване на цикъла.

Терапията започва при първи симптоми. Колкото по-рано стартира, толкова по-скоростно ще се възстанови нормалното и здраво положение.

Внимание! Дуфастон е хормон и не се самопредписва.

Как да приемаме правилно

Закъсняване на менструацията в рамките до 5 дни се смята за неболестно отклонение и не изисква лечение. Подобно отлагане на цикъла се провокира от ред битови фактори и от емоционално разклащане. Влияят дори лошия сън или физическото пренапрягане.

Закъснение на цикъла без видима причина до 3 пъти в годината не е патологично.

Закъснение на менструацията с една седмица и повече вече е показание за назначаването на Дуфастон за предизвикване на цикъл.

Стандартни разчети:

 • При разстройство на менстр. цикъл се приемат 10 г на ден, 11-25 ден;
 • При изразен недостиг на хормон – двойна доза от 20 г на ден или 2 табл. по 10 г;
 • При продължителна липса на менструация – 20 г на ден, започнато от 11-и ден, край – 25-и ден.

За отстраняване на задържането при недостиг на женския хормон Дуфастон се пие до настъпване на кръвотечението, но не над 10 дни. Времето между приема на таблетките трябва да бъде еднакво. Например ако първото хапче се изпие сутринта в 8:00, но следващото непременно се приема в 20:00 часа. Допустимо е отклонение от 1 час.

Към края на курса на лечение дозата плавно се редуцира така:

 • Терапия – 2 Х 10 мг;
 • Период на редукция – 1 Х 10 мг;
 • Към момента на спиране на лекарството – 10 мг на 48 часа.

Рязкото спиране на Дуфастон носи риска от усилено кръвотечение и нова задръжка на цикъла. Подобен ефект идва не от самия хормон, а от пренебрегване на правилата за приемането му.

Кога може и кога е безрисково да се предизвика цикълът, разглеждаме ТУК:

Предизвикване на цикъл с хапчета, упражнения, шоколад и др. методи

Дуфастон

За предизвикване на аборт?

Дуфастон представлява хормонът на бременността. Затова логично лекарството се включва в усилията за запазване на бременността, за съхраняване на плода.

Дуфастон не е хапче за екстрена помощ при риск от забременяване.

Лекарството предизвиква идването на менструацията по естествен начин – като въздейства на проблема „отвътре“ и хармонизира процесите в тялото. Неговият начин на действие по никакъв начин не предполага насилствено прекъсване на бременност. Лекарството категорично не е способно да провокира аборт, а обратно – укрепва плода и подпомага по-нататъшното му развитие.

Закъсняването на цикъла не е проява проста и еднозначна, естествено тя значи забременяване, но в пъти по-често е знак за заболяване или разстройство. Разглеждаме въпроса ТУК:

Закъснение на цикъла: причини по дни. Самодиагностика и изследвания

Дуфастон

За спиране на цикъл

Цикълът е нежелан при важни събития, празници, почивки и пътувания. Дори и да минава възможно най-леко, той създава определен дискомфорт, изисква по-специална грижа, засилена хигиена и определено влияе на настроението. Отделно съществуват случаи, в които силна болезненост, гадене, слабост и др. неприятни симптоми буквално ни „дерайлират“ от нормалното протичане на деня.

Има достатъчно причини жените да се интересуват от отлагане на менструацията в опит да контролират програмата си и да си осигуряват „чисти“ дни за хубавите събития.

Но внимание! Редовното практикуване на прекъсване или отсрочване на цикъла е рисково спрямо нормалното функциониране на детеродните органи и тялото като цяло. Епизодични „премествания“ на цикъла са по-приемливи, но нека се правят с пълното съзнание, че това представлява пряка намеса в хормоналната регулация на тялото (а от нея зависи дори красотата).

Върху менструацията се влияе със симптоматична терапия, задържане по пътя на противозачатъчните таблетки, спиране на цикъл чрез специални препарати и методите на нар. целители.

Разбира се, най –ефикасни са „спиращите“ таблетки от хормонално естество и точно затова те не са за честа употреба. Сред тях определено изпъква Дуфастон. Въздейства над лигавичната обвивка на матката и предотвратява нейното разрастване. Самото увеличаване на прогестерона води до по-късно отлюспване на лигавичния слой.

Как да отложим цикъла с Дуфастон?

Схема: 2 табл. на ден (20 мг), като се започне от средата на цикъла.

За намаляване на обема на менструалната кръв: 5 мг от препарата (1/2 табл.) четирикратно за денон., 5-7 дни. Вижте негативните ефекти по-долу!

Болести на репродуктивни органи

Преки показания за назначаването на Дуфастон се явяват следните патологични изменения:

 • Хронични възпалявания на репродуктивната с-ма от рода на ендометрит, салпингит, аднексит, оофорит;
 • Автоимунна ендометриоза;
 • Функционални кисти на яйчниците;
 • На фона на общи ендокринни заболявания;
 • При гинекологични патологии.

При ендометриоза

Хроничното възпаление нарушава нормалните циклични изменения на маточната лигавица. Дуфастон е един от ефикасните варианти за хормонална терапия.

Дуфастон, бременност, забременяване, безплодие, аборт
Опаковката за рускоезичните пазари

За лечението с Дуфастон трябва основание. Категорично недопустимо е да се самоназначава по подозрения или повърхностна оценка на симптоматиката. Ето конкретни причини за назначаването на лекарството:

 • При всички варианти на хронична ендометриоза;
 • Наличие на изкуствено прекъсване на бременността в миналото;
 • Неизносване на плода заради патология на ендометриума;
 • Хормонална недостатъчност на фона на болести на яйчниците;
 • Операции на придатъците на матката и т.н.

Дуфастон създава оптимални условия вътре в матката, но само при грамотно дозиране. Не може да се очаква с едномесечен курс на терапия да постигне нормално функциониращ ендометриум. Терапията е над 3 месеца.

За лечение на ендометриоза се назначават 10 мг от лекарството Х 2-3 пъти в денон. Започва се от 5 ден на менструалн. цикъл и се приема до 25-я ден. Възможен е и постоянен прием, но крайното решение принадлежи на лекаря.

По-обичайни схеми са (дневен разчет):

 • 11-25 ден – ежедневно по 1 таблетка;
 • От 14-и до 25-и ден – двукратно по 1 таблетка;
 • 16-25 ден – по 2 таблетки.

В продължение на 3 цикъла се оценява резултата, който става виден по промените в менструацията и на база данни от УЗИ.

Към позитивните ефекти се отнасят нормализиране на цикъла, редуциране на обема извеждана кръв, удебеляване на ендометриума, овулация със задължително формиране на жълто тяло в яйчника.

Киста и миома

Миома на матката може да предизвика различни неприятни симптоми, които ефикасно се отстраняват с помощта на Дуфастон. Той намалява външните прояви и дискомфорта, провокирани от болестта. Затова лекарството се включва в комплексното лечение на миома и ендометриоза.

Освен че отстранява негативната симптоматика, то има способността и да редуцира размера на туморното образувание. Специалистите посочват, че при правилна дозировка Дуфастон влияе положително на миоматозните възли, като ги прави по-малки.

Внимание! Приема се под лекарски контрол! Специалистът се води от диагностични показатели. В периода на прием на медикамента се контролира и размерът на тумора и се проверява за наличието на подобрение.

Как работи Дуфастон тук? Високото ниво на естрогените способстват интензивна полиферация в матката, в това число и ръст на налични тумори. В това време прогестеронът – естрогенов антагонист, намалява вредното влияние на женския хормон, забавяйки формирането на миомата. Предотвратяват се тумори, провокирани от високи нива естроген.

Миомата е резултат от излишък на естроген. Затова прогестеронът като коректор е целесъобразен.

Положителни свойства на дидрогестерона са, че съхранява благоприятносто действие на естрогените, не влияе на коагулацията и метаболизма на въглехидратите, въздейства на ендометриума, предотвратявайки хиперплазия, компенсира недостига на прогестерон.

При кистите Дуфастон е точно толкова необходим. Когато образуванието е в жълтото тяло, то се разгражда по естествен път, заедно с нарастването на нивото на женския хормон. Ако концентрацията на прогестерона не достига, кистата продължава да се увеличава. В такива случаи медикаментозната терапия не е просто пожелателна, а задължителна.

При менопауза, климакс

По инструкция Дуфастон е част от комплексната терапия на нежеланата симптоматика, съпътстваща менопаузата. Препаратът съхранява благоприятното д-вие на естрогените върху липидния профил на кръвта. За разлика от хормоните естрогени, които отрицателно влияят на съсирването на кръвта, дидрогестеронът не повлиява коагулацията.

Дуфастон, страничен ефект, лекарство, бременност, уртикария,
Възможна странична реакция от приема на Дуфастон представляват подобните на демонстрирания обрив

При климакс Дуфастон оказва комплексно въздействие като регулира повишеното потоотделяне, безсънието, тревожността, проблемите с кр. налягане, спадовете в емоционалното състояние, приливите на топлина.

Климаксът не настъпва рязко. При възникване на първи симптоми се отбелязват нестабилен цикъл, неравномерно развитие на ендометриума. По време на угасването на функциите на яйчниците препаратът действа в няколко направления:

 • Стабилизира хормоналния фон,
 • Намалява обема на менструало-подобните течения при пременопаузата;
 • Отстранява кръвотеченията през време на късния климакс;
 • Неутрализира болевите усещания;
 • Нормализира обменните процеси;
 • Способства за усвояването на полезни в-ва и микроелементи.

Хормоно-заместителна терапия

Всякакви нарушения на хормоналния баланс са последствия от възрастовите изменения. Затова за жените в периода на  климакса е важно да нормализират баланса между естрогени и прогестини. Иначе преобладаването на естрогени се увеличава няколко пъти и се появяват хормонозависими заболявания на матката.

Дуфастон с естроген

В такива случаи специалистът назначава комбинирана заместваща хормоните терапия. Тя не само премахва симптоматиката на климакса, но и защитава от заболявания на половата с-ма.

Комбинацията естрогени и прогестерон се назначава и след оперативно отстраняване на яйчниците.

В това му качество Дефустон се назначава в съчетание с естрогени по 1 таблетка еднократно за денон., като продължителността е 14 дни, обичайно – последните от цикъла.

Провежда се ултразвуково изследване за установяване на ефикасността на предприетото лечение и ако реакция не бъде отбелязана, дозата следва да бъде увеличена.

Какво да знаем преди приема на Дуфастон?

 • Колко години продължава климактеричният период;
 • Пълна картина на хормоналния фон (провеждане на изследване);
 • Наличие/ отсъствие на заболявания на половата с-ма;
 • Има ли менструация и какъв е характерът й;
 • Наличие на симптоми на менопауза и техният характер.

Само на фона на тези данни лекарят определя целесъобразността на терапията, продължителност и дозиране. В противен случай има рискове.

Опасности

Дуфастон в разглеждания случай не е подходящ при проблеми с ч. дроб, при хепатит, пигментни хепатози, лоша коагулация на кръвта, проблеми със сърд. с-ма, злокачествени тумори на мл. жлеза и матка и т.н.

Допустимо ли е пропускане

В качеството на хормоно-заместител, Дуфастон се приема без прекъсване в течение на първите 14 дни. Максимално 20 мг.

Възможни странични ефекти

В отзивите някои жени се жалват, че са получили маточни кръвотечения, след като са започнали Дуфастон. Инструкцията предупреждава за подобен ефект. В такъв случай лекарите съветстват да се завиши дозата. Ако при пациентките се наблюдава дефицит на естрогени при заместителна терапия, Дуфастон се приема внимателно. Той е несъвместим с много стероидни женски хормони.

Противопоказания

Дуфастон е неприложим при накои заболявания на ч. дроб. Напълно е противопоказан за чувствителни към дидрогестерон. Ако при пациентката има нарушен обмен на веществата, лошо се усвояват въглехидратите и присъстват проблеми в работата на бъбреците, тези обстоятелства също са пречка за ползване на лекарството. Болните от генетична непоносимост към галактоза, симдром на малабсорбцията и недостатъчност на лактазата също остават извън обхвата на ползвателите.

Дуфастон, лекарство, хормон, хормоно-заместителна терапия, менструация, цикъл
Бременност и Дуфастон: тук има множество обстоятелства, които трябва да се съобразят. Не прескачайте лекаря!

Под влияние на хормона чувствителни пациенти могат да развият хемолитична анемия.

Предозиране

При предозиране на дидрогестерон се предприема промиване на стомаха, приемане на антидот и препарати срещу възникнала симптоматика. Възможни са сърбежи, уртикария, оток на мл. жлези, мигрена, периферни отоци, нарушени функции на ч. дроб, съпровождащи се с жълтеница, поява на междинни кръвотечения.

Ако след увеличаване на дозата кръвотеченията не се установят, се предприема биопсия на лигавицата на матката, за да се изключат злокачествени тумори в ендометриума.

В случай че при изследване на вътрешността на матката не се установят аномалии, дидрогестеронът се отменя и вместо него се назначават естествени аналози на прогестерон.

По-подробни противопоказания

Не се приема при тумор в мозъка (менингиом) и други, чието положение се влошава от приема на прогестерон.

Кръвоизливи от влагалището без причина също са противопоказание. Ако се получи кървене по време на приема на Дуфастон, то може да е следствие от влиянието на прогестерон, по-специфично за първите месеци. Но ако зацапването продължи или започне по-късно след старта на лечението, както и когато продължи след края на приема, тогава се консултирайте с лекар.

Консултация е потребна още при депресивни състояния, лошо функциониране и патологии на ч. дроб, патологията на кръвта порфирия.

Комбинирането на Дуфастон с естроген, специфично при хормоно-заместителната терапия, също изисква обсъждане със специалист. Причината е наличието на някои специфични рискове. При ранна менопауза са доказани някои негативни ефекти, но генералната оценка е, че ползата е по-значима, отколкото евентуалната вреда, особено при по-младите.

Изследвания преди Дуфастон

Прилагането на хормоно-заместителна терапия изисква детайлно разглеждане на състоянието на пациентката, сваляне на подробна анамнеза, изследване на мл. жлези и органите от малкия таз.

Моноприемът на естроген от своя страна носи риск от развиване на онкологична патология в маточната лигавица, както удебеляването й. Тази опасност намалява при комбиниране с прогестерон.

Комбинираната хормонална терапия обаче вдига риска от формиране на тумор на мл. жлеза, особено след 3-годишна терапия. Промени във вида на гърдата е причина за незабавен преглед.

Самостоятелният прием на естроген също повишава риска от онкологично заболяване на яйчниците, особено след 5 г. терапия. Според листовката на Дуфастон, комбинацията с прогестерон тук може да намали риска, но той може да остане и на същото ниво.

Хормоналната терапия вдига риска от тромбообразуване и съответно – от запушване на съд и провокиране на инсулт или инфаркт. Опасността от подобен сценарий е трикратно по-високата, особено през началната година от терапията. Наднорменото тегло, приемът на естроген, вече налично онкологично заболяване и напреднала възраст усложняват ситуацията. Опасността се повишава след скорошно раждане, операция или тромбоза в семейната анамнеза.

Хормоналн. терапия се спира на момента при подуване на крака, болезненост в гърдите, задух и следва консултация със специалист. Това са белези за образуване на тромб.

Комбинираният прием на естроген и прогестерон вдига риска от сърдечна патология при жените и се увеличава с възрастта. Внимавайте за признаци на сърдечна болезненост в разпространяване към рамото и врата.

Комбиниране с други лекарства

Пациентката трябва да съобщи на лекуващия специалист всички други медикаменти, които получава. Доста разнообразен кръг препарати са противопоказани. Сред по-опасните, заради честотата на употреба, са растителни продукти с жълт кантарион, салвия, гинко билоба и валериана. Други лекарства: против гърчове, инфекции, СПИН.

Рискове през бременността

Според листовката на производителя, няма доказателства за пряка вреда на приема на прогестерон по време на бременност. Единствено съществуват подозрения за повишен риск от дефект – вроден, на пениса.

Други противопоказания са кърмене (защото не е ясно дали Дуфастон минава в млякото и как това би засегнало детето), шофиране и работа с опасни машини (защото се получава сънливост) – само при появата на подобен ефект.

Дуфастон и алкохол

Дуфастон, алкохол, противопоказания, странични ефекти, нежелани реакции
Категорично лоша комбинация

Множество дами при терапия с естрогени не се отказват от спиртните напитки, а след това съобщават за необичайни странични ефекти. Лекарството се метаболизира в ч. дроб, а алкохолът нарушава този процес. Чернодр. Ензими спират да се синтезират в пълен обем, а ефикасността на дидрогестерона спада.

Видове Дуфастон в аптеката

Таблетките са 10-грамови, в кутии по 20 броя (9.76 лв) и 30 броя – 21.89 лв.

Аналози и заместители

Най-близък аналог на Дуфастон е Утрогестан – единственият в света прогестерон, получен от растителен източник. Той е натурален, молекулите на хормона са заобиколени от фъстъчено масло. Препаратът има пълно сходство с естествения хормон и за разлика от Дуфастон, официално е показан за прием при бременност.

Качествата на Утрогестан са описани ТУК: За зачеване и по време на бременност, сравнение с Дуфастон и Естрофем. 

Частични аналози са Кринон – гел за вагинално приложение след асистирана репродукция, Прогестогел – 1% прогестерон за терапия на доброкачествени образувания върху мл. жлеза, Примолут-нор – синтетичен прогестин за лечение на менструални отклонения и др.

Мнения и отзиви

на лекари

Практически всички гинеколози в своята практика прибягват към използването на Дуфастон. Той събира предимно положителни отзиви. Единственото, което отбелязват специалистите, е, че резултатът от терапията зависи не толкова от индивидуалните особености на тялото, но и от правилното поставяне на диагнозата. Това изисква всяка пациентка да премине пълно обследване, за да се изключавт всички възможни заболявания, инфекции и пр.

Мнения и отзиви

на пациенти

Огромно количество дами, прибегнали до Дуфастон, отбелязват неговата резултативност. Отбелязва се, че употребата на лекарството за предизвикване на цикъл води до желания ефект за около седмица от старта на приема. Други свидетелстват за положителен ефект при профилактика на евентуален аборт. Препаратът се одобрява и заради цената, която не е ниска, но е достъпна. Дамите особено ценят, че хормонът не води до окосмяване, загрубяване на гласа и др. „мъжки“ ефекти.

Вижте кратно ревю на Дуфастон в следващото ВИДЕО:

За още инфо: на англ. и латински: Duphaston, на руски: Дюфастон.

Заповядайте с вашия опит в полето за коментари.
Включете се с бутона за споделяне, за да информираме повече жени за възможностите и рисковете.

Източници

 • www.medicines.ie/medicine/5163/SPC/Duphaston+10mg+Film-Coated+Tablets/
 • www.rlsnet.ru/tn_index_id_1383.htm
 • Е.П. Березовская, Гормонотерапия в гинекологии: илюзии и реальность. Украйна, 2014
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.