Мукосолван. За каква кашлица е този сироп? А на хапчета? Мнения

Действие на сироп мукосолван против кашлица и бронхит. За деца. На таблетки за отхрачване, пастили, спрей, ампули и капсули. Мукосолван или флавамед.

Още в текста: Анисол и амброксол. Мукосолван и вентолин. Странични ефекти. Алергия. Задух. При бременност и кърмене. Вярно ли е, че помага за забременяване? Мукосолван или флудитек. Или мукоплант. Предозиране. Синекод или мукосолван?

Действие на сироп мукосолван против кашлица и бронхит

Кошмарната кашлица е в състояние на предизвика хаос в ежедневието Ви. Възпаленията на бронхите и дразнещата кашлица често стават причината за будуване цяла нощ. Дишането на болния е затруднено и това състояние се влошава значително в легнало положение на тялото.

Мукосолван е един от медикаментите, които се изписват при кашлица и възпаления на бронхите. Ако никога не сте го пили, то поне сте чували за него по рекламите. Но наистина ли е толкова ефективен и в кои случаи помага?

Двойното действие на този препарат е обусловено от влизащия се в състава му амброксолов хидрохлорид. Мукосолван едновременно намалява дразненето в бронхите и улеснява изхвърлянето на вече отделения от тях секрет под формата на храчки.

При възпаление на бронхите се наблюдават нарушения в придвижването на бронхиалния секрет (храчките). Болния получава спастични пристъпи на кашлица, които много често са непродуктивни и това може да е много опасно, тъй като е невъзможно секретът да се изхвърли от белите дробове и остава в тях.

Мукосолван възпрепятства задържане на секрета и стимулира производството на такъв от бронхите. Той подпомага отхрачващия процес като същевременно не е агресивен към възпалените бронхи. Този медикамент успокоява пристъпите на кашлица и облекчението настъпва изключително бързо.

За деца

Мукосолван е едно най-често изписваното лекарство от педиатрите, именно поради силно изразения си отхрачващ ефект. Отхрачването е най-затруднено при децата, тъй като те не знаят как да го направят и много често гълтат храчките си, което значително утежнява положението.

Чрез мукосолван отделеният секрет, дори и да не бъде изхвърлен през устата, той не се връща в бронхите, а се изхвърля от отделителната система.

Ето защо той е изключително подходящ за деца, които го предпочитат и заради приятния му ягодов вкус.

На таблетки за отхрачване, пастили, спрей, ампули и капсули

“Фигурин
мукосолван

Мукосолван е с двойно действие

Мукосолван се предлага в различни варианти – под формата на сироп, таблетки, пастили, капсули и спрей.

Пастилите са смучене са с приятен вкус, тъй като са обогатени с фруктоза. Незабавното облекчение, което се постига след техния прием, се дължи на съдържащото се в тях евкалиптово масло. То има силно изразено антибактерицидно действие и отпуска мигновено възпалените бронхи.

Медикаментът се предлага и под формата на капсули, за които е характерен удължения срок за освобождаване. Именно заради продължителното им действие е необходимо на ден да се приема по една таблетка.

мукосолван, сироп

Мукосолван втечнява бронхиалния секрет

Подходящи са за хора със забързано ежедневие, на които няма да им се налага постоянно да следят дали не е дошло време за поредната лъжичка сироп.

Муконазал спрей се използва да облекчаване на симптомите на хрема, която е причинена от настинка. Не трябва да се употребява при сух ринит. Също така, ако приемате антидепресанти и медикаменти за нормализиране на кръвното налягане, трябва да стоите далече от този спрей, тъй като в следствие от употребата му не е изключено да се влоши състоянието Ви.

За разлика от останалите продукти на мукосолван, за спрея за нос няма противопоказания за употребата му през бременността и периода на кърмене.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Медикаментът се предлага и като инжекционен разтвор в ампули. До неговата употреба се прибягва само при изключително тежки възпаления на бронхите.

Мукосолван или флавамед

Принципът на на действие на двата медикамента е един и същ – разширяват бронхите и това улеснява отхрачването и изхвърлянето на секрета, който се е насъбрал в тях.

И двете лекарства съдържат активна съставка амброксол и които и от тях да изберете, ефектът ще бъде един и същ.

Важно е да отбележим, че ако забележите поява на мехури (подобни на изгоряло) по кожата Ви, вероятно медикаментът е отключил рядко срещаното заболяване Синдром на Лайел, което можа да застраши живота Ви.

Флавамед не се препоръчва на пациенти в деликатно състояние – бременност, кърмене. При пациентите с болен черен дроб и бъбречни проблеми, медикаментът се приема с повишено внимание и по индивидуална схема, в която е предвиден прием на по-малки количества от обичайното и през по-продължителни интервали от време.

Това лекарство трябва да се избягва и от алергичните към хистамин.

Анисол и амброксол

муконазал, мукосолван

Муконазал спрей се използва при хрема

Анисол на доктор Тайс оказва благоприятно въздействие върху възпалените бронхи и подпомага процеса на отделянето на секрета и неговото изхвърляне. Тъй като анисол съдържа анасон и анетол, той не се препоръчва на лица с алергии.

Не е ясно какви могат да са ефектите от приема му от малки деца и тъй като не са проведени проучвания в тази насока, медикаментът не е препоръчителен за пациенти под 12-годишна възраст.

Бременност и кърмене са другите два периода, през които трябва да се въздържате от приема на анисол. В редки случаи може да стане причината за уртикария.

Действието на амброксол е на същия принцип – той подпомага процеса на отделяне на бронхиалния секрет и неговото изхвърляне.

Не е допустимо комбинирането му с лекарствени препарати, които се използват за потискане на пристъпите на кашлица, тъй като действат на противоположния принцип – свиване на бронхите.

Съчетаването му с медикаменти от групата на антибиотиците може да доведе до повишаване концентрацията на антибиотичния препарат в белодробната тъкан.

Амброксол е напълно противопоказен за пациенти, страдащи от дисфункция на черния дроб и проблеми с бъбреците. Не изключено приемът му да предизвика главоболие, гадене, повръщане, диария и дори уртикария. (Фрамар.бг)

Бременни пациентки могат да приемат амброксол само след препоръката от страна на лекуващия ги лекар. Липсват данни за това как се отразява приема му върху плода и е по-добре пациентки в това деликатно състояние да се въздържат от лечение с него. То е допустимо, само когато възможните рискове не превишават очакваните ползи.

Препоръчително е избягването му по време на кърмене, въпреки че няма данни как би се отразил на кърмачетата.

Мукосолван и вентолин

Комбинацията от тези два медикамента е често препоръчвана от лекарите, особено при бебета и малки деца. Вентолин е антиастматичен медикамент. Той облекчава астматичните пристъпи и може да се дава профилактично преди възможността да настъпи астаматичен пристъп.

Той действа разширяващо на бронхите и затова е добре да се съчетае с друг медикамент, който улеснява процеса на отхрачване и отделяне на събралия се в бронхите секрет.

Вентолин не може да бъде приеман с медикаменти за лечение на нарушения в сърдечната дейност, щитовидната жлеза, както и при болни от диабет, приемащи инсулин.

Ако страдате от някое от тези заболявания или сте бременна, или планирате бременност, Вашият лекар ще Ви препоръча друга алтернатива на това лекарство.

Не е изключена и проявата на алергия към вентолин, както и неприятни странични реакции като гадене, болки в корема, в главата и присвиване в сърдечната област.

Странични ефекти

Приемът на мукосолван може да отключи нежелани реакции на организма, изразяващи се в стомашни неразположения (гадене, повръщане, диария), смущения в нервната система (силно главоболие, промяна във вкусовите възприятия), сухота в устата, болки в гърлото.

Ако при Вас се проявят симптоми, различни от по-горе описаните(например висока температура, бронхиален секрет, примесен с кръв) потърсете незабавно лекарска помощ.

Единствено специалист може да установи дали тези нежелани симптоми са в следствие от приема на мукосолван и са причинени от влошаване на състоянието.

Алергия

мукосолван на хапчета, таблетки

Мукосолван се предлага и с вариант за деца

Не са изключение и случаите, в които приемът на мукосолван води до проявяване на алергични реакции. Причина за това може да бъде активната му съставка амброксол или фруктозата, която се съдържа в някои от медикаментите от този вид.

Алергичната реакция се изразява в необяснимо зачервяване и сърбеж по кожата. Възможно е да забележите, че кожата Ви се е подула на определени участъци.

Сърбежът и подуването може да са съпроводени със затруднено дишане, задух и силна болка в сърдечната област.

При алергичните към мукосолван се наблюдават и изменения в лигавиците на устата и носа. Необичайното раздразнение на стомаха също може да е признак за алергия.

В такива случаи лекарят ще Ви предпише алтернатива на медикамента, която няма да доведе до нежелана алергична реакция на организма.

Задух

Често проявяван симптом, с който протича алергичната реакция на организма към приема на мукосолван, е задух. В такива случаи се препоръчва преустановяване на употребата му и консултация със специалист.

Задухът се изразява в затруднено дишане. Възможна е и болка и пристягане в областта на гърдите.

Не е изключена и тежка алергична реакция, известна с медицинския термин антифилактичен шок, която се изразява в затруднено дишане. Това състояние е животозастрашаващо.

При бременност и кърмене

мукосолван

Мукосолван се приема добре от децата заради приятния му вкус

Мукосолван попада в групата на медикаментите, които не се препоръчват за прием по време на бременност и кърмене.

Няма проведени изследвания, които доказват категорично забраната за приема му по време на този деликатен период от живота на жената, но въпреки това е препоръчително въздържането от приема му особено през първите три месеца от бременността, които се считат за най-рискови.

Също така не е желателно да се приема и в период на лактация (кърмене), тъй като активната му съставка се ексекретира в майчиното мляко. Не е ясно в какви количества се отделя амброксол в кърмата, затова е препоръчително кърмачките да се въздържат от приема на този медикамент.

Единственият продукт на мукосолван, който може да се употребява от бременни пациентки, е назалният спрей за носна хигиена.

Вярно ли е, че помага за забременяване?

Съществува схващането, че приемът на мукосолван и други подобни медикаменти, втечняващи бронхиалния секрет, дават положителен ефект при опитите за забременяване. Хипотезата е, че втечняващите бронхиалния секрет лекарства, действат втечняващо и на останалите секрети в тялото. Именно гъстата цервикална слуз е причината за неуспешните опити за забременяване.

Този секрет играе ролята на тапа, която не допуска сперматозоидите до оплодят яйцеклетка. Оплождане може да настъпи само при втечняване на тази слуз, тъй като едва тогава тя пропуска сперматозоидите до яйцеклетката.

Твърдението, че мукосолван може да помогне да помогне при опитите за забременяване, е несериозно. Причината за безполодие едва ли може да бъде излекувана с обикновен сироп за кашлица.

Мукосолван или флудитек

Флудитек, както и мукосолван, спада към групата на муколитиците. Двата медикамента имат едно и също действие върху бронхиалната дейност – подпомагат отхрачването и успокояват възпалителния процес. Разликата е в активните им съставки. Второто лекарство съдържа карбоцистеин.

Мукосолван и флудитек могат да бъдат използвани като заместващи се медикаменти. В случай на непоносимост към единия от тях, може да бъде изписан другия.

Или мукоплант?

Мукоплант облекчава същите симптоми, за които се изписва мукосолван. Специфичното за този медикамент е добавеният екстракт от теснолист живовлек. Билката може да отключи алергични реакции, както и някои от съставките в това лекарство.

За разлика от мукосолван, мукоплант е лекарствен продукт, който може да бъде използван от бременни и кърмещи жени. Той е добра алтернатива за дами в това деликатно състояние, тъй като не съдържа съставки, които могат да навредят плода или кърмачето.

Предозиране

Въпреки, че не са познати странични реакции на пациенти, предозирали с приема на мукосолван, различни от обичайните странични реакции, не превишавайте дозата, предписана Ви от Вашия лекар и от указаното в листовката.

При по-продължително лечение на хронични симптоми, което обикновено продължава в срок от две седмици, може малко да се намали приеманата доза.

За пациенти над 12 години приемът е 20 мл за денонощие като приеманата доза е разделена на два пъти.

Деца под две години приемат два пъти дневно по половин чаена лъжичка от медикамента в течния му вариант.

Капсулите с удължено освобождаване се приемат по една на 24 часа.

Пастилите за смучене се приемат в следната дозировка – за възрастни 3х2, а за деца над шест годишна възраст – 2х3.

Синекод или мукосолван?

За разлика от мукосолван, синекод е медикамент, известен с потискащото си действие върху кашлицата. Комбинираният прием на двата медикамента е недопустим, тъй като първият действа отхрачващо, а втория потискащо на бронхиалната секреция.

флудитек или мукосолван?

Флудитек действа на същия принцип като мукосолван

Въпреки, че синекод се отпуска без рецепта, трябва да бъдете много внимателни при неговия прием. Ако той е неподходящ за Вашето състояние, може да доведе до задържане на секрет и до усложняване на заболяването. Трябва да знаете, че той свива бронхите за разлика от мукосолван, който ги увеличава.

Ако тази статия е била полезна за Вас, моля гласувайте за нея и я споделете, за да достигне информацията в нея до повече хора!

Ако мислите, че има какво още да се допълни за лечението с мукосолван, моля споделете с нас.

Разкажете ни какъв е Вашият опит с него – помогнал ли Ви е , предизвикал ли е странични реакции или лечението с него е било неефективно.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мукосолван. За каква кашлица е този сироп? А на хапчета? Мнения

  1. Здравейте, кои сиропи и таблетки за кашлица са подходящи и съвместими с прием на антидепресант сероксат? Питам, тъй като знам,че Демефан не бива да се комбинира с антидепресанти, а също така и някои билки не са съвместими с тях.
    Благодаря предварително

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.