Котешки нокът. Топ ползи и мнения. Саменто, тинктура, противопоказания и странични ефекти

За какво помага билката котешки нокът и как се ползва? С ехинацея. Чай, капки, тинктура капсули, на прах, гел, на Лечител или Саменто? Помага ли при рак?

За какво помага котешки нокът?

Растението с красиви жълти цветове, наречено котешки нокът заради формата на мустачките си, крие неподозирана лечебна мощ. Може би сте чували за него и асоциирате името му с лечение на рак.

Употребата на лековитото растение повлиява по-широк спектър от заболявания. С невероятната лечебна мощ на котешки нокът ще Ви запознаем в настоящата статия. Лечебните свойства на това растение са познати на древните племена от Южна Америка,  а днес са признати и от съвременната медицина.

Билката прилича повече на цвете заради красивите си жълти цветчета. Растението достига до височина 15-20 метра. Лечебната мощ се крие в неговата кора и корена му, които се използват не само под формата на запарка, но и на спиртен извлек (тинктура), прах и гелове.

Котешки нокът влияе на имунната система, стимулирайки дейността й. Това растение играе ролята на блокатор на веществата, които провокират отключването на възпалителни процеси в човешкия организъм.

Котешки нокът намира приложение при облекчаване на болковите симптоми на артрит, ревматизъм, проблеми на храносмилателната система (гастрит, колит, язви), хемороиди. Ускорява оздравителните процеси и облекчава болката.

Доказано е, че влизащите в състава на котешки нокът алкалоиди оказват влияние на имуната система в два аспекта – засилват дейността й, увеличавайки производството на бели кръвни клетки и се борят с попадналите в организма зарази и инфекции.

Котешки нокът понижава високото кръвно налягане, въздействайки пряко на кръвоносните съдове. Приемът му води до разширяване на съдовете, отпускане на мускулатурата на стените им и намаляване кръвопотока към сърцето.

Котешки нокът съдържа 17 вида биологично-активни вещества – флавоноиди, танини, стероли и алкалоиди, които оказват благоприятно влияние върху дейността на повечето системи в човешкия организъм.

При рак

Въпреки, че котешки нокът се асоциира с борбата срещу коварния рак, до скоро липсваха научно обосновани факти, доказващи, че той стопира разпространението на раковите клетки, блокирайки техния растеж.

Резултатите от последни изследвания сочат, че лековитото растение действа като блокатор на туморите и под негово въздействие те буквално се самоизяждат.

Демир бозан билки против акне

Има данни, че тази чудотворна билка подпомага процеса на възстановяване на увреденото ДНК на клетъчно ниво, което означава, че благоприятства възстановителните процеси след проведена химио- и лъчетерапия.

Билката с красиви жълти цветове има силно изразено имуностимулиращо действие, което я прави незаменима част от провежданото лечение срещу рак.

При акне

Благодарение на своите биоактивни субстанции котешки нокът се бори успешно с акне. Билката има силно изразен антибактериален ефект, която е прави предпочитан вариант не само за борба с акне, но и други кожни възпаления- екземи, дерматити, херпес зостер, херпес симплекс.

Котешки нокът потушава огнището на възпаление и при редовен прием кожните възпаления ще бъдат премахнати.

Предлагаме Ви домашно приготвен мехлем от котешки нокът, който може да използвате за локално третиране на различни кожни възпаления, както и като масажен крем при ставни заболявания.

Една лъжица от билката се вари няколко минути в чаша вода. След като отварата придобие кафеникав цвят, съдът, в който се вари, се отстранява от котлона. Към прецедената отвара се прибавя чаша зехтин или кокосово масло и сместа отново се вари няколко минути.

Ако желаете приготвеното мазило да е с по-течна консистенция, използвайте зехтин. Ако предпочитате по-плътен крем, добавете кокосово масло, което се втвърдява след изстиване и се разтапя при контакт с кожата.

За бъбреци

Ако страдате от заболявания на бъбреците, приемът на котешки нокът може да става единствено под лекарски контрол. Единствено лекуващият лекар може да прецени дали е уместно да започнете лечение с тази билка.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При гъбички

Котешки нокът, Саменто, противопоказания, странични ефекти

Котешки нокът стимулира дейността на имунната система

Котешки нокът има силно изразено антигъбично и антимикробно действие. Билката се използва при лечение на различни видове гъбички, включително и Кандида.

Изобилието от изключително полезни вещества в котешки нокът действат като блокатори на гъбичния растеж и се борят с вече съществуващите гъбички.

Екстракт от билката е неизменна част от състава на добавки за борба с гъбичните инфекции.

При диабет

Котешки нокът повлиява успешно и симптомите на диабет. Билката регулира кръвната захар. В повечето от хранителните добавки за диабетици, котешки е неизменна част от тях.

При миома

Приемът на добавка с котешки нокът става все по-известен метод за лечение и превенция на гинекологични и онкологични заболявания. Билката се използва с успех при лечението на миома. От гинекологичния проблем се оплакват все повече жени.

Причина за това доброкачествено образувание в маточната кухина могат да станат фактори като бременност, раждане, климакс. В тези периоди женският организъм е най-уязвим от поява на миома, която всъщност представлява възелче с кръв, прикрепено към стената на маточната кухина.

Миоми, които не са силно кръвоснабдени и не се „хранят“ с кръв от матката, загиват. Именно в това се изразява действието на котешки нокът. Той блокира достъпа на кръв към туморното образувание.

При хашимото

Котешки нокът, Саменто, странични ефекти

Котешки нокът облекчава болката при артрит

Котешки нокът облекчава състоянието на пациенти, страдащи от хашимото. Лековитото растение действа като имуностимулатор, тъй като това заболяване се дължи именно на нарушения в имуната система, пациентите се повлияват добре от прием на котешки нокът.

При пациенти, при които симптоматиката е обострена, облекчението може значително да се забави.

За отслабване

Лековита билка идва на помощ и на тези, които желаят да отслабнат. Тя има силно изразено прочистващо действие. Прочиствайки червата от натрупаните в тях шлаки и токсини, се облекчават не само стомашните неразположения, но и се засилва метаболитният процес. Това благоприятства загубата на килограми.

Котешки нокът намира приложение в периода на провеждането на изтощителни за организма диети. Много често, лишавайки се от дадена храна, вредим на организма си.

Това води до един омагьосан кръг – отслабваме, но в същия момент отслабва имунната защита и организмът ни се превръща в отворена врата за все повече вируси и инфекции.

Дневна доза

Препоръчителният дневен прием на чай от лековито растение за 2-3 чаши. За тяхното приготвяне се използва 10 гр суха билка. Племената в Перу приемат всекидневно по 20-30 гр от билката. Установено е, че същият ефект се достига и при количество от 10 гр.

Ако приемате таблетки с котешки нокът, препоръчителната дневна доза е от една до три капсули от 500 мг на прием. Обикновено приемът е трикратен.

Забележка: Тези дози са препоръчителни. Спазвайте препоръките на Вашия лекар и указанията в листовката на добавките, които приемате.

С хрущял от акула

Котешки нокът в комбинация с хрущял от акула представлява мощно имуностимулиращо средство. Широкоспектърното му приложение се дължи на полезните за човешкия организъм съставки на билката и хрущяла.

Добавката е неизменна част от лечението на редица автоимунни заболявания , СПИН и рак. Успешно повлиява оплаквания, свързани с дихателни проблеми, заболявания на храносмилателния тракт и гинекологични проблеми. (Билки.бг)

Хрущялът от акула предизвиква имунологична стимулация, благодарение на съдържащите се в него специфични въглехидрати, които взаимодействат с белтъчините в човешкия организъм.

В комбинация със съдържащите се калций и магнезий в хрущяла акула, тези полезни вещества възпрепятстват атрофията на хрущяла в човешкото тяло.

С евкалипт

Комбинацията с евкалипт най-често се среща в мазила за мускулни и ставни болки. В нея се използва билка сходна по състав с котешкия нокът – т.нар. дяволски нокът.

В комбинация с евкалипт, който има силно изразено антибактериално и антимикробно действие, билката прави чудеса. Прилага се при лечение на дихателни проблеми. Мазилото намалява напрежението в мускулите и ставите.

С котешка стъпка

Котешка стъпка е билка, която може да си наберете от склоновете на Стара планина и Витоша. Подобно на котешкия нокът, тя също се явява мощен имуностимулатор, помага при ревматоидни заболявания, дихателни проблеми, гинекологични заболявания, проблеми на пикочните пътища и дори рак.

Билката има силно изразено пречистващо действие. Пречиства не само вътрешните органи, но и кръвта. Прилага се с успех при лечение на левкемия. В такъв случай е допустима комбинация с таблетки котешки нокът.

С ехинацея

Ехинацея безспорно печели лидерското място в класацията за най-мощен природен имуностимулатор. И тя, както котешки нокът е била използвана от древните инки за лечение на възпаления и инфекции.

Приемът на тази лековита билка стимулира производството в организма на интерферон, който се бори успешно с всички инфекции.

Съчетанието й с котешки нокът е формулата в много имуностимулиращи добавки.

Ехинацея при болест и за профилактика. Топ продукти за имунитет!

Чай, капки, тинктура капсули, на прах, гел, на Лечител или Саменто?

котешка стъпка и Котешки нокът, Саменто

Котешка стъпка се среща по склоновете на Стара планина и Витоша

Целебната сила на котешки нокът може да усетите, приемайки я не само под формата на ароматен чай. Тя присъства като основна съставка в капсули, прах. Съвременната фармацевтична индустрия я предлага и във вид на гел за локално приложение.

Котешки нокът може да откриете в аптечната мрежа и във вид на тинктура на спиртна основа. Билката се предлага и стрита на прах. В този вариант тя се приготвя като чая.

С чудотворното растение под различна форма в възможно да се снабдите от магазините на Лечител, от аптечната мрежа и от други специализирани дрогерии.

Ако все още се чудите каква добавка да изберете –  Саменто и някоя от останалите, ще Ви запознаем с разликата между тях.

В Саменто се съдържа рядък вид от билката котешки нокът, който може да бъде открит единствено в гъстите гори на Амазония. Видът Саменто има по-силно изразени антибактериални, антигъбични и антитуморни качества в сравнение с останалите видове котешки нокът. Това се дължи на ниските количества, съдържащи се в него ТОА (тетрациклични оксиндол – алкалоиди).

В останалите видове котешки нокът процентното съдържание на тези алкалоиди е около 80%, а при Саменто то е едва 7-8%.

Този рядък вид котешки нокът значително облекчава симптомите на артрит, ревматизъм, астма, кандидоза, диабет, хронична умора и дори ХИВ. Той притежава способността да унищожава всички патогенно организми и микроби в стомашно-чревния тракт и пречиства червата.

За разлика от обикновения котешки нокът при него противораковото действие е по-силно изразено.

На Биопрограма

В търговската мрежа може да откриете котешки нокът на Биопрограма. Той се характеризира със силно антибактерицидно действие.

Установено е, че ограничава до 80% от възпалителните процеси, които протичат в тялото. Затова приемът му е препоръчителен при лечение на възпалителни процеси на ставите и стомашно-чревния тракт.

Добавката доказано намалява лошия холестерол и лекува кръвната захар.

За имунна система: Имунобор на Борола

Имунобор е хранителна добавка, съчетаваща лечебната мощ на познатите още от дълбока древност билки като най-мощните природни имуностимулатори. Добавката съдържа не само котешки нокът, но и мощните имуностимултори от природата – йерба мате, мака и деарко.

Продуктът стимулира имунната система и намалява значително възстановителния период след прекарано тежко боледуване и операция.

Противопоказания и странични ефекти

котешки нокът

Котешки нокът се бори с инфекциите

Въпреки че приемът на котешки нокът е сравнително безопасен, понякога като странична реакция от него се проявяват следните симптоми – виене на свят, гадене, повръщане, диария.

Обикновено последният симптом не е притеснителен и отшумява няколко дни след първоначалния прием.

Въпреки добрата поносимост на билката има случаи, в които трябва да се избягва нейната употреба. Бременните е наложително да се въздържат от приема на котешки нокът, тъй като приемана по време на бременност, може да доведе фатално последици за плода.

Кърмещите жени също не трябва да приемат котешки нокът под никаква форма.

Пациентите, които също трябва да избягват тази билка, са страдащите от ниско кръвно налягане, левкемия и хората с трансплантирани органи.

При страдащите от белодробни и бъбречни заболявания, приемът на лековитото растение трябва да става единствено след препоръка на лекар.

Трябва да се избягва комбинацията на котешки нокът с медикаменти от групата на кортикостероидите  и антикоагулантите.

Също така не е препоръчителен паралелен прием на билката с медикаменти с диуретично действие и такива за понижаване на кръвното. В първия случай има опасност от отклонения в обема и състава течностите в тялото, а във втория за засилване на ефекта на медикаментите за понижаване на кръвното.

Котешки нокът действа като диуретик и средство за понижаване на кръвното налягане, затова приемът му с медикаменти от тези групи трябва да се избягва.

Внимание: Алергия!

имунобор

Имунобор съдържа котешки нокът

Някои от добавките с котешки нокът не са алтернатива за лечение на хора, страдащи от алергии. Други добавки с лековитата билка се използват с цел намаляване остротата на симптомите, с които протича алергията.

Ако страдате от алергия, преди да започнете да приемате билката се консултирайте с лекар. Единствено той може да прецени дали конкретна добавка с котешки нокът е подходяща за Вас.

За деца

Децата трябва да приемат котешки нокът единствено след препоръка на лекар. Не е препоръчително пациенти под 12-годишна възраст да приемат котешки нокът.

Най-добрата алтернатива за най-малките е Саменто. Приемът му е разрешен за деца над 3-годишна възраст, но единствено след консултация с лекар. (Котешки нокът блогспот.ком)

Ако считате, че тази информация, може да е от помощ на други хора, моля споделете статията.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.