Къде и как се прави ДНК тест. Цена и класация Топ 10+ лаборатории. За произход. За бащинство

Цена на ДНК тест за произход. За бащинство. Класация Топ 10+ лаборатории в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Плевен. Има ли безплатен ДНК тест? Евтини домашни комплекти и пакети. РНК и ДНК, от какво е изградена молекулата на ДНК.

Генетичните изследвания в днешно време са достъпни и използвани – не само по изключение, както беше в зората на тяхното откриване. Резултатът им намира приложение в медицинската и юридическата сфера, в криминалните разследвания.

Генетичната експертиза се свързва с доказване на бащинство и идентифициране на загинал човек. Реално възможностите на тези изследвания са в пъти по-широки. Разшифроването на генетичния код показва хромозомни отклонения, вероятност от бъдещи заболявания, характеризира индивидуалните особености и възможности на конкретния организъм.

Цели на генетичната експертиза
Сфера на прилагане За какво се търси ДНК – текст
Лични цели Определяне на бащинство след зачеване, принадлежност към етническа група, установяване на генеалогия на рода
Медицински цели Ранно диагностициране на наследствени и заложени заболявания, за определяне на резус-фактора на плода
Юридически цели Установяване на родство при съдебен спор с цел установяване на опека, разпределение на наследство, присъждане на компенсации и др.
Идентифициране Установяване на самоличност на починал човек чрез биологични образци от негови родственици
Предразположеност Изясняване на способности за спорт, реакция на лекарства, кафе, алкохол и други стимуланти

ДНК-тестовете дават трудни отговори, каквито доскоро оставаха в сферата на дълбоките тайни.

ДНК тест за произход

ДНК тест за произход на българите представлява голяма интерес, защото сме народ с богата и сложна история. Клише е, че живеейки на кръстопът, сме били транзитен маршрут на десетки племена и народи. Земята ни е с древна история, а гените отварят тайните на отминалите столетия.

За какво се прави?

Генеалогичният ДНК тест позволява да се разкрие произходът на човека – какъв е етносът на неговите предци, какви народи са оставили следи в личния геном, откъде са дошли прародителите, по какви пътища са мигрирали. Тази информация помага на хората по-добре да разберат себе си и своята история, да опознаят древните и съвременните си родственици.

Генетичният тест е едновременно етнически, географски, за националност. Той разкрива всеки елемент от генетичната комбинация, а един елемент е цяла вселена от информация.

Как се прави?

Генетичните лаборатории работят с кръвна проба. Предлагат се тестове за изследване в чужбина, които са със слюнка.

dnk test-02

Цялата процедура на ДНК тестирането

Колко струва? Цена и къде?

Първият вид тестване е селективно, например отделен тест търси митохондриална хаплогрупа (анализ на майчината линия). Резултатът излиза за десетина дни и извеждането му струва 500 лв. Отделен е тестът за  У-хаплогрупа – бащината линия, той се прави само на мъжки пол. Изследването е с кръв и струва 600 лв.

Извънлабораторен тест за потекло е DNA Origins® на цена от 480 лв. Прави се за откриване на предшественици, за проследяване на генетичната история. Тестът има капацитета да проследи пътувания на праотците дори през океани и между континенти. Миграционните процеси започват отпреди 200 хиляди години и цялото това време е отпечатано в гените.

“Фигурин

DNA Origins® е сканират 176 участъка от ДНК и 22 двойки автозоми, което дава информация за всички предшественици. Има частични тестове, които проследяват само женската линия или само бащината (чрез Х и У – хромозомите).

Тестът пристига по пощата, пробата се взема от устата самостоятелно и се изпраща отново за изследване. Резултатите излизат след 6 седмици. По-долу ще разкажем и за лабораторно провежданите ДНК тестове.

ДНК тест за бащинство

През 2005 г. британски учени заявиха, че в страната всяко 25-о дете няма родствена връзка с мъжа в семейството. Това изявление предизвика бурни реакции и провокира още изследвания.

dnk test-01

Ето как еволюират тестовете за бащинство от старта на тези изследвания

През 2016 г. се обнародват данни от ретро изследване на ДНК за 5 века назад. Процентът на генетично-чуждите деца се оказва 10%.

Вижте и ТОВА: Как да разчета кръвен тест за бременност? ЧХГ стойности и калкулатори. По дни. Положителен резултат. Стойности на ЧХГ след инвитро. Таблица.

Цел на теста

С теста се сравняват ДНК профилите на изследвания с профилите на предполагаемите родители. Бащинството се потвърждава или изключва. Този тест има съдебна стойност и представлява доказателство при съдебни спорове. Прилага се както при спорно бащинство, така и за майчинство.

Какво представлява?

Изследва се кръв от вена или капиляр. Сравнява се по 21 маркера. Резултатът излиза до 10 дни.

Цена и къде се прави?

Извършва се от лицензирани генетични лаборатории. Цената е между 900 и 1200 лв според броя на изследваните лица.

 • Как да разбера дали съм баща на едно дете? Отговорът е: с ДНК тест. Но мнозина питат как да разберат, без да правят тест. Възможност предоставя сравняване на кръвните групи. В някои случаи този метод дава надеждни резултати, но не винаги. Например ако бащата е с АВ, детето не може да е с нулева. Ако майката е с нулева, детето не може да е и с АВ, а или А, или В. Подобни изчисления се подпомагат от онлайн калкулатори на кръвната група като ТОЗИ;
 • Може ли дете да има двама биологични бащи? Не. В яйцеклетката прониква само един сперматозоид. Но се случва близнаци да са от различни бащи – рядко, но възможно явление е двете яйцеклетки да се оплодят със сперматозоиди, принадлежащи на двама мъже;
 • Мога ли да взема тайно ДНК тест за бащинство? Да се вземе мазка от устата или кръв от вената незабелязано е невъзможно. А за да има резултатът юридическа сила, пробите трябва да се вземат по определена процедура и провеждането на теста да се регистрира.

Други видове ДНК тестове, цена и къде?

 • Пренатален тест. От този тип е неинвазивният Veri Fy, който търси генетични увреждания на плода. VERA gene също търси мутации. Подобни тестове се провеждат в обикновените лаборатории. Veri Fy в Рамус и VERA gene в Синево струват по 1250 лв;
 • За генетични заболявания – моногенни и полигенни дефекти в генома, генетични предразположения към определени патологии на база индивидуални генетични характеристики. Тези тестове се провеждат не общо, а за конкретно заболяване. Например в Синево се правят шест вида тестове за диабет на цена от 322 до 1849 лв. Изследване на 63 гена за аутизъм струва 2097 лв, за интелектуални увреждания – 1392 лв;
 • Генетичен риск за тежко протичане на Covid 19 и други вирусни инфекции. В лаборатория Геника оценяват генетичния риск, като анализират 19 гена. Панелът Cor Gene – S ползва венозна кръв. Цената е 650 лв, резултатът излиза за 10 дни. Панелът Cor Gene – D е разширен върху 400 гена, като обхваща и имунния отговор. Цената е 2200 лв;

dnk test-03

 • Диагностичен тестове – за диагностика на лице, което проявява симптоми. Резултатите подпомагат решенията за тип лечение, при несигурност в диагнозата или определяне на стадий. Пример: Maintrac  за оценка на ефекта от химиотерапия и засичане на туморни клетки. Цената му е от 915 лв за броене на клетки до 6025 лв за оценка на 5 медикамента;
 • Предиктивни тестове – диагностика преди поява на симптоми. С тях се откриват генетично изменение, което поражда риск от определено заболяване. Пример: Life Genomix за откриване на индивидуалните нужди, валиден за целия живот. Цена 949 лв;
 • Тестове за носителство – ползват се за засичане на мутирали гени на специфични патологии като муковисцидоза. Рискът е за децата на носителите. Пример: Genome Breast® за рак на гърдата. Цена 1250 лв.
 • Фармакогеномен тест – чувствителност към терапии. Пример: тест на Cell Genetics на стойност 585 лв.
Какво може да ти каже един ДНК тест?

Генетичният тест разкрива уникалната комбинация от гени, която носим. Личната ни комбинация обяснява как изглеждаме, от какво боледуваме, как реагираме на терапиите. Някои тестове се правят по медицински показания, а други предприемаме с цел подобрение на качеството на живот. Тестовете са помощници в поставянето на категорични диагнози.

Кога се прави медицински тест: при симптоми, в търсене на причината, при повтарящо се заболяване в семейството, при незавършена бременност.

Какво се изследва: част от личното ДНК в търсене на промяна в някой ген или хромозома. Това се казва „мутация“, която засяга определени клетки и се предава на поколението.

Какво се открива: повредени хромозоми (синдром на Даун), мутация в един ген (болест на Хънтингтън), мутация на двете копия на един ген (муковисцидоза), сложни патологии от промени в комбинация от гени (диабет, рак, астма, сърдечни).

 • За родство. Проследяват се родствени връзки по майчина и по бащина права линия, както и по съребрените линии. Освен за нужди от семейно естество, тези тестове работят и върху археологически находки за установяване на самоличност и връзка с живи наследници;
 • За хламидия и трихомони. Това не е генетичен тест, а тест за установяване на инфектиране от този и други типове (напр. гонорея) чрез откриване на ДНК на причинителя. Обикновено се изследва проба от цервикален/ уретрален секрет или урина. Подобни тестове се правят по метода PCR и струват 60 лв (лаборатории Лина);
 • За отслабване. В този сектор се ползват два типа тестове. Едните са от рода на Healthytest, който проверява непоносимост към 450 храни и напитки. Отпорът на тялото към дадено вещество може да породи напълняване, подуване на корема, както и по-сериозни прояви като кожни, ставни патологии. Другите са от рода на NG Diet (862 лв), който анализира предразположението към отлагане на мазнини, как се обработват и усвояват веществата, пристрастията на човека. На тази база се изготвя хранителен и евентуално спортен режим;
 • ДНК тест с коса, с косъм. Не косъмът, а косменият фоликул съдържа генетична информация. Част от тестовете са пригодени към анализ на такъв материал. Косата не трябва да е отрязана или паднала самостоятелно;
 • Неинвазивен дородов днк тест (по време на бременност). Тестове от типа на Veracity (679 лв – 1090 лв) работят с кръвна проба от майката, защото тя съдържа ДНК информация и на плода. Анализът показва аномалии в броя и структурата на хромозомите, т. нар. анеуплоидии и микроделеции. Тест Gene Safe анализира унаследен и неунаследен (възрастов) риск на спонтанни патологии.
Кой ДНК тест е най-точен? Греши ли?
dnk test-04

Комплекти за вземане на проба

Инвазивният дородов (пренатален) ДНК тест се явява най-точният, с гаранция от 100% (работи се с  биологичен материал на двамата родители и на плода). Но опасността от начина на вземане на биологичен материал заставя мнозина клиенти да се задоволят с неинвазивен метод на изследване.

Разликата между инвазивен и неинвазивен тест е в използвания био материал. При инвазивният тест той се взема от вътреутробното пространство, което представлява известна опасност за плода. При неинвазивния тест се работи с кръвна проба.

Точността на неинвазивните тестове се оценява на 99.99%.

Какво означава 99.99 като резултат?

99.99% е символичен израз на идеята, че при ДНК – теста има някакъв процент вероятност от грешка. Той е съвсем минимален (0.01%), но съществува.

Днешното модерно оборудване и реактивите почти напълно изключват подобни ситуации и рискът е сведен практически до нула. Остава човешкият фактор, който при неинвазивните тестове не може да се прескочи – например замърсяване на материала.

Топ 10 лаборатории за ДНК тест

Генетичните тестове се провеждат от специализирани генетични лаборатории. Днес те не са голяма рядкост. Във всеки голям град функционира такъв тип изследователски център или поне има център за взимане на материал, който да се изследва в централата.

В София
 • АмгенЛаб. Името се разшифрова като американски генет. лаборатории. Това е представител (дистрибутор) на американски и германски лаборатории, а клиентите се намират от европейските страни. AmgenLab обещават пълна дискретност, бързина и отлично качество, гарантирано от сертификация и международни стандарти. Тестовете на AmgenLab са: доказване на всякакво родство (със стойност на официален документ), откриване на произход и на редки патологии. Освен това се правят тестове на криминални улики;
 • Геника. Тя се представя като единствената българска лаборатория, специализираща в генетичното тестване. Прилага всички технологии за анализирането на геном от човек, вирус и бактерия. Тестовете им диагностицират и профилактират най-сериозните медицински състояния като безплодие, рак, полови и респираторни инфекции. Група програми целят избор на генетично-правилен стил на живот по отношение на храната, движението, кожата, ума;
 • Cellgenetics. Специализирана в репродуктивното здраве лаборатория, която работи с Sequenom Laboratories. Предлагат пълният спектър от диагностични тестове за оценка на бременността и генома на бебето, както и за откриване на специфични състояния. Лабораториите оперират в 57 държави, а екип в България работи директно с клиентите и разяснява получените резултати;
 • Омед. Партньор в здравето – O.Med.bg е портал за продажба на медицински услуги с отстъпка. Чрез него се продават ваучери за намаления във всички направления на диагностиката и изследванията. Чрез портала се закупуват и генетични тестове, пуснати с намаление в дадения момент от изпълнителите. Например сега Омед продава 23 теста, сред които Nutrition Sensor за 850 лв и МyCancerRiskDNA за 1750 лв.
Във Варна
dnk test-05

Какво има в кутията

 • Клиника Нова Варна. Медицинският център работи с лабораториите Лина и Геника, като предлага провежданите от тях генетични и ДНК тестове. Прави впечатление, че някои от цените са с отстъпка. Например тестът за кожа Life Skin в Lifegenomix е 949 лв, а в Клиника Нова е 849 лв;
 • Сити Лаб. CityLab Клинична лаборатория. Тя оперира в София и Варна. Провежда изследвания за откриване на ДНК на вирусни причинители на цени от 30 до 65 лв. Изолират се папилома вирус, херпесни вируси, хламидии, уреаплазма и гонорея;
 • Геника. Генетичната лаборатория има регистриран клон във Варна, в който се вземат проби от биологичен материал. В морския град лабораторията се намира в комплекс Младост, кабинети 1 и 2 на ет. 6.
В Пловдив
 • АГ Селена Пловдив. Специализираното заведение по акушерство и гинекология включва в спектъра от услуги цитогенетично и ДНК тестиране. Провеждат се генетични консултации за семейства, в които е имало аборти, роден мъртъв плод или деца с аномалии. В цитогенетичната лаборатория се извършва хорионбиопсия под ултразвуков контрол с цел качествен ДНК анализ на плода, ранна амниоцентеза от околоплодната течност за хромозомни отклонения, пренатален тест за бащинство, пренатална диагностика чрез периферна кръв, както и постнатални изследвания;
 • Геника. Генетичната лаборатория има регистриран клон в Пловдив за вземане на проби от биологичен материал. Под тепетата представителството се намира в комплекс Гранд, кабинети 9 и 10 на ет. 4.
В Бургас
 • Медико-диагностична лаборатория Лина. Тя се афишира като най-голямата генетична лаборатория за областта на Бургас. Изследва рискови генотипове за папилома вирус, открива ДНК на ред вируси, гъбички и бактерии, установява предразположение към тромбози;
 • Д-р Милена Мануелян. В гинекологичния кабинет се провеждат скрининг и мониториране на бременността. Специалистът предлага и тестиране на фетална ДНК при необходимост.
В Русе, в Плевен

Жителите на тези и по-малки градове могат да се възползват от мрежата за пробонабиране на някои лаборатории.

 • Геника, която покрива части от страната чрез изнесени центрове във Варна и Пловдив. На телефон 02/9717031 попитайте къде най-близо се събират проби.
 • АмГенЛаб има манипулационни пунктове в Пловдив и Шумен.

Още информация и източници на английски: Какво представлява молекулата на ДНК? * Разликата между РНК и ДНК вируси; * Какво е ДНК фрагментация? * Как се прави ДНК анализ?

Безплатен ДНК тест

Безплатно тестиране не съществува. ДНК тестирането е скъпа дейност, която изисква модерна апаратура и реактиви.

dnk test-06

Така изглежда анализът за произход и етнически примеси на средностатистически руснак

Мнозина са оставени с впечатлението, че има безплатни ДНК тестове заради лабораториите АмГенЛаб, които доскоро изпращаха на адрес безплатни комплекти за тестиране (когато се анализира слюнка). Целта бе пробата да се вземе самостоятелно, което е решение за малките градове без генетична лаборатория. Комплектите бяха безплатни, но не и самото тестване на пробите. Тази практика вече не е прекратена. АмГенЛаб работи само с проби, взети от собствените им манипулационни.

 • Евтини ДНК тестове, комплекти и пакети. Най-евтините изследвания откриваме в портала О.Мед, където всички изпълнителни „пускат“ определени услуги с намаление. Отстъпката е свързана с изпълнение в определен период или с поръчка на пакет. Отстъпките са от 6 до 45%, по-често в диапазона 10 – 15%;
 • Домашен ДНК тест. Dnacenter рекламира домашни тестове за бащинство, родство, емиграция и потекло. Определението създава погрешно впечатление, че изследването се извършва вкъщи. Това не е така. „Домашен“ значи, че пробата се взема вкъщи, но се изпраща на лабораторията за изследване. Dnacenter изпраща комплекти за пробовземане, които съдържат тампон за мазка от устата (слюнка). Домашни тестове в точния смисъл на думата не съществуват. Всички ДНК тестове се правят в лабораторни условия.

РНК и ДНК (допълнителна информация)

 • Молекулата на ДНК е изградена от нуклеинови киселини и протеини. В ДНК участват аденин, цитозин, гуанин и тимин, в РНК са същите, само тимин е заместен от урацил. Нуклеотидите се обединяват в нуклеинови к-ни чрез фосфодиетерни мостове и връзки. От химическа гл. т. ДНК е полимерна молекула, изграждаща се на дължина от идентични блокове – нуклеотиди;
 • ДНК ваксина, а също – генна или ваксина на основата на нуклеинови к-ни е генно-инженерна конструкция, която извиква имунна реакция. След въвеждане в клетката тя осигурява продуциране на антигени. Това е генетична имунизация, която има ред преимущества пред обикновените ваксини;
 • РНК и ДНК вируси. Вирусите сдържат РНК или ДНК, заключени в протеинова обвивка. При някои има и още една обвивка от липопротеини. Много вируси съдържат фрагменти или гени, осигуряващи тяхната репродукция в клетките на приемника (човека). За разлика от бактериите, вирусът няма собствен метаболизъм, той ползва метаболитните пътища на приемника;
 • Какво е ДНК анализ? Представлява анализ на генетичната последователност. Методът е изобретен през 1980 г. от английски генетици. Използва се за междувидова идентификация и за диференциация на видовете от един и същ вид;
 • ДНК фрагментация.Това е разделяне (разрив) на нишките на ДНК на части. Това се прави целенасочено от лаборантите или се случва спонтанно в клетките. Например терминът фрагментация на ДНК на сперматозоида значи дефект на генетичния материал, който се съдържа в ядрото на мъжката полова клетка. При такова нарушение сперматозоидът губи оплодителната си способност. ДНК фрагментацията е една от причините за мъжко безплодие.

И едно забавно видео на Емил Конрад по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Къде и как се прави ДНК тест. Цена и класация Топ 10+ лаборатории. За произход. За бащинство

 1. Аз съм от Ловеч, къде най-близо има пункт на Амгенлаб или друга генетична, или направо в София да отида? Търся репродуктивно тестиране.

 2. Моя позната направи ДНК тест за ракови заболявания в Геника и е много доволна. Чудя се и аз…, ако беше по-евтин…!!!

 3. Искам да поръчавм ДНК тест за различаване на кожни болести, защото имам нещо като псориазис или екзема, не се знае. Към коя лаборатория да се обърна и дали такъв тест ще ми реши проблема? Благодаря!

 4. Проверете си познанията, не е възможно при необходимост от кръв, бащата да е с кръвна група , която не може да даде за детето кръв : вашия пример майка 0, баща А – детето възможна 0 и А, ако е 0 при катастрофа и необходимост от кръв, явно ще търсят съседа

  • Нали за това най-често се ползват ДНК тестовете: Да се определи кой всъщност е истинският баща! Постоянно излизат най-фантастични резултати, които ги няма в учебниците и аритметиката не излиза.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *