7 неща, които не знаете за яйцата

Замисляли ли сте някога, защо кокошите яйца имат различен цвят

Яйцата са една от най-противоречивите храни в областта на здравословното хранене. Учените все още не могат да стигнат до единодушно мнение полезни ли са или не чак толкова.

Вижте някои наистина любопитни факти за яйцата и техните ползи, които може би не знаете.

1. Яйченият жълтък подпомага развитието на мозъка – жълтъкът е един от най-големите източници на витамин В-комплекс, който подобрява неврологичните функции и намалява възпаленията в тялото. Проучванията сочат, че холинът в яйцата подпомага развитието на мозъка на бебето в майчината утроба.

2. Яйцата за перфектният протеин – яйцата са „златният стандарт“, когато говорим за полезни за здравето протеини. Това е така, защото всички протеини, които се съдържат в яйцата се използват от организма.

3. Знаете ли, че възрастта на кокошката също има значение – младите кокошки, на възраст 28 седмици и старите – на 97 седмици, снасят по-качествени яйца от тези на „средна възраст“.

4. Какво всъщност означава цветът на жълтъка – според учените бледо жълтият или наситено жълтият цвят на жълтък не са показател за това доколко пресни са яйцата.
Това показва с какво се е хранила кокошката, която ги е снесла- кокошките, които се хранят с треви и зърнени храни богати на каротеноиди ( лутеин и е зеаксантин) снасят яйца с по-наситено жълт цвят на жълтъка.

egg, яйца с два жълтъка5. Мътен или бистър жълтък белтък – по това можете да определите дали яйцето е прясно – по-старите яйца имат бистър жълтък, докато цветът на песните е по-млечен и митен.

6. Кафяви или бели яйца – няма никакво значение, цветът се определя от породата на кокошката и няма никакво значение за това доколко е здравословно.

eggs facts
Яйченият жълтък подпомага развитието на мозъка

7. Можете да проверите дали яйцето е прясно като го потопите в чаша с вода- ако, яйцето остане на дъното, значи е прясно, ако изплува, значи е старо.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.