Вреден ли е зехтинът при термична обработка? А кога е полезен?

Всички сме наясно с полезните качества на зехтина и това, че е една от най-полезните мазнини. Но дали той е вреден при термична обработка?

Но според учените, не трябва да използваме зехтина за пържене, тъй като тогава полезните му качества се губят.

Учените от Португалия предупреждават ,че полезните антиоксиданти в зехтина изчезват след термична обработка. Ако пържим със зехтин или приготвяме храна в микровълновата фурна полезната мазнина се превръща в обикновено олио и всичките й полезни качества изчезват.

Специалистите препоръчват да консумираме зехтина за салата и овкусяване на храната след като преминаала през термична обработка, за да запазим уникалните му качества, които се губят, ако се изложат на висока температура.

Антиоксидантите и полифенолите в зехтина, в комбинация с витамин Е предпазват от злокачествени тумори и други сериозни заболявания, предпазва сърцето и подпомага храносмилателния тракт, значително намалява риска от рак на дебелото черво, намаляват риска от развитието на рака на гърдата.

Освен това зехтинът е чудесен за красотата и поддържането на младостта ни. Освен, че предпазва от бръчки, зехтинът намалява риска от деменция. Има противосъзпалителни свойства, помага за по-бързото заздравяване на раните и предпазва от рак на кожата.

Зехтинът е полезен и що се отнася до поддържането на идеална фигура. Ако напълно замените слънчогледовото олио със зехтин, при подправянето на ястията, то имате много по-голяма шанс да се сдобиете с желаната фигура.

полезен ли е зехтинът?Според учените, дори самата миризма на зехтин помага за отслабване, тъй като подсилва чувството за ситост и ни кара да ядем по-малко.

зехтин, вреден ли е при термична обработка?

Можете да си приготвите здравословен дресинг със зехтин

Оказва се, че зехтинът увеличава нивата на серотонин ( хормона отговарящ за това доколко сити се чувстваме), което от своя страна ни кара да ядем поне 200 калории по-малко на ден.

Можете да си приготвите здравословен дресинг със зехтин, кисело мляко, пресен лимонов сок, сол и пресен лук на вкус.
Както всяка здравословна храна и зехтинът може да е вреден при определени условия.

Демир бозан билки против инсулт
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.