При паническо разстройство: Капки на Бах, антидепресанти и билки!

Капки на Бах при паническо разстройство (страхова невроза). Лечение с билки. Има ли излекувани? Хомеопатия при паник атаки. Най-добрият антидепресант.

Още в текста: Първа помощ при паническо разстройство. Признаци на паническа атака. Обичайното лечение. Психотерапия. Билки. Демир бозан. Хомеопатия. Има ли излекувани от тревожно разстройство? Лекарства. Ривотрил. Ципралекс. Деанксит. Други антидепресанти. Страхова невроза – нещо различно ли е? Връзка с деликатната щитовидна жлеза. Да пием ли алкохол? Капки Бах. Хипноза.

Първа помощ при паническо разстройство

Пристъпите на паника са сигнал за плашещо състояние, определено в медицинската терминология като паническо разстройство. Обикновено, когато сме подложени на силен стрес, тялото ни реагира, изпращайки сигнали, че нещо в него не е наред.

Често преживяна стресова ситуация може да е причина за главоболие, гадене, повръщане и паническо разстройство.

От паническо разстройство страдат 15 души от всеки 1 000. Напрегнатия начин на живот, който води съвременният човек, е причина за отключването на паническо разстройство.

Доказано е, че при хора, които живеят в среда, предлагаща по-малко от удобствата на съвременния свят, рискът за заболяване от паническо разстройство е сведен до минимум.

паническо разстройство

Стресът причинява паническо разстройство

Пристъпите на паническа атака могат да ни връхлетят внезапно. Например, при попадането след много хора, при пътуването с влак, самолет. Чувството за тревожност се засилва още повече поради отдалечеността на изхода на превозното средство.

Какво да предприемем, ако се окажем приклещени в капана на паническото разстройство? Как да си помогнем? Прочетете по-долу.

От изключителна важност е да определим причината за неприятното състояние и това, което предизвиква страх у нас. Често хората, които страдат от паническо разстройство мислят, че са болни от някакво тежко заболяване. При преглед обикновено не се диагностицират сериозни соматични проблеми. Това засилва още повече недоверието на пациента към доктора.

Паническото разстройство се отразява негативно във всеки аспект от живота ни. Ставаме непълноценни не само на работното си място, но и в интимните и социалните си контакти.

“Фигурин

Повтарящите се панически атаки се определят като паническо разстройство в медицинската терминология и въпреки, че те не са болест, в медицината се разглеждат като заболяване, за което се предписват лекарства.

В момент на паническа атака тялото ни реагира първосигнално с промяна в дишането. За да овладеем пристъпа е необходимо да променим дишането си. На помощ в този случай идват най-различни йога техники.

Ако внезапно сте обзети от пристъп на паническо разстройство, независимо къде се намирате, поставете двете ръце върху корема си, вдишайте, задръжте въздуха и издишайте. Това е така наречената техника “коремно дишане”.

Характерно за това упражнение е, че по време на вдишване стомахът се разширява, а при издишване той се прибира. Това успокоява напрегната коремна мускулатура в момент на силен стрес и помога на тялото да се отпусне.

Обикновено хората, които страдат от паническо разстройство, се оплакват от болка и скованост в ставите.

Овладявайки дишането си, овладяваме и психическите си мисли. Дишането е връзката между нашия физически и мисловен свят. Ако искаме да контролираме мислите си и това, което се случва в тялото ни, трябва да обърнем внимание на дишането си.

Признаци на паническа атака

Паническа атака протича след следните соматични симптоми:

 • Учестена или забавено дишане
 • Болка в корема
 • Главоболие
 • Гадене
 • Световъртеж
 • Сърцебиене
 • Болка и скованост в мускулите
 • Промяна в нивата на кръвната захар
 • Изпотяване
 • Клаустрофобия
 • Шум в ушите
 • Силни сърбежи по тялото
 • Усещане за гъделичкане по крайниците

В момент на паническа атака мозъкът произвежда в големи количества хормона адреналин и кортизол и тялото се насища с тях, в резултат от което се променя мозъчната дейност.

Всеки, който е преживял паническа атака, знае че това състояние е плашещо. В такъв момент обзетият от паническа атака мисли, че ще полудее или ще умре.

паническо разстройство

Главоболието е един от признаците на паническо разстройство

Обикновено паник атаките са с продължителност 10 минути, а рядко продължават и повече. Кулминационният момент трае точно една минута.

Хората, които са ги преживявали многократно, знаят че тези симптоми отшумяват бързо и в повечето случаи при тях атаката протича незабелязано.

Пациентите, на които рядко се случва, бъркат атаката със сърдечен пристъп.

Обичайно лечение

Въпреки, че паническо разстройство не е заболяване, то се третира като такова. Методите за неговото лечение са два  – медикаментозна терапия и психотерапия.

В зависимост от състоянието на пациента и остротата, с която се проявяват симптомите при него, двамата метода за лечение могат да се съчетаят или да се приложат последователно. Възможно е състоянието на пациента да се подобри само при приложението на един от тези методи.

Мекаментозното лечение преминава през три етапа:

 • Първи етап – трае около 2-3 месеца и включва прием на антидепресант. Допустимо лечението да се съчетае с прием на бензодиазепинов медикамент. Подобрението настъпва най-рано до две седмици и най-късно до месец след започване на терапията.
 • Втори етап – продължава от 3 до 6 месеца и през този период отшумяват и останалите симптоми.
 • Трети етап – обикновено продължава  1-2 години и включва периодични консултация с психотерапевт след приключване на лечението с препарати.

Психотерапия

Имайте предвид, че психоретапията не е безопасен метод за лечение на психическо разстройство. Тя трябва да се извършва единствено от специалисти, които притежават допълнителна квалификация за извършването на подобна терапия.

Най-добри резултати дава психотерапията при съчетанието й с медикаментозно лечение. Широко приложение в практиката намира така наречения метод на десензибилизация. Той включва приучаване на пациента към различни техники за релакс и правилно дишане.

Билки

При паническо разстройство можем да разчитаме на невероятната сила на лековитите билки. Те ще ни избавят от стреса, ще успокоят напрегнатия ум и ще ни помогнат да преборим безсънието.

Безспорни са качествата на чая от лайка. Той действа успокояващо и помага на тялото да се отпусне.

Незаменима при борбата с паническо разстройство е и билката Кава Кава. Спокойно може да приемате всекидневно от този чай, тъй като той не води до пристрастяване. Кава кава ще Ви помогне да заспите 10 минути след като изпиете чаша чай от нея.

Клинично доказани са и ползите от чаят от пасифлора. Тази билка отпуска тялото, снемайки напрежението. Добре действа и чаят от маточина, женшен, мента и глог.

Корени от валериана имат същия ефект. Те имат общорелаксиращо действие и подобряват съня.

жълт кантарион

Жълт кантарион е най-мощният природен антидепресант

Друга билка, която се бори успешно със симптомите на паническо разстройство, е лековитият жълт кантарион. Чаят от него снабдява организма с вит. Б.

Предполага се, че именно липсата на този витамин отключва паническо разстройство и други проблеми с нервната система. Не случайно той е считан за най-мощния природен антидепресант.

Не бива да забравяте, че лечението с билки е по-продължителен процес, но въпреки това ефектът от него не закъснява. Необходимо е само да сте постоянни и да не губите търпение.

Демир бозан

Все повече са лекарите, които предписват на своите пациенти Демир бозан. За разлика от жълт кантарион, корени от валериана и Кава кава, Демир бозан не предизвиква вялост. Това негово качество го прави предпочитан от все повече лекари и пациенти.

Този вълшебен чай представлява комбинация от лековите билки, които са използвани от дълбока древност от учителите от Изтока.

Как действа Демир бозан?

Тази чудотворна комбинация от лековити билки изчиства кръвта. За разлика от медикаментите, които потушават симптомите на паническо разстройство, Демир бозан атакува неговия причинител. Предполага се, че причина за паническо разстройство са соматични проблеми, които увреждат ума и замърсяват кръвта.

демир бозан

Демир бозан лекува паническо разстройство

Демир бозан атакува причинителите на паническо разстройство и затова е ефективен. Препоръчва се той да се приема паралелно с предписаните медикаменти.

Подобрението обикновено настъпва 30 дни след първия прием. Симптомите  на паническо разстройство постепенно започват отшумяват. Пристъпите също се редуцират, докато след няколко месеца изчезват напълно.

Демир бозан е помогнал на стотици да преборят паническото разстройство. Свидетелство за това са десетките разкази на излекували се вече пациенти, които споделят своите истории в интернет пространството.(demirbozan.biz)

Хомеопатия

Хомеопатията също идва на помощ при паническо разстройство. Нежната медицината ще Ви помогне да се избавите от тревожността и паническите атаки, които Ви измъчват.

Ако вече сте започнали лечение с медикаменти и сте решили да се доверите на хомеопатията, предупредете Вашия лекар.

Първоначално хомеопатичните гранули трябва да се приемат с конвенционалните лекарства, тъй като има опасност рязкото им спиране да доведе до обостряне на симптомите.

Хомеопатични средства, които помагат да излезем от капана на паническото разстройство:

  • Игнация – изписва в случаите, в които пациентът често сменя настроението си и неговата тревожност е предизвикана от смърт или загуба на близък човек.
  • Гелсемиум – препоръчва се на пациенти, които се тревожат от неизвестното и при тях тревожността протича със симптоми като обилно потене, гадене, повръщане и дори диария.
  • Аконит – изписва се на пациенти, които са преживели силен и внезапен стрес и чувстват, че всеки момент може да ги сполети най-лошото. Тревожността на тези хора е съпроводена от желанието някой да бъде постоянно до тях.
  • Аргентум нитрикум – препоръчва се за лечение на пациенти, при които тревожността е предизвикана от вече преживяна паническа атака. Тези пациенти се страхуват от високо и тесни пространства. Много често те изпиптват силен страх от полет да със самолет и отказват да се качат в асансьор.(homeopathytoday.eu)

Има ли излекувани от тревожно разстройство?

В интернет форумите има стотици истории на пациенти, които са успели да излязат от капана на паническото разстройство. Ако и вас Ви измъчва този проблем, не губете вяра.

Битката с пристъпите на тревожност понякога изисква повече време и търпение. Избягване на стресови ситуации в съчетание с подходящо лечение, може да Ви избави завинаги от коварното тревожно разстройство.

Лекарства

паническо разстройство

Лекарствата не винаги дават желания ефект при лечение на паническо разстройство

През последното десетилетие се появиха медикаменти за лечение на психични разстройства, чиито негативни последици са сведени до минимум.

Сред тях са ривотрил, деанксит, ципралекс, циталек, тиалера, лароксин и др. Не приемайте тези лекарства без предварително да се консултирате със специалист.

Ривотрил

Ривотрил спада към групата на бензодиазепините. Прилага се при лечението на гърчове, както и като допълващ медикамент при провеждането на лечение с антидепресанти.

В този случай ривотрил се използва с повишено внимание, тъй като при комбинирането му с антидресанти се наблюдава изразено засилване на ефектите от двата медикамента.

Ципралекс

Ципралекс намира приложение при медикаментозно лечение на депресия и паническо разстройство. Действието му се дължи на обратно освобождаване на хормона серотонин.

Деанксит

Деанксит е лекарствен продукт, чието приложение потиска симптомите на депресия и паническо разстройство. Действието му се дължи на двете активни съставки Флупентиксол и Мелитрацен.

Други антидепресанти

Към групата на антидепресантите спадат стимулотон, алвента, еспритал, тифаксин, циталек, коаксил, тиалера, лароксин,флувоксамин, иксел и др.

Страхова невроза – нещо различно ли е?

Диагнозата страхова невроза не се различава от паническо разстройство. И в двата случая оплакванията са едни и същи – тревожност, брзпокойство, изблици на гняв, безсъние и апатия.

Топ 25 билки и средства срещу депресия

Връзка с деликатната щитовидна жлеза

Деликатната щитовидна жлеза играе много важна роля във функционирането на мозъка, черния дроб и сърцето. Нарушения в нейната дейност често стават причината за депресия, чувство за тревожност, паническо разстройство и други аномалии в дейността на нервната система.

Да пием ли алкохол?

Зависимостта към алкохола е по-страшен проблем от паническото разстройство. Често пациентите, които лекуват страхова невроза, посягат от отчаяние към алкохола. Тревожността им се засилва още повече при забавяне на резултатите от лечението.

Капки Бах

Чудотворните капки на д-р Бах повлияват успешно симптомите на страхова невроза. За да излезем победители от битката с паническото разстройство е нужно не само воля, но и малко помощ от природата.Капки Бах са точно тази магическа помощ от Майката природа.

Есенциите, които намират приложение при потушаване на симптомите на страхова невроза са:

 • Скална роза – това лековито растение е известно като цветето на куража, заради въздействието си върху чувството за потиснатост. Рок Роуз (скална роза) ще успокои пристъпите на паника, редуцирайки стреса и напрежението.
 • Трепетлика – есенцията от нея ще Ви вдъхне сила и смелост, от която се нуждаете, за да преодолеете проблема.
 • Мимилус – това растение е известно като цветето на смелост. Есенцията от него вдъхва кураж и смелост и помага да преборите трудностите.
 • Гарвански лук – “изчиства” съзнанието от следите, които са оставили в него стари травми и неприятни събития.
 • Бял конски кестен – препоръчва в случаи, когато атаките протичат с натрапчиви черни мисли.
Капки Бах

Капките на д-р Бах лекуват страхова невроза

Нека не забравяме, че тялото ни ще успее да се пребори с всички заболявания, когато постигнем вътрешен мир и се научим как да го съхраним.

Хипноза

Ако искате завинаги да се отървете от паническите атаки, доверете се на изпитания метод за борба с тях – хипноза. Той действа безотказно, дори и при пациенти, при които пристъпите са ежедневие.

Подлагайки се хипноза, пациентът опознава един друг свят, който живее вътре в него. След няколко сеанса той успява да пренесе този свят в реалния си живот.

В резултат от това пристъпите и чувството за тревожност биват изместени от положителни и градивни емоции.

От паническо разстройство се оплакват все повече хора. Техният брой се увеличава постоянно. Но за съжаление твърде малко са хората, които знаят, че има лек за тази болест.

Моля, използвайте бутоните по-долу, за да споделите тази статия. Нека информацията в нея да достигне до повече хора, които имат нужда от помощ.

Ксанакс (xanax), Деанксит или Лексотан при депресия и тревожност? С или без рецепта?

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “При паническо разстройство: Капки на Бах, антидепресанти и билки!

 1. Здравейте, Здраве.ОРГ! Силно ме интересува средно по колко пъти всеки божий ден е нужно да се пие самият Демир бозан, за да може накрая да има този страхотен ефект от него върху правилното и успешно лечение на паническо разстройство?

  • Здравейте, Петя Драгнева! Нужно е да се приема три пъти на ден в продължение на месеца, за да усетите ефект. Тогава и ще прецените дали да повторите, но обикновено хората повтарят, защото ефектът върху паническото разстройство им харесва. И все пак пробвайте и после се върнете тук, за да споделите какви са ви впечатленията от Демир бозан. Сигурни сме, че ще бъдат много положителни и достойни за споделяне!

 2. Здравейте,преди около 5 месеца страдах от паническо растройство страх депресия.
  Както искате така го наречете
  И един ден реших дасе обърна кам Бог.
  И в молитвата си кам Бог казах Боже ако ми помогнеш име освободиш от това страдание
  Аз ще Свидетелствам пред всички хора които имат такъв проблем.
  И Бог ме освободи и сега сам нов човек.
  Без страх без панически атаки.Това е самата истина Потарсете Бог в църквите кадето има пастори Бог ви очаква готов дави помогне
  Аз пробвах всякакви хапчета и билки но нямаше никакъв ефект.
  Само единственно Исус Христос може дави помогне.за повече вапроси пишете ми готов сам дави помогна напълно безплатно както Бог помогна на мен.

 3. Desislav, много ме интересува как си се справил. Ще ти бъда благодарна!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *